Domaći biznismeni -poduzetnici all about
Moderator: anex
-
zonbirile
#51 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
swvijetli primjer "Relax tours"
-
Fozgen
#52 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
A da skratimo? Lakse bi bilo nabrojati one koji su fer i posteni i kod kojih je zadovoljstvo raditi.
Mada uvijek su misljenja podjeljena, jer ipak ima ljudi kojim bi bilo tesko raditi i u google-u a kamoli kod BH privatnika. Al fakat jesu BH privatnici jedna cudna vrsta zivuljki.
Da ti 300-400 KM mjesecno, al ne znaju oni da ne mogu nas malo platiti koliko mi mozemo malo raditi.
I tu ne shvatam njihovu logiku zar nebi bilo bolje da imaju zadovoljnog radnika koji ce doprinjeti mnogo vise negoli ovako?
Mada uvijek su misljenja podjeljena, jer ipak ima ljudi kojim bi bilo tesko raditi i u google-u a kamoli kod BH privatnika. Al fakat jesu BH privatnici jedna cudna vrsta zivuljki.
Da ti 300-400 KM mjesecno, al ne znaju oni da ne mogu nas malo platiti koliko mi mozemo malo raditi.
I tu ne shvatam njihovu logiku zar nebi bilo bolje da imaju zadovoljnog radnika koji ce doprinjeti mnogo vise negoli ovako?
- Duhovni Vođa
#53 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
kad sam vidio ovu temu jedva sam docekao da spomenem jednog ljigu od samozvanog direktora - Vinka Jakića koji mi je sestru iskoristio u svojoj firmi Fedepal company, toliko se okoristio na jadu drugih, unistio toliko porodica, beskrupulozno i bezosjećajno u klopku dovodio jadne cure da rade na kasama, a od plate nisu vidjele ni "P", o doprinosima i zdravstvenom da ne pricam, a radile su od zvijezde do zvijezde, trpeci njegove seksisticke i sadisticke ispade.
i dok su one odlazile svojim kucama pokisle, u noc, on je odlazio po sarajevskim lokalima da loče i ždere po najskupljim restoranima!
aferim biznismene! nicija nije do zore gorjela, pa nece ni tvoja
i dok su one odlazile svojim kucama pokisle, u noc, on je odlazio po sarajevskim lokalima da loče i ždere po najskupljim restoranima!
aferim biznismene! nicija nije do zore gorjela, pa nece ni tvoja
-
StupskaBitanga
#54 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
a ko je vlasnik drvoprometa i kakav je on prema radnicima?
-
nova_korisnica
#55 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090702112
evo i ovo su neki poslodavci..
zna li neko koji su kriteriji za dodjelu nagrada???

evo i ovo su neki poslodavci..
zna li neko koji su kriteriji za dodjelu nagrada???
-
njonjica
#56 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
Ja radim kod privatnika i meni je stvarno super...nisu svi ljudi isti. 
- BarbaDue
#57 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
Tema je ociscena od offtopica...molim vas da u nastavku ovu korisnu temu postedite svojih privatnih prepucavanja i ostalim forumasima dozvolite razmjenu misljenja i iskustava.
ostaje jos da uputim OGROMNE OPOMENE forumasima @Amazonka27, @ružmarin-a, @terra_incognita...
u nastavku ocekujem razumjevanje.
ostaje jos da uputim OGROMNE OPOMENE forumasima @Amazonka27, @ružmarin-a, @terra_incognita...
u nastavku ocekujem razumjevanje.
-
zelenashica
#58 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
ne znam barba,ali ja u firmu kod privatnika sam član jednog takvog sindikata....u biti 40h rda sedmično,sve po zakonu o radu,.....ono fkt nisu svi isti..ja sam zadovoljna,nema izrabljivanja,plate redovne,penziono,zdravstveno....a da ne pominjem uslove rada.....ma jbg vidite da vazda imam vremena za forumBarbaDue wrote:sta mislis kada bi u jednoj firmi koja ima 100-njak radnika, svi u isto vrijeme prekinuli proizvodnju i zatrazili svoja prava, jel mislis da bigazda te firme otpustio te radnike?ružmarin-a wrote: kad bismo svi na ustanak protiv izrabljivača (totalni štrajk) i rekli nehoćemoprava, hoćemo život dostojan čovjeka: šta mislite, da li bi popustili, udovoljili prohtjevima ili bi uposlili nove radnike, jer je takva posljedica krize: višak ponude radne snage nad potražnjom?
ma nebi, bilo bi mu lakse i isplatnije da pristane na radnicke zahtjeve nego da mjesecima sabira i obucava nekih drugih 100 radnika.
Najgore je sto u takvim firmama nije dozvoljeno okupljanje u sindikate i sl.
- BarbaDue
#59 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
naravno to se moze skontati
,
a sto se tice okupljanja u sindikate kod privatnika, e takvi kao kod tebe su nazalost rijetkost.
a sto se tice okupljanja u sindikate kod privatnika, e takvi kao kod tebe su nazalost rijetkost.
-
zelenashica
#60 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
BarbaDue wrote:naravno to se moze skontati,
- Topla voda
#61 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
radnicka prava i te stvari u ovoj otimacini...nepoznat pojam.
nit imam licnih problema s nekim od nazovi gazda ,nit mi je neko od familije il prijatelja na robiji kod privatnika...al ovo se vise ne moze gledati.
milog mi boga,ja da sam u situaciji da moram raditi kao ti ljudi,ja bi radije skupljo staro zeljezo i zivio od 100 maraka nego trpio sto ljudi trpe.
pa bolje je jest krompir svaki dan i sjedit kuci ,nego da se neko izivljava na tebi.
u robotu je svaka druga nedelja slobodna,u drvoprometu sve one cure rade od zvijezde do zvijezde ,i za novu godinu i za bajram i dan drzavnosti ...merkator izivljavanje...kod gradjevinara je uzas..po buticima cure samo sto ne puse za 300 km,ova raja sto rade ko distributeri ,norme skacu non stop i samo rijetki opstaju,izgleda da je od privatnika ,najbolje raditi u kafani i na taksiju,tamo mozes nesto zavrnuti gazdu....ovo ostalo nit ima para nit kome pada da im uplate doprinose.
al i taxi evo zuti im dohako sad neke monitore ima u centrali i zna kad je koji pun ,koji prazan,i oni su sad donji.
ostase konobari,da se mogu nesto snac,donesu flasu ,napalate je i u djep i hajmo dalje.
ne postoji zastita radnika u ovoj drzavi,kad selver oruc da zeljki komsicu mercedesa,kako ce i biti
a kamo li sta ovi secijasi rade...
ovdje jedino drzavna sisa garantuje koliko toliko normalan posao
ministarstva,fondovi,uprave,zavodi ,javna preduzeca
ostalo ...robija..uz izuzetak ponekih,koje plate odlazak na ljetovanje..za ne povjerovati ili odlazak na tekmu vani ili grupne izlete.
kolko znam to su radile lora,planet i mozda jos poneka
nit imam licnih problema s nekim od nazovi gazda ,nit mi je neko od familije il prijatelja na robiji kod privatnika...al ovo se vise ne moze gledati.
milog mi boga,ja da sam u situaciji da moram raditi kao ti ljudi,ja bi radije skupljo staro zeljezo i zivio od 100 maraka nego trpio sto ljudi trpe.
pa bolje je jest krompir svaki dan i sjedit kuci ,nego da se neko izivljava na tebi.
u robotu je svaka druga nedelja slobodna,u drvoprometu sve one cure rade od zvijezde do zvijezde ,i za novu godinu i za bajram i dan drzavnosti ...merkator izivljavanje...kod gradjevinara je uzas..po buticima cure samo sto ne puse za 300 km,ova raja sto rade ko distributeri ,norme skacu non stop i samo rijetki opstaju,izgleda da je od privatnika ,najbolje raditi u kafani i na taksiju,tamo mozes nesto zavrnuti gazdu....ovo ostalo nit ima para nit kome pada da im uplate doprinose.
al i taxi evo zuti im dohako sad neke monitore ima u centrali i zna kad je koji pun ,koji prazan,i oni su sad donji.
ostase konobari,da se mogu nesto snac,donesu flasu ,napalate je i u djep i hajmo dalje.
ne postoji zastita radnika u ovoj drzavi,kad selver oruc da zeljki komsicu mercedesa,kako ce i biti
a kamo li sta ovi secijasi rade...
ovdje jedino drzavna sisa garantuje koliko toliko normalan posao
ministarstva,fondovi,uprave,zavodi ,javna preduzeca
ostalo ...robija..uz izuzetak ponekih,koje plate odlazak na ljetovanje..za ne povjerovati ili odlazak na tekmu vani ili grupne izlete.
kolko znam to su radile lora,planet i mozda jos poneka
- BarbaDue
#62 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
@z, pa kad je tako reci ljudima koja te firma, ovdje kao sto vidis mozemo navoditi i pozitivne primjere i hvaliti dobre menadžere.
usput na pocetku sam napisao post ali nisam napisao kod koga je momak radio. radi se o firmi BEKTOPRECISA, Gorazde...
usput na pocetku sam napisao post ali nisam napisao kod koga je momak radio. radi se o firmi BEKTOPRECISA, Gorazde...
- Topla voda
#63 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
cuj to ,ja sam konto da je bekto ,onaj sto je prodao bekto inernational strancima,pa otvorio novu firmu,neki cova dobar i posten,ko s drine.
a on ,izgleda karinas ko i ostali
a on ,izgleda karinas ko i ostali
- BarbaDue
#64 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
sta da ti pricam, kad momci ne smiju da pricaju na radnom mjestu, cak sta vise ne smijes se okrenuti...to je crna robija
al' ljudi su primorani da rade jer jos uvjek nema konkurencije. usput povezao se sa lokalnim politicarima koji mu dopustaju sve i svasta.
Redžo je odmah poslije rata bio posten i davao je svakome, on i sada daje ali samo rijetki pojedinci znaju kako njegovi radnici zive...
na osnovu tih radnika on moze odvojiti reisu 1.000.000KM...(nije zvanican info, ali prica se)
al' ljudi su primorani da rade jer jos uvjek nema konkurencije. usput povezao se sa lokalnim politicarima koji mu dopustaju sve i svasta.
Redžo je odmah poslije rata bio posten i davao je svakome, on i sada daje ali samo rijetki pojedinci znaju kako njegovi radnici zive...
na osnovu tih radnika on moze odvojiti reisu 1.000.000KM...(nije zvanican info, ali prica se)
- Topla voda
#65 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
e barba...ja kad bi ti pricao sta radim
i kakav mi je posao
i sta sve radim pored svog posla ...
ne bih imao ni jedan razlog da gledam sta se oko nas desava.
al ja nisam dobar dok oko mene ljudima nije dobro,ako neke ljepotice moraju da provode mladost za kasama marketa,u robiji kod kretena,dok sve oko njih prolazi.
gledam te klince i stvarno mi se smuci sve.
i kad pomislim da je lose ,ti mi pomenes redzu i razocaras me,a neko gore spomenu bellisimu ,a obzirom da znam tu hadzinicu i sina joj haruna,tako se zove,kolko se sjecam,te da ovo prvi put cujem...sve sam ,kako bih rekao,ludji..
i kakav mi je posao
i sta sve radim pored svog posla ...
ne bih imao ni jedan razlog da gledam sta se oko nas desava.
al ja nisam dobar dok oko mene ljudima nije dobro,ako neke ljepotice moraju da provode mladost za kasama marketa,u robiji kod kretena,dok sve oko njih prolazi.
gledam te klince i stvarno mi se smuci sve.
i kad pomislim da je lose ,ti mi pomenes redzu i razocaras me,a neko gore spomenu bellisimu ,a obzirom da znam tu hadzinicu i sina joj haruna,tako se zove,kolko se sjecam,te da ovo prvi put cujem...sve sam ,kako bih rekao,ludji..
-
ld
#66 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
biznismen iz zenice kasim krehic,vlasnik kalena je bio poletio i letio visoko
kao sto i sami kazete,radnici radili za 200 km plate,od zvijezde do zvijezde,kakav crni godisnji i slicno
naravno ogromna vecina je radila na crno,pojedini radnici imaju po 10 godina staza kod doticnog biznismena,a dana im nije uplatio penzionog
ali stigla ga je suza necija,necijeg djeteta ciji otac je radio kao rob kod njega
vec dvaput su ga otimali i vodili u sumu na smetove i udarali ga,uzimao je lovu od opasnih kamatara i sa njima nema zaje....,uzeli su mu pumpe,kamione
kad kamatari dodju u njemu govno umre
ah da i moj haver mu je utjeravao dug,bio je duzan nekima tamo,kad se pojavio,umrlo govno u biznismenu
danas on u zenici nema s kim popiti kafu,niko ga ne gotivi,jedan od razloga je bas taj njego odnos prema njegovim radnicima
moj savjet svim radnicima koje gazde izrabljuju,nek se povezu tako sa nekim lopovima,osobama iz sive zone zivota,pa nek tipuju te svoje gazde kad nose pazar i gdje im je stek,pa nek i oni osjete malo boli
a najidealnije bi bilo da se ih sami radnici odrade ili bar prebiju,jer ti ljudi samo razumiju jezik sile
a ovog kasima su njegovi bivsi radnici vodili dva puta u sumu na marelicu
kao sto i sami kazete,radnici radili za 200 km plate,od zvijezde do zvijezde,kakav crni godisnji i slicno
naravno ogromna vecina je radila na crno,pojedini radnici imaju po 10 godina staza kod doticnog biznismena,a dana im nije uplatio penzionog
ali stigla ga je suza necija,necijeg djeteta ciji otac je radio kao rob kod njega
vec dvaput su ga otimali i vodili u sumu na smetove i udarali ga,uzimao je lovu od opasnih kamatara i sa njima nema zaje....,uzeli su mu pumpe,kamione
kad kamatari dodju u njemu govno umre
ah da i moj haver mu je utjeravao dug,bio je duzan nekima tamo,kad se pojavio,umrlo govno u biznismenu
danas on u zenici nema s kim popiti kafu,niko ga ne gotivi,jedan od razloga je bas taj njego odnos prema njegovim radnicima
moj savjet svim radnicima koje gazde izrabljuju,nek se povezu tako sa nekim lopovima,osobama iz sive zone zivota,pa nek tipuju te svoje gazde kad nose pazar i gdje im je stek,pa nek i oni osjete malo boli
a najidealnije bi bilo da se ih sami radnici odrade ili bar prebiju,jer ti ljudi samo razumiju jezik sile
a ovog kasima su njegovi bivsi radnici vodili dva puta u sumu na marelicu
- Topla voda
#67 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
ma uzas .majke mi ...ja sve nekako pokusavam da pobjegnem iz sarjevskog,pitarskog ugla...al ovdje kod nas je super...al obzirom da imam familije diljem bosne i znam kako je od bihaca do dervente,zvornika i stoca...deprimiram se....kakvi su idioti zaposjeli sudbine finih ljudi .
neki ce reci..hajde...to vam je demokratizacija koju ste htjeli..neki ce reci..hajde.. to je prvobitna akumulacija kapitala u novoj bosanskoj eliti...al ja nikako ne mogu da shvatim da ljudi bjeze u grad i rade za 400km ,dok im prevoz i objed oduzmu 100 kmova....a u isto vrijeme je otkupna cijena borovnice 5km ili maline 4km..koje se rasipaju po livadama s kojih su dosli.
stvarno ne kontam
pa prije ces kupit mercedesa,ako skupljas kukurijek,nego radeci u robotu.
a selo odakle si dosao je ostalo prazno
neki ce reci..hajde...to vam je demokratizacija koju ste htjeli..neki ce reci..hajde.. to je prvobitna akumulacija kapitala u novoj bosanskoj eliti...al ja nikako ne mogu da shvatim da ljudi bjeze u grad i rade za 400km ,dok im prevoz i objed oduzmu 100 kmova....a u isto vrijeme je otkupna cijena borovnice 5km ili maline 4km..koje se rasipaju po livadama s kojih su dosli.
stvarno ne kontam
pa prije ces kupit mercedesa,ako skupljas kukurijek,nego radeci u robotu.
a selo odakle si dosao je ostalo prazno
-
patrius
#68 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
Drzava je najveci krivac.Naime,kako se moze desiti da ljudima ne uplacuju osiguranje i po nekoliko godina.Dakle,drzava svjesno pristaje na prevaru i izrabljivanje.Jbg,pa ne moze neko raditi godinama a da istovremeno "nema para" za izmirivanje obaveza prema radnicima odnosno drzavi.S druge strane,tu i banke uvelike suruju.Naime,a cini mi se da to i zakon propisuje,ne smiju dopustiti da se isplati naredna plata ukoliko za prethodnu nisu "ociscene" obaveze po osnovu poreza i doprinosa.Dakle,nista posebno,ali...
- Arc_Angel
#69 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
patrius wrote:Drzava je najveci krivac.Naime,kako se moze desiti da ljudima ne uplacuju osiguranje i po nekoliko godina.Dakle,drzava svjesno pristaje na prevaru i izrabljivanje.Jbg,pa ne moze neko raditi godinama a da istovremeno "nema para" za izmirivanje obaveza prema radnicima odnosno drzavi.S druge strane,tu i banke uvelike suruju.Naime,a cini mi se da to i zakon propisuje,ne smiju dopustiti da se isplati naredna plata ukoliko za prethodnu nisu "ociscene" obaveze po osnovu poreza i doprinosa.Dakle,nista posebno,ali...
žao mi je ali ne mogu da se skožim sa tobom da je država uvijek i za sve kriva. zašto?
zato što ja već godinama oko sebe samo slušam svoju okolinu kako kuka, kako su oni previše mali da bi bilo šta promjenili , kako je držva kriva, kako su svi lopovi itd.....
interesantno je to što ova priča ide redom od svih , ne samo od običnih građana nego i od malih poduzetnika, ugostitelja itd...
e sad ono što je paradoks u svemu tome jeste kako gledam sve te ljude kako kukaju, kako oni ne mogu ništa i kako je država za sve kriva a svi oni gledaju priliku kaqko će ukrasti od države, i onaj poduzetnik, i onaj mali ugostitej pa i cigo koji krade šahtove na ulici .
ljudi u bosni očiglno pate od jednog teškog, patološkog oblika kleptomanije, i više vole da ukradu od države(dok istovremno kukaju kako je držva za sve kriva) nego hljeba da se najedu.
država nije i ne može biti za sve kriva. krivi su ljudi koji žive u toj državi. žalosno ali istinito.
-
patrius
#70 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
Drzava nije kriva za sve,ali za konkretan slucaj koji sam naveo,sasvim sigurno jeste.Ja govorim iz pozicije "obicnog" gradjanina (ma sta to,zapravo,znacilo
).Naime,ogromne su i bezbrojne zlouptrebe od strane kako malih tako i velikih poduzetnika raznih drzavnih "subvencija" i ostalih slicnih "preparata".A paradoks je (ili nije
)u tome sto drzava savrseno dobro zna za to,a nerijetko to i potice time sto protiv toga nista ne poduzima.Istina je,u ovoj zemlji ne krade samo onaj ko nema priliku za to,a ako drzava nije kriva za to,onda nije niko.
Dabome,krivi su ljudi koji zive u drzavi a ne drzava
Pa,ko ili sta je onda,molim lijepo,drzava.Neko ili nesto nadljudsko
"Onosvjetsko"
Grade li ljudi drustvo i drzavu ili je obratno
Kad to rascistimo,onda mozemo dalje raspravljati o drzavi i njenoj krivici ili nevinosti. 
Dabome,krivi su ljudi koji zive u drzavi a ne drzava
-
zonbirile
#71 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
----------------------------------------Arc_Angel wrote:patrius wrote:Drzava je najveci krivac.Naime,kako se moze desiti da ljudima ne uplacuju osiguranje i po nekoliko godina.Dakle,drzava svjesno pristaje na prevaru i izrabljivanje.Jbg,pa ne moze neko raditi godinama a da istovremeno "nema para" za izmirivanje obaveza prema radnicima odnosno drzavi.S druge strane,tu i banke uvelike suruju.Naime,a cini mi se da to i zakon propisuje,ne smiju dopustiti da se isplati naredna plata ukoliko za prethodnu nisu "ociscene" obaveze po osnovu poreza i doprinosa.Dakle,nista posebno,ali...
žao mi je ali ne mogu da se skožim sa tobom da je država uvijek i za sve kriva. zašto?
zato što ja već godinama oko sebe samo slušam svoju okolinu kako kuka, kako su oni previše mali da bi bilo šta promjenili , kako je držva kriva, kako su svi lopovi itd.....
interesantno je to što ova priča ide redom od svih , ne samo od običnih građana nego i od malih poduzetnika, ugostitelja itd...
e sad ono što je paradoks u svemu tome jeste kako gledam sve te ljude kako kukaju, kako oni ne mogu ništa i kako je država za sve kriva a svi oni gledaju priliku kaqko će ukrasti od države, i onaj poduzetnik, i onaj mali ugostitej pa i cigo koji krade šahtove na ulici .
ljudi u bosni očiglno pate od jednog teškog, patološkog oblika kleptomanije, i više vole da ukradu od države(dok istovremno kukaju kako je držva za sve kriva) nego hljeba da se najedu.
država nije i ne može biti za sve kriva. krivi su ljudi koji žive u toj državi. žalosno ali istinito.
upadaš u kontradikciju i filozofsku raspravu.Onog momenta kada se konstituiše država voljom populisa,ona postaje preko zakonodavne,izvršene i sudske vlasti čuvar i garant kako državne tako i lične i imovine i sigurnosti.To je postulat dokazan i dokaziv u praksi.Drugo je pitanje neimaština,vjekovna neprijateljstva spram državene(strane)uprave,primitivizam i sl.Prvi i osnovni krivac je država.
- ružmarin-a
#72 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
smatram da se najgore ponašaju prema uposlenicima oni preduzetnici, koji su se takoreći preko noći obogatili, nedovoljno stručni, obrazovani itd...
oni hoće rezultate, ne razmišljajući da li njihovi uposlenici trebaju vremena za privatni život i spremni su u svako doba
da im se bude na raspolaganju, što vremenski, što pitanjima u vezi posla...
oni hoće rezultate, ne razmišljajući da li njihovi uposlenici trebaju vremena za privatni život i spremni su u svako doba
-
patrius
#73 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
I ko je za to krivružmarin-a wrote:smatram da se najgore ponašaju prema uposlenicima oni preduzetnici, koji su se takoreći preko noći obogatili, nedovoljno stručni, obrazovani itd...
-
zonbirile
#74 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
pa ponavljamo se o tome su već pisali E.Zola,O.de Balzak,Č.Dikens,Tolstoj i drugi predstavnici kritičkog realizma.Naša tragedija je što smo suvremenici događaja i događanja od prije 200g ,sada i ovde.
-
patrius
#75 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about
Da,o tome je pisao i Karl Marx,samo ne kao "kriticki realist" nego kao realni kriticarzonbirile wrote:pa ponavljamo se o tome su već pisali E.Zola,O.de Balzak,Č.Dikens,Tolstoj i drugi predstavnici kritičkog realizma.Naša tragedija je što smo suvremenici događaja i događanja od prije 200g ,sada i ovde.