Redukcije vode

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stachu

#51 Re: Redukcije vode

Post by stachu »

Jbte, ne mogu ni zube da operem... :x
nAN3

#52 Re: Redukcije vode

Post by nAN3 »

ne znam ja u Pofalicima imam vode 24/7 i ako mi kopaju u ulici vodovodne cijevi :?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#53 Re: Redukcije vode

Post by Truba »

mi sad imamo
komentar

#54 Re: Redukcije vode

Post by komentar »

Nakon skoro godinu dana da su nam ukinuli redukciju vode u noćnim satima, i nakon što smo se svi obradovali da je stav riješena i da živimo u gradu gdje postoji pristojna infrastruktura za evropskih standarda i naravno za jednog glavnog grada - unazad nekoliko dana opet su nam počeli sa redukcijama vode. :shock: :shock: :shock:

Ne znam kako da tumačim navedeno, kome da se žalim, šta da očekujem ovaj put. :x :x :x

Pripremiti kanistere vode pripremljene za osnovnu higijenu i pranje zuba uvečer i reći zbogom jeftinoj struji u jutarnjim satima za grijanje vode u bojleru. I na taj našin pomiriti se sa javašlukom i neradom struktura u gradskoj upravi i infrastrukturnim preduzećima (Vodovodu i kanalizaciji).

Pa dokle više :x :x :x :x :x :x :x :x
I kako građanski djelovati i primorati ih da se počne konačno rješavati situacija. :?
c0d14c

#55 Re: Redukcije vode

Post by c0d14c »

Za Vodovod je nedavno na sarajevskom jutru na tv sa bila tema sto se tice tih redukcija i kako stanari iznad 4 og sprata negdje nemaju vodu e sad spominjali su da se treba prijavit tj upravitelj ulaza treba prijavit to i da se ugradi neka stvar jer iako je redukcija vode ne bi smjelo nestajat vec bi samo trebao biti smanjen pritisak
komentar

#56 Re: Redukcije vode

Post by komentar »

Hvala na infu.
Najgore mi je to što je kod mene nešto već bilo urađeno da nema više redukcije, potrajalo godinu dana i vidi sad opet.
bez_ideje

#57 Re: Redukcije vode

Post by bez_ideje »

Ok.......sinoc vode nestalo oko pola 12.....dosla jutros u 8 ..pa nestala u 9 ........sada je nema
Stalna je praksa smanjenog pritiska i nestajanja vode izmedju 10 i 12 prije podne.......al ovo sad......pa *ebemu ,da bunare iskopamo :x :x :x
plemba

#58 Re: Redukcije vode

Post by plemba »

da ozivim ovu temu...

ovi iz vik-a stvarno nisu normalni. u posljednjih par mjeseci situacija postaje sve gora i gora. vise se haman ne mozes ni u toku dana istusirati. zivim na 7 spratu i pritisak skroz slab. da ne spominjem da navecer vode uopste nema. posto sam ja podstanar, ne vlasnik stana da priupitam ima li neko od vas da je "rijesio" situaciju u svojoj zgradi, zapravo koji je najucinkovitiji nacin da se ovi iz vik-a uz spominanje uze i sire porodice natjera da pruze uslugu koju redovno naplaciju. da ne pominjem da su svi racuni za vodu redovno izmireni, samo sto placam nesto sto ne trosim :x :x :x
MAN-lion's coach

#59 Re: Redukcije vode

Post by MAN-lion's coach »

plemba wrote:da ozivim ovu temu...

ovi iz vik-a stvarno nisu normalni. u posljednjih par mjeseci situacija postaje sve gora i gora. vise se haman ne mozes ni u toku dana istusirati. zivim na 7 spratu i pritisak skroz slab. da ne spominjem da navecer vode uopste nema. posto sam ja podstanar, ne vlasnik stana da priupitam ima li neko od vas da je "rijesio" situaciju u svojoj zgradi, zapravo koji je najucinkovitiji nacin da se ovi iz vik-a uz spominanje uze i sire porodice natjera da pruze uslugu koju redovno naplaciju. da ne pominjem da su svi racuni za vodu redovno izmireni, samo sto placam nesto sto ne trosim :x :x :x
Između ostalog,evo,i ja sa žrtva redukcije vode,bar je imam toliko da posluži u sanitarne svrhe inače... :skoljka:
Stanari "šibice" u Ložioničkoj ulici već nekoliko godine imaju problema s vodonsabdijevanjem. Kako su nam kazali, prvo je vode nestajalo samo noću, ali posljednjih mjeseci vrlo često nestaje i danju.

- Nekada nam isključe vodu u 22 sata pa je puste tek ujutro u devet. Često nemamo čime da se umijemo, a o tuširanju da ne pričam. Najveći problem imaju stanari na višim spratovima, a oni na nižim, ako ništa, imaju malo vode - kazala je stanarka Aida Kajević.

Velika šteta

Stanari koji žive na 19. spratu, najčešće nemaju vode. Rekli su nam jučer da im nekada voda normalno teče, a da je za trenutak nema nikako. Zna se desiti da vode nestane dok se tuširaju ili se mijenja hladna i topla.

Predstavnik etažnih vlasnika Muhidin Muzurović najviše krivi preduzeće "Vodovod i kanalizaciju".

- Prije je sve bilo uredu. No, u posljednje dvije godine nanijeli su nam mnogo štete isključivanjem i uključivanjem vode. S obzirom na to da nemamo filter za prečišćavanje cijevi, kada nam isključe vodu pa je onda uključe, smeće začepljuje cijevi. Stanari tada moraju platiti 20 KM za popravku pumpe, koja se često kvari. A kada voda dođe, ima je samo do sedmog sprata, a ovi ostali moraju čekati - kazao je Muzurović.

Nema pritiska

Rukovodilac Službe za distribuciju vode u VIK-u Salhudin Bakal istakao je da isključuju vodu noću zbog obaranja pritiska, od ponoći do pet sati. Kaže da vode na taj način nemaju zgrade od Dolac-Malte do Baščaršije.

- Mi snabdijevamo vodom do šestog sprata, a dalje to rade pumpe, koje održava upravitelj. One trebaju biti pravilno regulirane, kada se voda isključi, pumpa bi se trebala ugasiti. Ispravnoj pumpi ne smeta isključivanje vode iako stanari tvrde suprotno - dodao je Bakal.

Tužit će VIK

- VIK manipulira stanarima, jer kad god im se obratimo, ne dobijemo nikakve informacije. Bez obzira na to što smo kupili novu pumpu, opet se pokvarila zbog stalnog isključivanja i uključivanja vode. Ako nam ne riješe ovaj problem, stanari su spremni i tužiti ih. Svi redovno plaćamo račune za vodu pa neka, onda, i VIK plaća naše popravke - kazao je Muzurović.
plemba

#60 Re: Redukcije vode

Post by plemba »

MAN-lion's coach wrote:
plemba wrote:da ozivim ovu temu...

Između ostalog,evo,i ja sa žrtva redukcije vode,bar je imam toliko da posluži u sanitarne svrhe inače... :skoljka:
Stanari "šibice" u Ložioničkoj ulici već nekoliko godine imaju problema s vodonsabdijevanjem. Kako su nam kazali, prvo je vode nestajalo samo noću, ali posljednjih mjeseci vrlo često nestaje i danju.

- Nekada nam isključe vodu u 22 sata pa je puste tek ujutro u devet. Često nemamo čime da se umijemo, a o tuširanju da ne pričam. Najveći problem imaju stanari na višim spratovima, a oni na nižim, ako ništa, imaju malo vode - kazala je stanarka Aida Kajević.

Velika šteta

Stanari koji žive na 19. spratu, najčešće nemaju vode. Rekli su nam jučer da im nekada voda normalno teče, a da je za trenutak nema nikako. Zna se desiti da vode nestane dok se tuširaju ili se mijenja hladna i topla.

Predstavnik etažnih vlasnika Muhidin Muzurović najviše krivi preduzeće "Vodovod i kanalizaciju".

- Prije je sve bilo uredu. No, u posljednje dvije godine nanijeli su nam mnogo štete isključivanjem i uključivanjem vode. S obzirom na to da nemamo filter za prečišćavanje cijevi, kada nam isključe vodu pa je onda uključe, smeće začepljuje cijevi. Stanari tada moraju platiti 20 KM za popravku pumpe, koja se često kvari. A kada voda dođe, ima je samo do sedmog sprata, a ovi ostali moraju čekati - kazao je Muzurović.

Nema pritiska

Rukovodilac Službe za distribuciju vode u VIK-u Salhudin Bakal istakao je da isključuju vodu noću zbog obaranja pritiska, od ponoći do pet sati. Kaže da vode na taj način nemaju zgrade od Dolac-Malte do Baščaršije.

- Mi snabdijevamo vodom do šestog sprata, a dalje to rade pumpe, koje održava upravitelj. One trebaju biti pravilno regulirane, kada se voda isključi, pumpa bi se trebala ugasiti. Ispravnoj pumpi ne smeta isključivanje vode iako stanari tvrde suprotno - dodao je Bakal.

Tužit će VIK

- VIK manipulira stanarima, jer kad god im se obratimo, ne dobijemo nikakve informacije. Bez obzira na to što smo kupili novu pumpu, opet se pokvarila zbog stalnog isključivanja i uključivanja vode. Ako nam ne riješe ovaj problem, stanari su spremni i tužiti ih. Svi redovno plaćamo račune za vodu pa neka, onda, i VIK plaća naše popravke - kazao je Muzurović.
ma i ja sam tu u blizini i fakat je već postalo iritirajuće i neizdržljivo to njihovo zajebavanje oko vode. a znaju redovno naplatiti. covjece, k'o da zivimo u 19 stoljecu. glavni grad hebene države u 21 stoljeću nema vode, a vodom za piće se peru ceste po sarajevu. nema smisla nikako :x :x
Troll_Happens

#61 Re: Redukcije vode

Post by Troll_Happens »

Nista ne brinite bice bolje :oops: tako kazu :-)

Sarajevo ostaje bez pitke vode?

Ukoliko Vlada Sarajevske Županije pod hitno javnom komunalnom preduzeću «Vodovodu i kanalizaciji» ne uplati 20 milijuna KM Sarajevo bi moglo ostati bez vode! Stanje u ovom preduzeću ali i u sarajevskim domaćinstvima kada je u pitanju snadbijevanje vodom je iz dana u dan sve složenije.

Kako je kazala Muamera Srna, direktorica pogona vodovoda u sarajevskom preduzeću «Vodovod i kanalizacija redukcija vode u naseljima Dolac Malta, Socijalno, Pofalići, Marijin Dvor i Baščaršiji trajat će ko zna do kada.

- Stanje sa vodosnadbijevanjem je sve složenija i trenutno sve zavisi od zastupljenosti u budžetu. Pitanje je hoćemo li ostati bez sredstava da možemo na vrijeme da popravimo kvarove i da rekonstruiramo dijelove cjevovoda i poboljšamo stanje. Ako ne bude tih para, odnosno nekih 20 milijuna KM stanje će biti sve gore. Mi gotovo da nemamo materijala za popravke kvarova, ne možemo pravovremeno da otklanjamo kvarove i interveniramo. Po nekom planu mi bi godišnje trebali da rekonstruiramo 20 kilometara vodovodne mreže, ali zbog manjka para sanacija se nije radila prošle godine, a upitna je i ove. Čekamo usvajanje budžeta jer se cijena vode nije mijenjala od 1997. godine tako da mi nemamo para za održavanje mreže.
Osim toga ako u skorije vrijeme ne bude padavina i samo izvorište Bačevo također može biti upitno, odnosno snadbijevanje vodom biće pod znakom pitanja. Za sada se radi o redukcijama u noćnim terminima od 12 do 5 ujutro i nisu zastupljeni kod svih građana već na većim spratovima od petog pa nadalje, ali je generalno situacija vrlo teška. Iz dana u dan je sve složenija i održavanje sistema je postalo neodrživo - kazala nam je Srna. Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Sanu je poručeno da je ministar Abid Jusić na satancima, te da se zato ne javlja na naše telefonske pozive.
AldinK

#62 Re: Redukcije vode

Post by AldinK »

Dolazi mi racun za vodu na vise osoba nego sto sad zivi u stanu (sad je jedan manje). Kako to mogu promijenit?

Najveci problem je sto nikad ne najave redukciju, nije mi se jednom desilo da nemam vode da operem zube i istusiram se. A par puta nisam imao ni stuju ni vodu po pet-sest sati....
Haris.ba

#63 Re: Redukcije vode

Post by Haris.ba »

AldinK wrote:Dolazi mi racun za vodu na vise osoba nego sto sad zivi u stanu (sad je jedan manje). Kako to mogu promijenit?
http://www.viksa.ba/iir1.html

Otpašće ti ruke ako malo guglaš.
MAN-lion's coach

#64 Re: Redukcije vode

Post by MAN-lion's coach »

AldinK wrote:Dolazi mi racun za vodu na vise osoba nego sto sad zivi u stanu (sad je jedan manje). Kako to mogu promijenit?

Najveci problem je sto nikad ne najave redukciju, nije mi se jednom desilo da nemam vode da operem zube i istusiram se. A par puta nisam imao ni stuju ni vodu po pet-sest sati....
...
Dioda

#65 Re: Redukcije vode

Post by Dioda »

Maloprije vidjeh na FB (RSG1), pa da kopiram (da ne bi sutra bilo iznenadjenja :P)
RSG1:
Zbog radova na izmještanju glavnog transportnog cjevovoda sutra od 9h do ponoći bit će prekinuto vodosnabdijevanje u većem dijelu Sarajeva
Da preciziramo: bez vode će ostati Dobrinja, saraj Polje, Alipašino Polje, Hrasno i Hrasno Brdo, Vraca, Grbavica, Turkušići, Čengić Vila I i II, Otoka, Dolac Malta, Pofalići, Rajlovac, Zabrđe, Buća Potok, Boljakov Potok, Briješće, Halilovići, Skenderija, Marijin Dvor i Baščaršija.

Ima ovdje vijest:
http://www.rsg.ba/home/sadrzaj/82
travar

#66 Re: Redukcije vode

Post by travar »

To računaj da neće biti do 9 narednog jutra. :roll:
A što će "hala" sutra da miriše :lol:
ema_

#67 Re: Redukcije vode

Post by ema_ »

Ma to nema logike da će pustiti u ponoć, ko fol radnici do tada raditi? Hau jes no :-)
neo7

#68 Re: Redukcije vode

Post by neo7 »

ema_ wrote:Ma to nema logike da će pustiti u ponoć, ko fol radnici do tada raditi? Hau jes no :-)
Kod mene, u drugom gradu, nije bilo vode radi nekih radova juce sve o 9 ujutro do 02:00 navece. Sta je cudno ako rade i do kasno ?
ema_

#69 Re: Redukcije vode

Post by ema_ »

Fino bi bilo da se ispoštuje, al vidjet ćemo...
žulijan asanž

#70 Re: Redukcije vode

Post by žulijan asanž »

hoće li se makar šta popraviti sa ovim izmještanjem što rade? ima li iko ko je upoznat šta oni u stvari rade sutra? jel preljevaju iz šupljeg u prazno ili će se nešto konkretno osjetiti po pitanju kvalitete usluga nakon tog njihovog zahvata? ima li iko da zna konkretne informacije?

šta sam im se puta familije sjetio.......
Bitte_Halt_ja_ja

#71 Re: Redukcije vode

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

na sa-x ne spominju grbavicu. Ko je sad tacan?
Dioda

#72 Re: Redukcije vode

Post by Dioda »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:na sa-x ne spominju grbavicu. Ko je sad tacan?
Image
BHF_Manijak

#73 Re: Redukcije vode

Post by BHF_Manijak »

Majkemi mile ko prije 100 godina, ccc i mi Evropa?! Ma mi smo Mozambik ba za Evropu, cuj da nema vode u skoro cijelom gradu cijeli dan, joj tuge Bog te vidio! :lol: :roll:
StupskaBitanga

#74 Re: Redukcije vode

Post by StupskaBitanga »

valjda ću ja na Stupu imati :)
sheilak

#75 Re: Redukcije vode

Post by sheilak »

masala, hoce sutra biti ugodan dan.
Post Reply