Jedan mali komentar.
Zasmetala mi je izjava tog tabaska. "moja roba, moja cijena" Laze. Njegova cijena jeste, ali njegova roba nije. Hoce reci da je on pokupovao sve te silne kartice pa ih dijeli sa vama? Laze. I to uz astronomsku cijenu. Card sharing (djeljenje kartica) je izmisljeno iz (za normalne korisnike) daleko plemenitijih razloga. Npr. ja imam hayat karticu i pronadjem nekoga (preko weba) ko ima npr. hrt karticu, pa nekoga ko ima neke druge kartice, napravite krug i djelite te kartice i gledate do besvjesti sve te programe besplatno. (platite samo jednu (svoju) karticu. Moram napomenuti da je i ova aktivnost ilegalna, ali je tolerantnija jer nema komercijalizacije. Vi ste ipak kupili karticu i djelite je sa nekim drugim vlasnikom neke druge kartice itd. Ovo je pojednostavljeno objasnjenje, ali mislim da je princip jasan. Takodjer vam mazu oci sa 10000 programa. sta ce vam toliko programa? Odabracete one koji vas najvise interesuju, a da bi to ostvarili, citajte dalje...
Ako se vec i odlucite za komercijalni cs, na webu ima i jeftinijih ponuda.
Druga stvar, priprema za cs nije nimalo jeftina. Morate nabaviti receiver baziran na linuxu, odgovarajuci tanjur i potreban broj lnb-a ukljucujuci i multiholder i diseq sklopku ili motor. Prikljucak na brzi internet se podrazumjeva kao i nabavka rutera itd.itd. Da bi mogli hvatati najinteresantnije kanale preporucujem satalite na 13 hotbird, 16 eutelsat, 19.2 astrai w1(0.

thor, na kojima mozete gledati sve zivo. Pri tome morate (ako se radi o fiksnom sistemu) nabaviti i odgovarajuci multiholder za 4 lnb-a., odgovarajucu diseq sklopku. Lnb-i za tri satelita (13, 16 i 19.2) moraju biti uzi (uze glave) jer trebaju biti poredani tako da je razlika medju njima oko 3 stepena. Ja imam 3 alps lnb-a i cetvrti je bilo kakav singl. Ni ovi alps nisu jeftini, kostaju oko 20 km po komadu. Ili kupite motor.
Uglavnom, ovo uopce nije jeftina igracka, i onda se pojavi neka piratska osoba koja vas pokusava definitivno oguliti uz bahatu izjavi: moja roba moja cijena.
Ovdje nisam imao namjeru da razglabam temu na nekom expertnom nivou, nego sam htio samo da ukratko, za potpune laike, jednostavno objasnim princip.
E sada jedno moje pitanje. Da li neko zna ima li u Sarajevu kakva normalna klasicna prodavnica gdje se moze nabaviti nabaviti satelitska oprema ukljucujuci i ostalu satelitsku galanteriju? Ja znam za jednu Orbiter na Cengic vili, ali nisam bas odusevljen njima.