Divi Engleza sto obescacuju nase susjede

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hasharijast

#51 Re: Divi Engleza sto obescacuju nase susjede

Post by Hasharijast »

Obratite pažnju na pretposljednju rečenicu... :sad:

Englezi i Hrvati tuku se istinom
U Hrvatskoj nogomet doista jest isprepleten s neiživljenim nacionalizmom, a demonizirajući sportskog protivnika, engleski tisak pothranjuje isti šovinizam koji na drugoj strani kritizira

Piše: Jurica Pavičić

Ako bi se vjerovalo novinama, a pogotovo onim “žućim”, Engleska i Hrvatska nisu na pragu nogometnog rata, nego onog pravog i pravcatog.

Kako se, naime, bliži utakmica, populističke novine s obje strane - ali, bogme, i javnosti - natječu se u šovinističkoj difamatorskoj kampanji koja uključuje poopćavanja, pretjerivanja i teorije zavjere.

Za tabloid Sun, tako, Hrvati su fašisti koji se drogiraju Thompsonom, oni su huligani i tučari koji igraju prljavo, udaraju ali i simuliraju, a nogomet je za njih zamjenska terapija za raspomamljeni nacionalizam.

S naše strane stižu manje zapjenjene, ali dalekosežnije optužbe. Još pred 10 godina Ćiro Blažević se Englezima “svetio za Bleiburg”, Vlatko Marković ih je optužio da namjerno ozljeđuju naše igrače, a Bilić da su našeg tajnika Saveza lažno optužili za krađu u trgovini.

Istoj ovakvoj medijskoj uvertiri svjedočili smo i uoči prve utakmice na Wembleyju 2007. Tada se medijski rat obio o glavu Englezima, koji su motivirali Hrvate da utakmicu bez ikakve natjecateljske važnosti odigraju kao da im o njoj ovisi život.

U ovom difamatorskom mačevanju najveć je paradoks to što obje strane u osnovi - govore istinu. U Hrvatskoj nogomet doista jest isprepleten s neiživljenim nacionalizmom, doista je sramotno da se na stadionu kao javnom prostoru pušta nacista Thompsona, naše nogometne supkulture doista su listom ultradesne, i to su pokazale mnogo puta, a ne samo u Livornu.

Problem engleske kampanje nije dakle u sadržaju, koliko u intenciji, plasmanu i stilu. Demonizirajući sportskog protivnika, engleski populistički tisak pothranjuje isti onaj agresivni, pučki šovinizam koji na drugoj strani kritizira. Takvo novinstvo , stvara agresivnu podiobu “nas” i “njih”, a protivnike pretvara u neprijatelje. To je novinstvo koje laska taštini masa, uvjerava nas da smo “bolji” i okruženi agresivnim divljacima.

U konačnici, to je ono što doživljavamo kao englesku “kolonijalnu bahatost” i “aroganciju”, aroganciju koja nije bitno drukčija od one hrvatske spram Bosanaca i Kosovara. U slučaju hrvatsko-engleskog medijskog rata, ponajprije je riječ o srazu dva zrcalna, srodna mentaliteta koja likuju što onaj protivni postoji.
Adi_vp

#52 Re: Divi Engleza sto obescacuju nase susjede

Post by Adi_vp »

MaliJastreb wrote:
Adi_vp wrote: Navijaci u Engleskoj su napaljeni i ne treba im da procitaju nesto u novinama da bi to bili.Sutra ce na stadionu biti pravi pakao pocevsi od engleskih navijaca pa do samih domacih igraca na terenu.I jedni i drugi se sjecaju poraza od Hrvatske i neodlaska na prvenstvo.Ne bih se ja slozio s konstatacijom da ce Hrvatska uopste igrati baraz ali o tom po tom,previdio si jednu reprezentaciju Ukrajine,nju vecina raje zaboravlja i nekako previse olako shvata.Engleska osveta ce biti potpuna,prvo ce uzeti hrvate kuci a onda na gostovanju u Ukrajini vratiti hrvatima milo za drago,jer im tada bodovi vise nece biti vazni jer ce nakon tekme s hrvatima osigurati odlazak na prvenstvo.Jbg stara poslovica kaze oko za oko,zub za zub...
O tom po tom, jasno da bi se navijaci Turske itekako veselili hrvatskom neuspjehu, ali na kraju se broje mrtvi.

Za Hrvate neodlazak na SP i nije neki neuspjeh, i druge velike reprezentacije tu i tamo propuste po neko takmicenje, dok je za neke i jedan baraz najveci uspjeh u povijesti.
Kad me vec citiras nemoj praviti rezove recenica i masakrirati mi post.Nemoj bit propagandista kao neki novinari koji su kaljali ovu zemlju pisuci u ratu raznorazne nebuloze,vadili rijeci iz konteksta etc.Nema potrebe za tim.
Htjedoh momku koji je rekao da ce navijati za susjede,dati k znanju da nije to prava rijec koju je upotrijebio...
Vidim ti se nadje prozvan u ovom postu gdje sam iznio misljenje,gdje smatram da se hrvati nece plasirati na prvenstvo,onaj ko iole poznaje desavanja u fudbalu danas reci ce ti isto,pitaj Tomislava Ivica najveceg hrvatskog trenera(poslije Blazevica naravno :D ).Zasto?Zato sto Hrvatska nije ni sjena one reprezentacije koja je bila kada ju je Bilic tek preuzeo,igra deplasirana,da ne kazem procitana,mladi igraci nisu ni sjena svojih prethodnika...Ja kazem da englezi nece propustiti priliku da se revansiraju hrvatima,bumo vidjeli :D
Sto se tice ovog tvog nazovimo ga spustanjem ili ti prozivanjem,mada to nije,vise je primitivluk ili ti ga bezobrazluk gdje te zabolilo moje glediste i davanje prednosti Ukrajini nego Hrvatskoj.Procitaj moj cijeli post gdje se pominje djentlmenstvo,pa se pokusaj pronaci u toj rijeci.Vidim da si fan hrvatske repke,a vjerovatno zivis u BiH al nebitno imas pravo navijati za koga hoces.Mi se razlikujemo u tome sto ja imam samo jednu domovinu,onu u kojoj sam rodjen,u kojoj su svi moji preci rodjeni i za koju bih zivot dao da joj taj isti sutra treba.Ti ces uvijek duboko u sebi dvojiti,tuzno ali istinito...A ako si tako siguran mozemo organizovati i neku opkladu,ja kazem da moja reprezentacija ide u baraz 100%,e sad koliko si ti ubijedjen u svoju repku,u to ne bi da ulazim 8-) ...
amortizer

#53 Re: Divi Engleza sto obescacuju nase susjede

Post by amortizer »

KatarinaKosaca wrote:Naravno da ću navijati za susjede, helem su nam komšije, helem se sramim onog divljanja po Sarajevu sa turskim zastavama, helem više da se ugasi kompleks više vrijednosti prepotentnih Engleza koji su izmislili nogomet.
A povodom ustaštva, država hrvatska ima prema tome jasan stav. A što nekad netko sa tim maše, pa ima toga svugdje, fašističkih grupica. Onda bi i kad igraju sa Njemačkom trebali prikazivati skupove neonacista.
zabili im Hrvati dva puta , pa ne mogu prežaliti hladni i ružni englezi.
Ja se sramim divljanja po srednjoj Bosni 93> sa hrvatskim zastavama, puskama, tenkovima..... pa zato necu navijati za susjede. Englesko pucanstvo u cijelosti zasluzuje moju podrsku.
:bih:
hidrant

#54 Re: Divi Engleza sto obescacuju nase susjede

Post by hidrant »

amortizer wrote:
Ja se sramim divljanja po srednjoj Bosni 93> sa hrvatskim zastavama, puskama, tenkovima..... pa zato necu navijati za susjede. Englesko pucanstvo u cijelosti zasluzuje moju podrsku.
:bih:
Hvala!

Vi, takoder, imate nasu podrsku protiv Turske.

Image
Locked