The Balkans and the Schengen White List

Post Reply
jeza u ledja

#51 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

Ja sam uvjeren da je tvrdnja o namjernoj getoizaciji Bosnjaka od strane EU zbog nedozvoljavanja uspostave bezviznog rezima dio strategije vladajucih bosnjackih stranaka u BiH.

Ko tvrdi suprotno ili je zaglupljen nacionalizmom i ksenofobijom, ili je i sam dio vladajuce strukture. (ili ima pasos neke druge zemlje pa ne moze da razumije)
Abacija

#52 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Abacija »

osa wrote:opet svi krivi, pa dokle više ljudi.
Koliko se sjecam i ti si pisao da su ti mnogi bili krivi i da je zbog toga Hrvatska proglasila nezavisnost. Pazi malo sa generalizacijama, ili ako vec generalises onda budi principijelan pa udri isto po svima.
bihpatriot

#53 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by bihpatriot »

1gorstak wrote: "Zelite li rijesiti bosansko-hercegovacko pitanje jednom zauvijek ? Registrujte mjesto prebivalista u manjem entitetu i glasajte za naseg kandidata. Entitetsko uredjenje ce biti ukinuto mjesec dana nakon izbora a drzava ce konacno krenuti naprijed." To bi mogla biti nesluzbena strategija (jer sluzbeno ne bi bilo legalno) bilo koje stranke iz Sarajeva a sa brojem Srba u padu, 100.000 glasaca koji bi promjenili mjesto prebivalista, bi zavrsili stvar. Tako bi bilo svejedno ako su u Drvaru i Banja Luci vecina Srbi, ako ih Dodik dovede do statusa manjine na nivou drzave. Srbi su vecina i u nekim opstinama u Kosovu, pa sta ?

Ja bih volio da Dodik shvati kako ovakvom politikom distanciranja bosanskohercegovackih Srba od drzave BiH otvara vrata emigraciji, te od BiH pravi bosnjacku drzavu. A kad su Dodikovom krivicom natpolovicna vecina, ili kada se njihov broj priblizava dvotrecinskoj vecini, tesko ce biti obuzdati bosnjacke nacionaliste. Zato, ako Dodik stvarno zeli dobro bosanskohercegovackim Srbima, mora ih poceti vezivati za BiH. Entitete se moze eliminisati izbornim inzinjeringom, sto nije iskljuceno ako budala nastavi bosanskohercegovacke Srbe vezivati za Srbiju (prijedlozima o ucescu na srbijanskim izborima) ili sa vrijedjanjem ljudi koji kroje americku politiku prema BiH. Jedini nacin da se zastiti interes bosanskohercegovackih Srba jeste ocuvanje demografskog balansa. Kada je u drzavi losa ekonomska situacija a dvije od tri etnicke grupe mogu vani, zadnje sto trebas raditi jeste voditi kampanju distanciranja od drzave. Osim ako mrzis Srbe i svjesno ides na to da postanu manjina.
U potpunosti se slazem, uz malu korekciju da se RS uvijek mogla ukinuti a moze i dan-danas, cak i bez iseljavanja Srba ili doseljavanja Bosnjaka & Hrvata u RS.

Po popisu iz 1991., u RS zivi (u tisucama):
B: 440, 28.1%
H: 144, 9.2%
S: 869, 55.4%
O: 114, 7.3%

Po procjenama 2009., u RS zivi (u tisucama):
B: 100, 9%
S: 1000, 91%

Dakle, dovoljno je da Bosnjaci & Hrvati porijeklom iz RS, a koji zive na teritoriji FBiH i u dijaspori, registruju prebivaliste u RS, izadju masovno na izbore, i rezultat ce biti da u Parlamentarnoj skupstini BiH (tj. Domu naroda i Predstavnickom domu) Bosnjaci & Hrvati dobiju potpunu kontrolu (tj. mogli bi u Domu naroda izboriti 2 od 5 mjesta koja su rezervirana za RS, i nesto slicno u Predstavnickon domu 5 od 14 mjesta, cime bi blokade iz RS bile eliminisane).

Medjutim, postavlja se pitanje zasto se to nije uradilo i zasto se to ne radi????
jeza u ledja

#54 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

Postavlja se pitanje kakve to ima veze sa zadanom temom?
bihpatriot

#55 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by bihpatriot »

jeza u ledja wrote:Postavlja se pitanje kakve to ima veze sa zadanom temom?
Pa ako ne vidite vezu izmedju "The Balkans and the Schengen White List" sto je naslov teme i "Medjutim, postavlja se pitanje zasto se to nije uradilo i zasto se to ne radi????" iz mog prethodnog posta, onda ca vam ja mogu... :kiss:
palermo

#56 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:Ja sam uvjeren da je tvrdnja o namjernoj getoizaciji Bosnjaka od strane EU zbog nedozvoljavanja uspostave bezviznog rezima dio strategije vladajucih bosnjackih stranaka u BiH.

Ko tvrdi suprotno ili je zaglupljen nacionalizmom i ksenofobijom, ili je i sam dio vladajuce strukture. (ili ima pasos neke druge zemlje pa ne moze da razumije)
Eto sve i da si u pravu, to opet ne mijenja činjenicu, da su Bošnjaci jedini u Bosni i Hercegovini getoizirani, i da ne snose jedini krivicu za tu geotizaciju, čak bih rekao ne snose ni onaj veći di..................
jeza u ledja

#57 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:Ja sam uvjeren da je tvrdnja o namjernoj getoizaciji Bosnjaka od strane EU zbog nedozvoljavanja uspostave bezviznog rezima dio strategije vladajucih bosnjackih stranaka u BiH.

Eto sve i da si u pravu, to opet ne mijenja činjenicu, da su Bošnjaci jedini u Bosni i Hercegovini getoizirani, i da ne snose jedini krivicu za tu geotizaciju, čak bih rekao ne snose ni onaj veći di..................
Za sada, de facto stanje je takvo da su i Bosnjaci i Srbi getoizirani u odnosu na Evropu. (plus Albanci, Crnogorci i Makedonci, kojih par stotina hiljada imaju bugarske pasose). Dok se to stvarno ne promjeni i ostane tako jedno vrijeme, onda mozemo izdvojiti samo Bosnjake.

I naravno da nisu jedino Bosnjaci krivi za svoju medjunarodnu poziciju, no to ne znaci da ne snose najveci dio odgovornosti.
palermo

#58 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:
palermo wrote:

Za sada, de facto stanje je takvo da su i Bosnjaci i Srbi getoizirani u odnosu na Evropu. (plus Albanci, Crnogorci i Makedonci, kojih par stotina hiljada imaju bugarske pasose). Dok se to stvarno ne promjeni i ostane tako jedno vrijeme, onda mozemo izdvojiti samo Bosnjake.

I naravno da nisu jedino Bosnjaci krivi za svoju medjunarodnu poziciju, no to ne znaci da ne snose najveci dio odgovornosti.
A zašto Bošnjaci snose najveći dio odgovornosti za svoju medjunarodnu poziciju.zato što su glasali za SDA, misliš Dodik bi bio drugačiji da je SDP na vlasti, ili možda zato što nisu radikalniji u svojim zahtjevima.....ma ne amnestiram ja nikoga, al mi je malo dosadilo pljuvati sam po sebi zbog nečega zašto pouzdano znam da nije moglo biti drugačie.Pa srpska i hrvatska elita zapravo ucjenjuju vizama Bošnjake.
Nego na onoj drugoj temi o vizama, neko spomenu hoće li se DOSTA i GROZD i slične organizacije sada javiti.........bilo bi jako lijepo da se jave, inače mislim, teško ih je shvatiti ozbiljno.
jefferson

#59 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jefferson »

samo malo wrote:Razumljivo je da mnogi forsiraju pricu o nepravednoj Evropi koja mrzi muslimane.

Ipak se radi o ljudima koji glasaju za ovakvu vlast, pa nece valjda kritikovati svoj izbor i svoje politicke pulene i idole, kriva je Evropa naravno :-)

A ta sitnica da Srbija, Makedonija, CG vec imaju biometrijske pasose, koji su PREDUVJET za ukidanje viza, a BiH ih NEMA, to nema veze :-)

Isto tako ne moze Alkalaj kriviti sebe i slicne njemu, koji nam vladaju. Nisu krivi oni, kriva je Evropa koja nas mrzi.

Albanske muslimane naravno vole, jer oni su neka druga vrsta muslimana :-)
Albanija nije dobila zeleno svjetlo, biometrijske pasose ima od januara!
Opet kazem, krivica je na nasim politicarima, kao i na evropi, koja je problemu BiH trebala drugacije pristupiti iz nekih hiljadu razloga koji nisu samo vezni za samu BiH, ali eto!
jeza u ledja

#60 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

Ah, da, zaboravio sam. Postapalica 'Dodik je kriv' je primjenjiva i ovdje. Dakle Dodik je kriv sto Bosnjaci ne mogu dobiti vize, Dodik je kriv sto se u FBiH ne grade autoputevi, Dodik je vjerovatno kriv i sto je propao aprilski paket, itd. Dodik je vjerovatno i kriv za to sto je svaka shusha dobijala bh pasos i sto je sumnja u vjerodostojnost bh putnih isprava uopste i dosla pod lupu EU.
Naravno da je i Dodik kriv, ali kriv je samo onoliko koliko mu je omoguceno da ucjenjuje.
Dodik je kriv, stoga glasajmo za SDA i SBiH da stite nase nacionalne interese. Kako ih stite? Tako sto upiru prstom u Dodika. Gdje nas je to dovelo do sad, a gdje RS?
cyprus

#61 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by cyprus »

bihpatriot wrote:
1gorstak wrote: "Zelite li rijesiti bosansko-hercegovacko pitanje jednom zauvijek ? Registrujte mjesto prebivalista u manjem entitetu i glasajte za naseg kandidata. Entitetsko uredjenje ce biti ukinuto mjesec dana nakon izbora a drzava ce konacno krenuti naprijed." To bi mogla biti nesluzbena strategija (jer sluzbeno ne bi bilo legalno) bilo koje stranke iz Sarajeva a sa brojem Srba u padu, 100.000 glasaca koji bi promjenili mjesto prebivalista, bi zavrsili stvar. Tako bi bilo svejedno ako su u Drvaru i Banja Luci vecina Srbi, ako ih Dodik dovede do statusa manjine na nivou drzave. Srbi su vecina i u nekim opstinama u Kosovu, pa sta ?

Ja bih volio da Dodik shvati kako ovakvom politikom distanciranja bosanskohercegovackih Srba od drzave BiH otvara vrata emigraciji, te od BiH pravi bosnjacku drzavu. A kad su Dodikovom krivicom natpolovicna vecina, ili kada se njihov broj priblizava dvotrecinskoj vecini, tesko ce biti obuzdati bosnjacke nacionaliste. Zato, ako Dodik stvarno zeli dobro bosanskohercegovackim Srbima, mora ih poceti vezivati za BiH. Entitete se moze eliminisati izbornim inzinjeringom, sto nije iskljuceno ako budala nastavi bosanskohercegovacke Srbe vezivati za Srbiju (prijedlozima o ucescu na srbijanskim izborima) ili sa vrijedjanjem ljudi koji kroje americku politiku prema BiH. Jedini nacin da se zastiti interes bosanskohercegovackih Srba jeste ocuvanje demografskog balansa. Kada je u drzavi losa ekonomska situacija a dvije od tri etnicke grupe mogu vani, zadnje sto trebas raditi jeste voditi kampanju distanciranja od drzave. Osim ako mrzis Srbe i svjesno ides na to da postanu manjina.
U potpunosti se slazem, uz malu korekciju da se RS uvijek mogla ukinuti a moze i dan-danas, cak i bez iseljavanja Srba ili doseljavanja Bosnjaka & Hrvata u RS.

Po popisu iz 1991., u RS zivi (u tisucama):
B: 440, 28.1%
H: 144, 9.2%
S: 869, 55.4%
O: 114, 7.3%

Po procjenama 2009., u RS zivi (u tisucama):
B: 100, 9%
S: 1000, 91%

Dakle, dovoljno je da Bosnjaci & Hrvati porijeklom iz RS, a koji zive na teritoriji FBiH i u dijaspori, registruju prebivaliste u RS, izadju masovno na izbore, i rezultat ce biti da u Parlamentarnoj skupstini BiH (tj. Domu naroda i Predstavnickom domu) Bosnjaci & Hrvati dobiju potpunu kontrolu (tj. mogli bi u Domu naroda izboriti 2 od 5 mjesta koja su rezervirana za RS, i nesto slicno u Predstavnickon domu 5 od 14 mjesta, cime bi blokade iz RS bile eliminisane).

Medjutim, postavlja se pitanje zasto se to nije uradilo i zasto se to ne radi????
Eh, kako bi onda SDA ubjedljivo pobjeđivala na teritoriji koju je zapišala, ako im se glasačko tijelo rasprši i na RS? :-) :-)

No, nevezano je za temu. A za temu da kažem, tačnije priupitam: kad već zapad toliko mrzi muslimane i Bošnjake, zašto je pod 1. priznao nezavisnost BiH, državu u kojoj su isti većina, te pod 2. zašto nije pustio Karadžića i Mladića da dovrše genocid do kraja? :roll: Stvarno, kada će se bilo koji od balkanskih naroda zapitat: pa možda je nešto i do nas? :roll:
jeza u ledja

#62 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:ma ne amnestiram ja nikoga, al mi je malo dosadilo pljuvati sam po sebi zbog nečega zašto pouzdano znam da nije moglo biti drugačie.
Obicno nas narod pljuje po sebi u stvarima koje nisu do njega, a pljuje po drugima u stvarima koje jesu. Tako ja to shvatam.
palermo

#63 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by palermo »

evo za jezu i cyprusa

Do nas je, Bošnjaci su jedini krivci što im neće biti ukinute vize.,jel sad duša na mjestu? Ne znam šta drugo da kažem.
cyprus

#64 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by cyprus »

palermo wrote:evo za jezu i cyprusa

Do nas je, Bošnjaci su jedini krivci što im neće biti ukinute vize.,jel sad duša na mjestu? Ne znam šta drugo da kažem.
Nisam ja ni reko da su jedini... :roll: Veliki problem Balkana je osobina isključivosti kod njegovih naroda. Sve se posmatra ili kao 100% ili kao 0%...
palermo

#65 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by palermo »

cyprus wrote:

Nisam ja ni reko da su jedini... :roll: Veliki problem Balkana je osobina isključivosti kod njegovih naroda. Sve se posmatra ili kao 100% ili kao 0%...

Znaš kako Cypruy, kad sve ove naše priče, utemeljene ili neutemeljene odbaciš, ostane na stolu činjenica, da će onaj ko zviždi na himnu ove zemlje i viče na utakmici nož žica srebrenica, moći slobodno da hoda po Evropi, a ja, fakultetski obrazovan čovjek, uspješan u poslu itd......moram i dalje stajati u ponižavajućem redu za vizu. I teško je meni objasniti da je za to kriv Silajdžić ili posredno čak i ja, a onome što vječno glasa za Dodika ili SDS je to potpuno svejedno.
Nadam se da shvataš šta želim da ti kažem.
Ne pada mi na pamet

#66 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Ne pada mi na pamet »

and wrote:-nismo spomenuti u presudi za genocid(samo kao žrtve)
-nismo imali logore
-ne skrivamo ratne zločince optužene za genocid
-nismo vezali un vojnike za bandere
-nismo dozvolili fašističkim organizacijama nesmetan rad i formiranje stranke
-nismo izjednačili prava partizana i fašističkih pomagača....
koje još uslove sa te bijele liste nismo ispunili?
Sama Federacija ne moze u EU, sta cemo sa "boljim" dijelom BiH?

A opet, mislim da bi njih prije pustili.
jeza u ledja

#67 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:

Oduze mi slova iz tipkovnice. :thumbup:
palermo

#68 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by palermo »

jeza u ledja wrote: Oduze mi slova iz tipkovnice. :thumbup:
Znaš kako Jeza, kad sve ove naše priče, utemeljene ili neutemeljene odbaciš, ostane na stolu činjenica, da će onaj ko zviždi na himnu ove zemlje i viče na utakmici nož žica srebrenica, moći slobodno da hoda po Evropi, a ja, fakultetski obrazovan čovjek, uspješan u poslu itd......moram i dalje stajati u ponižavajućem redu za vizu. I teško je meni objasniti da je za to kriv Silajdžić ili posredno čak i ja, a onome što vječno glasa za Dodika ili SDS je to potpuno svejedno.
jeza u ledja

#69 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
cyprus wrote:

Znaš kako Cypruy, kad sve ove naše priče, utemeljene ili neutemeljene odbaciš, ostane na stolu činjenica, da će onaj ko zviždi na himnu ove zemlje i viče na utakmici nož žica srebrenica, moći slobodno da hoda po Evropi, a ja, fakultetski obrazovan čovjek, uspješan u poslu itd......moram i dalje stajati u ponižavajućem redu za vizu. I teško je meni objasniti da je za to kriv Silajdžić ili posredno čak i ja, a onome što vječno glasa za Dodika ili SDS je to potpuno svejedno.
Ono sto ja tvrdim je da si bas TI kriv. Ti i ja i ostali.
Recimo, taj Silajdzic, tj. njegovi su srusili aprilski paket. Kad gledamo unazad to je upravo trenutak kad je Dodik dobio krila za svoju radikalizaciju. Za tog Silajdzica smo glasali MI. Stoga...

Isto tako, sva prica oko biometrijskih pasosa, nesposobnosti nase vlasti da taj proces ubrza, usporenosti birokratskog aparata, od predsjednistva do one sluzbenice na salteru sto kaze 'pao sistem'. Za to smo MI krivi. Jer MI glasamo za tog predsjednika, MI glasamo za sefa te sluzbenice, i njegovog sefa, i sefa od njegovog sefa, itd.

NAJVECI (ne i jedini naravno) problem BiH je neodgovornost njenih glasaca i upiranje prstom u druge. Mene nece niko ubjediti u suprotno.
cyprus

#70 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:

Ah, slobodno Evropom mogu hodat raznorazni fašisti, nacisti i rasisti raznih nacija, nije to nažalost neki kriterij.

Ja, recimo nisam musliman, pa opet ne mogu u Evropu i to iz 2 razloga: posjedujem jedino BH državljanstvo i pasoš, a i da imam neko drugo za EU prihvatljivo, para imam jedva da dobacim do Mostara, ne dalje... Ako ti je neka satisfakcija 95% tih što glasaju za SDS i Dodika također ne može iz finansijskih razloga stić do granice, a kamoli preko nje... Tako da je moje mišljenje da dok mi ova država ne obezbjedi normalne uslove za život i putovanje, vala ne moraju mi ni ukidat vize. Tako da je i meni SVEJEDNO...

Ali reagovo sam zato što je ova tema uveliko poprimila boje "fobije od islamofobije"... I dok tako mi gomilamo fobiju na fobiju, vrijeme prolazi, a svi krivimo isključivo neke druge za vlastite frustracije...
jeza u ledja

#71 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

palermo wrote: Nadam se da shvataš šta želim da ti kažem.
Iskreno - ne shvatam. I pravo mi krivo kad vidim da tako neko razmislja poput tebe. :-?

Da smo probali, kao nacija, ovako i onako, pa opet malo vako i onako, onda bi i shvatio kad neko kaze - 'probali smo, ne ide, nije do nas'. Ali nismo probali mijenjati nista (ili nesto vrlo malo), uglavnom se vrtimo oko istog , 15 godina.

Moje je misljenje da koliko god smo zrtve fasistickog divljanja, da smo na slican nacin zrtve jednog politickog marketinga vladajucih struktura koji koriste sve da bi ostali na vlasti - a to 'na vlasti' znaci punjenje njihovih dzepova. Dio tog marketinga u koji nas uporno ubjedjuju je i ova najnovija epizoda sa vizama.

Pitam se - da li se mozemo vratiti unazad 7-8 godina i naci jedan jedini trenutak kad je bosansko gradjanstvo znacajno promjenilo pravac i politicku strategiju (ako je nje ikad i bilo)? Da li mozemo naci trenutak kad su bh gradjani rekli - 'e dosta, necemo vise ovako, ne ide - hajmo malo 'vako'? Odes jebote u bilo koju demokratsku zemlju i naci ces vise radikalnih promjena u politici (u barem nekim sferama) u zadnjih X godina nego kod nas. A, pazi cuda, u tim zemljama ljudi mnogo bolje zive nego kod nas. Kod njih je dobro, a oni mijenjanju vlast, a kod nas X puta losije, a mi imamo istu vlast. Pa ko je tu lud?
palermo

#72 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:
Iskreno - ne shvatam. I pravo mi krivo kad vidim da tako neko razmislja poput tebe. :-?

Da smo probali, kao nacija, ovako i onako, pa opet malo vako i onako, onda bi i shvatio kad neko kaze - 'probali smo, ne ide, nije do nas'. Ali nismo probali mijenjati nista (ili nesto vrlo malo), uglavnom se vrtimo oko istog , 15 godina.

Moje je misljenje da koliko god smo zrtve fasistickog divljanja, da smo na slican nacin zrtve jednog politickog marketinga vladajucih struktura koji koriste sve da bi ostali na vlasti - a to 'na vlasti' znaci punjenje njihovih dzepova. Dio tog marketinga u koji nas uporno ubjedjuju je i ova najnovija epizoda sa vizama.

Pitam se - da li se mozemo vratiti unazad 7-8 godina i naci jedan jedini trenutak kad je bosansko gradjanstvo znacajno promjenilo pravac i politicku strategiju (ako je nje ikad i bilo)? Da li mozemo naci trenutak kad su bh gradjani rekli - 'e dosta, necemo vise ovako, ne ide - hajmo malo 'vako'? Odes jebote u bilo koju demokratsku zemlju i naci ces vise radikalnih promjena u politici (u barem nekim sferama) u zadnjih X godina nego kod nas. A, pazi cuda, u tim zemljama ljudi mnogo bolje zive nego kod nas. Kod njih je dobro, a oni mijenjanju vlast, a kod nas X puta losije, a mi imamo istu vlast. Pa ko je tu lud?
nek je sve to tačno, al opet ostaje činjenica da samo ja ne mogu u Evropu,a onaj koji opstruira sve napore da dođemo do nekog rješenja, e on može.
Sve to što ti pričaš je lijepo, i načelno ja mogu podržati, al ti opet kažem, kad sve zbrojiš ostaje ono, onaj može ja ne mogu.
Ne valja poruka......i treba jasno reći da ta poruka ne valja....bez tog jasnog glasa protiv takve politike(evropske), ti ,ovakvim politiziranjem,samo jačaš radikalne tendencije kod Bošnjaka.
jefferson

#73 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Ah, da, zaboravio sam. Postapalica 'Dodik je kriv' je primjenjiva i ovdje. Dakle Dodik je kriv sto Bosnjaci ne mogu dobiti vize, Dodik je kriv sto se u FBiH ne grade autoputevi, Dodik je vjerovatno kriv i sto je propao aprilski paket, itd. Dodik je vjerovatno i kriv za to sto je svaka shusha dobijala bh pasos i sto je sumnja u vjerodostojnost bh putnih isprava uopste i dosla pod lupu EU.
Naravno da je i Dodik kriv, ali kriv je samo onoliko koliko mu je omoguceno da ucjenjuje.
Dodik je kriv, stoga glasajmo za SDA i SBiH da stite nase nacionalne interese. Kako ih stite? Tako sto upiru prstom u Dodika. Gdje nas je to dovelo do sad, a gdje RS?
U potpunosti si upravu!
Problem u ovoj prici je sto ces opet 2010 dobiti iste ljude na vlasti!
E sad je pitanje sto se to desava?
Ili je nas narod GLUP (u sto sve vise vjerujem) i pati od kompleksa vise vrijednosti (to je odavno cinjenica). Ono sto je neosporno je da ce mnogi politicari iskoristiti ovu situaciju da bi radikalizirali stanje u svoju korist. Bakir Izetbegovic, Silajdzic itd. Tada ces dobiti jos gore stanje, Doidku to odgovara jer radikalizacija na jednoj strani znaci ucvrscivanje nacionalistickih fotelja na drugoj.
Izko je trebao donjeti zakone koji su potrebni, smjeniti one koji opstruiraju proces (prvenstveno onog moljca Sadovica) i da udje i BiH u paket. Ako vec narod nije skontao za 18 godina da od ovih "zastitnika" svega i svacega nema nista, onda im barem otvori vrata da vide sta se desilo u toj evropi u zadnjih 18 godina pa se mozda zapitaju onda sta to nije uredu s nama!
jeza u ledja

#74 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:

nek je sve to tačno, al opet ostaje činjenica da samo ja ne mogu u Evropu,a onaj koji opstruira sve napore da dođemo do nekog rješenja, e on može.
To nije cinjenica, to je samo nagovjestaj.
Kada to bude cinjenica, onda o tome mozemo pricati na taj nacin.

A slazem se da treba na sav glas vikati o getoizaciji Bosnjaka, jer mislim da bi to moglo imati uticaja.
jeza u ledja

#75 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jeza u ledja »

I palermo, nije mi jasno o kakvom politiziranju, te radikaliziji pricas? Pa ne politiziram ja, nego ti. Ti si taj koji smatra da je rijec o islamofobiji (nisi tako rekao, ali tako ispada), ti si taj koji smatras da ce doci do radikalizacije Bosnjaka, ti si taj koji za ovo krivi Srbe.
S druge strane ja sam taj koji za ovo krivi nesposobnost nase vlasti, odnosno nas same.

Kako majke ti ja tu politiziram?
Post Reply