Carrington-Cutileiro plan

Locked
Maraschino

#51 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Maraschino »

nokia6170 wrote:
osa wrote:
slažem se, samo nije problem riješen samo zauzimanje rsk, trebalo je rasturiti i zaleđe u bih, najbolje se vidi kakvo je to bilo savezništvo u zauzimanju mrkonjića i šipova i naknadnom vraćanju srbima, jer da su ta mjesta zauzeli bošnjaci, mz ne bi ni tražila da se vrate jer bi onda bošnjaci s pravom mogli tražiti povrat gradova u istočnoj bih, ovako su vraćeni rs-u, čime je izbjegnuta mogućnost direktne veze travnik -bihać, strategija.
vracenjem tih zauzetih-oslobodjenih dijelova rs-u je ustvari bila preventiva hv i hvo-a da se arbih nakon rjesavanja srpskog pitanja ne okrene protiv njih samih. to mi ima neke strateske logike..a mozda je posrijedi bilo skroz nesto drugo..trgovina teritorijem i sl.
@nokia6170, kao i uvijek...potpis na sve postove na ovom topicu... :thumbup:

@osa, fino ti @nokia rece, radilo se o trgovini teritorijima i apetitima kod ''saveznika'' pa se malo duze zadrzase u kulen vakufu dok im dudak nije poslao depesu :-)

sto se tice samog Carrington-Cutileiro plana, bila je to samo navlakusa jer su nama gace bile skinute od MZ, to je bilo kao i ovo sada, ''razvlacenje mozga'' ...
u onom vremenu to je bilo nemoguce prihvatiti. kako reci nekome muslimanu u b. luci, bijeljini... da on nece biti obuhvacen muslimanskom regijom ili srbinu u sarajevu, prijedoru, tuzli... ili jozi iz mostara,tuzle, zenice...da ne govorim o izmijesanosti brakova, stanova u zgradama, povezanosti firmi...
BaileyS

#52 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by BaileyS »

Brisbane wrote:Pogledajte sta je bilo ponudeno u Februaru '92.
Zimmerman je namagarcio Aliju.
U odnosu kakva je situacija danas, dobili bi :
Cijeli Mostar, Stolac, Prijedor, CIJELO PODRINJE (od Foce do Zvornika), BRCKO, Doboj...
Zali Boze zasto su ljudi ginuli....
Interesuju me vasa razmisljanja o ovom planu.

The Carrington-Cutileiro peace plan, named for its authors Lord Carrington and Portuguese ambassador Jorge Cutileiro, resulted from the EC Peace Conference held in February 1992 in an attempt to prevent Bosnia-Herzegovina sliding into war. It proposed ethnic power-sharing on all administrative levels and the devolution of central government to local ethnic communities. However, all Bosnia-Herzegovina's districts would be classified as Muslim, Serb or Croat under the plan, even where no ethnic majority was evident.

On March 18, 1992, all three sides signed the agreement; Alija Izetbegović for the Bosniaks, Radovan Karadžić for the Serbs and Mate Boban for the Croats.

On March, 28 1992, however, Izetbegović withdrew his signature and declared his opposition to any type of division of Bosnia, after meeting with then US ambassador to Yugoslavia, Warren Zimmermann, in Sarajevo.

What was said and by whom remains unclear. Zimmerman denies that he told Izetbegovic that if he withdrew his signature, the United States would grant recognition to Bosnia as an independent state. What is indisputable is that Izetbegovic, that same day, withdrew his signature and renounced the agreement..[1]
Nasjedanje na shuplje price a ova tema je vec bila i i tad smo se ubjedjivali sta je nosio Kutiljerov plan.

Prije svega ova karta je samo etnicka karta BiH i ne radi se o prijedlogu Kutiljera po kojem bi eto sve sto je zeleno pripalo Bosnjacima. Necete naci ni jedan relevantan izvor na netu gdje postoji karta raspodjele po Kutiljerovom planu. Toga jednostavno nema.

Koliko vam je relevantna ova karta govori i to da je Sarajevo zeleno a Karadzic 92' potpisao plan :-)
Bosnolog

#53 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Bosnolog »

Brisbane wrote:Pogledajte sta je bilo ponudeno u Februaru '92.
Zimmerman je namagarcio Aliju.
U odnosu kakva je situacija danas, dobili bi :
Cijeli Mostar, Stolac, Prijedor, CIJELO PODRINJE (od Foce do Zvornika), BRCKO, Doboj...
Zali Boze zasto su ljudi ginuli....
Interesuju me vasa razmisljanja o ovom planu.

Image

The Carrington-Cutileiro peace plan, named for its authors Lord Carrington and Portuguese ambassador Jorge Cutileiro, resulted from the EC Peace Conference held in February 1992 in an attempt to prevent Bosnia-Herzegovina sliding into war. It proposed ethnic power-sharing on all administrative levels and the devolution of central government to local ethnic communities. However, all Bosnia-Herzegovina's districts would be classified as Muslim, Serb or Croat under the plan, even where no ethnic majority was evident.

On March 18, 1992, all three sides signed the agreement; Alija Izetbegović for the Bosniaks, Radovan Karadžić for the Serbs and Mate Boban for the Croats.

On March, 28 1992, however, Izetbegović withdrew his signature and declared his opposition to any type of division of Bosnia, after meeting with then US ambassador to Yugoslavia, Warren Zimmermann, in Sarajevo.

What was said and by whom remains unclear. Zimmerman denies that he told Izetbegovic that if he withdrew his signature, the United States would grant recognition to Bosnia as an independent state. What is indisputable is that Izetbegovic, that same day, withdrew his signature and renounced the agreement..[1]
Glupost podjele BiH koju i danas zagovaraju isti samo sto je sada potpuno drugacijii odnos snaga na terenu.Ovdje su neki ovaj plan prihvatili svrsavajuci od srece koa izgovor zaljenja za propustenim a sto bi zeljeli uraditi i danas.Nema od tih snova nista BiH ce prezivjeti sve vas koji bi da je rasturate , u toj zelji ce te umrijeti.Etno torovska segregacija u 21 vijeku ne ide ona je prevazidzena davno i u Africi,jednostavno receno prosao voz i nema ostvarivanaj zelja veliko ideoloskim kartografima i BH neprijateljima.Bilo koja etnicka podjela BiH ne bi nam donijela srecu vec samo nastavag majorizacije,patnje ,dominaciju i diskriminaciju jednih nad drugima u etno toru gdje se nadu kao manjine .BiH nikada ne bi funkcionisala da je taj isti plan usvojen 92 jer bi se svako negdje osjecao ugrozen a ista je neostvariva bez novog jos krvavijeg rata .Jednostavno receno, to je bio uvod ili izgovor u ono sto je slijedilo 92-95.Velikosrpski i velikohrvatski kartografi su pravili planove u Karadzordzevu kako rasturiti BiH i medzusobno je podijeliti/Zlobino -Sranjino kasapljenje BiH.Nije uspjelo ratom,etnickim ciscenjem i pokusajem bioloskog istrebljenja Bosnjaka ,isti su se odbranili i postali nadpolovicna vecina sa tendencijom apsolutne vecine :mrgreen: .Nakon toliko zla i demaskiranih zlocudnih zelja i onog sto su nam uradili sada bi da jos da nas ubjede nakon propasti i poraza te ideologije i ogromnih zrtava upravo zbog ovih karata da je to trebalo iste priuhvatiti :lol: :lol: :lol: .Malo morgen :mrgreen: .Sada bi da nas ubjede da je to bilo najbolje rijesenje :-) :-) :-) .Poslije bitke svi su generali a ova tema je samo supljiranje i podgrijavanje istih stvari .Insistiranjem na etnickoj podjeli BiH je vracanje u vrijeme 92 a to ce nas uvesti u novi sukob koji bi mogao biti mnogo krvaviji od onog predhodnog ,sve indicije nazalost idu u tom pravcu . :roll:
Last edited by Bosnolog on 11/09/2009 06:40, edited 1 time in total.
Mačak_

#54 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Mačak_ »

slažem se, Bosnolog, s tobom. trenutno je na sceni u BiH prljavi fašizam sa svojim mračnim ciljevima. koliko će im (fašistima) išta uspjeti i uspjevati u budućnosti zavisi od nas ostalih koji se svim silama moramo boriti (u pozitivnom smislu, naravno) protiv njih. ono, ja sam optimista i uvijek vjerujem u pobjedu dobra nad zlim, nad šejtanom....
nokia6170

#55 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by nokia6170 »

zlajo wrote:
nokia6170 wrote:
osa wrote:
nokia, ako misliš da bi hv i hvo pomogli da ostvari bih "normalnom", ali normalnom po ćeifu bošnjaka, bojim se da si totalno u krivu, prije bi zbog takvog poimanja bih došlo do sukoba tadašnjih saveznika nego što bi hrvatske postrojbe pomogle u potpunom slamanju srba, dapače moglo se lako desiti da se strateška savezništva u hodu prestroje.
Pa sasvim razumljivo da su Hrvati i Bosnjaci tada bili "nuzni-interesni" saveznici, jer su shvatili da bez pomoci jednih drugima ne mogu poraziti fasizam srpske politike koji je drzao okupiranim 70% Hrvatske i isto toliko Bosne i Hercegovine. Hrvatska je izgubila interes saveznistva onog trenutka kad je rijesila "svoj problem" RSK.
Tu vec drugi put iznosis podatak koji je izgleda samo tebi poznat. Prvi put sam vec pomislio da ti se omaklo, ali sad imam utisak da ti je domovinski rat u Hrvatskoj jedna velika nepoznanica te koristis neke sumnjive izvore. Nabroji mi koje je to podrucje 70% Hrvatske bilo okupirano, kad ti je vec "to poznato", a ja cu ti reci ili cu te uputiti o kojih 30% (tocnije, cini mi se oko 26% hrvatskog teritorija je bilo pod srpskom okupacijom).
Po tome sto ti napisa nije se moglo ni proci Hrvatskom u to doba. :-)
upravu si. ispravka mog krivog navoda u pogledu precenta okupiranosti hrvatske od strane srpskih pobunjenika, ali sustina mog texta ostaje ista, na sta ne vidim da si se osvrnuo u svom komentaru i iznio svoje misljenje.

p.s. sljedeci put te unajmljujem za vodjenje statistike i procenata :)
palermo

#56 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by palermo »

mirza11 wrote:[E momak malo si naivan,neko ce pomislit da ima vise takvih bosnjaka,slusaj brale,ko su Carrington i Cutileiro da oni tek tako podjele Bosnu onako kako je tadasnje mjenje mislilo da bi se trebalo podjeliti i jel stvarno mislis da bi JNA i Srbi zaustavili rat kada su realno govoreci imali najvise oruzja i planirali su da uzmu citavu bih za mjesec dana,niko nije uzalud poginuo u ovom ratu na nasoj strani,taj rat je bio neminovnost i nije se mogao izbjeci,to moras shvatiti,i ovako slicno nesta je spominjao Karadzic nedavno kao da su muslimani uzalud ratovali jer im je ista teritorija nudjena 1992......Malo morgen brate........
Upravo to, jedini razlog zašto su Srbi i Hrvati potpisali plan je da dobiju legitimitet za podjelu. Oni koji se sjećaju malo bolje tih vremena, a čini mi se da ih je malo, mogu dozvati u pamćenje da nisu prihvaćene karte Kutiljerovog plana od strane Srba i Hrvata, nego samo podjela na tri jedinice. Alija je potpis povukao nakon što su srpske jedinice nastavile osvajati istočnu Bosnu a istovremeno njihove političke vođe odbijale potpisati karte predložene od strane Kutiljera.
Pa nemojte biti smiješni, Srbi bi pristali na ove karte, Hrvati bi pristali da Mostar nije u njihovoj jedinici. Čudo jedno, kako su to bile dobre i umiljate politike, al eto Alija nije htio mir...........
Geronimo81

#57 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Geronimo81 »

Ta mapa nije realna jer Sarajevo je trebalo biti posebna jedinica pod upravom središnje vlade.
oksigen

#58 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by oksigen »

Desavanja oko Carinton-Cutileiro plana i Alijino odbijanje istog ,kao i sva ostala desavanja ovdje, za mene je samo potvrda svojevrsne ''sahovske partije'' koju su Veliki odigrali ovdje.
Piuni su bili citavi narodi, a njihove vodje konji/skakači (ovo prvo mi nekako vise odgovara).Partija je bila krvava i puna taktckih varki i opsjena, i zavrsila je tako kako je zavrsila , olovkom Velikih.
Ta olovka je crtala sve te Kutiljero-Karinton-Vens-Ovenove- Z-4-itd planove.Ona je na kraju nacrtala i Dejton, mnogo prije stereotipa i opsjene o ''spakovanoj Banjaluci'', i konji/skakaci su to znali, ali su se malo zanijeli, iliti zajeli .Ja sam takodje bio jedan od piuna, kao i mnogi medju vama( vecina) uostalom . Bez obzira koliko je ko imao godina.
I bio sam te jeseni 95.i prije ,i danas sam, u Banjaluci .I ne mislim da je Nokia upravu kada kaze da je Banjaluka bila ''spakovana''. ''Spakovani'' su bili oni, koji se inace svugdje ''pakuju'', cim zagusti, bilo gdje.
U Banjaluci, tada , bila je naredjena odsudna odbrana , municije i oruzija bilo je dovoljno, kao i iskusnih iskusnih boraca koji su ucestovali na mnogim ratistima .Siguran sam da bi vojsci koja bi je napala, brzo napunila bolnice, mrtvacnice i groblja. Do te mjere ,da bi ponovo dovela u pitanje '' olovku'' ...a to Veliki nisu zeljeli !
Moram reci i to , da mi se cini, da je tada svakom ko imalo objektivno razmislja , moglo biti jasno da je rat pri kraju i da je ''olovka'' uradila svoje.
PS.
Koliko je sve to bio teatar apsurda ,pokazuje jos jedan dogadjaj....U to vrijeme, na ovim nasim nekad zajednickim prostorima, odigrana je prava sahovska partija, sa drvenim figurama,i bez kapi krvi( kao sto je i red),izmedju svjetskih sahovskih legendi Fisera i Spaskog .
Ko imalo poznaje sah , zna koliko je taj mec prizeljkivan i ocekivan .
Progoni Fisera kao da je ratni zlocinac, bio je apsurdni epilog te partije .
I taj podatak govori dosta.
popajic

#59 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by popajic »

@bosnolog
.Etno torovska segregacija u 21 vijeku ne ide ona je prevazidzena davno i u Africi,jednostavno receno prosao voz i nema ostvarivanaj zelja veliko ideoloskim kartografima i BH neprijateljima.Bilo koja etnicka podjela BiH ne bi nam donijela srecu vec samo nastavag majorizacije,patnje ,dominaciju i diskriminaciju jednih nad drugima u etno toru gdje se nadu kao manjine .BiH nikada ne bi funkcionisala da je taj isti plan usvojen 92 jer bi se svako negdje osjecao ugrozen...
Ne kontam nikako na osnovu cega mislis da sada nismo etnicki podijeljeni ???
Funkcionise li BIH kao normalna drzava ?
Stvarno..... :-)
popajic

#60 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by popajic »

.
Šandor

#61 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Šandor »

Da bi se postigao sporazum, obje strane moraju se podjednako bojati one druge. Moraju poštovati neprijatelja. Nas se u to vrijeme niko nije bojao, te zbog toga takav sporazum ne bi značio očuvanje mira. Srbi se nikada ne bi opredijelili za rat da su nas smatrali dostojnim neprijateljem. U onakvoj situaciji, poklali bi nas i protjerali čak i da smo samovoljno ušli u sastav Srbije. Samo što u toj varijanti na ovim prostorima danas ne bi živio niko sa imenom orijentalnog porijekla.

Mislim da većina još uvijek ne shvata da je dugoročni cilj Srba da nas eliminišu sa ovih prostora (i da se to neće vremenom promijeniti, da neće doći neke nove generacije, koje će odlučiti da grade zajedničku budućnost, za dobrobit svih nas koji živimo ovdje). Te da su sporazum kojim je predviđen njihov formalni ostanak u BiH potpisali samo zato što je nepotpisivanje značilo eliminaciju Srba s lijeve strane Drine.
oksigen

#62 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by oksigen »

popajic wrote:
@bosnolog
.Etno torovska segregacija u 21 vijeku ne ide ona je prevazidzena davno i u Africi,jednostavno receno prosao voz i nema ostvarivanaj zelja veliko ideoloskim kartografima i BH neprijateljima.Bilo koja etnicka podjela BiH ne bi nam donijela srecu vec samo nastavag majorizacije,patnje ,dominaciju i diskriminaciju jednih nad drugima u etno toru gdje se nadu kao manjine .BiH nikada ne bi funkcionisala da je taj isti plan usvojen 92 jer bi se svako negdje osjecao ugrozen...
Ne kontam nikako na osnovu cega mislis da sada nismo etnicki podijeljeni ???
Funkcionise li BIH kao normalna drzava ?
Stvarno..... :-)
Mislim da smo mi mnogo prije etnicki podjeljeni !
Prva velika podjela je bila 1054. Velikiom Sizmom ili Velikim Raskolom i opet ne nasom ''krivicom'', na katolike i pravoslavne . Poslije su stigli Turci i eto nam i treceg .
I kako god uredis BiH ,ta etnicka ''podjela'' ostaje . Hajde ,recimo da je napravljen sistem u kojem ce biti ''jedan covjek biti jedan glas'', podjela opet ostaje...Opet ce se brojati koliko je koga u skupstini, reprezentaciji, u gradu, ulici , razredu, Upravi za indirektno oporezivanje,oficirskom kadru...bilo gdje.Razne majorizacije bi bile prirodan slijed stvari
I takva rjesenje bi nas ubrzo ponovo doveli u sukobe.
I to je tako
Zato mislim da se ''stvari'' trebaju sagledati iz potpuno drugog ugla .Zasto ta cinjenica da u ovoj drzavi zive trojica(a zive), mora biti problem ?
Kako tako ''podjeljeni'' da zivimo bolje u drzavi BiH .
U suprotnom, sama od sebe se namece se druga, po meni ipak ,za sve gora opcija .Kako podjeliti Bosnu i Hercegovinu .Cak da je ta ideja neostvariva,ona ce uvjek biti prisutna i sigurno ce u velikoj mjeri onemogucavati bolji zivot '' sve trojici''.
Last edited by oksigen on 11/09/2009 14:36, edited 1 time in total.
zlajo

#63 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by zlajo »

nokia6170 wrote:
zlajo wrote:
Tu vec drugi put iznosis podatak koji je izgleda samo tebi poznat. Prvi put sam vec pomislio da ti se omaklo, ali sad imam utisak da ti je domovinski rat u Hrvatskoj jedna velika nepoznanica te koristis neke sumnjive izvore. Nabroji mi koje je to podrucje 70% Hrvatske bilo okupirano, kad ti je vec "to poznato", a ja cu ti reci ili cu te uputiti o kojih 30% (tocnije, cini mi se oko 26% hrvatskog teritorija je bilo pod srpskom okupacijom).
upravu si. ispravka mog krivog navoda u pogledu precenta okupiranosti hrvatske od strane srpskih pobunjenika, ali sustina mog texta ostaje ista, na sta ne vidim da si se osvrnuo u svom komentaru i iznio svoje misljenje.

Sto se tice tvoje izjave vezane za "nuzni interes" Hrvata i Bosnjaka, tu si u pravu. Mislim da su Hrvati i daleko vise profitirali, jer sukob Bosnjaka i Srba je vezao jako dobar dio srpskih snaga, koje bi da je bilo drugacije, sigurno bile usmjerene ka Hrvatskoj. Rjesavanje pitanja RSK, za Hrvate je ujedno rjesenje problema sa Srbima. Od tada, pa do danas takvih problema vise i nema u Hrvatskoj.
Svima je jasno da je Washingtonski sporazum nastao pod pritiskom USA-a. Na sta su sve tada Ameri zeljeli prisiliti Hrvatsku, nije ni cudo sto se kasnije Tudzman odrekao postojanja Herceg Bosne i pristao na Federaciju (u obliku koji je sada) sa Bosnjacima u Bosni. Cak i onaj dio koji govori o kasnijoj Konfederaciji je bio samo da se koliko toliko zamazu oci, Hrvatska je pristala iskljucivo zbog Amerike. A ponavljam Ameri su za svu svoju pomoc koju su pruzili Hrvatskoj u ratu (a koja nije bila malena) trazili jako velike cijene. Nesto su progurali, a hvala Bogu, i dobar dio nisu uspijeli.

Sto se tice Carrington-Cutileiro plana, sumnjam da bi taj plan, kao i bilo koji drugi, sprijecio rat u BiH. Oni koji su imali na raspolaganje oruzje JNA, bili su duboko uvjereni da sa silom mogu postici svoje interese. A koji su to intersei bili zna se, linija Virovitica-Karlovac-Karlobag. Gdje je BiH u odnosu na tu liniju,isto tako se zna.
essex

#64 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by essex »

oksigen wrote: Mislim da smo mi mnogo prije etnicki podjeljeni !
Prva velika podjela je bila 1054. Velikiom Sizmom ili Velikim Raskolom i opet ne nasom ''krivicom'', na katolike i pravoslavne . Poslije su stigli Turci i eto nam i treceg .
I kako god uredis BiH ,ta etnicka ''podjela'' ostaje . Hajde ,recimo da je napravljen sistem u kojem ce biti ''jedan covjek biti jedan glas'', podjela opet ostaje...Opet ce se brojati koliko je koga u skupstini, reprezentaciji, u gradu, ulici , razredu, Upravi za indirektno oporezivanje,oficirskom kadru...bilo gdje.Razne majorizacije bi bile prirodan slijed stvari
I to je tako
to uopste nije tako...ono boldano, ocito ne razumijes opcije koje nudi gradjanski poredak. narodi ce uvijek postojati iako na kraju oni samo predstavljaju vjere koje je politika pretvorila u narode i to je ono sto se treba eliminisati. zasnivati buducnost na paritetu je odricanje na kvalitetu i to takodjer treba da stane. ljude treba nagraditi po njihovom ucinku i znanju a ne po vjeri kojoj se mole. narodi kroz instituciju drzave adresiraju svoje zelje i potrebe a nikako kroz paritet koji se treba oslikavati u svakodnevnom zivotu...zamisli pijacu i potrebe domacice...treba da kupi luk, paradaiz i sir. mislis li da ce ona radi pariteta kupiti jedno od jednog, drugo od drugog i trece od treceg ili ce prici i pogledati, opipati i probati (sir, naravno) i poslije dogovora o cijeni odluciti zbog ukusa i kvaliteta a i cijene gdje sta kupuje...zivot je jednostavan, velikonebulatori ga komplikuju jer im tako treba...
oksigen wrote: Zato mislim da se ''stvari'' trebaju sagledati iz potpuno drugog ugla .Zasto ta cinjenica da u ovoj drzavi zive trojica(a zive), mora biti problem ?
U suprotnom, sama od sebe se namece se druga, po meni ipak ,za sve gora opcija .Kako podjeliti Bosnu i Hercegovinu .Cak da je ta ideja neostvariva, ona ce uvjek biti prisutna i sigurno ce u velikoj mjeri onemogucavati bolji zivot '' sve trojici''.
da, u glavama onih koji zele da podijel JEDNU I JEDINU. negirati velikonebulozne politike neznaci negirati i narode, odnosno vjere koje one predstavljaju. i nama suprotnog, ili-ili, nego samo jedan put, put povratka na bosanske vrijednosti i nista drugo...
nokia6170

#65 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by nokia6170 »

zlajo wrote:
nokia6170 wrote:
zlajo wrote:

Sto se tice tvoje izjave vezane za "nuzni interes" Hrvata i Bosnjaka, tu si u pravu. Mislim da su Hrvati i daleko vise profitirali, jer sukob Bosnjaka i Srba je vezao jako dobar dio srpskih snaga, koje bi da je bilo drugacije, sigurno bile usmjerene ka Hrvatskoj. Rjesavanje pitanja RSK, za Hrvate je ujedno rjesenje problema sa Srbima. Od tada, pa do danas takvih problema vise i nema u Hrvatskoj.
Svima je jasno da je Washingtonski sporazum nastao pod pritiskom USA-a. Na sta su sve tada Ameri zeljeli prisiliti Hrvatsku, nije ni cudo sto se kasnije Tudzman odrekao postojanja Herceg Bosne i pristao na Federaciju (u obliku koji je sada) sa Bosnjacima u Bosni. Cak i onaj dio koji govori o kasnijoj Konfederaciji je bio samo da se koliko toliko zamazu oci, Hrvatska je pristala iskljucivo zbog Amerike. A ponavljam Ameri su za svu svoju pomoc koju su pruzili Hrvatskoj u ratu (a koja nije bila malena) trazili jako velike cijene. Nesto su progurali, a hvala Bogu, i dobar dio nisu uspijeli.

Sto se tice Carrington-Cutileiro plana, sumnjam da bi taj plan, kao i bilo koji drugi, sprijecio rat u BiH. Oni koji su imali na raspolaganje oruzje JNA, bili su duboko uvjereni da sa silom mogu postici svoje interese. A koji su to intersei bili zna se, linija Virovitica-Karlovac-Karlobag. Gdje je BiH u odnosu na tu liniju,isto tako se zna.
Slazem se sa boldiranim. Tadasnja srpska politika nije uopste prihvatala ideju da Srbi zive raseljeni u vise nezavisnih drzava bivse Juge, vec iskljucivo u jednoj drzavi ili savezu srpskih zemalja kako su tada to zvanicno nazivali RSK, RS, Srbiju i CG.

Danas kada Srbe pitate za sta su se oni ustvarili u ratu borili, oni ce vam reci protiv preglasavanja i politicku autonomiju u Bosni i Hercegovini...a to uopste nije tacno...od 1991-1995. godine Srbi su se borili iskljucivo samo iz jednog razloga...protiv zakljucaka Badinterove komisije u pogledu prava na samoodredjenje srpskog naroda sto je imalo za posljedicu da su ratovali automatski protiv R Hrvatske i R Bosne i Hercegovine kao drzava.

p.s. utjesna nagrada srpskoj politici je data u Dejtonu sa tzv. specijalnim vezama da im se da privid upravo neostvarenog ratnog cilja tog "saveza srpskih zemalja"...a to sto niti je RS ikad bila zemlja niti ce biti, a kamoli drzava...a niti je vise srpska..ali eto moraju se licne frustracije nekako lijeciti, pa makar i prividima i inatom teatralnih otvaranja nekih osnovnih skola po bosanskim vukojebinama sa nazivom te usnule Srbije.
Last edited by nokia6170 on 11/09/2009 15:49, edited 1 time in total.
popajic

#66 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by popajic »

@oksigen
I to je tako
Zato mislim da se ''stvari'' trebaju sagledati iz potpuno drugog ugla .Zasto ta cinjenica da u ovoj drzavi zive trojica(a zive), mora biti problem ?
U suprotnom, sama od sebe se namece se druga, po meni ipak ,za sve gora opcija .Kako podjeliti Bosnu i Hercegovinu .Cak da je ta ideja neostvariva,ona ce uvjek biti prisutna i sigurno ce u velikoj mjeri onemogucavati bolji zivot '' sve trojici''.
Uvijek mi para usi ovo vracanje u daleku proslost da se potenciraju razlike medju plemenima, danas drcno nazvanim konstitutivni.
Mi smo se mentalno zalijepili sa srednji vijek, tu se vrtimo u krug , a uporno se cudimo kako nema izlaza.
U ovoj drzavi zive LJUDI, a ne sveta trojica.
Kakva je to mentalna zaraza da je jedini izlaz podjela BIH, jer famozna trojica ne mogu zajedno.
Turbo supljak !
Dok je meni ( a nije :D ) vazno da je na vlasti neki Meho da se bori u moje ime,mom komsiji neki Savo i onom trecem neki Ante...mi smo svi najebali. SVI !
MENI treba sposobna osoba na odredjenoj funkciji.Potpisujem i da je Kinez...meni ne smeta dok odgovorno radi svoj posao i dok ja ( kao gradjanin ove drzave ) imam ista prava i obaveze kao moj komso ! Ni manje ni vise.
Lako se dijeliti. Sve do atoma.To su nasi feudalni politicki krimosi tako jasno pokazali.
Treba imati muda , znanje i volju da se iskoraci napokon iz plemenskih preseravanja ... tezi put, ali dostojanstveniji i za BIH jedini realan.
oksigen

#67 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by oksigen »

essex wrote:
I to je tako
to uopste nije tako...ono boldano, ocito ne razumijes opcije koje nudi gradjanski poredak. narodi ce uvijek postojati iako na kraju oni samo predstavljaju vjere koje je politika pretvorila u narode i to je ono sto se treba eliminisati. zasnivati buducnost na paritetu je odricanje na kvalitetu i to takodjer treba da stane. ljude treba nagraditi po njihovom ucinku i znanju a ne po vjeri kojoj se mole. narodi kroz instituciju drzave adresiraju svoje zelje i potrebe a nikako kroz paritet koji se treba oslikavati u svakodnevnom zivotu...zamisli pijacu i potrebe domacice...treba da kupi luk, paradaiz i sir. mislis li da ce ona radi pariteta kupiti jedno od jednog, drugo od drugog i trece od treceg ili ce prici i pogledati, opipati i probati (sir, naravno) i poslije dogovora o cijeni odluciti zbog ukusa i kvaliteta a i cijene gdje sta kupuje...zivot je jednostavan, velikonebulatori ga komplikuju jer im tako treba...
oksigen wrote: Zato mislim da se ''stvari'' trebaju sagledati iz potpuno drugog ugla .Zasto ta cinjenica da u ovoj drzavi zive trojica(a zive), mora biti problem ?
U suprotnom, sama od sebe se namece se druga, po meni ipak ,za sve gora opcija .Kako podjeliti Bosnu i Hercegovinu .Cak da je ta ideja neostvariva, ona ce uvjek biti prisutna i sigurno ce u velikoj mjeri onemogucavati bolji zivot '' sve trojici''.
da, u glavama onih koji zele da podijel JEDNU I JEDINU. negirati velikonebulozne politike neznaci negirati i narode, odnosno vjere koje one predstavljaju. i nama suprotnog, ili-ili, nego samo jedan put, put povratka na bosanske vrijednosti i nista drugo...
He, znao sam da ces se ti javiti , kao sto sam otprilike i znao sta ces napisati...

Hajde da se nasalim malo...De ti nama lijepo reci ,ko smo mi i sta smo i otkud ovdje ? A mi cemo tebe poslusati ,i ponasati se shodno tvojim uputama ! Pocni na primjer od dolaska slovena (srpskog, hrvatskog i bosanskog plemena )na Balkan.
Nemoj...salim se !
Kazes...''narodi ce uvijek postojati iako na kraju oni samo predstavljaju vjere koje je politika pretvorila u narode i to je ono sto se treba eliminisati.''

Mislim da je prvi dio recenice tacan, mozda i drugi, ali treci je sulud .I upravo on govori koliko si '' zabrazdio'' u svojim razmisljanjima. Taj nacin rezonovanja , pa bilo ko da je u pitanju, upravo nas je i doveo ovdje gdje smo.
Opcija ''gradjanski poredak '' kako je ti vidis, moze opstati u npr Italiji,ovdje ne. I sta jos treba da se desi, da bi to postalo jasno? A ''JEDNA I JEDINA''... moze postojati,samo ako u njoj zive ''TROJICA'' !
Bez bilo koga od njih,rusi se balans i ona bi se po automatizmu urusila .
Last edited by oksigen on 11/09/2009 16:26, edited 1 time in total.
oksigen

#68 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by oksigen »

popajic wrote:
@oksigen
I to je tako
Uvijek mi para usi ovo vracanje u daleku proslost da se potenciraju razlike medju plemenima, danas drcno nazvanim konstitutivni.
Mi smo se mentalno zalijepili sa srednji vijek, tu se vrtimo u krug , a uporno se cudimo kako nema izlaza.
U ovoj drzavi zive LJUDI, a ne sveta trojica.
Kakva je to mentalna zaraza da je jedini izlaz podjela BIH, jer famozna trojica ne mogu zajedno.
Turbo supljak !
Dok je meni ( a nije :D ) vazno da je na vlasti neki Meho da se bori u moje ime,mom komsiji neki Savo i onom trecem neki Ante...mi smo svi najebali. SVI !
MENI treba sposobna osoba na odredjenoj funkciji.Potpisujem i da je Kinez...meni ne smeta dok odgovorno radi svoj posao i dok ja ( kao gradjanin ove drzave ) imam ista prava i obaveze kao moj komso ! Ni manje ni vise.
Lako se dijeliti. Sve do atoma.To su nasi feudalni politicki krimosi tako jasno pokazali.
Treba imati muda , znanje i volju da se iskoraci napokon iz plemenskih preseravanja ... tezi put, ali dostojanstveniji i za BIH jedini realan.
Nigdje ja nisam rekao da je jedini izlaz podjela BiH . A za to da u njoj zive ljudi, mislio sam da se podrazumjeva .
Nego, u kojem vjeku zive britanci, svicarci , belgijanci ?
essex

#69 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by essex »

essex wrote:
I to je tako
oksigen wrote: He, znao sam da ces se ti javiti , kao sto sam otprilike i znao sta ces napisati...
ma tesko ti je bilo pretpostaviti s obzirom sta si napisao...
oksigen wrote: Hajde da se nasalim malo...De ti nama lijepo reci ,ko smo mi i sta smo i otkud ovdje ? A mi cemo tebe poslusati ,i ponasati se shodno tvojim uputama ! Pocni na primjer od dolaska slovena (srpskog, hrvatskog i bosanskog plemena )na Balkan.
huh, vidim dobro poznajes historiju...bosanci se doselil na balkan... :-) .
oksigen wrote: Nemoj...salim se !
Kazes...''narodi ce uvijek postojati iako na kraju oni samo predstavljaju vjere koje je politika pretvorila u narode i to je ono sto se treba eliminisati.''

Mislim da je prvi dio recenice tacan, mozda i drugi, ali treci je sulud .I upravo on govori koliko si '' zabrazdio'' u svojim razmisljanjima. Taj nacin rezonovanja , pa bilo ko da je u pitanju, upravo nas je i doveo ovdje gdje smo.
da, upravo to treba eliminisati da narodi prestanu biti koristeni u velikonebulozne politike i s time ih stavljati u poziciju da se svadjaju jedni sa drugima...a ako se neslazes da je jedan narod pretvoren u tri naroda po vjerskoj liniji zbog politickih potreba onda je bezpredmetno i pokusati ti objasnjavati sta i kako dalje.
oksigen wrote: Opcija ''gradjanski poredak '' kako je ti vidis, moze opstati u npr Italiji,ovdje ne. I sta jos treba da se desi, da bi to postalo jasno?
nista, ovo je samo po sebi nejasno...
oksigen wrote: A ''JEDNA I JEDINA''... moze postojati,samo ako u njoj zive ''TROJICA'' !
Bez bilo koga od njih,rusi se balans i ona bi se po automatizmu urusila .
vrati se na pocetak o postanku te trojice pa ce ti se samo ukazati...a i istina je da se nesmije desiti da nestane jedne od tri vjerske grupe jer bosna samo gubi na svojoj razlictosti, ono sto je vjekovima tolerisala i nesmije sebi dozvoliti da dogadjaji u posljednji 150 godina to poniste...bosna ce ubijek biti i ostati za pokoljenja balans razlicitosti i drzava tolerancije...
oksigen

#70 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by oksigen »

''Hajde da se nasalim malo...De ti nama lijepo reci ,ko smo mi i sta smo i otkud ovdje ? A mi cemo tebe poslusati ,i ponasati se shodno tvojim uputama ! Pocni na primjer od dolaska slovena (srpskog, hrvatskog i bosanskog plemena )na Balkan.''

''huh, vidim dobro poznajes historiju...bosanci se doselil na balkan... :-) . ''

Hehe... Pa razmisli malo.

vrati se na pocetak o postanku te trojice pa ce ti se samo ukazati...a i istina je da se nesmije desiti da nestane jedne od tri vjerske grupe jer bosna samo gubi na svojoj razlictosti, ono sto je vjekovima tolerisala i nesmije sebi dozvoliti da dogadjaji u posljednji 150 godina to poniste...bosna ce ubijek biti i ostati za pokoljenja balans razlicitosti i drzava tolerancije...[/quote]

?! 150 godina ? A sta je bilo prije 300,500 ? Tolerancija ? No dobro, nisi rekao prije 17 godina . I to je napredak.
Ja u svojim postovima/ komentarima otvorenih tema na ovom forumu/uglavnom zelim reci, da i BiH moze biti dobro mjesto za zivot ali samo ako se iskreno i realno sagledaju mmnoge cinjenice.
A ako se to desi, BiH vrlo brzo moze doci na'' zelene grane'' zajedno sa nama sve ''TROJICOM''.
essex

#71 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by essex »

essex wrote:''huh, vidim dobro poznajes historiju...bosanci se doselil na balkan... :-) . ''
oksigen wrote: Hehe... Pa razmisli malo.
ok, znas li da jedino bosansci i dalmatinci u sebi imaju jedan gen koji je rasprostranjen po evropi a srbi i hrvati ga nemaju? interesnatno, zar ne?
essex wrote: vrati se na pocetak o postanku te trojice pa ce ti se samo ukazati...a i istina je da se nesmije desiti da nestane jedne od tri vjerske grupe jer bosna samo gubi na svojoj razlictosti, ono sto je vjekovima tolerisala i nesmije sebi dozvoliti da dogadjaji u posljednji 150 godina to poniste...bosna ce ubijek biti i ostati za pokoljenja balans razlicitosti i drzava tolerancije...
oksigen wrote: ?! 150 godina ? A sta je bilo prije 300,500 ? Tolerancija ? No dobro, nisi rekao prije 17 godina . I to je napredak.
Ja u svojim postovima/ komentarima otvorenih tema na ovom forumu/uglavnom zelim reci, da i BiH moze biti dobro mjesto za zivot ali samo ako se iskreno i realno sagledaju mmnoge cinjenice.
A ako se to desi, BiH vrlo brzo moze doci na'' zelene grane'' zajedno sa nama sve ''TROJICOM''.
ne, prije 300, 500 godina je bila okupacija i ta se tolerancija i razumjevanje zajednistva pokazala kada su se bosanci ponovo ujedinili kao svoji pod Zmajem HKG i kao bosanci u toleranciji priznali svakoga bez obzira na vjeru ko je htjeo da im se pridruzi. svaki put kada je bila okupacija (ovo danas je tipcan vid okupacije, nametnuto rjesenje dobiveno ratnim uspjesima i neuspjesima genocidne politike) dijelila je bosance kako je njima trebalo, kada su se bosanci sami organizovali nikada nam nije ni na pamet padalo da se djelimo jer znamo da smo jedno...
i da, sagledavanje realnih cinjenica ne polazi od politike realiteta nego od cinjenica kako je nastala ta politika realiteta. samo sa tim shvatanjem ce bosna ponovo postati dobro mjesto za zivot ali nikada sa trojkom koja je razvaljuje...
Geronimo81

#72 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Geronimo81 »

essex wrote:
essex wrote:''huh, vidim dobro poznajes historiju...bosanci se doselil na balkan... :-) . ''
ok, znas li da jedino bosansci i dalmatinci u sebi imaju jedan gen koji je rasprostranjen po evropi a srbi i hrvati ga nemaju? interesnatno, zar ne?
essex wrote:Sta su dalmatinci ???
essex

#73 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by essex »

essex wrote:
geronimo wrote: Sta su dalmatinci ???
kako sta? pa pitaj njih oni ce ti to sami najbolje odgovoriti a za mene su narod koji naseljava dalmaciju i koji definitivno se razlikuje od hrvata iako su danas svi hrvati i to je njihovo pravo i kao takve ih treba prihvatiti...
Last edited by essex on 11/09/2009 18:06, edited 1 time in total.
oksigen

#74 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by oksigen »

essex wrote:
essex wrote: vrati se na pocetak o postanku te trojice pa ce ti se samo ukazati...a i istina je da se nesmije desiti da nestane jedne od tri vjerske grupe jer bosna samo gubi na svojoj razlictosti, ono sto je vjekovima tolerisala i nesmije sebi dozvoliti da dogadjaji u posljednji 150 godina to poniste...bosna ce ubijek biti i ostati za pokoljenja balans razlicitosti i drzava tolerancije...
oksigen wrote: ?! 150 godina ? A sta je bilo prije 300,500 ? Tolerancija ? No dobro, nisi rekao prije 17 godina . I to je napredak.
ne, prije 300, 500 godina je bila okupacija i ta se tolerancija i razumjevanje zajednistva pokazala kada su se bosanci ponovo ujedinili kao svoji pod Zmajem HKG i kao bosanci u toleranciji priznali svakoga bez obzira na vjeru ko je htjeo da im se pridruzi. svaki put kada je bila okupacija (ovo danas je tipcan vid okupacije, nametnuto rjesenje dobiveno ratnim uspjesima i neuspjesima genocidne politike) dijelila je bosance kako je njima trebalo, kada su se bosanci sami organizovali nikada nam nije ni na pamet padalo da se djelimo jer znamo da smo jedno...
i da, sagledavanje realnih cinjenica ne polazi od politike realiteta nego od cinjenica kako je nastala ta politika realiteta. samo sa tim shvatanjem ce bosna ponovo postati dobro mjesto za zivot ali nikada sa trojkom koja je razvaljuje...
Istorija, genetika , nedostaje jos zera kvantne fizike, i mislis da ces napraviti kamen mudrosti i od Srba, Hrvata i Bosnjaka napraviti jedan narod . Ama ne ide to, zasto se patis? Cak ni ako to radis iz dobronamjernih pobuda ?

Takva razmisljanja i delanja u tom pravcu upravo mute vodu . Drugaciji su fakti. U Madjarskoj Hune odavno niko vise ne uzima za ozbiljno . Na ovim prostorima nestalo je naroda koji se zvao, po imenu drzave u kojoj zivi, Jugosloveni .Hm ''kao da realno nikad nije ni postojao'' A ''bilo'' ih je na stotine hiljada.
Eli eto pokazalo se da su u stvari bili fikcija .
Skoro sam, kad si vec spomenu gene, negdje procitao da kod Makedonaca preovladjuje helenski gen ,i da ga imaju vise nego slovenskog . Pa? Opet im Grci ne daju, da se prozovu prosto Makedonija .
Brendirali su i zastitili taj naziv.
Sve su to realni fakti i danasnjica .Treba pojednostaviti stvari i ''razbistriti vodu'' ,a ne mutiti je nanovo i nanovo, u nadi da cemo se u mutnoj bolje snaci.

BiH, to su njeni Bosnjaci , Hrvati i Srbi . Ako se sloze i dogovore mogu necemu i da se nadaju, ako ne, ne mogu .

Kazes ''kod bosanaca i dalmatinaca'' isti gen . A da si pripojimo Dalmaciju ? Ma daj..
Last edited by oksigen on 11/09/2009 18:07, edited 1 time in total.
Geronimo81

#75 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Geronimo81 »

essex wrote:
Geronimo81 wrote:
essex wrote:Sta su dalmatinci ???
kako sta? pa pitaj njih oni ce ti to sami najbolje odgovoriti a za mene su narod koji naseljava dalmaciju i koji definitivno se razlikuje od hrvata iako su danas svi hrvati i to je njihovo pravo i kao takve ih treba prihvatiti...[/quote]De ti malo tu recenicu ispravi mislim na to poređenje jer si usporedio nemoguđe izdribla sam sebe :) hrvati su i istrani i dalmatinci i slavonci i međimurci .
Locked