Wicca (vjesticja religija)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Blaka

#51 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Blaka »

zalizani wrote:
Blaka wrote:Image
Šta je zajednicko za Druide i vjestice??
Jedino ako su zajedno goli :D praktikovali rituale,na mjestu koje i danas nema precizno ustanovljenu namjenu.Još tu dodaš par malih goblina i imaš teferic nevidjenh razmjera. :D
http://www.mystic-awakening.com/thespir ... druid.html
istocnjak

#52 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by istocnjak »

istocnjak wrote:
Emily the Strange wrote:
istocnjak wrote:Radi se o politeizmu i največem grijehu "širku" a u Bosni ih zovu "sihirbašice" ...
I am sick :roll:
Emily,

Zaista se radi o politeizmu i jednom od največih i neoprostivih grijeha "širku" što te može odvesti u propast.

Ozbiljno ti i prije svega prijateljski kažem, ostavi se toga dok nisi pravo zaglibila.

Nisi ni svjesta u sta se upustas, jer to je ne-materijalni paralelni svijet "džina i šejtana" koji egzistiza paralelno sa našim materijalnim svijetom a ti si obican covjek.

To je nešto od čega se može teško psihički oboliti. Budi normalna osoba, živi normalno i čini dobra djela.

Što ce ti ovo? Samo bezveze navlacis belaje na sebe ...

pozz ...
Emily,

Ti nisi bolesna samo ne znas o cemu se ovdje radi.

Izgleda da se nisi uopste puno upustila u ovo, zato se ostavi ovog sto prije.

Naime, ljudi koji se počnu baviti sihirom kao što je ovo, najcesce obole od sizofrenije: http://sh.wikipedia.org/wiki/Shizofrenija

To je bolest kada ti se pocnu prikazivati stvari i pojave iz paralelnog antimaterijalnog svijeta u raznim oblicima kao što su džini i šejtani, pa isti ti ljudi misle da su nesto kao vazni i natprirodni a u stvari su navukli na sebe belaj.
Cholina_Lokica

#53 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Cholina_Lokica »

u zivotu ne procitah bolje objasnjenje SCH, a procitah toliko knjiga iz psihologije i psihijatrije :lol: :lol: :lol: :lol:
istocnjak

#54 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by istocnjak »

Dile wrote:u zivotu ne procitah bolje objasnjenje SCH, a procitah toliko knjiga iz psihologije i psihijatrije :lol: :lol: :lol: :lol:
Koje knjige si citala i od kojih autora?
Kao sto cesto kazem drugu NiN-u, citanje knjiga je kao i oranje. Orati po jalovoj zemlji je beskorisno, tako i citati neke apokrifne knjige koje su napisali neki ublehasi je beskorisno.
Mrs.Zurbrigen

#55 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Mrs.Zurbrigen »

Shoshana wrote:Wicca jeste religija, i, bez obzira na to da li je zaista 'nasljednica' neke istorijske religije, ili novonastala neopaganska religija, apsolutno mi je nejasno kako i zasto neko sebi moze dozvoliti da se zajebava na racun necijih ubjedjenja. Da li biste isto ovako pisali na racun nekih stvari koje vam se cine glupostima u islamu, krscanstvu ili judaizmu? POsebno ovi neki koji vriste non-stop kako se njihova ubjedjenja trebaju postovati...

Sramota...

:thumbup:

dobar post.
tranquil

#56 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by tranquil »

Samo bih pozdravio Wiccane i ukoliko budu pokrenuli inicijativu da imaju predstavnika u Međureligijskom vijeću BiH, ja ću ih podržati. Isto vrijedi i za ostale nezastupljene grupe: hinduse, ateiste, deiste, agnostike, scijentologe, lavejanske sotoniste, džedaje...

Svako ima pravo na predstavljanje svoje vjeroispovijesti i ne treba se stidjeti toga.

Ne obazirite se na razne koji su kao tolerantni a čim se pojave egzotičnije religije, pribjegavaju ismijavanju i stavljanja etiketa kao što je "grijeh" ili "širk".

Širk je i "pridavanje druga Bogu" a muslimani upravo takvom smatraju hrišćansku percepciju Isusa, pa opet reis nema nikakvih moralnih problema sjediti u Međureligijskom vijeću sa kardinalom i mitropolitom.

Pustimo se šuplje, istresanje na manjinske religijske zajednice se dešava samo zato što ih je malo i zato što se lako istresati nad slabijima.
Emily the Strange

#57 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Emily the Strange »

tranquil wrote:Samo bih pozdravio Wiccane i ukoliko budu pokrenuli inicijativu da imaju predstavnika u Međureligijskom vijeću BiH, ja ću ih podržati. Isto vrijedi i za ostale nezastupljene grupe: hinduse, ateiste, deiste, agnostike, scijentologe, lavejanske sotoniste, džedaje...

Svako ima pravo na predstavljanje svoje vjeroispovijesti i ne treba se stidjeti toga.

Ne obazirite se na razne koji su kao tolerantni a čim se pojave egzotičnije religije, pribjegavaju ismijavanju i stavljanja etiketa kao što je "grijeh" ili "širk".

Širk je i "pridavanje druga Bogu" a muslimani upravo takvom smatraju hrišćansku percepciju Isusa, pa opet reis nema nikakvih moralnih problema sjediti u Međureligijskom vijeću sa kardinalom i mitropolitom.

Pustimo se šuplje, istresanje na manjinske religijske zajednice se dešava samo zato što ih je malo i zato što se lako istresati nad slabijima.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
istocnjak

#58 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by istocnjak »

tranquil wrote: Pustimo se šuplje, istresanje na manjinske religijske zajednice se dešava samo zato što ih je malo i zato što se lako istresati nad slabijima.
Pogrešno si shvatio ... bilo je dobronamjerno.
Gost123

#59 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Gost123 »

zbog "dobronamjerne" zelje da se spasi covjeka od "grijeha" i "vjecnih muka" ljudi su svasta radili. cak su ubijali tijelo da spase dusu. dobronamjerno iz njihove perspektive.
Emily the Strange

#60 Re: Wicca (vjesticja religija)

Gost123 wrote:zbog "dobronamjerne" zelje da se spasi covjeka od "grijeha" i "vjecnih muka" ljudi su svasta radili. cak su ubijali tijelo da spase dusu. dobronamjerno iz njihove perspektive.
Slazem se. Koliko je ljudi ubijeno u ime boga.. pretjerana religioznost je najveci trovac uma..
Compact

#61 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Compact »

Ima jedan igrač u FK Leotar zove se Vico!
kotromanić.

#62 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by kotromanić. »

Ja znam da jako moraju pazit sta jedu i kako jedu.(:
idealnaM

#63 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by idealnaM »

Ne znam...na današnjici,ništa me ne iznenađuje... :D
Neelix

#64 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Neelix »

istocnjak wrote:
tranquil wrote: Pustimo se šuplje, istresanje na manjinske religijske zajednice se dešava samo zato što ih je malo i zato što se lako istresati nad slabijima.
Pogrešno si shvatio ... bilo je dobronamjerno.
hajde bolan, ostavi se svog vjerovanja, pridruzi se emily..zivjet ces zdravije, osjetit ces prirodu, bices zadovoljniji u zivotu. ovako ces samo shizofreniju dobit od pretjeranog robovanja.

dobronamjerno, majke mi.
Risto Kuglarić

#65 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Risto Kuglarić »

istocnjak wrote:
Dile wrote:u zivotu ne procitah bolje objasnjenje SCH, a procitah toliko knjiga iz psihologije i psihijatrije :lol: :lol: :lol: :lol:
Koje knjige si citala i od kojih autora?
Kao sto cesto kazem drugu NiN-u, citanje knjiga je kao i oranje. Orati po jalovoj zemlji je beskorisno, tako i citati neke apokrifne knjige koje su napisali neki ublehasi je beskorisno.
:shock: :lol: :lol: :lol: pazi molim te, lik koji vjeruje da mnogoboštvo najčešće uzrokuje šizofreniju, koja se usput definiše kao bolest "kada ti se pocnu prikazivati stvari i pojave iz paralelnog", pazi sad, "antimaterijalnog svijeta" (koji je valjda sačinjen od antimaterije), uzima sebi za pravo da nekoga nazove ublehašem... :lol: :lol: :lol: pusti se kume metafora, nego plug u šake
Bušman

#66 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Bušman »

Jebo te, onda su ovi shizofrenicari otkrili sveti gral moderne fizike - kako jeftino dobiti antimateriju :-D :-D. A skontaj to, zamisli covjeka izgradjenog od anti-protona i pozitrona. Pa nije ni cudo sto su ludi :D :D :D
Baghira

#67 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Baghira »

Ne dirajte istocnjaka :) Pssst, sutite, kad ne znate :wink:
Ateista

#68 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Ateista »

istocnjak wrote:
Emily the Strange wrote:
istocnjak wrote:Radi se o politeizmu i največem grijehu "širku" a u Bosni ih zovu "sihirbašice" ...
I am sick :roll:
Emily,

Zaista se radi o politeizmu i jednom od največih i neoprostivih grijeha "širku" što te može odvesti u propast.

Ozbiljno ti i prije svega prijateljski kažem, ostavi se toga dok nisi pravo zaglibila.

Nisi ni svjesta u sta se upustas, jer to je ne-materijalni paralelni svijet "džina i šejtana" koji egzistiza paralelno sa našim materijalnim svijetom a ti si obican covjek.

To je nešto od čega se može teško psihički oboliti. Budi normalna osoba, živi normalno i čini dobra djela.

Što ce ti ovo? Samo bezveze navlacis belaje na sebe ...

pozz ...
Sto za tebe vjerovatno znaci BUDI MUSLIMANKA.

Ma pusti vise sa svojim ubjedjivanjima...
Ateista

#69 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Ateista »

tranquil wrote:Samo bih pozdravio Wiccane i ukoliko budu pokrenuli inicijativu da imaju predstavnika u Međureligijskom vijeću BiH, ja ću ih podržati. Isto vrijedi i za ostale nezastupljene grupe: hinduse, ateiste, deiste, agnostike, scijentologe, lavejanske sotoniste, džedaje...
Zar ima i dzedaja? Evo mene odmah!

May the force be with you! :thumbup:
Ateista

#70 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Ateista »

Nego, da dam svoje misljenje o samoj temi.

S obzirom da sam ateista, moram naglasiti da nisam ljubitelj bilo kakvih religija, rituala i slicno.

Medjutim, ako poredimo Wicca-u sa ovim "nasim" religijama, (na osnovu informacija koje je @Emily the Strange iznijela, posto nisam prije cuo), djeluje mi dosta konstruktivnija, prakticnija, neagresivna, manje opterecena dogmama i slicno, u odnosu na ove vodece religije. Zanimljivo mi je to povezivanje sa prirodom.

Ono sto mi bode oci je slicnost sa ostalim religijama, odnosno vjerovanje da ce ti se dobra i losa djela na bilo koji nacin vratiti. Da nije toga, skoro da bi bilo upitno da li se to uopste moze nazvati religijom ili samo nacinom zivota i zivotnom filoofijom.
idealnaM

#71 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by idealnaM »

Ma danas je jako moderno biti drugačiji od okoline,pa i po ovom pitanju.To je neka vrsta pubertetske krize,kada imas zelju biti po svaku cijenu u žiži,da svi govore o tebi,i da si unikatan...drugi razlog je kopiranje nekih slavnih licnosti....dosadno je biti prosječan i sličan onima u okolini 8) ...neki farbaju kosu u zeleno,neki iskopavaju grobove,prizivaju umrle,neki bjeze od kuće,a drugi su opet šmokljani i streberi ne umiju da se zabavljaju. :lol:

Meni se baš svidjala Vjestica Sabrina...
Svi bi mi zivote nasih junaka iz crtica,stripova i filmova...ali zivot je nesto ozbiljniji... :roll:
Emily the Strange

#72 Re: Wicca (vjesticja religija)

idealnaM wrote:Ma danas je jako moderno biti drugačiji od okoline,pa i po ovom pitanju.To je neka vrsta pubertetske krize,kada imas zelju biti po svaku cijenu u žiži,da svi govore o tebi,i da si unikatan...drugi razlog je kopiranje nekih slavnih licnosti....dosadno je biti prosječan i sličan onima u okolini 8) ...neki farbaju kosu u zeleno,neki iskopavaju grobove,prizivaju umrle,neki bjeze od kuće,a drugi su opet šmokljani i streberi ne umiju da se zabavljaju. :lol:

Svi bi mi zivote nasih junaka iz crtica,stripova i filmova...ali zivot je nesto ozbiljniji... :roll:
Mozda bi prvo trebala malo procitati o Wicci, pa onda je porediti sa magijom vjestice Sabrine :roll: Ili u suprotnom me postedi takvih komentara..
Wiccani nisu samo pubertetlije, vec normalni ljudi svih starosnih dobi...
beautyfool

#73 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by beautyfool »

idealnaM wrote: Ma danas je jako moderno biti drugačiji od okoline,pa i po ovom pitanju.To je neka vrsta pubertetske krize,kada imas zelju biti po svaku cijenu u žiži,da svi govore o tebi,i da si unikatan...drugi razlog je kopiranje nekih slavnih licnosti....dosadno je biti prosječan i sličan onima u okolini 8) ...neki farbaju kosu u zeleno,neki iskopavaju grobove,prizivaju umrle,neki bjeze od kuće,a drugi su opet šmokljani i streberi ne umiju da se zabavljaju. :lol:

I ja sam volila pogledati Sabrinu :D
Meni dobar onaj macak Salem :lol:
Iako su ih reprizirali hiljadu puta vala mi nebi bilo mrsko opet ih gledati, nako da se ismijem :-)
sorry ako je off topic :D
Image
vjesticanametli

#74 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by vjesticanametli »

:-D vjestice nisu zle ĐŽ :mrgreen:
Vainglorious

#75 Re: Wicca (vjesticja religija)

Post by Vainglorious »

Sve je to pomodarstvo :)
Post Reply