A za Bosmal im sef ne treba...........muha_sa wrote:zovem ih a oni kažu--šef treba da odobri--ne smijemo bez njega--samo smo Bosmalu pustili toplu vodu.
toplane i skidanje radijatora
Moderator: anex
- nineinchnails
#51 Re: toplane i skidanje radijatora
- nineinchnails
#52 Re: toplane i skidanje radijatora
Pa to je kao normala.kockica_kockica wrote:Nedavno pricam sa jednim likom koji radi u toplanama.. Kaze on meni da mijenjanje radijatora odnosno radovi bilo koje vrste nije stvar Toplana nego tvoj licni problem... NJihovo je prema njegovim navodima samo do zgrade... dalje je stvar kucepazitelja...![]()
Kako onda mogu plijeniti stvari?
Skidati radijatore?
i slicno
Ne mogu.. jednostavno.. ne mozes kad ti odgovara biti odgovoran do zgrade, a kad ti odgovara biti odgovoran za radijatore u tvom stanu.... Moji ionako ne rade, tako da mi bas i nebi bila velika pljacka da ih skinu![]()
![]()
![]()
I da ... 97 KM grijanje placam ljeti... to je pljacka.. ljeti ne griju niti imaju potrebu... zasto ne smanje cijenu u ljetnom periodu... ako ovo vrijeme ovako nastavi da bude lijepo nece pustiti grijanje do sredine novembra ... Koga oni prave budalama?????
Ja placam svih 12 mjeseci u godini po 95 KM.
Proslijedili su nekakav info materijal u kojem pise da postoji mogucnost da "nekada" naplacuju stvarnu potrosnju.
Tako da bi ljeti dolazili racuni od nekih 15 KM, a u Septembru-Oktobru bi to bilo oko 120 KM, a Januar-februar oko 170 KM, pa izvoli.
Uglavnom, naselilo se masa izbjeglica koji ni danas nemaju rijesen stambeni status pa zive na racun drzave. ne placaju grijanje jer misle da ne trebaju posto stan nije njihov.
Posto ne postoji zakonom utvrdjen nacin da se potrazivanja sredstava izvrse, celnici Toplana u sprezi sa vlastima (read as: mafia) su skontali da finansijski minus pokriju tako sto ce od platisa pokupiti jos 20% i to su i uradili. Grijanje mi je prije bilo 78KM mjesecno, a sada 95 KM.
A oni koji nisu placali, i dalje ne placaju i svima super. To su pokrili pricom, kako je benzin poskupio, iako to nema veze sa zivotom, jer grijanje ide na plin. U medjuvremenu su pojeftinili i benzin i plin, ali grijanje nije pojeftinilo.
Dakle: Ja placam grijanje sebi i jos nekom drugom ko ne placa.
BIH
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#53 Re: toplane i skidanje radijatora
Mislim da ne bi smjeli i ne mogu bez naloga. A da treba isključivati dužnike - stoji.slushatelj wrote:Poznato je da postoji veliki broj dužnika koji koriste grijanje a bezobrazno ne plaćaju
to što koriste - grijanje.Ipak,postavlja se pitanje,da li Toplane mogu upadati u stanove
i skidati radijatore bez sudskig naloga?Na isti način bi se moglo upadati u stanove i uzimati
šta ko želi,ako neko ne plaća održavanje zajedničkih prostorija.Mogu li to činiti upravitelji?
Ovo o skidanju radijatora bilo je objavljeno u štampi 23.9 og.
U mom ulazu ima dužnika po par hiljada maraka...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#54 Re: toplane i skidanje radijatora
Treba uvesti da nema registracije auta, nema vozačke, pasoša, ničega osim nužnog zadravstvenog dok se ne izmire dugovi za komunalije...
-
jedna mala
#55 Re: toplane i skidanje radijatora
A sta treba da se radi s skolama i djecom koja sjede u jaknama na nastaviza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Treba uvesti da nema registracije auta, nema vozačke, pasoša, ničega osim nužnog zadravstvenog dok se ne izmire dugovi za komunalije...
ma daj te ljudi dođite sebi,gule nam kozu s leđa
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#56 Re: toplane i skidanje radijatora
Većina škoja je na sistemu centralnog grijanja by Toplane i ispašta isto kao i mi zbog egoista koji bi da se griju džabe i ne plaćaju to isto grijanje...
-
jedna mala
#57 Re: toplane i skidanje radijatora
A jel ti stvarno mislis da oni nisu pustili grijanje zbog neplatisa?za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Većina škoja je na sistemu centralnog grijanja by Toplane i ispašta isto kao i mi zbog egoista koji bi da se griju džabe i ne plaćaju to isto grijanje...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#58 Re: toplane i skidanje radijatora
Nisu pustili grijanje jer nema dovoljno gasa u sistemu <- nema dovoljno gasa u sistemu jer Toplane nisu izmirile račun za utrošak gasa Sarajevo Gasu, pa nam ne isporučuju potrebne količine gasa <- Toplane nisu izmirile račun Sarajevo gasu jer nemaju para, novaca, šoldi <- Toplane nemaju para jer džukele ne plaćaju račune za grijanje.
Treba li šematski crtati?
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#59 Re: toplane i skidanje radijatora
...a uz sve to neće da troše skupa alternativna goriva i opet griju džukele koje neće da plate... ... pa mrznimo se jer su nam krive Toplane, a ne džukele neplatiše...
-
sarajevo63
#60 Re: toplane i skidanje radijatora
Sezona grijanja počinje za 2 dana. NE nadajmo se prije jer temperatura nije 3 dana bila ispod zakonski određene.
A što se tiče neplatiša sve se to moglo sređivati tokom ljeta, pa nek se grije ko plaća. Sad je samo palamud nadležnih. Treba guzice dići.
A što se tiče neplatiša sve se to moglo sređivati tokom ljeta, pa nek se grije ko plaća. Sad je samo palamud nadležnih. Treba guzice dići.
-
Raz
#61 Re: toplane i skidanje radijatora
Samo da dopunim, nema dovoljno gasa u sistemu jer BH Gas ne isporucuje Sarajevo Gasu dovoljnu kolicinu jer Sarajevo Gas nije izmirio svoj račun prema BH Gasu <- pa onda ide ono sto ti napisaza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Nisu pustili grijanje jer nema dovoljno gasa u sistemu <- nema dovoljno gasa u sistemu jer Toplane nisu izmirile račun za utrošak gasa Sarajevo Gasu, pa nam ne isporučuju potrebne količine gasa <- Toplane nisu izmirile račun Sarajevo gasu jer nemaju para, novaca, šoldi <- Toplane nemaju para jer džukele ne plaćaju račune za grijanje.
-
jedna mala
#62 Re: toplane i skidanje radijatora
Ne treba,hvala ti na iscrpnom objasnjenju,bas si ljubazan.....al to je njihova suplja iz godine u godinu, i ne vjerujem , jbg sigurno je do meneza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Nisu pustili grijanje jer nema dovoljno gasa u sistemu <- nema dovoljno gasa u sistemu jer Toplane nisu izmirile račun za utrošak gasa Sarajevo Gasu, pa nam ne isporučuju potrebne količine gasa <- Toplane nisu izmirile račun Sarajevo gasu jer nemaju para, novaca, šoldi <- Toplane nemaju para jer džukele ne plaćaju račune za grijanje.
-
I
#63 Re: toplane i skidanje radijatora
Kako bi im ja plombirala radijatore, pa bi onda vidjeli 'ko ne bi platio na -10
- nineinchnails
#64 Re: toplane i skidanje radijatora
I ja bih...I wrote:Kako bi im ja plombirala radijatore, pa bi onda vidjeli 'ko ne bi platio na -10
Ali, "papak" je to.........opet bi on to "odblombirao".
-
The 51st State
#65 Re: toplane i skidanje radijatora
Glupa kantonalna vlast, pa kakva je pamet potrebna da se osnuje holding javnih preduzeca, te kad ne platis recimo grijanje, oni ti ukinu sve, struju, telefon, vodu, sta god vec. Cijeli problem bi bio rjesen za par miliona maraka, 50 tak uposlenih i razvoj informacionog sistema. Samo mi nemojte replicirati da "Zakon" ne dozvoljava tako nesto, odmah bi se rokno...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#66 Re: toplane i skidanje radijatora
Ma mrsko mi bilo sve do Rusa ići...Raz wrote:Samo da dopunim, nema dovoljno gasa u sistemu jer BH Gas ne isporucuje Sarajevo Gasu dovoljnu kolicinu jer Sarajevo Gas nije izmirio svoj račun prema BH Gasu <- pa onda ide ono sto ti napisa

http://music.sharemusic.com/_GasPutin-/ ... /1713.html
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#67 Re: toplane i skidanje radijatora
Hoću da vjerujem u to i molim Boga da nije ona politika:kiki-miki wrote:
Ti stvarno vjeruješ u to?![]()
"Ko je zapalio šito?!?! - Ako ne kašete steljat ću svaki dan po jednog!"
tj. da zbog pojedinih - svi ispaštaju.
Ali činjenica je da dug stoji i da se mora platiti, a znam ih dosta, naročito po Alipašinom (gdje je gradnja u startu bila kriza) koji su dobili umanjenje paušala zbog strukturalnih pogreški.
Jbg. sad, mnogi to nisu ni pokušali iskoristiti...
-
jedna mala
#68 Re: toplane i skidanje radijatora
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Hoću da vjerujem u to i molim Boga da nije ona politika:kiki-miki wrote:
Ti stvarno vjeruješ u to?![]()
"Ko je zapalio šito?!?! - Ako ne kašete steljat ću svaki dan po jednog!"
tj. da zbog pojedinih - svi ispaštaju.
Ali činjenica je da dug stoji i da se mora platiti, a znam ih dosta, naročito po Alipašinom (gdje je gradnja u startu bila kriza) koji su dobili umanjenje paušala zbog strukturalnih pogreški.
Jbg. sad, mnogi to nisu ni pokušali iskoristiti...
I ja vjerujem u DEDA MRAZA
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#69 Re: toplane i skidanje radijatora
... pa čekaš da ti na Badnjak donese love kako bi poplaćala komunalije, hâ priznaj 
- Haris.ba
#70 Re: toplane i skidanje radijatora
Samo cu ponoviti tekst koji sam napisao kada je bilo lijepo i toplije vrijeme.
Malo sam se zafrkao oko miliona - mada sam bio preoptimistican, jer Toplane duguju vise od 20 miliona kako se pokazalo.
Ja vise nemam iluzija. Da je problem u naplati kao naplati mogao bih priznati ko je 100% kriv. Ali na slucaju zabrane izdavanja zahtjeva za individualne mjerace vode meni je veoma jasno, da se sistem nemoralnoga i nelegalnoga zavlacenja ruke u tudji djep kod nas njeguje veoma kvalitetno. Princip je isti kod gasa/grijanja, sve su ostalo nijanse. I na kraju ce te dugove toplana i sarajevogasa platiti svi gradjani kantona. Jer poznavajuci dosadasnji smisao rjesenja, oni koji placaju redovno ce placati i za neplatise. Oni koji zive npr. u Ilijasu i griju se na ugalj i drva, i nemaju nikakve veze sa toplanama i gasom, ce placati tople stanove u centru Sarajeva. I onda mogu razumjeti one koji nece da placaju npr. kartu u tramvaju i tako krse zakon. Kad drzava sistemski pokusava da ih zafrkne, to im dodje ko pokusaj da uzvrate. Koliko je godina proslo od rata, eto hajde do 2000. godine neka se popravljala velika ratna steta. Ali nije valjda da se za 10 godina nije moglo rijesiti pitanje neplacanja gasa. Kad su haman nezakonito uspjeli sklepati da se televizijska pretplata nazove porez na televiziju i jos prislepa racunu za telefon, mogli su skontati i neplacanje racuna toplana.
------------------
Samo jedno pitanje. Smatras li moralnim da ti gradjani Kantona Sarajevo ucestvuju u tvome grijanju?
Evo kako fercera sistem:
Gas ulazi u Zvorniku: Energoinvest uzima 1%
Gas dolazi do granice sa Federacijom: RS uzima nesta za prolaz cijevima
"BH gas" prodaje gas korisnicima po Federaciji po komercijalnim cijenama(nekada visim od trzisnih, a nekada i manjim - u slucaju javnih preduzeca)
U Sarajevu ga prodaje "Sarajevogasu" koji ga distibuira krajnjim korisnicima koji se griju na plinska lozila(placas koliko i kosta).
A Sarajevogas ga prodaje Toplanama po NEKOMERCIJALNIM cijenama. Negdje mislim 20 feninga jeftinije po kubiku nego sto ide ostalima. I ovo se otvoreno koristi kao mehanizam "socijalne zastite". I onda Mehmedic otvoreno izadje u javnosti i kaze da mijenjanja cijena gasa nece biti (ove cijene odredjuje skupstina kantona, osim naravno BH gasu - to rade Rusi i dobavljaci). Smisao Toplana jeste da ustede stvara uglavnom na sistemu grijanja, a ne kroz cijenu goriva. Zato i imamo panicne izjave becirevica (direktor "BH gasa") da nece imati love da podmiri Ruse. Toplane duguju Sarajevogasu oko 20 miliona, Sarajevogas odmah duguje BH gasu isto toliko(zbog toplana). Znaci Toplane ne mogu da naplate samo gorivo(gas) iz cijene svoje usluge koju dobijate svakog mjeseca - i jos kukate. Ima tu naravno ogromnih gresaka i samih Toplana. I javasluka i kriminala i svega. Ali najveci problem su neplatise.
Malo sam se zafrkao oko miliona - mada sam bio preoptimistican, jer Toplane duguju vise od 20 miliona kako se pokazalo.
Ja vise nemam iluzija. Da je problem u naplati kao naplati mogao bih priznati ko je 100% kriv. Ali na slucaju zabrane izdavanja zahtjeva za individualne mjerace vode meni je veoma jasno, da se sistem nemoralnoga i nelegalnoga zavlacenja ruke u tudji djep kod nas njeguje veoma kvalitetno. Princip je isti kod gasa/grijanja, sve su ostalo nijanse. I na kraju ce te dugove toplana i sarajevogasa platiti svi gradjani kantona. Jer poznavajuci dosadasnji smisao rjesenja, oni koji placaju redovno ce placati i za neplatise. Oni koji zive npr. u Ilijasu i griju se na ugalj i drva, i nemaju nikakve veze sa toplanama i gasom, ce placati tople stanove u centru Sarajeva. I onda mogu razumjeti one koji nece da placaju npr. kartu u tramvaju i tako krse zakon. Kad drzava sistemski pokusava da ih zafrkne, to im dodje ko pokusaj da uzvrate. Koliko je godina proslo od rata, eto hajde do 2000. godine neka se popravljala velika ratna steta. Ali nije valjda da se za 10 godina nije moglo rijesiti pitanje neplacanja gasa. Kad su haman nezakonito uspjeli sklepati da se televizijska pretplata nazove porez na televiziju i jos prislepa racunu za telefon, mogli su skontati i neplacanje racuna toplana.
------------------
Samo jedno pitanje. Smatras li moralnim da ti gradjani Kantona Sarajevo ucestvuju u tvome grijanju?
Evo kako fercera sistem:
Gas ulazi u Zvorniku: Energoinvest uzima 1%
Gas dolazi do granice sa Federacijom: RS uzima nesta za prolaz cijevima
"BH gas" prodaje gas korisnicima po Federaciji po komercijalnim cijenama(nekada visim od trzisnih, a nekada i manjim - u slucaju javnih preduzeca)
U Sarajevu ga prodaje "Sarajevogasu" koji ga distibuira krajnjim korisnicima koji se griju na plinska lozila(placas koliko i kosta).
A Sarajevogas ga prodaje Toplanama po NEKOMERCIJALNIM cijenama. Negdje mislim 20 feninga jeftinije po kubiku nego sto ide ostalima. I ovo se otvoreno koristi kao mehanizam "socijalne zastite". I onda Mehmedic otvoreno izadje u javnosti i kaze da mijenjanja cijena gasa nece biti (ove cijene odredjuje skupstina kantona, osim naravno BH gasu - to rade Rusi i dobavljaci). Smisao Toplana jeste da ustede stvara uglavnom na sistemu grijanja, a ne kroz cijenu goriva. Zato i imamo panicne izjave becirevica (direktor "BH gasa") da nece imati love da podmiri Ruse. Toplane duguju Sarajevogasu oko 20 miliona, Sarajevogas odmah duguje BH gasu isto toliko(zbog toplana). Znaci Toplane ne mogu da naplate samo gorivo(gas) iz cijene svoje usluge koju dobijate svakog mjeseca - i jos kukate. Ima tu naravno ogromnih gresaka i samih Toplana. I javasluka i kriminala i svega. Ali najveci problem su neplatise.
- Haris.ba
#71 Re: toplane i skidanje radijatora
Rekli su na novinarskoj konferenciji glavonje (premijer i direktori gasova i toplana) da ce valjda zatvoriti finansije do nove godine. I to tako sto ce vlada odnekud naci 7 miliona pa donirati toplanama(znaci opet ono sto sam pisao - svi gradjani placaju grijanje toplanama). Od nove godine sta ce biti nisu rekli. Sumjam da ce tih 7 miliona biti dovoljno do nove godine, al eto. Nadam se. Jer i ja se grijem na gas. 
-
zonbirile
#72 Re: toplane i skidanje radijatora
ma nema tu mnogo neke zavrzlame,jer i kada je bila vrlo visoka naplata,cijena je bila nerealna.Uzmimo dva stana,jedan sa individualnim grijanjem i jedan sa centralnim.Odvojimo način plačanja,jer to slabije matematičare očito buni.Recimo ovako cijena koštanja grijanja u grijnoj sezoni u stanu sa c.g. mora biti manja ,jer samo pojam c.g. to mora polučiti.Sada je cijena u 5 deka.
- -Romeo-
#73 Re: toplane i skidanje radijatora
ovo me već godinama iritira, ja svoje grijanje u privatnoj kuci plaćam sam, i još trebam i ovim guzonjama na topalanama.Haris.ba wrote:Rekli su na novinarskoj konferenciji glavonje (premijer i direktori gasova i toplana) da ce valjda zatvoriti finansije do nove godine. I to tako sto ce vlada odnekud naci 7 miliona pa donirati toplanama(znaci opet ono sto sam pisao - svi gradjani placaju grijanje toplanama). Od nove godine sta ce biti nisu rekli. Sumjam da ce tih 7 miliona biti dovoljno do nove godine, al eto. Nadam se. Jer i ja se grijem na gas.
OVO JE NEČUVENO
je li se vlada ikada sjetila da subvencionira nečije grijanje u privatnoj kući?
-
zonbirile
#74 Re: toplane i skidanje radijatora
--------------------------------------Romeo- wrote:ovo me već godinama iritira, ja svoje grijanje u privatnoj kuci plaćam sam, i još trebam i ovim guzonjama na topalanama.Haris.ba wrote:Rekli su na novinarskoj konferenciji glavonje (premijer i direktori gasova i toplana) da ce valjda zatvoriti finansije do nove godine. I to tako sto ce vlada odnekud naci 7 miliona pa donirati toplanama(znaci opet ono sto sam pisao - svi gradjani placaju grijanje toplanama). Od nove godine sta ce biti nisu rekli. Sumjam da ce tih 7 miliona biti dovoljno do nove godine, al eto. Nadam se. Jer i ja se grijem na gas.
OVO JE NEČUVENO
je li se vlada ikada sjetila da subvencionira nečije grijanje u privatnoj kući?
![]()
![]()
![]()
tako je to u zemlji dembeliji.A niko u diskusiji ne citira član 8 ugovora sa Toplanama,gdje se kaže da će se nakon 2 mjeseca neplačena,o trošku korisnika izvršiti isključenje.Šta se čekalo,pa naravno,gubitak "mušterija " za šišanje.
-
slushatelj
#75 Re: toplane i skidanje radijatora
Ja i mnogi susjedi oko mene,nemamo nikakav ugovor sa Toplanama.Bez obzira ima li
ugovora ili nema,skidanje radijatora je nedopustivo,jer je to privatna imovina.Dalje,
oni se ne drže postojećeg Zakona po kojem potrošač ima PRAVO plaćati sam ono što
je potrošio.Znači Toplane moraju omogućiti individualnu potrošnju.Snošenje troškova
ugradnje za to mogu se međusobno dogovoriti.Ali,njima je ovako ljepše - dignu cijene,
žive sa dobrim platam,a oni koji ne plaćaju isto im je dobro,jer mi koji plaćamo smo
PRAVI (naivci i poštenjačine)
ugovora ili nema,skidanje radijatora je nedopustivo,jer je to privatna imovina.Dalje,
oni se ne drže postojećeg Zakona po kojem potrošač ima PRAVO plaćati sam ono što
je potrošio.Znači Toplane moraju omogućiti individualnu potrošnju.Snošenje troškova
ugradnje za to mogu se međusobno dogovoriti.Ali,njima je ovako ljepše - dignu cijene,
žive sa dobrim platam,a oni koji ne plaćaju isto im je dobro,jer mi koji plaćamo smo
PRAVI (naivci i poštenjačine)