Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Posebno je indikativan slucaj višestrukog pritiska iz vrha Stranke demokratske akcije na list "Dnevni avaz" koji je izvršio programsko-uređivačku preorijentaciju, napuštajući poziciju glasila pod kontrolom SDA. Glavni i odgovorni urednik "Dnevnog avaza" Mensur Osmović odbio je da na svečanoj ceremoniji u Sarajevu primi nagradu Saveza novinara BiH ovoj novini kao listu godine. U obraćanju prisutnim, Osmović je odbijanje obrazložio ponašanjem premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića, koji je inače prisustvovao svečanosti kao pokrovitelj. Naime, novinara "Dnevnog avaza" Adija Hadžiarapovića napao je Bičakčićev vozač Enes Čolpa zbog kritičkog napisa o premijeru. Na pismeni protest Osmovića, Bičakčić nije odgovorio njemu, već generalnom direktoru preduzeća "Dnevni avaz" Fahri Radončiću, omalovažavajući i vrijeđajući glavnog i odgovornog urednika. To je bio uvod u pokušaj likvidacije "Dnevnog avaza" od strane SDA, pri čemu je finansijska policija FBiH neovlašteno upadala u prostorije lista, u pratnji pripadnika federalne policije, remeteći tehnološki proces i stvarajuci prijeteću atmosferu. Helsinški komitet za ljudska prava u BiH i u ovom slučaju reagovao je promptno i odlučno, zahtijevajući prekid ovog siledžijskog ponašanja vlasti. Na kraju je Visoki predstavnik bio primoran da naredi obustavu pritiska na "Dnevni avaz" i suspenziju rada finansijske policije u predizborno vrijeme. Helsinški komitet skreće pažnju na izjavu direktora Finansijske policije FBiH povodom kritičkog pisanja glasila o slučaju "Dnevni avaz": "Neću ni ovo da krijem: neka i drugi mediji, elektronski i štampani, imaju u vidu da ćemo uskoro provjeravati i njihovo poslovanje. Neće se završiti na 'Avazu'.''
Pitanje za milion smajlija:
Koja novina danas ima za GL. i ODG, urednika Mensura Osmovića?
komi wrote:sva sreća ljetos ne pređoh u avaz imao sam dobru ponudu
biti neprijavljen nekoliko godina dok se ne dokažem
na stranu sve, ali u 90 posto novinskih kuca ces biti neprijavljen nekoliko godina 'dok se ne dokazes', ako prije toga nisi vec negdje drugo radio i dokaz'o se. ja sam se u jednoj firmi 'dokaziv'o dvije godine, i otis'o prije nego su me primili, da bih se u drugoj 'dokaziv'o' jos tri godine... prije rata su ljudi u Vecernjim znali 'volontirati' po devet godina dok ne dobiju status.
Last edited by stochar on 06/07/2009 08:48, edited 1 time in total.
trebao si preci, pa da bi danas bio novi faruk vele i pisao o "generalskom bankovnom lobiju" ili "rekataskom lobiju orucevica" ili "energetskoj mafiji".
doduse, ja sam cuo od raje koji tamo rade da se radnici prijavljuju i da su plate dobre i redovne... zao mi ono obicnih hamala sto tamo zaradjuju za egzistenciju, ali se nadam da ce se kompletna imperija srusiti do kraja. i ja sam cuo da je global na izdisaju...
Jel ono AS objavio sliku sa foruma, peraca prozora na tada tek obnovljenoj zgradi z. institucija na M Dvoru???
kao lik pere prozore bez zastitne opreme nesto tako... A niko nije provaliko da se ustvari nalazio izmedu unutrasnjih i vanjskih stakala..
druze, ti znas da sam radio tamo prije x godina, i mogu ti reci da sam od prvog dana bio prijavljen na puni iznos plate. tako da - ne prosipaj demagogiju beze
komi wrote:sve ti je u ovoj državi kako te zapadne... dvije kolegice s faxa... jednoj banja a drugoj robija... oboljela cura...
dovoljno što mi je rekla kako ne može knjigu pročitati u 1 mjesecu... od obaveza
obje su sada u drugim firmama ... boljim
prijava zdravstveno... treba biti nešto osnovno što se podrazumijeva ako radiš...
Kako te zapadne? Valjda misliš na kvalitet štele? Zna se kako se kod nas dobija posao u preko 90% slučajeva. Kod nas je jako teško dobiti posao koji je plaćen 450 KM mjesečno ako nemaš štelu. Bolje poslove neću ni spominjati.
Velika je rijetkost konkurs koji nije samo paravan. Kako u državnoj službi tako i kod privatnika.
Moguće je nabrojati na prste jedne ruke zanimanja s kojima bi bez većih problema mogao dobiti pristojno plaćen posao bez štele. To su otprilike oni kojih ima najmanje na birou.
ma nije taj list propao...nego u Avazu skontali mogu se sa Selimovicima dopisivati samo preko Avaza ali na vishe stranica
a o strucnosti tih novina nema potrebe pisati...prosle godine preko ljeta je za te "novine" pisala jedna moja poznanica.. tad bila studentica prve godine gramatika bosanskog joj je i dana na nivou 8 osnovne..a naravno: mama je tamo zaposlila ah...
Area_51 wrote:Znam konacni odgovor. Sljedeci je AVAZ.
Milionski dugovi, nerentabilni objekti, nesto malo kriminala sa Miskovicem. Ne moze njega vise ne Reis spasiti.
sto je babi milo to joj se i snilo sanjaju o tome na forumu otkako sam clan, a to je negdje 2004 a tiraz samo raste
Što je pametnom na sramotu, budali je na diku kažu.....To sto,kao,tiraz Dnevnog avaza raste to je samo odraz dekadentnosti naseg drustva a ne kvalitete doticnih novina...Tiraz jednog lista koji necu da navodim iznosi 100 000....sta to znaci-da je i taj list dobar a u njemu pisu o folk pjevacima?!!!Jos uvijek ne znam ni sta se tacno nalazi u tom listu ali on se redovno rasproda....i sad trebamo pricati o nekoj kvaliteti....Odraz dobrog poslovanja nije broj prodanih tiraza nego kvalitete....Jedna od osnovnih stvari za stvaranje nekog brenda je tradicija...Ako ljudi naviknu da nesto rade zbog neke tradicije vezane za neki proizvod taj proizvod je obezbjedio svoje trziste...U slucaju Dnevnog avaza,ljudi citaju te novine ne iz navike (tradicije) nego sto na nasim prostorima i nema sad nesto puno bolje sto se nudi a kljucan faktor u svemu je i neobrazovanost.Nase drustvo je neobrazovano i rezultat toga i jesu veliki tirazi novina i listova u kojima pise gdje se cija krava otelila itd...a upravo to i jeste bio jedan od naslova u Dnevnom avazu....od tada definitivno vise ne citam te "novine"....Da ce Dnevni avaz propasti hoce ali kad na to pitanje nije lako odgovoriti...U trenutku kad nase drustvo pocne traziti kvalitetno novinarstvo a ne mahalska pisanja od kvazi novinara i kad pocnemo stremiti ka nekom normalnom drzavnom sistemu tad ce i Dnevni avaz da propadne...