kako okupati macu?
znaci sve me interesuje. od temperature vode, da li pod tus ili u neku posudu sa vodom, koliko sampona, koji je najbolji, trlja li se ko kosa ili nekako drugo, kako se i koliko ispira, kako se susi? a ako se boji fena? koliko ljudi je potrebno da se okupa macka i da li se to moze raditi u normalnoj odjeci ili se preporucuje kupaci kostim?
hvala
sada nasa praxa.
Kupam nase persianere jako cesto. Jer obicna macka moze sama sebe da svoju kratku dlacu cisti i njezina dlaka je jos dovolno mastna da se i sama cisti. kod polodugih ili dugih pasmina to nije tako.
Uzmem lavabo, napunim ga vrucom vodom. tako da mogu sasvim ok drzati ruke u njoj ali ne mlakom. Uz to stavim sampon. Sampon svakoj macki odgovara drugcii. ja koristim sa jojobinim uljem smapon za profi pse i macke. marke lady belle ili KW kosmetike sa bademovim uljem ili pet silkove. ako bas nestalo smapona onda uzmem profi kosmetiku za ljude MATRIX. dlaci jako odgovara ali ne kozi zbog razlicite PH ali koristenje ponekad nije stetno. ako dolazi vreme linjanja onda koristim uz sampon i ulje. ili profi opet za show pse i macke ako nema uzme aviril baby ili neutrogena za tjelo. MAcke posle neizgledaju tako ljepo i pufmasto ali neucebaju se narednog mjesec dana.
stavis macu u lavabo i sampon dobro utrljas ako je macak prljav uzmes jos koncentrata jer inace sva profi kosmetika za pse i mace se prodaje u koncentratu. pa razblaziz. ako je maca bas isprljana koristim mekanu spuzvu koju namocin u sampon i trljam ali opet samo u jednom pravcu odozgo prema dole.
ako nemas profi sampona onaj sto kupis u pet shopovima je mnogo agresivan nije za cesto kupanje
moji macci uzivaju u kupanju, leze na miru u lavabo i ostave me da njih trljam. dlaku uvjek trljam odozgo prema dolje jedan pravac nikako kao kosu. posle izvadim. istusiram. u tusu bas neuzivaju ali stoje i trpe. posle uzmem froterni peskir i dlaku gnjecim opet netrljati. posle uzmem pelenu za peseke i na njoj feniram mace. pelena usisava suvisnu tekucinu pa mi se ponovo nemokri kao iz peskira. feniranej nase mace obozavaju, smao za njusku koristimo hladni zrak. celo vreme cetkam pin cetkicom. brze je macak suh i sve male scebance prekrasno puste, ostanu na cetki.
tako da kod nas nista strasno svakodnevnica
ako se nase mace isprljaju i meni se bas nekupa, koristim suhi sampon od lady belle za mackeili od bio grooma shampoon spray za pse. puder mi je lepsi jer persianeri su bas prekrasnu pufmasti po njemu.I jos uzivaju u iscetkavanju pudera.
PS: inace kao vlastnica nekoliko groomer salon za pse i macke mislim da mogu savjetovati i da moje savjete sto se tice groominga mozete uzimati za profesionalne i istinite, sigurno vasimmackama necete nastetiti.