Odnosi s kolegama na poslu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seln

#51 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by seln »

Prolaznik wrote:
Mačak wrote:baš mi je drago da se Prolaznik "uključio" u ovu diskusiju.
ni u jednoj firmi nisu sjajni međuljudski odnosi zaposlenih. kod državnih firmi je prisutan mobing i on (mobing) je strašan.
kod privatnih firmi (po mom iskustvu) ima znatno manje mobinga ali ima druga stvar - svakodnevni strah od otkaza. ne bih sada vagao u smislu šta je gore. ono, mene samo interesira, bez da provociram, zašto zaposlenici kod privatnika nisu bolje plaćeni? znam slučajeva (a i iz mog direktnog iskustva) kada čovjek radi kod privatnika za petoricu a prima samo jednu i to mizernu plaću. to je direktno i usko povezano sa međuljudskim odnosima u toj firmi. kako iko može očekivati od nekoga da tako rinta, da jedva kraj s krajem sastavlja i da ne nokautira (uslovno rečeno) svakoga iz svoga radnog okruženja ko mu stane na žulj? po meni je činjenica da su odnosi s kolegama na poslu odlični u odnosu na to kakva je ekonomsko-politička situacija u BiH.
Kod nas je takva situacija da firmu može otvoriti svako i to za mizernih 10.000 KM osnivačkog kapitala. Vlasnik je uglavnom i direktor. To može biti svako bez obzira na stručnu spremu, znanje i iskustvo. Zato imamo masu firmi koje vode nestručni ili nekompletni direktori. Ako je dobar inžinjer ne mora nužno biti da zna raditi sa ljudima i da zna voditi tim. To je razlog zašto imamo toliko puno firmi gdje se direktori ponašaju kao srednjevjekovni feudalci i smatraju da su radnici njegovi kmetovi koju mu moraju raditi kako on želi a plata je privilegija koju radnik dobija zbog njegove dobre volje.

Poznam puno takvih slučajeva i uglavnom izbjegavam da radim sa takvim firmamam jer ta njihova loša ljudska strana vrlo brzo ispliva na provršinu. Svaki radnik mora imati svoje dostojanstvo i ne može ti biti sluga da ga šalješ na pijacu ili da ti kosi travu poslije posla. Time direktno sam stvaraš loše odnose u firmi. Ipak, moram kazati da u velikoj većini sami radnici nisu zainteresovani da firmu u kojoj rade tretiraju kao nešto o čemu treba da se brine kao da je njegova. Tu svijest još dugo nećem imati na našim prostorima. Tu dolazi do raskola u poimanju firme, posla, odgovornosti jednih (radnika) i drugih (direktora/vlasnika). To zatim stvara frustracije kod direktora jer treba da sastavlja kraj sa krajem uz vrlo ograničena sredstva a po drugoj strani vidi kako radnik slabo gospodari sa povjerenim mu resursima. Time direktno ugrožava, prvo sebe, zatim kolege i firmu u cjelini.
Ja, fakat, nemam direktorskog iskustva, ali imam poprilicno radnog.
Tema je, nazalost, malo otisla u ideoloske vode, pa smo dozivjeli i pjevanje himne kapitalu (Murise, polij po udrobljenom vareniku i bice dobra popara), teoriju viska vrijednosti i svasta nesta...
pri tome je pitanje bilo vrlo jasno: sta uciniti protiv losih medjuljudskih odnosa?
Meni nije bas najjasnije sta su zapravo "losi odnosi" u firmi koji npr. zahtijevaju "sankcije"?
rade li radnici lose, sporo, premalo...ili si medjusobno kopaju oci?
Iz iskustva znam da u svakom raju postoji po jedna zmija i da u svakoj idilicnoj firmi ima po jedan koji muti. Dobar direktor (poslovodja, polir, kako god) bi morao jasno i glasno da kaze da ne dozvoljava mobing i intrige i da je spreman iste i sankcionisati.
Ako, pak, radnici premalo ili lose rade (pri cemu definiciju sta je dobro i dovoljno svaka firma odredjuje za sebe i ona ne mora biti ispravna), onda postoji opomena - ozbiljan razgovor - otpust. Naravno, tu pod tockove padne i mnogo dobrih radnika, ali to je kapitalizam i tako ce i ostati do neke nove revolucije i giljotine.
Prolaznik

#52 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:41, edited 1 time in total.
ružmarin-a

#53 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by ružmarin-a »

malo morgen :D

ako ti radnik radi u računovodstvu i ima uvid u sve prilive :-D

misliš da neće tražiti ovišicu?

a i ne mora biti u rač. službi da vidi da firmi dobro ide

i zašto ne bi dobio dio tog velikog kolača...kad je i sam bio maestro koji ga je napravio takvom delicijom, od svih resursa uloženih u nj : materijala, truda...vremena
:)
atko

#54 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by atko »

patrius wrote:
atko wrote:@Murisno1

Upravo tako ... ko hoce nadje resenje .. ko nece nadje izgovor ;)

Potpis na sve sto si do sad rekao na ovoj temi ;) :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ma jasta.Vjerovatno je i Einstein iz puke dosade i nezadovoljstva,a mozda i iz cistog hira,odlucio da formulise Teoriju Relativiteta :oops: Ala ste pametni u tri mile materine.Sve probleme svijeta rijesiste.Ma to je za vas sitnica.Hajd' majke vam poklop'te se po usima i ne lupetajte 8-)
Otkad "medjunarodna zajednica" trazi rjesenje za BIH,a vi tu sjedite skrstenih ruku i necete da pomognete,sram vas bilo :D
A koji je tvoj problem :? ... osim sto si nekulturan ... pogledaj ti izrazavanja a lafo pokusavas disukutovati i ktomu jos da prostis pokusavas biti najpametniji na temi :-)

Ja imam svoj stav... ti imas svoj stav ... slobodno kukaj, prenemagaj se i cmizdri kako te svi mrze kao se nemoze nista uciniti kako si ti u pravu a svi oko tebe su u krivu ... svaki poslodavac je gad a koji ti je duzan i koji ti MORA dati posao jelde ??? Gdje to pise ? Ako ne stima ides dalje ??? Al misevi ne smiju da pisnu nego dodju ovdje na forum istresati svoje frustracije :-)

Ja sam radio u firmi u kojoj je direktor upadao u kancelarije iznenada i ako te zatekne da nisi na radnom mjestu slijedi ti ribanje ... i mene tako zateko izutra da grijem ruke na radijatoru jer je bio zestok minus i tek sam usao u kancelariju iza studenog volana :lol: i lafo njemu u kancelariju ... i svi me blijedo gledaju ko da idem na el. stolicu ... i ja udjem on kreno srat ... nasmijem mu se u lice i kazem to prosipajte kome hocete al ja nisam debil ... smiri se nekoliko mejseci i onda kad sam jednom trebo na neku edukaciju 5 dana ici trazio da se obavezem da necu napustiti firmu 5 godina ... i naravno ja mu vratim taj anex uz selem i zahtjev za raskid radnog odnosa ... iako sam tada bio jos apsolvent bez pare u depu i sa nekim dugovanjima itd itd ... ali znao sam koliko vrijedim i koliko za mene na trzistu ima ponude ... iste sedmice sam nasao drugi posao i taj poslodavac vec vise godina za redom je najpozeljniji poslodavac u BiH ... a sto se tice radne kilme ... vodim tim ljudi koji su moji prijatelji ... mi se brinemo jedni za druge kad je neko bolesan ili kad ga nema na poslu, skupa odemo na rostilj itd itd ... a opet smo profesionalci i posao nikad nije trpio ... i tim smo koji svako malo dobija pohvale od visih instanci ;) ... no necu previse da pricam jer ce neki u nedostatku argumenata okrenuti u offtopic kako se ja kao nesto falim :-?

Dakle
Mozes ostati u cahuri ikukati i dopustiti svakoj shusi da te gazi
ili
Mozes biti prvo insan, pa onda neko ko je vrijedan i ko radi ko je sebe izgrado, ko vjeruje u sebe i svoje mogucnosti i ko ima muda da i riskira kad treba ;-)

Znam ja da je prva metoda laksa ... po vazdan ne radis nista, sef mrzi tebe a onog preko stele gura ... navece kafica i kukanje kako je svijet nepravedan ... ali svako ima izbor i zato neka izaber i neka se poklopi i suti ;)
Prolaznik

#55 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:40, edited 1 time in total.
seln

#56 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by seln »

Prolaznik wrote:
Kao što sam u prethodnom postu napisao ima svakakvih direktora i isto toliko situacija. Nema jedinstvenog urneka. Tačno je što si napisao ali nije nužno da je to ustaljeni šablon ponašanja direktora do radnika. Poduzetništvo je rastegljiv pojam. Tačno je da radnik (ali i direktor je radnik) stvaraju bruto dohodak iz kojeg se sve financira. Najveći problem je shvatanje pojma "vlasništvo nad sredstvima za rad". Da pojednostavim: kada uzmem taksi - ja unajmim radnika da me vozi na određenoj dionici. Za to mu platim kolika je tarifa. Ako mi ne odgovara tarifa idem pješke. Ne diskutujem sa taksistom koliki su mu troškovi i koliki će mu biti profit? Kada ja unajmim radnika stvar je ista: ponudim mu posao za koji ga platim koliko je dogovoreno. Nema dalje diskusija koliko on doprinosi u ukupnom dohotku i koliki će nakraju godine meni ostati profit? Socijalizam je tretirao fondove, zajedničke i sindikalne potrošnje... Ne guraj svoj nos u moj novčanik.
Ovo je malo previse pojednostavljeno i opet je offtopic, jer je ideologija. Ali, kad vec pricamo...
nije to tako jednostavno. U Bosni, koja je sada u fazi prvobitne akumulacije kapitala, vladaju bas onako mancesterski adeti...sef je bog i zakon u personalnoj uniji, uzmi ili ostavi. U ostatku Evrope je to malo drugacije. Radnik nije samo radnik (inace bi nekoga bas zaboljelo zato sto neko strajka), on je i KONZUMENT.
Rast standarda obicnog radnika je, paradoksalno, unaprijedio kapitalizam, jer taj isti kapitalizam vise nije opsluzivao samo tanki sloj elite i bogatasa, vec i mnogobrojno radnistvo sa sve vecim standardom. ZATO se radnici i stimuliraju, a neki imaju cak i udjela u profitu.
ružmarin-a

#57 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by ružmarin-a »

hvala na odgovoru @prolaznik

to je i dobro ako si ti kao poslodavac spreman na podjelu udjela u vlasništvu, na prtnerstvo

ali, općenito, oni poslodavci koji žele sve za sebe i nisu baš friendly raspoloženi prema svojim uposlenicima
i ne pristaju na zajedničko parčanje i podjelu kako profita, tako i firme

šta s njima?

ovo može biti mač s dvije oštrice i doslovce "ko traži veće izgubi iz vreće"
jer s jedne str uposlenik može otići iz firme, a i poslodavac ostati bez valajanog radnika jer nije pristao na uslove ovog

kompromis kao iznalaženje rješenja je super, jer je ekvilibrij jako teško postići
Prolaznik

#58 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:40, edited 2 times in total.
patrius

#59 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by patrius »

Drug @seln bi trebalo da zna od materijalnih uslova zavisi mentalni sklop pojedinca kao i cjelokupni drustveno-politicki zivot odredjene zajednice.Da li je normalno ocekivati da se jednako ponasaju,da jednako misle i da jednako uopce dozivljavaju svijet jedan milioner i jedan najamni radnik,koji zivi od danas do sutra :?

A sto se tice ovoga sto drug @Prolaznik veli,moram reci da je meni poznata sustina ugovora,i da je on tu tek da zamagli transakciju i da prikrije neplaceni rad najamnih radnika,koji je nekad,u feudalnom sistemu,bio jasan i otvoren u obliku kuluka.Dakle,samo zato sto postoji ugovor i isplata stvar izgleda malo drugacija nego sto u sustini jeste.Da i ne govorimo o tome,druze @Prolaznice,kako se sve ostale robe na trzistu moraju najprije platiti da bi se posjedovale,dok se radna snaga placa tek nakon sto je dejstvovala (dakle,nakon sto je iskoristena i opredmecena u robi ili usluzi koja se prodaje),nerijetko i veoma,veoma dugo nakon toga.Svuda,dakle,radnik kreditira kapitalistu :wink:
Dakle,sta hocu da kazem:nije ista stvar,niti se moze porediti,druze @Prolaznice,kad ti uzimas taxi-uslugu,posto je to odnos dva nezavisna i ravnopravna lica,kao i uzeti najmanog radnika pod ugovor.Naime,kod taxi-usluge ne postoji nikakav ugovor,zar ne :wink: On ne treba ni tebi ni taxisti.Do vas je hocete l' se uspjeti pogoditi ili ne.Medjutim,kad treba "zarobiti" radnu snagu,onda je sasvim jedna stvar prije potpisivanja istog,onako,formalno,a sasvim,do neprepoznatljivosti,druga(cija) u praxi...

Dabome,ugovor je i nuzan,u svim odnosima,kako izmedju poslodavca i radnika,tako izmedju samih kapitalista medjusobno,kao garancija protiv prevare i zloupotrebe,posto se ona podrazumijeva u antagonistickoj,konkurentskoj borbi.
ružmarin-a

#60 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by ružmarin-a »

plaća unaprijed :?
je li iko platio nešto prije je vidio :-) i ono dobilo materijalnu i opredmećeno opipljivu dimenziju :oops:
Maxwell2008

#61 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Maxwell2008 »

patrius wrote:Naravno,radnik bi trebao da se brine za firmu KAO da je njegova,samo eto sto nije,jbg :wink: Sta da se radi :? Kao da on tu radi iz cistog entuzijazma,kao da je to njemu hobi (jos iz djetinjstva)a ne iz nuzde,radi prezivljavanja.Dabome,radnik bi trebao da se brine za firmu kao da je njegova vlastita,ali kad su u pitanju duznosti i obaveze,medjutim,kad je rijec o njegovim pravima,onda on tu nema sta da prica.On mora sve da ucini da pos'o ide u najboljem redu,treba da vodi racuna o najmanjoj sitnici,ma jednostavno,treba da "gori" da bi se "postigao cilj",a kad se on postigne,onda on nema od toga nikakve fajde.Njegovo se zna:platica,i adio.Pokatkad se mozda malo "zamazu oci" kakvim sitnim stimulanscicem,i to je to.A i to ce ,kroz prigodne sankcije,vratiti s kamatama(je l' tak',druze @Prolaznice :wink: )

Ono sto treba znati jeste to da radnik stvara fond iz kojeg se sve placa.I troskovi proizvodnje/usluge,i njegova plata i doprinosi,ukratko,sve obaveze nastale u odredjenom periodu,u jednom obrtnom ciklusu,i gazdin dohodak i profit preduzeca...Posto mnogi vjeruju u iluziju da im to gazda placa iz svog dzepa.Da to nije tako,jasno je iz same cinjenice da,cim pos'o ofali,plata kasni,ma koliko da gazda ima love...Da,nikako se ne moze dovesti u sklad sa zdravim razumom ono sto pricaju i sto rade,bas kao sto i "bozji cuvari" svakodnevno svojim djelima demantuju vlastite dogme...Oni propovijedaju drugima kao zivotni cilj i ideal sve ono sto oni sami nisu,ne zele i nece nikad biti :oops:

Ovo drug @Prolaznik,vjerujem,vrlo dobro zna,kao sto vjerujem i da nastoji biti korektan koliko je to moguce pod ovim nekorektnim okolnostima...
@patrius jarane pa ti bi htio da polovis zaradu sa firmom, a da naravno pritom nista ne ulozis. E vidis to je moglo u proslom propalom sistemu ili nekom utopistickom koje jos nije doslo (a ne znamo ni ja ni ti da li ce doci). Mozemo jos zakljuciti da ja i ti i ostali koji sada zive necemo to dozivjeti, prema tome vrati se u sadasnjost spusti se na zemlju i polagano ostavi filozofiranje. :thumbup:
seln

#62 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by seln »

patrius wrote:Drug @seln bi trebalo da zna od materijalnih uslova zavisi mentalni sklop pojedinca kao i cjelokupni drustveno-politicki zivot odredjene zajednice.Da li je normalno ocekivati da se jednako ponasaju,da jednako misle i da jednako uopce dozivljavaju svijet jedan milioner i jedan najamni radnik,koji zivi od danas do sutra :?
Ne moze se ocekivati da isto misle i rade, to je u prirodi stvari... ali u jednom uredjenom drustvu (a nase to nije) se moze ocekivati iskren i profesionalan odnos sa nekim minimumom lojaliteta u oba pravca, tj. da sef ne otpusta radnike ako je profit manji za 1% i da radnik ne napusta firmu jer druga nudi 20 KM vise.
Maxwell2008

#63 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Maxwell2008 »

seln wrote:
patrius wrote:Drug @seln bi trebalo da zna od materijalnih uslova zavisi mentalni sklop pojedinca kao i cjelokupni drustveno-politicki zivot odredjene zajednice.Da li je normalno ocekivati da se jednako ponasaju,da jednako misle i da jednako uopce dozivljavaju svijet jedan milioner i jedan najamni radnik,koji zivi od danas do sutra :?
Ne moze se ocekivati da isto misle i rade, to je u prirodi stvari... ali u jednom uredjenom drustvu (a nase to nije) se moze ocekivati iskren i profesionalan odnos sa nekim minimumom lojaliteta u oba pravca, tj. da sef ne otpusta radnike ako je profit manji za 1% i da radnik ne napusta firmu jer druga nudi 20 KM vise.
Eh ovo vodi u dobrom pravcu. Tu se svi slazemo. :thumbup:
Prolaznik

#64 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:39, edited 1 time in total.
Prolaznik

#65 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Prolaznik »

...
Maxwell2008

#66 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Maxwell2008 »

Tema je odlicna, ja sam se tek danas ukljucio, ali sam procitao od rijeci do rijeci (sto je rijetkost :D ).

Usput pade mi na u um, negdje sam procitao recenicu:

Ko nece da radi trazi razloge ko hoce da radi trazi nacina. Slicno je i u zivotu i kad se radi o uspjehu.
Stihy

#67 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Stihy »

Meni licno najvise smeta u trenutnoj firmi ona orvelova filozofija:
"Svi smo mi jednaki samo su neki jednakiji od drugih"

Konstantno se desava da pojedini radnici imaju bolje uslove rada, beneficije, bonuse uglavnom uzrokovane netransparentnoscu managementa prema radnicima.

Vecina direktora je u bih je krajnje nesposobna ali na trzistu u kojem se sve zavrsava talovima i podmazivanjima to ne dolazi do izrazaja pogotovo ako na poklon dobiju firmu koja vec ima uhodan sistem i sigurne kupce.

Do sada nisam vidio da je neki gm zaplatio svojom nesposobnoscu, uglavnom se nadje neka nova firma za njih, neko novo mjesto dje rade jednako lose kao i do sada, nabije se hype oko takvih tipova koji realno na normalnom trzistu rada ne bi mogli kifle prodavati u pekari... a onda kad sahrane neku firmu, 50-10 familija ostane bez primanja ... itd itd.
Prolaznik

#68 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Prolaznik »

...
patrius

#69 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by patrius »

atko wrote:
patrius wrote:
atko wrote:@Murisno1

Upravo tako ... ko hoce nadje resenje .. ko nece nadje izgovor ;)

Potpis na sve sto si do sad rekao na ovoj temi ;) :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ma jasta.Vjerovatno je i Einstein iz puke dosade i nezadovoljstva,a mozda i iz cistog hira,odlucio da formulise Teoriju Relativiteta :oops: Ala ste pametni u tri mile materine.Sve probleme svijeta rijesiste.Ma to je za vas sitnica.Hajd' majke vam poklop'te se po usima i ne lupetajte 8-)
Otkad "medjunarodna zajednica" trazi rjesenje za BIH,a vi tu sjedite skrstenih ruku i necete da pomognete,sram vas bilo :D
A koji je tvoj problem :? ... osim sto si nekulturan ... pogledaj ti izrazavanja a lafo pokusavas disukutovati i ktomu jos da prostis pokusavas biti najpametniji na temi :-)

Ja imam svoj stav... ti imas svoj stav ... slobodno kukaj, prenemagaj se i cmizdri kako te svi mrze kao se nemoze nista uciniti kako si ti u pravu a svi oko tebe su u krivu ... svaki poslodavac je gad a koji ti je duzan i koji ti MORA dati posao jelde ??? Gdje to pise ? Ako ne stima ides dalje ??? Al misevi ne smiju da pisnu nego dodju ovdje na forum istresati svoje frustracije :-)

Ja sam radio u firmi u kojoj je direktor upadao u kancelarije iznenada i ako te zatekne da nisi na radnom mjestu slijedi ti ribanje ... i mene tako zateko izutra da grijem ruke na radijatoru jer je bio zestok minus i tek sam usao u kancelariju iza studenog volana :lol: i lafo njemu u kancelariju ... i svi me blijedo gledaju ko da idem na el. stolicu ... i ja udjem on kreno srat ... nasmijem mu se u lice i kazem to prosipajte kome hocete al ja nisam debil ... smiri se nekoliko mejseci i onda kad sam jednom trebo na neku edukaciju 5 dana ici trazio da se obavezem da necu napustiti firmu 5 godina ... i naravno ja mu vratim taj anex uz selem i zahtjev za raskid radnog odnosa ... iako sam tada bio jos apsolvent bez pare u depu i sa nekim dugovanjima itd itd ... ali znao sam koliko vrijedim i koliko za mene na trzistu ima ponude ... iste sedmice sam nasao drugi posao i taj poslodavac vec vise godina za redom je najpozeljniji poslodavac u BiH ... a sto se tice radne kilme ... vodim tim ljudi koji su moji prijatelji ... mi se brinemo jedni za druge kad je neko bolesan ili kad ga nema na poslu, skupa odemo na rostilj itd itd ... a opet smo profesionalci i posao nikad nije trpio ... i tim smo koji svako malo dobija pohvale od visih instanci ;) ... no necu previse da pricam jer ce neki u nedostatku argumenata okrenuti u offtopic kako se ja kao nesto falim :-?

Dakle
ili
Mozes biti prvo insan, pa onda neko ko je vrijedan i ko radi ko je sebe izgrado, ko vjeruje u sebe i svoje mogucnosti i ko ima muda da i riskira kad treba ;-)

Znam ja da je prva metoda laksa ... po vazdan ne radis nista, sef mrzi tebe a onog preko stele gura ... navece kafica i kukanje kako je svijet nepravedan ... ali svako ima izbor i zato neka izaber i neka se poklopi i suti ;)
Druze @atko,fino od tebe sto si "pokazao zube",lijepa epizoda o hrabrosti i dostojanstvu,premda se to nikoga od nas ne tice.Otkud znas,mozda sam ih ja,ili neko drugi,imao mnogo vise i mnogo vecih no ti,al' ne pricamo o tome :wink:
seln

#70 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by seln »

Prolaznik wrote:
micki125 wrote:
što hoće reći da si sada, dok ta vremena ne dođu, na pukom preživljavanju????? :-) :-) :-) znači ako si počeo sa firmom odmah poslije rata ti još uvijek nisi ništa zaradio................................... :-) :-) :-)
Nije riječ o meni već uopšteno. Sve zavisi od djelatnosti jer nisu sve jednako profitabilne, zavisi od prilika na tržištu i sposobnosti uprave da obezbjedi poslove.
naravno, postoje branse koje su volatilne, pa u vrijeme konjukture zarada bude vise nego dobra, ali u vrijeme recesije mnoge firme propadnu. S druge strane, postoje branse gdje je " 100 godina, 90 grosa"...ali sigurnih. Sve ima svoje pro i kontra. Zato je idealno stanje za sve ako je drustvo uredjeno, bez velikih potresa, sa socijalnom trzisnom privredom, zadovoljnim radnistvom i poduzetnicima koji imaju sansu za profit. Vecina evropskih vlada i ne radi nista drugo, vec samo pokusava da postigne i odrzi ovakvo stanje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Truba »

atko wrote:
patrius wrote: Ma jasta.Vjerovatno je i Einstein iz puke dosade i nezadovoljstva,a mozda i iz cistog hira,odlucio da formulise Teoriju Relativiteta :oops: Ala ste pametni u tri mile materine.Sve probleme svijeta rijesiste.Ma to je za vas sitnica.Hajd' majke vam poklop'te se po usima i ne lupetajte 8-)

Dakle
ili

jarane tebi svaka čast... možda si najbolji u svojoj struci pa se tako možeš ponašati a šta je s nama na čije mjesto čeka 250 nezaposlenih koji bi radili i za manje novce neprijavljeni samo da steknu kako tako iskustvo i redak u CVu
simbabimba

#72 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by simbabimba »

Kod nas ljudi imaju totalno poremecen sistem vrijednosti: svako misli da ako dobro radi posao treba da dobije povisicu e NE TREBA! Za to sto dobro radi posao dobija platu, ako ga ne radi dobro treba da dobije opomenu, kaznene poene ili otkaz, a za IZNIMNO dobro odradjen posao (preko ocekivanja, norme ili jasno definisanih rezultata) moze da ocekuje nagradu ili povisicu.

Ovdje je generalno prisutan problem lendohana koji misle da zasluzuju platu samo zato sto postoje, a svaki put kad iole mrdnu guzi*om da im treba dati povisicu :-) .

Izuzeci koji rade u skladu sa ocekivanjima pa i preko ocekivanja (samoinicijativno ili kroz neki drugi vid motivacije) ugl ne budu nagradjeni adekvatno i glume budale na poslu (vrlo cesto odrade posla i za kolege...).
atko

#73 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by atko »

patrius wrote: Druze @atko,fino od tebe sto si "pokazao zube",lijepa epizoda o hrabrosti i dostojanstvu,premda se to nikoga od nas ne tice.Otkud znas,mozda sam ih ja,ili neko drugi,imao mnogo vise i mnogo vecih no ti,al' ne pricamo o tome :wink:
Prvo, govori u svoje licno ime.. a ne u ime svih VAS...drugo, da si pokazao zube ne bi sad prico kako je sve naopako , jednostavno bi znao o cemu govorimo kad kazemo "ko hoce - nadje rjesenje, ko nece - nadje izgovor" ;) ... trece ... a o cemu to pricamo ... o gemifufnama na bikloneru za gemajzovanje ??? :?

Cetvrto ... sudeci po tvojoj lokaciji ... mogu da te i raumijem brcko je drzav u drzavi ... izmisljen distrikt i svi zive od administracije ... i samo gledaju ko ce gdje da se uvali na bolje budzetske jasle :-)

Kako god ... ti nastavi kukati a ja odoh nazad na posao da radim i za sebe i za budzet ;)
Neelix

#74 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Neelix »

ja sta je ovih utopista ovdje :lol: druze prolaznice, svaka ti dala :thumbup:

ljudi, trznite se. jedno su vasa mastanja, a drugo realnost. pogotovo u danasnje vrijeme. poslodavac je obavezan da vam da ugovorenu platu na vrijeme, i isplati doprinose. danas covjek mora biti sretan ako to ima. i vi ste obavezni da radite svoj posao, najbolje sto mozete i znate. nagrada vam slijedi u vidu plate, a ne udjela u firmi ili slicnih banalnosti.

i ako imas ove uslove, firmu moras dozivljavati kao svoju, a ne izmisljati izgovore da bjezis od posla. kad radnik shvati da sa padom kvaliteta njegovog rada pada i kvalitet firme, samim tim i njena konkurentnost na trzistu - sto vodi do manje posla i smanjenja/kasnjenja plata - tek onda se moze nazvati uzornim radnikom. naravno ovo ne ukljucuje rad na shefovoj vikendici i sl :D nego iskljucivo rad za dobrobit firme.

treba zapamtiti - ako ti neces raditi najbolje sto mozes - ima ko hoce. sigurno.
Neelix

#75 Re: Odnosi s kolegama na poslu

Post by Neelix »

simbabimba wrote:
Ovdje je generalno prisutan problem lendohana koji misle da zasluzuju platu samo zato sto postoje, a svaki put kad iole mrdnu guzi*om da im treba dati povisicu :-) .
:thumbup:
Post Reply