Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

trofej

#51 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by trofej »

Image

Da je doživio CIPS-ove procedure, u dokumentima za identifikaciju O.Č. bi pisalo:
- rođen 1907. godine,
- opština Srbinje
- Republika Srpska.
Sve i da čovjek oddura daytonizaciju bosanskohercegovačke sadašnjosti i ingerenciju daytonskog žiga nad njom, ni pod kakvim uvjetima ne može pristati na daytonizaciju vlastite prošlosti – jer joj je isključiv cilj institucionalizacija tvrdnje da O.Č. nije ni postojao.

kiky, hvala ti, ali vidiš da nisam, jer taj nije ni - postojao.
kiky

#52 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by kiky »

:thumbup:
kralj si ... :mrgreen:
trofej

#53 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by trofej »

kiky,

ako robuje, čovjeku je svejedno da li robuje većini ili manjini. Zato mu je najbolje da uvijek robuje samo – sebi, jer tu je najbliži i Čovjeku i Bogu.

U zdravlju i rahatluku!
kiky

#54 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by kiky »

moje bezgranično poštovanje trofej ...
:thumbup:
Pospanko

#55 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by Pospanko »

Preneseno sa http://www.focaci.org

Istorija bačena pod noge

U Dolini heroja na legendarnom Tjentištu, od nekada stotine hiljada turista danas u zapuštenom okruženju zanoći tek po koji planinar. Džamija uz Popov most na kome su Turci pogubili sveštenika kome su prethodno odveli sina u janičare

Tjentište – Dole dolina Titovih heroja i uspomena na dane Drugog svetskog rata. I Sutjeska, reka legenda, još huči. Tamo, pod snežnim gunjom, Volujak. Pa Treskavac, Vučevo i Snježnica. A pod Malušom – Popi, selo koje se ne da otkinuti od davnih vremena u kojima je sve vrvelo od čeljadi i namernika. Dolazili su oni ovde konjima da razgale dušu, da ukradu i na atu odavde odvedu sebi devojku. Ali i da čuju priče kojih u Popima nikada nije nedostajalo. I to od vajkada.

U prisoji sela Popi, crkva Uspenja presvete Bogorodice. Najstarija je u fočanskoj opštini. Pričaju kako ju je majci na dar poklonio njen sin koga su kao dete od nje oteli i odveli sebi, Turci, a koga je ona kasnije prepoznala kada je u Pope došao kao turski paša.

Hroničari davnih vremena navode da je ,,taj odvedeni dečak, zapravo bio Mehmed-paša Kukavica iz poznate fočanske porodice Pavlović koja potiče iz sela Popi. Dva puta je bio bosanski vezir, da bi kasnije pao u nemilost Porte i bio pogubljen 1761. godine.”

– Bogu smo se molili i svoju bogomolju imali od pamtiveka. Ali, džamije u našem mestu nikad nije bilo tamo gde je danas. Muslimani, a vazda su bili u ogromnoj većini na Tjentištu, uz nečiji blagoslov, podigli su je i to još uz Popov most, lokalitet na kome su Turci prvo pogubili pravoslavnog sveštenika da bi mu kasnije sina odveli u janičare. Da su je sagradili na nekom drugom mestu, a ne kod Popova mosta, bilo bi nam lakše. Ali šta ćeš. Šut sa rogatim nikada nije mogao – jada se starina Boriša Jojić.

Za rata četrdesetih, uz obale Sutjeske poginulo je na hiljade Titovih partizana. Samo iz Četvrte crnogorske brigade, smrću heroja palo je 407 proletera.

Pre šesnaest godina, u toj Dolini heroja, komšije Bošnjaci umorile su šesnaest mladića, Srba, a gore u Izgorima i dve starice na kućnom pragu. I sve to dok rat još nije ni počeo.

Boriša je, za rata četrdesetih, izgubio sestru, dva brata i majku. I dva puta je, kao trogodišnjak, bio ranjen. Priča kako se u Popima vazda na pravdi Boga stradalo, ali uvek ostajalo čista obraza i neokaljanih ruku.

– Niko od nas uz obale Sutjeske nije okaljao ni obraz ni ruke. Ali su zato bile krvave ruke naših komšija. Onih što danas, uz dolare Bošnjaka iz Sietla, Atlante i San Hozea, dižu džamiju tamo gde ih nikada nije bilo. Svima njima su kuće obnovljene i naseljene nekim nepoznatim ljudima. Onih sa bradicama i trofrtaljnim hlačama danas je u gotovo svakom bošnjačkom selu u dolini Sutjeske. Vele da su to nekakve vehabije – nastavlja Boriša.

– Uz tu džamiju, obnovljena bošnjačka sela i uspomene na proboj neprijateljskog obruča i bitku na Sutjesci, danas se u Dolini heroja živi neki novi život. Turista nema, objekti porušeni, istorija bačena pod noge. Od nekada stotine hiljada turista, na Tjentištu danas zanoći tek poneki planinar i, malo češće, što je za nepoverovati, gosti iz Hrvatske i Slovenije. Oni su, nekako, ostali i najodaniji vremenu Titove Jugoslavije – priča direktor Nacionalnog parka Sutjeska Zdravko Radović.

On veli kako republička vlada ima razumevanje za Sutjesku, ali i to da se od uspomena i onog što je bilo davno ipak ne može živeti.

– Treba obnoviti porušeno, restaurirati objekte memorijalnog kompleksa, staviti u funkciju sadržaje koji su pre rata bili nadohvat ruke posebno sportista te osmisliti nešto što bi na Tjentište dovelo, prije svih, motorizovane nomade. Naredne godine planiramo na Sutjesci da okupimo sve komandante omladinskih radnih akcija i brigada koje su nekada podizali nacionalni park. To bi bio prvi korak internacionalizacije Sutjeske i Tjentišta. Voleo to neko ili ne, borbe u herojskoj dolini, tokom Drugog svetskog rata, ostaće krupnim slovima upisane u istoriji bivše nam zemlje – zaključuje Zdravko Radović.

Slaviša Sabljić

Istorija bačena pod noge

milka nunic, 05/09/2008, 18:10
Tuga je da postavljeni kadrovi vladajuce stranke u R.Srpskoj ovako govore,jer sasvim suprotno rade.Gospodin direktor je unistio sve dobro i lijepo u NP Sutjeska otkako je preuzeo tu poziciju i jos jednom bacena je mrlja na istoriju koja je zapisana na Tjentistu.Imate li savjesti?
begkrekovski

#56 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by begkrekovski »

Mora da je Boriši Jojiću istinu pisao Kovačević Lj, koji je neposredno suodgovoran za stratište „Piljak“, pod čijim osjenkom je i dom Boriše Jojića. Ili možda učitelj Tadić S, jedan od podanika Milorada Dodika, koji je svoje učenike, skupa sa Kovačević Lj, ubijao na njihovom kućnom pragu. A i sudjelovao u silovanju djevojčica u direktorskoj fotelji OŠ „Sava Kovačević“, pa i u njihovom ubijanju – podmuklo, rafalima u leđa – ako bi se otele i gole pokušale pobjeći prema Sutjesci. Očiti skupa žale što je bodljikava žica - pripremljena 1992. godine za novo stratiše u dolini Sutjeske - ostala neiskorištena.

„U Srbiji sve po starom, a Sultan Bošnjane uništi sam“ (Vuk Karadžić). Taj odvedeni dječak – Pavlović - bio je Bošnjanin (heretik!), zato je i pogubljen od zle osmanske sorte, koja je Bošnjanima razorila kraljevstvo jer, za razliku od srpske kneževine, nije imalo - Knjigu. Zato je kao Mehmed-paša Kukavica ostavio ljudima u amanet i crkvu u Popima i džamiju u Foči, uz sve druge amanete.

Džamija na Popovom Mostu je postojala do 2. svjetskog rata, mora da su je oni kojima je džamija dio kulturnog identiteta – kao i džamiju Mehmed-paše Kukavice - sami razorili. Pod tvrdnjom da će ta lokacija biti potopljena od buduće hidroakumulacije – legalno i legitimno je odobrena nova lokacija, koja je bila i jeste u vlasništvu medžlisa IZ Foča.

Na otvor džamije na Popovom Mostu mogao je doći i Boriša, jer i on je jedan od domaćina u dolini Sutjeske, koji ni ovom prilikom nisu okaljali obraz dobrih domaćina. Usprkos neprotokolarnom divanu samozvanca i Cerićevog protokolarnog potrčka H.M. (pošto je besmrtno malodoban) http://sutjeska2007.blogspot.com/

Vjerovatno se Boriša Jojić molio bogu u dobrovoljačkoj četi „Maluša“, aktiviranoj i opremljenoj iz skladišta TORBiH, maja 1991. godine, pod komandom Radović, S.

Pavlovićeva crkva u Popima ostade, za razliku od džamija u MZ „Popov Most“: u Igoču, Šadićima i na Popovom. Vjeruje li Boriša Jojić da su je spasili topovi u Popima? Nisu. Tamo nije ni bilo mjesto topovima, a crkvi neupitno jeste – zato što je ona neotuđiv dio bosanskohercegovačke, evropske i svjetske civilizacije. Ko to ne želi ili ne može razumjeti, sklon je nasrtajima na sve što je u korjenu ljudske nade.

Pošto je svestrano informiran, Boriša Jojić bi morao znati ko ukrade, uoči Velike Gospojine 2007. godine, zvono sa crkve u Popima?

„Onih sa bradicama i trofrtaljnim hlačama danas je u gotovo svakom bošnjačkom selu u dolini Sutjeske. Vele da su to nekakve vehabije.“ Klasičan falsifikat, kao što je falsifikat sve u životima izbezumljenih podanika srbonacističkom voždu Slobodanu Miloševiću. Boriša Jojiću, neće vahabi seoske muke, oni su za asfaltića i puhanja u uzlove, a u BiH su ih doveli baš voždovi odani saveznici.

Neka se direktor NP „Sutjeska“, Zdravko Radović, ne uvlači u zmijsku kožu Boriše Jojića, već neka dobro razmisli o poruci Milke Nunić.
Andrej4MRN7H

#57 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by Andrej4MRN7H »

begkrekovski wrote:i na kraju nezaboravite, kustina je zelja bila da u bosni bude Alija ,zato mu slike podignite jos vise i ka spavate i sanjate ni tad NE ZABORAVITE da je on ipak veliki Balija !

hehehehehehehee...i ovo je vrlo moguce...
trofej

#58 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by trofej »

kiky:

Image
begkrekovski

#59 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by begkrekovski »

odgovor gospodinu andrej-u

vidis ti ipak pametno razmisljas ili bar probas.ko se lahko odrekne svoga odnosno babovog nasledja i to izda za sitnu paru ko ciganin taj ce jos lakse se odreci i izdati tudje naslijdje i vjeru,sve do prve prilike i nuzde.

pozdravljam mladog gospodina i porucujem mu ko prijatelju,postuj svoje da bi znao postovati tudje.
sto zamislis onome sto ispred tebe stoji zamijeni sa s njim za mjesto da provjeris to sto njemu mislis.
provjeri da li u bibliji stoji da ljubis bliznjeg svoga ma ko on bio,iako mozda on tebi zlo misli ti njemu dobro pomisli da i on tebi zlo nemisli.

stoj mi dobro u zdravlju i rahatluku
trofej

#60 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by trofej »

beže, kad ćemo u Krekove?
Je li ovo tvoje djelo?
Image
Andrej4MRN7H

#61 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by Andrej4MRN7H »

begkrekovski wrote:odgovor gospodinu andrej-u

vidis ti ipak pametno razmisljas ili bar probas.ko se lahko odrekne svoga odnosno babovog nasledja i to izda za sitnu paru ko ciganin taj ce jos lakse se odreci i izdati tudje naslijdje i vjeru,sve do prve prilike i nuzde.

pozdravljam mladog gospodina i porucujem mu ko prijatelju,postuj svoje da bi znao postovati tudje.
sto zamislis onome sto ispred tebe stoji zamijeni sa s njim za mjesto da provjeris to sto njemu mislis.
provjeri da li u bibliji stoji da ljubis bliznjeg svoga ma ko on bio,iako mozda on tebi zlo misli ti njemu dobro pomisli da i on tebi zlo nemisli.

stoj mi dobro u zdravlju i rahatluku
Gospodine Begrekovski,slazem se ja sa tvojim misljenjem,zato si mi i izmamio jedan iz duse osmjeh tom tvojom tezom Momira Nemanje Kusturice o njegovom prelasku tamo i ovamo..nista novo ali vjerovatno je ocekivati da se on transformise ponovo u muslimana i pocne graditi porusene dzamije koje su njegova braca s onu stranu Drine rusila.Svasta je moguce od njega ocekivati.Meni je on licno odvratan,kurcevit,umisljen,sirov,izdajica i politronat..o njemu nemam dobro misljenje!
Gospon Begrekovski,ne znam da li ste citali knjigu Jozefa Mengelea koju je pisao u vrijeme drugog svjetskog rata u Ausvicu i Danoveru,experimenti sa ciganima,judama i komunistima,tu u jednom dijelu ostalo mi je u sjecanju kako on navodi primjer-pokus na temu sta je TAJNA,i navede exsperiment sa kvockom i pilicima na limenom kavezu.Kaze on,kako smo vatru pojacavali kvocka je pilice stitila krilima i dizala od usijane plate,a kako smo vatru i dalje pojacavali ona je da bi spasila vlastiti zivot,stajala po pilicima da bi opekline manje boljele...
i ima tu jos dosta primjera o prelasku juda u naciste,pa komunista u fasiste,cigana u lordove i td..
zato je mene vase pisanje i razmisljanje nasmijalo i pale su mi na um te teze doktora Jozefa Mengele.
Pozdrav ti
!
trofej

#62 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by trofej »

Nažalost tek u ratu shvatimo koliko je život dragocijen. Na nesreču,u miru to začas zaboravimo i ispred sebe propustimo one koji ni u ratu ni u miru ne mogu shvatiti kolliko je život dragocijen. I vrtimo se u antropofagičnom krugu historije [Raar]
Pospanko

#63 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by Pospanko »

Nemanja je na zalost, postao vec odavno oruzje u rukama nacionalista, koji ga koriste u dnevno-politicke svrhe, kako im kad odgovara. Tako se i ovaj put, neko sjetio Nemanje, te mu bacio mamac kojem covjek niskih moralnih vrjednosti kao sto je Nemanja nije mogao odoljeti.

Na kraju ove balade vidim Nemanju, kako vraca kljuceve Tjentista, i kuka o moralnim vrjednostima, a da se niti jednog momenta nece zapitati koliko je zla svojim egoizmom i bahatoscu nanio domicilnom stanovnistvu doline Sutjeske.

Vlast se moze mjenjati, ali Nemanja ce uvijek biti spreman da uleti sa svojim ludackim projektima i idejama, zarad bar jos jednog pojavljivanja u medijima. Covjeku je potrebna strucna pomoc ljekara, na zalost to svi drugi vide, osim njega.
trofej

#64 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by trofej »

Kada je u pitanju srbonacizam, fenomen je definiran sadržajima „srbo“ i „nacizam“. Zašto? Zato što je Slobodan Milošević one, na koje se poziva u projektu i u djelu, instrumentarizirao do stanja iz kojeg oni ne želite da shvatite da je nacizam univerzalno zlo i, tim slijedom, sami mu pridodaju „srbo“. To će tradajti sve dotle dok instrumentarizirani ne budu u stanju odreći se nacističkog političkog projekta Slobodana Miloševića (i njegovih prethodnika). U njemu je isto kao u Hitlereovom projektu u fokusu teritorija, doduše u balkanskim a ne svjetskim dimenzijama – jer Slobodan Milošević za nijih nije bio „dorastao“. Ali, bez obzira na to – nacizam Slobodana Miloševića je globalno prepoznat, ali on mu je sam i na tom nivou pripisao: srpski!

Kada su u pitanju strukture i funkcije nacizma, one se neznatno razlikuju kod Hitlera, Staljina, Mao Tshe-tunga, Chiang Kai-sheka, Tojo Hidekija, Pol Pota, Yahya Khana, Josipa Broza, Slobodana Miloševića, Sadama Huseina, Sharona, Busha seniora i juniora, Bin Ladena... Skupa su pobili oko 150 miliona ljudi, ubogaljili barem duplo više, unesrećili još toliko i razorili toliko da je neprocjenjivo.

Što god se u ime nečega maksimizira (radikalizira, ekstremizira, ...) na stvarnu ili potencijalnu štetu drugoga i drugačijeg: zlo je, u projektu i u realizaciji! Bez obzira je li to što se maksimizira materijalne, duhovne ili intelektualne prirode.
Srbonacizam Slobodana Miloševića su pratili, i prate, krofašizam Franje Tuđmana i klerofašizam Alije Izetbegovića i on im je glavno uporište na pijesku i na prijestolu. I taman kad se dođe do supozicije da se u BiH zlo marginalizira i BiH imputirni projekti odstrane u tamni vrtlog histirije, pojavi se sebonacistički impuls poput Milorada Dodika i antropofagični krug se ponovo razjari.

Zdravko Radoviću, htjeli li mi to ili ne htjeli, skupa nam je dijeliti i zlo i dobro pod nebom ovozemaljskim, baz obzira što sam ja egzilant u USA a ti direktor na mojoj djedovini u BiH. Pa makar da smo po jedan na Sjeverno i Južnom polu, te da nikad ni čuli nismo jedan za drugoga.
Last edited by trofej on 08/06/2009 12:43, edited 1 time in total.
mark II

#65 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by mark II »

konrad wrote:Ideja je super. Tjentiste je biser prirode i svi bi mogli od ovoga imati samo koristi.
Vjerujem da se vecina ljudi raduje da se uopste dogadjaju ovakve stvari, ali politikanti su uvijek isti.
Vezano za Kustu, ubjedjen sam da ce ga jednog dana svojatati, bas u Sarajevu.
Naravno, mi iz Sarajeva ćemo ga svojatati, kako smo samo uzbuđeni zbog tog sarajevskog Srbijanca, Bosanca, Srbina, Bos... Mokrogorca ukratko; koji je iz Sarajeva - bio mu đedo poturica, a on je Srbenda. Zapravo, jedva čekam da snimi film o egzekucijama u Srebrenici, ono čahure padaju iz raznih uglova, svijetleći meci probijaju dječake od 15 godina i izlijeću im sa leđa kroz prsa. Hrabri četnik otima majci tek rođenu bebu i gazi je, a Kusta ubacuje onu muzičku potku "Sao roma babo babo, SAO je Romanija"... A tamo iza hrabri i napaćeni srpski vojnici sa sjetom u očima odlučno povlače okidače u toj odsudnoj i nepravednoj bici u kojoj su oni brojno nadjačani, i u kojoj je iskazana sva veličina i vrijednost četničke kulture i ljudi poput Emi.. ovaj Nemanje Kusturice. Konrad, na kasting obavezno, mislim da bi ti uloga odgovarala - ti si ono urbana srpska gerila, odgojen na ulicama Sarajeva, prebijao sve sarajevske nasilnike, naročito poturice. Stvarno, jedva čekamo Kustu četnika. Neka si nam odbrusio, Konrad - ti me uvijek ostaviš bez riječi. Neka vama tamo u šumi u Mokroj gori tog međeda, tamo mu je i mjesto.
mark II

#66 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by mark II »

Ti ne znaš moje želje, a komentar se odnosio na forum, ništa lično.
Realno, jako puno tema o Kusti. Toliko komentara koji se svode na snažne emotivne ispade prema Kusti i njegovom životnom izboru.
A ako nekoga ne voliš i ako ga ne priznaješ, ako za tebe više ne postoji - nećeš mu sigurno posvećivati ni vrijeme, ni misli, ni teme a najmanje nećeš emocije pa kakve god.
Sve ovo što se piše o Kusti je u stvari prerušeni kompliment.
Pa Tamara, hurmo moja draga, pa ljepoto moja ćirilična sa arapskim imenom... :D (vjerujem da si ljepotica pa ti ovako tepam, sav usplahiren); ni Gebels nije drag Jevrejima pa kad ga spominju i raskrinkavaju sav sotonluk njegove prirode to ne znači da ga hvale ili da mu upućuju kompliment, naprotiv. Povuci paralelu, brate... ovaj, seko, bre. :-)
mark II

#67 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by mark II »

Johny wrote:Zar nije Nemanja?! :)

http://www.youtube.com/watch?v=7YLskoQp ... re=related

"Nemanja oooo,He comes from Serbia, he fuckin' murder ya" :lol:

Bio sam na Mokroj Gori, Kusta je lepo to sredio, pokacio se sa seljacima oko zemlje ali sam "drvengrad" je autentican.

Trulo je da sad u Bosni pravu istu stvar, a iznad svega da se vraca u drzavu koju prezire, ako jede govna, nek jede do kraja i nek ostane sa ove strane Drine...
Eh, Johny, Johny... Zar ti ne znaš da je Tjentište "vekovna srpska zemlja", "od vajkada je to dio Srbije"... Kakav si ti Beograđanin, kad to ne znaš? Preispitaj se malo! Odakle ti pravo da koristiš riječ Bosna za Tjentište??!!??!!?! Ti pod hitno treba da ideš do Em... Nemanje da ti objasni kako je to dio Srbije, "oduvek, bre!!!!!!!!" Dovoljno je da pobiješ i protjeraš autohtone Bošnjake, i eto ti Srbije, pa ja... A ti to ne znaš, sram te bilo. Kakav si ti Srbin, na kraju krajeva??? Zar te nije stid da "vređaš heroja Mladića i sve što je učinio za srpski rod, broj i padež?! Zar, bre, ne znaš koliko je teško poubijati toliko civila u Istočnoj Bos... ovaj, zapadnim stranama Srbije????!!!!!" Ma idi, bre, begaj ti! :lol:
trofej

#68 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by trofej »

MarkII ,hvala za sudjelovanje u odbrani univerzalnih,prirodnih i civilizacijskih vrijednosti u N.P.sutjeska.
Last edited by trofej on 08/06/2009 15:51, edited 1 time in total.
Honolulu

#69 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by Honolulu »

mark II wrote:
Johny wrote:Zar nije Nemanja?! :)

http://www.youtube.com/watch?v=7YLskoQp ... re=related

"Nemanja oooo,He comes from Serbia, he fuckin' murder ya" :lol:

Bio sam na Mokroj Gori, Kusta je lepo to sredio, pokacio se sa seljacima oko zemlje ali sam "drvengrad" je autentican.

Trulo je da sad u Bosni pravu istu stvar, a iznad svega da se vraca u drzavu koju prezire, ako jede govna, nek jede do kraja i nek ostane sa ove strane Drine...
Eh, Johny, Johny... Zar ti ne znaš da je Tjentište "vekovna srpska zemlja", "od vajkada je to dio Srbije"... Kakav si ti Beograđanin, kad to ne znaš? Preispitaj se malo! Odakle ti pravo da koristiš riječ Bosna za Tjentište??!!??!!?! Ti pod hitno treba da ideš do Em... Nemanje da ti objasni kako je to dio Srbije, "oduvek, bre!!!!!!!!" Dovoljno je da pobiješ i protjeraš autohtone Bošnjake, i eto ti Srbije, pa ja... A ti to ne znaš, sram te bilo. Kakav si ti Srbin, na kraju krajeva??? Zar te nije stid da "vređaš heroja Mladića i sve što je učinio za srpski rod, broj i padež?! Zar, bre, ne znaš koliko je teško poubijati toliko civila u Istočnoj Bos... ovaj, zapadnim stranama Srbije????!!!!!" Ma idi, bre, begaj ti! :lol:
Bolje će ga dočekati na fočanskoj opštini nego li na njegovom "mećavniku" ili kako se već zove to etno-selo
trofej

#70 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by trofej »

Honolulu,neće,Dodik nema podršku u Foči.Njegov direktor je u N.P.,,Sutjeska'' zahvaljujući SDA.
Honolulu

#71 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by Honolulu »

trofej wrote:Honolulu,neće,Dodik nema podršku u Foči.Njegov direktor je u N.P.,,Sutjeska'' zahvaljujući SDA.
Nisam mislio na rukovodioce nego na običan narod
Pospanko

#72 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by Pospanko »

s
Last edited by Pospanko on 08/06/2009 16:05, edited 1 time in total.
Pospanko

#73 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by Pospanko »

Na Mokru goru vec ne smije da ode. Gledao sam slucajno jednu emisiju na B92 TV, gdje mu ljudi prijete fizickom likvidacijom, jer ih je prevario i ukrao im zemlju a na kraju oni od toga nemaju nista, osim sto su ostali bez plodnih obradivih povrsina.

Ovaj projekat oduzimanja zemlje je ocito naisao na odobravanje od strane genocidne tvorevine, tako da bi oni da ociste dolinu Sutjeske od povratnika putem parkova i zasticenih etno sela, koja nemaju nikakve veze sa dolinom sutjeske.

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#74 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by pici »

To je iz emisije na B92 "Insajder".....Kaje Namanjica....“Nisam ja u sukobu sa njima. Oni su u sukobu sa državom Srbijom, ja sam tu da štitim interese države Srbije. Vlada je odlučila da sa šest, poveća zaštitnu sredinu na 10 posto. Mene je stavila na jedno mesto gde je, po mnogo čemu, ogledno, ali ja sam tu da štitim interese Srbije” :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

TOOOOOOO .BA NEDAJ EMIRAT !!!!!! :thumbup: :bih:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=358666

Begeluk u ercegovini i emirat u istocnoj srbiji.....kuš bolje za peMzije :mrgreen: ......štiti Mede a prokrcio hektara i hektara šume za privatno skijalište :mrgreen: .....ma nije on djaba s Gorice(dio Sarajva) :mrgreen:

"Insajder": Čija je Mokra gora
4. maj 2009. | 00:41 -> 22:06 | Izvor: B92, Tanjug
Beograd, Užice -- Tema večerašnje emisije “Insajder” je zemljište na području Šargana i Tare koje je uredbom Vlade Srbije dobio na upravljanje Emir Kusturica.

Prvo je Vlada Srbije 2005. godine osnovala svoje preduzeće “Mokra gora d.o.o”, za direktora imenovala Emira Kusturicu i prirodnim dobrom proglasila oko četiri hiljade hektara.

Prošle godine, Vlada Mirka Cvetkovića odlučila je da proširi zemljište kojim će, kao prirodnim dobrom, upravljati Emir Kusturica na ukupno 11.000 hektara, od čega je više od šest hiljada hektara u privatnom vlasništvu.

Meštani tvrde da je Ustav prekršen i da je njihovo osnovno pravo na svojinu - ugroženo. Predstavnici vlasti tvrde da nisu uradili ništa na štetu građana.

“Kakva je to vlada koja godinu dana ne nađe za shodno, ili Ministarstvo ekologije, da dođe. Evo, ja ću vam pokazati, mi imamo pet hiljada potpisa koje smo predali Ustavnom sudu. Pored ovih pet hiljada, imamo još oko dve hiljade potpisa. Pa, vi ignorišete sedam hiljada potpisa. To je sedam hiljada glasača”, kaže Obren Bogosavljević, član odbora meštana sela Kremna, Bioska, Vrujci i Stapari.

“Zašto je to tako? Zašto je to stavljeno i koje smo mi radnje uradili prethodno za ovih 300 godina da smo upropastili prirodu? Da li smo je mi upropastili, ili smo je čuvali, ili hoćemo sad da je upropastimo, pa mora da se stavi pod zaštitu?”, pita se Vlade Moljković, član odbora meštana.

Emir Kusturica, reditelj i direktor parka prirode “Mokra gora” kaže da štiti inderese države, a ne svoje interese.

“Nisam ja u sukobu sa njima. Oni su u sukobu sa državom Srbijom, ja sam tu da štitim interese države Srbije. Vlada je odlučila da sa šest, poveća zaštitnu sredinu na 10 posto. Mene je stavila na jedno mesto gde je, po mnogo čemu, ogledno, ali ja sam tu da štitim interese Srbije”, tvrdi Emir Kusturica, reditelj i direktor parka prirode “Mokra gora”.

Vlada Srbije odlučila je da prirodnim dobrom kojim će upravljati Kusturica proglasi i 6.388 hektara privatnog vlasništva, i to bez ikakvih konsultacija sa vlastima u Užicu, na čijem se području nalazi to prirodno dobro.

“Po Zakonu o zaštiti prirode, čak i ovom novom koji je donet, nigde ne stoji da mi moramo da konsultujemo lokalnu samoupravu kada zaštićujemo određeno prirodno dobro”, kaže ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Oliver Dulić.

“Druga je stvar problem sa lokalnim stanovništvom, on se da rešiti kroz razgovore. Lokalno stanovništvo mora da shvati da mora da se uvede red”, rekao je on.

“Ja vam kažem, vi sad zaspite i ujutro se probudite i vaših 40 hektara ušlo u sastav parka prirode. A vi ni krivi ni dužni, postajete deo te mašinerije”, priča jedan od oštećenih meštana.
“Ovde se stvara laž da je meni data planina, ne uzimajući u obzir da je ovo jedno od 614 zaštićenih dobara, da ja ovde unutar jedanaest hiljada hektara imam svoju privatnu teritoriju, kao mnogu drugi, ali sam daleko od toga da imam stotine hektara, kao mnogi drugi”, tvrdi Emir Kusturica.

Napadnut službenik "Mokre gore"

Pripadnik nazorne službe parka "Mokra gora" Marko Resimić iz Kremana je u noći između 2. i 3. maja zadobio lake telesne povrede koje mu je bejzbol palicom naneo Vladimir Nikolić, takođe iz Kremana, saopštili su u preduzeću Park prirode "Mokra gora".

U vreme kada se desio incident, Resimić nije bio na dužnosti niti je nosio službenu uniformu.

Osim fizičkih povreda - pretrpeo je i uvrede i psovke kao pripadnik Službe nadzora, što je dodatno doprinelo da incident izazove zabrinutost, kako među pripadnicima Službe nadzora Parka prirode, tako i među stanovništvom Kremana i Mokre gore, stoji u saopštenju.

U saopštenju se traži od nadležnih organa da što pre utvrde sve okolnosti incidenta i preduzmu odgovarajuće pravne mere.

Na taj način, zaključuje se u saopštenju, ne samo da će vinovnici biti suočeni sa konsekvencama svog ponašanja u odnosu prema državi i njenim službenim licima, nego će tako ispoljena odlučnost države da štiti sopstvene interese imati i preventivni karakter.

Direktor: Prostorni plan u izradi

Republička agencija za prostorno planiranje će u junu predložiti nacrt prostorog plana Nacionalnog parka Tara i teritorije obuhvaćene Parkom prirode Šargan - Mokra Gora, izjavio je u Užicu Borislav Stojkov, direktor Agencije.

On je, posle sastanka sa meštanima Kremana, Bioske, Vrutaka i Stapara, najavio da će informisati Vladu o situaciji na prostoru Parka Prirode Mokra Gore, gde je tokom nedavnog četverodnevnog boravka, u razgovorima sa meštanima i stručnjacima, uočio mnoge negativne pojave na tom prostoru.

U Mokroj Gori se radi o sukobu privatnog i javnog interesa i taj problem mora da se reši, s tim da Vlada Srbije mora da bude jasna i izričita u zaštiti javnog interesa, rekao je Stojkov.
konrad

#75 Re: Emir Kusturica u NP „Sutjeska“

Post by konrad »

Dzaba vam prica. To je gotova stvar. Sve je odluceno.
Post Reply