Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bellica

#51 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

melbaa wrote:
modesti wrote:Nama je "Lares" upravitelj. Nikakvu hvalu nemam za njega, čak šta više. Ništa ne radi, doduše, niko u haustoru osim nas i ne plaća (mi smo levati, pošteno plaćamo sve račune i stalno se svađamo i žalimo na njihov rad ali džaba).

Sada se nešto mijenjao zakon o upraviteljima, malo je povoljniji za nas, stanare. Do promjene zakona je bila autokratija (upravitelj Tito, mi plaćamo onako). Sada je on dužan da, bez obzira na procenat plaćanja u haustoru, obezbjedi određene stvari (ne znam detalje).
Kad su se desile te izmjene u zakonu, jel to nesto taze?

Na ranijoj adresi bio je HETIG i nase iskustvo je bilo dobor. Kad god smo ih zvali izlazili su odmah na lice mjesta da vide o cemu se radi a vec slijedeceg dana su intervenisali. A kada je bilo u pitanju centralno grijanje i tu su postupali promptno - obavijestavali Toplane... Sve u svemu nismo imali nikavih problema s njima.
Na novoj adresi nam je Fidges, nemam nekog iskustva posto sam taze a i zgrada je taze :-D

A sto se tice neplatisa, predstavnik stanara da nalog upravitelju da podnese tuzbu i onda oni tuze sudu. To je jedini nacin da ih se natjera da pocnu placati.
Cak kad ih i tuze oni ne placaju!Oni koji ne zele placati nece platiti nikada,samo ako ih tuze preko preduzeca u kojem rade,a ako su penzioneri ili nezaposleni mozes da zaboravis na njihovo placanje!!!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#52 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Bellica wrote:Moraju se potpisati stanari njih 51% da su saglasni da im ti ili neko drugi bude predstavnik i taj spisak mora biti uredno ispunjen i potpisan jer ide u ministarstvo!!!
Kao što je za obračun vode u zgradama kolektivnog stanovanja (Jedno brojilo) osnovni faktor broj članova domaćinstva,
tako je i za obračn upraviteljnine osnovni faktor kvadratura vlasništva pojedinog etažnog vlasnika.

To je zbunilo mog predstavnika, pa je istinski vjerovao da će mu upravitelj popraviti vrata na njegovoj garaži. Tako je živio u pogrešnom uvjerenju do prije godinu dana jer upravitelji održavaju samo zajedničke dijelove zgrade.

Ne mora polovina vlasnika da se potpiše za neku odluku da bi bila usvojena. Može i manje, ali da ukupna površina njihovog vlasništva bude veća od 50%.
Bellica

#53 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:Moraju se potpisati stanari njih 51% da su saglasni da im ti ili neko drugi bude predstavnik i taj spisak mora biti uredno ispunjen i potpisan jer ide u ministarstvo!!!
Kao što je za obračun vode u zgradama kolektivnog stanovanja (Jedno brojilo) osnovni faktor broj članova domaćinstva,
tako je i za obračn upraviteljnine osnovni faktor kvadratura vlasništva pojedinog etažnog vlasnika.

To je zbunilo mog predstavnika, pa je istinski vjerovao da će mu upravitelj popraviti vrata na njegovoj garaži. Tako je živio u pogrešnom uvjerenju do prije godinu dana jer upravitelji održavaju samo zajedničke dijelove zgrade.

Ne mora polovina vlasnika da se potpiše za neku odluku da bi bila usvojena. Može i manje, ali da ukupna površina njihovog vlasništva bude veća od 50%.
Jedini i pravi problem je taj sto su predstavnici u vecini zgrada uglanom penzioneri(nemam nistaprotiv njih),ali to su ljudi kojima se nista ne moze dogovoriti niti dokazati!Njih ne interesuje zakon,pravila o odrzavanju,ama nista zivo,oni zele svoj stari sistem!Nas bivsi predstavnik(onaj prije mene)je mjesecima skupljao novce od nas stanara(20,30,50KM),sam trazio majstore,sam nesto popravljao,uglavnom nista posebno!Mi placali odrzavanje,njemu davali vecinom po 50KM svaki mjesec,a zgrada je propadala i propadala,a sada hvala Bogu cvjeta!Nedavno me pita da me zamijeni,da on opet bude predstavnik!Rekla sam mu da nema sanse,pa i kad se udam bit cu predstavnica,a on moze da zaboravi na taj posao!!!Uh,mogu zamisliti kako bi sve upropastio!
hakazvaka

#54 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by hakazvaka »

moze li meni neko tacno iznijeti problem sa upraviteljem SarajevoStan ?
Meni bliska osoba radi dole sa tim nalozima kao jedan od šefova, pa bih volio da cujem koji su vasi problemi, koji je uzrok istim i da li imaju rjesenje. budite konkretni, a ne supljak.
hvala
Bellica

#55 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

hakazvaka wrote:moze li meni neko tacno iznijeti problem sa upraviteljem SarajevoStan ?
Meni bliska osoba radi dole sa tim nalozima kao jedan od šefova, pa bih volio da cujem koji su vasi problemi, koji je uzrok istim i da li imaju rjesenje. budite konkretni, a ne supljak.
hvala
Ja nisam suradjivala sa Sarajevostanom,ali kad smo mijenjali upravitelja raspitivala sam se i evo sta sam saznala!Kazu da je ta firma bila na rubu propasti, ma uzas,sve dok ih nisu kupili mislim Slovenci i danas su oni jedni od najboljih u Sarajevu!Eh sad,da li oni obavljaju svoj posao uredno nemam pojma,ali stalno dolaze u zgradu pored moje koju inace odrzavaju!U svakom slucaju ne postoje skroz losi upravitelji,ali postoje skroz losi predstavnici etaznih vlasnika jer kako upravitelj moze znati da nesto ne stima u ulazu ako ga neko ne obavijesti????
starii

#56 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by starii »

Bellica wrote:
hakazvaka wrote:moze li meni neko tacno iznijeti problem sa upraviteljem SarajevoStan ?
hvala
Ja nisam suradjivala sa Sarajevostanom,ali kad smo mijenjali upravitelja raspitivala sam se i evo sta sam saznala!Kazu da je ta firma bila na rubu propasti, ma uzas,sve dok ih nisu kupili mislim Slovenci i danas su oni jedni od najboljih u Sarajevu!Eh sad,da li oni obavljaju svoj posao uredno nemam pojma,ali stalno dolaze u zgradu pored moje koju inace odrzavaju!U svakom slucaju ne postoje skroz losi upravitelji,ali postoje skroz losi predstavnici etaznih vlasnika jer kako upravitelj moze znati da nesto ne stima u ulazu ako ga neko ne obavijesti????
trideset godina sarajevostan upravlja zgradom gdje zivim i trideset godina zgrada samo propada...kad ih zovnes da sta poprave samo kazu nema para...helem stari placao ranije, od kad sam ja preuzeo nastavio i dalje placati, vidim da ljudi nece da rade i prestanem plaćati....dok sam placao slao sam ih službeno zahtjeve za popravke,a oni nisu odgovarali..sve probleme sve fino dokumentovao i slikao..i sad cekam da se nađemo na sudu pa da ih dobijem...
a koji je kvalitet njihovih radova govori i cinjenica da pri malo jačem vjeru lim sa krova odleti....helem bit je u tome da su se oni utalili sa pojedinim firmama koji za njih rade..i naravno usluge su skuplje nego da sami stanari nađu firmu da im odradi posao....
Bellica

#57 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Onda mijenjajte upravitelje!Ako imas vremena procitaj moj problem i vidjet ces da je bilo isto samo sto je kod nas bio Hetig,a ne sarajevostan!Ali rijesili smo mi problem,sada je sve ok i sve funkcionise!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#58 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Evo kako je moj upravitelj ''izlevatio'' nas vlasnike zgrade/etaža za ugradnju interfona uz pomoć predstavnika:
Mala zgrada, 11 vlasnika, 14 etaža. Odlučio direktor FAMOS-gradnje da nam ugradi interfon.
Ugradnja izvršena. Plaćeno oko 1500KM. Potpuno ista zgrada do moje, oni skupljali pare, pa mimo upravitelja od istog podizvođača kupili interfon i sa ugradnjom ih koštao 900KM.
Godinu dana kasnije nazovem Čip-sisteme, podizvođača, predstavim se i zatražim ponudu/predračun za ugradnju interfona. Nisam dao adresu. Dostave je putem e-maila na iznos od oko 1000KM.

Potpuno se solidna ideja upraviteljstva pretvorila u svoju suprotnost. Kada neko upravlja stotinama ulaza, pa i hiljadama, normalno je za očekivati da on u dogovaranju sa podizvođačem radova ugovori povoljniju cijenu interfona, nego ja kao pojedinac.

Dakle, problem je napuhivanja računa upravitelja u dogovoru sa podizvođačem. Drugi problem je smotani gurbet đuturumski, naš predstavnik. Trebao je tražiti ponude najmanje 3 podizvođača radova. Zapravo, i nije on smotan, nego lopov.

Napominjem da kada upravitelj angažuje podizvođača radova, mora naplatiti istu cijenu usluge kao što je podizvočač radova naplatio prema upravitelju.
hakazvaka

#59 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by hakazvaka »

starii wrote:
Bellica wrote:
hvala
trideset godina sarajevostan upravlja zgradom gdje zivim i trideset godina zgrada samo propada...kad ih zovnes da sta poprave samo kazu nema para...helem stari placao ranije, od kad sam ja preuzeo nastavio i dalje placati, vidim da ljudi nece da rade i prestanem plaćati....dok sam placao slao sam ih službeno zahtjeve za popravke,a oni nisu odgovarali..sve probleme sve fino dokumentovao i slikao..i sad cekam da se nađemo na sudu pa da ih dobijem...
a koji je kvalitet njihovih radova govori i cinjenica da pri malo jačem vjeru lim sa krova odleti....helem bit je u tome da su se oni utalili sa pojedinim firmama koji za njih rade..i naravno usluge su skuplje nego da sami stanari nađu firmu da im odradi posao....
ok pa sto ne nadjete onda firmu da odradi posao ? znate zasto, zato sto pola stanara nije spremno platiti to. isto kao sto sada vjerovatno vas pola ne placa i samim tim nema para na racunu. svaka cast tebi, ali tvoje pare vjerovatno nisu dovoljne.
ja zivim u haustoru koji ima 4 sprata, ukupno 15 stanova. NIKADA se nisu uspjeli dogovoriti oko necega, pa ni oko jebenog krecenja ili prokisnjavanja krova. Do nedavno ni cistacicu nismo imali. U haustoru stoji okacen papir onih koji ne placaju, pa se lijepo konzultujte sa njima u cemu je problem.

nadam se da ti je jasno o cemu govorim
Bellica

#60 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Evo kako je moj upravitelj ''izlevatio'' nas vlasnike zgrade/etaža za ugradnju interfona uz pomoć predstavnika:
Mala zgrada, 11 vlasnika, 14 etaža. Odlučio direktor FAMOS-gradnje da nam ugradi interfon.
Ugradnja izvršena. Plaćeno oko 1500KM. Potpuno ista zgrada do moje, oni skupljali pare, pa mimo upravitelja od istog podizvođača kupili interfon i sa ugradnjom ih koštao 900KM.
Godinu dana kasnije nazovem Čip-sisteme, podizvođača, predstavim se i zatražim ponudu/predračun za ugradnju interfona. Nisam dao adresu. Dostave je putem e-maila na iznos od oko 1000KM.

Potpuno se solidna ideja upraviteljstva pretvorila u svoju suprotnost. Kada neko upravlja stotinama ulaza, pa i hiljadama, normalno je za očekivati da on u dogovaranju sa podizvođačem radova ugovori povoljniju cijenu interfona, nego ja kao pojedinac.

Dakle, problem je napuhivanja računa upravitelja u dogovoru sa podizvođačem. Drugi problem je smotani gurbet đuturumski, naš predstavnik. Trebao je tražiti ponude najmanje 3 podizvođača radova. Zapravo, i nije on smotan, nego lopov.

Napominjem da kada upravitelj angažuje podizvođača radova, mora naplatiti istu cijenu usluge kao što je podizvočač radova naplatio prema upravitelju.
Sve je ovo tacno,sve si napisao onako kako treba!!!Ali zaboravljas nesto,upravitelji su firma i moraju od necega zivjeti!Jer zamisli ovo,jedna sijalica kosta 0.60km,a kod upravitelja,promjena 3 sijalice kosta 15km!A zasto?Zato sto upravitelj,odnosno radnici dodju,potrose vrijeme,kupe sijalice,zamijene ih i to sve neko mora platiti!Pa kod nas su za lift(kad sam ja bila mala i nisam mogla biti predstavnica)uzeli oko 15.000km,samo za ugradnju motora i mislim da je neko od toga imao koristi,ali nebitno,proslost je proslost,a sada gledam u buducnost!Takve stvari se vise nece ponavljati!Uz to,uvijek se uz dogovor i suradnju s upraviteljima mogu dogovoriti povoljnosti!A tog djuturuma mijenjajte jer cete doci na rub propasti kao i nas ulaz prije godinu dana,gledaju oni samo kako da izvuku neku korist za sebe,a nije ih briga za ulaz i komsije!A ove cijene i ponude,su sve stvari o kojima predstavnik treba voditi racuna jer na kraju krajeva treba o tom novcu na racunu voditi brigu kao o svom licnom,a ne dopustati da neko koristi njegove komsije kako hoce jer i komsija mora ustati i otici na posao pa zaraditi platu i od bijedne plate izdvojiti za odrzavanje pa neko treba da ga krade,e ne moze!!!
PipiDugaDevetka

#61 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
Sve je ovo tacno,sve si napisao onako kako treba!!!Ali zaboravljas nesto,upravitelji su firma i moraju od necega zivjeti!Jer zamisli ovo,jedna sijalica kosta 0.60km,a kod upravitelja,promjena 3 sijalice kosta 15km!A zasto?Zato sto upravitelj,odnosno radnici dodju,potrose vrijeme,kupe sijalice,zamijene ih i to sve neko mora platiti!!
Moraću ja još prostudirati Zakon jer radnici firme upravitelja kada mijenjaju sijalice su već plaćeni u onih 10-20% što upravitelj uzima ''po defaultu'', pa za zamjenu sijalica NE BI TREBALI obračunati radno vrijeme i ostalo.

Gdje se može nabaviti Cjenovnik radova koji je ministar trebao propisati nakon donošenja Zakona?

Što se tiče promjene moga predstavnika=Nemoguća misija.
Svi su protiv mene, a nekoliko njih su indolentni, ništa ih ne interesuje gdje idu njihove pare.
starii

#62 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by starii »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:
Sve je ovo tacno,sve si napisao onako kako treba!!!Ali zaboravljas nesto,upravitelji su firma i moraju od necega zivjeti!Jer zamisli ovo,jedna sijalica kosta 0.60km,a kod upravitelja,promjena 3 sijalice kosta 15km!A zasto?Zato sto upravitelj,odnosno radnici dodju,potrose vrijeme,kupe sijalice,zamijene ih i to sve neko mora platiti!!
Moraću ja još prostudirati Zakon jer radnici firme upravitelja kada mijenjaju sijalice su već plaćeni u onih 10-20% što upravitelj uzima ''po defaultu'', pa za zamjenu sijalica NE BI TREBALI obračunati radno vrijeme i ostalo.

Gdje se može nabaviti Cjenovnik radova koji je ministar trebao propisati nakon donošenja Zakona?

Svi su protiv mene, a nekoliko njih su indolentni, ništa ih ne interesuje gdje idu njihove pare.

da u tih 10-20% sto uzimaju uracunali su svoje troskove ali oni opet zavrcu kad ti sklapaju poslove tipa izvodenja radova na krovu, lift...ma lopovska posla..a koji su uhljupi u onom sarajevostanu to bolje i ne pricati..al propasce kad tad...
PipiDugaDevetka

#63 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

starii wrote: ...da u tih 10-20% sto uzimaju uracunali su svoje troskove ali oni opet zavrcu kad ti sklapaju poslove tipa izvodenja radova na krovu, lift...ma lopovska posla..a koji su uhljupi u onom sarajevostanu to bolje i ne pricati..al propasce kad tad...
@starii,
Postoje velike opravke, redovno održavanje i hitne opravke. Za redovno održavanje je upravitelj plaćen u onih 10-20% (Ima Cjenovnik koji je ministar trebao propisati), a ukoliko angažuje podizvođača, ne smije uvećavati cijenu. Hitne opravke isto, ne smije naplaćivati odokativno, nego prema Cjenovniku, plus ne smije uvećavati račun ako podizvođač izvodi hitne opravke.

Velike opravke upravitelj izvodi po posebnom ugovoru i posebno se plaćaju tako što vlasnici etaža/zgrade sami prikupe novac ili na neki drugi način plate (Opštinski/kantonalni fond za popravku oštećenja usljed rata, recimo).
Ima u Zakonu tačno definisano i nabrojano šta su to velike opravke. Popravka krova, veći zahvati na vodo i kanalizacionim instalacijama,...itd.

Do sada se sredstva prikupljena plaćanjem upraviteljnine nisu mogla koristiti za plaćanje velikih opravki, nego samo za redovno održavanje (Pobrojano u Zakonu) i hitne popravke. Zakon se promijenio i čini mi se, da se sada, a po odluci skupa etažnih vlasnika, mogu koristiti i za plaćanje velikih opravki.

Pročitaj ti Zakon da na sudu ne bi ''izvisio''.

Stari, neizmjenjeni Zakon iz 2004. godine:
http://www.oki.ba/_files/ZakonOdrzavanj ... Zgrada.pdf

Novi, izmjenjeni Zakon sa izmjenama iz 2007.g.:
http://www.sarajevostan.com.ba/download/zakon.pdf
nineinchnails

#64 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

[quote="PipiDugaDevetka"][quote="starii"] ...da u tih 10-20% sto uzimaju uracunali su svoje troskove ali oni opet zavrcu kad ti sklapaju poslove tipa izvodenja radova na krovu, lift...ma lopovska posla..a koji su uhljupi u onom sarajevostanu to bolje i ne pricati..al propasce kad tad...[/quote]
@starii,
Postoje velike opravke, redovno održavanje i hitne opravke. Za redovno održavanje je upravitelj plaćen u onih 10-20% (Ima Cjenovnik koji je ministar trebao propisati), a ukoliko angažuje podizvođača, ne smije uvećavati cijenu. Hitne opravke isto, ne smije naplaćivati odokativno, nego prema Cjenovniku, plus ne smije uvećavati račun ako podizvođač izvodi hitne opravke.

Velike opravke upravitelj izvodi po posebnom ugovoru i posebno se plaćaju tako što vlasnici etaža/zgrade sami prikupe novac ili na neki drugi način plate (Opštinski/kantonalni fond za popravku oštećenja usljed rata, recimo).
Ima u Zakonu tačno definisano i nabrojano šta su to velike opravke. Popravka krova, veći zahvati na vodo i kanalizacionim instalacijama,...itd.

Do sada se sredstva prikupljena plaćanjem upraviteljnine nisu mogla koristiti za plaćanje velikih opravki, nego samo za redovno održavanje (Pobrojano u Zakonu) i hitne popravke. Zakon se promijenio i čini mi se, da se sada, a po odluci skupa etažnih vlasnika, mogu koristiti i za plaćanje velikih opravki.

Pročitaj ti Zakon da na sudu ne bi ''izvisio''.

Stari, neizmjenjeni Zakon iz 2004. godine:
http://www.oki.ba/_files/ZakonOdrzavanj ... Zgrada.pdf

Novi, izmjenjeni Zakon sa izmjenama iz 2007.g.:
http://www.sarajevostan.com.ba/download/zakon.pdf[/quote]

Fakat, zakon je nejasan, da ne kazem "dvosmislen". Nije mi bas jasno oko "fasade", da li je to ili nije obaveza upravitelja po redovnom placanju. Na jednom mjestu kaze da jeste, na drugom da nije. Bas je nepotrebno spetljan.
Na tzv "kucnom redu" stoji da su stanari duzni uklanjati nedostatke fasade, us slismu "ako je isarana".
Ma show zivi........
Bellica

#65 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:

Imas pravilnik i cjenovnik usluga na stranici OKI upravitelja!Tamo ces vidjeti koliko uzimaju sto dodju u zgradu,pa sat rada je 10KM,onda koliko se po kvadratu naplacuje ciscenje,odrzavanje lift i sl.Uzimaju oni svoju proviziju,ali naplacuju i radne naloge koje otvoris,odnosno popravke koje moraju uraditi tj. koje narucis!Iskreno,meni nije zao platiti,jer rade 100% dobro,pa neka to i naplate!Bolje i to nego da po mraku ulazimo u stubiste,da lift ne radi i da "misevi kolo vode"od necistoce!
A stanari su svugdje isti!Kod nas je isto bilo,imali sijalicu,nemali,svejedno im!Ali kad sam im pokazala da sve to moze bolje,Boga mi podrzali su me!Ponudili su se i vise da placaju,samo da sve bude kako treba,jer npr.do januara 2009.smo imali stare postanske sanducice,sa polomljenim vratima,pa su nam krali postu,ali kad su stanari vidjeli da moze bolje,da mozemo imati super ulaz,cisto stubiste,vidjeli su koliko su pogrijesili i podrzavaju me!Moras da im pokazes da mozete imati bolju uslugu!Ne znam jesam li vec pisala savjet,ali najbolje bi ti bilo da odaberes upravitelje,stupis u kontakt s njima,zakazes sastanak i sa stanarima na kojem ce prisustvovati nadlezni iz firme koja bi vam trebala odrzavati zgradu!Neka stanari vide sta je bolje,pa ces se sjetiti sta sam ti pisala! Ne moras nikome nista govoriti,samo nalijepis papir na vrata"sastanak etaznih vlasnika tad i tad u toliko sati"!Ja sam uvjerena da ce vecina doci,a na kraju ne moras ni reci da si ti zasluzan za sve to,za taj sastanak!Ako ti mogu nekako pomoci,stojim ti na raspolaganju,znam kako je tesko "suradjivati"sa stanarima!
PipiDugaDevetka

#66 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

OKI wrote:Cjenovnik usluga upravitelja (izvod)
Cjenovnik je u doradi. Nove informacije uskoro. HVALA !
Ministar treba da propiše Cjenovnik, pa vjerovatno, nije završio,...Nema cjenovnika.

Ma, bilo je svađe, policija dolazila više puta, štos-nos-patos, i tako to,...Pa, još uz to moj upravitelj je ujedno i nadograditelj. Tri požara za 9 mjeseci, interesantno, sve na uredjajima i instalacijama nadogradjenih.

Dakle, nisam u mogućnosti pokušati organizovati skup etažnih vlasnika, ali mogu slati žalbe na sve nezakonite radnje. I šaljem ih.

Pitanje @Bellice:
Član 5. Zakona govori o plinskim instalacijama.

Grijanje u mojoj zgradi je na plin, a nadogradjeni komšija ima dimnjačni plinski grijač vode. Čini mi se da po propisima od mjesta ložišta/plamenika do vrha dimnjaka treba da bude visina 10m, a to moj komšija nema. Nema 10 metara visok dimnjak.

Susjedna zgrada, nadogradjeni komšija produžio dimnjak, a drugi nadogradjeni komšija u mojoj zgradi odustao od dimnjačnog grijača, pa probio u kupatilu odvod za nesagorjele gasove.

Brine me ovaj treći stav člana 5. Zakona i kako sam ja shvatio upravitelj NEMA NIŠTA sa plinskim instalacijama. Nije dužan odrediti podizvođača zaduženog za plinske instalacije.

Jesam li dobro razumio ovaj član 5. stav 3.?
Bellica

#67 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
OKI wrote:Cjenovnik usluga upravitelja (izvod)
Cjenovnik je u doradi. Nove informacije uskoro. HVALA !
Ministar treba da propiše Cjenovnik, pa vjerovatno, nije završio,...Nema cjenovnika.

Ma, bilo je svađe, policija dolazila više puta, štos-nos-patos, i tako to,...Pa, još uz to moj upravitelj je ujedno i nadograditelj. Tri požara za 9 mjeseci, interesantno, sve na uredjajima i instalacijama nadogradjenih.

Dakle, nisam u mogućnosti pokušati organizovati skup etažnih vlasnika, ali mogu slati žalbe na sve nezakonite radnje. I šaljem ih.

Pitanje @Bellice:
Član 5. Zakona govori o plinskim instalacijama.

Grijanje u mojoj zgradi je na plin, a nadogradjeni komšija ima dimnjačni plinski grijač vode. Čini mi se da po propisima od mjesta ložišta/plamenika do vrha dimnjaka treba da bude visina 10m, a to moj komšija nema. Nema 10 metara visok dimnjak.

Susjedna zgrada, nadogradjeni komšija produžio dimnjak, a drugi nadogradjeni komšija u mojoj zgradi odustao od dimnjačnog grijača, pa probio u kupatilu odvod za nesagorjele gasove.

Brine me ovaj treći stav člana 5. Zakona i kako sam ja shvatio upravitelj NEMA NIŠTA sa plinskim instalacijama. Nije dužan odrediti podizvođača zaduženog za plinske instalacije.

Jesam li dobro razumio ovaj član 5. stav 3.?
Ja imam cjenovnik koji sam uzela s njihove stranice,ali ako je u doradi onda cu vjerovatno morati da sacekam pa da uzmem i taj novi!
A o zakonu moram dobro razmisliti prije nego nesto napisem jer ako je kod nas plin u pitanju,ja se prvo konsultujem sa Sarajevogas-om,pa tek onda sa upraviteljima,a na pitanje cu da ti odgovorim u narednom postu!
nineinchnails

#68 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

Bellica wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:

Imas pravilnik i cjenovnik usluga na stranici OKI upravitelja!Tamo ces vidjeti koliko uzimaju sto dodju u zgradu,pa sat rada je 10KM,onda koliko se po kvadratu naplacuje ciscenje,odrzavanje lift i sl.Uzimaju oni svoju proviziju,ali naplacuju i radne naloge koje otvoris,odnosno popravke koje moraju uraditi tj. koje narucis!Iskreno,meni nije zao platiti,jer rade 100% dobro,pa neka to i naplate!Bolje i to nego da po mraku ulazimo u stubiste,da lift ne radi i da "misevi kolo vode"od necistoce!
A stanari su svugdje isti!Kod nas je isto bilo,imali sijalicu,nemali,svejedno im!Ali kad sam im pokazala da sve to moze bolje,Boga mi podrzali su me!Ponudili su se i vise da placaju,samo da sve bude kako treba,jer npr.do januara 2009.smo imali stare postanske sanducice,sa polomljenim vratima,pa su nam krali postu,ali kad su stanari vidjeli da moze bolje,da mozemo imati super ulaz,cisto stubiste,vidjeli su koliko su pogrijesili i podrzavaju me!Moras da im pokazes da mozete imati bolju uslugu!Ne znam jesam li vec pisala savjet,ali najbolje bi ti bilo da odaberes upravitelje,stupis u kontakt s njima,zakazes sastanak i sa stanarima na kojem ce prisustvovati nadlezni iz firme koja bi vam trebala odrzavati zgradu!Neka stanari vide sta je bolje,pa ces se sjetiti sta sam ti pisala! Ne moras nikome nista govoriti,samo nalijepis papir na vrata"sastanak etaznih vlasnika tad i tad u toliko sati"!Ja sam uvjerena da ce vecina doci,a na kraju ne moras ni reci da si ti zasluzan za sve to,za taj sastanak!Ako ti mogu nekako pomoci,stojim ti na raspolaganju,znam kako je tesko "suradjivati"sa stanarima!
Mislis, to uraditi mimo "predstavnice"?
Bellica

#69 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

A sta to???
nineinchnails

#70 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

Pa, kao sto rekoh:
Trenutna predstavnica je "kao" voljna dati tu duznost nekome drugom, pa ne znam da li s njom da se dogovorim ili da skupljam potpise stanara "njoj iza ledja"?
Ja ne znam da li ona tako moze "prenijeti" nadleznost na nekog drugog u zgradi sama od sebe?
Bellica

#71 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

nineinchnails wrote:Pa, kao sto rekoh:
Trenutna predstavnica je "kao" voljna dati tu duznost nekome drugom, pa ne znam da li s njom da se dogovorim ili da skupljam potpise stanara "njoj iza ledja"?
Ja ne znam da li ona tako moze "prenijeti" nadleznost na nekog drugog u zgradi sama od sebe?
Ona mora dati ostavku,a onda ti skupljas potpise koje nosis kod upravitelja,a onda to oni posalju ministarstvu stmabene politile i tebe upisu kao predstavnika jer kad si predstavnik imas odredjene duznosti i odgovornosti koje su regulisane zakonom!

A ako ona nece dati ostavku onda moras skupiti potpise stanara u koji su saglasni da ona prepusti mjesto nekom drugom i uz to prilozis papir na kojem su potpisi na kojem se stanari slazu da ti budes predstavnik!
Bellica

#72 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Inace OKI vam odrazava zgradu,a s njima ne bi trebali imati nikakvih problema jer je moje iskustvo s njima fantasticno i rado bih ih svima preporucila!
nineinchnails

#73 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

Bellica wrote:
Ona mora dati ostavku,a onda ti skupljas potpise koje nosis kod upravitelja,a onda to oni posalju ministarstvu stmabene politile i tebe upisu kao predstavnika jer kad si predstavnik imas odredjene duznosti i odgovornosti koje su regulisane zakonom!

A ako ona nece dati ostavku onda moras skupiti potpise stanara u koji su saglasni da ona prepusti mjesto nekom drugom i uz to prilozis papir na kojem su potpisi na kojem se stanari slazu da ti budes predstavnik!
Znaci, dala ona ostavku ili ne, ja moram skupiti potpise...........(?)
Bellica

#74 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

nineinchnails wrote:
Bellica wrote:

Znaci, dala ona ostavku ili ne, ja moram skupiti potpise...........(?)
Upravo tako!!!Samo sto je lakse kad ona da ostavku,ne moras skupljati potpise stanara koji su saglasni da je smjene!U svakom slucaju od upravitelja uzmes papir,ispunis,stanari ti potpisu i to je to!!!!Sretno!Trebat ce ti sreca u svakom slucaju,jos ako ti je komsiluk kao kod mene,trebat ce ti dosta truda da ih dovede u red!
Bellica

#75 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Po zakonu, upravitelj se obavezuje da ce obaviti sljedece radove(cl.8 Zakona)

ciscenje stubista i zajednickih prostorija, ciscenje dimnjaka, redovni,godisnji, tehnicki pregled liftova, redovno servisiranje protivpozarnih instalacija i opreme, redovni pregled, ispitivanje i popravak gromobranskih instalacija, redovno servisiranje hidroforskih postrojenja, redovno servisiranje uredjaja za prepumpavanje, redovni pregled uredjaja prisilne ventilacije, deratizacija, redovno mjesecno odrzavanje i servisiranje liftova, uklanjanje ledenica, snijega i leda sa streha i krovova, uklanjanje svih visecih predmeta sa fasada i krovova koji ugrozavaju sigurnost prolaznika, procepljenje kanalizacije, izdvajanje sredstava za utuzivanje etaznih vlasnika koji ne placaju naknadu, odrzavanje internih govornih uredjaja i njihovih instalacija, nabavka sitnog potrosnog materijala (sijalica, sredstva za ciscenje prostora), popravak vodovodnih instalacija, popravak kanalizacije, popravak elektroinstalacije, popravci instalacije centralnog grijanja, popravci krova, popravci limarije, popravci dimnjaka, popravci na fasadi, popravke stolarije, popravke bravarije, popravke zvona i [pripadajucih instalacija, popravke instalacije rasvjete zajednickih prostorija, popravke telefonskih instalacija, popravke antenskih i kablovskih instalacija, popravke hidrofora, popravke prepumpnih uredjaja, popravke uredjaja prisilne ventilacije, popravke postanskih sanducica, nabavka dijelova za male opravke, odrzavanje cistoce oko zgrada na povrsinama koje nisu javne, uklanjanje snijega i sa krovova u slucaju obilnih snjeznih padavina, izdvajanje sredstava za placanje komisije za pregled zgrade, izdvajanje sredstava za osiguranje od odgovornosti i osiguranje od pozara, izdvajanje sredstava za naknadu predstavniku etaznih vlasnika, izdvajanje sredstava za krecenje stubista i zajednickih prostorija u zgradi, ispitivanje sigurnosti gasnih instalacija u stanovima od mjerno-regulacionog seta do potrosaca i sistema za opskrbu zrakom, redovna godisnja kontrola instalacija centralnog grijanja u stambenim zgradama(hladna proba) u sklopu kontrole primarne mreze od strane isporucioca toplotne energije.

Ovo su obaveze upravitelja definisane zakonom,medjutim mogu se odraditi i drugi poslovi uz dogovor izmedju upravitelja i predstavnika etaznih vlasnika odnosno samih etaznih vlasnika.

Kad su plinske instalacije u pitanju,ja se prvo konsultujem sa Sarajevogas-om,pa onda i sa upraviteljima jer sam mlada i nisam dovoljno upucena. U svakom slucaju,Sarajevogas dolazi pa nam provjerava ispravnost setova,a ako treba nesto porpavljati onda to rade upravitelji.
Nadam se da sam ti malo pomogla.
Post Reply