Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

anais_nin

#51 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by anais_nin »

lolita_xx wrote:zavisi ciji zivot...

mozda bi trebala i zaliti onog sto je silovao djevojcicu od 7 godina, zaboga zivot mu je sada upropasten. ili onoga sto ubi 6 ljudi eto onako, pa sada mora u zatvoru lezati 40 godina. jadan covjek... bas mi je zao i likova koji ubijaju u tramvaju, tako mladi, a vec upropasteni...

zamisli da je u onom audiji, ili nebitno, nekom drugom autu, nazad bilo dvoje djece. ili da je u audiju poginuo covjek koga kuci ceka zena i maloljetno dijete. meni bi bilo zao za njihove zivote.

a ti kao vidovita pa znas da je vozac golfa neki silovetalj, budala itd :) ili znas nesto sto mi drugi ne znamo?

da, ima ljudi koji zasluzuju nas prezir...ili nedostatak suosjecanja...ali ne uzimam si za pravo da na osnovu par nepotvrdjenih informacija na forumu presudjujem nekom covjeku kojeg nit znam, nit poznam...isto tako je vrlo moguce da je covjek bio mentalno bolestan...sto ne opravdava, ali barem objasnjava njegove postupke...

ima ko da sudi i na ovom i na onom svijetu, ne vidim potrebu da se stavljam u ulogu sudije....

a mislim da je definicija ironije kad o oprezu u saobracaju i ugrozavanju tudjih zivota pocnu oni koji su iz zabave auta krhali...naravno, ja ovo samo generalno....
lolita_xx

#52 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by lolita_xx »

ja nigdje ne rekoh da je vozac silovatelj, vec kazem kakve ljude necu da zalim, i to je moja stvar.

mentalno dobar nije ni covjek koji se usudi silovati dijete. da li je on za zaljenje?

ja ne znam nista vise, tek toliko koliko sam procitala, i dovoljno mi je.
wels

#53 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by wels »

u 2008. na austrijskim auto cestama zabiljezeno je 497 slucajeva voznje u suprotnom smijeru,sto je za 22 puta manje u odnosu na 2007.
Inace rekordna je 2004 kada je zabiljezeno 550 prijava tzv. vozaca duhova(Geisterfahrern).

http://www.wien-konkret.at/verkehr/auto/geisterfahrer/
tempora

#54 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by tempora »

Sta vi gospodo sebi dozvoljavate? Dovoljna vam je ova vijest da pocnete da laprdate o "glupim Bosancima" o audijima vrijednijim od ljudskog zivota jer ste Bogom dati da znate kad je rijec o kretenu a kad o covjeku, vrijednome vase rijeci ili vase zastite. Sramno i skoro pa bolesno. I vi bi ste nekome da objasnjavate ko je cega vrijedan i na koji nacin.
Dva zivota su izgubljena. I vas apsolutno ne interesuje ko su ti ljudi i zbog cega se desila ova strasna tragedija. U nekom normalnijem svijetu u nekom racionalnijem, stabilinijem covjeku, potekao bi glas koji bi htio da sazna zasto je do ovoga moralo doci, na koji nacin i kako sprijeciti u buducnosti ovakve nesrece.Ukoliko je to moguce. Ne, vama je potrebno da svoje licne frustracije, svoje "vidovidosti", smisao za "pravdu" i "covjecnost" istresate na tragedijama. :( :( :(

Moderacijo, nadam se, iskreno se nadam da ce neko od vas uciniti nesto po pitanju ove teme.
dalmatinka

#55 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by dalmatinka »

Malo prenaglo dajete zaključke, do sada još nikome nije jasno kako se to moglo dogoditi, a izgleda da je vozač poznavao taj kraj pa je zbunjenost tim veća. Večernji list:

Stravičan sudar u kojem su, neslužbeno, poginuli Zdravko Propadalo (49) i njegova majka Anđa (76) dogodio se danas oko 11.36 sati na Dalmatini, tri kilometra od čvora Bisko. Propadalo je svojim golfom 4 s oznakama BiH upravljao južnim prometnim trakom, kojim se ide od Splita prema Dubrovniku, u suprotnom smjeru, od Dubrovnika prema Splitu.

Na 397. kilometru autoceste, nedaleko od čvora Bisko, izravno se sudario s audijem A5 u kojem su bili vozač i suvozačica. Propadalo i njegova majka poginuli su, a par iz audija u teškom je stanju odvezen u splitski KBC. Propadalo je najmanje 20 minuta vozio u suprotnom smjeru. Još nije utvrđeno gdje je i kako ušao na autocestu, kod Zagvozda ili još dalje prema Dubrovniku, na čvoru Ravča.

Prva je za dlaku sudar s njim kod Zagvozda izbjegla vozačica koja je odmah, u panici, obavijestila centar 112 oko 11.16 sati. Idućih 20 minuta, do sudara, čak je 20-ak vozača nazvalo isti broj. Reagirale su i Hrvatske autoceste, obavijestile medicinske ekipe u Dugopolju i Zagvozdu te policiju. Mnogi su sirenama i svjetlima signalizirali da vozi u suprotnom smjeru.

Čak su i cestari u brzini postavili signalizaciju kako bi ga zaustavili, ali Propadalo je nastavio istim smjerom. Mjesto nesreće izgledalo je stravično, potresen je bio i iskusni istražni sudac Stanko Grbavac: – Mogu tek kazati da su dvije osobe izgubile život, a dvije su teško ozlijeđene. Još ne znamo gdje je vozač ušao na autocestu u suprotnom smjeru – kratko je kazao Grbavac.

Oba su automobila bila smrskana do neprepoznatljivosti, bilo je potrebno rezati lim da se izvade unesrećeni. I dok je audi donekle zadržao oblike vozila, za golf u kojem su poginuli majka i sin to se ne može reći. U oba vozila napuhali su se zračni jastuci.

Oni koji su ga mimoišli tvrde da je vozio više od 100 kilometara na sat. Zdravko i Anđa Propadalo iz malog su mjesta u okolici Livna, nedaleko od Buškog blata. Iako ondje imaju kuću, imaju i stan u Splitu te su živjeli na relaciji Livno – Split. Zato se pojavila i teorija da je Zdravko na autocestu ušao na čvoru Bisko, što je najkraći put prema Splitu.

No tada je zabunom krenuo prema Dubrovniku, a kada je shvatio pogrešku, okrenuo se polukružno i vraćao istim putem, ali u suprotnom smjeru! Zbog nesreće gotovo četiri sata za sav je promet bila zatvorena dionica autoceste od Biska do Blata na Cetini.
anais_nin

#56 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by anais_nin »

tempora wrote:Sta vi gospodo sebi dozvoljavate? Dovoljna vam je ova vijest da pocnete da laprdate o "glupim Bosancima" o audijima vrijednijim od ljudskog zivota jer ste Bogom dati da znate kad je rijec o kretenu a kad o covjeku, vrijednome vase rijeci ili vase zastite. Sramno i skoro pa bolesno. I vi bi ste nekome da objasnjavate ko je cega vrijedan i na koji nacin.
Dva zivota su izgubljena. I vas apsolutno ne interesuje ko su ti ljudi i zbog cega se desila ova strasna tragedija. U nekom normalnijem svijetu u nekom racionalnijem, stabilinijem covjeku, potekao bi glas koji bi htio da sazna zasto je do ovoga moralo doci, na koji nacin i kako sprijeciti u buducnosti ovakve nesrece.Ukoliko je to moguce. Ne, vama je potrebno da svoje licne frustracije, svoje "vidovidosti", smisao za "pravdu" i "covjecnost" istresate na tragedijama. :( :( :(
:thumbup: u potpunosti se slazem...kao i obicno, svaka ti je zlatna...
chengaba

#57 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by chengaba »

Od toliko zidova i cvrstih prepreka, odluci ugroziti tudji zivot vozeci suprotnom trakom... Svasta :-) :-)

Neukusno, ali istina
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#58 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by ladyblue18 »

Uzas. :-? sta li je njemu bilo u glavi... :(
nexo

#59 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by nexo »

tempora wrote:Sta vi gospodo sebi dozvoljavate? Dovoljna vam je ova vijest da pocnete da laprdate o "glupim Bosancima" o audijima vrijednijim od ljudskog zivota jer ste Bogom dati da znate kad je rijec o kretenu a kad o covjeku, vrijednome vase rijeci ili vase zastite. Sramno i skoro pa bolesno. I vi bi ste nekome da objasnjavate ko je cega vrijedan i na koji nacin.

Moderacijo, nadam se, iskreno se nadam da ce neko od vas uciniti nesto po pitanju ove teme.
Balkan je jos uvijek nerazrijesiva zagodentka, do kada...hm!
dalmatinka

#60 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by dalmatinka »

Nije baš sve crno-bijelo, izgleda da stvarno nije znao što radi
http://www.vecernji.hr/newsroom/blackch ... 9/index.do
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#61 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by Romeo 80 »

Ma dalmatinka, slažem se ja s tobom da u životu nisu stvari uvijek crno-bijele, ali u ovom tekstu ja vidim samo potvrdu onoga o čemu se ranije pričalo. Kolika komadina budale moraš biti da se polukružno okrećeš na autocesti i nastaviš se kretati skoro 40 km u krivom smijeru totalno ignorišući automobile koji ti stalno idu u susret i koji ti daju svjetlosne i zvučne signale da nešto nije u redu?!
Kod mene taj argument da nije znao ne pali, jer su ti svi znakovi i informativne table u tom slučaju okrenuti naopačke! I pored svega ti auti idu u susret čak i u "tvojoj" traci i ti ni habera?! :? :?:
costacurta

#62 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by costacurta »

A naslov teme i dalje smrdi.. Jebote, kao da je bitno odakle je...
Nazalost bitno je itekako.
poginuli Zdravko Propadalo (49) i njegova majka Anđa (76)iz malog su mjesta u okolici Livna, nedaleko od Buškog blata. Iako ondje imaju kuću, imaju i stan u Splitu te su živjeli na relaciji Livno – Split
Prokoj im dusi :sad: .
Mene samo iteresuje dokle i u kojoj mjeri mogu biti licemjerni 90% komsijskih medija?! Iako su ljudi imali prebivaliste i u Hrvatskoj to medije nije omelo da iskoriste jos jednu priliku da od Bosanca napravi neandertalca, opasnog po okolinu, kojeg bi trebalo vezati lancima i zatvoriti negdje duboko u Vjetrenici :x. Samo se pitam sta bi tek napisali da su ovu nesrecu kojim slucajem skrivili Suljo i Fata!? Ubijedjen sam da bi nam trenutno uveli vize.... hmmmm, mozda ne trenutno jer je pocela sezona i Bosnje ce biti ti koji ce ih (po obicaju) izvlaciti iz govana ali od septembra bi GARANT dobili BAN za CRO....... Ovako (na njihovu zalost) senzacija i jos jedan pokusaj "BLACENJA BOSANACA" nije upotpunosti uspio.
lolita_xx

#63 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by lolita_xx »

ovo nije slucaj da je dijete iz marketa ukralo zvake, pa bismo se tada mozda i mogli truditi da se takve nesrece desavaju.

ovakve nesrece se desavaju svakodnevno, i desavat ce se, a nevini ljudi gube zivote. sta biste govorili da su ljudi u audiju poginuli, a ovaj prezivio? dosta suplje
atko

#64 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by atko »

Moze se reci samo jedno na ovu temu ... uzas-tragedija

Svi vi sto filozofirate, pa se malo vadite, neki se i zajebaju, neki vec savove neke pronalaze za podjelu kako vas nije sramot :x :x :x
TheGodfather

#65 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by TheGodfather »

Hmmm ovaj što je vozio Golf 4 ili je totalno glup ili je idiot. Mislim, u kakvom stanju moraš biti da ne skontaš da voziš u pogrešnom smjeru? Pobogu valjda postoje oznake na cesti, znakovi okrenuti naopako i šta ja znam. Uostalom, njega mi ni najmanje nije žao, nego ovih ostalih ljudi koji su stradali ni krivi ni dužni. Ali eto, na Balkanu me više ništa ne čudi.
SOMA

#66 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by SOMA »

Nije fer greske na autoputu svaljivat samo na Balkan. Takve stvari se dogadjaju u Njemackoj - tradicionalnoj autobahn-zemlji - svakodnevno. KAKO se to nekom moze desit je skroz drugo pitanje, za koje ja definitivno nemam odgovor.
TheGodfather

#67 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by TheGodfather »

SOMA wrote:Nije fer greske na autoputu svaljivat samo na Balkan. Takve stvari se dogadjaju u Njemackoj - tradicionalnoj autobahn-zemlji - svakodnevno. KAKO se to nekom moze desit je skroz drugo pitanje, za koje ja definitivno nemam odgovor.
Ne svaljujem greške na Balkan, i znam da se svakakve stvari dešavaju širom svijeta. Ali eto, ovo se desilo baš na Balkanu :)
pjegica

#68 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by pjegica »

Glupo je o ovoj temi uopšte diskutovati. Jedine osobe koje odgovor znaju na pitanja zašto, kako, je li znao il nije znao, nisu žive. Vjerovatno nikad niko drugi neće ni uspjeti dati neki konkretan odgovor na ova pitanja.
tempora

#69 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by tempora »

Romeo 80 wrote:Ma dalmatinka, slažem se ja s tobom da u životu nisu stvari uvijek crno-bijele, ali u ovom tekstu ja vidim samo potvrdu onoga o čemu se ranije pričalo. Kolika komadina budale moraš biti da se polukružno okrećeš na autocesti i nastaviš se kretati skoro 40 km u krivom smijeru totalno ignorišući automobile koji ti stalno idu u susret i koji ti daju svjetlosne i zvučne signale da nešto nije u redu?!
Kod mene taj argument da nije znao ne pali, jer su ti svi znakovi i informativne table u tom slučaju okrenuti naopačke! I pored svega ti auti idu u susret čak i u "tvojoj" traci i ti ni habera?! :? :?:

Pricati istim jezikom ( i citati valjda :s) ne znaci automatski i razumijeti. A razumjeti i na koncu shvatiti nesto, nije stvar momenta, vec malo duzeg procesa. Pa bi se o budalastinama moglo na duge staze. I nije mi da ocjenjujem tvoju inteligenciju,a ponajmanje da je vrijedjam.
No poloziti vozacki ispit ne iziskuje neku posebnu pamet. Primjera za isto u praksi ima vise nego dovoljno. Valjda bi to trebalo nesto reci, ali mozda nece. A u situacijama kada covjek biva dezorjentiran, u panici i kada nije vican situaciji, katkada i nekome ne pomazu ni table, navigacije, suvozaci, trice i kucine. I takvih primjera takodjer ima dovoljno. Ovaj na zalost, u krajnjem obliku tragedije. Budalastina moze biti samo jedna misao, a ta je: da se nikome od nas, nesto slicno ili mozda isto ne moze desiti. A ta pomisao stvarno nema veze sa pamecu, a ponajmanje sa iskustvom. Malo vise -sa arogancijom! :(
tempora

#70 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by tempora »

zoom66 wrote:tempora, sreca pa nisi vidjela postove koje sam tokom dana obrisao. a bilo ih je, bilo...:-)

Zoom, vidjela sam sliku tragedije. Ona mi je bila dovoljna da osjetim fizicku bol a onda osjecaj uzasa i ocaja. Covjek koji u momentu tragedija i ovakvih strasnih stradanja relativira tezinu tragedije na "budale" ( kao da je budalastina vicna samo drugima??? ) i "pametne"- ne postuje zivot niti zna ono osnovno o sebi, naime da je i sam covjek.
I ja kada sam u autu, cini mi se da su svi biciklisti i pjesaci katkada samoubice, a kada sam pjesak, ucini mi se da bi vecina vozaca trebala biti odstranjena i sa mjesta suvozaca, zbog toga jer su potencijalne ubice. :?:
pojedinac

#71 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by pojedinac »

tempora wrote:.......... Budalastina moze biti samo jedna misao, a ta je: da se nikome od nas, nesto slicno ili mozda isto ne moze desiti. A ta pomisao stvarno nema veze sa pamecu, a ponajmanje sa iskustvom. Malo vise -sa arogancijom! :(
Kao i uvijek :thumbup: .

Drago mi je uvjeriti se da još uvijek ima normalnih ljudi.

Da ih je bar više i ovaj svijet bi bio ljepši.
tigarsazapada

#72 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by tigarsazapada »

Ne znam zasto, ali imam osjecaj da je ovaj pokusavao izbjeci placanje putarine i zbog toga upao na krivi smjer...
To je jedino logicno sto mi pada na pamet.
neraida

#73 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by neraida »

burekodsira wrote:svakodnevno se ovo desava po svijetu da se voze pogresnim smjerom i duze vremena... kenjate bez veze
Upravu si ovdje se to desava jako puno,i jako je puno kampanje protiv toga ali eto opet se nadje ko vozi tako.

Ma hajd sto oni sami nastradaju koji voze u pogresnom smjeru ali sto drugi sasvim neduzni sto su vozili u svom smjeru nastradaju to je tragicno.

Prosle godine je ovde 5 nastradalo dva para i nerodjena beba,jedan par ostavio iza sebe 2 male djece!
A vozac koji je vozio u pogresnom smjeru prezivio. :(

Ali opet nikad ne reci nikad neznamo da li se to i nama moze desiti.
lolita_xx

#74 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by lolita_xx »

naravno da se svakome moze desiti, mozda sutra i meni, i ako bi se meni desilo, bez obzira na razloge, bila bih samo budala vise koja ugrozava tudje zivote.
sjecate li se prosle godine kad je djevojka iz njemacke izgubila zivot zbog lika koji ni vozacku nije imao?i takve trebamo zaliti?

ili da opravdamo doktora koji greskom ubije nekog, jer eto nervozan je, zena mu mozda nije dala sinoc... takav nemar i ravnodusnost prema necijem zivotu, ja ne mogu niti hocu da opravdam, svima vama koji mozete, svaka cast :thumbup:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#75 Re: Vozač iz BiH 20 minuta vozio autocestom A1 u krivom smjeru

Post by Romeo 80 »

tempora wrote:
Romeo 80 wrote:Ma dalmatinka, slažem se ja s tobom da u životu nisu stvari uvijek crno-bijele, ali u ovom tekstu ja vidim samo potvrdu onoga o čemu se ranije pričalo. Kolika komadina budale moraš biti da se polukružno okrećeš na autocesti i nastaviš se kretati skoro 40 km u krivom smijeru totalno ignorišući automobile koji ti stalno idu u susret i koji ti daju svjetlosne i zvučne signale da nešto nije u redu?!

Pricati istim jezikom ( i citati valjda :s) ne znaci automatski i razumijeti. A razumjeti i na koncu shvatiti nesto, nije stvar momenta, vec malo duzeg procesa. Pa bi se o budalastinama moglo na duge staze.Ti spominješ budalaštine, ne ja! I nije mi da ocjenjujem tvoju inteligenciju,a ponajmanje da je vrijedjam.
No poloziti vozacki ispit ne iziskuje neku posebnu pamet.To niko nije rekao! No jedno je samo položiti vozački, a nešto sasvim drugo raditi gluposti u saobraćaju. Ne može ti biti amnestija nedostatak pameti... Primjera za isto u praksi ima vise nego dovoljno. Valjda bi to trebalo nesto reci, ali mozda nece. A u situacijama kada covjek biva dezorjentiran, u panici i kada nije vican situaciji, katkada i nekome ne pomazu ni table, navigacije, suvozaci, trice i kucine.I to bi meni kao trebao da bude dovoljan razlog da sažaljevam debila?! I takvih primjera takodjer ima dovoljno. Ovaj na zalost, u krajnjem obliku tragedije. Budalastina moze biti samo jedna misao, a ta je: da se nikome od nas, nesto slicno ili mozda isto ne moze desiti.Za druge ne znam. Ali za sebe mogu sa 100% sigurnosti reći da mi se nikad, ponavljam nikad ne bi moglo desiti da se uključim na pogrešnu stranu autoceste, zatim vozim tako 20 minuta, zatim ignorišem konstantna upozorenja ostalih vozača koji mi dolaze u susret, zatim ne obraćam pažnju na znakove okrenute naopačke! Da, to mi se nikad ne bi moglo desiti!!! A ta pomisao stvarno nema veze sa pamecu, a ponajmanje sa iskustvom. Malo vise -sa arogancijom! :(

Tempora, da li to znači da ćeš sutra nalaziti izgovor i za nadrogiranog kretena koji na pješačkom prelazu pokosi dijete?! Mislim, svakome se može desiti zar ne? Kakva je razlika? Jedan je nadrogiran, drugi samo idiot... :roll:
Post Reply