Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

darprirode

#51 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by darprirode »

Dva psa sto su bila na kastraciji a sto su ispred moje zgrade su u ocajnom stanju.Plava ogrlica je primio antibiotike al i dalje ima ogroman hematom,drugom se rana zagnojila i samo lezi :( Toliko o strucnosti doktora koji su ovo radili,kad sam moje cuke sterilisala kod amara nakon 2 dana nije bilo nista,kod ovih je proslo 10 dana i svaki dan su gori i gori :( Bolje da nisu nista ni radili,ali kasno je sad
SenSen

#52 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by SenSen »

darprirode wrote:Dva psa sto su bila na kastraciji a sto su ispred moje zgrade su u ocajnom stanju.Plava ogrlica je primio antibiotike al i dalje ima ogroman hematom,drugom se rana zagnojila i samo lezi :( Toliko o strucnosti doktora koji su ovo radili,kad sam moje cuke sterilisala kod amara nakon 2 dana nije bilo nista,kod ovih je proslo 10 dana i svaki dan su gori i gori :( Bolje da nisu nista ni radili,ali kasno je sad
Ovo je grozno :( Zao mi je cukica pravo :(

Dobijaju li jos uvijek antibiotike? Sta mislis da se moze jos uraditi za njih? Mozda bi se trebali skloniti negdje da im bude lakse se boriti protiv zaraze. Vrlo je lose ako nemaju energije :(
Dogman

#53 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by Dogman »

Koliko god bude ovakvih slucajeva, za njih nitko nece odgovarati. To je notorna cinjenica!
duboka_misao

#54 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by duboka_misao »

Mene zanima da li se takav pas moze vratiti u vet stanicu da im se pokaze sta su napravili ? Mislim, ako su htjeli smanjiti populaciju lutalica na ulicama uspjeli su, dosta ovih pasa nece prezivjeti postoperativni period.
Baby

#55 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by Baby »

Mom psu je prošlo deset dana od operacije i sve je pet,nemam niikakkvih problema.

Jadni ti psi :( A jadne i te budale koje su se usudili napraviti nešto ovako.
A71

#56 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by A71 »

darprirode wrote:Dva psa sto su bila na kastraciji a sto su ispred moje zgrade su u ocajnom stanju.Plava ogrlica je primio antibiotike al i dalje ima ogroman hematom,drugom se rana zagnojila i samo lezi :( Toliko o strucnosti doktora koji su ovo radili,kad sam moje cuke sterilisala kod amara nakon 2 dana nije bilo nista,kod ovih je proslo 10 dana i svaki dan su gori i gori :( Bolje da nisu nista ni radili,ali kasno je sad
Da li su u pitanju psi kod žutih nebodera u Hrasnu? Ako je tako htjela bih im platiti par dana u pansionu da se oporave a imam i par bočica Xiklava koji je veoma jak antibiotik.Ako neko ima mogućnost da ih uhvati i preveze do mjesta gdje bi mogli biti mislim da bi im i dan-dva na sigurnom bilo od pomoći.

Kontakt: [email protected]
n.nadija

#57 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by n.nadija »

Nije ni cudo da su u takvom stanju, ako nisu imali uslova da odleze par dana, nije ih trebalo ni sterilizovati ni kastrirati. Nisu samo krivi veterinari koji su ih operisali, na njihovo stanje uticali su i uslovi u kojima se momentalno nalaze. Ne iznenadjuje me da su rane inficirane, niti da su konci popucali. Zivotinja treba da miruje i da odlezi, a ne da je na ulici. Ako ima jos kriticnih slucajeva, kao sto ovi, Ameli cu donirati jos 5 dana za jednog psa da odmori, s tim sto svakog psa treba mozda kontrolisati i ocistiti mu ranu, ali strucno od strane veterinara a ne amatera. Ovo mi sve vise lici na stetu zivotinja, nego na dobro, sterilizovati zivotinju i nakon dva dana vratiti je na ulicu je van svake pameti. U svakom slucaju, pomoci cu koliko sam i obecala.
miroslav76

#58 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by miroslav76 »

Odlezao je svaki pas u boxu po nekoliko dana,ali to nije igralo nikakvu ulogu,jer su ih radili NEZNALICE...Shvatite da je iz njihovi rana pljustala krv..a da se nisu ni pomakli u boxu,a da ne kazem da je svaki pas usivan po dva puta i poslije toga crijeva vani.Trbalo je biti tamo i to vidjeti,vidjeti taj masakr!!!! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
A71

#59 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by A71 »

Pa šta da se sada radi??? Mogu li se kako pronaći ti psi koji su u najgorem stanju pa da im se nekako pomogne. Da ne umiru u mukama danima. Koliko mogu odvojit ću da se negdje smjeste oni za koje ima spasa ili budimo realni da se uspavaju oni kojima se nikako ne može pomoći,jer nije pošteno da se pate.Mislim da su toga imali i suviše. Dakle znate li konkretan slučaj gdje mogu pomoći i kome da se javim.

P.S. Zaista je hvale vrijedan trud svih koji su se angažovali na dovođenju pasa na Stup, ali zašto se dozvolilo da ih i dalje operišu kada ste prvi put primjetili da je post operativni oporavak krenuo po zlu? Jedna loša operacija se može desiti svakome ali nekoliko??? Koliko je para utrošeno na brigu o tim psima i koliko će još biti ispade da bi jeftinije bilo da su se psi sterilizirali za novac.
n.nadija

#60 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by n.nadija »

U pravu ste. Treba vidjeti kako su prosli psi koji su imali svoje gazde i gdje je pas imao uslove da "odlezi" normalno. To sto su imali svoje boxevi, pitanje je koliko su prostora imali, nije ni to rjesenje, lezati sa ranom u jednom polozaju... Psi su rano pusteni, nisu oporavljeni, to je najveci problem. Kakav zivot na ulici imaju, to svi znamo, ideja totalno luda, sterilizovati i pustiti na ulici, ne bih pozelila tu sudbinu nijednom psu, ali mnogi drugi drugacije misle, drugi put, pouceni ovim iskustvom, ako postoji takva "besplatna akcija kastriranja i steril.", prvo obezbijediti smjestaj par dana, pa onda pod noz. Bolje "obraditi" kako treba 10 pasa nego kako ne treba 50, imamo veci problem i plus sto se jadnicci pate i pitanje je kako ce zavrsiti. MA GROZNO ZA PSE. Neka niko ne palamudi na forumu da su psi poslije sterilizacije smjesteni i oporavljeni pusteni, 2 dana nije dovoljno da ste malo prst porezali, boli vas i treba vremena da koza zamladi, a od sterilizacije trebaju i unutarnje i vanjske rane da zarastaju, to se ne moze dogoditi u dva dana, neka prica sta ko hoce da je to tek tako samo rutinska operacija.
SenSen

#61 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by SenSen »

Stvarno ne razumjem kakvi su ovo veterinari!? Toliko grotesknih prica sam procitala na ovoj i drugim temama :( Nisam ih mogla izbaciti iz glave dugo. Uzas :(

Ja mislim da bi se trebali kontaktirati ti takozvani Prijatelji Zivotinja, jer su oni ti koji su sve organizovali. Sasvim ozbiljno kazem. Neka prihvate svoju odgovornost i pomognu ovim jadnim zivotinjama.. Neko gore je napisao da su defenzivni i ne prihvataju nikakvu kritiku svoje akcije. Mozda bi se predomislili kad bi vidjeli rezultate :( Inace nisu nikakvi prijatelji zivotinjama..

darprirode ima PP od mene
amelino

#62 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by amelino »

Psi sa Butmira - njih 8 su doneseni na Stup u nedjelju i svi su operisani u ponedjeljak. Nakon toga, kada se vidjelo sta se desava i kakve su rane, nijedan pas nije donesen sa Butmira. Tu je bio kraj.

Psi koje je @darprirode dovela su takodjer operisani prvi dan sa butmircima jer da se znalo ne bi ih niko doveo. Aspekovac je takodjer kastriran u ponedjeljak i trio fantastico sa Dobrinje koje @miara i @jaca78 hrane.Chupo i Lissa su isto u ponedjeljak sterilizovani. Tu je bio kraj nasem dovlacenju pasa na Stup. Znaci u ponedjeljak su nasi psi operisani i do petka su bili na Stupu - dio na Stupu dio u pansionima, jer smo u petak bili prisiljeni da ih nosimo sa Stupa.

Nikad vise.... Ovo nam je svima bila skolaaaaaaaaaaaaa!!!
Dogman

#63 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by Dogman »

SenSen wrote: Ja mislim da bi se trebali kontaktirati ti takozvani Prijatelji Zivotinja, jer su oni ti koji su sve organizovali. Sasvim ozbiljno kazem. Neka prihvate svoju odgovornost i pomognu ovim jadnim zivotinjama.. Neko gore je napisao da su defenzivni i ne prihvataju nikakvu kritiku svoje akcije.
Prijatelji Zivotinja nisu nikakva organizacija, nego nekoliko djevojaka i momaka koji se tako nazivaju i koje ne zanimaju lokalni problemi sa zivotinjama. Njih zanimaju samo globalni problemi, npr. kako pomoci tuljanima i pingvinima, sto je uredu, ali oni na to ne mogu utjecati ni 1% sa svojim protestima koje organiziraju u Sarajevu gdje se okupi 15-ak ljudi. Problemi s psima u Bosni njih ne zanimaju! Njihova tzv. predsjednica, koju su na tu funkciju izabrale dvije najbolje prijateljice sav materijal i program dobija od PZ HR, koji su i osnovali PZ BiH.

Predsjednica PZ je zamoljena da pomogne u hvatanju i dovodjenju pasa lutalica s Butmira, jer nije bilo dovoljno ljudi, a njeni clanovi koje moze nabrojati na prst jedne ruke nisu htjeli prljati ruke. Ona se pojavila prvi dan 30 minuta, prosetala Butmirom i otisla u nepoznatom smjeru :). Vise se nije pojavljivala. Zar to nije licemjerje!
Mozda bi se predomislili kad bi vidjeli rezultate :( Inace nisu nikakvi prijatelji zivotinjama..
Vjeruj mi da se ne bi predomislili, nego bi za cijelu kalvariju koju su psi prosli nasli po njima opravdano rjesenje. Ne znaju sto je odgovornost!
darprirode

#64 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by darprirode »

A71 wrote:
Da li su u pitanju psi kod žutih nebodera u Hrasnu? Ako je tako htjela bih im platiti par dana u pansionu da se oporave a imam i par bočica Xiklava koji je veoma jak antibiotik.Ako neko ima mogućnost da ih uhvati i preveze do mjesta gdje bi mogli biti mislim da bi im i dan-dva na sigurnom bilo od pomoći.

Kontakt: [email protected]
To su ti psi kod zutog nebodera,njih dvojica..Plava ogrlica je danas bolje hematom se smanjio i fino jede,stanje kod drugog psa je nepromjenjene i dalje je gnoj oko rane i neko meso koje je prekrilo savove :(
Sve bi to lakse islo da jutros nisam vidjela da 4 kretena 10-15 godina ih sutaju i gadjaju flasama,sisla sam i pokusala razgovarat s njima normalno i rekli su da nece vise,pa cemo vidjet...Hvala svima sto se interesujete.pozzz

JAvljam vam novosti
A71

#65 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by A71 »

darprirode wrote:To su ti psi kod zutog nebodera,njih dvojica..Plava ogrlica je danas bolje hematom se smanjio i fino jede,stanje kod drugog psa je nepromjenjene i dalje je gnoj oko rane i neko meso koje je prekrilo savove :(
Sve bi to lakse islo da jutros nisam vidjela da 4 kretena 10-15 godina ih sutaju i gadjaju flasama,sisla sam i pokusala razgovarat s njima normalno i rekli su da nece vise,pa cemo vidjet...Hvala svima sto se interesujete.pozzz

JAvljam vam novosti
E što im vjerujem da neće više. Samo do slijedeće prilike kada ih niko ne vidi a i da ih vidi briga njih. Nisam sigurna da će to krenuti na bolje ako je gnoj već prisutan pogotovo ako nisu pokriveni antibioticima.Hladno vrijeme ni malo ne pomaže.Što se tiče" mesa koje je prekrilo šavove˝ to može biti zbog toga što su konce previše stegnuli.Kod psa kojeg znam prije nekih par mjeseci je regija oko rane i sama rana bila crvena i otečena upravo zbog previše stegnutog konca i antibiotici su pomogli. Naravno uz mirovanje i hranu. U tom kvartu neke individue ne daju čak ni da se hrane ti jadničci a kamo li da im pomognu.Na par mjesta sam vidjela da se piše o pansionima za 10-tak km dnevno, pa ponavljam platit ću ako ih neko može tamo odvesti jer možda će im se stanje pogoršati i onda će biti prekasno.Šteta nakon svega kroz šta su prošli.
samrichakk

#66 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by samrichakk »

n.nadija wrote:U pravu ste. Treba vidjeti kako su prosli psi koji su imali svoje gazde i gdje je pas imao uslove da "odlezi" normalno. To sto su imali svoje boxevi, pitanje je koliko su prostora imali, nije ni to rjesenje, lezati sa ranom u jednom polozaju... Psi su rano pusteni, nisu oporavljeni, to je najveci problem. Kakav zivot na ulici imaju, to svi znamo, ideja totalno luda, sterilizovati i pustiti na ulici, ne bih pozelila tu sudbinu nijednom psu, ali mnogi drugi drugacije misle, drugi put, pouceni ovim iskustvom, ako postoji takva "besplatna akcija kastriranja i steril.", prvo obezbijediti smjestaj par dana, pa onda pod noz. Bolje "obraditi" kako treba 10 pasa nego kako ne treba 50, imamo veci problem i plus sto se jadnicci pate i pitanje je kako ce zavrsiti. MA GROZNO ZA PSE. Neka niko ne palamudi na forumu da su psi poslije sterilizacije smjesteni i oporavljeni pusteni, 2 dana nije dovoljno da ste malo prst porezali, boli vas i treba vremena da koza zamladi, a od sterilizacije trebaju i unutarnje i vanjske rane da zarastaju, to se ne moze dogoditi u dva dana, neka prica sta ko hoce da je to tek tako samo rutinska operacija.

Eto MONY,PAS OD MOG KOMSIJE KOJEG SAM JA VODILA NA STERILIZACIJU,NAKON 10 DANA IMA UPALJENU RANU.
ZAKLJUCAK-NESTRUCNO OBAVLJENE OPERACIJE.DOSLI MLADI STRANCI DA SE TRENIRAJU NA BOSASNSKIM JADNICIMA :( :(
matan

#67 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by matan »

moram ovako da su Bog dao mladi stranici nebi se ni polo od ovoga desilo ,ali ne to su nasi bosanski neskolovani jadnici radili sto je najgore
samrichakk

#68 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by samrichakk »

matan wrote:moram ovako da su Bog dao mladi stranici nebi se ni polo od ovoga desilo ,ali ne to su nasi bosanski neskolovani jadnici radili sto je najgore

Opreacije je vrsila dr.Vera iz Bugarske!
*miara*

#69 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by *miara* »

matan wrote:moram ovako da su Bog dao mladi stranici nebi se ni polo od ovoga desilo ,ali ne to su nasi bosanski neskolovani jadnici radili sto je najgore
ma ne mora znaciti da su neskolovani. ja sam bila tamo prvi dan akcije nekoliko sati i vidjela sam da su svi veterinari i tehnicari bili pravo umorni i nervozni. brojali su minute do kraja radnog vremena. svako pola sata su izlazili da zapale. nisu se uopste ni trudili da dobro urade operacije. jednoj zenki koja je tu operisana i koja je bila u pansionu gdje su je ljudi dobro pazili je ipak sav puko. jednoj drugoj zenki je pukla rana samo sto su bili zavrsili sa njom. znaci cuko nije imao ni vremena da dira ranu, ona je pukla. da su operacije profesionalno obavljene, 2 dana bi bila sasvim dovoljna da rana normalno zaraste. sgiruno bi se desavalo da nekom psu pukne rana ili da se inficira, ali sigruno ne u ovom broju kao sad.
*miara*

#70 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by *miara* »

samrichakk wrote:

Opreacije je vrsila dr.Vera iz Bugarske!
ma dobro, odakle god da je, iz japana, amerike i tunguzije, ona nije uradil onako kako bi trebala. ali nije samo ona kriva. trebali su puno vise boksova napraviti i zaposliti ljude koji ciste one boksove. oni su svjeze operise pse vracali u usrane i popisanje boksove.
miroslav76

#71 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by miroslav76 »

n.nadija wrote:U pravu ste. Treba vidjeti kako su prosli psi koji su imali svoje gazde i gdje je pas imao uslove da "odlezi" normalno. To sto su imali svoje boxevi, pitanje je koliko su prostora imali, nije ni to rjesenje, lezati sa ranom u jednom polozaju... Psi su rano pusteni, nisu oporavljeni, to je najveci problem. Kakav zivot na ulici imaju, to svi znamo, ideja totalno luda, sterilizovati i pustiti na ulici, ne bih pozelila tu sudbinu nijednom psu, ali mnogi drugi drugacije misle, drugi put, pouceni ovim iskustvom, ako postoji takva "besplatna akcija kastriranja i steril.", prvo obezbijediti smjestaj par dana, pa onda pod noz. Bolje "obraditi" kako treba 10 pasa nego kako ne treba 50, imamo veci problem i plus sto se jadnicci pate i pitanje je kako ce zavrsiti. MA GROZNO ZA PSE. Neka niko ne palamudi na forumu da su psi poslije sterilizacije smjesteni i oporavljeni pusteni, 2 dana nije dovoljno da ste malo prst porezali, boli vas i treba vremena da koza zamladi, a od sterilizacije trebaju i unutarnje i vanjske rane da zarastaju, to se ne moze dogoditi u dva dana, neka prica sta ko hoce da je to tek tako samo rutinska operacija.
Draga Nadija..nisam palamudila kad sam napisala da su psi odlezali u box-u i boxovi su veliki kao sobe...nije to u pitanju,nego je u pitanju nestrucnost!!!!Ako su savovi pucali poslije operacije odmah pri budjenju pasa,sta je to???,ako su umirali na stolu u toku sterilizacuje,ako su vlasnici pasa odnosili ih kucama,pa sutradan vracali na ponovno usivanje,sta je to???Palamudjenje!!!!.Mog psa sa ulice je sterilisao dr.Haris,a da pri tom nije kanula ni kap krvi,da se nije ni liznula po rani i da sam joj trazila rez sa naocalama za vid poslije 1o dana,jedva sam uocila malu parnicu i ako je po cijeli dan bila sama i imala je mogucnost da pocupa konce i ranu izdere.Nije,jer joj nije smetalo.A uz to Amela je kupila i natakla svakom butmirskom psu pl.stitnike da ne mogu lizati rane.i...hoce li neko odgovarati za ovo sto se desilo-nece,je li neko potegao javno i pozvao na odgovornost Vet.st. Stup za ovaj( ne )strucni i sramni cin-nije!!. Ova djeca-volonteri/njih par/,sto nesebicno pomazu zivotinjama-nemaju niciju podrsku,sem humani ljudi koji pomazu novcano u lijecenju posledica. Ovako ponasanje pojedinaca i grupa u ovoj drzavi/nije samo sa psima/,nego i sa ljudima, je ne dopustivo!!!. Sve se zavrsi na -pojeo vuk magarca!!!Sramno!!!!PS. Nisu masakrirali pse mladi stranci ,nego nasi veterinari na celu sa Dr. Bugarkom.U svakom slucaju,savjetujem vam da dusmanu ne preporucite naseg veterinara koji je zaposlen u Drzavnom SMECU!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Last edited by miroslav76 on 03/10/2009 21:10, edited 1 time in total.
A71

#72 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by A71 »

miroslav76 wrote:Pojeo vuk magarca!!!
Bogami izgleda da smo svi mi ispali magarci! Kada god veterinar pogriješi pa čak i kad pas ima vlasnika završi se s tom narodnom "pojeo vuk magarca˝. Pa još i platiš i kažeš hvala kad završi. A onda se hvataj za glavu i spasavaj šta se da spasiti. Meni je već pun kufer stalnog ponavljanja istog i nikom ništa. Znam slijedeće: ako i kada mi se opet desi nešto u tom smislu ima da ga dam na sud pa makar ispeglala karticu do maximuma. Pa dosta više! Od priče zaista nema ništa i Amerikanci su zaista pametan svijet u tom pogledu.Oni ne kukaju šta im je ko uradio, oni samo fino kažu - javit će vam se moj advokat.Svi hoće u Evropu, pa počnimo se tako i ponašati.
Dogman

#73 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by Dogman »

Za sve ovo su krivi veterinari koji su nestrucno obavili posao, ali jednaku krivnju snose i organizatori ovog masakra. Meni su oni najcudniji. Jednostavno ne zele da cuju za ove pogreske, ne zele kritiku i odlucno brane ovaj projekt.

Cilj ovog projekta je bio da se smanji populacija lutalica, a od 120 pasa koji su operirani lutalica je bilo 20-tak. Cijelo vrijeme promoviranja ove akcije organizatori su zdusno pozivali i privatne vlasnike pasa da prijave svoje ljubimce da bi broj prijavljenih bio sto veci. Ne zanam zasto im je to bilo vazno. Bilo bi bolje da je operirano 50-tak lutalica za 6 dana. Ne bi se moralo tako zuriti, a mozda bi manje greski pravili, jer glavni cilj i jeste da se smanji populacija lutalica. Za kontroliranje ove nesretne populacije nista ne znaci sto je oko 80% obradjenih pasa iz privatnog vlasnistva.

Tako da je i pored tolikih pogreski veterinara ovo jos jedan od promasaja ovog prijekta.
Asana

#74 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by Asana »

Pocela sam pisati nesto na temu kako bi trebalo da organizacije koje su podrzale ovu akciju pokrenu tuzbu protiv "donatora" ali i njihovih pratnera.... objave putem svih medija podatke o rezulattima te "pomoci" ... ako to ne ucine, saucesnici su ...

... a onda mi je sinulo: pa neki i jesu saucesnici! Nije li ovo zgodna zloupotreba prijatelja pasa - navesti ih da im pokupe lutalice i sami im ih dovedu na masakr? ... Toliko manje lutalica na cesti koji umiru sami, nije ih niko ubio, nije to nezakonita akcija sinteraja, nego - navodna medicinska pomoc ... zapravo presutni dogovoreni masakr! :x
amelino

#75 Re: Sedmica besplatnih kastracija i sterilizacija pasa

Post by amelino »

Bitno je da su ulicni psi koji su sterilizovani/kastrirani zivi, da ide na bolje i da su svi pod nasom kontrolom. Ovo nam je svima skola i ja nikad vise, ali nikad vise u zivotu necu odvesti psa da ucestvuje u ovakvom projektu. Mogu se jednmom zeznuti, ali nikada dva puta...

Svaki dan sam sa operisanim psima i dan danas rane nisu ok ali i to ce proci i svi do jednog ce biti kao novi uskoro.
Post Reply