Dile wrote:mozes ti reci.. ali budimo realni 90% roditelja nece sjesti i razgovarati sa djecom o sexualnim odnosima uopce, ne budi siguran da znaju. vjeruj i previse sam ih vidila koji pojma nemaju o posljedicama, sexati se znaju, ali sta iz toga proizadje pojma nemaju. ebga drugaciije je da npr. ja ostanem trudna i curica mladja 10 godina od mene.
Ma to je normalno da neće svi roditelji svojoj djeci govoriti o tome i to će tako biti dok je svijeta i vijeka kako kažu. Pa nemojte biti naivni pa misliti da je po svijetu išta drugačija situacija nego što je to kod nas. Čak sam mišljenja da je gore tamo preko bare.
E upravo o tome ja govorim sexati se znaju. Djeci treba objasniti da to ne rade, a ne kako će to raditi. Kažu bolje je spriječiti nego liječiti, a ovo objašnjavanje kako da ne zatrudne i savjetovati nosanje kondoma i sve ono što spada već u sferu sexualnog čina nije sprječavanje već podstrek da to rade (naravno jeste sprječavanje neželjene trudnoće i bolesti), i objašnjavanje kako će. Mislim da u startu pogrešna sama postavka prema djeci. Pristupa im se u smislu da oni to već rade, a ne da im se kaže da to ne trebaju raditi i razloge zašto ne bi trebali.
Ja lično nisam za to, ali ko mene šta pita. Ja mislim da je bolje da se posvete maksimalno djeci da budu dobri učenici, da ih maksimalno zainteresuju za učenje, a samim razvojem djeteta mentalno, logički, i fizički vjerujem da takvo dijete odlično će znati da se postavi i prema takvim stvarima kao što je sex.
A glupan koji ne razmišlja će uvijek biti glupan koji ne razmišlja koliko god mu neko nešto govorio.