Slaveni

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bellum batonianum

#51 Re: Slaveni

Post by bellum batonianum »

Toffee karamela wrote:Koliko sam ja upućena u ovu tematiku, jedini je Muhamed Hadžijahić dokazivao (da li je uspio dokazati ne znam niti znam kakvo je mišljenje novijih autora o tome) da je "Sklavinija" koja se pominje u vizantijskim izvorima ustvari Bosna i da su ovi pobrojani Silimir, Bladin , Ratimir bosanski vladari.
Drugi historicari koji su se bavili Samo-vom i veliko-moravskom "kraljevinom" poput Imre Boba("Moravian history reconsidered")
ili Martina Eggersa (1995: „Großmährische Reich“) su vec davno ukazivali na tu liniju, medjutim Bosnjaci kao Bosnjaci.
Ovdje je jedan sazetak sa stranice Univerziteta u Klagenfurtu;
http://eeo.uni-klu.ac.at/index.php/Gro% ... ches_Reich
Martin Eggers je nakon njegove detaljne analize starih franackih, vatikanskih i vizantijskih izvora dosao do zakljucka da je
Bosna kao centralna i nad ostalim slavenima vladajuca pokrajina imala slijedece granice;

Image

Toffee karamela wrote:
Šta zapravo znači odrednica "između Franačke i Bugarske"?
Franacka je tadasnja teritorija (od 8 stoljeca) pod Karlom Velikim koji je kontrolirao sve od zapadne granice sa Omajidima
( Pirineji sa Baskima su lezali izmedju Kordobskog emirata i Franaka ) do sredine danasnje Madjarske( vertikalni dio Dunava)
na istoku. Rijeka Drava je bila juzna granica.
Bugarska je imala granice od Crnog mora na istoku do rijeke Drine i Taisa na zapadu.
Izmedju njih se juzno od Drave, poslije Save, nalazila Bosna sa paganskim Ratimirom.
http://www.michaelmaxwolf.de/bilder/mit ... rossen.jpg
Granice koje su i prije drzali Iliri sa njima pokorenim "crnim vlasima";
http://www.imninalu.net/Myths_files/Balkan1stCce.jpg
Toffee karamela wrote:
Zanimljivo bi bilo recimo, utvrditi da li u Srbiji ili Hrvatskoj, u njihovim medijevalnim spisima ili legendama ima pomena o ovim vladarima? Meni se čini da nema. Treba dobro preispitati da se svi oni ipak ne mogu na kraju smjestiti u sferu legendarnog? Šta ako su to imena, u drukčijoj transkripciji, nekih drugih, poznatih vladara?

Smatram da se vrlo oprezno treba pristupiti tom pitanju "Sklavinije" i "kraljevstva južno od Save".
Za pocetak mozes procitati ovo;
http://74.125.77.132/search?q=cache:-Rn ... clnk&gl=de
http://hrcak.srce.hr/file/22969.
Franz-Reiner Erkens je u svojoj "Karl der Grosse und das Erbe der Kulturen" podrzao i objavio M. Eggers-ovu tezu o Bosanskim vladarima koji se smatraju kao pravi naslijednici Veliko-Moravskog kraljevstva.
http://books.google.de/books?id=W6mt0yu ... t&resnum=4

Granice su nesto manje od onih koje su opisane od strane "Popa dukljanina" (Crvena Hrvatska je u stvari Srbija tj. sa Srbima nastanjena oblast);
Image

Nedajmo se vuci za nos sa ovom slavenskom propagandom koja je podobna samo za Srbe i Hrvate jer su oni kao
slavenski narodi vec u pocetku zabiljezeni.
Narod Bosne je imao centralnu ulogu u staroj Sklaviniji ali se nikada nije vodio kao slavenski zivalj.
Svi stari izvori sve do Münster-a (16. stoljece ) ih biljeza kao starosjedioce.
Sam Orbini proglasava sve narode Evrope slavenima ali se ne ustrucava naglasiti da su Bosanci starosjedioci i
da su vec u stara vremena izgradili Kotor u danasnjoj Crnoj Gori.
Tek sa I. Lucicem i od panslavenca Safarika (18. stoljece) pocinje falsifikovana istorija ovih krajeva da se siri.
bach

#52 Re: Slaveni

Post by bach »

Image

Čovječe, mnogo smo jaki bili, graničili smo s Bugarskom...
zemo_online

#53 Re: Slaveni

Post by zemo_online »

Ja bi pitao nesto o Madjarima posto ovde ima ljudi koji mnogo znaju.
Jesu li oni potomci Avara ili mozda Huna ili nekog treceg i da li pripadaju bijeloj ili zutoj rasi?
Cisto me zanima.

Hvala na odgovoru.
bellum batonianum

#54 Re: Slaveni

test01 wrote:Ja bi pitao nesto o Madjarima posto ovde ima ljudi koji mnogo znaju.
Jesu li oni potomci Avara ili mozda Huna ili nekog treceg i da li pripadaju bijeloj ili zutoj rasi?
Cisto me zanima.

Hvala na odgovoru.
Evo zakljuci sam.

Image
Jazz_Junkie

#55 Re: Slaveni

Post by Jazz_Junkie »

test01 wrote:Ja bi pitao nesto o Madjarima posto ovde ima ljudi koji mnogo znaju.
Cisto me zanima.

Hvala na odgovoru.
Madjari (tocnije njihov jezik) pripadaju ugarskim narodima. Lingvisticki su im najblizi Manzi i Kanti koji danas zive u sjevernom Sibiru, ali nisu etnicki srodni. Postavljati pitanja o rasi su bezveze. O fizionomiji proto-Madjara se ne zna skoro nista, no fakt je da su danasnji Madjari fakticki mjesavina Slavena, Germana, Kelta i svega sto su zatekli nakon sto su dospjeli u Panoniju.
Blaka

#56 Re: Slaveni

Post by Blaka »

Jazz_Junkie wrote:Blaka ne budi smijesan sa svojim slikama koje preuzimas sa nekih ruskih rasistickih stranica.
Svastika je redovna pojava kod svih indoevropskih naroda

Image

Ne znam šta imaš protiv Rusa, ljudi se vesele, plešu oko vatre isto kao nekad u Bosni ili Sklaviniji :D

Image

Šta je tu rasističko :?
Bosanac sa dna kace

#57 Re: Slaveni

Post by Bosanac sa dna kace »

Blaka wrote:Šta je tu rasističko :?
pa valjda ono sto te stranice propagiraju....usput ne da mi se nesto caprkat po njima....
Blaka

#58 Re: Slaveni

Post by Blaka »

bellum batonianum wrote:
Nedajmo se vuci za nos sa ovom slavenskom propagandom koja je podobna samo za Srbe i Hrvate jer su oni kao
slavenski narodi vec u pocetku zabiljezeni.
Narod Bosne je imao centralnu ulogu u staroj Sklaviniji ali se nikada nije vodio kao slavenski zivalj.
Svi stari izvori sve do Münster-a (16. stoljece ) ih biljeza kao starosjedioce.
Sam Orbini proglasava sve narode Evrope slavenima ali se ne ustrucava naglasiti da su Bosanci starosjedioci i
da su vec u stara vremena izgradili Kotor u danasnjoj Crnoj Gori.
Tek sa I. Lucicem i od panslavenca Safarika (18. stoljece) pocinje falsifikovana istorija ovih krajeva da se siri.
Malo si kontradiktoran sa ovim zadnjim dijelom teksta i onim gore. Teorija da je bila slavenska država, a da njeno stanovništvo nisu bili Slaveni :? Znači, to je bilo kao u kolonizaciji Južne Amerike kao što je napisala šošana, šaka "primitivnih" Slavena je došla na ovaj prostor, pobila i pokorila visoko-civilizirane starosjedioce i nametnula im svoj jezik i kulturu :?

Mogao bi malo bolje da argumentovano objasniš svoju teoriju!?
Blaka

#59 Re: Slaveni

Post by Blaka »

Bosanac sa dna kace wrote:
Blaka wrote:Šta je tu rasističko :?
pa valjda ono sto te stranice propagiraju....usput ne da mi se nesto caprkat po njima....
http://www.velesova-sloboda.org/start/main.html
Nek ti ne bude mrsko!
Ilirski vitez

#60 Re: Slaveni

Post by Ilirski vitez »

jedino sto se moze iscitati iz ovih slavenskih nacionalistickih siteova je zelja samih Slavena da pokazu da su nesto sto nisu. zele lingvisticku formaciju prikazati kao krvnu sto nikada nikom nije uspjelo. takodje se moze vidjeti navika svih "slavenskih" naroda da kradu sve sto im dodje pod ruku. tako su ovdje odinove starogermanske rune postale slavenske a slaveni postali utemeljitelji covjecanstva. sad je na nama da odlucimo hocemo li pustiti da takve nakaradne ideje ponovo zatruju Bosnu ili necemo.
zonbirile

#61 Re: Slaveni

Post by zonbirile »

e jebi ga ,znao sam da će na kraju se to desiti-pa gdje su tu Bošnjaci u toj priči?
Ne pada mi na pamet

#62 Re: Slaveni

Post by Ne pada mi na pamet »

Ilirski vitez wrote:jedino sto se moze iscitati iz ovih slavenskih nacionalistickih siteova je zelja samih Slavena da pokazu da su nesto sto nisu. zele lingvisticku formaciju prikazati kao krvnu sto nikada nikom nije uspjelo. takodje se moze vidjeti navika svih "slavenskih" naroda da kradu sve sto im dodje pod ruku. tako su ovdje odinove starogermanske rune postale slavenske a slaveni postali utemeljitelji covjecanstva. sad je na nama da odlucimo hocemo li pustiti da takve nakaradne ideje ponovo zatruju Bosnu ili necemo.
Samo cu reci:

Illyrian 40 %
Teuton 20 %
Celtic 15 %
Slav 15 %
Hunnians 6 %
Thracians 4 %

Bosna je slavenska koliko i keltska.

BTW. Imamo vise Huna nego Hungary :)
Toffee karamela

#63 Re: Slaveni

Post by Toffee karamela »

Ne pada mi na pamet wrote: Samo cu reci:

Illyrian 40 %
Teuton 20 %
Celtic 15 %
Slav 15 %
Hunnians 6 %
Thracians 4 %

Teško onom ko vjeruje u sve što pročita, pogotovo na internetskim forumima. Ovaj bilans bosanske krvne slike je djelo jednog švicarskog instituta (o kojem je bilo riječi na drugoj jednoj temi ) i ne znači ama baš ništa. Dok ga ne potvrde bar još neki koji se bave tom tematikom i to višekratno i u budućnosti. Tako se to radi u ozbiljnoj nauci. Potrebna je verifikacija vremena. I ne znam otkud sad tolika odioznost prema svemu što je slavensko? Je li to alergija izazvana zbog druga dva naroda u Bosni koja važe kao "pravi" Slaveni pa se želi na ovaj način napravit neka distanca od njih? Ili se na taj način hoće ubrati nekakvi jeftini dnevnopolitički poeni sa usvajanjem krilatice "mi smo starosjedioci a ne Slaveni" prema tome vi ste "došljaci", kao što su to radili albanski nacionalisti? Ili je to čisto vjerska rabota, rađe bi da imaš nešto arapske krvi ali nikako ne mere, pa daj onda bar ilirske samo nek nisu mrski Rusi? :skoljka:
Dupli_skalp

#64 Re: Slaveni

Post by Dupli_skalp »

Toffee karamela wrote:
Ne pada mi na pamet wrote: Samo cu reci:

Illyrian 40 %
Teuton 20 %
Celtic 15 %
Slav 15 %
Hunnians 6 %
Thracians 4 %

Teško onom ko vjeruje u sve što pročita, pogotovo na internetskim forumima. Ovaj bilans bosanske krvne slike je djelo jednog švicarskog instituta (o kojem je bilo riječi na drugoj jednoj temi ) i ne znači ama baš ništa. Dok ga ne potvrde bar još neki koji se bave tom tematikom i to višekratno i u budućnosti. Tako se to radi u ozbiljnoj nauci. Potrebna je verifikacija vremena. I ne znam otkud sad tolika odioznost prema svemu što je slavensko? Je li to alergija izazvana zbog druga dva naroda u Bosni koja važe kao "pravi" Slaveni pa se želi na ovaj način napravit neka distanca od njih? Ili se na taj način hoće ubrati nekakvi jeftini dnevnopolitički poeni sa usvajanjem krilatice "mi smo starosjedioci a ne Slaveni" prema tome vi ste "došljaci", kao što su to radili albanski nacionalisti? Ili je to čisto vjerska rabota, rađe bi da imaš nešto arapske krvi ali nikako ne mere, pa daj onda bar ilirske samo nek nisu mrski Rusi? :skoljka:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
bellum batonianum

#65 Re: Slaveni

Toffee karamela wrote: I ne znam otkud sad tolika odioznost prema svemu što je slavensko?
Mozda zbog ovoga,

Nusret Sehic, „Cetnistvo u BiH (1918-1941)“:
Udruzenje cetnika prihvatilo je osnovne ideje Orjuna, prvenstveno u pogledima na pitanje jugoslovenskog unitarizma,
a isto tako i metode borbe za ostvarenje te ideje i stoga je aktivno uzelo ucesca u njihovom ostvarivanju.
I jedna i druga organizacija borile su se za ostvarivanje „Velike Jugoslavije“ ,koja se imala prostirati od Varne do Trsta
i od Segedina do Soluna. Realna pretpostavka za ostvarenje ovakvog programa jeste duhovno ujedinjavanje
„jugoslovenskih plemena“
i unifikacija sa Bugarskom.

„O tom pitanju pisao je cetnicki vojvoda Kosta Pecanac. U jednom clanku pod naslovom „Zasto sam Jugosloven“
K. Pecanac istice da su se za ideju jugoslovenstva borile stara Srbija i Makedonija, i to jos od cetnicke akcije.

Cetnicki vojvoda Kosta Pecanac, „Vidovdan“, br. 393, god VI, od 1. maja 1927:
Nama treba jedna jedinstvena drzava, a to je Jugoslavija.“

„..iz postojeceg udruzenja i obrazuje kao posebna cetnicka organizacija.
Tadasnji potpredsjednik Udruzenja Ilija Trifunovic izrazio je misao da „nacionalni revolucionar nije zadovoljan ni
sa granicama ove drzave, on trazi u ime Slovenstva i nase krajeve u Italiji, Madjarskoj, Grckoj i Carigradu“,..“
bellum batonianum

#66 Re: Slaveni

„Libellus Gothorum“ (gotska knjizica) je pisana izmedju 1172-1196 (naknadno bezbrojno puta u djelovima mjenjana)
čiji je autor anonimni svećenik Dukljansko-barske nadbiskupije.

On sam kao navodni katolicki Slaven opisuje jednu kraljevinu u kojoj su nadolazeci Slaveni (sto su Srbi i Hrvati,
o tome se ne dvoume ni njihovi historicari) 6/7 vijeka bili pokoreni od paganskih (nevjernika bar u poredbi sa krscanstvom)
Gota koji su vec prije te krajeve naselili.
Nista vise, zasto to pokusavate preokretati u vasu Slavensku korist ???
Slaveni su bili proganjani i kao roblje vodjeni sve do kralja Svetopleka.
Pokusaj vasih historicara da Gote proglase slavenima je uzaludan.

„Libellus Gothorum“:
„Cui successit filius eius Syllimirus in regno, quiquamvis paganus, et gentilis tamen cum omnibus pacificus fuit, et
dilexit omnes Christianos
, et minime persecutus est eos, iniit quoque pactum cum eis, et facti sunt ei tributarii.
Replevit multitudine Sclavorum et quievit terra in diebus illis..“

„Njega je naslijedio u kraljevanju njegov sin Selimir, koji je premda paganin i iz istog roda, sa svima je bio u miru
i voljeo je sve hriscane
, i najmanje ih je proganjao. Sklopio je s njima ugovor i plaćali su mu danak. U njegovo doba
zemlja se smirila i ispunila mnoštvom Slovena.“

Tek u vrijeme gotskog vladara Selimira koji je „najmanje“ proganjao dalmatinske kriscane (ti kriscani nisu niti goti
niti su slaveni !!!) je pocelo naseljavanje slavena tj. Srba i Hrvata. Gore navedeno „najmanje“ znaci da su jos uvijek
bili proganjani i u najmanju ruku prinudjeni pokornosti tim Gotima.

„De administrando Imperio“ opisuje takodje dolazak Hrvata koji su bili muceni od strane „franaka“ (time vec implicira
na drugi narod, mozda taj gotski ali sigurno ne slavenski, dalmatinske obale kojem su Hrvati bili pokoreni) i Srba koji
naseljavaju dva bosanska grada ( Constantin VII Porphyrogenitus time naglasava postojanje Bosanske teritorije prije
dolaska Slavena !!! ).
„De administrando Imperio“, 12. stoljece:
Hrvati u Dalmaciji bili su niz godina podložni Francima, kao što su ranije bili u svojoj vlastitoj zemlji, ali su njih Franci
ugnjetavali takvom okrutnošću tako da su ubijali i dojenčad te su ih bacali psima.“

„U krštenoj Srbiji su naseljeni gradovi Destinikon, Tzernabouskei, Meguretous, Dresneik, Lesnek, Salenes, a u zemlji
( dijelu ) Bosona
Katera i Desnek“.

Blaka wrote: Malo si kontradiktoran sa ovim zadnjim dijelom teksta i onim gore. Teorija da je bila slavenska država,
a da njeno stanovništvo nisu bili Slaveni ?
Kakva kontradikcija je tebi u tome da jedan katolicki svecenik vidi jednu drzavu u kojoj su Slaveni krajem 12. stoljeca
mozda bili i brojniji narod u okviru njenih granica ali jos uvijek podtlaceni gotskom narodu njenim Kraljevima i njenim
Banovima
.
„Libellus Gothorum“:
„Unaquaque autem in provincia banum ordinavit, idest ducem ex suis consanguineis fratribus..“
„Svugdje, pak, u pokrajinama odredio je bana, to jest vojvodu, od svoje braće po krvi...“
Ban-ovi su bili takodje gotskog porijekla !!!

Ja sam vec prije o tome pisao;
Dubrovacki istoricar Djuno ili Dzono Rastic( 1672-1733) i clan dubrovackog senata (Vijeca Umoljenih) opisuje u
"Dubrovackoj Kronici" niz dogadaja koje je u staroj arhivi nasao te izmedu ostalog i jedan mirovni ugovor iz
9 vijeka
koji je napravljen izmedju Bosanskog kralja i Dubrovnika. Tu je gore navedeni gotski kralj Svetopilo
koji je sin mocnog Svetopeleka ustvari Bosanac;
"re di Bossina padre di Svetopelek o sia Svetopilo"

Uz to dolazi da se u dubrovackim spisima ban Kotromanic takode naziva Gotom, Coromano Goto.
Da bi se to ponovo pisalo i za Tvrtka II,
„la grande amicizia stata ñon solo tra il suo padre, ma anche tra tutta la casa
Cotromana
e tra la república dache Coromano Gotto per il suo valore conquistò la Bossina.“

To isto vidi i Martin Eggers te i stavlja te gotske Vladare kao Bosance !!
Martin Eggers (Das Grossmährische Reich, 1995):
„Interesantno je da se iz podataka „Ljetopisa Popa Dukljanina“ i Franackih izvora, sa njhovim navedenim datumima,
dobija jedna plauzibilna slika Istorije Bosansko-Slavonskog Kraljevstva.“

EARLY BOSNIA:

790-815 VOJNOMIR --------------------Prince of Slavonia
815-835 VLADIMIR I--------------------Son of Vojnomir
835-855 RATIMIR-----------------------Son of Vladimir I
855-862 SVETIMIR (Zvanimir)---------Son of Mojmr I of Moravia son of Vojnomir
862-884 SVETOPOLK I (Svetopelek)--Son of Svetimir; deposed, later ruler of Moravia, died 894
884-899 BRASLAV----------------------Son of Rastislav of Moravia son of Vladimir
899-910 SVETOPOLK II (Svetolik)----Son of Svetopolk I
910-914 VLADISLAV --------------------Son of Svetopolk II
914-931 TOMISLAV -------------------Son of Svetopolk II, later also ruler of Croatia
931-950 SEBESLAV---------------------Son of Tomislav
950-970 VLADIMIR II-------------------Son of Sebeslav
970-972 HRANIMIR---------------------Son of Vladimir II; killed against White Croatia
972-1000 TVRDOSLAV-------------------Son of Hranimir

Sta hocete vise od ovog bosanskog naroda ??

Istorijski podaci vam govore da su Bosanci starosjedioci.
„Libellus Gothorum“ (iz ca. 950),
„De administrando Imperio“(od kraja 12-stog stoljeca),
„Cosmographia“ (1544) Sebastian Münster
„Il Regno degli Sclavi“(1601) Mavro Orbini

Genetski podaci to potvrdjuju
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... id=1181996
http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/repri ... 0/1964.pdf
http://hrcak.srce.hr/file/7942
cak i hrvatska studija koja korigira svoje rezultate to ne krije:
http://www.cmj.hr/2005/46/4/16100752.pdf
„A Southeastern European
I1b-P37 frequency peak is further supported
by a recent study reporting massive frequencies of
this lineage in Bosnia and Herzegovina (65).“

Bosnjaci ne pripadaju starim slavenskim narodima !!!!
Bosnjaci su slavofoni narod, nista vise.
Kako se to zbilo i zasto ???
O tome se da pricati tek onda kad ih prestanete gnjaviti sa vasom rusofilnom istorijom.
bellum batonianum

#67 Re: Slaveni

Toffee karamela wrote:Ovaj bilans bosanske krvne slike je djelo jednog švicarskog instituta
Ma koji svajcarski institut dijete moje, oni samo probaju da zarade na naucnim dokazima koje su dugogodisnjim radom
stekli najpriznatiji naucnici Bosne, Hrvatske, Srbije i zapadne Evrope.
Univerziteti kao Oxford i Standford objavljuju u svojim podrobno istrazenim i verificiranim publikacijama te rezultate.
Na sta cekas, na potvrdu od Corovica, Imamovica ili Goldstajna ???
Ova firma iz Svicarske cak umanjuje te naucne ishode jer se jos uvijek oslanja na studiju iz 2003 !!!
Toffee karamela wrote: Dok ga ne potvrde bar još neki koji se bave tom tematikom i to višekratno i u budućnosti.
Kojoj buducnosti ???
Kada nestane ovo malo napacenog Bosanskog naroda ???
Visekratno ???
Ja sam ti ovdje postavio rezultate za Y-kromosome i za mt-DNA ako sada Bosanski narod nije spreman da iz toga nesto
napravi onda nece nikada.
Toffee karamela wrote: Tako se to radi u ozbiljnoj nauci.
Ja sam uzeo nesto vremena da odgovorim na tvoja licna pitanja, nemoj me razocarati sa ovakvim povrsnim izjavama.
bellum batonianum

#68 Re: Slaveni

Jedan dio naucnika koji su radili na genetskoj analizi, izmedju ostalog, Bosanskog naroda:
Marijana Pericic
Lovorka Barac Lauc
Irena Martinovic´ Klaric
Siiri Rootsi
Branka Janicijevic
Igor Rudan
Rifet Terzic
Ivanka Colak
Ante Kvesic
Dan Popovic
Ana Sijacki
Ibrahim Behluli
Dobrivoje Ðordevic
Ljudmila Efremovska
Ðorde D. Bajec
Branislav D. Stefanovic
Richard Villems
Pavao Rudan
Chiara Magri
Toomas Kivisild
Giorgia Benuzzi
Hela Help
Marina Bermisheva
Ildus Kutuev
Oleg Balanovsky
Andrey Pshenichnov
Daniel Dion
Monica Grobei
Lev A. Zhivotovsky
Vincenza Battaglia
Alessandro Achilli
Nadia Al-Zahery
Juri Parik
Roy King
Cengiz Cinnioglu
Elsa Khusnutdinova
Elena Balanovska
Wolfgang Scheffrahn
Maya Simonescu
Antonio Brehm
Rita Goncalves
Alexandra Rosa
Jean-Paul Moisan
Andre Chaventre
Vladimir Ferak
Sandor Furedi
Peter J. Oefner
Peidong Shen
Lars Beckman
Ilia Mikerezi
Dragan Primorac
Anne Cambon-Thomsen
Astrida Krumina
Antonio Torroni
Peter A. Underhill
A. Silvana Santachiara-Benerecetti
Richard Villems
Ornella Semino
Svjetlana Cvjetan
Helle-Viivi Tolk
Ene Metspalu
Jüri Parik
B.A. Malyarchuk
T. Grzybowski
M.V. Derenko
J. Czarny
K. Drobnic
D. Miiscicka-Sliwka

Njihove institucije:

Institute of Biological Problems of the North - Russian Academy of Sciences - Russia
The Ludwik Rydyger Medical University - Forensic Medicine Institute - Poland
Forensic Laboratory and Research Center - Ministry of the Interior - Slovenia
Institute for Anthropological Research - Croatia
Estonian Biocentre - University of Tartu - Estonia
School of Public Health AndrijaStampar - University of Zagreb Medical School - Croatia
University of Edinburgh Medical School - Scotland
Medical Faculty - University of Tuzla - Bosnia and Herzegovina
Clinical Hospital Center ‘‘Bijeli Brijeg,’’ Mostar - Bosnia and Herzegovina
Emergency Unit of Clinical Center of Serbia - Serbia and Montenegro
Medical Faculty - University of Prishtina - Kosovo
Medical Faculty - University of Skopje - Macedonia
Dipartimento di Genetica e Microbiologia - Universita` di Pavia - Italy
N. I.Vavilov Institute of General Genetics - Russian Academy of Sciences, Moscow - Russian
Institute of Anthropology - University of Zurich-Irchel - Switzerland
Institute of Cellular Biology and Pathology “Nicolae Simionescu,” Bucharest - Romania
Department of Genetics - Stanford University - Stanford
Human Genetics Laboratory - Center of Macaronesian Studies, University of Madeira - Portugal
Laboratoire d’Etude du Polymorphisme de I'ADN - Faculte´ de Me´decine - France
Department of Molecular Genetics - Faculty of Natural Sciences, Comenius University - Slovakia
Gotland University, Visby - Sweden
Department of Biology - Faculty of Natural Sciences, Tirana University - Albania
Medical School at Split University - Croatia
Medical School at Osijek University - Croatia
Medical Academy of Latvia, Riga - Latvia
Blaka

#69 Re: Slaveni

Post by Blaka »

Pa ovdje si postavio mnoštvo podata i sajtova, ali ne vidim na prvi pogled sem nekih ličnih komentara na kraju, čak i potvrđuješ mnoge teze o Slavenima. Čuo sam teorije da su kraljevi bili Goti, kraljevi su se uvijek "miješali" sa raznoraznim prinčevima po Evropi, bitan je "narod" za koji potvrđuješ da je slavenska većina, i ta genetska istraživanja koja su rađena na jako malom uzorku, nisam stručan, ali ne vidim neke velike razlike među ovim narodima! Koliko znam, dostupan je genetski materijal Kotromanjića, pa se lako može utvrditi ko su i šta su! Što se tiče četničke ideologije, ne mislim da se treba pretjerano uzbuđivati zbog njihovih nebuloza.
Blaka

#70 Re: Slaveni

Post by Blaka »

Ja shvatam da bi u evropskim okvirima bolje bilo za Bošnjake da dokažu da su porijeklom Goti, bojim se da je to nemoguća misija, treba biti ono što jesi
bellum batonianum

#71 Re: Slaveni

Blaka wrote: Što se tiče četničke ideologije, ne mislim da se treba pretjerano uzbuđivati zbog njihovih nebuloza.
Nebuloza kao u Srebrenici ???
Ili onih na Kosovu ???
bellum batonianum

#72 Re: Slaveni

Blaka wrote: treba biti ono što jesi
Mislis na ono sto vi jeste;
"Proucavana populacija Srbije smjesta se u dvodimenzionalnom prostoru glavnih komponenata
izmedju ostalih slavenskih populacija i onih s Bliskog istoka.

http://crosbi.znanstvenici.hr/prikazi-r ... rad=186836

Ili na historijske izvadke iz "De Administrando Imperio":
"»Srbi« na jeziku Bizantinaca je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula«
označava obuću robova, a riječ »tzerboulianous« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću.
Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca."

Nije ni cudo da zudite za Slavenstvom, to je u poredjenju sa vasom historijom "glavni" dobitak.
Blaka

#73 Re: Slaveni

Post by Blaka »

bellum batonianum wrote:
Blaka wrote: treba biti ono što jesi
Mislis na ono sto vi jeste;
"Proucavana populacija Srbije smjesta se u dvodimenzionalnom prostoru glavnih komponenata
izmedju ostalih slavenskih populacija i onih s Bliskog istoka.

http://crosbi.znanstvenici.hr/prikazi-r ... rad=186836

Ili na historijske izvadke iz "De Administrando Imperio":
"»Srbi« na jeziku Bizantinaca je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula«
označava obuću robova, a riječ »tzerboulianous« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću.
Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca."

Nije ni cudo da zudite za Slavenstvom, to je u poredjenju sa vasom historijom "glavni" dobitak.
Nisam Srbin čovječe, Bošnjak sam, opet si kontradiktoran, zar nisi ranije pojasnio da su Srbi jedno od slavenskih plemena koje su naselili balkan? Te kakvi su to Goti koji govore slavenskim jezikom? Jednostavno se teorija o Gotima veoma lako može pobiti. I za Bošnjake su turski osvajači imali niz pogrdnih izraza! Svi smo bili nečiji robovi, ali smo svima pokazivali zube.
Toffee karamela

#74 Re: Slaveni

Post by Toffee karamela »

bellum batonianum wrote: Mozda zbog ovoga,

Udruzenje cetnika prihvatilo je osnovne ideje Orjuna, prvenstveno u pogledima na pitanje jugoslovenskog unitarizma,
a isto tako i metode borbe za ostvarenje te ideje i stoga je aktivno uzelo ucesca u njihovom ostvarivanju.
I jedna i druga organizacija borile su se za ostvarivanje „Velike Jugoslavije“ ,koja se imala prostirati od Varne do Trsta
i od Segedina do Soluna. Realna pretpostavka za ostvarenje ovakvog programa jeste duhovno ujedinjavanje
„jugoslovenskih plemena“
i unifikacija sa Bugarskom.

„O tom pitanju pisao je cetnicki vojvoda Kosta Pecanac. U jednom clanku pod naslovom „Zasto sam Jugosloven“
K. Pecanac istice da su se za ideju jugoslovenstva borile stara Srbija i Makedonija, i to jos od cetnicke akcije.

Cetnicki vojvoda Kosta Pecanac, „Vidovdan“, br. 393, god VI, od 1. maja 1927:
Nama treba jedna jedinstvena drzava, a to je Jugoslavija.“

„..iz postojeceg udruzenja i obrazuje kao posebna cetnicka organizacija.
Tadasnji potpredsjednik Udruzenja Ilija Trifunovic izrazio je misao da „nacionalni revolucionar nije zadovoljan ni
sa granicama ove drzave, on trazi u ime Slovenstva i nase krajeve u Italiji, Madjarskoj, Grckoj i Carigradu“,..“
Pa šta je ovo? Četnici u ulozi panslavista? :shock: Čovječe dođi sebi, od kada to njih zanimaju takva univerzalna pitanja i uopšte išta što se ne odnosi na pitanje majčice Srbije i istrebljenja onih koji naseljavaju njihov zamišljeni Lebensraum? Još će na kraju i Štrosmajer biti proglašen četnikom?

Primijetila sam također da si počeo meni i Blaki da spočitavaš neke "naše rusofilske historičare"! :) Uspori malo sa zaključivanjem krenuo si u potpuno krivom smjeru.

Ovi pobrojani genetičari (što li su) koje si izredao u ovoj koloni možda se jesu bavili proučavanjem krvnih zrnaca, ali ti zaboravljaš da jedan narod ne čine samo njegovi geni. Nego i jezik, kultura i još mnogo toga. Bugari su nekad došli iz azijskih stepa, bili pripadnici žute rase i pričali ko zna kakvim jezicima da bi danas već bili Slaveni i hajde im reci da oni to nisu. Po kakvoj logici ti hoćeš izvući zaključak da današnje bosansko stanovništvo, ma koje vjeroispovijesti da jeste, nije u najvećoj mjeri slavensko, pa ma od kojega početnog supstrata da su krenuli? Ili hoćeš tvrditi da je od vremena Teute i Batona pa sve do danas prevagnuo kod njih taj ilirski element i danas nešto znači? Pa nemoj ispadati smiješan!

A ovo o Gotima je još i najbolje! Pa zašto ne Avari? Za njih se zna da su ovdje dugo boravili kao osvajači, masa toponima i riječi i danas u upotrebi je avarskog porijekla, pa hajdemo se proglasit Avarima! Bili su face, ratnički narod, mora da su svi strepjeli pred njima. Evo ja se palim na Kelte zbog Williama Wallacea zvanog Braveheart, i voljela bih mnogo kada bi mi neko mogao dokazati da imam nešto zajedničko s tom etničkom grupacijom! :-D Možeš li mi naći neku poveznicu s njim, please!
Jazz_Junkie

#75 Re: Slaveni

Post by Jazz_Junkie »

Evo procitao sam kompletan clanak sa ovog linka: http://hrcak.srce.hr/file/7942

Ukoliko ti je cilj da juznoslavenske narode teoretski jos vise udaljis, postavljanjem znanstvenih linkova sam sebe porices. Medju prvim relevantnim podacima se mora navesti broj ucesnika u ovim istrazivanjima. Dakle pise slijedece:

"Total sample comprised of 1610 individuals from 11 different regions from southeastern Europe (Figure 1) as followed: 277 from Croatian Mainland, 133 from the island of Krk, 105 from the island of Brac, 108 from the island of Hvar and 98 from the island of Korcula (our previous investigations); 96 from Croatian Coast8; and 247 from Bosnia, 130 from Herzegovina, 117 from Serbia, 146 from Macedonia and 153 Macedonian Romani (this preliminary report)."

I sad rezultati:

"Predominant haplogroups in Croatian Mainland were H (45.10%), J (11.90%) and U5 (11.60%) and Croatian Coast H (45.80%) and U5 (10,40%). Tolk et al.6 found H the most frequent haplogroup in Croatian islands although each island showed excess frequencies of certain lineages such as I and W on Krk, HV on Brac, U5 on Hvar and H on Korcula. The most characteristic haplogroups in Bosnians were H (47.00% in this study and 47.92% in Malyarchuk et al. 200312), U5 (8.5% in this study and 6.94% in Malyarchuk et al. 200312) and J (7.30% in this study and 6.94% in Malyarchuk et al. 200312), and in Herzegovinians H (43.10%), K (9.20%) and J (8.50%). Serbians had the highest frequencies of H (41%), followed by U5 (9.40%), J and U4 (6.80%). Most frequent lineages in Macedoninas were H (41.10%), U5 (8.90%), J (7.50%), T2 and X (6.20%). Macedonian Romani had highest frequencies of M (39.90%), followed by H (19.60%), X (11.10%) and J (8.50%). Slovenians, Poles and Russians also showed the highest frequencies of H followed by either J, T or U5."

Znanstvenici ovdje nisu namjeravali prebrojavati krvna zrnca. Ti ove radove zloupotrebljavas u politicku hajku, slicno kao sto se nekada Teorija evolucije pokusavala, laznim intepretiranjem fraze "survival of the fittest", od strane neznalica svesti na ljudsko drustvo, kulturu i politiku. U ovom clanku je rijec o Bosancima i Hercegovcima umjesto Bosnjacima. Tko je molim te Martin Eggers? Zasto je o njemu toliko tesko pronaci bilo koji izvor? Da li i ti mastas o Gotima kao oni autori pisma Hitleru u kojem mu se uvlace u supak tvrdeci da su Bosnjaci navodno potomci Gota? Svaki moderni narod, da li on sebe definirao kao ius sanguinis ili ius soli, je produkt migracija. U Bosni se naselilo na tisuce prognanih muslimana iz Ugarske, Slavonije, Dalmacije i Srbije (Smederevski pasaluk), pogotovo u Posavini, uopce u sjeveroistocnoj Bosni, Sarajevu i Podrinju. Treba naravno uzet u obzir i unutrasnju migraciju. Otkud ti znas da ti neki pradjed nije dosao iz Valjeva, Kraljeva, Beograda ili Sapca? Mozda cak i iz Crne Gore? Ti si opsjednut ogromnim kompleksima i mrznjom. Povijest Bosne je slavenska i njezin identitet je slavenski, bez obzira na utjecaj stranih kultura. Ne kontam cemu tolika slavofobija? Toffee karamela je vec rekla da narod cini mnogo vise osim njegovih gena. Ako kao primjer uzmemo moderni turski narod, mozemo slobodno reci da je njegov etnos izgradilo mnogo grupacija raznovrsnog porijekla: Cerkezi, Tatari, Armeni, Kurdi, Grci, Lazi, Gruzini, Azeri, Iranci, Arapi, asimilirani Slaveni, Hetiti, preostali Rimljani, Abhazi itd. E ti sad pogodi sa kojom se nacijom i kulturom identificiraju asimilirani potomci spomenutih naroda. I drevne skupine nikada nisu bile etnicki srodne. Huni i Germani nisu bili narodi nego socijalne grupe. Germani sebe nikada nisu nazivali Germanima niti su nosali sljemove sa rogovima. "Hunima" su nazivali i one Skite, Alane, Gote i Slavene koji su im se prikljucili. Za kraj ti zelim poruciti da svoje komplekse ne mozes lijeciti genetskim istrazivanjima ljudi koji prate sasvim druge ciljeve. Blaka i ti ste slicno neozbiljni kada je rijec o vasem pristupu povijesti. Blaka umjesto da se bavi ozbiljnom povijescu radije "pamet crpi" od nekakvih neo-pagana pa kao izvore cak navodi rasisticke stranice.
Tocno je da je latinski "sclavus" izveden iz imena Slavena zbog velike kolicine robova slavenskog porijekla. Stari Rimljani su uveliko trgovali slavenskim robovima sa Arapima koji su cak sve robove iz srednje i sjeverne Evrope nazivali "sakaliba". Sclavius je nesto poslije zamijenjen takodjer latinskim "servus-om". Ime Srba je vjerojatno staroslavensko i nema validnih izvora koji bi potvrdili vezu sa servusima ili cak iranskim Serboi-ma.

@Toffee karamela

Oni Bugari po kojima su danasnji dobili ime su bili vladajuca kasta. Ti proto-Bugari su naime vladali jednom grupom Slavena koji su se vjerojatno izmijesali sa Tracanima. Dakle nije rijec o tom proto-bugarskom porijeklu danasnjih Bugara. Tako su Slaveni preuzeli i ime skandinavske kaste Rus (Kijevski Rus) po kojima su moderni Rusi dobili ime. Znaci ti izvorni Rusi su bili zapravo vikinzi.
Post Reply