Autobuska stanica ruglo grada!!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hoceli 2012 godine poceti izgradnja nove stanice?

Da
27
39%
Ne
42
61%

Total votes: 69

Topla voda

#51 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by Topla voda »

stanicu u rajlovac,cestu po ovoj pruzi 2+2 trake i to je to...cuj stanica se renovira,prave hotel :-)
sarajevsko_pivo

#52 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by sarajevsko_pivo »

Autobuska stanica u Sarajevu: Sramota za glavni grad

Image
Autobuska stanica u Sarajevu izgrađen je davne 1968. godine. Na samom objektu od toga perioda pa do danas nije se ništa urađeno. Tako su vrata grada za njegove brojne posjetitelje najčešće ružna uspomena.

Kroz autobusku stanicu u Sarajevu svaki dan u prosjeku prođe i do 2. 500 putnika. U ljetnom periodu taj broj se udvostručuje. Većina građana koji koriste usluge autobuskog prijevoza ne krije svoje nezadovoljstvo kada je riječ o izgledu i uslugama autobuske stanice u Sarajevu.

Tokom ljetnog perioda kroz autobusku stanicu prođu i mnogi stranci. Jan je iz Poljske i prvi put je u Bosni i Hercegovini. Zatekli smo ga prilikom kupovine karte za Međugorje. O izgledu i uslugama autobuske stanice, Jan kaže: "Jako je teško dobiti bilo kakvu informaciju od uposlenog osoblja jer oni dosta loše govore bilo koji strani jezik. Stoga, ako ne ne pričate bosanski ili srpski, teško se snaći".

Husein je iz Pakistana. Prvi put je u Sarajevu, kao i na njegovom autobuskom kolodvoru. O svojim dojmovima kaže: "Ne osjećam se baš udobno na autobuskoj stanici. Sjedišta nisu dobra. Kondukteri su neuredni".

Obećanja

O gradnji nove autobuske stanice u Sarajevu priča se najmanje pet godina. U praksi još nije ništa poduzeto.

Prije četiri godine kada je Radio Slobodna Evropa radio sličnu priču, tadašnji generalni direktor kompanije Centrotrans-Eurolines Muhamed Šaćiragić obećao je kako će gradnja novog kolodvora početi 2007. godine i da je vrijednost te investicije iznosi sedam milijuna KM.

"Mi mislimo da ćemo početi sa radovima čim počne građevinska sezona iduće godine. Naš je cilj da u toku građevinske sezone uđemo u kotu minus jedan, znači da napravimo parking koji mora biti ispod kote nula tog radnog prostora autobuske stanice, izađemo iz kote minusu jedan na nulu, izađemo na plus jedan - to su natkriveni peroni, da bismo mogli saobraćajnu funkciju da obavljamo i , naravno, da onda gradimo objekat koji nije zavisan od saobraćaja", rekao je tadašnji direktor Šaćiragić.

Sadašnji direkotor Centrotransa Safudin Čengić kaže da su planovi oko gradnje nove stanice blokirani zbog gospodarske kirze.

Radovi na novoj stanici, u kojeg će biti i poslovni centar, hotel, te podzemni parkig, trebali bi početi polovicom iduće godine.

"Predračun ove investicije je cirka 35 miliona maraka. Mi smo ovaj projekat ponudili na investicijskoj konferenciji koja je održana početkom ove godine u Sarajevu. Imamo određenih razgovora, ali nije ništa dovedeno do kraja. Mi se nadamo da ćemo ove pregovore dovesti do kraja krajem 2010. godine i da u 2011. godini, uz povoljniji ekonomski ambijent, počnemo sa gradnjom ovog centra", tvrdi Čengić.

Da sadašnji autobuska stanica ne priliči glavnom gradu jedne države svjesni su i turistički radnici BiH.

"Autobuska stanica u Sarajevu već podugo u onakvom izgledu i sadržaju kakva jeste sigurno da nije odgovarajuća, onakva kakva bi trebala da bude – reprezentativna, kako priliči glavnom gradu jedne države. Ne samo da je u pitanju glavni grad, nego da je u pitanju bilo koji grad, mislim da zavrjeđuje da se iz temelja da li dislocira ili da se i po sadržaju i po ambijentu i enterijeru i eksterijeru u cijelosti izmijeni i uredi", kaže Enes Arifhodžić, direkotor Turističke zajednice Federacije BiH.

Za mnogobrojne turiste koji tokom godine posjete BiH i njen glavni grad, autobuska stanica je najčešće ružna uspomena

http://www.ekapija.ba/website/bih/page/339548
mahalas505

#53 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by mahalas505 »

Da li nas neko moze prosvijetliti kako je Centrotrans postao vlasnikom autobuske stanice?
Ova stanica ne moze biti vece ruglo nego sto jest. Znaci kad si monopolista mogu i kako hocu i dok hocu :dance: . Jos kad pomislim da Centrotrans treba da bude i gradski prevoznik :roll: .
Mislim u vecini gradova u Evropi, grad je vlasnik glavne autobuske stanice, valjda je kod nas sve naopako.
kokuz_sa

#54 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by kokuz_sa »

ma nista ne fali nasoj stanici vala..da su nam bogdo ostale stanice profitabilne a ovako ruzne ko nasa mislim da bi svi bili zadovoljni :))
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#55 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by Pera Trta »

kokuz_sa wrote:ma nista ne fali nasoj stanici vala..da su nam bogdo ostale stanice profitabilne a ovako ruzne ko nasa mislim da bi svi bili zadovoljni :))
Mora bit' profitabilna kad je jedina :D
kokuz_sa

#56 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by kokuz_sa »

Pera Trta wrote:
kokuz_sa wrote:ma nista ne fali nasoj stanici vala..da su nam bogdo ostale stanice profitabilne a ovako ruzne ko nasa mislim da bi svi bili zadovoljni :))
Mora bit' profitabilna kad je jedina :D
pa i zeljeznicka je jedna(mislim glavna)
al je profitabilna manje nego turizam u Albaniji :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#57 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by Pera Trta »

Znamo kakvo nam je jadno stanje u željezničkom saobraćaju, dok autobuski nikada ne može propasti. Bar dok ne počnemo iz grada u grad ići helikopterima i drugim letjelicama :D
sa obzirom na...

#58 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by sa obzirom na... »

Objasnite mi ekonomsku logiku da je Centrotrans imao para da napravi novu autobusku stanicu u Kiseljaku a nema para bar da malo renovira ili dogradi ono ruglo od stanice u Sarajevu ?
sa obzirom na...

#59 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by sa obzirom na... »

Ne znam ima li ko informaciju, posto sam zadnji put bio u BL prije 5 godina, da li je Dodik sta napravio novo tamo, i stanica u BL je bila zesca kriza
mayab

#60 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by mayab »

Autobuska stanica nema sta traziti tamo gdje se sada nalazi, u centru grada u guzvi i prometnom kolapsu kojeg samo jos pojačava-dakle Rajlovac na primjer je dobra lokacija.Samo kod nas je sve naopako
upaljac83

#61 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by upaljac83 »

mayab wrote:Autobuska stanica nema sta traziti tamo gdje se sada nalazi, u centru grada u guzvi i prometnom kolapsu kojeg samo jos pojačava-dakle Rajlovac na primjer je dobra lokacija.Samo kod nas je sve naopako
Pa nema vise guzve i kolapsa otkako je napravljena nova cesta
Pera Trta

#62 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by Pera Trta »

upaljac83 wrote:
mayab wrote:Autobuska stanica nema sta traziti tamo gdje se sada nalazi, u centru grada u guzvi i prometnom kolapsu kojeg samo jos pojačava-dakle Rajlovac na primjer je dobra lokacija.Samo kod nas je sve naopako
Tačno je, nema.
samo malo

#63 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by samo malo »

sa obzirom na... wrote:Objasnite mi ekonomsku logiku da je Centrotrans imao para da napravi novu autobusku stanicu u Kiseljaku a nema para bar da malo renovira ili dogradi ono ruglo od stanice u Sarajevu ?
Otkud ti to da je Centrotrans napravio stanicu u Kiseljaku, i to svojim parama?
Suhovina

#64 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by Suhovina »

Al nek ja moram platiti 1Km da ispratim nekoga ko putuje to je bitno :lol:
johntra

#65 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by johntra »

samo malo wrote:
sa obzirom na... wrote:Objasnite mi ekonomsku logiku da je Centrotrans imao para da napravi novu autobusku stanicu u Kiseljaku a nema para bar da malo renovira ili dogradi ono ruglo od stanice u Sarajevu ?
Otkud ti to da je Centrotrans napravio stanicu u Kiseljaku, i to svojim parama?
nije je napravio, nego je obnovio...ta stanica je njihovo vlasništvo, ista stvar je i sa sarajevskom, jer je to Centrotrans napravio krajem šezdesetih...što se tiče obnove naše stanice, mislim da Centrotrans ima para za početak obnove, ali je problem u tome što je stopiran urbanistički plan za razvoj tog dijela grada...
sheilak

#66 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by sheilak »

sa obzirom na... wrote:Ne znam ima li ko informaciju, posto sam zadnji put bio u BL prije 5 godina, da li je Dodik sta napravio novo tamo, i stanica u BL je bila zesca kriza
Ista je. Mozda su je malo nasminkali. Ali zato je ona u Gradisci super.
mahalas505

#67 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by mahalas505 »

Sadasnja lokacija stanice je dobra. Blizu je zeljeznicka stanica, ima tramvajska stanica, izgradnjom ceste pored kasarne guzve su smanjene. Jedino sto jos fali, je brza cesta koja bi trebala ici iz Brijesca preko Drinske do Pofalica i tunela na Ciglanama(ne znam tacan naziv, koja je odavno planirana).
mayab

#68 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by mayab »

Pera Trta wrote:
upaljac83 wrote:
Tačno je, nema.
OK, ako vi tako mislite!
Sačekajmo kraj ljeta i pocetak škole, pa se provozajte i vidite ima li guzve
sarajevsko_pivo

#69 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

sa obzirom na... wrote:Ne znam ima li ko informaciju, posto sam zadnji put bio u BL prije 5 godina, da li je Dodik sta napravio novo tamo, i stanica u BL je bila zesca kriza
napravljeno nista novo, ali opet bolje izgleda od Sarajevske!
kod65

#70 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by kod65 »

Ruglo grada.
ljekar

#71 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by ljekar »

odlicna stanica kakva nam je kultura
hocete modernu stanicu a pisate po peronima cak neki i seru licno ja svjedocio
fuj
kod65

#72 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by kod65 »

Idi pa ih lijeci :lol:
Skyfox

#73 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by Skyfox »

Suhovina wrote:Al nek ja moram platiti 1Km da ispratim nekoga ko putuje to je bitno :lol:
Ja zgrabim kofere tog sto pratim i samo promrmljam da imam kartu, a ako trazi da je vidi pocnem se lomatati s onim koferima preko precke i jos prileti da pomogne :D
sarajevsko_pivo

#74 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Najgore osoblje radi na Sarajevskoj stanici!

Ne znaju cak ni Engelski.
mirnisan

#75 Re: Sarajevu treba pod hitno nova autobuska stanica!

Post by mirnisan »

meni naplatili 1 km za pišanje i dali mi flašu da se plaknem. :roll: ni u horor filmovima nema takvog wc . :lol:
Post Reply