ŠTA JE DUŠA
-
Bitte_Halt_ja_ja
#51 Re: ŠTA JE DUŠA
Skup ljudskih karakteristika, ni manje ni vise. Nikakvo "svjetlo" koje ostaje nakon smrti ili putuje negdje...gluposti
- zambaklija
#52 Re: ŠTA JE DUŠA
čuj 21gram!
jel i kod debeli i kod mršavihhh
ako je energija ili svjetlo kako može imati težinu
to nešto što nazivamo dušom za moj pojam je spoj osjećaja i karaktera,zato i imamo dobre i zle(osjećajne i bezosjećajne spodobe)

ako je energija ili svjetlo kako može imati težinu
to nešto što nazivamo dušom za moj pojam je spoj osjećaja i karaktera,zato i imamo dobre i zle(osjećajne i bezosjećajne spodobe)
-
promašaj
#53 Re: ŠTA JE DUŠA
Duša je ono od čega bježiš i ono za što se vezuješ!
To je moje JA!
To je moje JA!
-
trofej
#54 Re: ŠTA JE DUŠA
Duša je dio srca .Njeno i njegovo su ogledalo oči.
- Ateista
#55 Re: ŠTA JE DUŠA
Jos nesto zanimljivo, vezano za taj mit o 21. gramu, naime, cak i ne da ne ulazimo u ozbiljnost tog eksperimenta, smatram to jako losim pokusajem dokazivanja nematerijalnih stvari materijalnim dokazima. Dusa i slicne nematerijalne pojave se cesto definisu kao nesto nemjerljivo i neopipljivo, a onda to neko pokusava da dokaze mjerljivim eksperimentima...NIN wrote:Kako znas? Da je nisi sama mjerila?Najljepsa wrote:Nisam sigurna sta je dusa ,ali znam da je teska 21 gram.
Uglavnom, davno opovrgnuto! Kako? Pa fino: eksperimenti koji su vodjeni da bi se (a priori) doslo do zadovoljavajuceg rezultata su opovrgnuti pa samim tim i zakljucak do kojeg se navodno doslo. Ukratko, metod koji se koristio u vrsenju ovih eksperimenata je bio pogresan i pun (namjernih) nedostataka.
A moj bi odgovor bio: dusa je kad se zavalis u fotelju, pustis sebi dobar film i zadas se po vocnoj salati!
- Soul_Sista
#56 Re: ŠTA JE DUŠA
Zanimljivo stivo o pojmu duse.Zahmed wrote:Narode evo šta je duša, naravno ko prihvata.
Duša (ja, ego, nefs)
Odgovarajuća riječ koja se za kur'anski pojam „nefs“ najčešće koristi u bosanskom jeziku je „duša“, ali i „jastvo“ „ja“, „ego“, pa i sama riječ nefs. U nekim kur'anskim ajetima ova riječ „nefs“ je upotrijebljena u značenju riječi „jastvo“ i drugog značenja nema. Kao što je to slučaj sa ovim ajetom:“ Propisao je Sebi Gospodar vaš milost“
Riječ „nefs“ je, međutim, postepeno ušla u upotrebu sa određenim značenjem i, pored ranijeg značenja, ima i drugi smisao u kome „nefs“ podrazumijeva čovjekova kao individuu (znači čovjekovo tijelo sa duhom koji mu pripada). U ovoj upotrebi riječ „nefs“,sama po sebi, podrazumijeva navedeno bez da joj se nešto doda. U nekim kur'anskim ajetima rijč „nefs“ ima upravo takvo značenje. Kao što možemo pročitati u 32.ajetu sure „Trpeza“: „Onaj ko ubije dušu - sem zbog ubojstva ili fesada na Zemlji - pa kao da je pobio sve ljude.“
Ova riječ ima i drugo značenje koja se može okarakterisati kao „suština bića“ čovjeka. U ovom značenju, ukoliko čovjekovo tijelo bude uništeno i izgubi svoje organsko jedinstvo njegov „nefs“ (duša) neće biti uništen i nestati. U smislu da će u trenutku smrtu čovjeku biti rečeno: „Izbacite duše svoje!“ Drugim riječima „nefs“je odredba koja će i bez tijela nstaviti sa egzistencijom. U većini izvora u kojima se govori o čovjekovoj duši riječ „nefs“ ima ovakvo značenje što je slučaj i sa ovim radom.
Čovjekova duša dolazi u različita stanja i, shodno svakom stanju, ona ima odgovarajuće nazive. Jedno stanje duše se javlja kada se u njoj pojavi težnja i želja za užitcima. Ova težnja se naziva „prohtjev duše“ i, na prvom mjstu, to je neutralan pojam tako da nema pozitivnu ili negativnu vrijednost. Kada je prohtjev duše rasplamsan duša nastoji doći do određenog užitka i toliko može biti obuzeta time da prelazi granice i na obazire se na norme i pravila. Duša se u ovakvom stanju naziva „Emare“ (duša sklona zlu). Kada čovjek dođe do željenog cilja težnja i želja se u njemu gasi i prohtjev slabi. Prema tome, duša prestaje biti zaokupljena prohtjvima i pronalazi samu sebe (savjest). I u tom preispitivanju, duša izvan utjecaja prohtjeva može spoznati svoje promašaje. Rezultat je samkritika i preispitivanje. U ovom stanju duša, u novoj odori, ima drugi naziv „Levame“ (duša koja sebe kori).
Treće stanje duše se javlja kada čovjek počinje obraćati pažnju na Boga. Usredotočenost na Boga rezultira dubokim smirajem u duši. Pojavom ovakvog smiraja i sigurnosti u duši duša dobija novu karakterizaciju „Mutme'ine“ (smirena duša).
Svaka od tri navedene mogućnosti predstavljaju prolazna stanja i čovjekova duša u određenom vremenu dolazi u ova stanja. Ova promjena uloga se vrši uzastopno i za svaku ulogu, koja se više preuzima, postoji mogućnost da iz prolaznog pređe u stalno stanje. Duša koja uvijek slijedi prohtjeve i pokorava im se postaje trajno duša koja upućuje na zlo. U duši koja stalno pazi na svoje prohtjeve i koja ih suzbija i osuđuje ukorijenjena je samokritika i korenje same sebe. I na kraju duša koja je svoje prohtjeve toliko savladala da više ne brine za njihove napade i, prema tome, zauzeta je stalnim spominjanjem Boga i u sebi je ostvarila smirenost i sigurnost.
Ako smijem protumacit ovo napisano u Kuranu to dodje pojednostvljeno da je dusa isto sto i zivot. I moje su misle isle u tom pravcu...mislim prije nego sto sam procitala.
-
Gilles
#57 Re: ŠTA JE DUŠA
najbolje od svega je to što je "naučnik" koji je izvršio to mjerenje zapazio da se kod životinja ne dešava smanjenje tjelesne težine, što je u protivljenju sa islamom, jer po njima životinje imaju dušu. Ja mislim da je to bio dr. MacDougall mada možda griješim. Zanimljivo je da je eksperiment radio i na psima, a psi su po Islamu utjelovljeni šejtani.Ateista wrote:Jos nesto zanimljivo, vezano za taj mit o 21. gramu, naime, cak i ne da ne ulazimo u ozbiljnost tog eksperimenta, smatram to jako losim pokusajem dokazivanja nematerijalnih stvari materijalnim dokazima. Dusa i slicne nematerijalne pojave se cesto definisu kao nesto nemjerljivo i neopipljivo, a onda to neko pokusava da dokaze mjerljivim eksperimentima...NIN wrote:Kako znas? Da je nisi sama mjerila?Najljepsa wrote:Nisam sigurna sta je dusa ,ali znam da je teska 21 gram.
Uglavnom, davno opovrgnuto! Kako? Pa fino: eksperimenti koji su vodjeni da bi se (a priori) doslo do zadovoljavajuceg rezultata su opovrgnuti pa samim tim i zakljucak do kojeg se navodno doslo. Ukratko, metod koji se koristio u vrsenju ovih eksperimenata je bio pogresan i pun (namjernih) nedostataka.
A moj bi odgovor bio: dusa je kad se zavalis u fotelju, pustis sebi dobar film i zadas se po vocnoj salati!![]()
- atko
#58 Re: ŠTA JE DUŠA
U nekoj emisiji kad djeci postavljaju pitanja sta je ovo sta je ono na pitanje sta je dusa jedno djete je odgovorilo
Dusa ... to sam ja kad slusam i mama mi kaze dusa mamina
- Soul_Sista
#59 Re: ŠTA JE DUŠA
atko wrote:U nekoj emisiji kad djeci postavljaju pitanja sta je ovo sta je ono na pitanje sta je dusa jedno djete je odgovorilo
- arzuhal
#60 Re: ŠTA JE DUŠA
Jes da nije vezano za dušu, al' isto iz emisije o djeci:atko wrote:U nekoj emisiji kad djeci postavljaju pitanja sta je ovo sta je ono na pitanje sta je dusa jedno djete je odgovorilo
- Šta je slavlje?
- Slavlje je kad Čelik pobjedi!
- iz dna duše
#61 Re: ŠTA JE DUŠA
@gilles
Nemoj mi pse dirati, duše ti tvoje...
Nemoj mi pse dirati, duše ti tvoje...
- chinese_water
#62 Re: ŠTA JE DUŠA
U redu je vjerovati da ne postoji nista sto nismo vidjeli ...NIN wrote:
Ne bih se bas slozio jer, ako sve ima svoju svrhu cemu onda sluze dlacice na nasim podlakticama? Cemu muska brada? Da je brijemo? Cemu apendix (slijepo crijevo)? Cemu krhotine leda i minerala (stijenja) u svojim orbitama izmedju Marsa i Jupitera i tamo daleko iza Plutona?
Recimo, ako imamo na umu entropiju/termodinamiku kao fizikalni zakon onda cemo jasno uvidjeti da je nered (haos) taj koji je pravilo dok je red samo nus-produkt interakcije istog sa izvorom energije. Mi smo opet nus-produkt dijela formiranog reda u jednom malom dijelu kosmosa tako da je nama red pravilo, jer smo evoluirali u istom jel', dok nam, s druge strane, fizika kaze da to nije tako. u II zakonu termodinamike se jasno kaze da je haos normalno stanje dok je red, koji biva formiran tu i tamo, samo posljedica direktne interakcije nereda i energije. Taj ce red, kojeg smo i mi dio, trajati sve dok traje izvor energije koji mu pruza njegovu egzistenciju. Onoga trenutka kada se izvor energije ugasi (tacnije, promjeni svoje stanje) tada se i red kao materija utapa u svoje iskonsko stanje nereda (haos).
Da li sada mozemo reci da red ima svoju svrhu ako je on jedna nepravilnost u zakonu haosa koji je primarno stanje kosmosa? Ako cemo reci da red ima svoju svrhu da li je onda ispravno reci i to da je redu kakvog mi poznajemo jedina svrha da bi nestao onda kada nestane i nas izvor energije, tj. nase Sunce, sto je neminovno?
Naime, prilicno sam siguran da se radi o cistoj ravnotezi unutar sistema i da je problem (ako ga uopste mozemo nazvati problemom) nasa percepcija okoline! Covjek moze naci svrhu i u svom fecesu sto ne govori o njenoj tacnosti. Ako pogledamo ove perceptualne fenomene sa aspekta ravnoteze, misljenja sam da se moze steci malo drugaciji uvid na nasu teznju da sve dovedemo u svezu sa svrhom svog postojanja.
Pozdrav...
Tako nekako?
- Ateista
#63 Re: ŠTA JE DUŠA
Vjerovatno covjek koji je vrsio "eksperiment" nije bio musliman, e sad ne znam kakav stav hriscanstvo ima o tome...Gilles wrote:najbolje od svega je to što je "naučnik" koji je izvršio to mjerenje zapazio da se kod životinja ne dešava smanjenje tjelesne težine, što je u protivljenju sa islamom, jer po njima životinje imaju dušu. Ja mislim da je to bio dr. MacDougall mada možda griješim. Zanimljivo je da je eksperiment radio i na psima, a psi su po Islamu utjelovljeni šejtani.Ateista wrote:Jos nesto zanimljivo, vezano za taj mit o 21. gramu, naime, cak i ne da ne ulazimo u ozbiljnost tog eksperimenta, smatram to jako losim pokusajem dokazivanja nematerijalnih stvari materijalnim dokazima. Dusa i slicne nematerijalne pojave se cesto definisu kao nesto nemjerljivo i neopipljivo, a onda to neko pokusava da dokaze mjerljivim eksperimentima...NIN wrote:
Kako znas? Da je nisi sama mjerila?
A moj bi odgovor bio: dusa je kad se zavalis u fotelju, pustis sebi dobar film i zadas se po vocnoj salati!![]()
- Ateista
#64 Re: ŠTA JE DUŠA
trofej wrote:Duša je dio srca .Njeno i njegovo su ogledalo oči.
- HAVANA
#65 Re: ŠTA JE DUŠA
Gilles wrote:
a psi su po Islamu utjelovljeni šejtani.
- Soul_Sista
#66 Re: ŠTA JE DUŠA
..kako te nije sramota?!HAVANA wrote:Gilles wrote:
a psi su po Islamu utjelovljeni šejtani.
![]()
![]()
- Nićifor
#67 Re: ŠTA JE DUŠA
Znači ti nemaš razloga za život? Zanimljivo moram priznati.sistem wrote:vratnik, pa ni sam zivot nema svrhu. ne samo pojedinacni ljudski zivot, vec opcenito postojanje zivota na ovoj ili drugim planetama. pa ni postojanje tih planeta nema svrhu...
- Ateista
#68 Re: ŠTA JE DUŠA
Razlog za zivot moze biti i sam zivot, odnosno sve ono sto cini zivot. Razlog za zivot ne mora biti nesto nakon zivota i neka "visa svrha", dovoljno je ovo sto sam zivot nudi, treba to iskoristiti i uzivati u svemu sto nudi.Nićifor wrote:Znači ti nemaš razloga za život? Zanimljivo moram priznati.sistem wrote:vratnik, pa ni sam zivot nema svrhu. ne samo pojedinacni ljudski zivot, vec opcenito postojanje zivota na ovoj ili drugim planetama. pa ni postojanje tih planeta nema svrhu...
- Nićifor
#69 Re: ŠTA JE DUŠA
Ateista wrote:Razlog za zivot moze biti i sam zivot, odnosno sve ono sto cini zivot. Razlog za zivot ne mora biti nesto nakon zivota i neka "visa svrha", dovoljno je ovo sto sam zivot nudi, treba to iskoristiti i uzivati u svemu sto nudi.Nićifor wrote:Znači ti nemaš razloga za život? Zanimljivo moram priznati.sistem wrote:vratnik, pa ni sam zivot nema svrhu. ne samo pojedinacni ljudski zivot, vec opcenito postojanje zivota na ovoj ili drugim planetama. pa ni postojanje tih planeta nema svrhu...
Onda je smisao življenje. Samo što je to besmisleno, čak i ateističko-biološki postavljen Univerzum to tretira kao traćenje resursa. Naročito ako uzmemo u obzir malu planetu negdje na kraju galaksije, jedne od manjih u Svemiru. "Kaka slučajnost".
- Ateista
#70 Re: ŠTA JE DUŠA
Tebi moze zvucati besmisleno, ali meni nije.Nićifor wrote:Ateista wrote:Razlog za zivot moze biti i sam zivot, odnosno sve ono sto cini zivot. Razlog za zivot ne mora biti nesto nakon zivota i neka "visa svrha", dovoljno je ovo sto sam zivot nudi, treba to iskoristiti i uzivati u svemu sto nudi.Nićifor wrote:
Znači ti nemaš razloga za život? Zanimljivo moram priznati.
Onda je smisao življenje. Samo što je to besmisleno, čak i ateističko-biološki postavljen Univerzum to tretira kao traćenje resursa. Naročito ako uzmemo u obzir malu planetu negdje na kraju galaksije, jedne od manjih u Svemiru. "Kaka slučajnost".
Ja imam svoj smisao zivota, koji se svodi na razne stvari koje me cine sretnim i u kojima uzivam, koje me ispunjavaju i inspirisu. Smisao zivota mi je da ga sto bolje iskoristim. Moje je misljenje da najcesce ljudi koji nisu zadovoljni svojim zivotom i nacinom na koji on prolazi, traze neki drugi smisao koji ocekuju nakon zivota.
- Nićifor
#71 Re: ŠTA JE DUŠA
Što u tvom kontu jednako ima smisla. Pošto je smisao življenje, znači živi kako misliš da treba. Uzgred, tada smisla ima i život kriminalca, narkomana, prostitutke, i koga sve ne. Bitno je samo da oni to žele. Da ih to ispunjava, čini sretnim.Ateista wrote:Tebi moze zvucati besmisleno, ali meni nije.Nićifor wrote:Ateista wrote:Razlog za zivot moze biti i sam zivot, odnosno sve ono sto cini zivot. Razlog za zivot ne mora biti nesto nakon zivota i neka "visa svrha", dovoljno je ovo sto sam zivot nudi, treba to iskoristiti i uzivati u svemu sto nudi.
Ja imam svoj smisao zivota, koji se svodi na razne stvari koje me cine sretnim i u kojima uzivam, koje me ispunjavaju i inspirisu. Smisao zivota mi je da ga sto bolje iskoristim. Moje je misljenje da najcesce ljudi koji nisu zadovoljni svojim zivotom i nacinom na koji on prolazi, traze neki drugi smisao koji ocekuju nakon zivota.
- statix
#72 Re: ŠTA JE DUŠA
@nićifor
Bolje ti je pronadji smisao u ovom zivotu i zivljenju, jer sudeci po tvojim postovima lose ti se pise u onom zivotu
Bolje ti je pronadji smisao u ovom zivotu i zivljenju, jer sudeci po tvojim postovima lose ti se pise u onom zivotu
- Ateista
#73 Re: ŠTA JE DUŠA
Nisam ni kriminalac ni narkoman, govorim iskljucivo u svoje ime i ni u cije drugo.Nićifor wrote:Što u tvom kontu jednako ima smisla. Pošto je smisao življenje, znači živi kako misliš da treba. Uzgred, tada smisla ima i život kriminalca, narkomana, prostitutke, i koga sve ne. Bitno je samo da oni to žele. Da ih to ispunjava, čini sretnim.Ateista wrote:Tebi moze zvucati besmisleno, ali meni nije.Nićifor wrote:
Govorim o tome sta je za mene smisao zivota.
Meni licno je na prvom mjestu umjetnost.
-
uroborus
#74 Re: ŠTA JE DUŠA
Evo jos jednog kandidata koji prevashodno tvrdi da SAMO vjera/religija mogu biti JEDNI i JEDINI nosioci MORALA!!!!!Nićifor wrote:
Što u tvom kontu jednako ima smisla. Pošto je smisao življenje, znači živi kako misliš da treba. Uzgred, tada smisla ima i život kriminalca, narkomana, prostitutke, i koga sve ne. Bitno je samo da oni to žele. Da ih to ispunjava, čini sretnim.
- XXS
#75 Re: ŠTA JE DUŠA
Ofucani nadimak supruznika nakon 5 i vise godina braka.ŠTA JE DUŠA