VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Pepelina

#51 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Pepelina »

Vitamin C wrote:
Pepelina wrote:
Vitamin C wrote:Čim želiš da odu, protiv njih nešto imaš. No, nebitno. Za mene dolazak vrana nije poremećaj eko sistema.
Slažem se, mi ljudi smo krivi za sve.
Bitno je,zelim da odu iz naselja jer im tu nije mjesto i zbog toga sto druge ptice nemogu da opstanu.Ako zelim da odu ne zelim da umru.Cak sta vise,imala sam Homera na balkonu ,djete od vrane koje je ispalo kroz polomljenu letvicu na krovu i to vislilo naglavacke jer mu se noga zapetljala u neku spagicu u gnjezdu,hranila ga,branila od moje cetiri macke koje su bile znatizeljne i on je otisao zajedno sa citavom porodicom od 10-15 odraslih vrana koje su po citave dane bile na mojoj terasi.... Bas pravi nacin da se pokaze koliko mi smetaju zar ne?!Daj boze da svi nevole zivotinje na isti nacin na koji i ja!
Ovo boldirano očito nije ljubav prema životinjama. Suludo je bilo od mene kada sam očekivao da voliš vrane, to jest sve životinje. Ko ne voli životinje, ne može voljeti ni ljude. Čovjek sam i ne mogu da se pomirim sa tim da ne voliš životinje, to jest ljude.

Ja, kao čovjek i ljubitelj životinja i ljudi, ne želim da nas vrane napuste. Smatram da je suživot svih vrsta ptica moguć, sve dok ih je dovoljno da jedne drugima, lancem ishrane, popunjavaju trbuh. To je sasvim prirodno.

Hajd procitaj moju prethodnu poruku ponovo,mislim da ces skontati sta sam htjela reci
Ako ja kazem da imam 4 macke i da sam spasila pticu dali ti to mozda govori da nevolim zivotinje?
Non stop imam u tasni kesice hrane Whiskas i Pedigre ,sa drugog foruma o zgazenoj maci,dala sam pare i klopu gospodji koja se brine za nju.Nasla na autobuskoj stanici cetiri steneta u kartonskoj kutiji,odnjela ih kuci,dala u oglas,sretno udomljeni.Ja sam posljednja osoba na svijutu koja se moze optuziti za ne ljubav prema zivotinjama,kad je moj citav zivot podredjen upravo njima.Kontas sad,kad bi svi "ne" voljeli zivotinje na nacin ka koji ih ja "nevolim" onda nebi bilo zgazenih,gladnih,bez doma i ljubavi
sehic

#52 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by sehic »

Nedavno sam nešto poslom išao u jedno selo i priča po priča sa jednim mještaninom došla je tema o životinjama.Isti mi je rekao da je samo selo kao i šuma oko njega bila puna vrabaca ali ove godine nigdje nijednog ni za lijeka.Pita se da nisu možda prešli na neki drugi teren ili da nisu uginuli.
Misterih :-)
Vitamin C

#53 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Vitamin C »

Pepelina wrote:
Vitamin C wrote:
Pepelina wrote: Bitno je,zelim da odu iz naselja jer im tu nije mjesto i zbog toga sto druge ptice nemogu da opstanu.Ako zelim da odu ne zelim da umru.Cak sta vise,imala sam Homera na balkonu ,djete od vrane koje je ispalo kroz polomljenu letvicu na krovu i to vislilo naglavacke jer mu se noga zapetljala u neku spagicu u gnjezdu,hranila ga,branila od moje cetiri macke koje su bile znatizeljne i on je otisao zajedno sa citavom porodicom od 10-15 odraslih vrana koje su po citave dane bile na mojoj terasi.... Bas pravi nacin da se pokaze koliko mi smetaju zar ne?!Daj boze da svi nevole zivotinje na isti nacin na koji i ja!
Ovo boldirano očito nije ljubav prema životinjama. Suludo je bilo od mene kada sam očekivao da voliš vrane, to jest sve životinje. Ko ne voli životinje, ne može voljeti ni ljude. Čovjek sam i ne mogu da se pomirim sa tim da ne voliš životinje, to jest ljude.

Ja, kao čovjek i ljubitelj životinja i ljudi, ne želim da nas vrane napuste. Smatram da je suživot svih vrsta ptica moguć, sve dok ih je dovoljno da jedne drugima, lancem ishrane, popunjavaju trbuh. To je sasvim prirodno.

Hajd procitaj moju prethodnu poruku ponovo,mislim da ces skontati sta sam htjela reci
Ako ja kazem da imam 4 macke i da sam spasila pticu dali ti to mozda govori da nevolim zivotinje?
Non stop imam u tasni kesice hrane Whiskas i Pedigre ,sa drugog foruma o zgazenoj maci,dala sam pare i klopu gospodji koja se brine za nju.Nasla na autobuskoj stanici cetiri steneta u kartonskoj kutiji,odnjela ih kuci,dala u oglas,sretno udomljeni.Ja sam posljednja osoba na svijutu koja se moze optuziti za ne ljubav prema zivotinjama,kad je moj citav zivot podredjen upravo njima.Kontas sad,kad bi svi "ne" voljeli zivotinje na nacin ka koji ih ja "nevolim" onda nebi bilo zgazenih,gladnih,bez doma i ljubavi
Što, želiš da budem sudija u borbi između tvojih riječi i tvojih riječi? Jasno mi je što si rekla: ne voliš životinje, a onda ni vrane. Ja volim vrane, i crne, i bijele.
*miara*

#54 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by *miara* »

pepelina, nadje li pepea?
karanana

#55 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by karanana »

ne razumijete se. cura je rekla da ona voli zivotinje i kada bi svi volili zivotinje kao ona da bi zivotinjama bilo super. samo je bila sarkasticna i rekla NEvole.
Pepelina

#56 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Pepelina »

By the way, samo su svrake crno bijele
Vitamin C

#57 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Vitamin C »

karanana wrote:ne razumijete se. cura je rekla da ona voli zivotinje i kada bi svi volili zivotinje kao ona da bi zivotinjama bilo super. samo je bila sarkasticna i rekla NEvole.
:D Znam što je rekla. Drago mi je što voli životinje.
Vitamin C

#58 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Vitamin C »

Pepelina wrote:By the way, samo su svrake crno bijele
Nisam mislio na crno-bijele vrane, već na crne i na bijele. Nisi me razumjela. :-D
Evo ovako.
Bijela
Image

Crna
Image
Pepelina

#59 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Pepelina »

*miara* wrote:pepelina, nadje li pepea?
Ubijam se trazeci ga! Cak smo zaposlili i djecu iz komsiluka da ga traze,al tjesim se kad rekoste da macori odlutaju na duze vrijeme.Ja sam eto uvjek imala zenske pa ,ne da se ne razumjem u muski nacin zivota,vec nisam znala da znaju nestati na tako dugo.Neznam zasto ali sam sada sigurna da ce se vratiti.A cim se vrati ododse jajca u kantu ...mora tako biti jer ovo je bas prava nocna mora!
Pepelina

#60 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Pepelina »

karanana wrote:ne razumijete se. cura je rekla da ona voli zivotinje i kada bi svi volili zivotinje kao ona da bi zivotinjama bilo super. samo je bila sarkasticna i rekla NEvole.

Znala sam ja da ces mi ti priskociti u pomoc :D
karanana

#61 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by karanana »

Pepelina wrote:

:kravata:

ma znao je i C sta si htjela reci, ali eto.....
Pepelina

#62 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Pepelina »

AAAAAAAAAAAAAAAA sad kontare,mislio si na albino vrane....naravno,zasto ih nebi volio.
Pepelina

#63 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Pepelina »

karanana wrote:
Pepelina wrote:

:kravata:

;-)

Nisam znala da je to muski C.Mislila sam da je zensko pa kontam koji nju PMS drma !!! :!: :!:
Vitamin C

#64 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Vitamin C »

Pepelina wrote:
karanana wrote: :kravata:

;-)

Nisam znala da je to muski C.Mislila sam da je zensko pa kontam koji nju PMS drma !!! :!: :!:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Mene puca neki PMS dobrog raspoloženja. Oprosti. :D
Howitzer

#65 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Howitzer »

Sve manje vrabaca u zapadnoj Evropi

(Tanjug) - 17. april 2006.

Populacija vrabaca brzo opada u čitavoj zapadnoj Evropi, a ta još uvek neobjašnjena pojava zabrinjava stručnjake pošto se odnosi na vrstu veoma zavisnu od čoveka. Opadanje je posebno vidno u Velikoj Britaniji gde je najobičnija vrsta takozvanog „domaćeg vrapca" (passer domesticus) stavljena na crvenu listu ugroženih ptica, objavio je Nacionalni prirodnjački muzej u Parizu. U poslednjih 10 do 15 godina broj vrabaca u Velikoj Britaniji opao je u čitavoj zemlji za 90 do 95 odsto, ističu u Francuskom centru za biološko istraživanje ptičjih populacija. To je ogroman postotak, ta majušna ptica gotovo je nestala kao vrsta u Britaniji, navode stručnjaci istog centra.

Istraživanja obavljena u drugim zemljama kao što su Nemačka, Češka, Holandija, Belgija, Italija i Finska takođe su potvrdila tu alarmantnu pojavu. Broj vrabaca u nemačkom gradu Hamburgu u poslednjih 30 godina smanjio se za 50 odsto, a u Pragu u poslednjih 20 godina opao je za 60 odsto. Problem postoji i u Francuskoj, s tim što nekoliko godina kasni u odnosu na Veliku Britaniju i druge zemlje Evrope. Stručnjaci u Nacionalnom Prirodnjačkom muzeju u Parizu ističu da se od 1989. do 2003. godine populacija vrabaca u Francuskoj smanjila za 11 odsto. Uzroke možda treba tražiti u samoj životnoj sredini vrabaca koja se poklapa sa čovekovom, smatraju stručnjaci. Vrabac pripada ptičjoj vrsti koja je najviše vezana za čoveka i od kog zavisi kako po pitanju staništa tako i po pitanju ishrane. Međutim, razlozi nestajanja vrabaca kako gradskih tako i poljskih ostaju nejasni. Naučnici smatraju da bi oni mogli da leže u konkurenciji drugih vrsta, jačanju poljoprivrede, zagađenjima svih vrsta, pa čak i u nekim elektromagnetskim talasima (radio-talasi i slično).

Vrapci mogu i da obole, pre svega od jedne vrste ptičje malarije, ali ona nije sistematski smrtonosna i nema ničeg zajedničkog sa ptičjim gripom. Ono što posebno zabrinjava ornitologe jeste činjenica da do opadanja populacije domaćih vrabaca dolazi nakon gotovo potpunog nestanka (između 80 i 95 odsto u periodu 1970-2000) jedne druge vrste vrabaca, latinskog naziva "passer montanus", koja je nekada takođe bila veoma rasprostranjena u Evropi, prenela je agencija AFP.

http://www.sloboda-za-zivotinje.org/nov ... om=&ucat=5&
Pepelina

#66 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Pepelina »

Uzasan clanak zaista! To je za mene pravi horor! Sve se takvom brzinom unistava,a saka ljudi kojima je stalo,bespomocno se koprca da nesto sacuva!Pa dokle vise ovo ovako!? Ali ono sto mene najvise izbija iz cipela je to da ljudi ne kontaju da je unistavanje planete isto kao da stalno pomeces vatru u svojoj kuci dok si jos unutra.Ljudi misle ako se na jednom kraju planete desi ekoloska katastrofa,da se to na drugom kraju nece osjetiti! I ko smo vise mi da kontamo samo zato sto smo dosegli neki stupanj inteligencije...a i to je boga mi upitno,da imamo pravo ubijati i unistavati sve sto nam dodje pod ruku.Ono sto ljudima nedostaje je milost i saosjecanje.Kad bi to imali,sve bi bilo drugacije.
Evo prije deste minuta morala sam balavca nabiti nogom,jer je sutnuo jednu macu koja zivi tu ispred moje zgrade.Ona nam dodje ko maskota i svi je vole i hrane! Ako nevolis zivotinje,zaobidji ih i kraj price!Znam da ce se jednom neko zaletiti da me prebije,al neka,znam se ja braniti,a za zivotinje bi sve dala!
Ljudi,meni je zao sto ja ovo ovako istresam iz sebe,ali sam sigurna da ce te me razumjeti jer vjerujem da ste ista vrsta ljudi kao i ja,sa istim ovim pitanjima.Da niste ,nebi bili ovdje! Jel tako? :?
samo malo

#67 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by samo malo »

Sve se rodi u prirodi
kad se ljubis nitko ne vidi

Hajdemo van, jedno ja znam
ove noci necu dati da budes sam
give me your heart, love me tonight
necu dati da budes sam

Vrapci, vrapci i komarci
lete, lete, lete, lete svud oko nas
ljubimo se, klize zmarci
give me your love tonight

Vrapci, vrapci i komarci
lete, lete, lete, lete svud oko nas
mjesec, zvijezde, medenjaci
give me your love tonight

Imam opasne namjere
tebi nije lako reci ne
Vitamin C

#68 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Vitamin C »

Ja ne šutam djecu. :-? :| :cry:
Pepelina

#69 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Pepelina »

Vitamin C wrote:Ja ne šutam djecu. :-? :| :cry:

Ovo nije dijete,ovo je osoba od 17 -18 godina,sasvim svjesna svojih postupaka.I nisam ga nabila nogom tako jako,nisam ja monstrum,ali dovoljno da zapamti,i opet cu ako treba!
:x
samo malo

#70 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by samo malo »

Debil koji sutne macku, gubi privilegiju da ga se naziva djetetom.
Vitamin C

#71 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Vitamin C »

samo malo wrote:
Debil koji sutne macku, gubi privilegiju da ga se naziva djetetom.
Biciklista kada šutne loptu prestaje biti biciklista?
Slažem se da je to vrlo pogan čin i da je nešto truhlo u mentalnom sklopu tog balavca, ali on sa takvim mentalnim sklopom može se samo maksumom nazvati. Maksum jer nije dosegao zrelost, iako ima godina koliko već ima. Naravno, ne sporim izuzetno naprednu djecu.

P.S. Fakat je debil.
Barcafan

#72 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by Barcafan »

*miara* wrote:ah sto se ovaj barcafan navio. da je mrvicu ozbiljniji prvi post bio, mozda bi i bilo ozbiljnih odgvora. kakav ti je prvi post, takva ti je citava tema. disi malo. bice vrabaca uvijek, ima ih od japana do amerike. i ja sam neki dan dvije mrtve vrane vidjela. mozda je neki virus, mozda vrucina. sta god da je, nece oni jos izumrijeti.
Prvi post je bio sasvim ozbiljan, ne znam kakva su tvoja mjerila ozbiljnosti ili neozbiljnosti ali ja sam odmah uspio da shvatim da nije zezancija...

Nije problem u tome hoce li biti ili nece li biti vrabaca, problem je u generalnom neozbiljnom ondnosu prema ozbiljnim stvarima u našem narodu, a čitajući ovu temu možeš da se uvjeriš kako bi ovo moglo da bude ozbiljno ili čak preozbiljno. Da vrabci mrtvi padaju sa grana po gradu to nije nimalo normalno posebno nije normalno kad to primijeti veliki broj ljudi,

"Nece oni jos izumrijeti".

Tako je nece još, nećemo ni mi još al sa takvim stavovima hoćemo brzo. U moralnom, intelektualnom i svakom drugom smislu.
viva_castro

#73 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by viva_castro »

Velika je vjerovatnoća da je uzrok tome ovo nedavno uginuće riba. Pojma nemam o vrapcima i njihovoj ishrani, ali ako jedu ribice, onda je to garant razlog.

P.S. ja nisam primjetio niti vidjeo ijednog mrtvog vrapca, a ne vjerujem da imamo neki zavod koji bi vodio računa o njihovom broju, nažalost...
8. sekretar SKOJ-a

#74 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

A zašto nema svitaca (svjetlaca, sjajguza)? Je li im vrijeme da za svijetle u predvečerje,...
therrarrius

#75 Re: VRAPCI UGIBAJU,ZNATE LI TO

Post by therrarrius »

Zagadjenje i smog. ciju ciju... tup
Post Reply