idealan za dvoriste i mnogo djece
psi u opasnosti traže dom!
Moderator: anex
-
jaca78
#51 Re: psi u opasnosti traže dom!
vjerujem da ste vec dobili informacije o Sivom, ali nije naodmet: muzjak, kastriran, mlad. problem: hoce puno da se mazi i igra
-
duplo_golo
#52 Re: psi u opasnosti traže dom!
sutra se javim sa povratnom informacijom
hvala
hvala
- *miara*
#53 Re: psi u opasnosti traže dom!
Član 43.
(Rok za donošenje podzakonskih akata)
(1) Podzakonski akti iz ovog zakona bit će doneseni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(2) Imaoci pasa i mačaka dužni su da mikročipuju i upišu u registar svoje kućne životinje rođene, odnosno nad kojima je stečeno vlasništvo prije stupanja na snagu ovog zakona, u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(3) Skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona moraju se osnovati u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(4) Do osnivanja skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona, od tijela predviđenih ovim zakonom, veterinarske stanice mogu, u saradnji s nadležnim općinskim organima, provoditi kastraciju, sterilizaciju i obilježavanje napuštenih životinja, naročito pasa lutalica, te njihovo ponovno puštanje na mjesta prirodnog staništa, a s ciljem stabilizacije populacije napuštenih životinja kontrolom njihove reprodukcije u kratkom roku.
(5) Odredba iz člana 4. ovog zakona o zabrani uzgoja životinja s ciljem proizvodnje krzna
stupit će na snagu 2018. godine.
ovo boldirano smo upravo jaca, amela i ja uradila sa ovim psima. odveli ih na besplatnu kastraciju i vratili tamo odakle smo ih uzeli. kad smo ih vracali, jedan covjek nas je veoma ruzno docekao uz uvrjedljive rijeci i prijetnje da ce nas tuziti sto vracamo pse. odjednom se pojavio neki stariji bracni par koji nije imao pojma uopste o cemu se radi u toj nasoj svadji sa ovim prvi covjekom. samo su culi da on govori kako su psi opasni i kako ih mi branimo. to je njima bilo dovoljno da i oni pocnu sa vrijedjanjem, prijetnjama da ce nas udariti i fizickim nastranjem na nas. svaki pokusaj da im kazemo da je ovo opce prihvacena metoda suzbijanja broja lutalica u svijetu je propao. glavni argument im je, naravno, bio sto ih sebi ne uzmemo. kad bi im pokusali reci da su bili na vet. stanici na stupu i da su kastrirani, njihov odgovor je bio:"stas ti meni pricat, nemoj da ti samar opalim!" na kraju je amela zovnula policiju, a ono troje se razbjezalo. kad je policija dosla, nisam ja ocekivala da ce se oni sad maziti sa njima, ali barem osnovno znanje o zakonu koji trebaju da sprovode nisu pokazali. totalno nezanje i nerazumijevanje.
ogromna vecina stanovnistva je takva. mene je strah da im neko nesto ne uradi. gledaju ih kao cudovista, a meni brko i zuti u krilu sjedili u autu i takmicili se ko ce se vise maziti. mene je zaista strah da ih ne otruju ili zgaze. mogli bi im sasvim normalno prici i zadaviti ih jer su ovi psi prijateljski nastrojeni prema svima i ne slute kakvih cudovista ima na dvije noge. oni bi se savrseno mogli naviknuti na zivot u stanu. molim sve one koji imaju sredstva, vremena i dovoljan osjecaj odgovornosti prema zivotinjama da nam pomognu i da udome ove predivne jadne pse za koje se ja svaki dan molim da ih zive nadjem.
(Rok za donošenje podzakonskih akata)
(1) Podzakonski akti iz ovog zakona bit će doneseni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(2) Imaoci pasa i mačaka dužni su da mikročipuju i upišu u registar svoje kućne životinje rođene, odnosno nad kojima je stečeno vlasništvo prije stupanja na snagu ovog zakona, u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(3) Skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona moraju se osnovati u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(4) Do osnivanja skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona, od tijela predviđenih ovim zakonom, veterinarske stanice mogu, u saradnji s nadležnim općinskim organima, provoditi kastraciju, sterilizaciju i obilježavanje napuštenih životinja, naročito pasa lutalica, te njihovo ponovno puštanje na mjesta prirodnog staništa, a s ciljem stabilizacije populacije napuštenih životinja kontrolom njihove reprodukcije u kratkom roku.
(5) Odredba iz člana 4. ovog zakona o zabrani uzgoja životinja s ciljem proizvodnje krzna
stupit će na snagu 2018. godine.
ovo boldirano smo upravo jaca, amela i ja uradila sa ovim psima. odveli ih na besplatnu kastraciju i vratili tamo odakle smo ih uzeli. kad smo ih vracali, jedan covjek nas je veoma ruzno docekao uz uvrjedljive rijeci i prijetnje da ce nas tuziti sto vracamo pse. odjednom se pojavio neki stariji bracni par koji nije imao pojma uopste o cemu se radi u toj nasoj svadji sa ovim prvi covjekom. samo su culi da on govori kako su psi opasni i kako ih mi branimo. to je njima bilo dovoljno da i oni pocnu sa vrijedjanjem, prijetnjama da ce nas udariti i fizickim nastranjem na nas. svaki pokusaj da im kazemo da je ovo opce prihvacena metoda suzbijanja broja lutalica u svijetu je propao. glavni argument im je, naravno, bio sto ih sebi ne uzmemo. kad bi im pokusali reci da su bili na vet. stanici na stupu i da su kastrirani, njihov odgovor je bio:"stas ti meni pricat, nemoj da ti samar opalim!" na kraju je amela zovnula policiju, a ono troje se razbjezalo. kad je policija dosla, nisam ja ocekivala da ce se oni sad maziti sa njima, ali barem osnovno znanje o zakonu koji trebaju da sprovode nisu pokazali. totalno nezanje i nerazumijevanje.
ogromna vecina stanovnistva je takva. mene je strah da im neko nesto ne uradi. gledaju ih kao cudovista, a meni brko i zuti u krilu sjedili u autu i takmicili se ko ce se vise maziti. mene je zaista strah da ih ne otruju ili zgaze. mogli bi im sasvim normalno prici i zadaviti ih jer su ovi psi prijateljski nastrojeni prema svima i ne slute kakvih cudovista ima na dvije noge. oni bi se savrseno mogli naviknuti na zivot u stanu. molim sve one koji imaju sredstva, vremena i dovoljan osjecaj odgovornosti prema zivotinjama da nam pomognu i da udome ove predivne jadne pse za koje se ja svaki dan molim da ih zive nadjem.
- SenSen
#54 Re: psi u opasnosti traže dom!
Evo @miare sa zakonima
Trebala bi biti pravnik, nasla si sebi poziv
Ali ozbiljno, ovo je za Boze sacuvaj! Cuj prijetili vam nasiljem!? Kakvi divljaci! Mora da su jedva docekali da se sa nekim posvadjaju... Sta je policija rekla? Ako nisu znali za zakon, bar ste ih informisali da znaju ubuduce..
U svakom slucaju, drago mi je da su sve cuke nadjene i da ce se udomiti
Ali ozbiljno, ovo je za Boze sacuvaj! Cuj prijetili vam nasiljem!? Kakvi divljaci! Mora da su jedva docekali da se sa nekim posvadjaju... Sta je policija rekla? Ako nisu znali za zakon, bar ste ih informisali da znaju ubuduce..
-
neraida
#55 Re: psi u opasnosti traže dom!
Nazalost nasi ljudi imaju jako ruzan stav o zivotinjama.
Svi se prave jako pametni,zakone mozes zadrzati za sebe,jer nasi pametnjakovici su i onako su najpametniji a jos da znaju zakone gdje bih im bio kraj.
Nemogu se sada sjetiti ko no rece "sto vise upoznajem ljude,sve vise volim zivotinje" da upravo tako je.
Pa smjesti ih u pansion dok se sta ne nadje,valjda cemo skupiti para za to!===???????????????????????
Svi se prave jako pametni,zakone mozes zadrzati za sebe,jer nasi pametnjakovici su i onako su najpametniji a jos da znaju zakone gdje bih im bio kraj.
Nemogu se sada sjetiti ko no rece "sto vise upoznajem ljude,sve vise volim zivotinje" da upravo tako je.
Pa smjesti ih u pansion dok se sta ne nadje,valjda cemo skupiti para za to!===???????????????????????
- *miara*
#56 Re: psi u opasnosti traže dom!
jedan policajac je bio fin. uspjela sam mu koliko-toliko objasniti da je ovo najbolje rjesenje. bio je jedini kulturan tu noc. sasluso je i rekao svoje, nije upadao u rijec. ovaj drugi ljubi asfalt svako jutro, ja mislim, jer je donedavno na vrhu planine sa medvjedima zivio. niti je znao sta je kultura razgovora, ne zna nista o psima, nista sto se tice zakona. glavni argument mu je bio sto se boji svoje dijete u granap poslati zbog pasa. ja mu kazem da je ovo jedino dugorocno rjesenje za sklanjanje lutalica, a on opet kaze boji se zbog svog djeteta... onda je govorio kako se to tako ne radi, njih treba u prihvatiliste poslati, zasto ne pravimo mi prihvatiliste (NAS TROJE????!!!), nigdje u svijetu se psi ne vracaju na ulice, psi prenose bolesti, zbog nas se povecava broj lutalica, sto ne pomazemo bolesnoj djeci...itd. nece sigurno ostati na ovome. preko vikenda necu iz stana mrdnuti dok ne pripremim sve da posaljem pismo sefu onog lika sto nas je prvo napao, nacelniku opstine, gradonacelniku, MUP i raznim ministarstvima. necu se ja njima zaliti sto ne prave prihvatiliste, sto se ne brinu za zivotinje. njima se mora objasniti da ovaj zakon ne stiti lutalice, nego ih sklanja sa ulice; kojom metodom to rade, sto bas tom metodom. uzecu primjer beograda (moracu tamo prihvatilista kontaktirati radi informacija) i moracu naci neku strucnu osobu (ili vise njih) da potpisu ta moja pisma. moj je glavni cilj edukacija stanovnistva. nadam se da ce mi u ovome pomoci moja bivsa profesorica, jedna veoma pametna zena.SenSen wrote:Evo @miare sa zakonimaTrebala bi biti pravnik, nasla si sebi poziv
![]()
- *miara*
#57 Re: psi u opasnosti traže dom!
najveci strucnjaci za zivotinje su oni koji nikad nisu imali kucnog ljubimca. evo ponudio se sir oliver za pansion. hvala mu puno, moram se prvo sa jacom dogovoriti jer smo mi u timu sto se tice ovih pasa. iskreno se nadam da ce sivog uzeti duplo_golo. ako se to desi, mozemo brku i zutog u pansion i onda isprinati oko stotinjak letaka. sve od hrasnog do sedrenika treba oblijepiti.neraida wrote:Nazalost nasi ljudi imaju jako ruzan stav o zivotinjama.
danas cu isprintati letke za onu curu sa druge teme. polijepicu letke po grbavici i kovacicima. cini mi se ko da su tamo ljudi najcivilizovaniji.
-
darprirode
#58 Re: psi u opasnosti traže dom!
Vecina nasih ljudi ima pogresan stav o zivotinjama, al nas nekoliko ne mozemo promjeniti mnogo treba nam jos ljudi da bi bilo sta upjeli i da bi se bar malo promjenila svijest ljudi o zivotinjama. Ovih dana amela, jaca i ja smo se slomile dole vozajuci gore dole cuke boreci se da ostanu dole dok ne ozdrave,kupujuci hranu,elizabetansk okovratnike i jos svasta nesta. Svakako ne mogu iskljuciti jos nekoliko ljudi koji su nam pomagalli, al to je nista kolko bi nas trebalo biti. A tek koliko je onih koji ne razmisljaju kao mi to je uzas, svaki dan svako od nas dozivi neku neugodnost,prijetnje i ostalo. Mislim da zajedno mozemo napraviti puno toga, zato molim vas pomozite!
- SenSen
#59 Re: psi u opasnosti traže dom!
Nekako mi je ipak laknulo da je bar jedan policajac bio kulturan i civilizovan. Eto koliko su mi opali standardi*miara* wrote:jedan policajac je bio fin. uspjela sam mu koliko-toliko objasniti da je ovo najbolje rjesenje. bio je jedini kulturan tu noc. sasluso je i rekao svoje, nije upadao u rijec. ovaj drugi ljubi asfalt svako jutro, ja mislim, jer je donedavno na vrhu planine sa medvjedima zivio. niti je znao sta je kultura razgovora, ne zna nista o psima, nista sto se tice zakona. glavni argument mu je bio sto se boji svoje dijete u granap poslati zbog pasa. ja mu kazem da je ovo jedino dugorocno rjesenje za sklanjanje lutalica, a on opet kaze boji se zbog svog djeteta... onda je govorio kako se to tako ne radi, njih treba u prihvatiliste poslati, zasto ne pravimo mi prihvatiliste (NAS TROJE????!!!), nigdje u svijetu se psi ne vracaju na ulice, psi prenose bolesti, zbog nas se povecava broj lutalica, sto ne pomazemo bolesnoj djeci...itd. nece sigurno ostati na ovome. preko vikenda necu iz stana mrdnuti dok ne pripremim sve da posaljem pismo sefu onog lika sto nas je prvo napao, nacelniku opstine, gradonacelniku, MUP i raznim ministarstvima. necu se ja njima zaliti sto ne prave prihvatiliste, sto se ne brinu za zivotinje. njima se mora objasniti da ovaj zakon ne stiti lutalice, nego ih sklanja sa ulice; kojom metodom to rade, sto bas tom metodom. uzecu primjer beograda (moracu tamo prihvatilista kontaktirati radi informacija) i moracu naci neku strucnu osobu (ili vise njih) da potpisu ta moja pisma. moj je glavni cilj edukacija stanovnistva. nadam se da ce mi u ovome pomoci moja bivsa profesorica, jedna veoma pametna zena.SenSen wrote:Evo @miare sa zakonimaTrebala bi biti pravnik, nasla si sebi poziv
![]()
Znaci ti si sebi isplanirala vikend
-
duplo_golo
#60 Re: psi u opasnosti traže dom!
Prijatelj je juče na Stupu dobio na poklon prekrasnog terijera....žao mi je Sivog,al' se nadam da će i on naći svoj dom
- SenSen
#61 Re: psi u opasnosti traže dom!
Ja bih vrlo rado da pomognem! Samo trenutno nisam u B&H, otisla prije par sedmica, jedino mogu pomoci ekonomski.. Ali svaki dan citam ovdje, i pratim sta se dogadja. Jako mi je drago sto vidim da ima ljudi koji vole zivotinje, i hoce da nesto urade da se situacija promjenidarprirode wrote:Vecina nasih ljudi ima pogresan stav o zivotinjama, al nas nekoliko ne mozemo promjeniti mnogo treba nam jos ljudi da bi bilo sta upjeli i da bi se bar malo promjenila svijest ljudi o zivotinjama. Ovih dana amela, jaca i ja smo se slomile dole vozajuci gore dole cuke boreci se da ostanu dole dok ne ozdrave,kupujuci hranu,elizabetansk okovratnike i jos svasta nesta. Svakako ne mogu iskljuciti jos nekoliko ljudi koji su nam pomagalli, al to je nista kolko bi nas trebalo biti. A tek koliko je onih koji ne razmisljaju kao mi to je uzas, svaki dan svako od nas dozivi neku neugodnost,prijetnje i ostalo. Mislim da zajedno mozemo napraviti puno toga, zato molim vas pomozite!
Nekako racunam da u B&H ima na desetine hiljada ljudi koji svaki dan hrane ili na drugi nacin pomazu zivotinje u svojoj blizini. Ali nazalost "onih drugih" ima puno vise.. Sto se mene tice, oni ne moraju da gotive zivotinje, samo nek' ih ne sutaju okolo