Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za uvođenje smrtne kazne za najsvirepije zločine?

Poll ended at 29/08/2009 10:22

DA
119
66%
NE
55
30%
Nemam definisan stav po ovom pitanju
7
4%

Total votes: 181

dr.Gonzo

#51 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by dr.Gonzo »

ja sam pragmatik jebes ga...

zasto poslati ubicu na 10-20 godina robije, hraniti ga, oblaciti... prije par godina zvanicno su izbacili podatak da jedan zatvorenik kosta federaciju 70km dnevno, znaci za 10-20 godina od 250 do 500 hiljada km...

i na kraju kad izadje, opet postoji sansa da napravi neki belaj...

a s moralne strane... jebiga, smrtnu dobiju ljudi za gnusne zlocine, ne za ubistvo iz nehata i sl... silovatelji, pedofili, dileri, masovne ubice, kolovodje kriminalnih grupa... nemam nikakav problem s njihovim pogubljenjem
Kotam ja taj argument, ali za mene je smrtna kazna moralni paradoks, i nesto cemu se protivim iz etickih principa. Istina je da zivimo u usranoj zemlji i situaciji u kojoj je izbor strasno ogranicen. U tom kontekstu se moze pricati o opravdanosti i uvodjenju nekih rjesenja koja nisu idealna. Smrtna kazna je primjer takvog rjesenja, ali ne jedini. Da ima volje i incijative, mislim da bi se moglo pronaci nesto drugo, jednako efikasno. Osobe koje izdrzavaju zatvorske kazne mogu obavljati neki drustveno koristan rad, pa nek ih rad "oslobodi".
BRT

#52 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by BRT »

Kao pravnik razumijem zasto uvodjenje smrtne kazne nije moguce.

Kao covjek sam za, ali samo u slucaju najtezih krivicnih djela.

Prva svrha krivicno-pravnih sankcija je prevencija da drugi ne cine krivicna djela. Shodno tome, ne vidim bolji mehanizam prevencije od zaprijecene smrtne kazne.

Medjutim, druga svrha je sprjecavanje samog ucinitelja da dalje cini kr. djela i njegov PREODGOJ.

Koliko god ovaj preodgoj zvucao idealisticki, mrtvog je, sasvim sigurno, nemoguce preodgojiti.
dr.Gonzo

#53 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by dr.Gonzo »

Prva svrha krivicno-pravnih sankcija je prevencija da drugi ne cine krivicna djela. Shodno tome, ne vidim bolji mehanizam prevencije od zaprijecene smrtne kazne.
A da se malo razmisli zasto ljudi cine zlocine, i poradi na tim problemima? Ili mozda jos neko misli da se ljudi bave kriminalom jer su zli, ili jer ih je sejtan navratio?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#54 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Pera Trta »

BRT wrote:Kao pravnik razumijem zasto uvodjenje smrtne kazne nije moguce.

Kao covjek sam za, ali samo u slucaju najtezih krivicnih djela.

Medjutim, druga svrha je sprjecavanje samog ucinitelja da dalje cini kr. djela i njegov PREODGOJ.

Koliko god ovaj preodgoj zvucao idealisticki, mrtvog je, sasvim sigurno, nemoguce preodgojiti.
Naravno da se misli da smrtnu kaznu zaslužuju samo najteža zlodjela. Čak ni u bivšoj državi, uprkos totalitarnom sistemu, nije se olako posezalo za najtežom kaznom (izuzev nekoliko prvih postratnih godina, kad se obračunavalo sa različitim "nenarodnim elementima"), pa čak i tada su česta bila pomilovanja.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#55 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Pera Trta »

micki125 wrote:
dr.Gonzo wrote:
A da se malo razmisli zasto ljudi cine zlocine, i poradi na tim problemima? Ili mozda jos neko misli da se ljudi bave kriminalom jer su zli, ili jer ih je sejtan navratio?
da, definitivno su krivi konobari, u njima je problem, objesimo konobara!!!!!. :roll:
:thumbup:
Najviše volim te koji bi proučavali zlikovce i istraživali njihove motive i pomagali njihov povratak u društvo.
klif

#56 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by klif »

Dominique de Quervain (Univerzitet Zürich) je angažovao 12 muškaraca za igru u novac. Igrači su mogli s jednim partnerom povećati svoj kapital putem kooperativnog ponašanja. Kada bi jedan igrač drugom poklanio novac, dobijao bi od rukovodioca igre četverostruki iznos. Taj je igrač onda imao slobodu da odluči, da li će tako dobiveni novac podijeliti sa svojim partnerom ili će ga zadržati za sebe. Oni igrači koji se nisu ponašali fer, mogli su biti negativnim bodovima kažnjeni od strane drugih igrača.

Istraživači su pri tome posmatrali procese u mozgu igrača kada bi njihov partner bio kažnjen za svoje nefer ponašanje i ustanovili: akcija kažnjavanja je aktivirila upravo ono područje u mozgu koja je «nadležna» za osjećaj sreće i dobivanje emocionalne nagrade.

Naučnici su u ovim rezultatima vidjeli dokaz za to da ljudi dobivaju zadovoljenje, ukoliko mogu da kazne povredu društvene norme. Osveta je, kako to narod od davnina kaže, zaista slatka. De Quervain i njegove kolege objašnjavaju potrebu za osvetom procesom evolucije, jer su privatne sankcije po principu «oko za oko, zub za zub» hiljadama godina bile neophodne, da bi bilo moguće poduzeti nešto protiv protivpravnog ili nekooeperativnog ponašanja.
ProbuseniDolar

#57 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by ProbuseniDolar »

Podrzavam smrtnu kaznu. Ako bi se uvela, prvi bi se prijavio za okruznog dzelata :-D
dr.Gonzo

#58 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by dr.Gonzo »

Sto ljudi od 21. godinu hodaju ulicama sa pistoljima i ubijaju konobare u kafanama i tramvajima? Zato sto su po prirodi zli?
Lako je reci da su oni jedini krivi. A ne i drzava, koja ne kaznjava kriminalce koji im prodaju oruzje, koji im prodaju drogu. Ne i drustvo u kojem vlada zakon jaceg. To je jednostavno licemjerno.
Last edited by dr.Gonzo on 14/08/2009 13:21, edited 1 time in total.
donBeton

#59 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by donBeton »

Kriminalno ponašanje nije prirodno i normalno ponašanje jednog člana zajednice, što automatski znači da postoji nešto što je dovelo do devijantnog ponašanja kod onog ko je počinio zločin.
Kazna iz osvete, a takva jeste smrtna kazna, je potpuno iracionalna i bezkorisna po društvo.
Kazneno poravne institucije imaju za cilj da pronađu šta je to truhlo u čovjeku koji čini zločin i moralno ga operišu, kroz kazne, kroz nagrade sve pod betonskim utvrdama daleko od zajednice. Svaki čovjek je po defaultu koristan član društva i može se vratiti u to stanje. Samo nekome treba 20 godina, nekome 30, nekome 40...
Što se tiče preventivnog djelovanja, imamo apsolutno istu situaciju. Postoje uzroci, razlozi, utjecaji koji dovode do devijantnog ponašanja. Nikakve koristi nema u plašenju potencijalnih kriminalaca ili "vraćanju pendreka". Ja se ne bojim ni smrti ako ulazim u kriminal (jer imam na pameti činjenicu da u svakom momentu nekome smetam i mogu biti smaknut), a kamoli pendreka. Dakle, potrebno je analizirati i iščistiti društvo od bolesti i stvoriti atmosferu gdje će prestupnika biti manje.
Ovo što imamo je daleko od toga i potrebne su reforme, ali smrtna kazna je upravo suprotno od ispravnog, smrtna kazna je ubitstvo i to u ovom slučaju devijantno ponašanje cijelog društva.
dr.Gonzo

#60 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by dr.Gonzo »

u kriminologiji postoje teorije koje i to tvrde.
Pa ne kazem da je i to nemoguce (lako je zamisliti da je neko genetski skloniji krsenju drustvenih normi od nekog drugog), ali u svakom slucaju to ne moze biti citava prica.
Pera Trta

#61 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Pera Trta »

micki125 wrote:
donBeton wrote:Kriminalno ponašanje nije prirodno i normalno ponašanje jednog člana zajednice, što automatski znači da postoji nešto što je dovelo do devijantnog ponašanja kod onog ko je počinio zločin.
Kazna iz osvete, a takva jeste smrtna kazna, je potpuno iracionalna i bezkorisna po društvo.
Kazneno poravne institucije imaju za cilj da pronađu šta je to truhlo u čovjeku koji čini zločin i moralno ga operišu, kroz kazne, kroz nagrade sve pod betonskim utvrdama daleko od zajednice. Svaki čovjek je po defaultu koristan član društva i može se vratiti u to stanje. Samo nekome treba 20 godina, nekome 30, nekome 40...
Što se tiče preventivnog djelovanja, imamo apsolutno istu situaciju. Postoje uzroci, razlozi, utjecaji koji dovode do devijantnog ponašanja. Nikakve koristi nema u plašenju potencijalnih kriminalaca ili "vraćanju pendreka". Ja se ne bojim ni smrti ako ulazim u kriminal (jer imam na pameti činjenicu da u svakom momentu nekome smetam i mogu biti smaknut), a kamoli pendreka. Dakle, potrebno je analizirati i iščistiti društvo od bolesti i stvoriti atmosferu gdje će prestupnika biti manje.
Ovo što imamo je daleko od toga i potrebne su reforme, ali smrtna kazna je upravo suprotno od ispravnog, smrtna kazna je ubitstvo i to u ovom slučaju devijantno ponašanje cijelog društva.
grohotom se smijem. :lol:
Nije smiješno, u pravu je čovjek. Pa zar nije i onaj Eichmann u Argentini uzgajao kuniće? :D Ali, oni Židovi mu ne dadoše da nastavi, baš su zlopamtila. :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#62 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

DUPLI
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 14/08/2009 13:42, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#63 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Smatram da je preodgoj moguc ali samo u ranoj fazi kriminalne karijere, kad osoba pocini ubistvo iz svog nekog hira onda je kasno. Bilo bi recimo dobro vidjeti barem jedan radni kamp za maloljetne i mlade osobe koje naprave neku glupost tipa krađe i slicno. Takvima sigurno treba dati sansu u radnom kampu gdje bi se vojnom disciplinom, radom pa i obrazovanjem, za one koji to zele, pokusalo pomoci i izvesti na pravi put. Recimo osoba pocni krađui za to dobije 2 godine zatvora, umjesto dvije godine regularnog zatvora toj osobi se daje mogucnost da godinu dana provede u radnom kampu uz rigoroznu vojnu disciplinu. Ovakav sistem postoji vec u USA i smatram da je efikasan. Osuđenik na kraju ako prođe sva iskusenja dobije diplomu i bude potpuno reintegrisan u drustvo. Veoma je potresno gledati te mlade ljude kako na kraju kada primaju "diplome" placu od radosti i spoznaje da kakav su nacin zivota ostavili iza sebe. Naravno ima i onih nepopravljivih koji ne izdrze i bivaju vraceni u regularne zatvore. Zatvor mladim kriminalcima daje samo mogucnost sticanja dodatnih izopacenih vjestina i poznanstava koja jasnije iskoriste za druge zlocine.
nineinchnails

#64 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by nineinchnails »

Sta rece? Rana faza kriminalne karijere? :lol:
Cool :lol:
Prevaspitanje nije moguce, odnosno i ako jeste, ne isplati se drzati nekoga na grbaci drzave 20-30 godina.
Pardon 5-10 godina. Vidite i sami da su kazne simbolicne. Bas na ruku kriminalcima da mogu da rade sta zele.
Na koliko osudise one monstrume sto su ubili Denisa Mrnjavca?
Drvosjeca iz Dejcica

#65 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

nineinchnails wrote:Sta rece? Rana faza kriminalne karijere? :lol:
Cool :lol:
U prenesenom znacenju, da. Kako bi ti nazvao osobu od 14-16 godina koja ukrade kasetofon iz auta? Zasluzuje li takva osoba sansu? Apsolutno da i takvu osobu ne treba svrstavati zajedno sa okorijelim kriminalcima i ubicama.
nineinchnails wrote:Prevaspitanje nije moguce, odnosno i ako jeste, ne isplati se drzati nekoga na grbaci drzave 20-30 godina.
Pardon 5-10 godina. Vidite i sami da su kazne simbolicne. Bas na ruku kriminalcima da mogu da rade sta zele.
Prevasipatavanje je moguce, imas dosta slucajeva omladine koja je u bivsoj nam drzavi prevaspitana po popravnim domovima, o tome govorim.
nineinchnails wrote:Na koliko osudise one monstrume sto su ubili Denisa Mrnjavca?
Na 15 godina?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#66 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by dr.gog »

Poštivajte pravila Foruma :)
mostarac

#67 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by mostarac »

Luke Perry wrote:Da li je iko pratio te dobrovoljce u kasnijem zivotu. Da li su skloni alkoholizmu npr ?
Ako nam ljekari spavaju mirne duse i mirnog sna, ne vidim zasto bi neki dobrovoljac koji je bio u streljackom vodu za smaknuce serijskog ili hladnokrvnog ubice imao nocne more od toga, a cak ne zna ni je li imao metak u cijevi.
Prosjecan ljekar, uz rijetke casne izuzetke, u Bosni i Hercegovini je u posljednjih 15 godina pobio vise ljudi nego prosjecan ratni zlocinac i svi mirno i lijepo spavaju i ne vidim da im je udarilo na savjest. I dalje ubijaju a i dalje traze lovu da bi uopste zapoceli bilo sta a to se u velikom broju slucajeva zavrsi pogresnom dijagnozom ili operativnim zahvatom sa fatalnim ishodom. Kad oni mirno spavaju, svak moze mirno spavat.
Ilegalna

#68 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Ilegalna »

Znaci, apsolutno sam ZA po pitanju ovoga. Strog zakon bi jedino mogao dovesti ovu, ili bilo koju drugu, drzavu u red...jedini izlaz i jedini spas od narednih "zlocina" bi bio upravo ovaj - uvodjenje smrtne kazne...Jedan Denis, jedan Amar, vratiti se vise nece...ubice ce odlezati svoje...dobit ce (kako to biva kod nas), slobodno mogu reci, minimalnu kaznu od nekih 15 godina (znaci, minimalna je po svemu sudeci), u medjuvremenu ce na snagu da stupi stela, pomilovanje, te ce se ista kazna smanjiti na 10...svi smo svjesni kako brzo monstrumi izlaze iz zatvora...ako jos ima love da plati lezanje na psihijatriji, jos bolje...naime, na istoj ima puno vecu slobodu, mir, setnju, o vikendima da ne govorim...kasnije ce isti oni hodati ulicama, slobodni, nasmijani i sretni, sa oruzjem u rukama, cekajuci na neku novu zrtvu "ako ne budu posluzeni picem"...
Sto se same teme tice, jako je siroka i veze se za sve ostale nelegalne radnje...petljanje policije u zlocine, politika, neorganizacija, lanci policija-politicari-dileri (svima je jasno)...sve se moze kad se hoce, u fotelji sa sve cetiri u zraku, najlakse je sjediti...mlade niko ne "benda", ma koliko nam se ponekad cinilo da neko podrzava nas glas...
Veca ovlastenja policiji treba dati jer svjesni smo toga da im *ebeni pistolj jos uvijek sluzi samo za ukras...cak ga ne smije ni izvaditi...eh...
Ocigledno je da "nadlezni" idu suprotnim smjerom, pravi nikako da ubodu...ne zele jer im ne ide u prilog...ubirati lovu je danas jedini cilj...

Uvodjenjem smrtne kazne, strozijih zakona, eliminisanje pojedinaca koji pokrecu sve ono sto ne valja, stanje bi se stabilizovalo...AKO SE JEDAN MONTSRUM OSUDI NA SMRTNU KAZNU, VIDJELI BI DA LI BI NEKOME PALO NA PAMET URADITI NESTO STO BI GA DOVELO DO ISTE...vise tezim ka negativnom odgovoru, pa ce i onaj pistolj koji ima, ostaviti kuci, iako, eto, ima papir ;)
Usudi se samo ukrasti nesto u istocnim zemljama...mislim da jos uvijek negdje sprovode zakon rezanja ruku...pa sad...odlican zakon, podrzavam ga u potpunosti...
Sila je cudo...valjan zakon je pravi put...
hakazvaka

#69 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by hakazvaka »

u potpunosti se slazem sa ladyblue... smrtna kazna za teske zlocine (uradi se klasifikacija), a prisilni rad za ove ostale. to bi bilo nevjerovatno korisno.

i nije mi jasno. ako su svi za to da se uvede taj prisilni rad, zasto nasi zatvorenici jos uvijek mogu izaci na vikend ?
mostarac

#70 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by mostarac »

dr.Gonzo wrote:
Ja bi jozefu fritzlu mogao izreci smrtnu kaznu kao sudija bez da okom trepnem i da me grize savjest. Otisao bi nakon toga i dobro se najeo i izveo zenu i djecu u setnju i na kolace znajuci da sam taj dan ucinio jednu dobru stvar.
A ne sumnjam da bi bilo i vise nego dovoljno kandidata da budu besplatni egzekutori.
Al ja sam perverzan, meni se svidjaju javna vjesanja :D
to ostavlja nezaboravan efekat na mase i najbolja je prevencija.

Smrtna kazna je nesto sto se veoma rijetko izrice i izrice se bas monstrumima i ne mogu biti protiv tog dobrog kineskog, a i americkog obicaja :D

kako ti mozes kaznit Jozefa Fritzla od sedamdeset i kusur godina, nego da mu jednu noc nenadano dodjes na vrata celije i kazes "Doslo je vrijeme" :D
hakazvaka

#71 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by hakazvaka »

mostarac wrote:
dr.Gonzo wrote:
Ja bi jozefu fritzlu mogao izreci smrtnu kaznu kao sudija bez da okom trepnem i da me grize savjest. Otisao bi nakon toga i dobro se najeo i izveo zenu i djecu u setnju i na kolace znajuci da sam taj dan ucinio jednu dobru stvar.
A ne sumnjam da bi bilo i vise nego dovoljno kandidata da budu besplatni egzekutori.

Smrtna kazna je nesto sto se veoma rijetko izrice i izrice se bas monstrumima i ne mogu biti protiv tog dobrog kineskog, a i americkog obicaja :D

kako ti mozes kaznit Jozefa Fritzla od sedamdeset i kusur godina, nego da mu jednu noc nenadano dodjes na vrata celije i kazes "Doslo je vrijeme" :D
Onom klocu sto je zbo onog malog u tramvaju, onom koji je pucao na konobara ! bez ikakvih problema.
mostarac

#72 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by mostarac »

hakazvaka wrote:u potpunosti se slazem sa ladyblue... smrtna kazna za teske zlocine (uradi se klasifikacija), a prisilni rad za ove ostale. to bi bilo nevjerovatno korisno.

i nije mi jasno. ako su svi za to da se uvede taj prisilni rad, zasto nasi zatvorenici jos uvijek mogu izaci na vikend ?
jer nije demokratski da oni rade u zatvoru, a mogu raditi vani za pare :D
mostarac

#73 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by mostarac »

hakazvaka wrote:
mostarac wrote:
dr.Gonzo wrote: A da se malo razmisli zasto ljudi cine zlocine, i poradi na tim problemima? Ili mozda jos neko misli da se ljudi bave kriminalom jer su zli, ili jer ih je sejtan navratio?

Onom klocu sto je zbo onog malog u tramvaju, onom koji je pucao na konobara ! bez ikakvih problema.
Mislim da se smrtna kazna nije ni po YU zakonu mogla izreci osobi mladjoj od 21 godine, sto je meni skroz OK.
Ono jesu monstrumi, ali se isto tako ne mogu smatrati zrelom licnoscu. Tu opicis 40 godina i to je to :D
encian

#74 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by encian »

hakazvaka wrote: Onom klocu sto je zbo onog malog u tramvaju, onom koji je pucao na konobara ! bez ikakvih problema.
znas, kad su englezi regrutovali pilote za borbu protiv svaba u drugom svjetskom ratu, regrutovali su samo momke do 25 godina. pola stoljeca ranije znali su ono sto ti ni danas ne znas - da mladi momci nemaju razvijen pojam o smrtnosti - svojoj i tudjoj. kad se vec osjecas kao bog, dovoljno vrijedna da odredjujes ko treba zivjeti a ko mrijeti, razmisli o sebi kad ti je bilo 17-18. osim sto nisi stvarno poimala mnoge stvari, vjerovatno ces reci da ti je odgoj bio drugaciji. sto nas opet vodi porodici.

i niko ne moze reci da se ljudi ne mijenjaju, da se niko ne kaje. ljudi odrastaju, sazrijevaju, mijenjaju se sukladno svojim iskustvima cijeli zivot. zbog toga je neophodno i denisovim i amarovim ubicama pristupiti sistematski i ponuditi im iskustva koja ce ih okrenuti drustveno prikladnijem nacinu zivota.
nigdje.nikog

#75 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by nigdje.nikog »

Neki dan citam frapantan podatak - u tuzlanskom kantonu od rata na ovamo hiljadu boraca izvrsilo samoubistvo!!!

Po nekoj kalkulaciji, to bi za cijelu BiH moglo biti, recimo otprilike onoliko koliko ih je pobijeno u Srebrenici.

Ove jadnike sto su digli ruku na sebe - ubilo je drustvo.

I sad, stravican zakljucak, ubilo ih je upravo ono za sto su se oni borili!
I to je po ovim podacima, ako su tacni, ravno genocidu.

OVO DRUSTVO UBIJA ONE KOJI SU GA STVARALI A STITI PRAVE ZLOCINCE !
Post Reply