nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hrvoje_Hrvatinic

#51 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

SenSen wrote:
A ako ti ne vidis zastave (osim Turske), potrazi da ti opticar promjeni dioptriju. Ima ih na sve strane.. A ovo "zastavu Hrvatskog naroda" i ucenje "Hrvatskog" u skoli je suvisno komentarisati :roll: Sta mislis da su ucili Bosanski muslimani, tj "cvjece Hrvatskog naroda", tih godina u skoli?? Jel' to znaci da je i Refik, 32-go godiste, iz Nove Bile Hrvat? :D

Refik je ono što osjeća da jest.

A tek kakva je shega nastala kada su u B&H skolama uveli "Hrvatski" 90-ih :-) Ne znam dali da se smijem ili placem kada cujem nekog tipa koji je samnom odrastao u centralnoj Bosni kako se iz petnih zila napreze da prica "Hrvatski". Pa covjece stidim se na njihov racun :oops:

A nije ti šega bila to da je 45 godina u BiH u školama učen srpskohrvatski, zapravo srpski jezik? Nema potrebe da se stidiš što netko govori svojim jezikom. Jesi li se ikada zapitala kako ti nekomu izgledaš ti smiješno kad govoriš svojim jezikom?

Hrvoje_Hrvatinic

#52 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

CRNOGORAC wrote:
Moram da reagujem na vaš post!
Hrvatski i bosanski jezik ne postoje!To je srpski jezik!
Stvarno ne znam ko vas truje tim glupostima :-?

Je li CRNOGORAC, je li tvoj jezik Crnski ili Gorski? :-D
CRNOGORAC

#53 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
SenSen wrote:
A ako ti ne vidis zastave (osim Turske), potrazi da ti opticar promjeni dioptriju. Ima ih na sve strane.. A ovo "zastavu Hrvatskog naroda" i ucenje "Hrvatskog" u skoli je suvisno komentarisati :roll: Sta mislis da su ucili Bosanski muslimani, tj "cvjece Hrvatskog naroda", tih godina u skoli?? Jel' to znaci da je i Refik, 32-go godiste, iz Nove Bile Hrvat? :D

A tek kakva je shega nastala kada su u B&H skolama uveli "Hrvatski" 90-ih :-) Ne znam dali da se smijem ili placem kada cujem nekog tipa koji je samnom odrastao u centralnoj Bosni kako se iz petnih zila napreze da prica "Hrvatski". Pa covjece stidim se na njihov racun :oops:

A nije ti šega bila to da je 45 godina u BiH u školama učen srpskohrvatski, zapravo srpski jezik? Nema potrebe da se stidiš što netko govori svojim jezikom. Jesi li se ikada zapitala kako ti nekomu izgledaš ti smiješno kad govoriš svojim jezikom?

Potpuno ste u pravu1To je srpski jezik!Hrvatski jezik ne postoji,taj jezik je vremenom izumro,skoro pa nestao!Hrvatski,izvorni jezik,danas bi bio sličan češkom jeziku!
CRNOGORAC

#54 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
CRNOGORAC wrote:

Po zadnjem popisu-2003. god.,70.% stanovništva Crne Gore izjasnilo se da govori srpskim jezikom!
Silkwood

#55 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Silkwood »

Svaka ovakva tema završi isto. :zzzz:

Mislim da neću gubit dragocjene minute svog vremena. :D :run:
osa

#56 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

CRNOGORAC wrote:
Hrvoje_Hrvatinic wrote:
CRNOGORAC wrote:

Po zadnjem popisu-2003. god.,70.% stanovništva Crne Gore izjasnilo se da govori srpskim jezikom!
da se okladimo da će se na idućem popisu 70% crnogoraca izjasniti da govori crnogorski.
KREMEN

#57 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

[/quote][/quote]

Sto se tice "Bosanaca ateista", to sam bila napisala nekome ko je rekao da je smijesno reci da je neko "Bosanski ateista". Dok ja tvrdim da je dodati "ateista" logicno, kada vec "relogiozni" ljudi insistiraju da je religiozitet :roll: default u nasem drustvu.. Ja nikome ne mogu zabraniti da se izjasnjava kako god hoce.

A tek kakva je shega nastala kada su u B&H skolama uveli "Hrvatski" 90-ih :-) Ne znam dali da se smijem ili placem kada cujem nekog tipa koji je samnom odrastao u centralnoj Bosni kako se iz petnih zila napreze da prica "Hrvatski". Pa covjece stidim se na njihov racun :oops:[/quote]

Refik moze biti ali i ne mora Hrvat, sve zavisi od njega...ja znam masu Hrvata iz srednje Bosne koji pricaju isto kao sto su pricali..mladji uce u skoli Hrvatski, sto nije losa stvar..bolje nego Srpski..pa ti vjerovatno znas da su svi prijeratni nastavnici, profesori bili vecinom Srbi i Crnogorci..
posrbljavali srednju Bosnu..a ti se stidi za sebe, ne trebas za njih..
goran5

#58 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

A tek kakva je shega nastala kada su u B&H skolama uveli "Hrvatski" 90-ih :-) Ne znam dali da se smijem ili placem kada cujem nekog tipa koji je samnom odrastao u centralnoj Bosni kako se iz petnih zila napreze da prica "Hrvatski". Pa covjece stidim se na njihov racun :oops
Pa vidi ...Bosanski muslimani su podrijetlom Hrvati ili Srbi, pa su ucili H/S jezik. Onda su se masovno lafo probudili i rekli necemoi vise biti Hrvati il Srbi hocemo da smo poseban narod i prozvali se Bosnjaci.
I H i S postuju volju vecine bih muslimana da ih se naziva Bosnjacima.

Eh sad bi i H/S se trebali stidit kad dojucerasnji H/S hoce da budu nekakve izmisljene B nacije i da govore izmisljenim Bosanskim jezikom, kako ti to nije smjesno i kako se onda i toga ne stidis al na svoj racun?
I jos su pride veci muslimani od samog Allaha ( cast izuzecima ), i daju si za pravo svima okolo nesto nametat (opet neki ne svi ).
KREMEN

#59 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

CRNOGORAC wrote:
Hrvoje_Hrvatinic wrote:
CRNOGORAC wrote:

Po zadnjem popisu-2003. god.,70.% stanovništva Crne Gore izjasnilo se da govori srpskim jezikom![/quote
E neka si nam to ti rekao, sta bi mi bez tebe :-)
SenSen

#60 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by SenSen »

Silkwood wrote:
SenSen wrote:
LFC4EVER wrote: Meni ne smeta da neko tvrdi za sebe i da je Marsovac! :-) Ali mi smeta kada djeca mashu zastavama drzave u kojoj nikada nisu bili, kada se iste zastave kace po balkonima (talk about zapisavanje teritorije), kada se u centralnoj Bosni odjednom pocelo govoriti "tjedan" ili "ravnateljica", a u Krajni neka jadna verzija ekavskog.. U kratko, smeta mi ljudska glupost..
A ne smeta ti što se u Sarajevu počelo govoriti "organizirano", "općina", zrak"... ?
Licemjerno. ;-)
Ili što su Muslimani odjednom postali Bošnjaci? (a 1991. se na popisu tako izjasnilo samo 150 ljudi okupljenih oko Zufilkarpašića, ostali su prvi put čuli taj naziv 1993. kada su ih obavijestili da se odsada zovu Bošnjaci, što neki do dan danas nisu prihvatili :-) ).

Meni ne smeta kriza identiteta kod Bošnjaka, zapravo me ni ne zanima, ali me smaraju kada jadni uzaludno pokušaju uvući u svoju krizu identiteta i Hrvate i Srbe, a za ta dva naroda su stvari odavno jasne.
To je tipična dječja bolest nacionalnog pokreta, jer za razliku od ostalih nacija koje su nastale u 19. stoljeću, Bošnje su počeli nacionalni preporod 1993.

Netko je dobro rekao, zar bi ja trebao mijenjat naziv svoje nacije kad god se država promijeni? :?
Moj djed je Hrvat u zadnjih 5 država koje su vladale njegovim selom, a sutra će i u nekoj šestoj državi.

Najizrazitiju krizu identiteta imaju bivši jugoslaveni i djeca mješanih brakova, to su ovi današnji "Bosanci", a da je Jugoslavija zvali bi se "Jugoslaveni".
U tu svoju krizu identiteta pokušavaju uvući i druge (bezuspješno ), smarajući ih raznim konstrukcijama i pričama.

Ako cemo o meni, meni smetaju sve poslijeratne nazor uvedene jezicke promjene. I ono ubacivanje slova "H" u svaku drugu rijec, i izbacivanje slova "J" i uvodjenje skroz novih rijeci koje niko nije do tada koristio.. Mozda "tjedan" nije najbolji primjer, nego mi je prvo palo na pamet..

A tvoj "djed Hrvat" je mozda bio Hrvat u zadnjih 5(?) drzava, ali prije toga bi bio nesto drugo, ako je i imao ime za to (npr "Bosnjanin"). Talk about "krizi identiteta" :lol: Idi pitaj nekoga u Zagrebu dali je tvoj Deda "Hrvat"? :lol: To su kao novopeceni "gradjani", koji se upiru da dokazu da su veci gradjani od komsija starosjedilaca. Smjesno je za gledati :-)
KREMEN

#61 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

Ako cemo o meni, meni smetaju sve poslijeratne nazor uvedene jezicke promjene. I ono ubacivanje slova "H" u svaku drugu rijec, i izbacivanje slova "J" i uvodjenje skroz novih rijeci koje niko nije do tada koristio.. Mozda "tjedan" nije najbolji primjer, nego mi je prvo palo na pamet..

A tvoj "djed Hrvat" je mozda bio Hrvat u zadnjih 5(?) drzava, ali prije toga bi bio nesto drugo, ako je i imao ime za to (npr "Bosnjanin"). Talk about "krizi identiteta" :lol: Idi pitaj nekoga u Zagrebu dali je tvoj Deda "Hrvat"? :lol: To su kao novopeceni "gradjani", koji se upiru da dokazu da su veci gradjani od komsija starosjedilaca. Smjesno je za gledati :-)[/quote]

Evo ga jos jedan, odakle samo stizete..i de malo se skoncentrisi, ne prija ti rijec Hrvat izgleda nikako..
CRNOGORAC

#62 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

[

da se okladimo da će se na idućem popisu 70% crnogoraca izjasniti da govori crnogorski.[/quote][/quote][/quote]

Izvinite,đe vi živite?
Ja živim u CG. i većina za sebe kaže da govori srpski!Ne samo Crnogorci,nego i oni što se izjašnjavaju kao Muslimani!
Sa novim cg. jezikom svi se sprdaju
Izgubio bi opkladu.
goran5

#63 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

A tvoj "djed Hrvat" je mozda bio Hrvat u zadnjih 5(?) drzava, ali prije toga bi bio nesto drugo, ako je i imao ime za to (npr "Bosnjanin"). Talk about "krizi identiteta" :lol: Idi pitaj nekoga u Zagrebu dali je tvoj Deda "Hrvat"? :lol: To su kao novopeceni "gradjani", koji se upiru da dokazu da su veci gradjani od komsija starosjedilaca. Smjesno je za gledati :-)
Djevojko, ne moramo mi u Zagreb nama je u Bosni od uvjek pisalo da smo Hrvati , znam ih par koji su se zeljeli izjasnjavti kao Jugosloveni ili Bosanci i tu nema nikakvih problema.
Nego ti radije idi u Istanbul pa pitaj jesli li Bosnjakinja ili si ipak mozda Hrvatica/Srpkinja. Vidjela bi da je Alija sto-sta nalagao (iako je ruku na srce bio najumjereniji od ovih svih nacista)
osa

#64 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

jedina dva slavenska naroda u našoj bližoj okolici za koje postoje nekakvi povjesni tragovi o dolasku na ove prostore su srbi i hrvati, po njima njihove matične zemlje i dobiše imena, bošnjani dobiše ime po rijeci bosni, dakle, slavenski narod, naravno izmješan s mnogim drugima (kao uostalom i srbi i hrvati) dobio ime po rijeci, nikakvog pomena o tome koji je to slavenski narod koji se naselio oko rijeke bosne, ajde shvatio bi i da je to neki narod koji je obitavao na ovim prostorima prije dolaska slavena, ali niti jedan poznat narod od prije dolaska slavena ne nosi takvo ime, šta da kažemo tek o bošnjacima oiz bihaćke krajine, cazina, bužima, zar u tim krajevima nisu živjeli hrvati prije dolaska turaka, kako oni postaše bošnjaci, zbog vjere ili zbog širenja granica bosanskog pašaluka, a tek bošnjaci kostajnice, dubice , gradiške i posavine koji se doseliše iz srbije nakon protjerivanja turaka, da li su oni bošnjaci ili srbi muslimanske vjere, puno pitanja, a malo odgovora, bar smislenih.
osa

#65 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

CRNOGORAC wrote:[

da se okladimo da će se na idućem popisu 70% crnogoraca izjasniti da govori crnogorski.
[/quote][/quote]

Izvinite,đe vi živite?
Ja živim u CG. i većina za sebe kaže da govori srpski!Ne samo Crnogorci,nego i oni što se izjašnjavaju kao Muslimani!
Sa novim cg. jezikom svi se sprdaju
Izgubio bi opkladu.[/quote]

živi bili pa vidjeli, bit će u crnoj gori , kako vrijeme prolazi sve manje srba i sve manje srpskog, što je i normalno.
SenSen

#66 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by SenSen »

@CRNOGORAC: Imate pravo, vot voz aj tinking :-) Srbija do kosmosa!! :-) :lol: :D

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
SenSen wrote:

Hej pa pitaj me jel' mi shega?! Nemoj sam pogadjati sta ja uvrstavam pod shegu :D I sto se mene tice, neka slobodno "netko" govori svojim jezikom :D
CRNOGORAC

#67 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

E neka si nam to ti rekao, sta bi mi bez tebe :-)[/quote]

Prvi put sam na ovom forumu!Vidim,može da se polemiše bez nekih uvreda!
Ne snalazim se dobro,zbog čega ne može da se pošalje post ako ima tri citata?
goran5

#68 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

osa wrote:jedina dva slavenska naroda u našoj bližoj okolici za koje postoje nekakvi povjesni tragovi o dolasku na ove prostore su srbi i hrvati, po njima njihove matične zemlje i dobiše imena, bošnjani dobiše ime po rijeci bosni, dakle, slavenski narod, naravno izmješan s mnogim drugima (kao uostalom i srbi i hrvati) dobio ime po rijeci, nikakvog pomena o tome koji je to slavenski narod koji se naselio oko rijeke bosne, ajde shvatio bi i da je to neki narod koji je obitavao na ovim prostorima prije dolaska slavena, ali niti jedan poznat narod od prije dolaska slavena ne nosi takvo ime, šta da kažemo tek o bošnjacima oiz bihaćke krajine, cazina, bužima, zar u tim krajevima nisu živjeli hrvati prije dolaska turaka, kako oni postaše bošnjaci, zbog vjere ili zbog širenja granica bosanskog pašaluka, a tek bošnjaci kostajnice, dubice , gradiške i posavine koji se doseliše iz srbije nakon protjerivanja turaka, da li su oni bošnjaci ili srbi muslimanske vjere, puno pitanja, a malo odgovora, bar smislenih.
Istina!

Iliri su dali ime rijeci Bosni a rjeka ime regionu.Taj region se odvoio kasnije i proglasio banovinom itd.
KREMEN

#69 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

CRNOGORAC wrote:E neka si nam to ti rekao, sta bi mi bez tebe :-)
Ne snalazim se dobro,zbog čega ne može da se pošalje post ako ima tri citata?[/quote]

Niko te nije uvrijedio.. gdje ti vidi uvredu, ako ne racunamo onu tvoju o Srpskom jeziku..
CRNOGORAC

#70 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

živi bili pa vidjeli, bit će u crnoj gori , kako vrijeme prolazi sve manje srba i sve manje srpskog, što je i normalno.[/quote]

Bila su istraživanja u CG,došli su do zaključka,kad bi se ponovo izvršio popis st. dobili bi približno iste rezultate!
CRNOGORAC

#71 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by CRNOGORAC »

Niko te nije uvrijedio.. gdje ti vidi uvredu, ako ne racunamo onu tvoju o Srpskom jeziku..[/quote]

Šta sam to pogrešno rekao o srpskom jeziku :?
Samo sam govorio istinu!
goran5

#72 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

CRNOGORAC wrote:E neka si nam to ti rekao, sta bi mi bez tebe :-)
Ne snalazim se dobro,zbog čega ne može da se pošalje post ako ima tri citata?
Zato sto imaju problema sa memorijom/prostorom pretpostavljam.
Index hr. koristi istu PHP aplikaciju i puno je bolji interface sto se tice navodjenja , ne znam zasto.

Sto se uvrjeda tice to ti ovisi od osobe do osobe.Ima svakakvih
Nemoj se iznenaditi ako te netko nazove cetnikom bez razloga ako se ne budes snjim slagao to ti je ovdje normalno, ne uzbudjuj se prvise.
Last edited by goran5 on 24/09/2009 20:43, edited 1 time in total.
goran5

#73 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by goran5 »

CRNOGORAC wrote:Niko te nije uvrijedio.. gdje ti vidi uvredu, ako ne racunamo onu tvoju o Srpskom jeziku..
Samo sam govorio istinu!

Ljudi ovdje ne zele da cuju istinu shavatit ces s vremenom, u stvari imaju 3 istine :D
Last edited by goran5 on 24/09/2009 20:42, edited 1 time in total.
KREMEN

#74 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

CRNOGORAC wrote:Niko te nije uvrijedio.. gdje ti vidi uvredu, ako ne racunamo onu tvoju o Srpskom jeziku..

Samo sam govorio istinu![/quote]

Pa ko je te uvrijedio, ja nisam vidio..
osa

#75 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by osa »

CRNOGORAC wrote:živi bili pa vidjeli, bit će u crnoj gori , kako vrijeme prolazi sve manje srba i sve manje srpskog, što je i normalno.
Bila su istraživanja u CG,došli su do zaključka,kad bi se ponovo izvršio popis st. dobili bi približno iste rezultate![/quote]

kad bi tako bilo davno bi milo izgorio i crna gora opet bila dio drržavne zajednice sa srbijom.
Post Reply