Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

novinarka

Post by novinarka »

Jeste li vi posizili, da svojom markicom punim potrosacku kesu Bosanskih lopova... Ni u ludilu.
Kakokupovati domace kada su linjanovici cijene postavili K"O da uimamo svi bazene pored sestospratnih kuca.
Bosna se raspada sta ja svojom stojom tu mogu pomoci? Ovakvih kao ja ima mnogo vise od onih suprotnih razmisljanja...
RPM

Post by RPM »

svi strani proizvodjaci imaju posebnu paletu proizvoda za jugoistocnu evropu, manje kvalitetnu po zapadnim cijenama koja ne podlijeze rigoroznim provjerama kvalitete, upravo tu ostvaruju extra profit,...najbolje je probat' pa sam donijeti sud...meni su Klasovi proizvodi super....Koko Dzada Gracanica je super....Tesanjska voda super...
hananah

Post by hananah »

RPM, ali realno, nemamo ni jednu selamu koja valja. Sve su to samljevene pilece kosti, kad samo pomislim na onu Ovako u plavom zavitku, fuj, fuj, fuj, jednom kupih, gricnuh, dadoh macki, i ona vjeruj mi samo gricnu, fuj
RPM

Post by RPM »

hano ne znam za salame, ne jedem ih ali izbor domacih sudzuka i kobasica je stvarno dobar, ne treba puno da se osjeti koja valja ili ne...

seko, i sa bijelom tehnikom je tako, proizvodna linija za zemlje koje su manje zahtijevne postoji dakako, cuo sam da su sony televizori koji se u zadnje vrijeme prodaju kod nas upravo takvi, kad ga pritisnes sva se plastika nesto savija, nesto vise nego sto bi trebalo, nije to to...bukvalno platis onda samo za ona plasticna slova...
dajdzarile

Post by dajdzarile »

glede masina za ves neki dan sam gospodju majku "pocastio"
ves masinom BIRA proizvedena u bihacu znaci domaci proizvod
kupljena u robotu (cjena oko 5 glava) i ne vidjoh kakve velike razlike u odnosu na one razvikane od milje maraka al hele neise kad bi se pojavila versace masina za ves nasa stoka bi je kupila cisto radi kurcenja po komsiluku :mrgreen:
wels

Post by wels »

POJACICACI OKUSA,VJESTACKE MASNOCE,VJESTACKI ZASLADJIVACI,RAZNORAZNE HEMIJSKE MIRODJIJE,ODNOSNO
HEMIJSKI OTROVI (U DOZVOLJENIM GRANICAMA)
CINE PRIVID LJEPSEG OKUSA I KVALITETA.

STA MISLITE,DA SE U BOSNU UVOZI ZDRAVA I KVALITETNA HRANA?

IZVINITE ALI KO MISLI DA SE U BOSNU UVEZE I 10%,KVALITETNE I ZDRAVE HRANE,TOTALNA JE NEZNALICA.

ZAPAMTITE DA JE NA ZAPADU PRIRODNA I ZDRAVA HRANA PRIVILEGIJA BOGATIH JER JE SKUPLA DVA DO TRI PUTA OD OVE STO JE VI U BOSNI IMATE PRILIKU KUPIT.

A TE ZDRAVE I PRIRODNE HRANE U BOSNI IMA DOVOLJNO.

I NEKO CE MLATITI PRAZNU SLAMU O KVALITETNOJ HRANI IZ UVOZA:

SVASTA.SVASTA,SVASTA!
wels

Post by wels »

DA NE ZABORAVIM,NIKAD PRIRODNA I ZDRAVA NECE IMATI PRIMAMLJIV OKUS HEMIJSKI OBRADJENE HRANE.

OTROVNE GLJIVE SU NAJSLADJE ZA JESTI,KAZU ZRTVE LUDARA,MUHARA I OSTALIH OTROVNIH SESTARA.

***nije ovdje niko corav

prim. mod.
sekiracija

Post by sekiracija »

Vels NAOCALE NEMOJ KUPOVATI U BOSNI
:lol: :lol: :lol: :razz:
wels

Post by wels »

Plakati trebaju biti uocljivi.
Annie

Post by Annie »

sekiracija wrote:Vels NAOCALE NEMOJ KUPOVATI U BOSNI
:lol: :lol: :lol: :razz:
hi, hi, hi, dobar fol :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.organska.ba

Ovdje je šansa BiH poljoprivrede, jer kao što Wels reče, hrana iz organsko-biološkog uzgoja, označena nacionalnim organic/bio znakom je višestruko skuplja.
Za ovu IFAOM-ovu oznaku potrebno je imati zakone i laboratorije ili koristiti strane oznake i laboratorije. BiH oznaka će biti "OK" = organska kontrola.
-----------
Prilikom proizvodnje hrane iz organsko-biološkog uzgoja nije potpuno zabranjeno "hemijsko" tretiranje budućih proizvoda jer za biljku je azot iz zemlje isti kao onaj kojeg proizvodjač aplicira. Pitanje je samo koliko proizvodjač aplicira N.
--------
Direktor "Klasa" putem TV priča o malinama iz "organik" proizvodnje, a NEMAJU nikakav pečat BIO ili ORGANIC i objašnjenje na pakovanju da je to stvarno organska proizvodnja. Ne preostaje mi ništa drugo nego da mu ne vjerujem.
Iz njegove priče sam shvatio da on uopšte ne zna šta je to proizvodnja hrane iz organsko-biološog uzgoja ili...?
--------
Neke države upotrebljavaju sintagmu biološka hrana (uglavnom frankofonske jer je sjedište IFOAM-a u Francuskoj), a ostali organska hrana da bi se znalo da je to tzv. EKO hrana bez "hemije".
Garamond

Post by Garamond »

Link ne radi...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Fair Life

Post by Fair Life »

wels wrote:Plakati trebaju biti uocljivi.
Jel' ovako?
Prazan trolley. Gdje su proizvodi?
Image
Image
voiceman

Post by voiceman »

svaka cast dajdzarile!
dobra bi bila i "perilica" za sudje, marke Dolce g(l)abana! sminka to mora imati! nije sve grdno. imamo mi svojih proizvoda koji su itekako bolji od slovenackog i ostalog smeca koje nam guraju. primjer: jogurt Mig.
pa, ljudi moji, sjetite se samo kengurovog mesa u trznici!
PipiDugaDevetka

pa, ljudi moji, sjetite se samo kengurovog mesa u trznici!
ne samo u trznici, nego i u "sudzuci".
analiticar007

#67 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Forumaši moji dragi!!!

Kako bi se vi osječali kad bi sjedili u nekom društvu, te da vaš otac ili neko bliži ima firmu koja proizvodi ''nešto'', te to društvo počne pričati kako uzimaju isti taj proizvod, ali samo uvozni. Naravno, reći ćete odmah, pa i moj otac to pravi, zapošljava ljude, doprinosti svima nama, hrani toliko usta, ali to neke nije briga. Ako ima 30-ak radnika, kad se zbroji sa komplet porodicom to više nije 30, već.... Hoću reći, treba podržavati domaće. Imamo tako dobrih proizvoda, nismo još svjesni. Trudim se koliko mogu da uzimam, što više, i govorim stalno svojima.
Naježim se kad vidim da neko pije kafu i uzme uvoznu vodu. Ljudi moju, ja prvi perem auto u avliji, čilime, sapiram avliju, ulicu, u prevodu svi proljevamo vodu za ne znam ti šta sve, i na kraju umjesto da ova ''Država'' izvozi vodu, mi je prosipamo nenormalno, te uvozimo drugu, ko bolju. Evo i sad sam ljut na te stvari. Dobro znate koliko imamo dobru vodu, pogotovo ovu koja prolazi ispod planina Bjelašnice i Igmana, osvojila je extra mjesta za kvalitet vode, te je čak i Klinton to potvrdio, i mnogi drugi ocjenjivači kvaliteta.
Mi uvozimo i so, ma u prevodu sve. Uđeš u jedan Konzum, malo ćeš vidjeti domaćih proizvoda, a uđeš u DP, Interex, Loru, najviše uvozno. Ne kažem ja da ne valja.... Ali gdje je ta svjest kod ljudi, nema je.
Dokle da ponižavamo naše, a podržavamo tuđe. Mnogi ljudi se bore da opstanu na tržištu, naprave još bolji proizvod, jer hrane tolika usta, valja plate isplatiti, te na kraju kad uzmete račun za neke domaće artikle i strane, velika je razlika u cijeni, nego svi mi, prvi ja, volimo pojesti Milku, MIkado, piti Juicy sokove, ali ima i Swity sokova i dobrih još mnogo proizvoda gdje čovjeku zastane dah kad proba. Milkos mljekara, extra proizvodi, nema dalje, ali Zbregov, Vindi i ostali artikli se više zimaju. Samo treba probuditi svijest kod ljudi.

S toga, uzimajte što više domaće, jer ste tim automatski poboljšali proizvodnju, i tako još jedan, još neko, i na kraju dobra korist svima nama.
analiticar007

#68 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Samo da pohvalim kolegu ''DinoZe''!!

Svaka čast, u potpunosti se slažem sa svim... Kad sjedim negdje na kafi, i neki ''nn'' narući kafu i JANU, ko, nema druge ili bolje vode od nje, pa daj mi Janu, naježim se, ali u pravom smislu riječi. Nemam ništa protiv ljudi koji žele živjeti i uživati na svoj način, ali ako živi u zemlji gdje je sve toliko oslabljeno, na klimavim nogama, od domaće proizvodnje, indrustrije, poljoprivrede, ma svega, onda brate mili bar malo podrži domaće,

Ima '''x'' domaćih proizvoda koji su pravo dobri, nego ljudi se navukli na ''komšijsko'', tako moj pametni narode, pa će na kraju svaki drugi, ako ne svaki, granap biti konzum i ovi, da ih ne navodim, ne želim nikome zlo niti napakostiti, svako se bori za svoju zemlju, svoje domaće proizvode, jedino mi podržavamo tuđe, i zato se kod nas toliko šire, dok se naši ''nekadašnji'' granapi, prodavnice zatvaraju, a uzimaju ih inostrani, ili je čovjek na kraju primoran da ima 80% uvoznih artikala kako bi pokrio osnovne troškove i sebi za života.

Nemam riječi...
phil manzanera

#69 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by phil manzanera »

Akcija KUPUJMO DOMACE (kada govorimo o hrani) je najvece ZLO za ovaj narod iz jednostavnog razloga sto se koriste najjeftinije sirovine iz sumnjivih izvora da bi se ostavrio ekstra profit, a sve to radi toga sto NE POSTOJI sitemska kontrola hrane, a proizvidjaci koji SVJESNO trpaju najjeftinije sirovine to rade jer se ne boje odgovornosti, jer kako sam rekao, nema adekvatne kontrole jer vlada ne ulaze dovoljno, ili skoro nikako, odgovarajuca sredstva (citaj: ne daju novac) za kontrolu hrane. Sve je prepusteno stihiji.

Jedina prava akcija je "Ne kupujte domace, kupujte strano iz sigurnih zemalja", a koje su to zemlje, sami odlucite da ne bi neko rekao da nekoga favorizujem.
analiticar007

#71 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

phil manzanera wrote:Akcija KUPUJMO DOMACE (kada govorimo o hrani) je najvece ZLO za ovaj narod iz jednostavnog razloga sto se koriste najjeftinije sirovine iz sumnjivih izvora da bi se ostavrio ekstra profit, a sve to radi toga sto NE POSTOJI sitemska kontrola hrane, a proizvidjaci koji SVJESNO trpaju najjeftinije sirovine to rade jer se ne boje odgovornosti, jer kako sam rekao, nema adekvatne kontrole jer vlada ne ulaze dovoljno, ili skoro nikako, odgovarajuca sredstva (citaj: ne daju novac) za kontrolu hrane. Sve je prepusteno stihiji.

Jedina prava akcija je "Ne kupujte domace, kupujte strano iz sigurnih zemalja", a koje su to zemlje, sami odlucite da ne bi neko rekao da nekoga favorizujem.

Ljudi, kupujte domaće!!!!!!!!!!!!
analiticar007

#72 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

phil manzanera wrote:Akcija KUPUJMO DOMACE (kada govorimo o hrani) je najvece ZLO za ovaj narod iz jednostavnog razloga sto se koriste najjeftinije sirovine iz sumnjivih izvora da bi se ostavrio ekstra profit, a sve to radi toga sto NE POSTOJI sitemska kontrola hrane, a proizvidjaci koji SVJESNO trpaju najjeftinije sirovine to rade jer se ne boje odgovornosti, jer kako sam rekao, nema adekvatne kontrole jer vlada ne ulaze dovoljno, ili skoro nikako, odgovarajuca sredstva (citaj: ne daju novac) za kontrolu hrane. Sve je prepusteno stihiji.

Napisao sam malo gore, ali evo opet ću: Šta da vaš/tvoj otac drži neku fabriku, i tako ti, iako oni već znaju, svjesno govoriš prijateljima, komšijama, kolegama na poslu kako tvoj otac ''to'' proizvodi, kako je kvalitetno, da trebaju probati, itd...
I tako ti, na kraju poezije, vidiš kako svi oni, i tvoji prijatelji kupuju strano.

Moj tetak ima firmu, i od njega država dosta toga uzima, hvala Bogu, a šta bi da zovu stalno neke Slovence za neke radove, itd..., a ovako, čovjek ima dosta zaposlenih, svi oni imaju svoju porodicu, dakle, hrani više usta prijatelju moj, i zbog toga je realno da podržavaju domaću proizvodnju.
analiticar007

#73 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

I pameti i svjesti, jer nikako da se kod pojedinaca, tačnije kod mnogih promjeni, upali!!!!

pozz i tebi, ugodan dan
phil manzanera

#74 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by phil manzanera »

DinoZe wrote:
analiticar007 wrote:Samo da pohvalim kolegu ''DinoZe''!!

Hvala lave. Ma vjeruj da me stomak zaboli kada vidm da i sami sebe unistavamo pored svih ostali sto zele da nas uniste.
Pa zar i nasa djece trebaju da budu neciji robovi, a imamo koliko toliko uslova da nebude tako i da se izvucemo iz bijede. Politicari budu i odu ali narod ostaje.

A koliko su kvalitetni proizvodzaci sa strane najbolje se vidjelo na nasem autoputu, svu izgradnju su nasi dali Slovencima a Slovenici ih fino naguzise uzese pare, nase ljude ne platise i samo rekli cao.
E isto tako je i sa svom robom iz prehrene,u proizvdnji kazu ma ovo svakako ide za BiH mozemo staviti derivata koliko hocemo. I tako ti jedes mislis da si cool jer ti pise na pavlaci z Bregov a ono mlijeko od krave iz Afganistana staro pola godne i milion pojacivaca okusa. Uz to malo pilce salame iz Njemacke zarazene dioxinom i nigdje sreci kraja posto nam je trpeza pro-evropska a ne ovo Bosansko smece. Oj dragi Boze baci nam malo pameti.

Pozz

A ZAŠTO je mlijeko od krave iz Afganistana staro pola godne i milion pojacivaca okusa. Uz to malo pilce salame iz Njemacke zarazene dioxinom ? ZAŠTO ?

ZATO JER NEMA KONTROLE HRANE ni pri uvozu, niti kod domaće proizvodnje! I zato DOMAĆI proizvođači trpaju sve i svašta da bi ostvarili ekstra profit.

Analitičac007: pitaj svoga tetka, ali neka ti pošteno kaže i neka se zakune djetetom, da li ima SVOJU labotratoriju u kojoj kontrolira ulazne sirovine od kojih pravi svoj konačni produkt? Najvjerovatnije ce ti reci da daje uzorke na analizu na veterinarski fakultet ili negdje drugdje GDJE JE CIJENA ANALIZE CCA 200 - 250 KM PO UZORKU! Pa koliko to onda tvoj tetak uzoeraka dnevno ili mjesceno moze da iskontrolira, ako je SAMO JEDAN UZORAK (analiza) cca 200 - 250 KM? Koliko? Jedan mjesecno?

Dakle, u krajnjoj instanci nije ni do tvoga tetka, mada bi i on MORAO imati SVOJU laboratoriju za kontrolu ulaznih sirovina - a siguran sam da nema - ipak je do sitema i vlade koja ne polaze dovoljno paznje na kontrolu namirnica, odnosno ne polaze nikakvu paznju, pa nam zato i uvaljuju hranu domacu zatrovanu, a takodjer i slovenacku ili hrvatsku, a posebno srbijansku gdje je dva litra soka 1 KM, a pri tome je JEDAN lita vode 2 KM. Gdje je tu logika? Kada kazem "kupujmo strano" prije svega mislim na svoju i na nasu djecu, ali ne mislim da treba kupovati SVE strano, nego samo od provjerenih svjetskih brendova, jer ne mozemo reci da bas svi svjetski brendovi bas svakome uvaljuju smece, a to ne rade iz prostog razloga jer ako im neko nekada negdje uradi analizu pa nadju kancerogene supstance, njihov biznis ce propasti preko noci.

Sto se tice domacih proizvodjca, je*e se njima, nema kontrole i mogu raditi sta god hoce.

Razmislite malo, nemojte ici samo srcem, razmislite o ovome sta pisem i pomislite na svoju djecu. Je*o ba politiku, za svoj novac kupujem samo ono (hrana) za koju PRETPOSTAVLJAM da je ispravna, a ako uz to imam i neke pokazatelje, to je onda super.
teAMICA

#75 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by teAMICA »

De živ bio adekvatan dokaz da istinu zboriš: Dokumentuj da kod nas hrana ne valja a uvozna valja. I da u Hrvatskoj (ili negdje drugo) ne trpaju koješta u hranu.
Post Reply