Octavia 1.8 TSI L&K
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
gaius
#51 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
stiže za 60 dana.. kažu.. još moram prodati clio.. procjenili su mi ga na 10.000 (star tri godine, 50k prešao) što mi je bilo smiješno...
-
emko1234
#52 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
to su dva potpuno razlicita motora..1.8T je motor star vise od 10 godina jedinio sto je sad dobio direktno ubrizgavanje,2.0T je novi motor koji je krenuo u svoju odiseju prvo u golfu V gti pa kasnije u ostalim modelima..ta oktavija je preskupa za ono sto nudi..i klasu koju predstavlja..moram te napomenut da za te pare mozes uzet BMW star godinu dana sa sjajni 2.0 dizelom sa 177 ks koji se bar po mojim mjerilima ne moze poredit s tom skodom...od voznih karakteristika pa svega ostalog..o ostalim autima necu ni da pricam..Beg_Babic wrote:Jel ta u audiju 2.0 TFSI , mislim jel to audijev ekvivalent 1.8 T skodinom ?VR6 wrote:Ide sasvim pristojno taj 1.8 TSI u Skodi, no ista masina u Audiju - sa 10 KS vise, je jedan drugi svijet. Audi leti sa tim motorom
Ak ti treba takva Octavia to je fina vozilica, ne trosi to puno, a imas snage i za preticanje i ostalog...
-
emko1234
#53 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
7,6 do 100km/h??? brate nek ti je sa srecom al cisto sumnjam da ona ide toliko..za taj motor mislim da je to nemoguce..pricamo o 160ks..i o autu koje s tom opremom ima sigurno oko 1,5T malo tesko za povjerovat ako uzmes u obzir da golf V 1,4 tsi sa dsg mjenjacem ide 7,9 do 100km/hgaius wrote:šta sam trebao uzeti golfa za te parea ne.. meni je daleko bitnija udobnost i unutrašnjost auta nego značka na haubi..
uporedbe radi - golf elegance 1.4 TSI DSG highline je 42K a octavia 1.6 TSI DSG highline je 37K... ova razlika do 48 je L&K paket opreme (sve od šibera do grijanja zadnjih sjediđšta)... osim toga škoda ima sjajan gepek.. a ubrzava do 100 za 7,6.. ma sjajno auto..
-
gaius
#54 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
pardon.. ubrzanje je 7,8... težina je 1300...
a to kakvo se auto može uzeti.. znam svašta nešto se može uzeti.. i da bmw je sigurno bolji automobil po voznim svojstvima.. ali ja govorim o novom automobilu.. godinu dana star može značiti pređenih 60k.. uopšte se ne bih upuštao u tu vrstu poređenja..
a to kakvo se auto može uzeti.. znam svašta nešto se može uzeti.. i da bmw je sigurno bolji automobil po voznim svojstvima.. ali ja govorim o novom automobilu.. godinu dana star može značiti pređenih 60k.. uopšte se ne bih upuštao u tu vrstu poređenja..
-
emko1234
#55 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
i 7,8 je malo previse optimisticno al eto nek bude..u svakom slucaju auto je dobar al meni zvuci ko malo losa investicija pogotovo sad kad su im cijene tako pale..BMW o kojem ti govorim stoji ispred tomica svaki dan,radi se o 320d iz augusta 2008,dakle facelift s diodama pozadi rucni mjenjac sa 6 brzina na 17" felgama bez koza i sve osim navigacije..presao je neki 18-22000 km..njihovo auto mislim daje cijena 45 000km..neuporedivo..priznat ces..gaius wrote:pardon.. ubrzanje je 7,8... težina je 1300...
-
gaius
#56 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
ubrzanje je tvornički podatak.. ako laže škoda - ja ću voziti sporije 
po pitanju loše investije ja se ne bih složio... sve je to stvar ukusa.. možeš naći polovnih automobila tog tipa koliko hoćeš.. ali ja hoću novo i ovako opremljeno.. i to je to.. taj bmw nov košta duplo više.. ali ja neću polovno auto, bez automatskog mjenjača i sa zadnjim pogonom - i tačka
da i da dodam.. elegance verzija ove škode je 10K manje.. sve ovo preko je za moj gušt..
po pitanju loše investije ja se ne bih složio... sve je to stvar ukusa.. možeš naći polovnih automobila tog tipa koliko hoćeš.. ali ja hoću novo i ovako opremljeno.. i to je to.. taj bmw nov košta duplo više.. ali ja neću polovno auto, bez automatskog mjenjača i sa zadnjim pogonom - i tačka
da i da dodam.. elegance verzija ove škode je 10K manje.. sve ovo preko je za moj gušt..
- Better Man
#57 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
Ne znam ko ti je procjenjivao Clia, ali te je izgleda dobro prevario. Ne znam u kakvom ti je stanju i sta ima od opreme, ali vrijedi Clio puno vise. Kolegica sa posla ima Clia i prije 3 godine kod Bunje nudili joj zamjenu staro za novo i procijenili ga na 13 hiljada KM, a tada je njen bio star 6 godina. Prijatelj i njegova djevojka su 8 godina starog Clia prodali za 9 i pol hiljada KM. Nedaji Clia za tako malu lovu niposto.gaius wrote:stiže za 60 dana.. kažu.. još moram prodati clio.. procjenili su mi ga na 10.000 (star tri godine, 50k prešao) što mi je bilo smiješno...
-
gaius
#58 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
ma samo sam se slatko nasmijao.. mjesec prije dolaska škode krenuću u prodaju.. mislim da bi to moglo otići za 13-14 bez nekih većih problema..
- Better Man
#59 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
Ako ti je verzija sa napucanijom opremom (npr. dinamique) ili jacim motorom od 1,2 16v, mozes i vise dobiti.gaius wrote:ma samo sam se slatko nasmijao.. mjesec prije dolaska škode krenuću u prodaju.. mislim da bi to moglo otići za 13-14 bez nekih većih problema..
-
gaius
#60 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
dakle octavija je stigla.. još je u fazi razrađivanja ali evo par utisaka..
1. motor je fantastičan... nisam još izvlačio maksimum iz njega ali jesam dovoljno da kojekakvi 2.0 TDI nakon kraćeg pokušaja praćenja ritma odustaju
nema osjećaja kakav je karakterističan za dizelske turbo motore (nema "zakucavanja za sic") i naprosto ne možeš da vjeruješ koliko brzo ideš kad pogledaš na brzinomjer..
2. DSG me oduševio.. bio sam pomalo skeptičan jer nisam nikada imao vozilo sa automatikom (vozio sam klasični automatik ali pomalo mi je bio inertan i osjećaj je bio kao da ja ne vozim vozilo nego da sam suvozač - mada to možda ima veze i sa tim što je vozilo bilo SUV a vozio sam ga vrlo krtko)... ali ovo je sjajno i navikavanje je trajalo 30 km.. promjene brzina se ne osjete u smislu prekida vuče ili trzaja ali osjetiš na gasu da je promjenjena brzina i vidiš na displeju.. ali to ide tako tečno da predstavlja pravi užitak.. u D modu već na 60-7 je u sedmoj brzini.. S mod nisam probao dok se ne razradi..
nisam primjetio nikakve nepravillnosti u šaltanju niti prema većim ni prema nižim brzinama.. sve ide tečno..
nisam primjetio zakašnjenje u reakciji (prestrojavanje u drugu traku u kojoj nailazi drugo vozilo većom brzinom).. povuče odmah nakon što mu dodam gas.. otprilike vrijeme reakcije je jednako vremenu koje mi je na manuelnom trebalo za prebacivanje u nižu.. definitivno ispod 0,5 sec.. možda bi to sa slabijim motorom išlo drugačije.. ne znam.. ali sa ovim motorom ide perfektno..
kickdown ide sjajno.. noga do poda i već je 2-3 brzine niže i vuče ko lud.. nisam primjetio neodlučnost mjenjača po pitanju stepena prenosa..
uzbrdo (proba je bila Ivan i Bjelašnica) DSG radi sjajno.. nizbrdo sam kočio motorom u tiptronic modu.. istina osjećaj kočenja motorom je nešto drugačiji jer sam ranije vozio jačeg dizelaša koji koči već na manjem broju obrtaja.. ovaj najprije malo ubrza
pa onda koči... ali vjerovatno uz malo privikavanja i mene i DSG-a stvari će ići tečno..
preporuka svakome i u svakom slučaju.. ne znam kakav je DSG 6 brzina.. ali ovaj je sjajan.. ja više se ne vraćam na manuelni..
3. potrošnja - nakon pređenih 350 km (dosta gradske vožnje, otvorena, uzbrdo).. je na 8,5... po gradu je ispod 9.. mislim da na otvorenom bez problema može postići oko 6,5.. za ovakvog benzinca.. više nego solidno.. pa i clio mi je u prosjeku trošio 6,8
4. što se tiče ostatka.. auto je sjajno.. ne žalim ni marke..
nema osjećaja specifičnog za golf i oktaviju (sa lošijom opremom).. postoji jasan osjećaj luksuza i jednostavno nije isti osjećaj (vozio sam istu oktaviju elegance i kao da se radi o dva različita auta).. auto je udobno.. kožna sjedišta čista desetka - elektro namjestiva tako da svako može naći položaj.. prostora kao u pasatu.. u gepeku puno nekakvih mreža i kuka za kačenje i pričvršćivanje.. vrlo korisno.. retrovizori ogromni.. čita petica..
sve u svemu.. naravno da oktavija ni u najluksuznijoj izvedbi nije ni audi, ni mercedes, ni šta ti ja znam.. međutim u jedno sam siguran.. kupovina golfa koji je manji, sa manje prostora, manje opreme, a sa svim ostalim identičan, i naravno skuplji, bi bila promašaj.. oktavija je očito u VW-u zamišljena kao golf sa guzom ali je od istog bolja u svakom pogledu (vozio sam golfa 5 koji je go ko pištolj bio 40K).. od svega me oduševila samo upravljivost.. ostalo je čisti prosjek...
oktavija je moja topla preporuka za nekog ko malo prelazi, ima porodicu, ne žali litar goriva više a hoće brzo, udobno, kvalitetno vozilo sa trunkom premium osjećaja
i ne.. nije mi žao one polovne trojke kod Tomića
1. motor je fantastičan... nisam još izvlačio maksimum iz njega ali jesam dovoljno da kojekakvi 2.0 TDI nakon kraćeg pokušaja praćenja ritma odustaju
nema osjećaja kakav je karakterističan za dizelske turbo motore (nema "zakucavanja za sic") i naprosto ne možeš da vjeruješ koliko brzo ideš kad pogledaš na brzinomjer..
2. DSG me oduševio.. bio sam pomalo skeptičan jer nisam nikada imao vozilo sa automatikom (vozio sam klasični automatik ali pomalo mi je bio inertan i osjećaj je bio kao da ja ne vozim vozilo nego da sam suvozač - mada to možda ima veze i sa tim što je vozilo bilo SUV a vozio sam ga vrlo krtko)... ali ovo je sjajno i navikavanje je trajalo 30 km.. promjene brzina se ne osjete u smislu prekida vuče ili trzaja ali osjetiš na gasu da je promjenjena brzina i vidiš na displeju.. ali to ide tako tečno da predstavlja pravi užitak.. u D modu već na 60-7 je u sedmoj brzini.. S mod nisam probao dok se ne razradi..
nisam primjetio nikakve nepravillnosti u šaltanju niti prema većim ni prema nižim brzinama.. sve ide tečno..
nisam primjetio zakašnjenje u reakciji (prestrojavanje u drugu traku u kojoj nailazi drugo vozilo većom brzinom).. povuče odmah nakon što mu dodam gas.. otprilike vrijeme reakcije je jednako vremenu koje mi je na manuelnom trebalo za prebacivanje u nižu.. definitivno ispod 0,5 sec.. možda bi to sa slabijim motorom išlo drugačije.. ne znam.. ali sa ovim motorom ide perfektno..
kickdown ide sjajno.. noga do poda i već je 2-3 brzine niže i vuče ko lud.. nisam primjetio neodlučnost mjenjača po pitanju stepena prenosa..
uzbrdo (proba je bila Ivan i Bjelašnica) DSG radi sjajno.. nizbrdo sam kočio motorom u tiptronic modu.. istina osjećaj kočenja motorom je nešto drugačiji jer sam ranije vozio jačeg dizelaša koji koči već na manjem broju obrtaja.. ovaj najprije malo ubrza
preporuka svakome i u svakom slučaju.. ne znam kakav je DSG 6 brzina.. ali ovaj je sjajan.. ja više se ne vraćam na manuelni..
3. potrošnja - nakon pređenih 350 km (dosta gradske vožnje, otvorena, uzbrdo).. je na 8,5... po gradu je ispod 9.. mislim da na otvorenom bez problema može postići oko 6,5.. za ovakvog benzinca.. više nego solidno.. pa i clio mi je u prosjeku trošio 6,8
4. što se tiče ostatka.. auto je sjajno.. ne žalim ni marke..
sve u svemu.. naravno da oktavija ni u najluksuznijoj izvedbi nije ni audi, ni mercedes, ni šta ti ja znam.. međutim u jedno sam siguran.. kupovina golfa koji je manji, sa manje prostora, manje opreme, a sa svim ostalim identičan, i naravno skuplji, bi bila promašaj.. oktavija je očito u VW-u zamišljena kao golf sa guzom ali je od istog bolja u svakom pogledu (vozio sam golfa 5 koji je go ko pištolj bio 40K).. od svega me oduševila samo upravljivost.. ostalo je čisti prosjek...
oktavija je moja topla preporuka za nekog ko malo prelazi, ima porodicu, ne žali litar goriva više a hoće brzo, udobno, kvalitetno vozilo sa trunkom premium osjećaja
- Bullet Tooth Tony
#61 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
sretno sa navim automobilom
-
LeKo
#62 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
Sa srećom drug .....
- VR6
#63 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
Uzivaj, bitno je da si ti zadovoljan 
-
whow
#64 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
gaius wrote:dakle octavija je stigla.. još je u fazi razrađivanja ali evo par utisaka..
uzbrdo (proba je bila Ivan i Bjelašnica) DSG radi sjajno.. nizbrdo sam kočio motorom u tiptronic modu.. istina osjećaj kočenja motorom je nešto drugačiji jer sam ranije vozio jačeg dizelaša koji koči već na manjem broju obrtaja.. ovaj najprije malo ubrzapa onda koči... ali vjerovatno uz malo privikavanja i mene i DSG-a stvari će ići tečno..
4. što se tiče ostatka.. auto je sjajno.. ne žalim ni marke..nema osjećaja specifičnog za golf i oktaviju (sa lošijom opremom).. postoji jasan osjećaj luksuza i jednostavno nije isti osjećaj (vozio sam istu oktaviju elegance i kao da se radi o dva različita auta).. auto je udobno.. kožna sjedišta čista desetka - elektro namjestiva tako da svako može naći položaj.. prostora kao u pasatu.. u gepeku puno nekakvih mreža i kuka za kačenje i pričvršćivanje.. vrlo korisno.. retrovizori ogromni.. čita petica..
Cestitam na kupovini . Mislim da si napravio super deal sa Okrtavijom . Ta 1.8T masina je nesto starija Audi ( ne VW ) masina koja se ugradivala u G4 ,A4, Jettu i Passata mislim sve do neke 2006 a onda su tu masinu prosljedili Skodi (Audi prosljeduje motore VW- po proizvodnoj cijeni) Uglavnom radi se o isprobanoj masini koja je u najjacoj varijanti bila dobra za 170 ks a koja je mislim malo detuned za Skodu tako da u toj Oktaviji proizvodi 160 ks.Razlika izmedu Turbo Benzinca i Turbo Dizela ja , kao sto si primjetio , drasticna i dok kod turbo dizela imas osjecaj da vozis kamion
- VR6
#65 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
whow ovo je 1.8 TSI, drugacija masina od obicnog 1.8 Turboa 
-
gaius
#66 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
nisam neki ekspert za automobile.. ali mislim da je VR6 upravu.. inače isti motor u kombinaciji sa istim mjenjačem se isporučuje i uz pasat cc.. mislim da se uz golf isporučuje i 1.4 TSI sa istim brojem konjskih snaga.. ljudi to je čudo kako sam oduševljen kombinacijom ovog motara i DSG 7.. vožnja je potpuno drugačije iskustvo.. pravi užitak.. a nije da nisam vozio i za klasu bolje automobile.. ali jednostavno manuelna transmisija ovome ne može konkurisati niti u jednom pogledu.. eto čak je i potrošnja manja.. što mi reče jedan poznanik večeras nakon što je odvezao krug (a čovjek inače vozi automobil iz premium klase).. vrijedi mjenjač koliko i ostatak automobila..
-
whow
#67 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
Ma to ti je extra auto , vozi i uzivaj i pri tome ne moras na strahujes kada ce te orobiti.gaius wrote:nisam neki ekspert za automobile.. ali mislim da je VR6 upravu.. inače isti motor u kombinaciji sa istim mjenjačem se isporučuje i uz pasat cc.. mislim da se uz golf isporučuje i 1.4 TSI sa istim brojem konjskih snaga.. ljudi to je čudo kako sam oduševljen kombinacijom ovog motara i DSG 7.. vožnja je potpuno drugačije iskustvo.. pravi užitak.. a nije da nisam vozio i za klasu bolje automobile.. ali jednostavno manuelna transmisija ovome ne može konkurisati niti u jednom pogledu.. eto čak je i potrošnja manja.. što mi reče jedan poznanik večeras nakon što je odvezao krug (a čovjek inače vozi automobil iz premium klase).. vrijedi mjenjač koliko i ostatak automobila..
- VR6
#68 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
Fino ide...
Meni se cini da ovi 1.8 TSI imaju vise snage nego sto proizvodjac deklarise, il je to zbog takve krivulje, al idu nevjerovatno dobro.
Meni se cini da ovi 1.8 TSI imaju vise snage nego sto proizvodjac deklarise, il je to zbog takve krivulje, al idu nevjerovatno dobro.
- citroen
#69 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
nek je sa srecom jos jednom
,sad ces imati priliku da deres ove polovne(Izlizane) BMW modele
- corsa
#70 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
Neka je sa srecom! Mozes li postaviti kakve slike, da vidimo sta sve ima taj L&K?
I interesuje me jesi li dobio ovaj facelift model ili onaj prije?
- VR6
#72 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
Sta to znaci, crkla Skoda?gaius wrote:...
-
gaius
#73 Re: Octavia 1.8 TSI L&K
ma kakvi.. ide ko metak.. pokušavao ubaciti slike pa ne ide.. pa odustao