ALTA Centar

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Moze li se znati izvor tih cinjenica @ins?
ins

Post by ins »

Opstepoznate stvari, samo trebati imati malcice bolje sjecanje (odnosno pamtiti ove stvari a ne ko je igrao i kojim rezultatom '86 u Engleskoj prvoj ligi) :D

Prvi je o izgradnji na MD poceo pricati Unitic, jer su skontali da u regulacionom planu stoje te dvije lokacije. Oni su doslovno trazili da ima opstina Centar besplatno ustup to, i to je naravno bilo praceo odgovarajucim lobiranjem, jer su to zaboga "braca muslimani koji su nas pomagali u ratu"...
Na kraju je to Zavod za izgradnju, mislim da je Bakir I. jos uvijek bio direktor poslao na tender, na koji se Unitic u skladu sa mentalim sklopom arapskog suvlasnika nije ni javio, jer su se smatrali duboko uvrijedjenim.
I tada su dobili iz Palace group koji su vlansici Trilanda. Ponudjena cijena je bila 9,3 miliona.
Poslije toga su u Uniticu poceli pricu o Unitic 3 neboderu...

Sto se ovih stvari oko lokacije za USA ambasadu tice, to nije bilo davno pa mozes pretraziti stare vijesti na sa-x
Last edited by ins on 29/04/2007 00:09, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Opstepoznate stvari
Znaci mahala... Zato i pitam.
ins

Post by ins »

Kakva mahala?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ins wrote:Kakva mahala?
Jel' tebi rekla-kazala i SA-X dovoljan izvor informacija kako bi nesto proglasio cinjenicom? :?

Meni, recimo, moji izvori dadose neke informacije koje se bas ne poklapaju s ovim tvojim, kao sto je recimo cijena ciscenja ostataka Marsalke gdje ce se praviti ambasada... I spominje se cifra od cak 7M... A prodavac je preuzeo tu obavezu na sebe.

Ali bilo bi interesantno iskoristiti zakon o slobodnom pristupu informacijama, iako i ti i ja brojimo zube konju bez da mu usta otvorimo.
zolloo85

Post by zolloo85 »

morti wrote:mislim da će to nići gdje je ona velika rupčaga pored historijsko-povijesnog muzeja bosne i h.

puf...taman preko puta svoje buduće ambasade...

gad bles amerika
God BLAST America

:lol:
ins

Post by ins »

Prvo, sto ne pojasnis na koji dio mislis?
Drugo, kad kazem vijest na Sa-x ne milsim na forum, vec na "vijesti na Sa-x", koje su u 99% agencijske.
Sto se cijen ciscenja tice, hajmo malo logikom: ako je bila 7.000.000., i pretpostavimo da je trebalo 1000 kamiona da odveze ostatke onih zgrada (nema sanse da je bilo toliko, ali neka), onda ispade da je po kamionu placano 7000 KM! Jel to tebi normalno? Znam da nije. I naivno je misliti da bi neko mogao platiti toliko, pa cak i u Bjelorusiji....
Na skupstini KS, kada se bunio Univerzitet zbog prodaje zemljista, Zlatko Petrovic u funk ministra je rekao da je po ugovoru za lokaciju placeno 11, 7 miliona, od cega ce 1,2 miliona biti utroseno na demoliciju, a ostatak prebacen Univerzitetu. Dan-danas ta sredstva stoje na racunu Vijeca ministara jer se svi prave ludi.
Naknadno nasipavanje zemlje je platila ambasada.
Da se razumije, ja sam potpuno protiv izgradnje US ambasade tamo, i to je promasaj kakvog nema...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ins wrote:Prvo, sto ne pojasnis na koji dio mislis?
Drugo, kad kazem vijest na Sa-x ne milsim na forum, vec na "vijesti na Sa-x", koje su u 99% agencijske.
Sto se cijen ciscenja tice, hajmo malo logikom: ako je bila 7.000.000., i pretpostavimo da je trebalo 1000 kamiona da odveze ostatke onih zgrada (nema sanse da je bilo toliko, ali neka), onda ispade da je po kamionu placano 7000 KM! Jel to tebi normalno? Znam da nije. I naivno je misliti da bi neko mogao platiti toliko, pa cak i u Bjelorusiji....
Na skupstini KS, kada se bunio Univerzitet zbog prodaje zemljista, Zlatko Petrovic u funk ministra je rekao da je po ugovoru za lokaciju placeno 11, 7 miliona, od cega ce 1,2 miliona biti utroseno na demoliciju, a ostatak prebacen Univerzitetu. Dan-danas ta sredstva stoje na racunu Vijeca ministara jer se svi prave ludi.
Da se razumije, ja sam potpuno protiv izgradnje US ambasade tamo, i to je promasaj kakvog nema...
Slazem se u potpunosti, i mislim upravo na to isto... Medjutim, ovo je Bosna...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

sve ekonomisti u pm...svi znaju sta nam treba...jos kad bi nam to imao ko proizvoditi eee....pa svi sad ulazu u kinu i indiju...pros'o je nas voz davno...ako se sami sta ne sjetimo uraditi niko vise nista znacajno nece uloziti u bosnu...

ulozice nesto sitno 5-10-50 miliona i to je to...al nema investicija koje ce napraviti bum u razvoju...pa pa...

i srbija nas je davno pretekla...eno citam da je u srbiju za 3 mjeseca ulozeno preko pola milijarde eura...a koliko je kod nas ulozeno za protekle 3 godine?
mAAm

Post by mAAm »

ins wrote:Prvo, sto ne pojasnis na koji dio mislis?
cifra od 1,2 milijona nije tacna.
ifbbpro

Post by ifbbpro »

Svemirski_Jebach wrote:na marin dvoru treba otvoriti jednu farmu za goveda i napraviti livadu za ispasu...pa onda u botanickom vrtu zemljaskog muzeja treba napraviti prostor za koze i ovce....i onda ce se mnogi osjecati kao kod kuce.

Tramvajima ce se prevoziti ljudi i dzubrivo, kao i stocna hrana. Na tramvaje treba u tom smislu dodati one stocne vagone. Mislim da je na mjestu sadasnjeg historijskog muzeja potrebno napraviti stocnu pijacu da se nesmetano moze vrsiti razmjena stoke...
Prejako! :lol:
Edin H.

Post by Edin H. »

Hoce li bilo ko otvoriti kakvu fabriku, pa zar nema dovoljno shoping centara :shock:
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Nekakva me muka uhvatila, vec desetak minuta pokusavam smisliti nesto konkretno da napisem, ali ne mogu od vec pomenute muke.

Ovim likovima sto podrzavaju gradnju bezbrojnih trznih centara samo bih porucio : "Dabogda hljeb zaradjivali u jednom, a ne bili sef".

Toliko. :-x
bauhaus

Post by bauhaus »

ma dobro fino,neka se otvaraju noci shop centri,velelepne sjajne gradjevine samo da tu izuzetnu i raskosnu ponudu prati i odgovarajuca kupovna moc.
slican trend posmatram i u austriji.samo shoping centri,jedan za drugim se grade te otimaju jedni drigim kupce.mnogi i propadnu,moraju mijenjati strukturu,organizaciju,rusiti,ponovo praviti ... jer je masa koja se crpi samo jedna.
opstaje samo onaj sa perfekto organizovanom ponudom i uopste unutarnjom organizacijom.
nista novo se nazalost i ovdje ne desava znacajno u pogledu boljeg obrazovanja,razvoja nauke,tehnologija.samo potrosnja ....
virus nezasitog potrosackog drustva dolazi i u bosnu koja je idealna za to...
profit uzima,ako ga bude bilo,samo vlasnik tog centra sa ponudjacima u njemu.to su niskoplacena radna mjesta,od kojih se u stvari ne moze zivjeti.
radno vrijeme-kad te treba,zastita nikakva... pogodno za studente i djake...
ma eto neka je sa srecom.ja ih ovdje u austriji izbjegavam,samo ono kad se mora...
alvooria

Post by alvooria »

ins wrote:
van Basten wrote:
Naravno, kad oni izgrade taj centar neki njihov biznismen će postati još bogatiji, a naš narod još siromašniji.
Interesantno...
Prvo, molim te objasni kako ce to "narod postati jos siromasniji"?
Ko je narod? Jesam li ja narod? Ja sam siguran da cu ja do kraja izgradnje ovog centra imati barem 20% vecu platu, i jos cvaknuti par dobrih honorarcica? Kako cu ja biti siromasniji?
Ili sam mozda ja oligarh?

Prijatelju,

kako ti zamisljas svijet u kojem zivis? I da li zivis uopste u njemu. Kakve to ti vrijednosti imas?
Jel ti zaista mislis da je pravilno misliti da bi neki izvjesni Tie Sosnowski trebao doci sa svojih 70 miliona KM, podijeliti "narodu" u Sarajevu da ne bi osiromasio i onda sav sretan otici kuci? :x

Tih 70.000.000 KM ce u BiH doci samo i iskljucivo zbog ovog posla i zbog profita, i da nema ovog posla i ocekivanog profita tih 70.000.000 KM nikada ne bi doslo u BiH!
Jarane, ti izgleda mislis samo na sebe i na svoj dzep. Neko ce reci, pa naravno, ta necu misliti na tvoj. E u tome i jeste poenta. Dok mi prolazimo kroz one predpolazne faze kapitalistickog drustva, u tim istim kapitalistickim drustvima postoji organizovanost, zakonodavstvo, zakoni,...
Kao prvo, rijetke su zemlje koje dozvoljavaju gradnju ogromnog soping centra u samom srcu grada, jer isti udesetorostrucuje frekvenciju saobracaja, stvara guzve. A u Sarajevu, koje je ionako prebukirano, to je zaista previse. Drugo, to je jedna od najljepsih lokacija u gradu, na udarnom mjestu,... pa se proteze pitanje, zasto i kako i odakle dati nekom Ameru bas tu lokaciju. U modernim, tim istim kapitalistickim zemljama su takve lokacije basnoslovno skupe i nezamislive. Trece, isitna je da ce mozda nase firme graditi centar, da ce se zaposliti oko 350 ljudi, ali je takoder istina da ce Amer svoje zaradene pare deponirati u Svici, Luksemburgu ili negdje drugdje. Cetvrto, puno bolja ideja bi bila, davati takve lokacije nasim ljudima, Bosancima, od cega bi drzava imala vise koristi. Peto, pa zar nije previse soping centara u Sarajevu. U tim kapitalistickim zemljama, ipak kapital nemoze sve. Postoje zakonska rjesenja npr. koliko moze biti picerija po jednom kvartu grada, koliko soping centara...
ins

Post by ins »

@alvooria

odgovor na tri pitanja:

Teza 2: jer je Amerikanac dao najvisu ponudu na tenderu
Teza 4: Villa Park je lokacija data "nasim ljudima", i ja ne vjerujem da bi iko ikada pozelio jos jednu Villu Park.
Teza 5: To je problem onih koji finansiraju izgradnju shopping centara, ne nas niti gradske/kantonalne uprave. Ima i previse bezveznih proizvodjaca sokova po BiH pa ih opet niko ne zabranjuje...
stranac2

Post by stranac2 »

alvooria wrote:
ins wrote:
van Basten wrote:
Naravno, kad oni izgrade taj centar neki njihov biznismen će postati još bogatiji, a naš narod još siromašniji.
Interesantno...
Prvo, molim te objasni kako ce to "narod postati jos siromasniji"?
Ko je narod? Jesam li ja narod? Ja sam siguran da cu ja do kraja izgradnje ovog centra imati barem 20% vecu platu, i jos cvaknuti par dobrih honorarcica? Kako cu ja biti siromasniji?
Ili sam mozda ja oligarh?

Prijatelju,

kako ti zamisljas svijet u kojem zivis? I da li zivis uopste u njemu. Kakve to ti vrijednosti imas?
Jel ti zaista mislis da je pravilno misliti da bi neki izvjesni Tie Sosnowski trebao doci sa svojih 70 miliona KM, podijeliti "narodu" u Sarajevu da ne bi osiromasio i onda sav sretan otici kuci? :x

Tih 70.000.000 KM ce u BiH doci samo i iskljucivo zbog ovog posla i zbog profita, i da nema ovog posla i ocekivanog profita tih 70.000.000 KM nikada ne bi doslo u BiH!
Jarane, ti izgleda mislis samo na sebe i na svoj dzep. Neko ce reci, pa naravno, ta necu misliti na tvoj. E u tome i jeste poenta. Dok mi prolazimo kroz one predpolazne faze kapitalistickog drustva, u tim istim kapitalistickim drustvima postoji organizovanost, zakonodavstvo, zakoni,...
Kao prvo, rijetke su zemlje koje dozvoljavaju gradnju ogromnog soping centra u samom srcu grada, jer isti udesetorostrucuje frekvenciju saobracaja, stvara guzve. A u Sarajevu, koje je ionako prebukirano, to je zaista previse. Drugo, to je jedna od najljepsih lokacija u gradu, na udarnom mjestu,... pa se proteze pitanje, zasto i kako i odakle dati nekom Ameru bas tu lokaciju. U modernim, tim istim kapitalistickim zemljama su takve lokacije basnoslovno skupe i nezamislive. Trece, isitna je da ce mozda nase firme graditi centar, da ce se zaposliti oko 350 ljudi, ali je takoder istina da ce Amer svoje zaradene pare deponirati u Svici, Luksemburgu ili negdje drugdje. Cetvrto, puno bolja ideja bi bila, davati takve lokacije nasim ljudima, Bosancima, od cega bi drzava imala vise koristi. Peto, pa zar nije previse soping centara u Sarajevu. U tim kapitalistickim zemljama, ipak kapital nemoze sve. Postoje zakonska rjesenja npr. koliko moze biti picerija po jednom kvartu grada, koliko soping centara...
pospisujem !

Nitko ne prebacuje da se mora ulagati i praviti shoping centre ali ne znam da li igdje postoji ovakva disproporcija izmedju ulaganja u shoping centre i ulaganja u proizvodne pogone i fabrike.
Da li se sada nasa uloga mijenja da li od ratne zrtve postajemo ponizni konzumenti .... preko svih ovih shoping centara se na kraju lanca izlijevaju devize koje cemo (kako zaraditi kada nema nijedne fabrike da valja).
Al jeste opija privid gradnje i sminke na prvi pogled ..to sto to neko drugi pravi i gradi a mi igramo pasivce za tim mnogi zatvaraju oci.
zzzzz

Post by zzzzz »

Ima tu malo i do nas jer nemamo povjerenja u nase ljude (cesto s razlogom). Meni je bezveze sto smo onu lokaciju na Marindvoru dali nekakvim Arapima a ne npr. ASA Preventu koji bi svoju zaradu i dalje ulagao u BiH.

Sjetimo se samo halabuke oko Holideja, frka je bila jer ga je otkupio Teleoptic, tender je ponisten, dosao je austrijski investitor i svi smo svrsavali na to da je u pitanju stranac koji je obecavao kule i gradove.

Do dan danas od tih kula i gradova nema nista, citam da nije ulozio ni obecanih milion maraka u Holidej (cak mu se prijeti i ponistenjem tendera), dok je za to vrijeme Teleoptic otkupio i pokrenuo Sarajevsku mljekaru i evo pravi nove pogone u Hadzicima.

Sto se samih shoping centara tice, oni su investicija a sve investicije su dobro dosle. Na kraju krajeva, ne prave se samo za Sarajlije, ovo podize kvalitet ponude cijelog grada i cini ga atraktivnijim i za turiste. Nije zgoreg da se u nas grad dolazi i radi shopinga
Vincent Vega

Post by Vincent Vega »

Još samo da si napisao da ga je Čaušević kupio za 4 miliona km dok su ga austrijanci platili 10 puta više.Nije da ih branim,al' činjenica je.
bauhaus

Post by bauhaus »

jedna stvar mora biti jasna.stranci nece dolaziti u sarajevo i bih radi kupovine po shopping centrima. to sve sve ima kod kuce,mozda i jos bolje od toga sta ce biti ponudjeno ...

za strance ce biti interesantno nesto sto je karakteristicno za sarajevo,bosnu,hercegovinu,a to ce slabo ili gotovo nikakao biti zastupljeno po tim media , shopping itd. centrima.osim toga koji je to stranac na odmoru koji trazi guzvu, guranje i stres kupovine za vrijeme odmora...
nisamja

#71 51. americka drzava?

Post by nisamja »

Puorto Rico maybe 51.?
Israel 52.?
Ako bude srece onda bismo bili 53.?
Slazes li se?

p.s. Mozda sam neku drzavu zaboravila?? :?

morti wrote:
karanana wrote:Samo nekakvi shopping centri. Prostori se rentaju, otvaraju se prodavnice mobitela, turske odjece, kafici, poslovnice banaka, supermarketi i kladionice. Ovo ce da propadne kao Villa Park i mnoga druga mjesta. Kakav shopping centar. Dajte nesto da se proizvodi ili gdje se usluge pruzaju gdje ce lova dolaziti u BiH.
nema toga...možda kad zvanično postanemo 51. država Velike Amerike...ali do tad lupaj glavom od zid(prije toga štekni kantu na istu, da odzvanja)...
zzzzz

Post by zzzzz »

bauhaus wrote: jedna stvar mora biti jasna.stranci nece dolaziti u sarajevo i bih radi kupovine po shopping centrima. to sve sve ima kod kuce,mozda i jos bolje od toga sta ce biti ponudjeno ...

za strance ce biti interesantno nesto sto je karakteristicno za sarajevo,bosnu,hercegovinu,a to ce slabo ili gotovo nikakao biti zastupljeno po tim media , shopping itd. centrima.osim toga koji je to stranac na odmoru koji trazi guzvu, guranje i stres kupovine za vrijeme odmora...
bauhaus, turisti nisu samo stranci. Uvijek se iz manjih mijesta islo u veca zbog kupovine a razlog je bio veca ponuda. Bolje je da se dolazi u Sarajevo (gledajuci iz ugla jednog sarajlije) nego da se ide u FIS Vitez ili mozda u Zagreb/Beograd u shoping.

Stranci sigurno nece dolaziti u Sarajevo iskljucivo radi shopinga ali bez obzira sto sve to vec imaju kod kuce, opet cekupovati u Sarajevu jer ljudi obicno vise kupuju kad su na nekom putovanju
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

MA na kraju svi ćemo biti na kasama zaposleni il ćemo slagati robu... ili ćemo biti nasmijani u bankarskom šalteru..... ili ili ...ovolika količina poslovnih centara... kao da nam je standard ogroman....
Što se pored vjerskih objekata i šoping centara ne prave škole, sportski objekti... prijeko potrebni centri za rehabilitaciju fizičkih i psihičkih trauma iz proteklog perioda...

Što nema muzeja, galerija.... parkova.... trgova.....multimedijalnih muzeja i centara....
Budimo svi VKV prodavači....
Iris31

#74 ALTA Centar

Post by Iris31 »

Da li neko zna kad se otvara i šta nam nude? :)
Neelix

#75 Re: ALTA Centar

Post by Neelix »

Pivu, kladionice, svinjetinu! :-D znam da imaju moj "glas" :D
Post Reply