Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme
-
u_prolazu2
buduci da zaista nema gotovo niti jedan primjer ljudskosti izmedju ljudi razlicitih nacionalnosti/vjera u bih, sta vi zakljucujete iz toga? o onome zavadio nas ovaj ili onaj vodja dakle nemoze biti govora, jer izuzetaka gotovo da i nema. svi su bili na svojoj strani i sve mi izgleda kristalno ispolarizirano. cak i nakon 10 godina poslije rata. jel mislite da bi u ovakvom okruzenju nepovjerenja ljudi bilo koje nacije dobrovoljno prepustili odlucivanje o sebi onima druge nacije (majorizacija, centralizacija) ? mislim da ne. dakle stavovi "hrvati u hrvatsku" "srbi u srbiju" doprinose raspadu bih vise nego imaginarni hrvatski ili srpski separatizam. niti srbima, a pogotovo hrvatima separatizam i pripajanje teritorija nije potreban ukoliko imaju sva svoja prava, ukljucujuci i kantone (entitete) i financije u svojim podrucjima u svojim rukama (ideja nije nazadna - europa regija). bosnjacki prijedlozi i rjesenje krize u bih koji su slijepi na ovu mrznju i nepovjerenje medju narodima jednako su konstruktivni kao i milosevicevo ocuvanje jugoslavije. druga stvar je sto vecina bosnjaka (kao fol patriota) vidi bih kao produzeni bosnjakistan. i za njih imaju 2 solucije: ili produzeni bosnjakistan ili mali bosnjakistan. to je jos jece izrazeno medju religioznom populacijom bosnjaka. kako se ono kaze: bujrum !
-
margareta
Sve ce biti da si se "malo" preracunao. Prva ja nisam NIPOSTO pristalicau_prolazu2 wrote:buduci da zaista nema gotovo niti jedan primjer ljudskosti izmedju ljudi razlicitih nacionalnosti/vjera u bih, sta vi zakljucujete iz toga? o onome zavadio nas ovaj ili onaj vodja dakle nemoze biti govora, jer izuzetaka gotovo da i nema. svi su bili na svojoj strani i sve mi izgleda kristalno ispolarizirano. cak i nakon 10 godina poslije rata. jel mislite da bi u ovakvom okruzenju nepovjerenja ljudi bilo koje nacije dobrovoljno prepustili odlucivanje o sebi onima druge nacije (majorizacija, centralizacija) ? mislim da ne. dakle stavovi "hrvati u hrvatsku" "srbi u srbiju" doprinose raspadu bih vise nego imaginarni hrvatski ili srpski separatizam. niti srbima, a pogotovo hrvatima separatizam i pripajanje teritorija nije potreban ukoliko imaju sva svoja prava, ukljucujuci i kantone (entitete) i financije u svojim podrucjima u svojim rukama (ideja nije nazadna - europa regija). bosnjacki prijedlozi i rjesenje krize u bih koji su slijepi na ovu mrznju i nepovjerenje medju narodima jednako su konstruktivni kao i milosevicevo ocuvanje jugoslavije. druga stvar je sto vecina bosnjaka (kao fol patriota) vidi bih kao produzeni bosnjakistan. i za njih imaju 2 solucije: ili produzeni bosnjakistan ili mali bosnjakistan. to je jos jece izrazeno medju religioznom populacijom bosnjaka. kako se ono kaze: bujrum !
tvoga zagovaranja podjela BiH . Takve izjave me zestoko podsjecaju na period od ranih '70. do kasnih '80. godina.
Nece moci vjeruj mi, uz sav tvoj sharm nece proci.
Izrekao si ortodoxnu LAZ da se mi kao narod nismo u ratu uzajamno pomagali.
Hipoteticki sve i da jesi u pravu po pitanju proslosti, u sadasnjosti i buducnosti za mene postoje vec stare podjele - na dobre i lose ljude.
-
rumenko
Pa u prolazu2 to je sasvim normalno.
Ti kazes 10 godina od rata kao da je to 1000 godina.
Ne mozes ocekivati da ljudi koji su od cetnickih koljaca pogubili djecu i citave familije ili zene koje su MASOVNO i PLANSKI silovane ili ljudi koji su bili maltretirani po cetnickim logorima sada kazu :
"Proslo je 10 godina od rata vrijeme je da zaboravimo rat i da se okrenemo zajednickom zivotu"
Ako to mislis moram ti reci da nisi normalan/normalna.
Pa srbi jos nisu zaboravili kosovski boj od prije 600 godina!!!
a ti ocekujes da neko zaboravi rat za 10 godina.
srbi jos nazivaju Muslimane Turcima a Turci su iz Bosne davno otisli!!!
To ce da saceka neke druge generacije.Mozda.....al teritorija BiH se nece nikada podjeliti na tvoju zalost....Bujrum i tebi....
Ti kazes 10 godina od rata kao da je to 1000 godina.
Ne mozes ocekivati da ljudi koji su od cetnickih koljaca pogubili djecu i citave familije ili zene koje su MASOVNO i PLANSKI silovane ili ljudi koji su bili maltretirani po cetnickim logorima sada kazu :
"Proslo je 10 godina od rata vrijeme je da zaboravimo rat i da se okrenemo zajednickom zivotu"
Ako to mislis moram ti reci da nisi normalan/normalna.
Pa srbi jos nisu zaboravili kosovski boj od prije 600 godina!!!
a ti ocekujes da neko zaboravi rat za 10 godina.
srbi jos nazivaju Muslimane Turcima a Turci su iz Bosne davno otisli!!!
To ce da saceka neke druge generacije.Mozda.....al teritorija BiH se nece nikada podjeliti na tvoju zalost....Bujrum i tebi....
-
Prag
Evo jedna prijeratna.
Jednom je moj stari livadicu popravio bicikl-specijalku i nije mu nista naplatio, jer je livadic bio jaran sa mojim starijim burazom. Dok je cekao na popravku, moja stara ga je pocastila svojim, na daleko cuvenim, baklavama i bosanskom kafom.
Baklava, zanatlija, bosanska kafa – ima li boljeg dokaza njegovoj teoriji mudzahedinske zavjere.
Ko tebe baklavom, ti njega cinicnim smajlijima i pokojom uvredom!
Jednom je moj stari livadicu popravio bicikl-specijalku i nije mu nista naplatio, jer je livadic bio jaran sa mojim starijim burazom. Dok je cekao na popravku, moja stara ga je pocastila svojim, na daleko cuvenim, baklavama i bosanskom kafom.
Baklava, zanatlija, bosanska kafa – ima li boljeg dokaza njegovoj teoriji mudzahedinske zavjere.
-
Del Boy Trotter
Jel stvarno ili...? De nam reci nešto o predratnom livadiću kad si ga već poznavao.Prag wrote:Evo jedna prijeratna.
-
missA
#57 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme
Fair, nece za dvadesetak, vise, vise godina.Fair Life wrote: Za dvadeset godina ce to pitanje tebi postavljati drugi.????margareta wrote:...Ti si suva. I sama se susi u svojoj maloj dusi ne vuci druge u mracne ponore tvoje uvele pameti i duse.[/b]
Boze me sacuvaj i zakloni !
Margareta, pitanje je bilo O.K., znaci kad tebe neko upita kako si, i kako zdravlje, ti ga odmah napadas.
Vidim da ti je uljudnost strana.
Klimakterij i iz toga proizilazi klimakterijske! Jasno?
I nije : Boze me sacuvaj i ZAKLONI, nego sakloni.
Tablete treba promijenit.
-
missA
Vidi koliko si me zbunila, nisam napisala ono sto sam zeljela napisati.
Da se vratimo temi, tko smeta oprosti.
Odličan primjer ljudskosti u ratno virjeme je sljedeci:
Kad je vasa velika i obozavana kraljica muzike kojom napajate svoju dusu i srca, Ceca otisla do nekog logora za Bosnjake, i molila upravu u logoru (medju njima i Arkana), da puste vani njenog tadasnjeg ljubavnika Muharema, (meni neznanog prezimena). Onda se je Arkan zaljubio (a mozda i nije u seljancuru iz Zitoradje), i ona mu je mogla uslugu (pustanje Muharema iz mucilista) vracati dugo, dugo....
Kad je vasa velika i obozavana kraljica muzike kojom napajate svoju dusu i srca, Ceca otisla do nekog logora za Bosnjake, i molila upravu u logoru (medju njima i Arkana), da puste vani njenog tadasnjeg ljubavnika Muharema, (meni neznanog prezimena). Onda se je Arkan zaljubio (a mozda i nije u seljancuru iz Zitoradje), i ona mu je mogla uslugu (pustanje Muharema iz mucilista) vracati dugo, dugo....
-
cowboy
#59 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme
Nije, stan je bio dvosoban, u suterenu. Porodica istjerana s Grbavice j zivjela u stanu tokom rata. Nije ostavio auto, vjerovatno je u njemu otisao na Pale. O majci mu nista ne znam. U svakom slucaju vratio je vlasnistvo nad stanom poslije rata, itd. no sve ovo nije tema topica. Tema topica je lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme. Jel' ti mislis da nije bilo fino od njega da ostavi svoje naoruzanje na raspolaganje snagama odbrane?Woody wrote:Ja, a vjerovatno je imao i dobro namjesten cetverosoban stan i golfa na parkiralistu. Ma ubilo se za zbrinjavanje lokalnog komandanta koji je prije rata u najboljem slucaju bio podstanar. Cudi me da ti taj komsija nije ostavio i svoju majku da snajpera po gradu.cowboy wrote:Interesantan primjer.TkoSmeta wrote:Zdravo svima!!!
Rijetko sam na forumu, ali kad god dodjem na njega nailazim na teme koje izazivaju posredno ili neposredno medjunacionalnu netrepeljivost. Ovaj put zelim da postavim temu koja ce imati sasvim drugi smijer. Zelim da napisete neke primjere iz rata u kojima su ljudi razlicitih vjera i nacija pomogli jedni drugima. Jednostavno da napisete neki dogadjaj koji pokazuje ljudskost, a ne mrznju, ubijanja i sl. Evo ja cu da pocnem sa jednim primjerom. Jedna osoba iz mog ulaza, Muslimanske vjeroispovjesti, nazvala je Pravoslavca i rekla mu da dolaze da ga hapse iako nije bilo nikakvog razloga za hapsenje. Covjek je istog trena izasao iz stana i tako se spasio nepotrebnog maltretiranja, a mozda je spasao i zivot. Nikad nikom nije rekao ime tog covjeka u namjeri da ga sacuva od eventualnih problema, a milion puta je ispricao tu pricu u kojoj ga zove moj brat Musliman. Ni sad kad je mir nece da oda njegovo ime, jer kako on kaze u ovoj nasoj jebenoj zemlji se nikad ne zna sta je dobro, a sta ne. Mozda cu mu u buducnosti s tim napraviti probleme. Vazno je da moja djeca to znaju... Toliko i hvala.
Imam i ja jedan slican. Jedna osoba iz mog ulaza, Pravoslavac, je naprasno nestao, skupa sa porodicom, jednog svjezeg jutra u Martu '92. Ostale komsije, uglavnom Bosnjaci i Hrvati, provodili su prve dane rata slusajuci vijesti, i pitajuci se, izmedju ostalog, gdje li je onaj komsija Pravoslavac, fini gospodin, uvijek je imao lijepu rijec za svakoga. U medjuvremenu, pripadnici teritorijalne odbrane su dosli do liste lokalnih clanova SDS-a, na kojem se naslo i ime gorespomenutog komsije Pravoslavca. Naravno, usli su mu u stan, i nakon detaljne pretrage nasli skrivenu (u duplom zidu ormara): AK-47 sa 4 okvira, Papovku, municiju za istu, kao i 6 rucnih bombi. Kako oruzja i municije u to doba zaista nije bilo dovoljno na strani branioca Sarajeva, momci iz ove jedinice teritorijalne odbrane su bili vise nego zahvalni na nesebicnoj pomoci ovog komsije, jer im je ostavio svoje privatne zalihe, kao da je znao da je to upravo ono sto im treba. Doduse, ostaje pitanje koji ce mu qurac toliko naoruzanja u stanu, no to vjerovatno treba ostaviti za neku drugu temu.
-
margareta
"Mala" ne zayeb8vaj se samnom. Nemam namjeru drzati lekcije iz kulture dijaloga i sl.sranja.Kaki mami o klimakTERICNIM PMS valunzima.Klimakterij i iz toga proizilazi klimakterijske! Jasno?
Ti ces iz dugorocnog puberteta upast' u PMS aonda u klimakterICNE valunge.......tad ces saaaama navlacit' 'bijele' rukavice na noge.
-
Santos
Bilo je i nas svih imena u ulazu i naveo sam primjer na temu ali sam moro i ono drugo dodat jer dobar primjer ne zna svako da cijeni.A sto se tice mazijanja ja sam sa jaranom preko 8 krovova od mjesne zajednice mazno struju ali smo sve sjebali kad smo prikljucili akumulator.Nemoj da se nerviras steti zdravlju.Vozdra.
-
thiny
missA - dvije rijeci ili...?missA wrote:Edine ne slijedis! Ne guraj nos i ne njuskaj tamo gdje ti nije mjesto!
Ne pise se miss uvijek velikim slovom.
Kad smo vec kod pisanja, i internetnoj konverzaciji kad imas nesto odvojeno kod imena, recimo slozeno od 2 ili vise rijeci moras ih povezati sljedecim znacima _; ili -. Recimo Edin h, bi bilo pravilno napisano ovako Edin_H itd. itd. U internet konverzaciji je obavezna upotreba malih slova, jer kad upotrebljavas velike znaci da urlas, deres se na ostale clane u interakcijskom procesu. Takve malenkosti, pa ih ne znas!
A razumijem ja tebe, ti bi malo disukutirao i pisao po temema rezerviranim za odraslu populaciju, pa nemas sta, jel de?
missA - malo A ili urlas...?
clane - nepostojeca rijec
-
thiny
Obicno ne obracam paznju na pravopisne i gramaticke greske, ali kako ti izgleda zelis druge poducavati u tom podrucju, ne mogu a da ti ne ukazem na tvoje greske. (se je - nikad zajedno)missA wrote:Vidi koliko si me zbunila, nisam napisala ono sto sam zeljela napisati.
- seln
#64 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme
Woody wrote:Ja, a vjerovatno je imao i dobro namjesten cetverosoban stan i golfa na parkiralistu. Ma ubilo se za zbrinjavanje lokalnog komandanta koji je prije rata u najboljem slucaju bio podstanar. Cudi me da ti taj komsija nije ostavio i svoju majku da snajpera po gradu.cowboy wrote:Interesantan primjer.TkoSmeta wrote:Zdravo svima!!!
Rijetko sam na forumu, ali kad god dodjem na njega nailazim na teme koje izazivaju posredno ili neposredno medjunacionalnu netrepeljivost. Ovaj put zelim da postavim temu koja ce imati sasvim drugi smijer. Zelim da napisete neke primjere iz rata u kojima su ljudi razlicitih vjera i nacija pomogli jedni drugima. Jednostavno da napisete neki dogadjaj koji pokazuje ljudskost, a ne mrznju, ubijanja i sl. Evo ja cu da pocnem sa jednim primjerom. Jedna osoba iz mog ulaza, Muslimanske vjeroispovjesti, nazvala je Pravoslavca i rekla mu da dolaze da ga hapse iako nije bilo nikakvog razloga za hapsenje. Covjek je istog trena izasao iz stana i tako se spasio nepotrebnog maltretiranja, a mozda je spasao i zivot. Nikad nikom nije rekao ime tog covjeka u namjeri da ga sacuva od eventualnih problema, a milion puta je ispricao tu pricu u kojoj ga zove moj brat Musliman. Ni sad kad je mir nece da oda njegovo ime, jer kako on kaze u ovoj nasoj jebenoj zemlji se nikad ne zna sta je dobro, a sta ne. Mozda cu mu u buducnosti s tim napraviti probleme. Vazno je da moja djeca to znaju... Toliko i hvala.
Imam i ja jedan slican. Jedna osoba iz mog ulaza, Pravoslavac, je naprasno nestao, skupa sa porodicom, jednog svjezeg jutra u Martu '92. Ostale komsije, uglavnom Bosnjaci i Hrvati, provodili su prve dane rata slusajuci vijesti, i pitajuci se, izmedju ostalog, gdje li je onaj komsija Pravoslavac, fini gospodin, uvijek je imao lijepu rijec za svakoga. U medjuvremenu, pripadnici teritorijalne odbrane su dosli do liste lokalnih clanova SDS-a, na kojem se naslo i ime gorespomenutog komsije Pravoslavca. Naravno, usli su mu u stan, i nakon detaljne pretrage nasli skrivenu (u duplom zidu ormara): AK-47 sa 4 okvira, Papovku, municiju za istu, kao i 6 rucnih bombi. Kako oruzja i municije u to doba zaista nije bilo dovoljno na strani branioca Sarajeva, momci iz ove jedinice teritorijalne odbrane su bili vise nego zahvalni na nesebicnoj pomoci ovog komsije, jer im je ostavio svoje privatne zalihe, kao da je znao da je to upravo ono sto im treba. Doduse, ostaje pitanje koji ce mu qurac toliko naoruzanja u stanu, no to vjerovatno treba ostaviti za neku drugu temu.
Da se podsjetimo na Woody-jev prvi post na forumu, u doba kad je jos mircerka hodala zemljom...
- Hemel
#65 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme
ti si njegova nocna mora. 
-
decembar2017
#66 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme
Zar nije u pravu da su 5-kolona i naoruzani cetnici samo izmisljotina alijin dzihad ratnika da bi mogli da opljackaju nevin srpcki narodseln wrote:Woody wrote:Ja, a vjerovatno je imao i dobro namjesten cetverosoban stan i golfa na parkiralistu. Ma ubilo se za zbrinjavanje lokalnog komandanta koji je prije rata u najboljem slucaju bio podstanar. Cudi me da ti taj komsija nije ostavio i svoju majku da snajpera po gradu.cowboy wrote:
Interesantan primjer.
Da se podsjetimo na Woody-jev prvi post na forumu, u doba kad je jos mircerka hodala zemljom...
- drag_gost
#67 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme
Ko je Woody?