Ne komplikujem ja nista nego ti ne mozes da skontas razliku izmedju jako bitnih stvari.sparky wrote:bezveze komplikujes. rekao si da nesto u smislu da bi volio vidjeti onog ko ima muda da predje granicu sa bh pasosem i stranom saobracajnom na svoje ime. ja ti rekoh da imas hiljade takvih slucajeva. citirao sam bitni clan o prebivalistu, ti kazes da to nema veze sa tim, a sam si spomenuo nesto oko dvije adrese. onda ti citiram clan koji u svakom slucaju oslobadja tog prekrsaja ljude ukoliko bi stavili u slobodni promet svoju imovinu, ti kazes da ni to nije tacno. mozda ne mislimo na isto. ja kazem da covjek koji ima bh pasos smije svoje auto sa stranom saobracajnom voziti bez problema.goran16v wrote:Nema veze u smislu da obavezno moras odjaviti prebivaliste, ali kad si vec gradjanin BiH i imas prebivaliste u BiH onda mozes da vozis svoj auto na koji su placena uvozna davanja.
Kad si vec nasao i citirao samo Prilog zakona onda si ga mogao citirati cijelog:
ROBA OSLOBOĐENA PLAĆANJA UVOZNIH DAŽBINA
Član 1.
Okvir i osnovne definicije
1. Ovim prilogom, u skladu s članom 176. ovog zakona, propisuju se oni slučajevi u
kojima se, pod posebnim uslovima, oslobađanje od plaćanja dažbine odobrava
pojedinačno kada se roba stavlja u slobodan promet u BiH.
“Ličnu imovinu“ naročito čini sljedeće:
(i) predmeti domaćinstva;
(ii) bicikli i motocikli, privatna motorna vozila i njihove prikolice, kamp kućice,
izletnički brodovi i privatni avioni.
onda si treba naci pomenuti clan 176 da vidis koliko nisi u pravu jer da bi se primjenio ovaj Prilog moras da zadovoljis uslove iz Clana 176, a to ne vrlo vjerovatno niej slucaj.
evo i moj slucaj. bh pasos, strana vozacka(bh vozacka deponovana) i saobracajna, prijavljen u sarajevu, granice prelazim bez ikakvih problema. tako sam isto vozio i dok nisam imao stranu vozacku dozvolu. dakle bh pasos, bh vozacka, strana saobracajna, prijavljen u sarajevu. za 3 godine, bar 20-30 zaustavljanja od strane bh policije, sto rutinski, sto zbog prekrsaja.
1. Prebivaliste i pasos nisu povezani tako da to sto si citirao o prebivalistu apsolutno nema veze s ovim. Ja uopste ne moram imati pasos neke drzave da bih imao prebivaliste u njoj i obratno, kao sto je moj slucaj.
2. Clan koji te kao oslobadja tog prekrsaja nisi citirao cijeli nego samo dio koji ti odgovara. Ponovo cu ti kopirati i pocrtati dio koji si "zaboravio" citirati
ROBA OSLOBOĐENA PLAĆANJA UVOZNIH DAŽBINA
Član 1.
Okvir i osnovne definicije
1. Ovim prilogom, u skladu s članom 176. ovog zakona, propisuju se oni slučajevi u
kojima se, pod posebnim uslovima, oslobađanje od plaćanja dažbine odobrava
pojedinačno kada se roba stavlja u slobodan promet u BiH.
a na linku ispod od clana 3 nadalje imas definisano koji su to slucajevi i posebni uslov, u protivnom SVI mozemo traziti p[ovrat PDV-a na vozila iz uvozai.
http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/pra ... ci_bih.pdf
To sto ti prelazis granice i kontrole samo ocrtava slabost drzave i onih koji bi trebali providiti zakon, a ne da je to po zakonu.