sahan wrote:Danas oko 11 sati odem u ROBOT u Hrasnom i cekam jedno 10 minuta da uzmem kolica, i cekaj, i cekaj i nigdje kolica a sve skupa nema 30 dusa WTF!? Onda odem u ROBOT na socijalnom kad ista stvar, jos me nesto cudno gledaju kao "vidi levata hoce kolica, tegli na rukama ko i drugi svijet" eh onda fino produzim do merkatora i na miru kupim sto sam htio. Ne patim od "modernih" trznih centara ali ovo je stvarno kranji bezobrazluk.

Premisljao sam se da otvorim ovu temu ali prestigose me. Evo o kolicima,Robot Hrasno,blizu mi mogu pjeske a da moram autom nikad im otisao ne bi jer je van pameti da trgovina naplacuje parking,elem za vikend kolica nema po 15-20 minuta i usao ja prosli vikend i dok cekam prodavacicu da mi izvaga povrce pitam je,zasto nemaju kolica,kaze ona ne zna,ona se tim ne bavi,druga prodavacica isti odgovor,neka kao sefica takodze isto. Smijesno,polovna kolica su strasno jeftina po Austriji i Njemackoj, maltene placaju da im ih odneses.
Ima jos prigovora na Robot,jedan je akcije .Akcije koje oni reklamiraju u novinama,traju samo par sati,dok se gajbica dvije koju su oni namjenili za akcije ne rasproda. Dok u ozbiljnim TC akcija traje u odredzene datume i nema da nestane.Kvalitet robe na akciji im je uglavnom katastrofa,voce i povrce trulo,meso smrdljivo i crno,roba ili istekla ili pred istekom. A i inace kvalitet robe im je jako los.
Onda vlada im uzasan nered,cijela trgovina izgleda kao neko neuredzeno skladiste.Kase spore,proizvodi su im uglavnom bez bar koda,pa kasirke traze li traze koji je proizvod a to traje li traje.
Pa zatim,vidi se da su lose placeni pa reze jedni na druge a i na kupce,mada im je to bezveze ako je losa plata,nemoj raditi a ako si prihvatio da radis za tu platu,odradi svoj posao posteno i korektno.
No najveca zamjerka nije neljubaznost nego lopovluk,ne firme nego radnika. Nekoliko sam puta vidio,kako kasirke zavrcu,prvenstveno starije ljude,starije zene ili bilo koga ko nije u paru. Prilikom kupovine,jedan mora gledati sta kasirka kuca,dok drugi pakuje.Naime to im je najdrazi nacin uzimanja,posto po sifri traze proizvod,obicno ubace sta skuplje,pa poslije i ako se zalis ,kaze pogrijesila i to je to a 80% ih se ne zali a drugi nacin uzimanja je jednostavno vracanje kusura. Vidio sam stoputa,kako zavrcu zenu za 5-10 maraka,moja zena me gura i pokazuje na to ;kao uradi nesto,ja joj samo odmahujem rukom,to je ovdje normalno.
Mada ima i pozitivnih dozivljaja,naprimjer; jednom u proslo ljeto,posao sa zenom u vikend kupovinu,guzva,prodavci nervozni,reze kao copor sarplaninaca,puno ljudi i sad mi dosli do onog truhlog povrca,ljudi se guraju ,pipkaju i biraju povrce.Ja sam okrenut,ka ulazu iz skladista,vecina ljudi nije i ide ti lik iz skladista nosi neke gajbe i kutije, pune ruke.I dolazi da vage za povrce,vecina ljudi ga ne vidi i nije ga registrovala.Ja,kad je grunuo one kutije o zemlju,kad je to puklo,ljudi su se prestravili,odskocili su pola metra od zemlje.Ja sam se ukocio od smijeha.Ljudi koji su mu bili najblizi su posli nesto protestvovati,reci ali su dobili takav pogled,da su odustali od pomisli na tako sto.Lik sto je donio te gajbe je odmah nastavio razmjenjivati pozdrave majci sa radnicom sa vage a ja sam se smijao jos dugo,dugo. Ko nije bio u Robotu,kao da nije bio u Bosni,tamo se moze vidjeti pravi Bosnian way of life.