to ti je tako moj Sinbade kad se otisneš na more... pa kad se vratiš ono ti neko pos'o ot'oSindibad wrote:Žalosno je što većina nas koji smo rođeni i odrasli u ovom gradu ne možemo naći posao od ljudi koji dolaze sa strane , završe fakultete, nađu dobre poslove i uz to još pljuju po našem gradu,sto puta sam čuo ljude sa strane koji jednostavno mrze ovaj grad, ne znam zbog čega (posebno iz tuzlanskog i ze-do kantona) , a ovaj grad im je sve pruzio, od školovanja, zapošljavanja i svega ostalog...pa što se onda ne vrate u svoja mjesta odakle su i došli... u biti, svi bi mi da nam se pruzi sansa, prvi ja, otisao u pariz,london bla bla, al bi bar postovao taj grad u koji bih otisao i njegove građane jer mi je pruzio bolji i kvalitetniji zivot..
Sarajlije imate li posao???
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#51 Re: Sarajlije imate li posao???
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#52 Re: Sarajlije imate li posao???
Ja sam legalni turistički vodič Sarajevo [email protected] , dovoljne su mi 2 grupe turista mjesečno da bih platio paušalni porez i taksu na firmu, te bio zadovoljan zaradjenim.Tukaj je Begovo džamijo. Kupola ima premer 13 metrov. Minaret je visok 45 metrov, in šerefet ima enak obseg kakor šadrvan. Šadrvan je neke vrste orientalske fontane.
Medjutim, nema posla,...Od ''divljaka'' iz Slovenije i drugih stranih država,...
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#53 Re: Sarajlije imate li posao???
Zar bi fakat bilo fer i posteno da onaj ko se rodio na selu za vijeke vijekova ostane seljak a da onaj ko se rodio u gradu generacijama ostane "gospodin covjek". To mi bas smrdi na Indiju i njihove kaste od kojeg niko dobra nije vidio.
(mala digresija: Valjda je prosto nemoguce da citava loza potice iz stare gradske raje jer forma grada nije starija od forme sela.)
Zasto mi uopste imamo potrebu da se dijelimo na ove i one... na nase i njihove !? Ocito, jer nam treba krivac na kojeg cemo upirati prstom jer ne d'o Bog da i pomislimo da smo mozda sami krivi za stanje u kojem jesmo. Ali neka mi svi dobro znamo sta treba i kako bi bilo bolje da nije neko tamo kriv za nesto gdje sve zapinje.
Mi smo bas jedan proklet narod... ne ocjenjujemo jedni druge po dobroti i pamecu vec po prezimenu i nasljedstvu. I onda se jos kao cudimo sto nam je drzava (sa svima nama u njoj) ovakva kakva jest...
(mala digresija: Valjda je prosto nemoguce da citava loza potice iz stare gradske raje jer forma grada nije starija od forme sela.)
Zasto mi uopste imamo potrebu da se dijelimo na ove i one... na nase i njihove !? Ocito, jer nam treba krivac na kojeg cemo upirati prstom jer ne d'o Bog da i pomislimo da smo mozda sami krivi za stanje u kojem jesmo. Ali neka mi svi dobro znamo sta treba i kako bi bilo bolje da nije neko tamo kriv za nesto gdje sve zapinje.
Mi smo bas jedan proklet narod... ne ocjenjujemo jedni druge po dobroti i pamecu vec po prezimenu i nasljedstvu. I onda se jos kao cudimo sto nam je drzava (sa svima nama u njoj) ovakva kakva jest...
- x0z0y0
#54 Re: Sarajlije imate li posao???
hmmm ne znam koliko je problem posla vezan za mjesto rodjenja..
svi mi imamo problema podjednako u trazenju posla
ja cesto razmisljam o tome kako se sva "pamet" slijeva i ostaje u SA a manji gradovi kubure sa nedostatkom strucnog kadra...od skola do domova zdravlja...
mislim da je sramota da imamo toliko nezaposlenog kadra na birou - da naglasim potrebnog u manjim a i vecim gradovima a koji nisu SA...i niko od njih i ne pomislja na to da se vrati ili cak preseli iz SA...a sav paradox je kako svi pljuju po ovom gradu i nikome ne valja..a niko nece da ide..
znam za slucaj kolegice koja je iz Tuzle...i imala je jako lijepu ponudu za posao tamo...ali je radje dosla u SA da radi..daleko od porodice...prijatelja..
Meni to nije jasno
Ja kao Sarajka ne bi imala nikakvih problema da za bolje radno mjesto odem u Tuzlu, Mostar i da ne nabrajam - ipak su to GRADOVI..a ljudima iz ovih gradova slicna opcija nije u planu..da ne govorim o manjim mjestima
Ne mozemo mi nikome zabraniti niti mu narediti gdje da zivi..normalno je i da svi gravitiraju prema gradu...ali svakako treba sagledati taj problem centralizacije gdje su djeca u tim manjim sredinama ostavljena bez strucnog kadra da ih skoluje...gdje mozete umrijeti zbog malo teze povrede ukoliko ne stignete do bolnice u SA i sl....po meni to je velik problem..
ali neka... nek mi sjedimo na biroima i zalimo se kako posla nema..i kako je Sarajevo fuj...
ja cesto razmisljam o tome kako se sva "pamet" slijeva i ostaje u SA a manji gradovi kubure sa nedostatkom strucnog kadra...od skola do domova zdravlja...
mislim da je sramota da imamo toliko nezaposlenog kadra na birou - da naglasim potrebnog u manjim a i vecim gradovima a koji nisu SA...i niko od njih i ne pomislja na to da se vrati ili cak preseli iz SA...a sav paradox je kako svi pljuju po ovom gradu i nikome ne valja..a niko nece da ide..
znam za slucaj kolegice koja je iz Tuzle...i imala je jako lijepu ponudu za posao tamo...ali je radje dosla u SA da radi..daleko od porodice...prijatelja..
Meni to nije jasno
Ja kao Sarajka ne bi imala nikakvih problema da za bolje radno mjesto odem u Tuzlu, Mostar i da ne nabrajam - ipak su to GRADOVI..a ljudima iz ovih gradova slicna opcija nije u planu..da ne govorim o manjim mjestima
Ne mozemo mi nikome zabraniti niti mu narediti gdje da zivi..normalno je i da svi gravitiraju prema gradu...ali svakako treba sagledati taj problem centralizacije gdje su djeca u tim manjim sredinama ostavljena bez strucnog kadra da ih skoluje...gdje mozete umrijeti zbog malo teze povrede ukoliko ne stignete do bolnice u SA i sl....po meni to je velik problem..
ali neka... nek mi sjedimo na biroima i zalimo se kako posla nema..i kako je Sarajevo fuj...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#55 Re: Sarajlije imate li posao???
Ovo je potpuno tačno! A najneshvatljivije mi je kad su doktori u pitanju. Manja mjesta kubure s doktorima, a u SA kantonu sigurno ih je stotinjak na birou, što Sarajlija, što onih sa strane što se nadaju da se u Sarajevu uhljebe. Tuga jedna...Compos_Sui wrote:hmmm ne znam koliko je problem posla vezan za mjesto rodjenja..
Meni to nije jasno
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#56 Re: Sarajlije imate li posao???
Ja bih prije ovu "problemetiku" formulisao na malo drugi nacin.
Bitno ti je poznanstvo,il' ti STELA,ako zelis iole solidan posao.
Cast izuzetcima koji su dosli na svoj dobar posao cisto radi znanja i sposobnosti,da se ne lazemo,manjina je takva
Samo nemoj da svi sada pocnu ja sam bez stele ,ja sam bez stele,znam takav slucaj,cura se hvalila i to bas ono prenapadno
,kako je ona bez bilo kakve stele dosla da radi u jednoj banci,kako su svi samo nju cekali i bla bla bla,da bi se poslije nekih godinu dana uspostavilo da je cura po direktivi stranke primljena bez konkursa.
Ti su sto se najvise u prsa busaju da su tu bez stele najsumljiviji
Znaci,poznanstvo barem nekoga od sefova te "pozeljne" firme.
E sada,poznanstvo moze biti po familijarnoj osnovi,ili po stranackoj..urijetko je do preporuka iz "druge ruke",al' ima i toga
GRAS,Posta,PTT,Vodovod..administracija,o bankama(razno raznim
)da i ne pricam,OHR,Americka ambasada,skolstvo,zdravstvo...itd itd...da se ne lazemo,90% raje je tu preko rodbinsko,familijarne,stranacke..PREPORUKE
I sada je pitanje ko su ljudi na tim bitnim pozicijama koji mogu nekoga svoga progurati u tim "pozeljnim" firmama,sarajlije ili ne,pripadnici ove stranke ili ne...i po osnovu tih performansa
se i desava zaposljavanje buducih uposlenika,koji onda poslije na sva usta pricaju kako je bas ta firma samo njih trebala i da bi bez njih sve to propalo,standardica
Moguce da se raja iz unutrasnjosti cesce ,lakse zaposljava u tim "pozeljnim" firmama i institucijama,ali jedini i osnovni razlog je sto su bas ta raja vise i jace vezani,sto nostalgijski
,sto rodbinsko prijateljski,sa rajom iz svojih zavicaja ,koje onda udome kako treba
,pa se eventualno stvara takav utisak,kakav ima pokretac ove teme.
Ja licno mislim,da to nije toliko presudno,koliko je samo poznanstvo,preporuke,familijarno-stranacke,pa tek onda na red dolazi i taj zavicajni segment
Stela,mito,korupcija...osnove na kojima se zasniva nase drustvo,zato i jesmo u kurcu u kojem smo.

Cast izuzetcima koji su dosli na svoj dobar posao cisto radi znanja i sposobnosti,da se ne lazemo,manjina je takva
Samo nemoj da svi sada pocnu ja sam bez stele ,ja sam bez stele,znam takav slucaj,cura se hvalila i to bas ono prenapadno
Ti su sto se najvise u prsa busaju da su tu bez stele najsumljiviji
Znaci,poznanstvo barem nekoga od sefova te "pozeljne" firme.
E sada,poznanstvo moze biti po familijarnoj osnovi,ili po stranackoj..urijetko je do preporuka iz "druge ruke",al' ima i toga
GRAS,Posta,PTT,Vodovod..administracija,o bankama(razno raznim
I sada je pitanje ko su ljudi na tim bitnim pozicijama koji mogu nekoga svoga progurati u tim "pozeljnim" firmama,sarajlije ili ne,pripadnici ove stranke ili ne...i po osnovu tih performansa
Moguce da se raja iz unutrasnjosti cesce ,lakse zaposljava u tim "pozeljnim" firmama i institucijama,ali jedini i osnovni razlog je sto su bas ta raja vise i jace vezani,sto nostalgijski
Ja licno mislim,da to nije toliko presudno,koliko je samo poznanstvo,preporuke,familijarno-stranacke,pa tek onda na red dolazi i taj zavicajni segment
Stela,mito,korupcija...osnove na kojima se zasniva nase drustvo,zato i jesmo u kurcu u kojem smo.
-
SSemir
#57 Re: Sarajlije imate li posao???
a sve rodjene sarajlijeuvijek dobar post wrote:dabogda skontali gdje je atkova vu(c)kojebinaoldplague wrote:Hajde ti sada zamisli da su u toj vuckojebini ministarstva, međunarodne organizacije, parlamenti, centrale vodećih firmi... i sve će ti se reći.valter.ba wrote: Obzirom na tvoju lokaciju: vu(c)kojebinarazumijem tvoju slabost i glupost
![]()
Obzirom da ti to ne mogu nacrtati pokusacemo ovako: zamisli u toj tvojoj vu(c)kojebini radi 15 ljudi iz SA i ti jedan iz te
vu(c)kojebine, je li malo cudno to? Znam da ce biti jos ovakvih komentatora te ih odmah molim da preskoce temu
-
Fordas
#58 Re: Sarajlije imate li posao???
Ziva i zdrava bila, zagusenja postoje vec godinama. Dovoljno je svakog petka od 15 do 18:30 posjetiti stupsku petlju i sve ce ti se samo kazati. A sarajlije su, generalno, lijeni ljudi, na zalost. Cast izuzecima. I tu lezi veliki dio problema o kojem se govori. Također, stele, stranacke linije, migracija i naseljavanje itd.. svega naravno ima, ali ipak je najvise do nas.latinalover wrote: koriste..al ja ne kontam te sto dodju da faks zavrse..kako nemaju zelju otici u rodni kraj i tamo raditi..ovo isto ko da je amerika..a selo ipo!...vise seljaka ovdje nego u malim gradovima..u malim gradovima su ostlai svi koji su pametni ,i ne zele da napustaju ta mjesta...
nego problem je sto ce svako od njih koji se gomilaju ovdje, sutra imati auto ,sto ce dovesti do jos veceg zagusenja u saobracaju..
sto se tice stela.. uratu su svi sa strane dosli na pozicije , i samo vuku svoje iz svojih krajeva...pogledajte kadar SDA ..sve sami provincijalci..od tihica ,pa do onog sto je direktor razvojne banke Ibrahima ili kako vec..
P.S. imam posao, za sada, hvala Bogu a u zivotu sam dozivio svega i svaceg kad je ova tema u pitanju
- Miki123
#59 Re: Sarajlije imate li posao???
Odavno ne pročitah bolji post-LIBERO- wrote:Ja bih prije ovu "problemetiku" formulisao na malo drugi nacin.
Samo nemoj da svi sada pocnu ja sam bez stele ,ja sam bez stele,znam takav slucaj,cura se hvalila i to bas ono prenapadno,kako je ona bez bilo kakve stele dosla da radi u jednoj banci,kako su svi samo nju cekali i bla bla bla,da bi se poslije nekih godinu dana uspostavilo da je cura po direktivi stranke primljena bez konkursa.
Ti su sto se najvise u prsa busaju da su tu bez stele najsumljiviji![]()
Znaci,poznanstvo barem nekoga od sefova te "pozeljne" firme.![]()
![]()
E sada,poznanstvo moze biti po familijarnoj osnovi,ili po stranackoj..urijetko je do preporuka iz "druge ruke",al' ima i toga![]()
GRAS,Posta,PTT,Vodovod..administracija,o bankama(razno raznim)da i ne pricam,OHR,Americka ambasada,skolstvo,zdravstvo...itd itd...da se ne lazemo,90% raje je tu preko rodbinsko,familijarne,stranacke..PREPORUKE
![]()
I sada je pitanje ko su ljudi na tim bitnim pozicijama koji mogu nekoga svoga progurati u tim "pozeljnim" firmama,sarajlije ili ne,pripadnici ove stranke ili ne...i po osnovu tih performansase i desava zaposljavanje buducih uposlenika,koji onda poslije na sva usta pricaju kako je bas ta firma samo njih trebala i da bi bez njih sve to propalo,standardica
![]()
![]()
![]()
Moguce da se raja iz unutrasnjosti cesce ,lakse zaposljava u tim "pozeljnim" firmama i institucijama,ali jedini i osnovni razlog je sto su bas ta raja vise i jace vezani,sto nostalgijski,sto rodbinsko prijateljski,sa rajom iz svojih zavicaja ,koje onda udome kako treba
,pa se eventualno stvara takav utisak,kakav ima pokretac ove teme.
Stela,mito,korupcija...osnove na kojima se zasniva nase drustvo,zato i jesmo u kurcu u kojem smo.![]()
-
tempora
#60 Re: Sarajlije imate li posao???
Da rezumiramo: kroz anegdote, licne dogodovstine i dogodovstine prolaznika i poznanika vi ovdje zelite dokazati kako su domaci manje zaposleni i kako su Sarajlije lijene pa zbog toga ih i nema u radnom odnosu?
Gospodo, ja ne znam u kojem svijetu vi zivite, ali ovo sto pricate toliko je nezrelo, djetinjasto, povrsno i komicno blesavo, da covjeku koji vas cita, dize kosu na glavi!
U nekoj normalnoj diskusiji ne bi se povlacilo pitanje porijekla - i legitimnosti nekakvih poznanika
jer ko je pomislio da na osnovu jednog slucaja moze povuci paralelu ili da je to kao mjerodavno onda taj ili je lud ili misli da je pametan.
Podjimo redom. Pola svjetske populacije vec zivi u velikim gradovima i taj "trend" je zahvatio i nas, prvenstveno turbulentno zbog ratnih dejstava a i potom izumiranjem proizvodnje, zaposljavanja a i znaci mogucnosti. Znaci i bez rata, stvar bi se odvijala kako se odvija i tu se nista ne moze uciniti. Osim opet, prisilnog preseljavanja ili kojekakvih glupavih programa politicara ( primjera u svijetu ima dosta), koji pokusavaju ( bezuspjesno) zaustaviti priliv u velike gradove.Stoga, vjerovali ili ne, kunem vam se, ljudi se krecu. Ljudi odlaze, dolaze i zavisnos od mogucnosti slobode kretanja idu dalje. Pa bi mozda bilo dobro, da shvatite da je konkurencija u velikim gradovima sve veca i veca i da ce vas taj tok primorati da razmisljate o sebi, svojim kvalitetima, mogucnostima i nemogucnostima.
Drugo, to sto jedni ne rade a drugi rade nema veze s porijeklom ili nekakvim osobinama koje ovdje jedni drugima pripisujete. Moram reci, opet, u normalnoj diskusiji covjek bi se zapitao sta je do njega. Zasto on sam ne moze naci posao i sto treba da uradi da bi ga nasao? Neki ne zele raditi za 400 maraka, a neki misle da od necega moraju poceti. Nekima je zivotni san da rade u americkoj bazi, pa cekaju priliku, godinama konkurisuci, a neki bi da budu pilot. Neki bi da budu hirurg ili advokat ali im se ne uci. Sve ostalo je manje vrijedno truda. Neki imaju stelu a neki ne. Nekima je iz ponizenja cistiti stubista a neki se dovijaju kriminalom kako bi poboljsali finansijsku situaciju. I da ne nabrajam, primjera je dovoljno ...pa izaberite. I ako vam je cejf : razmislite!
A ja kao "rodjena Sarajaka" ( valjda bi ovo trebala biti nekakva licenca za poznavanje problematike ili ispravnost u razmisljanju koje nije upitno
) kazem ovima sto vele da su Sarajlije lijene , da vam je lijen mozak, pa se vadite na gluposti, a Sarajlijama, sto se plaze vukojebina da se pogledaju u ogledalo jer u strahu se velike oci! 
Gospodo, ja ne znam u kojem svijetu vi zivite, ali ovo sto pricate toliko je nezrelo, djetinjasto, povrsno i komicno blesavo, da covjeku koji vas cita, dize kosu na glavi!
U nekoj normalnoj diskusiji ne bi se povlacilo pitanje porijekla - i legitimnosti nekakvih poznanika
Podjimo redom. Pola svjetske populacije vec zivi u velikim gradovima i taj "trend" je zahvatio i nas, prvenstveno turbulentno zbog ratnih dejstava a i potom izumiranjem proizvodnje, zaposljavanja a i znaci mogucnosti. Znaci i bez rata, stvar bi se odvijala kako se odvija i tu se nista ne moze uciniti. Osim opet, prisilnog preseljavanja ili kojekakvih glupavih programa politicara ( primjera u svijetu ima dosta), koji pokusavaju ( bezuspjesno) zaustaviti priliv u velike gradove.Stoga, vjerovali ili ne, kunem vam se, ljudi se krecu. Ljudi odlaze, dolaze i zavisnos od mogucnosti slobode kretanja idu dalje. Pa bi mozda bilo dobro, da shvatite da je konkurencija u velikim gradovima sve veca i veca i da ce vas taj tok primorati da razmisljate o sebi, svojim kvalitetima, mogucnostima i nemogucnostima.
Drugo, to sto jedni ne rade a drugi rade nema veze s porijeklom ili nekakvim osobinama koje ovdje jedni drugima pripisujete. Moram reci, opet, u normalnoj diskusiji covjek bi se zapitao sta je do njega. Zasto on sam ne moze naci posao i sto treba da uradi da bi ga nasao? Neki ne zele raditi za 400 maraka, a neki misle da od necega moraju poceti. Nekima je zivotni san da rade u americkoj bazi, pa cekaju priliku, godinama konkurisuci, a neki bi da budu pilot. Neki bi da budu hirurg ili advokat ali im se ne uci. Sve ostalo je manje vrijedno truda. Neki imaju stelu a neki ne. Nekima je iz ponizenja cistiti stubista a neki se dovijaju kriminalom kako bi poboljsali finansijsku situaciju. I da ne nabrajam, primjera je dovoljno ...pa izaberite. I ako vam je cejf : razmislite!
A ja kao "rodjena Sarajaka" ( valjda bi ovo trebala biti nekakva licenca za poznavanje problematike ili ispravnost u razmisljanju koje nije upitno
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#61 Re: Sarajlije imate li posao???
I u medjunarodnim organizacijama posjeduju najinteligentniju raketnu bombu zemljak-zemljaku, pa sam i ja bio u toj poziciji da sam manjina. Nisu mi smetali Bosanci, nego ovi iz Hr., SRJ,...Što ''pohapaše'' poslove Bosancima u sarajevskoj filijali.valter.ba wrote:Ne bih zelio da me neko pogresno shvati i unaprijed zelim da naglasim da nemam nikakvih predrasuda prema raji iz drugih gradova pogotovo ako su to dobra rajaMedjutim stvarno sam shokiran cinjenicom da ogroman broj ljudi sa strane radi u SA a mi u samom gradu imamo ogromnu nezaposlenost. Nemojte mi samo reci da su ovi ta tlane toliko pametniji i sposobniji
U posljednjoj deceniji sam promjenio mnogo radnih mjesta i to uglavnom u medjunarodnim organizacijama i svaki put se u rodjenom gradu nadjem u manjini
![]()
Molim vas da podijelite sa ostalima svoja iskustva i NIKAKO ne pokusavajte okrenuti temu u pogresnom pravcu jer zbilja nemam nikakvih predrasuda kao sto sam vec naglasio na pocetku.
Tema ima za cilj da spoznamo koliko raje iz drugih gradova radi u SA i zasto ovolika nezaposlenost raje iz SA !!!
Hvala na iskrenim i konstruktivnim odgovorima
Najbolje je ovim što su iz entiteta, služili stari kadar-artiljerija, a sada rade u medjunarodnim org. Sikjuriti!
-
latinalover
#62 Re: Sarajlije imate li posao???
zato i jesmo tu gdje jesmo!Lud i ponosan wrote:Ti mora da si se doselio iz Visokog, ili Breze...atko wrote:Ako ne zelis da okrenes temu u pogresnom pravcu zasto uopste djelis ljude na one iz Sarajeva i one npr iz Visokog ili Ilijasa ili Breze i sl ...
Zasto samtras da bi trebao biti privilegovaniji samo zato sto ti je mjesto stanovanja blize Sebilju ?
Sarajevo je glavni grad i najveci grad svih Bosanaca i Hercegovaca i centar skoro svih desavanja i svako ima pravo da dodje da se skoluje i da trazi posao svidjalo se to tebi ili ne ?
Sad ces ti ponavljati da ne zelis temu u ovom smjeru ali ona je sama po sebi u tom smjeru cim je postavis i glupa je iznad svega
Zato sto su ti ljudi sa strane decenijama zivjeli od poljuprivrede i ostalih privrednih grana (da ne nabrajam) i poslije rata su se docepali grada i vise ih ne mozes vratiti tamo odakle su dosli... E ti ljudi imaju sada vezu i dobijaju posao prije nas koji ovdje zivimo od rodjenja (da ne govorim kako ti "sa strane" i sa srednjom skolom ulete prije mene koji imam fakultet, itd.) i najgore je sto su i "glavesine" sada dosljaci, ma cijeli grad je u rukama ruralnih pojedinaca i kvazi naprednih strucnjaka sa velikom perspektivom, nazalost!
shvatite jednu stvar ,jednom za sva vremena!
Ne moze neko ko dodje iz male provincije u Sa, i ko se docepa pozicije ,voditi BiH u Evropu. Taj je svoju misiju odradio. Dosao je u Sarajevu , i to je zavrseno! Ti provincijalci su se vec docepali obecane zemlje! Briga njih hoce li BiH u evropu! Za njih je ovo evropa. I nista im vise ne treba, tako da nemaju ni zelje da nas vode prema tamo.!
Dok god su na vlasti nepismeni provincijalci, neobrazovani ljudi sa okologradskih sela, nema sanse da bude ikakvog napretka.
Kako nas oni mogu voditi u evropu, kad su oni svoj san ostvarili.Cilj im je samo povuci sto vise svojih s brda ,sela..i nastaniti se ovdje.
Da bi nas neko vodio prema naprijed, mora imati mentalitet svjetski ,da tezi prema svjetskom,ili bar evropskom.
A ovi seljaci teze ka sarajevskom ,tuzlanskom. To je njihov limit.
-
Pusur
#63 Re: Sarajlije imate li posao???
Za temu bih rekao:
fobije, moje drage fobije kako da se osjecam bolje preko tudih leda.
Kako da ja imam bolju sliku o sebi tako sto ce mi neko drugi biti
kriv za moje stanje i pri tome jos ostati politicki korektan jer ja doista ne zelim da
ova tema ode u pogresnom smijeru.
hahahhahahahahahahahaha koji dobar fol, valtere ba, brani sarajevo
fobije, moje drage fobije kako da se osjecam bolje preko tudih leda.
Kako da ja imam bolju sliku o sebi tako sto ce mi neko drugi biti
kriv za moje stanje i pri tome jos ostati politicki korektan jer ja doista ne zelim da
ova tema ode u pogresnom smijeru.
hahahhahahahahahahahaha koji dobar fol, valtere ba, brani sarajevo
-
tempora
#64 Re: Sarajlije imate li posao???
Latinolover, sta je tebi limit? Lambada?latinalover wrote:
zato i jesmo tu gdje jesmo!
Ne moze neko ko dodje iz male provincije u Sa, i ko se docepa pozicije ,voditi BiH u Evropu. Taj je svoju misiju odradio. Dosao je u Sarajevu , i to je zavrseno! Ti provincijalci su se vec docepali obecane zemlje! Briga njih hoce li BiH u evropu! Za njih je ovo evropa. I nista im vise ne treba, tako da nemaju ni zelje da nas vode prema tamo.!
Dok god su na vlasti nepismeni provincijalci, neobrazovani ljudi sa okologradskih sela, nema sanse da bude ikakvog napretka.
Kako nas oni mogu voditi u evropu, kad su oni svoj san ostvarili.Cilj im je samo povuci sto vise svojih s brda ,sela..i nastaniti se ovdje.
Da bi nas neko vodio prema naprijed, mora imati mentalitet svjetski ,da tezi prema svjetskom,ili bar evropskom.![]()
- Vares City
#65 Re: Sarajlije imate li posao???
Ja sam u svojoj kasabi domaci,.....nema puno natakarenih,..
Ako neko dode sa strane,sigurno nije dos'o zbog posla
Ako neko dode sa strane,sigurno nije dos'o zbog posla
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#66 Re: Sarajlije imate li posao???
Istina. Ja ih trpim dok mi ne pukne film, onda im kazem sto imam i onda sam mirnaanais_nin wrote:
i tako je apsolutno svudakad god udari bilo koji oblik ekonomske krize "domaci" krive one koji su dosli "ta tlane" da im uzimaju poslove, a oni novo pridosli krive domace za svoju nemogucnost pronalaska posla....takvih komentara ima cak i u "multikulturnim" zemljama koje pocivaju na plecima imigranata tipa amerike i kanade
Last edited by Latina on 06/06/2009 08:31, edited 1 time in total.
- sistem
#68 Re: Sarajlije imate li posao???
sve su dosljaci krivi. i ako nisu, opet je lakse to reci, nego posteno priznati - do mene je 
i bas se nesto sjetih da sam prosli put u sarajevu sjedio sa trojicom dosljaka - jedan iz dubrava, jedan iz konjica i jedan sandzaklija. sva trojica u sarajevu. sva trojica otvorili svoje firme i zaposljavaju jos po desetak ljudi. majku im dosljacku, poduzetnu
i bas se nesto sjetih da sam prosli put u sarajevu sjedio sa trojicom dosljaka - jedan iz dubrava, jedan iz konjica i jedan sandzaklija. sva trojica u sarajevu. sva trojica otvorili svoje firme i zaposljavaju jos po desetak ljudi. majku im dosljacku, poduzetnu
-
oldplague
#69 Re: Sarajlije imate li posao???
Uvijek oko četvrte-pete strane valja raščišćavati osnovne pojmove. Najprije, državne institucije i velike firme ne pripadaju Sarajevu, odnosno nisu to sarajevske institucije ili firme, samo im je sjedište ovdje. Prema tome, Sarajlije nemaju ama baš nikakvu prednost kod zapošljavanja u njima niti bi trebali imati.
Drugo, da li bi mi neko objasnio zašto je "tužno", "jadno", štaviše "tragično" ako Sarajlija nema posla? Ne kontam.
Treće, i vjerovatno najvažnije: jedini razlog zašto su sve te institucije i firme locirane upravo u Sarajevu jeste PRILIV STANOVNIŠTVA, i to kontinuirani. To grad čini gradom. Tako je bilo i tako će i biti. To je i od New Yorka napravilo metropolu. Nijedna rupa ne postaje grad jer ju je nebeski nur obasjao. U suprotnom bi Sarajevo bilo Zavidovići, a Zavidovići Sarajevo.
Četvrto: više truda, manje samosažaljenja, to je formula uspjeha. Sretno svima.
Drugo, da li bi mi neko objasnio zašto je "tužno", "jadno", štaviše "tragično" ako Sarajlija nema posla? Ne kontam.
Treće, i vjerovatno najvažnije: jedini razlog zašto su sve te institucije i firme locirane upravo u Sarajevu jeste PRILIV STANOVNIŠTVA, i to kontinuirani. To grad čini gradom. Tako je bilo i tako će i biti. To je i od New Yorka napravilo metropolu. Nijedna rupa ne postaje grad jer ju je nebeski nur obasjao. U suprotnom bi Sarajevo bilo Zavidovići, a Zavidovići Sarajevo.
Četvrto: više truda, manje samosažaljenja, to je formula uspjeha. Sretno svima.
- sistem
#71 Re: Sarajlije imate li posao???
nije grad ferhadijaklaker wrote:Ako se ovako nastavi sa skrkavanjem u Sarajevo, postoji šansa da uskoro bude milionski grad![]()
Samo ja ne znam gdje će to stati, i kakva je to politika, već sad ne možeš proći ferhadijom!
sarajevo ima teski problem geografskog sirenja i saobracaja. tako da mu je to velika prepreka razvoju u buducnosti. ili da to rijesi, ili da prepusti ministarstva, vladu, ambasade i sve sto ide uz glavni grad, nekom drugom bh gradu, koji to sve moze.
taman ce onda sarajlije ostati sa sarajlijama.
- kurty
#72 Re: Sarajlije imate li posao???
Vejrovatno su i za to krivi "dosljaci"klaker wrote:Znam da nije, ali fali prostora, pa onda saobraćaj, divlja gradnja, to je sve bez plana
- kurty
#73 Re: Sarajlije imate li posao???
latinalover wrote:zato i jesmo tu gdje jesmo!Lud i ponosan wrote:Ti mora da si se doselio iz Visokog, ili Breze...atko wrote:Ako ne zelis da okrenes temu u pogresnom pravcu zasto uopste djelis ljude na one iz Sarajeva i one npr iz Visokog ili Ilijasa ili Breze i sl ...
Zasto samtras da bi trebao biti privilegovaniji samo zato sto ti je mjesto stanovanja blize Sebilju ?
Sarajevo je glavni grad i najveci grad svih Bosanaca i Hercegovaca i centar skoro svih desavanja i svako ima pravo da dodje da se skoluje i da trazi posao svidjalo se to tebi ili ne ?
Sad ces ti ponavljati da ne zelis temu u ovom smjeru ali ona je sama po sebi u tom smjeru cim je postavis i glupa je iznad svega
Zato sto su ti ljudi sa strane decenijama zivjeli od poljuprivrede i ostalih privrednih grana (da ne nabrajam) i poslije rata su se docepali grada i vise ih ne mozes vratiti tamo odakle su dosli... E ti ljudi imaju sada vezu i dobijaju posao prije nas koji ovdje zivimo od rodjenja (da ne govorim kako ti "sa strane" i sa srednjom skolom ulete prije mene koji imam fakultet, itd.) i najgore je sto su i "glavesine" sada dosljaci, ma cijeli grad je u rukama ruralnih pojedinaca i kvazi naprednih strucnjaka sa velikom perspektivom, nazalost!
Da bi nas neko vodio prema naprijed, mora imati mentalitet svjetski ,da tezi prema svjetskom,ili bar evropskom.![]()
Jesi ti slucajno razmislio prije nego si ovo napisao????
Da jesi vjerovatno bi ovaj dio izostavio!
Najblaze receno -nidže veze.
Zasto svi idu u Sarajevu???
Zato sto je plata ljekara u Ilijasu (KANTON SARAJEVO), za 500 KM vece od ljekara u Brezi (ze-do kanton)...pa vidi zasto svi lete u Sarajevo i KS
- and
#74 Re: Sarajlije imate li posao???
zašto slovenac nema potrebu da iz ptuja,maribora,novog mesta...ide u ljubljanu?valter.ba wrote:Ne bih zelio da me neko pogresno shvati i unaprijed zelim da naglasim da nemam nikakvih predrasuda prema raji iz drugih gradova pogotovo ako su to dobra rajaMedjutim stvarno sam shokiran cinjenicom da ogroman broj ljudi sa strane radi u SA a mi u samom gradu imamo ogromnu nezaposlenost. Nemojte mi samo reci da su ovi ta tlane toliko pametniji i sposobniji
U posljednjoj deceniji sam promjenio mnogo radnih mjesta i to uglavnom u medjunarodnim organizacijama i svaki put se u rodjenom gradu nadjem u manjini
![]()
Molim vas da podijelite sa ostalima svoja iskustva i NIKAKO ne pokusavajte okrenuti temu u pogresnom pravcu jer zbilja nemam nikakvih predrasuda kao sto sam vec naglasio na pocetku.
Tema ima za cilj da spoznamo koliko raje iz drugih gradova radi u SA i zasto ovolika nezaposlenost raje iz SA !!!
Hvala na iskrenim i konstruktivnim odgovorima
- semmy
#75 Re: Sarajlije imate li posao???
@kurty
ali je kafa u ilijasu ili brezi 0,5 ili 1,00km a u sarajevu 2,00 i 2,5km...razmisljao o tome..o ostalim cijenam da i ne govorim...
rentanje stana u sa je od 300km pa nadalje + rezije...ne bi rekla da je u brezi tako a i vecina ih tamo ima svoje kuce pa im zato i ne treba novac....tako da ti ta plata dodje na isto...zivot u sarajevu je skuplji pa je onda i neka logika da su i plate malo ''jace''
ali je kafa u ilijasu ili brezi 0,5 ili 1,00km a u sarajevu 2,00 i 2,5km...razmisljao o tome..o ostalim cijenam da i ne govorim...
rentanje stana u sa je od 300km pa nadalje + rezije...ne bi rekla da je u brezi tako a i vecina ih tamo ima svoje kuce pa im zato i ne treba novac....tako da ti ta plata dodje na isto...zivot u sarajevu je skuplji pa je onda i neka logika da su i plate malo ''jace''