Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sajosarajlija

#51 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by sajosarajlija »

Vozio golfa i peugeota u periodima po 3 mjeseca. Kad sjedneš u golfa preporodiš se :-D Po meni je veliki za.eb uzeti 307-icu pored golfa.

Ali moj savjet je octavia i to uganjas 110 ks
TheGodfather001

#52 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by TheGodfather001 »

dottore wrote:
TheGodfather001 wrote:
corsa wrote:E nema, 90 KS i 110 KS je klasicni turbo-diesel, a 100,115,130 i 150 KS je PD! :wink:
Ja se slomih googlajuci i samo nalazim da je 100, 130, 150ps PD... :-D
Kod motora ANU
1.9 TDI PD 66KW
pisam se na gugl :mrgreen:
Samo na G V imas 1.9 TDI PD 66kw. 100% provjereno, danas u servisu gledali. A ti ako nađeš G IV 1.9 TDI PD 90ks javi mi odmah, ja ga kupujem.
johntra

#53 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by johntra »

@emko...
volim ove PD-ljupce... :D
svaki common rail dere PD kante :lol:
moram malo zakuhati, al stvarno vi VAG obožavatelji uvijek morate biti protiv ostalog svijeta...al volim vas, al fakat vas volim...
uzeo ja Deltu sa 1,6 JTD motorom 120 KS, ostaju oni sa crvenim slovima iza mene....al fakat, TDI je zakon :lol:
i jesi li se pripremio za promjenu turbine na tvojoj odličnoj 2.0 TDI mašini?čuo sam da vole jesti turbine, to je čudo jedno....
SAcitizen

#54 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by SAcitizen »

Eh ovako da se i ja malo prikljucim raspravi. Kako sam imao oba auta u svom vlasnistvu (Golf 4 1.9 TDI 90KS i Peugeot 307 2.0 HDI) mogu reci samo slijedece:

Peugeot je mnogo bolji auto od Golfa 4 a evo i kako

Cinjenica je da tdi motori subjektivno pruzaju malo bolji osjecaj snage na malim obrtajima, medjutim kada se dodje to tzv turbo rupe stvar onda postaje interesantna. Zna se jako dobro kako auto sa tdi motorom postaje lijeno kada se dostigne taj broj obrtaja, kod mog golfa to je bilo negdje oko 4000rpm. Kod Pezoa treba malo obratiti paznju na crveno na obrtomjeru. Taj 2.0 HDI motor ulazi u crveno tek na oko 6000 obrtaja, ubrzanje sa starta nije kao kod golfa ukoliko bas ne pritisnes papucicu gasa do daske, tada su gotovo isti, ali ono sto je ogromna prednost kod hdi motora je upravo taj visak obrtaja tako da to auto ubrzava sve do 6000 obrtaja bez ikakvog zastoja. Tada mu je i zvuk jako slican zvuku benzinskog motora.

Druga stvar Golf 4, problemi sa letvom volana katastrofalni, moj je bio star godinu i vec je tada poceo sa problemima, krajnice i duge spone boze sacuvaj. Veliki servis poprilicno skup, a udobnost tipicna njemacka, sve kruto kao daska. ja sam cak imao i problem paljenja na -20, rekose mi da je to mana sa magnetnim davacem koji je na bravi na volanu. Prednost golfa u ovom slucaju je putni kompjuter koji je malo sofisticiraniji, odnosno malo bolje je rijesen. Takodjer prednost golfa je precizniji mjenjac tu mu skidam kapu, jos sam imao automatsku klimu i to je bolja oprema od Peugeota.

Peugeot kada sam ga kupio presao je 92k km i vozio sam ga bar jos 30k do prvog servisa, mana su mu stabilizatori koji brzo stradaju, motor je perfektan, veliki servis je oko 150KM jeftiniji od golfa, za Peugeota je skupa kozmetika ali dijelovi ne. Dosta su jeftiniji od golfovih, na mom Peugeotu mana je bila manuelna klima i duzi hod rucice mjenjaca. Na istrosenost sjedista posebno vozacevog treba obratiti paznju: sto se tice udobnosti pa bas i nema velike razlike vjerovali ili ne, kod Peugeota je mnogo bolja preglednost, kratka njuska i definitivno najveca prednost, sigurnosni sistemi kojih ima bruka. Peugeot je definitivno izdrzljiviji i bolji auto, mozda po prvi put auto idealno za nase ceste, golf se kvari puno cesce.
I za kraj Peugeot 2.0 HDI 90KS VS Golf 4 1.9 TDI 90KS - definitivno Peugeot, bolje je auto definitivno. A kradje necu ni da spominjem, jednostavno NE KRADE SE. Eto nadam se da sam malo pomogao :-)
TheGodfather001

#55 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

SAcitizen wrote:Eh ovako da se i ja malo prikljucim raspravi. Kako sam imao oba auta u svom vlasnistvu (Golf 4 1.9 TDI 90KS i Peugeot 307 2.0 HDI) mogu reci samo slijedece:

Cinjenica je da tdi motori subjektivno pruzaju malo bolji osjecaj snage na malim obrtajima, medjutim kada se dodje to tzv turbo rupe stvar onda postaje interesantna. Zna se jako dobro kako auto sa tdi motorom postaje lijeno kada se dostigne taj broj obrtaja, kod mog golfa to je bilo negdje oko 4000rpm. Kod Pezoa treba malo obratiti paznju na crveno na obrtomjeru. Taj 2.0 HDI motor ulazi u crveno tek na oko 6000 obrtaja, ubrzanje sa starta nije kao kod golfa ukoliko bas ne pritisnes papucicu gasa do daske, tada su gotovo isti, ali ono sto je ogromna prednost kod hdi motora je upravo taj visak obrtaja tako da to auto ubrzava sve do 6000 obrtaja bez ikakvog zastoja. Tada mu je i zvuk jako slican zvuku benzinskog motora.

Druga stvar Golf 4, problemi sa letvom volana katastrofalni, moj je bio star godinu i vec je tada poceo sa problemima, krajnice i duge spone boze sacuvaj. Veliki servis poprilicno skup, a udobnost tipicna njemacka, sve kruto kao daska. ja sam cak imao i problem paljenja na -20, rekose mi da je to mana sa magnetnim davacem koji je na bravi na volanu. Prednost golfa u ovom slucaju je putni kompjuter koji je malo sofisticiraniji, odnosno malo bolje je rijesen. Takodjer prednost golfa je precizniji mjenjac tu mu skidam kapu, jos sam imao automatsku klimu i to je bolja oprema od Peugeota.

Peugeot kada sam ga kupio presao je 92k km i vozio sam ga bar jos 30k do prvog servisa, mana su mu stabilizatori koji brzo stradaju, motor je perfektan, veliki servis je oko 150KM jeftiniji od golfa, za Peugeota je skupa kozmetika ali dijelovi ne. Dosta su jeftiniji od golfovih, na mom Peugeotu mana je bila manuelna klima i duzi hod rucice mjenjaca. Na istrosenost sjedista posebno vozacevog treba obratiti paznju: sto se tice udobnosti pa bas i nema velike razlike vjerovali ili ne, kod Peugeota je mnogo bolja preglednost, kratka njuska i definitivno najveca prednost, sigurnosni sistemi kojih ima bruka. Peugeot je definitivno izdrzljiviji i bolji auto, mozda po prvi put auto idealno za nase ceste, golf se kvari puno cesce.
I za kraj Peugeot 2.0 HDI 90KS VS Golf 4 1.9 TDI 90KS - definitivno Peugeot, bolje je auto definitivno. A kradje necu ni da spominjem, jednostavno NE KRADE SE. Eto nadam se da sam malo pomogao :-)
Evo vidim vozio si i placao servise, pa molim te da mi kazes koliko je taj servis za Pug-a u ovlastenom servisu i ako imas racun?? Onda otkud ti problemi sa letvom volana na G IV? (sponice,silent blokovi)?Skupo za G IV?? Originalni dijelovi : sponice, silent blokovi u lafeti na mostu, gumice balans stange sveukupno 120KM, zamjena 30KM kod majstora koji je "skup" u odnosu na druge. Veliki servis set spanera, zupcasti remen, vodena pumpa, zamjena ulja u mjenjacu, pranje motora, dosipanje tekucine za hladjenje, zamjena metlica brisaca= 520,00KM. Imam racun i mogu ga skenirati. A na sve zamjenjeno ide garancija 3 godine ili 120.000KM. Da sam to mijenjao negdje u "avliji" ne bi izaslo preko 300KM sa garancijom 30.000KM. Ja za sve ovo imam racune. A sve sam to zamijenio jednom u 6 godina voznje. Inace vrlo oprezno vozim, ali ne znaci da ga stedim. Vozilo preslo 145.000 KM, ja sam drugi vlasnik, prvi vlasnik bio moj dajdza, on je presao sa njim 80.000KM. Daj mi serviraj svoje racune, iskljucivo iz ovlastenih servisa. Citajuci ovaj forum ispadosmo svi glupi, kreteni, imbecili sto vozimo Golf-ove, koji su skupi za odrzavanje, kvare se non stop, ostaju na cesti, itd. Svako auto se kvari, i kvarit ce se kad ga uzme krkan koji misli da moze sipati ulje koje kosta 17km 5l u interexu u PD ili CDI masinu. Zamjene ulja i filtera ne radim u ovlastenom jer nema potrebe, ali kupim sav materijal koji me izadje oko 180 KM svi filteri i 5 kg ulja 505.01 norma. 3 filtera mogu sam zamijeniti za 10 minuta, ulje i uljni filter zamijenim kod bilo kojeg majstora i taj "luksuz" me kosta 7km.
ado-šampion

#56 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by ado-šampion »

Ja sam mislio da je turbo-rupa na preniskom a ne previsokom broju obrtaja :-) :run:
Gile Šampion

#57 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by Gile Šampion »

johntra wrote:@emko...
moram malo zakuhati, al stvarno vi VAG obožavatelji uvijek morate biti protiv ostalog svijeta...al volim vas, al fakat vas volim...
uzeo ja Deltu sa 1,6 JTD motorom 120 KS, ostaju oni sa crvenim slovima iza mene....al fakat, TDI je zakon :lol:
i jesi li se pripremio za promjenu turbine na tvojoj odličnoj 2.0 TDI mašini?čuo sam da vole jesti turbine, to je čudo jedno....
Idi se baci na glavu da ne ispadaš dalje glup...ovo jednom što si isp'o ,haj i nekako oprostit ćemo ti...To sto ti pricas isto bi nekako bilo kao kad bih ja rek'o da sam sa svojim 105 KS PD podero,ali baš PODERO Alfu 2.4 JTD 136 KS...Ostavio je 3 duzine iza sebe i sad ja kao treba da pričam da je PD bolji od CR samo zato što sam ja nekad negdje bio brzi od te Alfe...

Druga stvar,ako već gledaš pouzdanost motora PD je daleko,daleko pouzdaniji motor od tog smeća JDT koje ti na sav glas hvališ...

Treća stvar,pazi sad ovo,i sve da kupi vozilo iz koncerna VW sa 2.0 motorom (ali to je moguće samo sa Golf 5,pošto Golf 4 nema 2.0 dizel,znači opet dokazuješ svoje NE ZNANJE) i sve da mu ode ta turbina,ona je barem duplo jeftinija u odnosu na te turbine koje dodju u JTD kantama i koje se nisu AMA BAŠ NIKAKO pokazale...

I na kraju krajeva ti veze nemaš... ovo ti odgovorno i javno tvrdim,čim spominješ da svaki CR dere svakog PD... :lol: :lol:

CR je sistem ubrizgavanja goriva,PD je sistem ubrizgavanja goriva...i kakve sad to veze ima sa drastičnim povećanjem snage(jedan drugog da ''oderu'' ) kada imaš i PD i CR npr. sa 140 KS i sa istim brojem obrtnog momenta? Tu može samo da odigra ulogu transmisija,vozač i težina...

Nadam se da ćeš se nekada malo više edukovati po tom pitanju... :)
AdnanSA

#58 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by AdnanSA »

SAcitizen wrote:Eh ovako da se i ja malo prikljucim raspravi. Kako sam imao oba auta u svom vlasnistvu (Golf 4 1.9 TDI 90KS i Peugeot 307 2.0 HDI) mogu reci samo slijedece:

Svašta ću pročitati na ovom forumu. Čuj vrtio dizela do 6000 obrtaja u minuti. Pa ti lafe nemaš veze o naćinu vožnje modernih dizel motora.
Svi moderni dizeli daju maximum od 1500- 3500 obrtaja. Preko 3,5 nema potrebe ići dalje.Samo trošiš gorivo i motor.
Pa i Peugeot HDI od 500-600 konja sa Le Mansa se ne vrti preko 5000 obrtaja a on našo 90 KS iz nekog polovnog 307 da vrti na 6000 i da još objašnjava kako je to velika prednost u odnosu na TDI. Aferim
Gile Šampion

#59 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by Gile Šampion »

:lol: :lol: Čuj dizela uvlacio u 6000 obrataja/min...a oni PLAFON idu do 4000-4500 :lol: :lol:

Oj raje nenormalne... :D
TheGodfather001

#60 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Nemojte ih napadati, ljudi ocigledno obozavaju transformerse, a vjerovatno imaju i neka krila kao onaj u filmu Taxi pa na 6000rpm oni pritisnu neku tipku i onda polete... Nema turbo-rupe, nema zastoja na cesti, trose 3,5l/100km, a posto imaju FAP filter ne zagadjuju zrak iznad nas looosera koji vozimo Golf-ove, i kojima se automobili raspadaju dok "plava" francuska krv leti spokojno iznad nas. u 3,14M. :run: :run: :sax:

PS: A sav taj njihov luksuz je dzabe, ta auta su jeftina za odrzavati, a povrh svega ne kvare se, inace, perpetummobile.
johntra

#61 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by johntra »

Gile Šampion wrote:
Idi se baci na glavu da ne ispadaš dalje glup...ovo jednom što si isp'o ,haj i nekako oprostit ćemo ti...To sto ti pricas isto bi nekako bilo kao kad bih ja rek'o da sam sa svojim 105 KS PD podero,ali baš PODERO Alfu 2.4 JTD 136 KS...Ostavio je 3 duzine iza sebe i sad ja kao treba da pričam da je PD bolji od CR samo zato što sam ja nekad negdje bio brzi od te Alfe...

Druga stvar,ako već gledaš pouzdanost motora PD je daleko,daleko pouzdaniji motor od tog smeća JDT koje ti na sav glas hvališ...

Treća stvar,pazi sad ovo,i sve da kupi vozilo iz koncerna VW sa 2.0 motorom (ali to je moguće samo sa Golf 5,pošto Golf 4 nema 2.0 dizel,znači opet dokazuješ svoje NE ZNANJE) i sve da mu ode ta turbina,ona je barem duplo jeftinija u odnosu na te turbine koje dodju u JTD kantama i koje se nisu AMA BAŠ NIKAKO pokazale...

I na kraju krajeva ti veze nemaš... ovo ti odgovorno i javno tvrdim,čim spominješ da svaki CR dere svakog PD... :lol: :lol:

CR je sistem ubrizgavanja goriva,PD je sistem ubrizgavanja goriva...i kakve sad to veze ima sa drastičnim povećanjem snage(jedan drugog da ''oderu'' ) kada imaš i PD i CR npr. sa 140 KS i sa istim brojem obrtnog momenta? Tu može samo da odigra ulogu transmisija,vozač i težina...

prvo, uključi se malo više u raspravu i pročitaj šta piše u ranijim postovima, pa onda pametuj...
ups, zaboravio da pričam sa čovjekom koji pokazuje slike tuđih auta.... :lol:
moja rasprava sa emkom vodi se oko njegovog motora 2.0 TDI, tako da nema nikakve veze sa originalnom temom o Golfu četvorci....zato ti savjetujem, još jednom pročitaj šta piše...
treće, nemoj me ti učiti šta je CR i šta je PD...vidi se koliko ne poznaješ osnovnu materiju, pa bi samo na nekoliko osnovnih razlika u dizajnu tih agregata, znao zašto je CR bolji od PD sistema...uostalom, malo proguglaj, ako već ne znaš...
četvrta stvar, ne znanje se piše sastavljeno...ovo sam morao napisati :D
peta stvar, ne provaljuj se da su JTD mašine nekvalitetne, sigurno su se bolje pokazale od bilo koje novije TDI mašine...
šesta stvar, šta ja imam s tobom raspravljati kada je i VW prešao na CR sistem...i manite mi se priče da su to morali uraditi radi eko normi...
sedma stvar, ne bih od tebe ništa da naučim...hvala, znam sam i dovoljno...
osma stvar, taj papak sa 2,4 JTD treba biti strijeljan...nema pojma :mrgreen:
ado-šampion

#62 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by ado-šampion »

AdnanSA wrote:Svašta ću pročitati na ovom forumu. Čuj vrtio dizela do 6000 obrtaja u minuti. Pa ti lafe nemaš veze o naćinu vožnje modernih dizel motora.
Svi moderni dizeli daju maximum od 1500- 3500 obrtaja. Preko 3,5 nema potrebe ići dalje.Samo trošiš gorivo i motor.
Pa i Peugeot HDI od 500-600 konja sa Le Mansa se ne vrti preko 5000 obrtaja a on našo 90 KS iz nekog polovnog 307 da vrti na 6000 i da još objašnjava kako je to velika prednost u odnosu na TDI. Aferim
Taj lik je bio na nečemu opasnom kad je to pisao. :D Prvo, turbo-rupa na 4000 :? pa onda dizel se vrti na 6000. :shock:

@ johntra,

VW jeste uveo common-rail i u niže klase. Ne zato što je PD loš i što CR vuče bolje (jer ne vuče ni u ludilu), već zato što PD stvara previše buke i vibracija u odnosu na CR. Kao što neko prije reče, sistem ubrizgavanja nema ništa s tim što su Golfovima odlazile (ili nisu) turbine, mjerači protoka, itd. Styer je nekad davno razvijao PD motore za BMW da bi ih BMW na kraju odbio samo zato što su ti motori stvarali previše buke, al to ne treba ni malo da čudi s obzirom da BMW oduvijek postavlja standarde u pogledu mirnoće i tišine rada svojim motora.

Ja ne mogu reći da sam vozio 250 auta u svom životu što neki na ovom forumu tvrde, vozio sam il sam se vozio u autima s TDI, HDI, dCI, JTD motorima snage između 90 i 115 KS i mogu reći da je u odnosu na sve navedene potisak koji stvara PD TDI DALEKO najimpresivniji. Kad sam se prvi put vozio u ovom haverovom Golfu IV TDI 100, mislio sam da ima 130 konja, nisam mogao vjerovati kako povuče četvrtom uz ono brdašce od Željinog prema Hrasnu, a ima "samo" 100 konja.

I Gile je u pravu kad kaže da ništa ne znači to što si ti derao s Deltom JTD. Da ti ja ne nabrajam šta sam sve derao sa svojim minivanom od 90 konja. Jedna smiješna priča glede toga: haver mi je jednom s Cliom 1.2 58 KS, 17 sekundi ubrzanje do 100, putem od Jablanice do Mostara pratio Volva S80 (nebitno koji je motor bio, uglavnom 150+ KS), ovaj mu nije mogao pobjeći. Na stranu to da je ovaj haver koristio prve tri brzine :-) bitna je poenta.
emko1234

#63 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by emko1234 »

moram kriticki osvrt da bacim,koliko god se trudio da budem skuliran vazda me ispizdite :D :D :D ..
dakle dragi johntra delta sa 120 ks ide bolje od golfa pd 130 ks??eo ovako ne znam kakve ti moci imas al dobro znam kako ide taj golf a i ta lancia,dakle samo cu ti reci sta fabrika kaze golf do 100km/h 9,6..lancia preko 10..o tome toliko..moja sjajna 2.0tdi masina ja u jos u garanciji jer je malo starija od godine dana,dosad nikakvih problema nisam imao 28 000 presla..redovona servis ko lampa..pd ne bi mjenjao nizasta..al ako oces bas u krajnosti da ides pogledaj test a4 2.0tdi vs 407 2.0hdi pa ce ti neke stvari bit jasnije..i rekao sam ti doveedi mi 407 s tim motorom i ja doci sa svojim audijem pa da vidimo sta to cr moze da uradi protiv pd-a?
sto se tice onog momka sto mu crveno na dizelu pocenje na 6000 obrtaja,on izgleda ne razlikuje boje dobro a o savjetima njegovim i ne bi zelio ni da polemisem..gdje mu je blokada?kod mene je na 5100 :D :D nebitno.. pd motori su najbolji dizel motori bar sto se tice ove klase vozila..samo cu da te napomnem kad je u golfa IV isao pd sa 150 ks iz 1.9 zapremine motora tvoja alfa je to vadila iz 2,4 petaka a pezo do prije 2 god nije imao dizela cetvrtaka jaceg od 136 ks dakle nek ti neke stvari budu iz toga jasne
johntra

#64 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by johntra »

znam Ado da turbine nisu odlazile zbog PD ubrizgavanja ili bilo kojeg drugog...zašto jednostavno ne priznati, TDI mašine je pregazilo vrijeme..da ne bude zabune, mislim na ove sa običnim i PD ubrizgavanjem...zar je to toliko teško priznati???zar je to toliko teško priznati činjenicu da TDI motori, tih godina, su imali više defekata nego bilo koji proizvođač dizel agregata u svijetu?znam više ispričanih priča od kupaca tih auta, a znamo i svi dosta takvih primjera u svijetu...nevezano da li je to zobg problema sa turbinama, mafovima ili mjenjačima, to je činjenica...
@emko, ne znam kako, ali stvarno su padale i ostajale iza leđa....nemam nikakva čudotvorna dejstva :D
CR je budućnost, ne samo dizela, nego i benzinaca...to je prvi sa benzincima skontao Mitsubishi sa GDI mašinama, a FIAT sa dizelima...i ne govorim ovo zbog FIAT-a, nego kažem inače...osim manjka buke i vibracije, te osim mirnoće rada, CR su poznatiji po rasterećenosti i dugotrajniji su nego obični dizeli...to je masu inžinjera, stručnjaka i primjera dokazalo...
a što se tiče priče ko je više izvlačio konja iz koliko kubikaže, bolje da ne spominjem ko najviše izvlači konja iz dizela u toj klasi, danas...jer danas se pika, hebi ga...
a oko toga koji bolje vuče i ide, izgleda da će sve to ostati na subjektivnom dojmu pojedinca...ja glasam za CR :D
emko1234

#65 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by emko1234 »

johntra wrote:znam Ado da turbine nisu odlazile zbog PD ubrizgavanja ili bilo kojeg drugog...zašto jednostavno ne priznati, TDI mašine je pregazilo vrijeme..da ne bude zabune, mislim na ove sa običnim i PD ubrizgavanjem...zar je to toliko teško priznati???zar je to toliko teško priznati činjenicu da TDI motori, tih godina, su imali više defekata nego bilo koji proizvođač dizel agregata u svijetu?znam više ispričanih priča od kupaca tih auta, a znamo i svi dosta takvih primjera u svijetu...nevezano da li je to zobg problema sa turbinama, mafovima ili mjenjačima, to je činjenica...
@emko, ne znam kako, ali stvarno su padale i ostajale iza leđa....nemam nikakva čudotvorna dejstva :D
CR je budućnost, ne samo dizela, nego i benzinaca...to je prvi sa benzincima skontao Mitsubishi sa GDI mašinama, a FIAT sa dizelima...i ne govorim ovo zbog FIAT-a, nego kažem inače...osim manjka buke i vibracije, te osim mirnoće rada, CR su poznatiji po rasterećenosti i dugotrajniji su nego obični dizeli...to je masu inžinjera, stručnjaka i primjera dokazalo...
a što se tiče priče ko je više izvlačio konja iz koliko kubikaže, bolje da ne spominjem ko najviše izvlači konja iz dizela u toj klasi, danas...jer danas se pika, hebi ga...
a oko toga koji bolje vuče i ide, izgleda da će sve to ostati na subjektivnom dojmu pojedinca...ja glasam za CR :D
pa pd ide u istoriju to je nepobitna cinjenica,al ne zbog raloga koje si ti naveo..jer da je pd toliko smece kako ti tvrdis zar bi vw koliko godina uzastopno sa svojim brandovima bio najprodavaniji??mislim da ne bi,statistika kaze sve..pd je daleko od savrsenog al isto je i cr,recimo neko ne voli kako pd razvija snagu..zna se da su eksplozivni a ne linearni ko cr al meni bas to njima daje car..poslije pd-a svaki mi cr dodje ko slina ako ces iskreno al to je subjektivni dojam u voznji..meni nema nista draze nego kad krenem i do nekih 2000 okretaja on lagano ubrzava a nakon toga se samo zaleti u crveno i vidim kako blinka lampica esp-a..to kod cr nemas nijednog..osim na mokrom..cr je skorz suprotan sistem naspram pd-a..istina je da je cijeli koncern sad presao na cr al zbog ustede,zbog buke i zbog ekoloskih normi..jer je pd sistem puno slozeniji i skuplji od cr al s obzriom da je to ajmo reci vec zastarjela tehnologija ne moze se reci da su cr motori bjezali pd-u po bilo cemu,od snage momenta potrosnje..jedino je buka manja al to je meni aposulutno nebitno jer imam radio u autu a mogu prozore zatvorit da ne slusam roktanje ispod haube,na kraju krajeva da mi je smetalo ne bi uzeo dizela nego benzinca..
a sto se tice omjera kubikaze i snage nemoj opet molim te da ti delta bude primjer sa 1,9 biturbom i 190konja jer je vw imao 2.0tdi s biturbom i 205ks jos krajem 2007 god isto ko merc i bmw..s 400nm koji ima bolje i ubrzanje i krajnju brzinu od te delte a potrosnja im je ista..sad je u golfu VI kao reinkarnacija gtd-a..
citroen

#66 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by citroen »

sajosarajlija wrote:Vozio golfa i peugeota u periodima po 3 mjeseca. Kad sjedneš u golfa preporodiš se :-D Po meni je veliki za.eb uzeti 307-icu pored golfa.

Ali moj savjet je octavia i to uganjas 110 ks
de nam ovo u detalje,kako se preporodis za volanom golfa pored peugeota :mrgreen:
johntra

#67 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by johntra »

@emko...taj motor je postojao, ali koliko znam, nikada se nije ugrađivao u kompaktnu klasu, tačnije u Golfa..i to je CR...znači, nikako nije mogao biti u petici...u šestici je na 170 ks...
edit:zaboravih napisati JTD TT, predstavljen u ljeto 2007...
citroen

#68 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by citroen »

TheGodfather001 wrote:

Evo vidim vozio si i placao servise, pa molim te da mi kazes koliko je taj servis za Pug-a u ovlastenom servisu i ako imas racun?? Onda otkud ti problemi sa letvom volana na G IV? (sponice,silent blokovi)?Skupo za G IV?? Originalni dijelovi : sponice, silent blokovi u lafeti na mostu, gumice balans stange sveukupno 120KM, zamjena 30KM kod majstora koji je "skup" u odnosu na druge. Veliki servis set spanera, zupcasti remen, vodena pumpa, zamjena ulja u mjenjacu, pranje motora, dosipanje tekucine za hladjenje, zamjena metlica brisaca= 520,00KM. Imam racun i mogu ga skenirati. A na sve zamjenjeno ide garancija 3 godine ili 120.000KM. Da sam to mijenjao negdje u "avliji" ne bi izaslo preko 300KM sa garancijom 30.000KM. Ja za sve ovo imam racune. A sve sam to zamijenio jednom u 6 godina voznje. Inace vrlo oprezno vozim, ali ne znaci da ga stedim. Vozilo preslo 145.000 KM, ja sam drugi vlasnik, prvi vlasnik bio moj dajdza, on je presao sa njim 80.000KM. Daj mi serviraj svoje racune, iskljucivo iz ovlastenih servisa. Citajuci ovaj forum ispadosmo svi glupi, kreteni, imbecili sto vozimo Golf-ove, koji su skupi za odrzavanje, kvare se non stop, ostaju na cesti, itd. Svako auto se kvari, i kvarit ce se kad ga uzme krkan koji misli da moze sipati ulje koje kosta 17km 5l u interexu u PD ili CDI masinu. Zamjene ulja i filtera ne radim u ovlastenom jer nema potrebe, ali kupim sav materijal koji me izadje oko 180 KM svi filteri i 5 kg ulja 505.01 norma. 3 filtera mogu sam zamijeniti za 10 minuta, ulje i uljni filter zamijenim kod bilo kojeg majstora i taj "luksuz" me kosta 7km.
Moj kolega zvao Asa auto prije par dana da pita za veliki servis,kupio covjek golfa IV Tdi 90KS da zamijeni kaze originalni set,cijena sitnica,sa rukama 960KM,2 godine garancije ili 120 000Km.Znam da se moze set kupiti i za nekih 400KM ,koji se mijenja nakon 60 000Km.E sad ne znam koja je cijena za peugeot 307HDI,ali gledajuci po ovom za golfa tu je negdje i peugeotov
citroen

#69 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by citroen »

emko1234 wrote:
johntra wrote:znam Ado da turbine nisu odlazile zbog PD ubrizgavanja ili bilo kojeg drugog...zašto jednostavno ne priznati, TDI mašine je pregazilo vrijeme..da ne bude zabune, mislim na ove sa običnim i PD ubrizgavanjem...zar je to toliko teško priznati???zar je to toliko teško priznati činjenicu da TDI motori, tih godina, su imali više defekata nego bilo koji proizvođač dizel agregata u svijetu?znam više ispričanih priča od kupaca tih auta, a znamo i svi dosta takvih primjera u svijetu...nevezano da li je to zobg problema sa turbinama, mafovima ili mjenjačima, to je činjenica...
pa pd ide u istoriju to je nepobitna cinjenica,al ne zbog raloga koje si ti naveo..jer da je pd toliko smece kako ti tvrdis zar bi vw koliko godina uzastopno sa svojim brandovima bio najprodavaniji??mislim da ne bi,statistika kaze sve..pd je daleko od savrsenog al isto je i cr,recimo neko ne voli kako pd razvija snagu..zna se da su eksplozivni a ne linearni ko cr al meni bas to njima daje car..poslije pd-a svaki mi cr dodje ko slina ako ces iskreno al to je subjektivni dojam u voznji..meni nema nista draze nego kad krenem i do nekih 2000 okretaja on lagano ubrzava a nakon toga se samo zaleti u crveno i vidim kako blinka lampica esp-a..to kod cr nemas nijednog..osim na mokrom..cr je skorz suprotan sistem naspram pd-a..istina je da je cijeli koncern sad presao na cr al zbog ustede,zbog buke i zbog ekoloskih normi..jer je pd sistem puno slozeniji i skuplji od cr al s obzriom da je to ajmo reci vec zastarjela tehnologija ne moze se reci da su cr motori bjezali pd-u po bilo cemu,od snage momenta potrosnje..jedino je buka manja al to je meni aposulutno nebitno jer imam radio u autu a mogu prozore zatvorit da ne slusam roktanje ispod haube,na kraju krajeva da mi je smetalo ne bi uzeo dizela nego benzinca..
a sto se tice omjera kubikaze i snage nemoj opet molim te da ti delta bude primjer sa 1,9 biturbom i 190konja jer je vw imao 2.0tdi s biturbom i 205ks jos krajem 2007 god isto ko merc i bmw..s 400nm koji ima bolje i ubrzanje i krajnju brzinu od te delte a potrosnja im je ista..sad je u golfu VI kao reinkarnacija gtd-a..

Majstore dok ti docekas onih 2000 obrtaja,da te zalijepe,CR masine do tad ostave te u prasini,a kad spomenu vec jtd i taj tdi pd,iz prakse znam da alfa 156 jtd 105KS pojede novu octaviju sa pd mmasinom od 105KS :thumbup:
mr`mirza

#70 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by mr`mirza »

Facasplaca wrote:
VR6 wrote:Kupi Renault Megane :)

Peugeot je ok, al ako te bude zezao onaj FAP filter, morat ces dobro protegnuti ruku u djep, da ga popravis.

Uzmi Peugeota, ali benzinca :D
vidim mnogi se zale na taj filter :-)
zbog cega i usljed cega dolazi do komplikacija s tim filterom?
moze li neko malo podrobnije objasniti
Svi ti problemi su razlog kada se automobil ne odrzava kako je propisano. Ima propisana kilometraza kada se treba raditi redovno odrzavanje pomenutog filtera.

Evo slika sve govori:
Image
Gile Šampion

#71 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by Gile Šampion »

johntra wrote:
Gile Šampion wrote:

prvo, uključi se malo više u raspravu i pročitaj šta piše u ranijim postovima, pa onda pametuj...
ups, zaboravio da pričam sa čovjekom koji pokazuje slike tuđih auta.... :lol:
moja rasprava sa emkom vodi se oko njegovog motora 2.0 TDI, tako da nema nikakve veze sa originalnom temom o Golfu četvorci....zato ti savjetujem, još jednom pročitaj šta piše...
treće, nemoj me ti učiti šta je CR i šta je PD...vidi se koliko ne poznaješ osnovnu materiju, pa bi samo na nekoliko osnovnih razlika u dizajnu tih agregata, znao zašto je CR bolji od PD sistema...uostalom, malo proguglaj, ako već ne znaš...
četvrta stvar, ne znanje se piše sastavljeno...ovo sam morao napisati :D
peta stvar, ne provaljuj se da su JTD mašine nekvalitetne, sigurno su se bolje pokazale od bilo koje novije TDI mašine...
šesta stvar, šta ja imam s tobom raspravljati kada je i VW prešao na CR sistem...i manite mi se priče da su to morali uraditi radi eko normi...
sedma stvar, ne bih od tebe ništa da naučim...hvala, znam sam i dovoljno...
osma stvar, taj papak sa 2,4 JTD treba biti strijeljan...nema pojma :mrgreen:
E moj biluDE...nije ti lahko... :lol:

Ti da mi kažeš čije slike auta ja stavljam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
''nekvalitene'' -ne se piše odvojeno :lol: to je u vezi četvrte stvari...

I još samo jedna opaska po pitanju CR i PD motora,pošto vidim da imam posla sa likom koji je ograničen k'o lavor...

VW je prešao sa PD na CR najviše zbog toga što je izrada PD motora dosta skuplja u odnosu na CR...

Eh sad ti koji hvališ svoj JTD,de ga malo uporedi sa VW ili Audijevim CR-om... :lol: :lol: :lol:

đes ba,đes ba... :dance: :dance:
johntra

#72 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by johntra »

e moj Gile...nakon što završiš sa tim slinim prospektima iz ASA Auta i Volfsburga, preporučujem ti da malo preslitaš pravopis...fakat ti neće škoditi :D
neću više nabrajati...niti se raspravljati sa tobom...sa emkom mogu, jer se vidi da čovjek poznaje stvari i vozi jednog Audija :D
dovoljno je da ti kažem ko je izmislio CR i koje je auto bilo prvo serijski sa tim motorom...ali neću, saznaj sam...
nemam JTD, vozim benzinca...dizeli me ne interesuju ni pod razno, pa čak da mi dovedu i one mašinke sa Le Mansa... :D
i na kraju svaki JTD se može ravnoparvno nositi sa bilo kojim CR-om, bilo da se radi o Audiju, Mercu ili BMW-u...problem sa JTD mašinama je što ih nema u većoj zapremini od 2,4, osim ako ne računamo privredni program...na kraju krajeva, to im i ne treba jer nemaju puno vozila srednje ili više klase...ali, i to se uskoro mijenja :wink:
a što se tiče CR tehnologije, ne hvalim samo JTD, nego i Dci, HDI, TDcI ili Toyotin D4D...
dinaraaa

#73 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by dinaraaa »

mr`mirza wrote:
Facasplaca wrote:
VR6 wrote:Kupi Renault Megane :)

Peugeot je ok, al ako te bude zezao onaj FAP filter, morat ces dobro protegnuti ruku u djep, da ga popravis.

Uzmi Peugeota, ali benzinca :D
vidim mnogi se zale na taj filter :-)
zbog cega i usljed cega dolazi do komplikacija s tim filterom?
moze li neko malo podrobnije objasniti
Svi ti problemi su razlog kada se automobil ne odrzava kako je propisano. Ima propisana kilometraza kada se treba raditi redovno odrzavanje pomenutog filtera.

Evo slika sve govori:
Image
Filter se ne održava već na 120.000km mijenja i dosipa se 5 l aditiva u spremnik. Ako se auto održava u ovlaštenom servisu zamjena filtera je besplatna samo se naplaćuje aditiv i ruke za punjenje aditiva. Ugradnja filtera i filter su besplatni .Ovo važi za Njemačku....kako je drugdje ne znam.
emko1234

#74 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by emko1234 »

@johntra,prvo replika za onog tdi od 204 ks,ja nisam rekao da je to pd masina..to je cr masina i izasla je i bila predvidjena za ugradnju u cetvorku koju ja vozim za golfa V nije bila planirana..znaci sad je golf VI na 170ks al ide verzija koja ce bit ne gt nego gtd i imat ce taj motor u sebi..takodjer ce ici u a3 i tt sigurno za ostale ne znam,vjerovatno je ceka seat fr kad izadje iduce god nova verzija i auta tog tipa..u novu a4 ne znam da li ce ici..tako da to razjasnimo..i mislim iskreno da se nece moci taj motor u delti poredit s ovim al vidjecemo sta ce testovi pokazat..tvoje aludairanje na jtd TT je pretpostavljam aludiranje na cr motor u TT-u..koji usput strasan,imao sam ga prilike vozit i u leonu i u tt-u,i mislim da se u tt-u puno bolje snasao..sto se tice kvalitete cr motora danasnjih,mislim da vecina proizvodjaca prave dobre masine,naravno nisu iste..recimo toyota je koliko ja znam prva imala super jaki dizel cetvrtak sa 177ks 2.2 D cat i preko 400nm..pa su onda krenuli ostali u ofanzivu..a sto se tice cr motora i pocetka znam da je isuzu pravio za alfu te motore na samom pocetku kad su ostali bili il na boschu il na tdi-ju..al moram te napomenut da je audi u prastaru osimicu ugradjivao motor kojeg ne znam da li se svi sjecaju-3.3tdi sa 225ks,prvi cr motor kod vw-a
@citroen,nemoj se naljutit al ako mislis da je hdi motor u c5 brzi i bolji i startniji od motora u mom autu mislim da se grdno varas..linearno razvijanje snage je dobro al nije brze,a dobro je za moju mamu koja se iznenadi svaki put kad da jaci gas na startu..i mislim da iako su snaga i momenat isti tu prvo ide transmisija,kojia se ne moze poredit kod audija i citreona pa onda neke druge stvari..to poredjenje alfa i octavia je malo meni smijesno,tu ima milion faktora..od vozaca iskustva pa svega ostalog..al evo i da umemo da je sve isto vrlo tesko alfa,tj ta alfa moze ista toj oktaviji,motor u toj alfi je prastar..medju prvim jtd dizelima dakle nema teoretske sanse da nesto uradi oktaviji cije je pd jedan od zadnjih pd dizela koje je vw sastavio
:bih: :bih:
citroen

#75 Re: Pežo 307 Hdi vs. Golf 4 dizel

Post by citroen »

emko1234 wrote:@johntra,prvo replika za onog tdi od 204 ks,ja nisam rekao da je to pd masina..to je cr masina i izasla je i bila predvidjena za ugradnju u cetvorku koju ja vozim za golfa V nije bila planirana..znaci sad je golf VI na 170ks al ide verzija koja ce bit ne gt nego gtd i imat ce taj motor u sebi..takodjer ce ici u a3 i tt sigurno za ostale ne znam,vjerovatno je ceka seat fr kad izadje iduce god nova verzija i auta tog tipa..u novu a4 ne znam da li ce ici..tako da to razjasnimo..i mislim iskreno da se nece moci taj motor u delti poredit s ovim al vidjecemo sta ce testovi pokazat..tvoje aludairanje na jtd TT je pretpostavljam aludiranje na cr motor u TT-u..koji usput strasan,imao sam ga prilike vozit i u leonu i u tt-u,i mislim da se u tt-u puno bolje snasao..sto se tice kvalitete cr motora danasnjih,mislim da vecina proizvodjaca prave dobre masine,naravno nisu iste..recimo toyota je koliko ja znam prva imala super jaki dizel cetvrtak sa 177ks 2.2 D cat i preko 400nm..pa su onda krenuli ostali u ofanzivu..a sto se tice cr motora i pocetka znam da je isuzu pravio za alfu te motore na samom pocetku kad su ostali bili il na boschu il na tdi-ju..al moram te napomenut da je audi u prastaru osimicu ugradjivao motor kojeg ne znam da li se svi sjecaju-3.3tdi sa 225ks,prvi cr motor kod vw-a
@citroen,nemoj se naljutit al ako mislis da je hdi motor u c5 brzi i bolji i startniji od motora u mom autu mislim da se grdno varas..linearno razvijanje snage je dobro al nije brze,a dobro je za moju mamu koja se iznenadi svaki put kad da jaci gas na startu..i mislim da iako su snaga i momenat isti tu prvo ide transmisija,kojia se ne moze poredit kod audija i citreona pa onda neke druge stvari..to poredjenje alfa i octavia je malo meni smijesno,tu ima milion faktora..od vozaca iskustva pa svega ostalog..al evo i da umemo da je sve isto vrlo tesko alfa,tj ta alfa moze ista toj oktaviji,motor u toj alfi je prastar..medju prvim jtd dizelima dakle nema teoretske sanse da nesto uradi oktaviji cije je pd jedan od zadnjih pd dizela koje je vw sastavio
:bih: :bih:
Emko citroen C5 nije napravljen za jurnjavu,mislim i na stari i na novi C5 kad si vec spomenuo citroena i HDI motor.A alfin motor je agilniji od pd octavije,tj vw motora.Vozio i alfu,vozio i octaviju,tako da sam vidio da je alfa brza bezbroj puta.A gledao sam bp i kako Hota dere te pd motore sa Alfom jtd na ubrzanjima,nisu ljudi vjerovali da moze biti toliko brzi od Vw,a da ne govorim o alfi 2.4 jtd protiv audia 2.5 tdi,jednostavno brze vozilice sa isto konja
Post Reply