Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

tech10

#51 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by tech10 »

jazzer wrote:Evo hoce da promijene i ime Republika Srpska da bi potvrdili njen status.

Predlazu da se zove Srpska Republika Srpska :)
Lakse bi im bilo Srpska na kvadrat.
karanana

#52 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by karanana »

Pisite mi ponekad:

karanana
Pod Sisom 33
71000 Sarajevo
chipi

#53 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by chipi »

and wrote:
chipi wrote:
karanana wrote:pa dobro ove promjene njemacki/poljski, opet se moze vidjeti slicnost imena, zna se koji je grad u pitanju samo je izgovor vise adaptiran poljskom jeziku. ali je znacenje isto. i dan danas njemci zovu ljubljanu luebeck ja mislim, a maribor marburg, zagreb zovu agram. ali tu nema spora. ali kada neko ukine ime mejdan i stavi obilicevo (bubam), ili mjesto titove je nadiju djenerala draze mihajlovica....come on....... onda je razlog tome ocigledan, na nacionalnoj je osnovi. ne kazem ja, ima i u sarajevu slicnih slucajeva bezveznog ukidanja srpskih imena, ima i opravdanih, pa nece mi se valjda glavna ulica zvati ulica vojvode putnika, vojvode stepe i sl. ali srbi su sampioni u ovim nacionalistickim promjenama
.. . ili vrhunac gluposti,promjeniti ulicu narodnog heroja Vase Miskina u nekekvu ferhadiju :D :bih:
da li u bl ima više ulica narodnih heroja ili onih koji su se borili protiv narodnih heroja?
da li u sarajevu ima ulica ili nečega što podsjeća na fašizam?
Niti sam iz bl niti iz sa tako da ti ne mogu odgovoriti na to pitanje.Znam samo da su Srbi u 2 sv.ratu najviše najebali od fašista od svih naroda i narodnosti bivše SFRJ.S toga oni imaju najmanje želje i razloga da se podsjećaju na fašizam za razliku od drugih kojima je isti taj fašizam po prvi put u istoriji priznao i pomogao pri stvaranju države
and

#54 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by and »

pa puno toga u srbiji i rs-u podsjeća na fašizam.ne znam kako ne poštujete svoje žrtve.
Shoba

#55 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Shoba »

pa bila je na pocetku rata "Republika Srpska Bosna i Hercegovina" pa su izbacili ovo zadnje.....tako da se zaista osjeti da nesto nedostaje u naslovu.
nokia6170

#56 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by nokia6170 »

Shoba wrote:pa bila je na pocetku rata "Republika Srpska Bosna i Hercegovina" pa su izbacili ovo zadnje.....tako da se zaista osjeti da nesto nedostaje u naslovu.
Ma to im je Republika samo na papiru, pa cak i na engleskom se ne prevodi kao Republic, vec doslovno Republika.
Primjer iz Dejtonskog mir. sporazuma

Entry into Force

This Annex shall enter into force upon signature.

For the Republic of Bosnia and Herzegovina

For the Federation of Bosnia and Herzegovina

For the Republika Srpska

Endorsed:

For the Republic of Croatia

Endorsed:

For the Federal Republic of Yugoslavia
Shoba

#57 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Shoba »

U sustini , i Srbija je republika Srpska.... Srpska republika Republika Srbija.
MuaDib

#58 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by MuaDib »

chipi wrote:
and wrote: da li u bl ima više ulica narodnih heroja ili onih koji su se borili protiv narodnih heroja?
da li u sarajevu ima ulica ili nečega što podsjeća na fašizam?
Niti sam iz bl niti iz sa tako da ti ne mogu odgovoriti na to pitanje.Znam samo da su Srbi u 2 sv.ratu najviše najebali od fašista od svih naroda i narodnosti bivše SFRJ. S toga oni imaju najmanje želje i razloga da se podsjećaju na fašizam za razliku od drugih kojima je isti taj fašizam po prvi put u istoriji priznao i pomogao pri stvaranju države
Da malo ne pretjeruješ, jer ja koliko vidim skoro 40% birača i Srbiji podržava srpske fašiste i nosioce četništva, koje je u onom ratu pobilo 300 000 Srba. Ja jako dorbo znam šta su ustaše učinile genocid nad srpskim narodom, ali i da su četnici isto tako u Drugom svjetkom ratu izvršili i genocid nad bošnjačkim (tada muslimanskim narodom). Nikada se nisam slagao s politikom Franje Tuđmana prema Srbima, koja je jasno bila antisrpska. Ali srpski narod nije spreman da pogleda istini u oči, pa da vidi da su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman bili saveznici u rušenju Jugoslavije, da je Krajina davno prodata u zamjenu za podjelu Bosne i Hercegovine.
A kad pričaš o priznatom fašizmu govori istinu jer su jedino priznati srpski kroz Republiku Srpsku i hrvatski kroz etnički čistu Hrvatsku. Tako da teze ti nisu baš najbolje, i osjećam da vuku na pravdanje srpskih zločina. U Bosni i Hercegovini srpski narod, iako evidentno nije bio ugrožen, okrenuo se ratu protiv isključivo bošnjačkog naroda, kojeg je proglasio za prijetnju. A bajke o partnerstvu Bošnjaka (Muslimana) i Hrvata protiv Srba, padaju u vodu kada se zna da su sve do sloma HVO u srednjoj Bosni, u BiH bili najveći saveznici Srbi i Hrvati. I u svojoj želji da ne postane žrtva, Srbi su postali zločinci, rekla je Biljana Plavšić. I rekla je istinu, a srpski narod ako je obmanut to treba i pokazati, a ne i dalje birati političke snage koje nastavljaju obmanu. Srbi kao i Bošnjaci, kao i Hrvati se trebaju probuditi i shvatiti da su poslani kao topovsko meso u rat, kako bi nacionalističkim oligarhijama stvorili države.
zavrzlama

#59 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by zavrzlama »

svaki srbin koji zivi u BIH a ne stidi se sto se entitet u kojem zive tri ravnopravna naroda zove po jednm narodu je za mene licno fasista i cetnik...

glavna prepreka u komunikaciji i izgradnji suzivota sa srbima i srba sa osatlima je ime entiteta...cim srbin udje u razgovor sa nekim drugim ,on u startu ima ime entieta kao polaznu tacku koja onemogucava bilo kakav razuman,posten,moralan i ljudski vid komunikacije i dogovora...kad neko kaze ja dolazim iz republike srpske,to je automatski diskriminacija prema bosnjacima ,hrvatima i drzavi BIH kao drzavi koja pocia na suzivotu i visenacionalnim osnovama..

ime manjeg entieta je glavni problem kako srbima da prihvate BIH,tako i nesrbima da prihvate srpsku vecinu u tom entietu kao nesto moralno i opsteprihvatljivo...ime se mora ukinuti jer dok se to ime ne ukine vecina nesrba nikad nece prihvatiti taj entitet kao nesto normalno i zdravo...prvi potez kojeg srbi trebaju da urade je promjena imena entitetu...ja kad vagam srbina koliko je posten i iskren odmah ga upitam sta misli o imenu manjeg entiteta...nakon dobivenog odgovora vec znam s kim imam posla..
Last edited by zavrzlama on 18/08/2009 15:47, edited 1 time in total.
karanana

#60 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by karanana »

srbija je i po ustavu nacionalna republika, republika srpskog naroda- srba, tu se nema sta prigovoriti. entitet republika srpska je samo genericko ime koje je takvo kakvo jeste i takvo je i upisano u dayton. taj entitet nije nikakva republika, ni ono srpska ne bi trebalo da ima znacenje u cijem je vlasnistvu (mada ima). po meni republika srpska je nesto kao kad uradis copy/paste neke tabele iz excela u word i to ostaje u word dokumentu priljepljeno i u wordu ga ne mozes popravit ni naslov tabele ni podatke u njoj. u jednu ruku to je dobro jer republika ustvari nije republika, ali u drugu, zbog upisa ovakvog imena u dayton, nemoguce je pokrenuti postupak promjene imena kao sto se mjenjalo srpsko sarajevo, srpski brod, srpsko ovo, srpsko ono......

zavrzlama, interesuje me procentualno: koliko ti srba iz republike srpske kazu da je ime njihovog entiteta bezveze i da ne valja i da ga treba promijeniti?
Last edited by karanana on 18/08/2009 15:50, edited 1 time in total.
zavrzlama

#61 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by zavrzlama »

karanana wrote:srbija je i po ustavu nacionalna republika, republika srpskog naroda- srba, tu se nema sta prigovoriti. entitet republika srpska je samo genericko ime koje je takvo kakvo jeste i takvo je i upisano u dayton. taj entitet nije nikakva republika, ni ono srpska ne bi trebalo da ima znacenje u cijem je vlasnistvu (mada ima). po meni republika srpska je nesto kao kad uradis copy/paste neke tabele iz excela u word i to ostaje u word dokumentu priljepljeno i u wordu ga ne mozes popravit ni naslov tabele ni podatke u njoj. u jednu ruku to je dobro jer republika ustvari nije republika, ali u drugu, zbog upisa ovakvog imena u dayton, nemoguce je pokrenuti postupak promjene imena kao sto se mjenjalo srpsko sarajevo, srpski brod, srpsko ovo, srpsko ono......
gledajuci na duge staze ,promjena imena rs-u je veci interes srba nego nesrba...zasto?....mnogi srbi vec su skontali zasto..
nineinchnails

#62 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by nineinchnails »

[quote="Urlanje dozvoljeno"]promjena imena na prostoru srednje, jugoistocne i istocne evrope nisu novitet.

nakon WWII i protjerivanja njemaca sa prostora sudeta i danasnje poljske, sva imena njemackih gradova su preimenovana u ceska odnosno poljska. mada i slavenska imena gradova najcesce su slicna njemackom.

primjeri (njemacki - poljski/ceski naziv) :

breslau - wroclaw
stettin - sczeczin
danzig - gdanjsk
pilsen - plzen
bruenn - brno
ostrau - ostrava
i tako dalje i tako dalje...

medjutim, svako danas zove data mjesta na svom jeziku... i niko nema problem s tim... ja sam poceo da pricam sa poljakom o "namjerno" sam poceo da govorim njemacka imena gradova koji su nekad bila njemacka a on nije mi ni prigovorio sto tako govorim... cak sta vise, ljudi ti su ponosni na to sto imaju vise imena za svoje grad...[/quote]

Nije to bas tako. Tu se ipak radi o dva totalno razlicita jezika, isto kao sto se Bec zove Wien.
Kod nas je ipak u pitanju unistavanje svega sto iole podsjeca na Bosnu a da muslimansko i ne pominjem.
Mejdan! Gluho bilo da taj naziv postoji u GTRS-u, a kamoli prefiks "bosanski". To je uzas koji oni ne mogu podnijeti. Zato, moraju Srbiji pokazati da su veci Srbi od njih samih.
Bandierra Rossa

#63 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Bandierra Rossa »

Republika Srpska je krasta koja se nalazi na živom organizmu,a ta krasta je nastala zbog činjenice da je taj živi organizam (Bosna i Hercegovina) teško povrijeđen brutalnom upotrebom fizičke sile od strane drugog živog organizma (Srbija).

Naravno,kao i svaka druga krasta,Republika Srpska će se zakoriti i vremenom nestati sa živog organizma.Na mjestu gdje je nekad bila krasta,ostaće veliki ožiljak ali će organizam nastaviti da živi...

Živi bili pa vidjeli...

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Shoba

#64 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Shoba »

zavrzlama wrote:svaki srbin koji zivi u BIH a ne stidi se sto se entitet u kojem zive tri ravnopravna naroda zove po jednm narodu je za mene licno fasista i cetnik...
[/b]
to moras pitati i one koji su na to pristali, izmedju ostalih i Bosnjacki narod. Niko se nije bunio kada su Alija Izetbegovic i Haris Silajdzic potpisali Dejtonski sporazum i aminovali Republiku Srpsku. Znaci, stvar je legalna... :run:
blackepeace

#65 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by blackepeace »

Bandierra Rossa wrote: Republika Srpska je krasta koja se nalazi na živom organizmu,a ta krasta je nastala zbog činjenice da je taj živi organizam (Bosna i Hercegovina) teško povrijeđen brutalnom upotrebom fizičke sile od strane drugog živog organizma (Srbija).

Naravno,kao i svaka druga krasta,Republika Srpska će se zakoriti i vremenom nestati sa živog organizma.Na mjestu gdje je nekad bila krasta,ostaće veliki ožiljak ali će organizam nastaviti da živi...

Živi bili pa vidjeli...

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Prije bi zakorila da je manja i da je stalno ne šmirglaju do krvi izvana i iznutra.
Socijalista

#66 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Socijalista »

RS ce se zvati Banjalucki distrikt, FBiH -Mostarski, Brcko-Brcko distrikt, sarajevo-sarajevski. Smije li se ko opkladiti?
karanana

#67 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by karanana »

Socijalista wrote:RS ce se zvati Banjalucki distrikt, FBiH -Mostarski, Brcko-Brcko distrikt, sarajevo-sarajevski. Smije li se ko opkladiti?
smijem ja da nece. o kojem vremenskom periodu govoris?
Socijalista

#68 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Socijalista »

karanana wrote:
Socijalista wrote:RS ce se zvati Banjalucki distrikt, FBiH -Mostarski, Brcko-Brcko distrikt, sarajevo-sarajevski. Smije li se ko opkladiti?
smijem ja da nece. o kojem vremenskom periodu govoris?
U vremenu 2010-2014, jest da je malo dugo do tad, ali je tako.

Karanana- ti imas neki prijedlog za ime? Uzmi u obzir da u EU necemo moci uci, ako ne zadovoljimo sva tri naroda i da ne smije niko biti diskriminiran. Svakako smatram da ce nakon Aprilskog paketa ustavnih promjena (koji ce biti usvojeni) doci i na red ime manjeg bh entiteta. Nece biti novih teritorijalnih podjela.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#69 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Dado dijasporitus »

Da ne gnjavim sa promjenama naziva ulica u BL jer je sve i jedna prmjenjena najznacajnije promjene su u nazivima dijelova grada

Mejdan – Obilicevo
Caire – Kocicev Venac
Donji Seher – Srpske Toplice
Sehitluci – Banj brdo

Nazivi institucija:

Narodno pozoriste Bosanske Krajine – Narodno pozoriste Republike Srpske
Muzej Bosanske Krajine – Muzej Republike Srpske
Dom Kulture – Banski Dvor
Narodna Banka – Predjednicka palata Republike Srpske.

Od promjena naziva ulica izdvojicu samo jednu u Mejdanu ciji je naziv promjenjen u ul. Srdje Zlopogrdje. :roll: Sta vise reci. Jedino se cudim da Hotelu Bosna nikad nije promjenjeno ime te da robna kuca Boska (akronim od Bosanska Krajina) takodjer nije izmjenjena. Mozda tukci nisu skontali akronim :D
potočanka

#70 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by potočanka »

Dado dijasporitus wrote:Da ne gnjavim sa promjenama naziva ulica u BL jer je sve i jedna prmjenjena najznacajnije promjene su u nazivima dijelova grada

Mejdan – Obilicevo
Caire – Kocicev Venac
Donji Seher – Srpske Toplice
Sehitluci – Banj brdo

Nazivi institucija:

Narodno pozoriste Bosanske Krajine – Narodno pozoriste Republike Srpske
Muzej Bosanske Krajine – Muzej Republike Srpske
Dom Kulture – Banski Dvor
Narodna Banka – Predjednicka palata Republike Srpske.

Od promjena naziva ulica izdvojicu samo jednu u Mejdanu ciji je naziv promjenjen u ul. Srdje Zlopogrdje. :roll: Sta vise reci. Jedino se cudim da Hotelu Bosna nikad nije promjenjeno ime te da robna kuca Boska (akronim od Bosanska Krajina) takodjer nije izmjenjena. Mozda tukci nisu skontali akronim :D
Ima jedna čiji je naziv promjenjen u ul. Todora od Stolaća :shock: :-)
Lincoln-Burrows

#71 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Lincoln-Burrows »

Hoće li mi netko napisati kako se ono sada zove ulica Đure Đakovića u Sarajevu?
a zanima me i naziv ulice Ive Kranjčevića.
pustopoljina

#72 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by pustopoljina »

chipi wrote:
karanana wrote:pa dobro ove promjene njemacki/poljski, opet se moze vidjeti slicnost imena, zna se koji je grad u pitanju samo je izgovor vise adaptiran poljskom jeziku. ali je znacenje isto. i dan danas njemci zovu ljubljanu luebeck ja mislim, a maribor marburg, zagreb zovu agram. ali tu nema spora. ali kada neko ukine ime mejdan i stavi obilicevo (bubam), ili mjesto titove je nadiju djenerala draze mihajlovica....come on....... onda je razlog tome ocigledan, na nacionalnoj je osnovi. ne kazem ja, ima i u sarajevu slicnih slucajeva bezveznog ukidanja srpskih imena, ima i opravdanih, pa nece mi se valjda glavna ulica zvati ulica vojvode putnika, vojvode stepe i sl. ali srbi su sampioni u ovim nacionalistickim promjenama
.. . ili vrhunac gluposti,promjeniti ulicu narodnog heroja Vase Miskina u nekekvu ferhadiju :D :bih:

sta si ti? neinformisan?
mozda se vase miskina ne bi zvala ferhadija,da ferhadija-znamenitost banjaluke nije sa zemljom sravnjena? mozda je trebao ostati neki trag?
nekakvu ferhadiju?! uzas.
slobodno,vratite naziv vase miskina,kad ferhadija bude kao s razglednice od prije rata.
edit: razmisljala sam da li da postavim...postavicu samo link. na linku je vase miskina,27.05.1992.mislim da svi znaju sta je na snimku,pa ne morate klikati.bez obzira na nostalgiju onih koji ulicu vase miskina drugacije evociraju,meni je ovo prva asocijacija na "vase miskina".
http://www.youtube.com/watch?v=FjTit4T5 ... re=channel
sve su to na toj ulici narodni heroji.
Last edited by pustopoljina on 18/08/2009 18:43, edited 3 times in total.
united bosnae

#73 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by united bosnae »

Ako je Republika Srpska dobila ime po uzoru na Republiku Hrvatsku (a jeste), dali je onda ispravnije stanovnike PC zvati Srpkati ili Srpskati???
Orbini

#74 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by Orbini »

Malo je of topic,...
Ali vrijedi podsjetiti

Bivsa vlast zvana Alijansa za promjene, pod vodjstvom SDP-a onomad,...

je bila prva vlast u historiji BiH koja nije svojim dolaskom zapocela sistematsku promjenu imena ulica po gradovima.
blackepeace

#75 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske

Post by blackepeace »

united bosnae wrote:Ako je Republika Srpska dobila ime po uzoru na Republiku Hrvatsku (a jeste), dali je onda ispravnije stanovnike PC zvati Srpkati ili Srpskati???
Srpskosovari :-D
A šta ćemo sa stanovnicima Kantona 10 :mrgreen:
Locked