Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
lolita_xx

#51 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolita_xx »

hm, mada zvuci smijesno ipak treba se upisati ono sto volis i za sta mislis da imas afiniteta...

za mene je medicina najljepsi i najzanimljiviji fakultet, stomatologija nije losa, farmacija, mada to nikad ne bih mogla studirati, previse je hemije.

sada ima dosta smjerova na pmf-u, recimo genetika je jako dobra i zanimljiva.
Amazonka27

#52 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Amazonka27 »

ja sam upisala sta sam voljela (zurnalistiku) i svaki dan zahvaljujem Bogu sto sam napustila taj fakultet :D i upisala ekonomiju :D
lolita_xx

#53 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolita_xx »

ja zurnalistiku i ne svrstavam u fakultete :D bez uvrede :D
MmeDeLafayette

#54 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by MmeDeLafayette »

evo ja sad sa ispita :) jos jedan sutra i gotova godina :)
(nije bolonja toliko strasna koliko neki studenti kazu) :D
samo pih... nama sa rokovima zagustili...ih - prosle sedmice bile zavrsne semestralne prvojere
a od ponedjeljka odmah junski rokovi :D al eto - stiglo se :)

a propos de Amazonka, i ja svaki dan Bogu zahvaljujem sto sam upisala romansku filologiju i sto nisam drugdje odlutala :)
latinalover

#55 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

uglavnom ,bolje vam je izbjegavajte ekonomiju ,pravo ,folozofiju...osim ako nemate zagarantovanu stelu ..ili ako volite nesto od toga...ak volite onda upisujte :D
i pustite se ovoga sto govore, da su inzinjeri jedina struka koja se zaposlajva, a za ostale nema posla..ima za sve...kad se potrudi...
hockey

#56 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by hockey »

kriminalistiku..ako volis radit bit ce vazda posla
MmeDeLafayette

#57 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by MmeDeLafayette »

eh kolega latinalover je upravu za ovo sto govori oko posla :)
ja sam tek zavrsila prvu godinu studija, a evo npr. zimus
negdje sam naletila na neki oglas za prevodilacku sluzbu gdje su trazili prevodioce za spanjolski i talijanski
i hajde, rekoh da pokusam bez obzira sto sam tek studentica te se prijavim za talijanski onak ne ocekujuci nista
kad nakon par dana eto ti ih kao probni intervju i simultano prevodjenje i odem i super
tako da sam par mjeseci tu bila i mogu samo reci da je svako iskustvo dobrodoslo :)
nevezano za struku, posla se moze naci ako se neko zaista za to i potrudi :)
latinalover

#58 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

hockey wrote:kriminalistiku..ako volis radit bit ce vazda posla
meni je nacelnik koji je to zavrsio rekao da je bolja ekonomija od kriminalistike....za krim. ne mozes nista puno raditi..
Luke Perry

#59 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Luke Perry »

U BiH je najbolje upisati medicinu. Najsigurnije radno mjesto. Vecina onih koji upise nesto drugo ce veci dio radnog vijeka provesti radeci nesto skroz deseto. :D
kili

#60 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by kili »

farmaciju!
hepek071

#61 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by hepek071 »

Pravni fakultet definitivno! U zemlji punoj lopova pravnici nikada neće ostati bez posla. Šta više već tokom studija imaćete priliku upoznati kapitalne primjerke i buduće klijente :thumbup: :bih:
MmeDeLafayette

#62 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by MmeDeLafayette »

e svaka cast pravu ali ja ne bih to dalje da komentiram :D :D :D
Emperor

#63 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Emperor »

a kako vam se čini FIT...
MmeDeLafayette

#64 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by MmeDeLafayette »

Emperor wrote:a kako vam se čini FIT...
u Mostaru, jel?
hidrant

#65 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by hidrant »

:lol:
cigo105

#66 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by cigo105 »

ejjj blackberry :-D ... Prvo, zelio bih nekoliko korisnih informacija od tebe ili bilo koga drugog ko je upucen u ovo :) ... Zelio bih upisati Elektrotehnicki fakultet u Sarajevu... Mnogi se slazu s tim da je to jedan od najtezih fakulteta... Po tvom iskustvu, da li je stvarno tako ? U kojoj mjeri ?
Fizika mi i nije bas jaca strana...ali matematika je ok...da li to ima mnogo veze sa nastavkom mog skolovanja na ETF-u ?
p.s. Zanima me, jos, koju si srednju skolu zavrsio ? Kakav si sa fizikom... :?: :?: :?: :?: :?: :?:
hidrant

#67 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by hidrant »

cigo105 wrote:ejjj blackberry :-D ... Prvo, zelio bih nekoliko korisnih informacija od tebe ili bilo koga drugog ko je upucen u ovo :) ... Zelio bih upisati Elektrotehnicki fakultet u Sarajevu... Mnogi se slazu s tim da je to jedan od najtezih fakulteta... Po tvom iskustvu, da li je stvarno tako ? U kojoj mjeri ?
Fizika mi i nije bas jaca strana...ali matematika je ok...da li to ima mnogo veze sa nastavkom mog skolovanja na ETF-u ?
p.s. Zanima me, jos, koju si srednju skolu zavrsio ? Kakav si sa fizikom... :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Kazu da su Fizika 1 i Fizika 2 najlaksi predmeti na prvoj godini ETF-a.
Sa matematikom si OK?
Sa matematikom niko nije OK. 8-)
latinalover

#68 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

sto se tice prava i ekonomije ,vec vam rekosmo ,da ako ne volite to i ne zanima vas, bjezte otale!

nek se javi neko sa FPN nek kaze svoje iskustvo sa faksom, da savjete ljudima dali da upisuju ili ne...sta je najbolje tamo ,najtrazenije pri zaposljavanju
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#69 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Pera Trta »

latinalover wrote:dajte ljudi, nek se javi neko sa FPN nek kaze svoje iskustvo sa faksom, da savjete ljudima dali da upisuju ili ne...

sto se tice prava i ekonomije ,vec vam rekosmo ,da ako ne volite to i ne zanima vas, bjezte otale! :D
Da ne upisuju. Ja nisam sa FPN-a, ali čisto sumnjam da postoji velika potražnja za žurnalistima, a pogotovo politolozima (kakva je to struka!). A ni socijalni rad nije kakva perspektiva.
Dakle, ako misle ozbiljno studirati nešto u čemu će moći napredovati, raditi u struci i kvalitetno od toga živjeti, prekrižiti ovaj fakultet. Ja i ne vidim potrebu za njim.
cyprus

#70 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by cyprus »

Amazonka27 wrote:ja sam upisala sta sam voljela (zurnalistiku) i svaki dan zahvaljujem Bogu sto sam napustila taj fakultet :D i upisala ekonomiju :D
Ja radije ne bih studiro nego studiro ekonomiju :D
_Dame_

#71 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by _Dame_ »

Ima li iko da studira prehrambene tehnologije na poljoprivrednom fakultetu? Kakva su iskustva?
latinalover

#72 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

Pera Trta wrote:
latinalover wrote:dajte ljudi, nek se javi neko sa FPN nek kaze svoje iskustvo sa faksom, da savjete ljudima dali da upisuju ili ne...

sto se tice prava i ekonomije ,vec vam rekosmo ,da ako ne volite to i ne zanima vas, bjezte otale! :D
Da ne upisuju. Ja nisam sa FPN-a, ali čisto sumnjam da postoji velika potražnja za žurnalistima, a pogotovo politolozima (kakva je to struka!). A ni socijalni rad nije kakva perspektiva.
Dakle, ako misle ozbiljno studirati nešto u čemu će moći napredovati, raditi u struci i kvalitetno od toga živjeti, prekrižiti ovaj fakultet. Ja i ne vidim potrebu za njim.
zar nije politologija najbolji smjer na FPN, i najtrazeniji?
kox

#73 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by kox »

Sasvim OK fakultet.
Generalno, najbolje je upisati ono sto volite, tj. prema cemu imate sklonosti.
ProS

#74 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by ProS »

savjet maturantima je da uce na greskama nekih ovdje :-D
moja najveca greska je sto se nisam dohvatio nekog spiska naziva svih institucija visokog obrazovanja na podrucju federacije,barem :P niti imo uvid u stipendije (ne misliti o njima ko o bauku,jer kad se pocne studirati ovdje uvidis da je ovdje najteze ba :D )
i sve to skupit,pa pogledat sve opcije,pa poredat po kriterijima zanimljivost,mogucnosti.. :-)

nesto manja grska je bila nedozrelost i neshvatanje obrazovanje u cilju unapredjenja svoje mentalne i egzistenzijske kvalitete :shock: ali mislim da to sustigne svakoga :shock: :-x
Jed1217

#75 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Jed1217 »

Meni je vrijeme da razmišljam o upisu...
Pisala sam na jednoj drugoj temi da me jako interesuje logopedija,ali izgleda da taj fakultet ne postoji u Sa već samo u Tuzli.
To mi je želja,ali ne znam koliko to moji roditelji mogu finansijski podnijet.
Ražmišljala sam i o pravu,ali evo ovdje ga svi nakudiste. :D
Onda sam došla i na ideju prehrambene tehnologije ili hortikulture iako sam prilično tanka sa matematikom i fizikom (hemija mi i nije tako strašna).
Zadeverala me pravo ova tema iako imam još čitavu godinu za razmišljat :roll:

De sad mi recite šta pametno :-D
Post Reply