Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
udrch

#51 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by udrch »

Srebrenički Inferno

Majko, majko, još te sanjam
Sestro, brate, još vas sanjam svake noći
Nema vas nema vas nema vas
Tražim vas tražim vas tražim vas
Gdje god krenem vidim vas
Majko, oče, što vas nema

Bosno moja ti si moja mati
Bosno moja majkom ću te zvati
Bosno majko Srebrenice sestro
Neću biti sam

Neću biti sam

Lane tosu lane tosu
Lane tosu lane tosu

Sestro, brate, još vas sanjam svake noći
Nema vas nema vas nema vas
Tražim vas tražim vas tražim vas
Gdje god krenem vidim vas
Majko, oče, što vas nema

Neću biti sam

Neću biti sam

Teško je spoznati tugu, onu najveću, dok ti srce ne počne blokirati, pluća ostajati bez zraka..
Teško je kad svake godine plačeš na drugom mezaru, okružen sa svih strana, majkama, kćerima, braćom, očevima..
Teško je zamisliti da se nakon 10-tak godina kasnije toliko tuge nađe na jednom mjestu..
Lakše ja kad se čovjek isplače..
Znam..
Vares City

#52 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Vares City »

Kako,...k'o i svake godine do sad',... :? ,..Obilazim onoliko mezara, a zamo sam rahmetli Mesu,Mehmeda, MOG DOBROG MESU poznavao,....
Majko mila,.... :sad:
Svake godine 11.07. se zapitam otkud krvolocima toliko neljudskosti da uniste onoliki narod u nekoliko dana :?: :!: :!: :?:
.....Pogledam,i ponovo se najezim gledajuci clip kad otac sina doziva:"Nermineeeeee,........."
Boze moj,....ZASTO :?: ,....Svaki put se zapitam,...i onda kad nije 11.07. tekuce godine,...........
I svaki put kad odem u memorijalni centar,....(tako to zovu,...)tj.dokaz KLAONICE LJUDI,civila,zena,djece,staraca,bolesnih,......dugo vremena mi treba da budem opet priblizno onaj "ja" kakvim se poznajem,...
I obavezno svaki put kunem i proklinjem,..
DA BOG DA SE GLAVE NE NANOSALI,...Insaallahi teala
Bosanski_kralj

#53 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Bosanski_kralj »

Ove godine, ako Bog da, dolazim u Srebrenicu. Kako je već neko napisao, taj dan izražavamo svoju tugu, a sljedećih dana bi trebali izražavati svoj bijes
ružmarin-a

#54 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by ružmarin-a »

zaista dojmljivo :sad: :( milim vas izdvojite vremena i pročitajte...

Ne boj se sine (pismojedne majke, Srebrenica )

Kako ti je ime Slobodanova majko? Kako ti je ime Ratkova majko, Draganova, Radovanova, Brankova? Nije ti ime Ruža, jer ruža miriše i od ruže je izdanak ruža. Jagoda ti nije ime, ni Dunja, ni Malina, jer sve tri mirišu i daju slatke plodove, za djecu našu. Nije ti ime ni Mila, jer njeno dijete milo mora biti. Kobra, otrovnica, ne možeš biti, jer ona ujeda, ubija, samo kada se brani. Ja sam ti dala ime Mrča, jer mrča moraš biti. Samo tvoja utroba mračna, jadna i čemerna, pogana i otrovna, može nositi i roditi dijete, pogan ljudsku, koja ubija i uživa u vonju krvi. Ta pogan tvoja, ta bijeda ljudska, sin tvoj, Mrčo, ubio je mog sina, nevino dijete moje. Oči majki, trebaju gledati svijet, cvijet, rastanje djece svoje i njihove djece, a ne ubijanje i sliku živu, kada nesoj ljudski, ubija i muči. Pucala je lubina moja, gorjela utroba moja, krvave suze očima mojim, dok sam gledala dijete moje, kako mučki, kukavički ubija pogan tvoja. Imao je samo šesnaest godina, tek nastao na svijet. Nevin, mlad ko rosa, ni brada mu nije uspjela porasti, sem nešto ko mahovina, što me golicalo kada me zadnji put grlio. Pred očima mojim padalo je moje dijete dok ga je tvoj sin Mrčo, hijena ljudska nogama po glavi udarao. Udarao nesoj ljudski, djecu našu, sinove naše, ljubavi naše, cvijeće bosansko. Nijemo usnama šapćem, slici govorim: „Ne boj se sine, majka je s tobom i Bog je s tobom. On sve vidi i sve čuje". Nije bilo mog sina strah, Mrčo, ni glasa pustio nije, ni klečao, ni jec’o, ni molio nije. Nemoćan bio, mnogo jači i viši i ponosniji, od tvog gada sina. Tvoj sin, Mrčo, jadan, mali, pucao u svezane ruke, u kosu plavu, majicu plavu obojio bojom crvenom i ništa više.
„Zašto, majko, ja odoh, a htio sam puno. Da te pazim i mazim, kao ti mene što si. Mašinu da ti kupim, haljine da ti pere. Gospođa, hanumica do vijeka da mi budeš".
„Ne brini, sine, kupiće meni mašinu ljudi, mogu ja i ‘vako. Rano moja, radosti majkina. Ko će majku u mezar spustiti, mezar praviti, fatihu proučiti? Ne boj se, sine, tu je majka. Ne bojte se, ljiljani, naši. Cvijeće mirisno, djeco naša. Ne boj se, sine, dženetu se pokloni, tamo svega ima, nagrada hiljadu. U bašče dženetske, sine da šetaš. Mirisi cvijeća, rane da vidaju tvoje. Hurije dženetske kolo da ti igraju. Da majku svoju čekaš i dočekaš pod drvo hurme radostan i sretan. Sad si gazija bosanski, moj dični heroj i ponos moj." „Ne bojim se ja, majko, ne bojim smrti", nečujno šapću drhtave usne. Plavi čuperak na čelo pada, mirisno od čistog znoja,
Šta li sada misliš ljepoto, moja, dok smrt u oči gledaš, dok tvoje tijelo ka zemlji pada. Da li je puno boljelo, sine? Da li si čuo psa da laje, da te čeka stado tvoje i frule zov. Da li su breze šuštale, sine, one što je babo sadio kada si se rodio? Da li je smrt, poput izvora našeg, što iznad kuće klokoće tiho, ili slatka kao ona trešnja što si se na nju peo, jeo i gađao drugove svoje? Je li mirisna ko trava čaira naših? Ne boj se, sine, fatihu uči, Bogu se moli. Majko, mene je ipak, malo strah. Miču hladne usne, plavog laneta mog. "Ne boli, sine, ne boli ništa. Ko pčela kada ubode. Ne boj se gazijo, dova je moja sa tobom sine. Melek je tu, glavu nasloni na njegove ruke. Hurije će te napojiti sine, Dženetske ptice oko tebe pozdravljaju umiranje tvoje. Ljepše je tamo, nego ovamo, kune ti se majka. Ne boj se, oči, moje, rahmetululah. Boli sine, boli i majku. Šehade ućim šapatom svojim. Bože dragi tvoji smo robovi. Ti nas prihvati, nauči, sabura daj. Oči da sačuvamo, da gledam zlotvoru kraj. Da gledam kaznu Tvoju, za dušmana mog. Pameti mi daj da pamtim zlikovce naše. Da nađem kosti moje, da grije majka u krilo svoje zavežljaj mili. Da nosi majka u zemlju hladnu, suzama da zalijem bosiok mladi, što će nići iz taze mezara. Fatihu da učim djetetu mom, sinovima našim, djeci bezgrešnoj. Pameti mi daj Bože, moj dragi, da mogu ići i kleti.
Kibleta moja svuda biće gdje raste cvijeće naše, krvi i patnje bosanske. Bože moj mili neću da umirem. Hoću gledati zlotvora, našeg, da se trese, znoji i muči. Da gledam gada, kako je mali, sitan, pogan bez puške i sile. Bože mili Ti si moćan, jedini naš Sudija i Svjedok. Za zlo ne kopaš oči kada treba nego kada boli. Na kušnju stavio zlotvore crne, da biju i kolju, da pale i mrze. Silu njihovu, Ti slamaš polahko.
Da li si znala šta dojiš, Mrčo, pogan ljudsku, zlotvora crnog? Je li tvoj mlijeko čemerno bilo, ko guje ljute, pa mozak pomutilo jadu tvome? Je li i on pionir bio, je li pjevao pjesme cvijetu, Zmaju Jovi. Je li pravio latice za praznike tvoje? Da li je poslušan bio, komšiji pomagao, pa sad ubijo? Zar nisi vidjela, tu pogan svoju, kako bazdi na vonj, na rakiju briju i krv usirenu, što kapa sa pogane dlake?
Ne boj se sine, tu je majka.
Radost si moja bio. Rodila te u kući u maju kada sve miriše. Plač tvoj bio je nagrada za muke moje. Kako si samo dojiti znao, a babo tvoj se smijao i reče:"Biće to heroj, babin, Bosanac pravi". Pa prvi zubić ko u zečića, sa čuperkom plavim, radosti moja. Prvi koraci, tvoji, livadama našim. Unio si radost u kuću našu! Strepjela ti majka kada si vreo bio, masirala, ljuljala, liječila, brinula. Noćima bez sna. Gajila majka janje za dželata, tvog sina Mrčo. Ponosna majka bila, u školu vodila za ruku prvaka. Stezala me znojava ruka. Strah ga od učitelja bilo. Od smrti ga strah nije bilo Mrčo, vidjela si. Gordo je hodao i gord mrtav u travi bio ispred onog tvog poganog sina.
Ne boj se sine, Ponosna je majka, što si mrtav, što nisi ubica, što majka krvnika rodila nije, što sam danas veća i jača, snažnija i ponosnija, no ti Mrčo što si. Ja nemam sina, al obraz imam, nemaš ni ti više sina, Mrčo, a nemaš ni obraz.
Ne boj se sine, sokole moj, mirisa tijela tvoga, majka se sjeća. Ruku drhtavih, što nježno grle. Smješke na obrazu tvom. Ne boj se sine, doći će majka, uspavanke da ti pjeva, u krilo grije. Odavno Mrčo, ja nemam sina, nemaš ga ni ti. Danas ja imam sina, ponos je moj, ovaj mezar svježi, kosti skupljene u mahramu malu. Ja znam mjesto mezara dragog, a gdje će znaš li biti jadova raka? Danas Mrčo, ja nisam sama. Vrele suze liju niz lice moje i sunce kroz suze sija, ponos je moj. Vidiš li Mrčo, čemera tvog. Danas su samnom sve dobre majke iz svijeta cijelog. Pljuju tebe i tvoje tijelo i utrobu tvoju.
Danas sam ja ko brdo jaka, u ovom šarenom parku šehidskom, mirisnom. Bosiok dragi nježno miriše, uz tihi šapat sina mog milog.
“Evo sam majko ja ovdje dolje, spokojno ležim i spavam. Slagala nisi, sve je dženetsko lijepo nestvarno. Šerbeta pijem, baščama šetam, krila me nose, hurije hlade, Božja je pravda milost naša. Ne plači majko, suza me davi, fatihu uči, to mi prija i sladi”
Spavaj mirno voljeno moje, evo došlo svijeta pola, da ispjeva pjesmu ponosnu, da obiđe krvavu Bosnu. Evo svima sija osmijeh s lica. Živa je sine i živjeće za navijek moja, tvoja i naša Srebrenica.

Majka

Image
suncica24

#55 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by suncica24 »

Hoce li iko stati tih 5min 11. Jula ispred svojih kancelarija, na ulici, na putu prema sladoledu, pred kafeom, pred tramvajem...?
Sarajevo?
Ahmmed

#56 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Ahmmed »

Još jednom, sve vas koji su u mogućnosti, molim da budete u Potočarima 9. jula, oko 15 sati, kad stižu tabuti iz Visokog...Znam da je radni dan, znam da svi imamo različitih obaveza, ali....ako ikako budete mogli,dođite.....
Prozor

#57 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Prozor »

Sta reci, kako poceti post na ovoj temi, kako reci bilo sta o Srebrenici. Tih ljudi vise nema, preselili su na ahiret, ostali smo mi da ih nalazimo, ukopajemo i oplakujemo.....Mi njima nismo potrebni, oni su nama potrebni, da se suocima sa tugom i bolom sto je njihov odlazak donio sa sobom, da oplacemo njihovu bol i da tugujemo njihov kraj zivota i nas poraz.....Dok kapi kise padaju po mezarju u Potocarima, i novi mejtovi se stavljaju u mezare, nama ostaje samo da smognemo dovoljno snage da osjecamo nase duse, da osjecamo bol i nesnosljivost takvog zlocina, smiraj zrtava i rahmet Srebrenice, kao sto ahmmed rece, na nama je da osjecamo....a Allah vidi sta je u nasim srcima.....

Ucimo Fatihu, ucimo dove, sutimo jednu minutu i osjecajmo, ne znam sta vise reci, jer nemam rijeci..... Srebrenica je nasa zajednicka tragedija, Potocari su nasa zajednicka rana....koja nece zacijeliti dok sve i jedan mezar ne bude popunjen sa posmrtnim ostatcima nevinih Srebrenicana.....meni licno nije vise bitno sta ce ko misliti ili shvatiti taj dan, ko je shvatio shvatio je ono ljudsko, ko nije ostace hajvan.....

Srebrenica, tu rijec se osjeca.....

Srebrenico, carsijo malena,
uvijek si mi bila cuvena,
bila si puna bakra i olova,
a sad si puna mezarova,
vidio sam usne Potocara,
na hiljade bosnjackih mezara,
vracam ti se Srebrenico zbog babinog groba,
hocu da sam blizu mrtvog babe svoga
senjor

#58 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by senjor »

Nevidjena energija koja je nekad bila u Sekspiru, Pikasu, Galileu ili bilo kojem drugom ljudskom bicu, je takodjer dostupna i svima nama. To je zato sto duhovna energija ne umire, vec jednostavno mijenja oblik.
Vejn Dajer

...i pitam se svakim danom sve vise...gdje je ta nasa energija... :(
mada ima momenata kad tu silnu enregiju dotaknem,opipam i dopustim joj da me ponese i iznese iznad mene samog.Dopusticu sebi da vjerujem da se ta nasa energija polahko sljeva ka jednom centru...a onda,akobogda,vakat ce biti...nismo trazili ono sto moramo vratiti...halaliti je najlaksi put ka unistenju sivih celija.Budi se narode moj,zar necujejs vrisku Srebrenicke djece...
Zapamti narode moj...ti si i bices svoj samo ako to budes zelio,ja znam...ja osjecam da mi srce sve jace kuca,za vas,za Bosnu...sticicemo jednog dana,do tada cuvajmo i celivajmo ranu nasu da nam od nje stogod nebude.

Vidimo se u Srebrenici!!!
Fiore

#59 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Fiore »

Za sve one koji ne budu 11-og u Srebrenici.. neka pripreme svoje mobitele i sl. pa uslikaju taj dan u svom gradu.. cisto onako da se vidi koliko drugi misle o tom danu i svemu tome.. pogotovo u Sarajevu.. da vide svi ko je najavio gostovanje (razne doslje pjevaci i pjevaljke..iz srbije i manjeg entiteta) na taj dan zalosti.. i zapravo koga to sve slusa sarajevska omladina.. Mjesta na koja dolaze ti dosljaci da se ono max. sikaniraju i sta sve ne.. tada bih onako bar malo bio mirniji tokom 11 jula.. :!:
Sargan

#60 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Sargan »

Fiore wrote:Za sve one koji ne budu 11-og u Srebrenici.. neka pripreme svoje mobitele i sl. pa uslikaju taj dan u svom gradu.. cisto onako da se vidi koliko drugi misle o tom danu i svemu tome.. pogotovo u Sarajevu.. da vide svi ko je najavio gostovanje (razne doslje pjevaci i pjevaljke..iz srbije i manjeg entiteta) na taj dan zalosti.. i zapravo koga to sve slusa sarajevska omladina.. Mjesta na koja dolaze ti dosljaci da se ono max. sikaniraju i sta sve ne.. tada bih onako bar malo bio mirniji tokom 11 jula.. :!:
Ma kakve mobitele. Sve te zabave i bilo kakva veselja na 11.juli treba kamenjina rastjerati i to onim velikim ostrim iz moje Hercegovine. Ne pitati nista samo odmah u glavu! Kakvi su to zvijeti koji mogu na taj dan ici na koncerte i zabave da Bog da im se sve u kuci osusilo osim vesa!!!!

Prijatelju moj, mozemo samo slikati nas jad, nas cemer, nasu neogranizovanost, nasu zavist, nase nejedinstvo i potvrditi ono sto bih moj rahmetli dedo govorio" Sine, gori je baliluk neko vlahaluk!". Uvijek sam se cudio da tako nesto moze reci osoba koja je u sebi do smrti imala cetnicke gelere ali kako vrijeme prolazi cini mi se da je na zalost i bio u pravu.

:skoljka:
P. Stanley

#61 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by P. Stanley »

SRAMOTNO! Dubioza Kolektiv

Upcoming Shows

Jul 11 2009 11:00P EXIT FESTIVAL - Fusion Stage Novi Sad

http://www.myspace.com/dubioza
trinaesti

#62 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by trinaesti »

P. Stanley wrote:SRAMOTNO! Dubioza Kolektiv

Upcoming Shows

de, de. kakite u vjetar. pa dubioza kolektiv je na istom tom exitu dobila flase u glavu iz publike, jer su na exitu pomenuli srebrenicu.
ako to nije nesto, onda pisi i dalje "sramotno".

nek sviraju. sta sad treba da se ubiju javno?

i sta sad treba da se samospalim da bi se priznalo da mi je zao srebrenice?

stvarno mi je to uzrtvljavanje pocelo ic na zivce. prave zrtve su odavno mrtve i njihove kosti su pomijesanje u grobnicama.

a ovi sto su ostali zivi, dovijeka su pristali biti zrtvom. tako je najlakse.
ja se uvijek pitam, jel ikom palo na pamet da napadne ratka mladica u momentu dok je onog djecaka milovao po glavi. onolika masa ljudi. mogli su da ga zadave golim rukama.

ali ne, prvo pustis da ti zakolju najmilije, pa onda 15 godina places i pravis masovne dzenaze i dopustas da te nizerazredni politicari koriste u dnevnopoliticke svrhe. to je nazalost bosnjacka realnost.
viva_castro

#63 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by viva_castro »

U Potočarima sam bio nekoliko puta, na dženazi ali i mimo dženaze, onako, obilazio...

Na dženazi me štošta zna iznervirati, budem strašno ljut kada vidim kako neke kćerke, oskudno obučene sa nemarno prebačenom maramom preko glave dolaze da sahrane svoje najmilije. Jednostavno mi nije jasno. Naravno u muslimanskoj tradiciji nije običajno da žene prisustvuju dženazama, ali zbog prirode slučaja ovdje je to očito ok. Ali ako si već došla tu kao muslimanka da odaš očast onda se tako i obuci, pa nije subota večer zaboga :x ako djevojke-žene nisu muslimanke to se na njima i vidi, dođu DOSTOJNO obučene bez marame na glavi, što je svakako prijatniji pogled od ovih sa bretelama, suknjicama, dekolteima i nemarnim maramama preko dijela glave. Naravno slobodna je zemlja i ne tjera se niko da se pokriva itd. ali može se dostojno obući! I muškarci sa majcama bez rukava i šorcevima mi nisu ništa draži!

Ne bih da kvarim temu ali morao sam to reći, pa ako nećemo njima poštovanje odati kome ćemo!?

A onako što se tiče dženaze, najtužniji dio je kada sve prođe, kada skoro svi odu i kada vidiš 4-5 tabuta koji stoje kraj rake sami, njihova je kompletna familija pobijena, njih nema čak niko ni ukopati. Taj mi prizor uvijek izmami suze i navuče kamen u grlo.
viva_castro

#64 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by viva_castro »

trinaesti wrote:

Upcoming Shows

de, de. kakite u vjetar. pa dubioza kolektiv je na istom tom exitu dobila flase u glavu iz publike, jer su na exitu pomenuli srebrenicu.

stvarno mi je to uzrtvljavanje pocelo ic na zivce. prave zrtve su odavno mrtve i njihove kosti su pomijesanje u grobnicama.

ja se uvijek pitam, jel ikom palo na pamet da napadne ratka mladica u momentu dok je onog djecaka milovao po glavi. onolika masa ljudi. mogli su da ga zadave golim rukama.

ali ne, prvo pustis da ti zakolju najmilije, pa onda 15 godina places i pravis masovne dzenaze i dopustas da te nizerazredni politicari koriste u dnevnopoliticke svrhe. to je nazalost bosnjacka realnost.

Ne treba ništa drastično poduzimati, bilo bi sasvim dovoljno da na TAJ DAN ne sviraju ZEMLJI koja KRIJE krvnike SREBRENICE i koja uredno PENZIONIŠE njihove ideološke stvaraoce i oce!

Vjerujem da bi to bilo sasvim dovoljno. Ništa više, a nije vala puno.
BISCANIN2

#65 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by BISCANIN2 »

Ja ću biti među 3000 hiljade onih koji marširaju u spomen na Srebreničke žrtve.
Ahmmed

#66 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Ahmmed »

trinaesti wrote:

Upcoming Shows

Naravno, i treba da sviraju. I za to imaju preostalih 364 dana u godini. Nisam siguran da je 11 juli pravi izbor za to, posebno zbog činjenice da se, eto, ni organizatori EXITA, nisu "sjetili" da bi bilo sasvim pristojno nesvirati 11 jula.
Također, nema potrebe za samospaljivaljem.Užtrvljavanje.....zanimljiv termin.....Ali, nisam siguran da je, ma koliko ti to smatrao patetičnim,majka koja je izgubila jednog ili šestoricu sinova, "kriva" žrtva.....

I šta znači "pustiti da ti zakolju najmilije"?? Nisu li upravo Srebreničani pokazali da se nisu "puštali" do zadnjeg trena? U onakvom okruženju, na samoj granici sa Srbijom, sa onakvim odnosom međunarodne zajednice prema srebreničkom "pitanju", onakvim ponašanjem tadašnjeg rukovodstva BiH prema srebreničkom stanju....

Mnogi ovdje postavljaju pitanja zbog čega niko od Srebreničanki i Srebreničana ne reagira kad sretne nekog od koljača na srebreničkim ulicama. Mnogi su se pitali otkud onakva mirnoća šestorice srebreničkih mladića i dječaka, tik prije negoli su ih stijeljali "Škorpioni"....Evo, sad se i ti pitaš zašto niko u Potočarima, 11 jula 1995, nije ubio Ratka Mladića.....

Odgovore znaju samo oni koji su se tog dana našli tamo. A mnogi su te odgovore ponijeli u desetine masovnih grobnica sjeveroistočne Bosne. Mislim da mi, koji nismo bili u njihovoj koži, na licu mjesta, nemamo pravo postavljati takva pitanja. U najmanju ruku, nepristojno je.
said.sa

#67 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by said.sa »

Bio sam prošle godine na Maršu mira i to je jedno iskustvo koje se ne zaboravlja. Dženaza je kulminacija 3 dana pješačenja, nekih 110 km. Suze same idu kad se spuštate niz brdo a mezari ispod vas. Sve se bijeli...
I mogu vam reći da je puno teže kad ste tamo, na dženazi. Maksuz sam išao od mezara do mezara i gledao te žene i ljude, kako ukopavaju svoje sinove i muževe. Teško, jako teško ali nekako oslobađajuće.

Ko može, neka ode do Potočara....
Baghira

#68 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Baghira »

U zadnjih par godina Avangarda BiH organizuje okupljanje u Minhenu......dijele letke, zakupljuju reklamni prostor, demonstriraju, pokazuju filmove o Srebrenici.

To je uglavnom to. Inace sam ovih dana u godini poput zombija. Jednostavno nisam nikakva. Ove godine jedan dzemat iz Minhena ide kolektivno u Potocare. Nisam ovaj put mogla. Nadam se da cu jednog dana moci otici.....
istocnjak

#69 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by istocnjak »

Tekst iz Dnevnog avaza ...

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/moza ... iti-zabava
Skandalozno: U vrijeme ukopa srebreničkih žrtava, na Drini će biti zabava

Ogorčene su porodice stradalih, jer smatraju da je organiziranje regate na dan ukopa žrtava genocida provokacija...

02.07.2009. 07:59

Dok porodice i prijatelji 11. jula u Memorijalnom kompleksu Potočari budu oplakivali i u zemlju spuštali kosti više od 500 žrtava srebreničkog genocida, a čitava Evropa na svojevrstan način odavala im počast, nedaleko od mjesta ukopa duž rijeke Drine Općina Ljubovija organizirat će zabavu u okviru manifestacije "Drinska regata".

Prema riječima Šefketa Hafizovića, potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, to je samo još jedan pokazatelj koliko je oficijelna politika Beograda odmakla od političkog režima Slobodana Miloševića.

- Nisu odstupili od njegove politike. Naprotiv, zločinci se vraćaju na mjesto zločina, ovaj put ne da ga čine već slave. I to kada se demokratski svijet širom Evrope bude ponašao u skladu s Rezolucijom o Srebrenici koju je usvojio Evropski parlament proglasivši 11. juli Danom žalosti, sljedbenici Slobodana Miloševića veličat će zločin organiziranjem zabave na Drini - kaže Hafizović.

Ogorčene i porodice

Ogorčene su i porodice stradalih, jer smatraju da je organiziranje regate na dan ukopa žrtava genocida provokacija i izazivanje bijesa kod porodica.

- To je velika sramota i još jedno u nizu poniženja porodica i žrtava genocida. Oni će se veseliti kada mi majke budemo plakale sa čitavim svijetom? Očito se još raduju nedjelima iz 1995. godine - kaže Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".
Šta reci na sve ovo ...
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#70 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Latina »

BISCANIN2 wrote:Ja ću biti među 3000 hiljade onih koji marširaju u spomen na Srebreničke žrtve.
Svaka ti cast Ljudino !
Vares City

#71 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Vares City »

viva_castro wrote:U Potočarima sam bio nekoliko puta, na dženazi ali i mimo dženaze, onako, obilazio...

Na dženazi me štošta zna iznervirati, budem strašno ljut kada vidim kako neke kćerke, oskudno obučene sa nemarno prebačenom maramom preko glave dolaze da sahrane svoje najmilije. Jednostavno mi nije jasno. Naravno u muslimanskoj tradiciji nije običajno da žene prisustvuju dženazama, ali zbog prirode slučaja ovdje je to očito ok. Ali ako si već došla tu kao muslimanka da odaš očast onda se tako i obuci, pa nije subota večer zaboga :x ako djevojke-žene nisu muslimanke to se na njima i vidi, dođu DOSTOJNO obučene bez marame na glavi, što je svakako prijatniji pogled od ovih sa bretelama, suknjicama, dekolteima i nemarnim maramama preko dijela glave. Naravno slobodna je zemlja i ne tjera se niko da se pokriva itd. ali može se dostojno obući! I muškarci sa majcama bez rukava i šorcevima mi nisu ništa draži!

Ne bih da kvarim temu ali morao sam to reći, pa ako nećemo njima poštovanje odati kome ćemo!?

A onako što se tiče dženaze, najtužniji dio je kada sve prođe, kada skoro svi odu i kada vidiš 4-5 tabuta koji stoje kraj rake sami, njihova je kompletna familija pobijena, njih nema čak niko ni ukopati. Taj mi prizor uvijek izmami suze i navuče kamen u grlo.
Potpis k'o kuca :dance:
U pocetku nije bilo tako,a sad ,.... :x
Latina

#72 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Latina »

Ahmmede...ne mogu ti rijecima iskazati koliko mi je zao sto necu biti s vama. Srebrenica i njene nevine zrtve su vjecni pecat na obrazu ne samo srpske politike, ne samo BiH. 11/07/1995 je umrla savjest svijeta. Ali nije samo tada, umrla je i vise puta nakon toga. I sta jos da ti kazem...sjetim se kad se oko Nove Godine vodila diskusija oko Deda Mraza na oko 70 strana, a na ovoj 3 stranice za mjesec dana. Blago nama s nama. Tuga i sramota.

I...ponesi koju ruzu ove boje kad krenes. To je od mene kroz tvoje ruke.

Image

Somewhere over the rainbow
Latina

#73 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by Latina »

Vares City wrote:
To kako je neko obucen je nevazno. Ako vam se diskutuje o tome, otvorite zasebnu temu.
breuer

#74 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by breuer »

http://www.ziksar.com.ba/ - idejna rjesenja II faze memorijalnog centra potocari srebrenica

bijes i nezadovoljstvo niti slucajno pokazivati...radi buducnosti

jedino borba, borba znanjem i mudriscu
viva_castro

#75 Re: Na koji nacin pokazati bijes, tugu i nezadovoljstvo 11.jula?

Post by viva_castro »

Latina wrote:
Vares City wrote:
To kako je neko obucen je nevazno. Ako vam se diskutuje o tome, otvorite zasebnu temu.

Vrlo je važno jer je u pitanju direktno nepoštovanje žrtvama genocida! Gledaj na ovo kao na apel onima koji će ići da se dostojno obuku!
Post Reply