Meka samo za muslimane?

Rasprave o vjerskim temama.
hadzinicasa

#51 Re: Meka samo za muslimane?

Post by hadzinicasa »

1. U Mekku zaista mogu uci samo Muslimani i postoji znak koji ne samo da skrece one koji to nisu da zaobidju Mekku, već čak i piše prije ulaska - da je nemuslimanima ulaz zabranjen.
2. Na ulasku u Mekku postoje ogromna kupatila, ne možeš ući u Mekku ako se ne okupaš i ne presvučeš - muškarci u ihrame - pamučne komade tkanine (2), jednake, tkane ne šivene (bez obruba), bijele; žene se okupaju i uzmu abdest i ostanu u habajama (crne haljine i ne mora lice biti pokriveno, samo kosa) ja sam išla autobusom (da obavim Umru) i svi autobusi tu stanu i svi izađu, okupaju se, uzmu abdest i uđu čisti u Mekku.
3. Umra se može obaviti u svako doba godine, zato je Mekka uvijek puna vjernika
4. Naravno da je to i biznis jer je to, osim džamije haman grad hotela sa minijaturnim sobicama, za prespavati ili boraviti preko dana.
5. Prostor ispred džamije (a pogotovo unutra) je zabranjen za fotografisanje - ja sam na foru vadila aparat iz tašne i slikala, pa su mi sve slike nahero ispale :-) .
6. Meni lično je puno ljepša džamija u Medini.
7. I jedna zanimljivost - nekada davno ljudima koji bi se vratili s hadža, na dočeku bi ljubili oči koje su vidjele Ćabu.
Bosna i Hercegovina

#52 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Bosna i Hercegovina »

U pitanju je znači jedna vjerska specifičnost, vezana za jedno određeno geografsko područje...
pike

#53 Re: Meka samo za muslimane?

Post by pike »

http://www.vbs.tv/watch/the-vice-guide- ... ca-diaries

Evo ovaj je frajer uspio nesto malo snimit kad je bio na hadzu.
ibas

#54 Re: Meka samo za muslimane?

Post by ibas »

nije frajer valjdaje Hadjija
ibas

#55 Re: Meka samo za muslimane?

Post by ibas »

Image

Uploaded with ImageShack.us
ibas

#58 Re: Meka samo za muslimane?

Post by ibas »

Da samo za muslimane vijernike moze da ude i nevjernik
ali ako ga uhvate onda vlada serijetski zakon
zabranjeno je za nevjernike a zna se koje nevjernik
[IMG=http://img687.imageshack.us/img687/978/bild287.jpg][/IMG]

Uploaded with ImageShack.us
Margita81

#59 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Margita81 »

Nisam ni ja ovo znala fakat. Ajd razumijem dok je vrijeme hadzi bajrama ali zasto ostatak godine? Sigurna sam da bi mnogo vise nemuslimana obislo to sveto mjesto, vidjelo sta se vidjeti ima i mozda i dozivili svetost istog? I Fatima je sveto mjesto pa otvoreno za sve i svakog, i sam Vatikan i svi hramovi u svijetu...mozda ih ne mozes posjetiti bas kad ti se cefne ali sam sigurna da te ne pitaju koje si vjere??
Uostalom kako oni znaju sta je kome u srcu na kraju krajeva?
theTruePath

#60 Re: Meka samo za muslimane?

Post by theTruePath »

dobro je da ne mogu dolaziti,zapadnjaci pokvare svetost i mistiku gdje god pocnu dolaziti kao turisti.Ipak je to islamsko svetiste a ne turisticka destinacija,i treba tako i da ostane
Bitte_Halt_ja_ja

#61 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Pa zar nije Bill Maher snimio onaj "dokumentarac" dje uglavnom za*ebava razne vjernike otisao u Meku i snimao? Religolous se zove film ili tako nesto.
TamiyA

#62 Re: Meka samo za muslimane?

Post by TamiyA »

a šta ste mislili? da mogu? da bi trebali moći? da su to njihova prava? - Ne, Meka je samo za muslimane baš kao što je vatikan samo za kršćane.
kojeg ću ja vraga u vatikanu? kojeg će vraga neki novinar (nemusliman) u Meki?
Last edited by TamiyA on 02/06/2010 19:28, edited 1 time in total.
nellington

#63 Re: Meka samo za muslimane?

Post by nellington »

TamiyA wrote:a šta ste mislili? da mogu? da bi trebali moći? da su to njihova prava? - Ne, Meka je samo za muslimane baš kao što je vatikan samo za kršćane
Odakle ti to da nekršćani ne mogu ući u Vatikan?
statix

#64 Re: Meka samo za muslimane?

Post by statix »

Neko ga je dobro slagao. Ja sam bio u Vatikanu prije nekih 15 godina. Istina morao sam se presvuci, jer ulazak u bermudama je bio zabranjen. :D
TamiyA

#65 Re: Meka samo za muslimane?

Post by TamiyA »

nellington wrote:
TamiyA wrote:a šta ste mislili? da mogu? da bi trebali moći? da su to njihova prava? - Ne, Meka je samo za muslimane baš kao što je vatikan samo za kršćane
mogu, ali kojeg će vraga tamo?
nellington

#66 Re: Meka samo za muslimane?

Post by nellington »

TamiyA wrote:
nellington wrote:
OK, pogrešno sam razumio, sorry ;)
Discball

#67 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Discball »

TamiyA wrote:
nellington wrote:
Plitko jarane/jaranice, plitko do bola...

...zašto bi neko otišao u neko svetište budističko ili bilo koje ?! Ima ljudi na ovom planetu puno više koji bi nego koji nebi...

...za tvoju info Vatikan je prepun umjetničkih djela od kojih zastaje dah...pa onda barem zbog tog vraga tamo???

:roll: :roll: :roll:
vox-populi

#68 Re: Meka samo za muslimane?

Post by vox-populi »

Ovo bi trebalo uci u konkurenciju za najgluplju izjavu na forumu 2010.

On topic: ja ne znam sto se sada svi upalili ko kutnjaci. Eto svi planirali u julu u Meku i Medinu pa vam sada krivo sto samo muslimani mogu uci. Svaka zemlja ima svoje zakone, ako ti se ne svidjaju nemoj tamo ici i vozdra. Meni je jako drago sto sam imao priliku obici Vatikan i Hilandar, kao turista. Volio bih, u istom svojstvu, jednog dana obici i Meku i Medinu al' eto ne moze.
@Bošnjak

#69 Re: Meka samo za muslimane?

Post by @Bošnjak »

Bosna i Hercegovina wrote:Ne radi se ni o kakvom „neekumenizmu“ već o vjerskom propisu starom stotinama godina, a ovo područje je bilo sveto još od poslanika Adema a.s., (Adama), prvog čovjeka na zemlji. Arefat, visoravan udaljena 20-tak kilometara od Mekke, gdje su se Adem a.s. i Havva a.s, (Adam i Eva), sastali prije hiljade i hiljade godina, mjesto je hadžskog obreda, ili Mina, udaljena 7 km od Mekke, mjesto je jednog od hadžskih obreda a vezano je za Ibrahima a.s. (Abrahama) . A i samu kabu u Mekki je gradio Ibrahim a.s, (Abraham). Tako da ovo sveto područje nije zabranjeno samo za ulazak nemuslimana, kako to neki žele krivo predstaviti nego ni muslimani stranci, koji ne žive u Mekki, ne mogu ući u ovo područje osim da obave hadž ili umru i to je sveto područje u koje se ulazi samo u ihramima , tj. posebnoj vjerskoj odjeći. Znači, ne može ni jedan musliman tamo ići kao turista ili iz bilo kog drugog razloga a bez da obuće ihram i tako obavi jedan od ova dva obreda, hadž ili umru...
To su iz raznih pravaca prema Mekki tzv. mikati tj. granice koje se ne mogu preći, ni muslimani dakle,osim da obave vjerski propis: Zul-Hulejfa oko 420km daleko od Mekke iz pravca Medine, Zatu-irk iz pravca Iraka oko 88km udaljen, Karnul-menazil udaljen oko 80 km istočno od Mekke iz pravca Rijada, Jemlem granica iz pravca Yemena oko 130 km južno od Mekke. Postoji i harem tj.sveti prostor okograda Mekke gdje postoje određeni vjerski propisi koji važe samo za to sveto mjesto... Znači zabrana ulaska nije samo za nemuslimane, nego ne mogu ući ni muslimani osim za specijalne vjerske obrede, (umra i hadž), ne može ni musliman iz Riyada ili Medine ući, osim ako želi obaviti vjerski obred !!!

P.S.
Znači, nije u pitanju nedemokratičnost tamošnjih vlasti, nego jedan vjerski propis koji važi za sve muslimane na svijetu, u smislu restrikcije ulaska i kretanja, jer se radi o mjestu svetom hiljadama godina, od Adama i Abrahama, (Adema a.s i Ibrahima a.s). Znači,može se ući samo sa hadž ili umra vizom, a što se ostalih dijelova S.Arabije tiče, tu nema neke razlike, da li je neko musliman ili ne, radne i turističke vize, tu je vjerovatno procedura slična kao npr, za ulazak u SAD ili neku drugu zemlju sa viznim režimom !!!

:thumbup:

Potpuno tačan, jasan i opširan odgovor! Dakle zbog vjerskoga propisa. A u područje gdje se nijjeti hadž ili umra, u mikat, ne može ni musliman ući kao turista, osim da zanijeti / odluči obaviti, hadž ili umru. Izuzetak od pravila su samo stanovnici Mekke. Znači , važi i za Saudijca koji živi u Rijadu, ili Medini npr !!!
nijavic

#70 Re: Meka samo za muslimane?

Post by nijavic »

u saudijskoj vizi pise jesi li musliman ili nisi pod tackom vjera tako da se moze znat sta si ako pokazes policajcu pasos.
NIN

#71 Re: Meka samo za muslimane?

Post by NIN »

Discball wrote:
TamiyA wrote:
...za tvoju info Vatikan je prepun umjetničkih djela od kojih zastaje dah...pa onda barem zbog tog vraga tamo???

:roll: :roll: :roll:
To je isto k'o da si meni rek'o "joooj da vidis kakve je Hanifa dooobre patlidzane danas donijela na pijacu. Zajeb'o si se sto nisi is'o sa mnom." Ili "kako si se samo zajeb'o sto nisi htio ici sa mnom, da samo vidis kakvo je Sabrija gnojivo ove godine napravio."

Sta ba on zna ko je Botticelli, Pinturicchio, Raphael, Michelangelo, dok je za da Vincia cuo jedino zahvaljujuci Brownu i njegovom Kodu (mada ga ni to ne bi nimalo zainteresiralo da nije nacuo da se knjiga bazira na prici o tome kako je krscanstvo ubleha).
rajvosa033

#72 Re: Meka samo za muslimane?

Post by rajvosa033 »

Bosanac sa dna kace wrote:@callmethebreezzee mislim da je to vec objasnjeno sa pricom o bombi, jer od 1948. godine je postojala ozbiljna opasnost da se usunjaju teroristi iz Izraela i podmetnu bombu, mislim da su ih i par ufatiili. a o tom ''bolesnom rezimu''(rezim bjese naziv za vlat koja je dosla nasilno na vlast, ne znam samo kad su to oni dosli na vlast pucom) nemam komentara :oops:
uz svu guzvu tamo, koja vlada i kad nije hadz trebaju raznorazni razgoliceni turisti da trco okolo sa kamerama i uznemiravaju hadzije i one koji obavljaju umru sa svomjim aparatima i podrugivanjem.

Mislim da Zidovi nisu glavni razlog.....osamdestih godina proslog vijeka Sije(neka njihova sekta) su sa kalasima
upali u Meku...bilo je destine mrtvih...
Last edited by rajvosa033 on 06/06/2010 09:13, edited 1 time in total.
iz dna duše

#73 Re: Meka samo za muslimane?

Post by iz dna duše »

Ali čekaj, dođem tamo sa pasošom i njihovom vizom. Kako oni znaju koje sam vjere, je li to moram poniojeti neki certifikat iz svoje zemlje ili šta o pripadnosti vjeri?
TamiyA

#74 Re: Meka samo za muslimane?

Post by TamiyA »

vox-populi wrote:
Ovo bi trebalo uci u konkurenciju za najgluplju izjavu na forumu 2010.
eto nek ti imaš pametne postove, nek si ti turista, nek si obišao vatikan, nek putuješ po svijetu, ali eto u Mekku i Medinu ne možeš iako si napisao da ovo treba ući u najgluplji post...:roll: ne možeš ba, a vatikan mene ne interesuje ama baš nimalo, tako bi trebalo biti i nemuslimanima neinteresanta Mekka i Medina sve dok ne postanu muslimani i ja ih ovom prilikom zovem, sve nemuslimane da postanu muslimani jer je to jedina Isina danas, ako želite spas imate Islam :)
iz dna duše

#75 Re: Meka samo za muslimane?

Post by iz dna duše »

Ja mislim i da među kršćanima i među muslimanima postoji veliki broj ljudi koji nemaju razloga da mrze ili ne poštuju drugu vjeru i da bi u znak poštovanja rado posjetili sva sveta mjesta.
Jer nama je svima dijeliti ovu jednu zemaljsku kuglu, koja je jedna mala tačka u svemiru. Savko za sebe neka odredi "jedinu pravu vjeru", kojoj pripada ili po rođenju ili svom vlastitom opredjeljenju, ali mora onda shvatiti da i onaj drugi ima to isto pravo. Ja se ne bih usudila reći onome drugome da je njegova vjera "kriva", a vidim da i toga ima. Pravi vijernik je dobar , pravedan i tolerantan, Nije vijernik onaj ko sa svojom vjerom prkosi i vrijeđa ljude drugih vjera.
Post Reply