"Draga, mozes li se povezati sa Medjumrezom, moram prebaciti slike na Liceknjiga poslužitelj."pupa hava wrote:(tajna) konekcijaNe pada mi na pamet wrote:I Jofla, kako se na nasem kaze konekcija? Spoj? Kao u: "Kakav ti je danas spoj na internet?", ili tacnije "Kakav ti je danas spoj na međumrežu?".![]()
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=d9YFrQESBGE
naucite molim vas!!
-
Ne pada mi na pamet
#51 Re: naucite molim vas!!
- LooLoo
#52 Re: naucite molim vas!!
Meni nikad nece biti jasno kako neko moze da mesa JEL (JE L') i JER, e to stvarno ne mogu da razumem 
- rado_vidjen
#53 Re: naucite molim vas!!
to jel i jer, mjesaju srbi, meščini.
ja imam problem sa velikim slovima. iako znadem gdje ga treba metnut, strasno mi je mrsko pristiskat tipku "shift" usred recenice, jer mi se onda poremiti koordinacija prstiju i prekine slijed misli. stoga se unaprijed izvinjavam i kazujem vam da to nije poslijedica nepismenosti. to je jednostavno nesta preko cega ne mogu prec, zbog radi lijenosti.
ja imam problem sa velikim slovima. iako znadem gdje ga treba metnut, strasno mi je mrsko pristiskat tipku "shift" usred recenice, jer mi se onda poremiti koordinacija prstiju i prekine slijed misli. stoga se unaprijed izvinjavam i kazujem vam da to nije poslijedica nepismenosti. to je jednostavno nesta preko cega ne mogu prec, zbog radi lijenosti.
- ružmarin-a
#54 Re: naucite molim vas!!
a negacija, sinko?oktobar07 wrote:dajte molim vas vise ljudi naucite:
kaze se "nešto", a ne "nešta". molim vas
a ništa ili ništo?
a dvjesta ili dvjesto?
-
Ne pada mi na pamet
#56 Re: naucite molim vas!!
[quote="jOFLA"e li tako pjevao ?
Pa još i prije javne pojave interneta krajem osamdesetih kod nas kad se učila IT bile su riječi kompjuterska (ili računalna) mreža, umrežavanje kompjutera, a ne netvork ili netvorking. Možda ti se korištenje tih naših riječi u ovom kontekstu čini smiješnim jer stalno čuješ ove na engleskom pa nisi navikao na naše izraze ili ih ne poznaješ. Ali ljudi zaista govore našim riječima, i nama nije smiješno korištenje naših izraza jer ih poznajemo i navikli smo na njih i koristimo ih.[/quote]
Eto, super vama i super nama. U podforumu filozofija, religija i sl. koristiti domace termine, a u strucnim podforumima (Nauka i edukacija, Računari i tehnologija) koristiti termine globalno razumljive.
Pa još i prije javne pojave interneta krajem osamdesetih kod nas kad se učila IT bile su riječi kompjuterska (ili računalna) mreža, umrežavanje kompjutera, a ne netvork ili netvorking. Možda ti se korištenje tih naših riječi u ovom kontekstu čini smiješnim jer stalno čuješ ove na engleskom pa nisi navikao na naše izraze ili ih ne poznaješ. Ali ljudi zaista govore našim riječima, i nama nije smiješno korištenje naših izraza jer ih poznajemo i navikli smo na njih i koristimo ih.[/quote]
Eto, super vama i super nama. U podforumu filozofija, religija i sl. koristiti domace termine, a u strucnim podforumima (Nauka i edukacija, Računari i tehnologija) koristiti termine globalno razumljive.
- sheilak
#58 Re: naucite molim vas!!
Ako ćemo već cjepidlačiti, ispravno je reći : Naučite, molim vas!naucite molim vas!!
-
Ne pada mi na pamet
#59 Re: naucite molim vas!!
"i ?" sta?jOFLA wrote:LJepše i korisnije ti je naučiti u svom jeziku korištenje riječi i izraza koje će biti pravilne, i isto tako svima razumljivo. Teško ti svladati maternji jezik i ?Ne pada mi na pamet wrote:Eto, super vama i super nama. U podforumu filozofija, religija i sl. koristiti domace termine, a u strucnim podforumima (Nauka i edukacija, Računari i tehnologija) koristiti termine globalno razumljive.
Sa materom pricam maternji, sa kolegama strucni, na forumu forumaski, ili kako se vec forum na tvom jeziku zove. Nametanje slabo funkcionise kod nas, mozda da otvoris jezicki cist blog?
-
Ne pada mi na pamet
#61 Re: naucite molim vas!!
Samo ti "uvezuj robu"
Pa kad se opustis vrati se.
-
Shoshana
#62 Re: naucite molim vas!!
Ja bih jos i dodala ignoranta i ignoranciju - rijeci koje se vec odavno koriste u nasem jeziku.modesti wrote:Slažem se u potpunosti sa svim što je jOFLA napisao/la osim sa sljedećim:
Anksioznost se na našem jeziku prevodi kao tjeskoba ili "lebdeći strah". Budući da je grupa poremećaja nazvana Anksiozni poremećaji, nezgodno je da se ta grupa zove Tjeskobni poremećaji (meni lično smiješno zvuči) a odavno je termin anksioznost prihvaćen u našem jeziku (kao i u strukovnom).jOFLA wrote:ili npr: pati od anksioznosti
- Lace
#63 Re: naucite molim vas!!
vec kada ti smeta tako "nesta"oktobar07 wrote:para i oci i usi, ne znam kako tebi ne smeta, ali hajde.mima wrote:Pa nemoj ni citat.......sta ti je....opusti se ...nismo u skoli............
kad vec spomenu skolu, kako je moguce da danas vecina raje ne zna pravilno napisati rijec "nesto"?
kako je moguce zavrsiti osnovnu skolu i to ne nauciti?
to meni nije jasno.
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#64 Re: naucite molim vas!!
S tim da ignorant kod nas vecinom pogresno koriste/shvataju...velika je razlika izmedju "neznalice" i "osobe koja ignorise"...da ne spominjem kako je rijec "novalentan" presla, ni sam ne znam kako, u "navalentan", i uz to dobila potpuno drugi smisaoShoshana wrote:Ja bih jos i dodala ignoranta i ignoranciju - rijeci koje se vec odavno koriste u nasem jeziku.modesti wrote:Slažem se u potpunosti sa svim što je jOFLA napisao/la osim sa sljedećim:
Anksioznost se na našem jeziku prevodi kao tjeskoba ili "lebdeći strah". Budući da je grupa poremećaja nazvana Anksiozni poremećaji, nezgodno je da se ta grupa zove Tjeskobni poremećaji (meni lično smiješno zvuči) a odavno je termin anksioznost prihvaćen u našem jeziku (kao i u strukovnom).jOFLA wrote:ili npr: pati od anksioznosti
- ma_zdra'o
#65 Re: naucite molim vas!!
Kod nas profa u skoli vristi kad neko spomene "cijelo vrijeme" umjesto "sve vrijeme".Cetiri godine nas pokusava naucit to,al ne uspijeva.Cak je prijetila i s 1 u dnevnik.Kakvi hirovi.oktobar07 wrote:dajte molim vas vise ljudi naucite:
kaze se "nešto", a ne "nešta". molim vas ko' Boga.
Kad evo i ovdje neke nervira "nesta".E svasta ...
Stalno me opominju da se kaze nesto,al ja navikla nesta.
Hocu l dobit keca za nepravilno forumanje?
- Vitamin C
#66 Re: naucite molim vas!!
Ako kažeš koji ti je profa, hoćeš.ma_zdra'o wrote:Kod nas profa u skoli vristi kad neko spomene "cijelo vrijeme" umjesto "sve vrijeme".Cetiri godine nas pokusava naucit to,al ne uspijeva.Cak je prijetila i s 1 u dnevnik.Kakvi hirovi.oktobar07 wrote:dajte molim vas vise ljudi naucite:
Kad evo i ovdje neke nervira "nesta".E svasta ...
Stalno me opominju da se kaze nesto,al ja navikla nesta.
Hocu l dobit keca za nepravilno forumanje?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
jOFLA
#68 Re: naucite molim vas!!
Anksioznost, da, generalno kao tjeskoba. Međutim, "Lebdeći strah" nije baš sasvim isto isto što i tjeskoba, i nije potrebno opisivati tim riječima prevodeći sa drugih jezika, jer imamo svoju riječ za prevedeni opis - naša riječ za "lebdeći strah" je: strepnja.modesti wrote:Slažem se u potpunosti sa svim što je jOFLA napisao/la osim sa sljedećim:
Anksioznost se na našem jeziku prevodi kao tjeskoba ili "lebdeći strah".jOFLA wrote:ili npr: pati od anksioznosti
Tako se skup poremećaja kao opsesivno kompulzivni poremećaji i razne socijalne fobije inače i naziva, tjeskobni poremećaji.Budući da je grupa poremećaja nazvana Anksiozni poremećaji, nezgodno je da se ta grupa zove Tjeskobni poremećaji
(meni lično smiješno zvuči) a odavno je termin anksioznost prihvaćen u našem jeziku (kao i u strukovnom).
-
Shoshana
#69 Re: naucite molim vas!!
Kako brate nije bilo, i jedna i druga rijec su u Vujaklijinom rjecniku....jOFLA wrote:Bila je kod nas riječ "ignoramus" i zvanično u riječnicima također, riječ koju smo preuzeli iz latinskog, isto kao i Englezi koju su je još malo prilagodili svom jeziku.Shoshana wrote:
Ja bih jos i dodala ignoranta i ignoranciju - rijeci koje se vec odavno koriste u nasem jeziku.
Ali ignorant ili ignorancija - preuzeta kao takva iz engleskog - nikada u našem jeziku nije bilo. Te se u našem jeziku kvazi-riječi pojavljuju na internetu u zadnjih 10-15 godina kako su se naša djeca početkom rata kao izbjeglice zatekle u Americi, Engleskoj, Australiji, i krajem devedesetih već bolje naučile engleski nego što su znali maternji jezik, pa su pišući po internetu iz neznanja koristili riječi "ignorant" i "ignorancija" kojih kod nas nikad nije bilo do prije deset do petnaest godina, već su s njihove izbjegličke strane preuzete iz engleskog, isto kao i konekcija.
A kako je internet u BiH došao kasnije u odnosu na zemlje razvijenje zapadne političke hemisfere, mlađi svijet je prihvatio te riječi čitajući ih na internetu kao sasvim normalne, isto tako iz svog neznanja, vjerujući pravilne su, čim ih neko javno koristi.
Ignoramus, da - bilo je i ima. Ali ignorancija ili ignorant - nikada prije sve do kraja rata, tj, na internetu do pojave izbjeglica krajem devedestih.
- pustopoljina
#70 Re: naucite molim vas!!
i ja sam primijetila da neki brkaju jel' i jer (moram priznati nikad uzivo,samo na forumu)...
a "sta je s tebe" i "nesta" sam cula od ljudi iz tuzle,kad se sprdaju...tada kazu npr. i sjooojno.
inace sam to (ali ne kao sprdnja) cula od ljudi iz/oko kladnja,vlasenice...
u krajini se cesto cuje:
otvorito,napravito,stavito,rastavito... to nisam cula u drugim bh krajevima.
od hercegovaca sam cula ono ruuuka i noooga (kao mnozina).
a "sta je s tebe" i "nesta" sam cula od ljudi iz tuzle,kad se sprdaju...tada kazu npr. i sjooojno.
inace sam to (ali ne kao sprdnja) cula od ljudi iz/oko kladnja,vlasenice...
u krajini se cesto cuje:
otvorito,napravito,stavito,rastavito... to nisam cula u drugim bh krajevima.
od hercegovaca sam cula ono ruuuka i noooga (kao mnozina).
-
modesti
#71 Re: naucite molim vas!!
O, jofla, nevjerni joflajOFLA wrote:Anksioznost, da, generalno kao tjeskoba. Međutim, "Lebdeći strah" nije baš sasvim isto isto što i tjeskoba, i nije potrebno opisivati tim riječima prevodeći sa drugih jezika, jer imamo svoju riječ za prevedeni opis - naša riječ za "lebdeći strah" je: strepnja.modesti wrote:Slažem se u potpunosti sa svim što je jOFLA napisao/la osim sa sljedećim:
Anksioznost se na našem jeziku prevodi kao tjeskoba ili "lebdeći strah".jOFLA wrote:ili npr: pati od anksioznosti
Tako se skup poremećaja kao opsesivno kompulzivni poremećaji i razne socijalne fobije inače i naziva, tjeskobni poremećaji.Budući da je grupa poremećaja nazvana Anksiozni poremećaji, nezgodno je da se ta grupa zove Tjeskobni poremećaji
(meni lično smiješno zvuči) a odavno je termin anksioznost prihvaćen u našem jeziku (kao i u strukovnom).
"Lebdeći strah" se može prevesti kao strepnja, tu si u pravu. Ne koristim odavno te prevode, koristim anksioznost.
Na primjer, termin nervoza je uzet iz "neuroza", masa medicinskih termina je preuzeta bez pokušaja prevoda. Riječi su se udomaćile u našem jeziku i to je to. Naročito stručne riječi (tehničke, medicinske...) npr. šarafciger (schraubenzieher), rajfešlus (reisverschluss). To je drugo. Usvojene riječi. Meni smeta kada pojedinačno ljudi koriste strane riječi a imamo adekvatnu zamjenu u našem jeziku. Mogli smo "konekciju" bez problema u startu zamjeniti sa "vezom". "Download" se bez veze lomi preko jezika kada hoću reći da trebam nešto daunloadovati
Link koji si poslao (--- NO LINKS ---) zaista koristi termin koji nudiš umjesto anksioznosti ali u struci ga, koliko ja znam, rijetko ko koristi.
-
matorakobila
#72 Re: naucite molim vas!!
jOFLA wrote:Anksioznost, da, generalno kao tjeskoba. Međutim, "Lebdeći strah" nije baš sasvim isto isto što i tjeskoba, i nije potrebno opisivati tim riječima prevodeći sa drugih jezika, jer imamo svoju riječ za prevedeni opis - naša riječ za "lebdeći strah" je: strepnja.modesti wrote:Slažem se u potpunosti sa svim što je jOFLA napisao/la osim sa sljedećim:
Riječ anksioznost, za razliku od riječi fobija koja je grčkog, ili riječi depresija, koja je latinskog, nije (začudo!) ni grčkog, ni latinskog porijekla. Indo-germanskog je, kako navode autori knjige "Handbook of depression and anxiety", Kasper, de Boer i Sitsen i značila je "suziti, stisnuti, daviti", tako da je "tjeskoba", ako posegnemo za dubokim korijenima, sasvim adekvatan prijevod. Međutim, uopće nije pogrešno prevesti je i kao "strepnja", bar nije bilo psihijatrima do nekoliko godina unazad, iako postoje fine razlike u značenju i ne tako fine u osjećanjima onih koji ih imaju. U književnosti, u svakodnevnom govoru, daleko je ljepše reći i tjeskoba i strepnja, ali u nauci niti je potrebno (uvijek!), ni pozeljno (ima mnoštvo razloga zašto) prevoditi sitničavo sve. "Anksiozni poremećaji" sasvim je u redu, a "tjeskobni poremećaji" zvuči nezgrapno. Bar u struci.
Kada se javio termin "slobodno lebdeći strah" ili samo "lebdeći strah"? Poznato mi je da ga je koristio i nekad čuveni srbijanski psiholog Trebješanin, ali kao sinonim za strepnju i za "teskobu", kao i mnogi stručnjaci u većem dijelu literature na - hm... svim ovim jezicima, bosanskom, hrvatskom, srpskom. Zanimljiv je, ali malo čudan. Kako glasi taj termin na engleskom?
Last edited by matorakobila on 04/10/2009 14:03, edited 1 time in total.
-
modesti
#73 Re: naucite molim vas!!
"Lebdeći strah" jeste prastari termin koji se koristio ovdje, prije nekih, šta ja znam, 30-tak godina. Engleski termin je "free floating fear", koliko se sjećam.
Ali u psihologiji, favorit prevoda je od "ega". Naš prevod je bio "jastvo" (i ovo nađoh u naftalinu)
Ali u psihologiji, favorit prevoda je od "ega". Naš prevod je bio "jastvo" (i ovo nađoh u naftalinu)
-
PalaSa Marsa
#74 Re: naucite molim vas!!
Nesta si hafifan, jer te nesto zulja.oktobar07 wrote:dajte molim vas vise ljudi naucite:
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#75 Re: naucite molim vas!!
e vala svHašta neštHa na Hovom Dunjaluku