Zamjena monofaznog brojila
- Edin H.
#51 Re: Zamjena monofaznog brojila
I ja volim trositi, ali ne volim placati struju 
-
Lesli Eldridž
#52 Re: Zamjena monofaznog brojila
Na štender jarane, pa razguli kol'ko možeš... 
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#53 Re: Zamjena monofaznog brojila
Lesli Eldridž wrote:Na štender jarane, pa razguli kol'ko možeš...
Sad bih vas sve redom isamar`o, ....
Uplatite mi po stojanku na racun, .... recept stize, .... nikad vas provaliti nece, ...
-
Lesli Eldridž
#54 Re: Zamjena monofaznog brojila
Šta fali ovom metodu? Bitno je da skidaš struju prije brojila. U kući može i tako. Spustiš žicu niko je ne vidi. Jest malo opasno, ali jebaji ga... U privatnoj kući možeš lako skinuti struju ako malo ištemaš zid... To je najlakše.
Ovo su ti inžinjerski folovi, koje svi znaju...
A ne kradem ja struju. Ima još folova, ali ne bih ovde da otkrivam... 
- pape
#55 Re: Zamjena monofaznog brojila
E Lesli moj, .... postoje indziliri i inzenjeri, ....Lesli Eldridž wrote:Šta fali ovom metodu. Bitno je da skidaš struju prije brojila. U kući može i tako. Spustiš žicu niko je ne vidi. Jest malo opasno, ali jebaji ga... U privatnoj kući možeš lako skinuti struju ako malo ištemaš zid... To je najlakše.Ovo su ti inžinjerski folovi, koje svi znaju...
-
Lesli Eldridž
#56 Re: Zamjena monofaznog brojila
Kao ti npr.pape wrote:E Lesli moj, .... postoje indziliri i inzenjeri, ....Lesli Eldridž wrote:Šta fali ovom metodu. Bitno je da skidaš struju prije brojila. U kući može i tako. Spustiš žicu niko je ne vidi. Jest malo opasno, ali jebaji ga... U privatnoj kući možeš lako skinuti struju ako malo ištemaš zid... To je najlakše.Ovo su ti inžinjerski folovi, koje svi znaju...
-
andrija2007
#57 Re: Zamjena monofaznog brojila
Pa zar jos niste zamijenili to monofazno brojilo? 
- pape
#58 Re: Zamjena monofaznog brojila
Za tebe sam Tesla, .... Nikola Tesla, ....Lesli Eldridž wrote:Kao ti npr.pape wrote:E Lesli moj, .... postoje indziliri i inzenjeri, ....Lesli Eldridž wrote:Šta fali ovom metodu. Bitno je da skidaš struju prije brojila. U kući može i tako. Spustiš žicu niko je ne vidi. Jest malo opasno, ali jebaji ga... U privatnoj kući možeš lako skinuti struju ako malo ištemaš zid... To je najlakše.Ovo su ti inžinjerski folovi, koje svi znaju...
![]()
-
Lesli Eldridž
#59 Re: Zamjena monofaznog brojila
More bit, samo ne znaš uopšte da se dopisuješ sa expertom, koji ima nick Nikola Tesla na jednom drugom forumu u Hrvatskoj, a radi se o forumu za koji pišu dipl. ing. el.pape wrote: Za tebe sam Tesla, .... Nikola Tesla, ....
- pape
#60 Re: Zamjena monofaznog brojila
E ako je tako, ... onda, .... expertu, .... izvini, ....Lesli Eldridz wrote:More bit, samo ne znaš uopšte da se dopisuješ sa expertom, koji ima nick Nikola Tesla na jednom drugom forumu u Hrvatskoj, a radi se o forumu za koji pišu dipl. ing. el.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
#61 Re: Zamjena monofaznog brojila
e znal ko kako kablovsku prikljucit al da ne placa kriza ova udarila jebiga 
-
Lesli Eldridž
#62 Re: Zamjena monofaznog brojila
Evo da ti otkrijem tajnu. Imaš na brojilu aluminijumsku pločicu. Tu ti teku vihorne struje koje prouzrokuje pobuda, a pobuda su ti struje kroz faze. Indukciono brojilo ti radi kao mali indukcioni motor. E da bi zakočio odnosno da bi smanjio brzinu obrtanja Al diska potrebno je proizvesti jako vanjsko magnetno polje koje ne mijenja smijer. E to se može postići sa velikom strujom. Potrebno je da to polje bude izduženo da obuhvati cijeli disk. Znači treba ti neki namotaj, koji je veoma dug. E sad kolika ti treba struja da bi postigao tako jako magnetno polje da imaš znatan kočni efekat? Vrlo velika struja ti treba, a to kod kuće ne možeš proizvesti. Mogao bi dobiti male istosmjerne struje od nekoliko ampera, čije je magnetno polje vrlo slabo i efekat kočenja je neznatan. E kvaka je da se pronađe način da dobiješ jako istosmjerno magnetno polje koje ima zadovoljavajući efekat kočenja. To ti neću otkriti, a ako si zaista inžinjer onda ćeš znati o čemu pišem, ali teško da ćeš to znati kako i postići...pape wrote: E ako je tako, ... onda, .... expertu, .... izvini, ....
Last edited by Lesli Eldridž on 15/06/2009 23:03, edited 1 time in total.
- 8. sekretar SKOJ-a
#63 Re: Zamjena monofaznog brojila
Stvarno misliš da ne plaćaš. U zabludi si.Edin H. wrote:I ja volim trositi, ali ne volim placati struju
Ti ne plaćaš struju, onaj ne plaća gorivo pa loži trafo-ulje (PCB) ili se vozi sa njim u golfu2, pa ste na istom, obojica potomke (i sebe) morate doktoru u Zg. poslati, pa onda SVE PLATITE!
Pljaha, anarhija all over Bosnia,...
- Edin H.
#64 Re: Zamjena monofaznog brojila
Nisam rekao da ne placam, nego da volim trositi, ali ne volim placati8. sekretar SKOJ-a wrote:Stvarno misliš da ne plaćaš. U zabludi si.Edin H. wrote:I ja volim trositi, ali ne volim placati struju
Ti ne plaćaš struju, onaj ne plaća gorivo pa loži trafo-ulje (PCB) ili se vozi sa njim u golfu2, pa ste na istom, obojica potomke (i sebe) morate doktoru u Zg. poslati, pa onda SVE PLATITE!
Pljaha, anarhija all over Bosnia,...
Ali me zato sada pape naucio
- 8. sekretar SKOJ-a
#65 Re: Zamjena monofaznog brojila
sori, u pravu si , ni ja ne volim plaćati,...
- pape
#66 Re: Zamjena monofaznog brojila
Oooooo expertu, ... bas me ti razocara.Lesli Eldridž wrote:Evo da ti otkrijem tajnu. Imaš na brojilu aluminijumsku pločicu. Tu ti teku vihorne struje koje prouzrokuje pobuda, a pobuda su ti struje kroz faze. Indukciono brojilo ti radi kao mali indukcioni motor. E da bi zakočio odnosno da bi smanjio brzinu obrtanja Al diska potrebno je proizvesti jako vanjsko magnetno polje koje ne mijenja smijer. E to se može postići sa velikom strujom. Potrebno je da to polje bude izduženo da obuhvati cijeli disk. Znači treba ti neki namotaj, koji je veoma dug. E sad kolika ti treba struja da bi postigao tako jako magnetno polje da imaš znatan kočni efekat? Vrlo velika struja ti treba, a to kod kuće ne možeš proizvesti. Mogao bi dobiti male istosmjerne struje od nekoliko ampera, čije je magnetno polje vrlo slabo i efekat kočenja je neznatan. E kvaka je da se pronađe način da dobiješ jako istosmjerno magnetno polje koje ima zadovoljavajući efekat kočenja. To ti neću otkriti, a ako si zaista inžinjer onda ćeš znati o čemu pišem, ali teško da ćeš to znati kako i postići...pape wrote: E ako je tako, ... onda, .... expertu, .... izvini, ....
Znam da ce zvucati neskromno, ali .... Boga mi sam za tebe Tesla, ... Nikola Tesla, ....
Kad bi ti znao samo malo vise o tehnici, onda bi ti bilo jasno da postoji nacin na koji, ... bez tih svojih silnih dugackih namotaja i velikih struja, mozes presjeci indukciju brojila i zaustaviti aluminijski disk. A kada bi uz to znao i mehanicki sklop/konstrukcijsko rjesenje diska i njegove osovine, onda bi ti bio jasan nacin kako da ga "izbacis iz ravnoteze" i time ga onemogucis u radu protiv svoga dzepa.
Ako budNes dobar sa mnom i uplatis stojanku na moj racun, .... sve ces znati, ...
-
Lesli Eldridž
#67 Re: Zamjena monofaznog brojila
Hej ne lupetaj budalaštine. Ne smije se dirati unutrašnjost i zato je sve pod pečatom. Ima mogućnost da se to skine, ali se opet može i vidjeti to kad se malo bolje zagleda. Ako priđeš priključcima može se obrnuti smijer struje, ali ne možeš natjerati disk da se obrće na suprotnu stranu jer ima metalna značka koja mu ne dozvoljava suprotno obrtanje. E ako znaš da obrneš smijer struje onda će brojilo stati. Ima brojila koji nemaju te blokade i onda bi se mijenjajem smijera struje čak mogli i skidati kWh, pa da se nešto i zaradi, ali to bi već bilo sumnjivo.pape wrote:Oooooo expertu, ... bas me ti razocara.Lesli Eldridž wrote:Evo da ti otkrijem tajnu. Imaš na brojilu aluminijumsku pločicu. Tu ti teku vihorne struje koje prouzrokuje pobuda, a pobuda su ti struje kroz faze. Indukciono brojilo ti radi kao mali indukcioni motor. E da bi zakočio odnosno da bi smanjio brzinu obrtanja Al diska potrebno je proizvesti jako vanjsko magnetno polje koje ne mijenja smijer. E to se može postići sa velikom strujom. Potrebno je da to polje bude izduženo da obuhvati cijeli disk. Znači treba ti neki namotaj, koji je veoma dug. E sad kolika ti treba struja da bi postigao tako jako magnetno polje da imaš znatan kočni efekat? Vrlo velika struja ti treba, a to kod kuće ne možeš proizvesti. Mogao bi dobiti male istosmjerne struje od nekoliko ampera, čije je magnetno polje vrlo slabo i efekat kočenja je neznatan. E kvaka je da se pronađe način da dobiješ jako istosmjerno magnetno polje koje ima zadovoljavajući efekat kočenja. To ti neću otkriti, a ako si zaista inžinjer onda ćeš znati o čemu pišem, ali teško da ćeš to znati kako i postići...pape wrote: E ako je tako, ... onda, .... expertu, .... izvini, ....![]()
Znam da ce zvucati neskromno, ali .... Boga mi sam za tebe Tesla, ... Nikola Tesla, ....![]()
Kad bi ti znao samo malo vise o tehnici, onda bi ti bilo jasno da postoji nacin na koji, ... bez tih svojih silnih dugackih namotaja i velikih struja, mozes presjeci indukciju brojila i zaustaviti aluminijski disk. A kada bi uz to znao i mehanicki sklop/konstrukcijsko rjesenje diska i njegove osovine, onda bi ti bio jasan nacin kako da ga "izbacis iz ravnoteze" i time ga onemogucis u radu protiv svoga dzepa.
Ako budNes dobar sa mnom i uplatis stojanku na moj racun, .... sve ces znati, ...
Last edited by Lesli Eldridž on 16/06/2009 20:18, edited 2 times in total.
-
Lesli Eldridž
#68 Re: Zamjena monofaznog brojila
Najjednostavniji metod krađe struje je imati priključak prije brojila moj Pape. To svi koji kradu rade, a električari koriste i nedozvoljene manipulacije na brojilima. 
- pape
#69 Re: Zamjena monofaznog brojila
Lesli, .... neozbiljan si i nemas pojma o carolijama u tehnici, a ti nastavi da pises disertacije za raju, .... indziliru.

Ponovo sam ti procitao post i evo, editovao da ti jos priopcim, .... citaj malo pazljivije, .... nigdje nisam rekao da se brojilo treba otvoriti.
No, ... u tome i jeste razlika izmedju mene i tebe. Ja znam kako zaustaviti disk, a da se brojilo ne otvori.
Eto ti domaca zadaca, .... dumaj malo, ....
Ponovo sam ti procitao post i evo, editovao da ti jos priopcim, .... citaj malo pazljivije, .... nigdje nisam rekao da se brojilo treba otvoriti.
No, ... u tome i jeste razlika izmedju mene i tebe. Ja znam kako zaustaviti disk, a da se brojilo ne otvori.
Eto ti domaca zadaca, .... dumaj malo, ....
-
Lesli Eldridž
#70 Re: Zamjena monofaznog brojila
Veze nemaš zaista. I ako isključuješ naponsku granu opet ga moraš otvoriti...odnosno izvući žicu naponske grane Ili da praviš nelegalne rastavljive konektore na naponskoj grani, a to je opet ilegalno i može se pronaći na zidu, ako se malo istraži instalacija. Brojilo po zakonu mora biti sa čvrstim el. vezama.
Čovječe božiji, dopisuješ se sa expertom u ovoj oblasti. Ima još folova, kako skinuti plombu, ali neću da ti to otkrivam... Ovo je sve bilo teoretski, samo verzirani električari ili elektroinžinjeri to mogu znati i uraditi u praksi. Ne radim to, a znam kako se to radi, jer i radim na tim stvarima. Ne možeš se sa inžinjerom raspravljati na njegovom terenu...

Last edited by Lesli Eldridž on 16/06/2009 23:14, edited 2 times in total.
-
Lesli Eldridž
#71 Re: Zamjena monofaznog brojila
Da hoću mogu ti na vrat natovariti "Elektrodistribuciju".
Nemoj se više zajebavati, inžinjeri najbolje znaju kako se može ukrasti struja, a ja sam ing.
Zato Pssst... Ni jedne više... Ja imam znanja i ne zloupotrebljavam ga.
Inžinjersko zvanje i moral koje ta časna titula nosi mi ne dozvoljava da kradem struju (bolje reći el. energiju), a ko god ima znanja i manjak morala neka to i radi. Ja ne radim, ali ne uči me mojoj struci Boga ti...
Pazi šta radiš, uhvatit će te, a za to ti slijedi krivična prijava, koje se nećeš kutarisati jer nisi političar...
I još nešto, pored ovoga ja sam i dipl.ing. maš. pa raji pamet razvlačim i na temi o autima. Provaljujete se bez potrebe... 
- 8. sekretar SKOJ-a
#72 Re: Zamjena monofaznog brojila
Ne barkaj mi @papeta živu legendu foruma.
@Lesli, dvostruki inžinjeru.,
Ja ti vjerujem da imaš znanja, odnosno da znaš znanje, ali isto tako, vjerujem da @karabaja-x zna koju inteligentu raketu tipa zemljak-zemljaku imaju ovi što kradu struju/el.energiju sa tačno odredjenog modela/tipa indukcionog trofaznog brojila firme iskra-emecoBiH, a za kojeg je bila afera pred sami rat da je projektovan sa greškom. Kojom greškom, ja ne znam, nikada niti jedno brojilo nisam otvarao.
Kada će naša EDP uvesti tu neku ''dirigovanu struju''? Rade li oni tamo išta u vezi sa tim? Više bih volio da imam tu ''dirigovanu'', nego da kradem od vlastite države (Dabogda novi premijer nikada ne prodao EP, a i obećao je tako nešto). Koje su prednosti te ''dirigovane'' struje, odnosno energije?
@Lesli, dvostruki inžinjeru.,
Ja ti vjerujem da imaš znanja, odnosno da znaš znanje, ali isto tako, vjerujem da @karabaja-x zna koju inteligentu raketu tipa zemljak-zemljaku imaju ovi što kradu struju/el.energiju sa tačno odredjenog modela/tipa indukcionog trofaznog brojila firme iskra-emecoBiH, a za kojeg je bila afera pred sami rat da je projektovan sa greškom. Kojom greškom, ja ne znam, nikada niti jedno brojilo nisam otvarao.
Kada će naša EDP uvesti tu neku ''dirigovanu struju''? Rade li oni tamo išta u vezi sa tim? Više bih volio da imam tu ''dirigovanu'', nego da kradem od vlastite države (Dabogda novi premijer nikada ne prodao EP, a i obećao je tako nešto). Koje su prednosti te ''dirigovane'' struje, odnosno energije?
-
Lesli Eldridž
#73 Re: Zamjena monofaznog brojila
Me ne diram ja Papeta, malo se zajebajem, izuzetno je to korektna forumska ličnost. Znaju inžinjeri kako se može ukrasti struja, samo sam napisao par stvari, onako teoretski, sa ne baš puno detalja, da ljudi ne bi previše krali (Malo sam sa nadsinhronizmom pretjerao, to će znati samo inžinjeri i gotovo nijedan tehničar). Vjeruj mi da svi malo verziraniji električari iz "Valter Perića" kradu struju na ove i slične načine. To sam skont'o još k'o dijete kad sam vidio od pojedinaca šta rade. Kasnije škola i fakultet prošire vidike i u principu svaki inžinjer elektrotehnike stare škole zna kako se to može i ostvariti. Vjerovatno su slično radili i ti likovi koje je ranije spomenuo jedan forumaš (Pipi duga Devetka, meni se čini, mrsko mi sad gledati stare postove), ne mogu sad da se sjetim detalja, koje je pisao, ali jasno je da ih je skontao šta su radili. Ima čovjek neko predznanje o elektrici i čak je nešto i mjerio. Poenta moga pisanja je da se struja može krasti, ko to zna i ko god ima znanja i manjka morala neka to i radi, ali neka pazi. Zaista može biti opasno zbog loših spojeva. Ja to ne bih radio, niti radim, ali možeš misliti šta raja rade u privatnim kućama, gdje ih niko ne kontroliše i nisu na vidiku komšija. Postoji jedna akcija "Elektrodistribucije" u hvatanju počinioca krađe el. energije, e sad koliko hodaju po kućama ti timovi sada do u detalje ne znam, ali pohvatali su raje podosta. Samo verzirani električari znaju za isključenje naponske grane, odnosno naponskog namotaja, i to je krivično djelo. Opisao sam to malo ranije kako se to može uraditi, ali dalje neću, da ne dovodim ljude u napast i ne naprave belaj sebi i svojima. Zato kad neko inžinjera uči kako se to može raditi, e onda inžinjer otkrije neke tajne, a detalje kako dobiti dovoljno jako magnetno polje koje potiče od istosmjerne struje da bi se usporio Al disk neću da otkrivam. Tako se može bez bilo kakve opasnosti krasti struja, samo je potrebno na vrijeme tu skalameriju ukloniti kad dođe kontrola. I to je ilegalno, ali ne dira se instalacija i brojilo i kad dođe kontrola u privatnom objektu prije otključavanja se to jednostavno odnese, te nema nikakvih tragova krivičnog djela. Sve manipulacije na instalaciji i skidanje faze prije brojila ili isključivanje naponskog svitka su nedozvoljene radnje, koje se mogu lako otkriti i preporuka je da ne radite to, ako baš niste verzirani... 
Odgovor za "dirigovanu struju" kako je ti nazva je MTK (mrežna tonfrekventna komanda) i na taj način se daje nalog za mijenjanje tarifa. Stara brojila nisu to imala, već su imala svoj sat.
Zato ne treba krasti struju, treba po jeftinoj tarifi trošiti električnu energiju. 
Odgovor za "dirigovanu struju" kako je ti nazva je MTK (mrežna tonfrekventna komanda) i na taj način se daje nalog za mijenjanje tarifa. Stara brojila nisu to imala, već su imala svoj sat.
- Pistolero
#74 Re: Zamjena monofaznog brojila
Ovako prijatelju.Zadnji račun od struje u ruku i pravac Poslovnica kojoj pripadaš.Tamo ćeš tražiti potvrdu o izmirenju duga,mislim da se plaća oko 20-tak maraka.Sa tom potvrdom se javi u zgradu elektrodistribucije i tu ćeš uplatiti izlazak ENERGETIČARA.Velika slova za ove inžinjere tj.stručnjake što su svim kokama na svijetu pamet popili.Pogotovo za ove poslijeratne babine inžinjere što po vas cijeli dan na poslu izdrkavaju po internetu a za navedenu firmu doprinose kao moja rahmetli nana.Kad podneseš taj zahtjev javit će ti se ENERGETIČAR i dogovoriti s tobom izlazak da utvrdi činjenično stanje.Napraviće ti obračun i mislim da ćeš platiti samo razliku u cijeni između monofaznog i trofaznog brojila.Otprilike 150-200 maraka.U zdravlje.gaius wrote:Dakle.. struja do ormarića je trofazna.. navodno prije rata su bila ugrađena trofazna brojila.. s obzirom da je zgrada devastirana u ratu - elektroprivreda je poslije rata ugrađivala monofazna brojila.. eh sada ja radim adaptaciju i to brojilo treba zamjeniti trofaznim..
je li iko radio ovo? kako uraditi i koliko će me koštati? majstor koji je radio struju kaže da u slučaju da postoji trofazna struja do brojila - da ja samo plaćam izlazak tehničara EP na lice mjesta...
-
Lesli Eldridž
#75 Re: Zamjena monofaznog brojila
Da tako je. Malo smo se rasplinuli. Energetičar u Sarajevu je obično jedna žena 40 tih godina. Radi se o tehničaru elektroenergetike, a na radnom mjestu ih zovu energetičarima. Napisat će ti tehničke uslove, i način priključka. Znam da je ranije bilo više tarifa, tj. billa je jedna cijena za priključak do 50 m (kako to u dokumentima kod njih piše) i preko 50 m. Taxe su tada različite jer uzimaju da je različit utrošak materijala za priključak. To znam jer sam prije skoro 10 godina gledao te papire... Uglavnom i kasnije sam skužio da to obrađuje jedna fina mirna teta, nije bitno ime i radno mjesto joj je ENERGETIČAR kako to napisa prethodni revoltirani i vjerovarno ljubomorni forumaš

EDIT:@Pistolero ne budi ljubomoran, imam ja dvije diplome od prije rata, a sada sam na godišnjem odmoru. Ako te interesuje kad nisam na GO onda proprati moje stare postove, svi počinju oko 16,30 ili 17.00 sati, jer ja RADIM, a i kad ne bih ništa radio na poslu nemam interneta tako da se ne mogu javljati sa posla.
Nego, što se ti javljaš sa posla? 
EDIT:@Pistolero ne budi ljubomoran, imam ja dvije diplome od prije rata, a sada sam na godišnjem odmoru. Ako te interesuje kad nisam na GO onda proprati moje stare postove, svi počinju oko 16,30 ili 17.00 sati, jer ja RADIM, a i kad ne bih ništa radio na poslu nemam interneta tako da se ne mogu javljati sa posla.
Last edited by Lesli Eldridž on 17/06/2009 10:31, edited 4 times in total.