da mi bi fidjet orginal te fetfe...black wrote:ma dovoljno je pomenuti jednog od njihovih velikih alima Bin Baza koji je izdao fetvu da je zemlja 'ravna'![]()
Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
- Bosanac sa dna kace
#51 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
-
dinocaus
#52 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Gdje si nasao tu fetvu nije mi samo jasno, trebas prvo procitati ponesto o onome koga optuzujes ne samo tako "izvaljivati" gluposti.black wrote:ma dovoljno je pomenuti jednog od njihovih velikih alima Bin Baza koji je izdao fetvu da je zemlja 'ravna'![]()
Later, between 1993 and 1995, various newspapers and magazines published accounts accusing ibn Baaz, whose duties included the presidency of the administration for scientific research, had said that the Earth is flat. Bin Baaz strongly denied that claim, describing the allegation as a "pure lie"; in addition, he had made statements and released multiple Fatwas affirming that the earth is round.
- black
#53 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
ako si ti toliko "nacitan" (kao sto olako drugima kazes da pisu gluposti) onda citaj nemoj mene pitati...dinocaus wrote:Gdje si nasao tu fetvu nije mi samo jasno, trebas prvo procitati ponesto o onome koga optuzujes ne samo tako "izvaljivati" gluposti.black wrote:ma dovoljno je pomenuti jednog od njihovih velikih alima Bin Baza koji je izdao fetvu da je zemlja 'ravna'![]()
Later, between 1993 and 1995, various newspapers and magazines published accounts accusing ibn Baaz, whose duties included the presidency of the administration for scientific research, had said that the Earth is flat. Bin Baaz strongly denied that claim, describing the allegation as a "pure lie"; in addition, he had made statements and released multiple Fatwas affirming that the earth is round.
-
dinocaus
#54 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Ma nisam nacitan,izvini ako sam te uvrijedio, ali mi je stvarno krivo kada vidim tolike lazi, prvo provjeri pa iznesi svoju tvrdnju.black wrote:ako si ti toliko "nacitan" (kao sto olako drugima kazes da pisu gluposti) onda citaj nemoj mene pitati...dinocaus wrote:Gdje si nasao tu fetvu nije mi samo jasno, trebas prvo procitati ponesto o onome koga optuzujes ne samo tako "izvaljivati" gluposti.black wrote:ma dovoljno je pomenuti jednog od njihovih velikih alima Bin Baza koji je izdao fetvu da je zemlja 'ravna'![]()
-
pure_love
#55 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Bosanac sa dna kace wrote:da mi bi fidjet orginal te fetfe...black wrote:ma dovoljno je pomenuti jednog od njihovih velikih alima Bin Baza koji je izdao fetvu da je zemlja 'ravna'![]()
jes to ti postao vehabija bosanac???
- black
#56 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
tu fetvu je bin baz izdao 1966.,cak je i kralj fejsal bio primoran protiv svoje volje da je prihvati, jer je bin baz rekao da je kafir svako ko misli drugacije..dinocaus wrote:
Ma nisam nacitan,izvini ako sam te uvrijedio, ali mi je stvarno krivo kada vidim tolike lazi, prvo provjeri pa iznesi svoju tvrdnju.
a koliko se sjecam izvora Al-Jazeera al-Arabia, May 1993.
p.s. izvinjavas mi se pa me nazva lazovom
-
pure_love
#57 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
to cak i ja mogu potvrditi da nije tako,naime bin Baz je bio slijep/nije vidio na oci,, i covjek nikada nije poznavao nauku(ni islamsku ni laicku) pa je tu fetvu davno izdao,ali su neki islamski ucenjaci tada otisli i objasnili mu kako stvari stoje pa je on odmah povukao fetvu 
-
dinocaus
#58 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Hehe, nisam tako mislio, izvinjavam se jos jednom, evo ti odgovor Bin Baaza na pitanje: "Da li je zemlja ravna?".black wrote:tu fetvu je bin baz izdao 1966.,cak je i kralj fejsal bio primoran protiv svoje volje da je prihvati, jer je bin baz rekao da je kafir svako ko misli drugacije..dinocaus wrote:
Ma nisam nacitan,izvini ako sam te uvrijedio, ali mi je stvarno krivo kada vidim tolike lazi, prvo provjeri pa iznesi svoju tvrdnju.
a koliko se sjecam izvora Al-Jazeera al-Arabia, May 1993.
p.s. izvinjavas mi se pa me nazva lazovombas ti hvala
According to the people knowledge (scholars of Islaam) the earth is round, for indeed Ibn Hazm and a group of other scholars mentioned that there is a consensus (unanimous agreement, Ijmaa') among the people of knowledge that it is round. This means that all of it is connected together thus making the form of the entire planet like a ball. However, Allaah has spread out surface for us and He has placed firm mountains upon it and placed the animals and the seas upon it as a mercy for us... Shaykh Ibn Baaz (http://www.fatwa-online.com)
Last edited by dinocaus on 30/09/2009 17:06, edited 1 time in total.
-
dinocaus
#59 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Istina je da je bio slijep, ali nije istina da nije poznavao nauku, pa on je bio glavni muftija od 1993. do 1999. g., zar je moguce da neko ko slabo poznaje Islam postane glavni muftija.pure_love wrote:to cak i ja mogu potvrditi da nije tako,naime bin Baz je bio slijep/nije vidio na oci,, i covjek nikada nije poznavao nauku(ni islamsku ni laicku) pa je tu fetvu davno izdao,ali su neki islamski ucenjaci tada otisli i objasnili mu kako stvari stoje pa je on odmah povukao fetvu
-
pure_love
#60 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
dinocaus wrote:Istina je da je bio slijep, ali nije istina da nije poznavao nauku, pa on je bio glavni muftija od 1993. do 1999. g., zar je moguce da neko ko slabo poznaje Islam postane glavni muftija.pure_love wrote:to cak i ja mogu potvrditi da nije tako,naime bin Baz je bio slijep/nije vidio na oci,, i covjek nikada nije poznavao nauku(ni islamsku ni laicku) pa je tu fetvu davno izdao,ali su neki islamski ucenjaci tada otisli i objasnili mu kako stvari stoje pa je on odmah povukao fetvu
poznavati islam i poznavati nauku nije isto
on je poznavao jako dobro islam,to priznajem,ali nije se bavio naukom,,covjek cak nije gledao tv,niti slusao radio...a citati nije mogao posto je bio slijep,pa kako bi onda ista naucio o nauci,o novim otkricima itd?? .On je samo poznavao vjeru,nista vise
koliko je bio nazadan govori cinjenica da nije davao da ga slikaju(jedva pristao na par):

-
dinocaus
#61 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Ti si stavilapure_love wrote:dinocaus wrote:Istina je da je bio slijep, ali nije istina da nije poznavao nauku, pa on je bio glavni muftija od 1993. do 1999. g., zar je moguce da neko ko slabo poznaje Islam postane glavni muftija.pure_love wrote:to cak i ja mogu potvrditi da nije tako,naime bin Baz je bio slijep/nije vidio na oci,, i covjek nikada nije poznavao nauku(ni islamsku ni laicku) pa je tu fetvu davno izdao,ali su neki islamski ucenjaci tada otisli i objasnili mu kako stvari stoje pa je on odmah povukao fetvu
poznavati islam i poznavati nauku nije isto![]()
on je poznavao jako dobro islam,to priznajem,ali nije se bavio naukom,,covjek cak nije gledao tv,niti slusao radio...a citati nije mogao posto je bio slijep,pa kako bi onda ista naucio o nauci,o novim otkricima itd?? .On je samo poznavao vjeru,nista vise
pa zato sam odgovorio, ma mozemo se sloziti da mozda nije bio veliki poznavaoc nauke.pure_love wrote:nije poznavao nauku(ni islamsku ni laicku)
Poceo je gubiti vid sa 16 godina, a u 20-toj godini je potpuno izgubio vid, pa nikako nije moguce da nije znao oblik zemlje.
-
pure_love
#62 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Poceo je gubiti vid sa 16 godina, a u 20-toj godini je potpuno izgubio vid, pa nikako nije moguce da nije znao oblik zemlje
eto vidis i to je Boziji znak,da slijepa osoba postane jedan od najvecih alima u novije vrijeme,i ako se VECINOM ne slazem s njegovim stavovima
- Haris.ba
#63 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Ima li razlike izmedju onih koji su muslimane zvali muhamedancima, od onih koji muslimane danas zovu vehabijama?bogumil-8 wrote:@Bosanac sa dna kace, malo se potrudi, pa pročitaj šta sve i na osnovu čega šejh Muhhamed b. Abduil-Vehhab zastupa i propagira: http://www.islamhouse.com/d/files/bs/ih ... ewhida.pdf .
Kao uvod bi ti mogao koristiti i ovaj kratki članak ("Kako pobijediti "Vehabizam"), ovdje: http://www.bosanskialim.com/
O Vehabizmu možeš pročitati i u ovom članku "Destrukcija Meke i Medine"
I da li muslimani mogu za sebe da kazu da prate ucenje Vehaba, Salke, Sulje...
-
bogumil-8
#64 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Kada b i znao ko su to "oni" mogao bi ih upoređivati po razlikama, sličnostima, shvatanjima, obrazovanju, kulturi, namjerama, moralu, ... (među njima i između njih). Kako si postavio pitanje, čini mi se da si zamislio dvije različite skupine "onih", ali zaista ne znam ko su ti jedni a koji su ti drugi ("oni"), te ti na takvo pitanje ne mogu dati "željeni odgovor".Haris.ba wrote:Ima li razlike izmedju onih koji su muslimane zvali muhamedancima, od onih koji muslimane danas zovu vehabijama?
Pokušat ću tvoje pitanje usmjeriti na objekat - "muhamedanci" , odnosno "vehabije" (bez obzira ko su "oni" koji postavljaju pitanje. "Muhamedanci" su širi pojam i tu spadaju i "vehabije" (znaš li razliku između mnogougla i trougla? Mnogouglom možeš zvati i trougao.
Muslimani to ne mogu tako kazati, ali se nadam da znaš kako od 73 skupine (različita pravca u islamu) samo jedna je na pravom putu.Haris.ba wrote:I da li muslimani mogu za sebe da kazu da prate ucenje Vehaba, Salke, Sulje...
Od pojave Abdul-Vehaba javlja se nova skupina i novi pravac u islamu (drugačiji od svih prethodnih, bez obzira što oni - vehabije- za sebe kažu da nisu drugačiji, da su izvorni, da su pravi, ...). Oni jesu drugačiji, jesu novi pravac, jesu ZLO po islamski svijet!
Edit (brojke, umjesto pogrešne 93), hvala Broj 1 na zapažanju.
Last edited by bogumil-8 on 31/10/2009 17:39, edited 6 times in total.
-
andrija2007
#65 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Kakvi god da su, nije ih brate lijepo vidjeti, izgledaju ko nekakvi pećinari, ne znam, nekako divlje.
- black
#66 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Jedan od hadisa iz Buharijine zbirke kaze: "Svake noci, u njenoj zadnjoj trecini, Allah se spusta do dunjaluckog neba (prvog od sedam nebesa) i govori: "Svako ko me pozove, molitvu cu njegovu da uslisam; svako ko od mene nesto zatrazi Ja cu da mu udovoljim i svako ko me za oprost zamoli, Ja cu da mu oprostim." (Sahih Buhari, Kitabul Tevhid)pure_love wrote:to cak i ja mogu potvrditi da nije tako,naime bin Baz je bio slijep/nije vidio na oci,, i covjek nikada nije poznavao nauku(ni islamsku ni laicku) pa je tu fetvu davno izdao,ali su neki islamski ucenjaci tada otisli i objasnili mu kako stvari stoje pa je on odmah povukao fetvu
Ibn Tejmije je obracajuci se ljudima za vrijeme dzume, u glavnom mesdzidu u Damasku citirao ovaj hadis...da bi sto bolje docarao znacenje ovog hadisa sisao je nekoliko stepenica na mimberu nize, i rekao "Bog silazi na zemaljsko nebo, isto kao sto ja sada silazim sa gornje na donju stepenicu." (Er-Rihle)
Poznato je i to da Ibn Tejemije kaze "Bog se nalazi na Svom prijestolju, a prijestolje se nalazi iznad nebesa." Sve sto ima mjesto,mora imati i tijeo, odnosno, materiju.. onda bi i Bog morao posjedovati tijelo. Ako nije tjelesan, odnosno, materijalan cemu onda ogranicavanje mjestom?
I naravno zaboravljaju osnovnu stvar, da je zemlja okrugla i da je u 24 sata uvijek na jednom njenom dijelu zadnja trecina noci (prema tome znaci da bi Bog zauvijek ostao na zemaljskom nebu i ne bi se nikad vratio na prijestolje)..mozda je zato Bin Baz i instistirao da je zemlja 'ravna'
no ovo i onako nije tema a mrsko mi i pisati
-
pure_love
#67 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
dobro black,ti si rekao da nisi musliman,pa sto se mjesas u to sta jedan ibn Tejmije kaze?
- avicena
#68 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Covjek lijepo kaze: "Hvala Allahu, Allah mi je pokazao islam prije nego sto mi pokazao muslimane". I nije jedini koji je to rekao.
-
andrija2007
#69 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
I Jevreji i Krsćani/Hrišćani vjeruju u jednog Boga stvoritelja, istog u kojeg vjeruju i Muslimani.avicena wrote:Covjek lijepo kaze: "Hvala Allahu, Allah mi je pokazao islam prije nego sto mi pokazao muslimane". I nije jedini koji je to rekao.
U čemu je onda razlika? Samo u načinu praktikovanja vjere?
- avicena
#70 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Zar rekoh suprotno? Jedan Bog je stvorio i jevreje i hriscane i muslimane i ateiste i...andrija2007 wrote:I Jevreji i Krsćani/Hrišćani vjeruju u jednog Boga stvoritelja, istog u kojeg vjeruju i Muslimani.avicena wrote:Covjek lijepo kaze: "Hvala Allahu, Allah mi je pokazao islam prije nego sto mi pokazao muslimane". I nije jedini koji je to rekao.
Poenta je u razlicitim pristupima u okviru islama sto je i tema.
-
andrija2007
#71 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Nisi ti rekao suprotno, nego ovaj mladić na videu govori o vjeri u jednog stvoritelja, pa se pozivam na video.avicena wrote:
Zar rekoh suprotno? Jedan Bog je stvorio i jevreje i hriscane i muslimane i ateiste i...
Moje pitanje je dakle, po čemu je Islam superiorniji od druge dvije monoteističke religije, ako se sve tri baziraju
na istom postulatu, to jest da postoji jedan Bog stvoritelj i da je on tvorac svega i sviju, te da ga treba poštovati
i biti mu odan?
-
dinocaus
#72 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Zelim samo dodati da to nije rekao sejh Ibn Tejjmija, ovo je jos jedan neistina, koja je zapisana u Rihla:black wrote: Ibn Tejmije je obracajuci se ljudima za vrijeme dzume, u glavnom mesdzidu u Damasku citirao ovaj hadis...da bi sto bolje docarao znacenje ovog hadisa sisao je nekoliko stepenica na mimberu nize, i rekao "Bog silazi na zemaljsko nebo, isto kao sto ja sada silazim sa gornje na donju stepenicu." (Er-Rihle)
"Bio sam u Damasku na džumi gdje je ibn Tejmije govorio ljudima sa mimbera. U hutbi je rekao: Zaista se Allah spušta na najbliže nebo baš kao što se ja spuštam sada i sišao je za jednu stepenicu.(Rihla od Ibn Batute)", ovo naravno nije tacno zato sto Ibn Batuta nije mogao da vidi Ibn Tejjmiju ,a Ibn Batuta u Rihli kaze da je on došao u Damask 9 ramadana 728 po hidžri. U to vrijeme je Ibn Tejmija bio u zatvoru. Ibn Kesir kaže u Bidaje we Nihaje da je Ibn Tejmija zatvoren 6 šabana 728 i ostao do smrti 20 zulkadea 728, takodje mozes provjeriti knjigu od Ibn Tejjmije koja se zove "Šarh hadis an Nuzul" (koja govori o Allahovom Spustanju), u kojoj neces naci nista slicno.
Last edited by dinocaus on 30/09/2009 19:27, edited 2 times in total.
- avicena
#73 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Udaljili bi se od teme kada bi sada objasnjavali zasto muslimani postuju Mojsija, Isusa i Muhameda a.s. (sto isto govori ovaj mladic na videu), a imaju rezerve spram Biblije.andrija2007 wrote:Nisi ti rekao suprotno, nego ovaj mladić na videu govori o vjeri u jednog stvoritelja, pa se pozivam na video.avicena wrote:
Zar rekoh suprotno? Jedan Bog je stvorio i jevreje i hriscane i muslimane i ateiste i...
Moje pitanje je dakle, po čemu je Islam superiorniji od druge dvije monoteističke religije, ako se sve tri baziraju
na istom postulatu, to jest da postoji jedan Bog stvoritelj i da je on tvorac svega i sviju, te da ga treba poštovati
i biti mu odan?
-
andrija2007
#74 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Sve se ovo davno događalo, niko sa ovolike vremenske distance, ne može tvrditi sa sigurnošću, šta se desilo prijedinocaus wrote:Zelim samo dodati da to nije rekao sejh Ibn Tejjmija, ovo je jos jedan neistina, koja je zapisana u Rihla:black wrote: Ibn Tejmije je obracajuci se ljudima za vrijeme dzume, u glavnom mesdzidu u Damasku citirao ovaj hadis...da bi sto bolje docarao znacenje ovog hadisa sisao je nekoliko stepenica na mimberu nize, i rekao "Bog silazi na zemaljsko nebo, isto kao sto ja sada silazim sa gornje na donju stepenicu." (Er-Rihle)
"Bio sam u Damasku na džumi gdje je ibn Tejmije govorio ljudima sa mimbera. U hutbi je rekao: Zaista se Allah spušta na najbliže nebo baš kao što se ja spuštam sada i sišao je za jednu stepenicu.(Rihla od Ibn Batute)", ovo naravno nije tacno zato sto Ibn Batuta nije mogao da vidi Ibn Tejjmiju zato sto Ibn Batuta ,a Ibn Batuta u Rihli kaze da je on došao u Damask 9 ramadana 728 po hidžri. U to vrijeme je Ibn Tejmija bio u zatvoru. Ibn Kesir kaže u Bidaje we Nihaje da je Ibn Tejmija zatvoren 6 šabana 728 i ostao do smrti 20 zulkadea 728, takodje mozes provjeriti knjigu od Ibn Tejjmije koja se zove "Šarh hadis an Nuzul" (koja govori o Allahovom Spustanju), u kojoj neces naci nista slicno.
toliko vijekova/stoljeća, ni ja, ni ti, pa čak ni istoričari.
-
dinocaus
#75 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun
Ovo je sve zapisano na papiru, vece su sanse da je ovo tacno, nego netacno.andrija2007 wrote:Sve se ovo davno događalo, niko sa ovolike vremenske distance, ne može tvrditi sa sigurnošću, šta se desilo prijedinocaus wrote:Zelim samo dodati da to nije rekao sejh Ibn Tejjmija, ovo je jos jedan neistina, koja je zapisana u Rihla:black wrote: Ibn Tejmije je obracajuci se ljudima za vrijeme dzume, u glavnom mesdzidu u Damasku citirao ovaj hadis...da bi sto bolje docarao znacenje ovog hadisa sisao je nekoliko stepenica na mimberu nize, i rekao "Bog silazi na zemaljsko nebo, isto kao sto ja sada silazim sa gornje na donju stepenicu." (Er-Rihle)
"Bio sam u Damasku na džumi gdje je ibn Tejmije govorio ljudima sa mimbera. U hutbi je rekao: Zaista se Allah spušta na najbliže nebo baš kao što se ja spuštam sada i sišao je za jednu stepenicu.(Rihla od Ibn Batute)", ovo naravno nije tacno zato sto Ibn Batuta nije mogao da vidi Ibn Tejjmiju zato sto Ibn Batuta ,a Ibn Batuta u Rihli kaze da je on došao u Damask 9 ramadana 728 po hidžri. U to vrijeme je Ibn Tejmija bio u zatvoru. Ibn Kesir kaže u Bidaje we Nihaje da je Ibn Tejmija zatvoren 6 šabana 728 i ostao do smrti 20 zulkadea 728, takodje mozes provjeriti knjigu od Ibn Tejjmije koja se zove "Šarh hadis an Nuzul" (koja govori o Allahovom Spustanju), u kojoj neces naci nista slicno.
toliko vijekova/stoljeća, ni ja, ni ti, pa čak ni istoričari.