Akne - Pomagajte ljudi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Loulou

#51 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Loulou »

zvrzgana wrote:Mislim da je u pitanju Mixtura Lutz ...
Daaa.... :thumbup: to je naziv onog, što sam spomenula u ranijem postu, "krečnog losiona", koji sam, prema instrukcijama, nanosila samo na problematične dijelove lica, navečer, pred spavanje. I upravo mi je taj losion uzrokovao jako ljuštenje kože lica, pa sam često izgledala k'o mladi krompir :D
Jeste djelotvoran, ali ne znam koliko je losion preporučljiv za korištenje za osobu u 20-tim ili 30-tim godinama (jer, isuši bubuljice ali i kožu okolo, a koža se u kasnijem životnom razdoblju ne regenerira tako kao u pubertretu).
Broj 1

#52 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Broj 1 »

Samozadovoljavanje je glavni puzrok pojave akni u pubertetu, htjeli ne htjeli ali to je tacno.

Dakle desanke sakic i prstenjake izbaciti iz upotrebe.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 19:17, edited 2 times in total.
vratnik

#54 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by vratnik »

Evo savjet: najmanje 4 litra vode piti svaki dan.
(prije no sto pocnete pisati komentare, probajte dvije sedmice).
Soul_Sista

#55 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Soul_Sista »

Ne znam da li je ova tema jos aktivna. Ako jeste ako nije...moram da podijelim sa vama radosnu vijest :D sta mi je pomoglo protiv akni. Znaci, izbjegla sam Rouaccotan (ili kako se pise) i sasvim slucajno pocela prati lice sa Proactive. Mozda ste ovo nekad vidjeli na reklami. Znala sam od ranije za ovu kolekciju ali sa tim sto sam svasta vec bila probala nisam uopste razmisljala o Proactivu. Na preporuku jedne zene cija je kcerka imala iste probleme, pocnem koristiti ovu kolekciju. Ali sam bila skepticna, kao sto rekoh ne znam sta nisam probala. Na moje lice je pocelo djelovati poslije tek dvije sedmice, jasno se vidjelo da se povlace. MIslila sam da sanjam :D ali bas tako jer bukvalno crvenilo se pocelo povlaciti sa lica. Evo koristim ga treci mjesec i nastavit cu, mozda narucim jos i drugu turu jer me strah stati...ono da se nedaj boze vrate.. :-)
Ali opet, ako je meni pomoglo ne znaci da ce i drugima sa problemom akne...znam da smo svi razliciti, kod nekih je do hormona, kod drugih stres itd. Vrijedi pokusati.

Sad su mi samo ostali ozuljci koje bih rado da sklonim pa ako neko ima iskustvo sa uklanjanjem zuljeva i dobrim rezultatima slobodno napisite nesto o tome.
Bellica

#56 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Bellica »

damke wrote:Druga sam godina faxa i jos uvijek imam akne. Primjetio sam da me djevojke izbjegavaju radi toga, a lijeka nigdje nema:( ...slatko ne jedem i higijena mi je na nivou. Hvala Unaprijed!!!
Posto sam malo zaksnila s komentarom, nadam se da si do sada nasao efikasno rjesenje za svoj problem. Djevojke te ne izbjegavaju zbog akni, to si umislio jer ti taj problem stvara kompleks, a nemas nikakve potrebe za tim. Nisu bitne akne niti lice, nego ono sto nosis u grudima :) Ja sam imala istih problema kad sam bila mladja, uzasno me sve to nerviralo, cini mi se, sto sam se vise nervirala, problem bi se povecavao :) Nestale su, same od sebe, nema sta nisam koristila i nista mi nije pomoglo, bila sam preopterecena, ali sam se poslije opustila i shvatila sve to kao normalnu pojavu. Jela sam slatkise "kao luda" (danas ih ne jedem uopste ili ako jedem onda jako malo, dosla sam do toga, da ni caj ne secerim jer mi secer izaziva mucninu), toliko sam prala lice da sam ga isusila, nekad mi je bilo masno, a sada kao prah, moram nanositi masne kreme da bih se dobro osjecala i da mi se koza ne bi zatezala ili "perutala". Uz sve ovo, alergicna sam na sunce, pa ljeti mi se sve sastajalo i akne i alergija-strasno. Jednom mi je ginekolog preporucio kontracepciju, nisam bila presretna i nisam htjela pristati, ali opet hajde, pristanem, pocnem piti, i mislim da se nikada u zivotu nisam gore osjecala nego tada, mucnine, vrtoglavice, glavobolje, su bili samo neke nuspojave. Nakon te prve kutije sam prestala piti kontracepciju i mislim da vise nikada necu bez obzira na sve. Danas je sve hvala Bogu ok, onako zadovoljavajuce je, pojavi mi se poneka u odredjenom periodu u mjesecu, ali kad sve to prodje, nestane i tih nekoliko, tako da sam zadovoljna. Ovdje si dobio dovoljno dobrih savjeta, ali bih samo dodala da se malo opustis i da ne mislis kako je to najveci problem na svijetu. Sam kazes da si student, a do pojave akni moze dovesti i stres, a kojeg imas 100% kao vecina studenata. Nadam se da si isao kod dermatologa i da ti je znao pomoci na ravi nacin. Pozdrav
Ne pada mi na pamet

#57 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Ne pada mi na pamet »

Negdje sam procitao da trebas cist peskir stavljati preko jastuka svaku noc. Mozda pomogne :idea:
granulo

#58 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by granulo »

Sa Proactiv-om treba biti oprezan. Iz iskustva jedne moje prijateljice, Proactiv joj je pomogao, ali prividno. Bubuljice su joj ostale ispod koze. Vizuelno ih vise nije bilo, ali je vremenom pod prstima osjecala "grudvice". Nekoliko godina trosila Proactiv, oni joj preporucivali i druge preparate, dala bruku love. Na kraju, kad je otisla kod nekog dobrog dermatologa, on joj je rekao da je Proactiv scam, dao neke jake tablete. Morala je posjecivati kozmeticara da joj laserski otkloni te bubuljice koje su joj se natalozile ispod koze. Na prvom tretmanu kod kozmeticara morao je da joj "otvori" te potkozne bubuljice, a poslije da lijeci laserski...
Soul_Sista

#59 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Soul_Sista »

granulo wrote:Sa Proactiv-om treba biti oprezan. Iz iskustva jedne moje prijateljice, Proactiv joj je pomogao, ali prividno. Bubuljice su joj ostale ispod koze. Vizuelno ih vise nije bilo, ali je vremenom pod prstima osjecala "grudvice". Nekoliko godina trosila Proactiv, oni joj preporucivali i druge preparate, dala bruku love. Na kraju, kad je otisla kod nekog dobrog dermatologa, on joj je rekao da je Proactiv scam, dao neke jake tablete. Morala je posjecivati kozmeticara da joj laserski otkloni te bubuljice koje su joj se natalozile ispod koze. Na prvom tretmanu kod kozmeticara morao je da joj "otvori" te potkozne bubuljice, a poslije da lijeci laserski...
Ja koliko sam shvatila, Proactive treba koristiti 3-4 mjeseca i onda pauzirati. Vazno je da koza sama krene disati. Ali da ne uljepsavam stvar sa Proactivom, iako mi je uradio ono sto ni jedan lijek, krema i ostali preparati ni izbliza nisu, tu i tamo meni se pojavi koja bubuljica u mjesecu. Ali isto tako se brzo i isusi i nestane. Ono najvaznije je da se nesto sto se uvuklo pod kozu (jesu li to bakterije ili sta) izunutra smirilo i nije ni izbliza agresivno kao prije. Eh sad sta ce biti kad pauziram, vidimo...nadam se najboljem.
dottore

#60 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by dottore »

čaj za čišćenje jetre, ili neka druga tekućina....višak kod sirenja mlijeka-surutka(ovo je bolje od čaja, samo ako ti nije gadno da pijes :mrgreen: )
Serenity

#61 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Serenity »

Ljudi, već nekoliko je članova ponovilo isto - tretman kod dermatologa sa lijeko isotretoinin. Svi smo godinama mučili muke o našli jedino riješenje u tome. Te posljedice o kojima se priča vrijedne su jer su samo privremene, a kasnije možeš normalno živjeti i ne moraš više o tome razmišljati.
nera18

#62 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by nera18 »

i tu zakljucimo da trebamo dobrog dermatologa, i da svi imaju losa iskustva i nemoaju koga preporuciti :sad:
zvrzgana

#63 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by zvrzgana »

@Soul_Sista :thumbup: slozices se, nema nista ljepse i zadovoljavajuce nego kada u ogledalu vidis da ti se lice popravlja i da nesto KONACNO pomaze :D
Jednostavno nemamo svi isti tip akni pa samim tim ne pomazu nam isti ljekovi i kremice. Mislim da smo se svi oko toga slozili.
Sto se oziljaka tice ja vec dugo koristim kreme sa AHA kiselinama i oziljci polako nestaju. Jedini problem je sto se mogu koristiti samo zimi kada nisamo toliko izlozeni suncu. Ja sam do sada promjenila 4 razlicite kreme, uz konsultacije sa dermatologom, jer jednostavno treba napraviti pauzu i ponekad promjeniti proizvod jer se u proivnom koza navikne i onda slijedi protuefekat.
Samo nastavite sa savjetima, svako moze pronaci nesto sto ce mu odgovarati i pomoci :bih:
clav

#64 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by clav »

Pravog savjeta u smislu uzmi tu i tu kremicu, tablete, izbaci to i to, probaj ovo i probaj ono nema. Kako rece @zvrzgana razlicita koza - razlicit problem - razliciti lijekovi. Fazon je da ce dobar dermatolog preporuciti pravi lijek i pogoditi tretman bar iz drugog pokusaja. Ima jako puno preparata i nasumicno isprobavanje necega sto je pomoglo prijatelju, prijateljici, prijateljici od prijateljice kosta vremena i novca, a nerijetko moze pogorsati stanje. Npr. neko moze dobiti porcelansko lice samo umivanjem mlakom vodom, vrlo blagim sapunom, niveom i benzaknenom od 5%, a nekom je mozda umjesto 5% benzaknena potrebana druga koncentracija, skinoren ili recimo adapalen gel. Nekome mozda moze pomoci obicna linija proizvoda koja se reklamira na tv-u npr. neutrogena itd, ili jos jeftiniji stari prijeratni proizvodi iz linije neven na bazi sumpora, triclosana i salicilne kiseline, nekome ihtiol kamfor mast , nekome ulje od cajevca, nekom kontracepcija, nekome klindamicin losion, a nekom samo roaccutan itd.. Dakle, sustina je da mozes potrositi jako mnogo novca, a u losem slucaju pogorsati stanje i frustrirati se jos vise, ili otici kod dermatologa.
nera18

#65 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by nera18 »

jel ima neko dobru preporuku kad su konkretno akne i dermatolog u pitanju?
ajsela

#66 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by ajsela »

Meni je efikasan bio sapun dr pasha, super mi je pomogao!!
adnan.hadzovic

#67 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by adnan.hadzovic »

seka wrote:
damke wrote:Druga sam godina faxa i jos uvijek imam akne. Primjetio sam da me djevojke izbjegavaju radi toga, a lijeka nigdje nema:( ...slatko ne jedem i higijena mi je na nivou. Hvala Unaprijed!!!
ako u ishrani koristis ljuto, pospjesuje akne. pij dovoljno vode 1-2l na dan.

najbolje, otidji kod dermatologa.

p.s. + @havanin savjet :D
DA LI STVARNO AKO JEDEMO LJUTO I VOLIMO LJUTO U HRANI DA AKNE POSPJESUJEMO.JA BAS VOLIM LJUTO I IMAM PO LEDJIMA PUNOOO AKNI.
Alma Ata

#68 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Alma Ata »

Dugo sam se mučila s bubuljicama, mogla bih knjigu napisati o svojim iskustvima. Ipak bih ti preporučila osnovno: zdrava ishrana, puno voća,povrća,nemasno bla,bla bla...to znaš i sam, higijena,i redovno piti čaj od kunice. Sad ću ti dati recept,jeftin, a djelotvoran, moraš sam smiksati ovu kremu:
Srednje pakovanje Bekutan bebi kreme izmješaš sa 10 kapi domaćeg maslinovog ulja,10 kapi lavandinog ulja,10 kapi propolisa i 10 AD kapi.
Mažeš 2 puta sedmično, a ostalim danima možeš neku drugu kremu koja odgovara tvom licu. Meni je pomoglo, ali ipak mislim da je najvažnija čistoća iznutra,izbjegavanje alkohola, premasnog Fast fuda,masnih sireva itd.Nikakav tretman ti neće pomoći ako se loše hraniš. Želim ti puno uspjeha u rješavanju ovog problema jer sam sve ovo prošla i tačno znam kako se osjećaš.
Dobro će ti doći i maska od pivskog i običnog kvasca i uzimanje b vitamina.
sandra.joy

#69 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by sandra.joy »

e ovako, za sve koji imaju problema sa aknama,
ovo govorim iz licnog iskustva...

isla sam kod bezbroj doktora, pazila na ishranu,
higijenu... :D sve na nivou... ali i dalje sam imala
jako upaljenu kozu na licu, koja je bila jako crvena
zbog akni. uz to sam imala i sitne bradavice po licu
i rukama. mislila sam, pa ljudi su otisli u svemir, a
da nema lijeka za ovo.

pocela sam koristiti srebrnu vodu, i to kad se sjetim, pila
sam je i mazala po licu.. i bradavice i akne su nestale u roku
od mjesec dana, kao da ih nikad nije ni bilo.. nemam
oziljaka. samo se, ja bih rekla preko noci povuklo..

ni jedan doktor mi nije rekao da sve bolesti (osim preloma
kosti :-D i slicno. ) nastaju zbog loseg imuniteta, koji se
smanjuje usled stresa (najcesce). Kako pijem
tu vodu, nisam gripu imala, iako svi oko mene "gripaju".
Ako vas prepadnu da mozete izgledati kao "papa strumf",
:run: ne nasjedajte, jer je to usljed nepravilnog koristenja
srebrne vode. I to ce vam uglavnom reci ljudi koji to nisu probali.

Iskustvo mog prijatelja sa aknama, spale od maske meda i cimeta...
vi mozete kombinovati...
nova_korisnica

#70 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by nova_korisnica »

da ne otvaram novu temu, moje j pitanje jako blisko ovoj temi....
naime u posljednje vrijeme mi se javljaju bobuljice u podrucju od brade ka obrazu...i samo tu :S
nakon sto prodju ostane mi na tom mjestu fleka tamnije boje od tena...
ima li neko neki prijedlog cime se to moze izbjeci ili sanirati...
hvala in advance :)
bez_ideje

#71 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by bez_ideje »

moj savjet,cisti mobitel stalno ako ga cesto koristis...meni rjesilo jedan od problema ;-)
nova_korisnica

#72 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by nova_korisnica »

bez_ideje wrote:moj savjet,cisti mobitel stalno ako ga cesto koristis...meni rjesilo jedan od problema ;-)

vidis u pravu si skroz!! to bas mjesto gdje naslanjam mob!! i will do so!! thank u! :* nije mi ni palo to na pamet... :-)
a sta cu sa ovim flekicama sto postoje? ima li tu kakvu ideju?? vidjela sam neki losion od "melema" kao za ukljanjenje oziljaka od akni..ali mi se ne bacaju pare ako neko nije uspjesno probao...
thank u once again...
bez_ideje

#73 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by bez_ideje »

E htjela bi i ja to znati,flekice su prica zivota moga u posljednju godinu dana i nakon svega i svacega sto mi samo odmogne,skontah da je jedino sto pali ,ne dirati lice,umivanje blagim sapunom i obicna krema za lice......i cekat da same prodju.....
Ja sam odustala od preparata, malo korektora i uoste se ne vide .....proci ce jednom :-) :-) :-)
Cholina_Lokica

#74 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Cholina_Lokica »

bez_ideje wrote:E htjela bi i ja to znati,flekice su prica zivota moga u posljednju godinu dana i nakon svega i svacega sto mi samo odmogne,skontah da je jedino sto pali ,ne dirati lice,umivanje blagim sapunom i obicna krema za lice......i cekat da same prodju.....
Ja sam odustala od preparata, malo korektora i uoste se ne vide .....proci ce jednom :-) :-) :-)
ja sam uzela neki herbanet balsam, koji je kao za svasta nesto, i ja koristim za te flekice, i dosta mi ubrza proces povlacenja istih. jeste oko 30km mala kuticija al je dobar. jer meni te flekice nisu flekice, nego ako mi iskoci bubuljica, napravi mi se na kapilaru i onda to kad pukne ja imam modricu na licu kojoj treba mjesec da prodje najmanje... :-)
bez_ideje

#75 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by bez_ideje »

jel se to u apoteci nadje?
Post Reply