Kutiljerov plan za BiH: 12 godina poslije

margareta

Post by margareta »

nedajem
Jos da se "konektam" !

Ne . Hvala . Ja se obicno konektiram ili konektujem.

Nikada se nisam konektala.

Patriotska ligo moj suprug je bio u toj borackoj populaciji prije marta '92.god.

Aliju NIKO ne napada SAMO oni koji postiraju teme provokativnoga sadrzaja.

Ako je istina da si iz Patriotske Lige onda MORASH znati da smo MI TITO 'nostalgicari' , uprosteno receno potpuno na pravome putu.

Nije upitan samo TITO nego je upitna BiH sa TRI tora, TRI predsjednika, TRI dominantne ETNICKE cjeline TRI religije i sva ova rasTROJENA Bh. za koju se prozivjela kataklizma.
Engram::X

Post by Engram::X »

margareta wrote: Patriotska ligo moj suprug je bio u toj borackoj populaciji prije marta '92.god.
JNA cipelico nije patriotska :oops:

moram li ja uvijek tumaciti elementarne pojmove :evil:
margareta

Post by margareta »

Engram::X wrote:
margareta wrote: Patriotska ligo moj suprug je bio u toj borackoj populaciji prije marta '92.god.
JNA cipelico nije patriotska :oops:

moram li ja uvijek tumaciti elementarne pojmove :evil:
"ENGRAME::X"-u moj suprug NIKADA nije bio u JNA ! Otkud si iskopao taj yakljucak ? Iy svoje bolesne maste ?
Ne spominji ga TI vise nikada.On je daleko iznad tvoga moralnoga nivoa.
Isto kao i ja. Lupetaj svoju politicku patologiju kompatibilnu tvojim idejama ali i morbidnoj praxi.
Pitala sam te za text tvoje himne i moje , gdje je ? Ni elementarne vrijednosti NECEMO da imamo zahvaljujuci takvima poput tebe.
KraljTvrtkoII

Post by KraljTvrtkoII »

Uzrok stradanja Bosnjaka u protekla dva vijeka je ideja kreiranja velike Srbije, po principima navedenim u Garasaninovom Nacertaniju. Tu doslovno pise (1844):

"Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri."

Ova recenica je u kontekstu sirenja Srbije na zapada, sa planom aneksije BiH. Ova recenica dosto govori o realnom stanju stvari, koje je tada bilo na snazi. Prvo i tadasnja zvanicna Srbija (1844) priznaje da su Bosnjaci nacija ( a BiH drzava). I drugo ta nacija nije bila omedjena vjerom, vec se ispravno smatrala kao drzavotvorna nacija, koja je kroz historiju uspjela ocuvati svoju drzavu (istocno vjeroispovjedanje Bosnjaci i katolicki Bosnjaci).

Znamo kako su ovi Bosnjaci, kroz akcije agenata Srbije i Hrvatske postali Srbi i Hrvati.

Sta se iz ovoga moze nauciti? Bosnjaci u stvarnosti nisu vjerska grupa, cija vjera je samo Islam, vec je to drzavotvorni narod (demos), koji je cuvao svoju drzavu od 12 vijeka na ovamo. Drugo, automatski proizilazi da je imputirano ime Musliman za bajagi naciju podvala u cilju zatiranja bilo kakvih korjena o postojanju Bosnjacke nacije. Prihvatanje ove podvale je izdaja i Bosnjacke nacije i bosanske drzave, a protagonisti ove podvale izdajnici.

Sada sami zkljucite, ko su bili i ko su sada protagonisti ove podvale i u Bosni i u CG.

danas velika Srbija je vojno slomljena akcijama ABiH, te odbrambenim ratom u Hrvatskoj i pobunom na Kosovu. Nazalost nije pobjedjena politicki. Danas politicki velika Srbija je dobila potpisom Alije Izetbegovica pola BiH, gdje je cetnicka vlast neprikosnovena. Oni cak uspjevaju da oduzmu drzavljanstvo prognanim Bosnjacima, maknu ih sa birackih spiskova, tretiraju kao gradajane drugog reda.

Ovo je ona ista prica o Spartanskom kralju Leonidi, koji je uspjvao odbraniti Grcku od Persijske invazije kod Termopolisa sa samo 300 svojih ratnika. Perzijanci nisu imali sansu proci kroz taj klanac. Ali, pojavio se jeda izdajnik, koji im je pokazao put u zaledje spartanske vojske. zahvaljujuci ovom izdajniku, svi spartanci su pobijeni, a Grcka na kratko okupirana.

S toga, ne treba se nadati oslobadjanju i ocuvanju bosanske drzave dok god se ne obracunamo sa zdajnicima Republike BiH. kao sto smo vidjeli cak i vojno dobijene bitke bivaju ponistene potezom pera jednog veleizdajnika. A takvih je puna Bosna.
Boske

Post by Boske »

Ukratko, pa i za vrijeme rata je jasno bilo da je Alija napravio katastrofalne greske a kamoli danas. Za to ne treba biti general poslije bitke.

Alija je onako simpatican bio covjek. Ne mislim da je bio generalno zlih namjera. Ja sam mu halalio sve greske, nek mu je rahmet. Odajem mu priznanje sto je uvidio na kraju svoga zivota da se nagrijesio i priznao indirektno svoje ocite greske.

Kao drzavnik i politicar je bio promasaj. Krenuo je u rat, a nije bio spreman. Lazno se zalagao za Bosnu, a u stvari je htio stvoriti Bosnjacku republiku. A vjerovatno ni sam nije znao sta hoce. Kad god je htio vise, dobijao je samo manje. Mijenjao je misljenja preko noci. Stvorio je podanicku stranku, okruzio se obicnom bagrom (cast izuzecima). Dozvolio je da se po Bosni bez ikakvih razloga vrsljaju mudzahedinski teroristi koji nam nisu trebali - znali smo se mi i sami boriti.

Naravno da je Kutiljerov plan bio plan podjele Bosne i da kao takvav ima nesto smrdljivo u sebi. A majku mu sta je Dejton, samo gora varijanta tog istog plana????? Po kojoj osnovi onda "pametnom" Aliji je valjao Dejton, a nije valjao Kutiljerov plan????

U cemu je fol?????

Zato sto je bio obicni luzer.

Dok ovaj koji je postavio temu naravno boluje do neke mjere nacionalizmom, to nikako ne znaci da nije imao dobru opservaciju.

Istina se ne moze ponistiti patriotiskim parolama i pricom o "drzavotvornosti SDA" i ostalim nebulozama.

Da budem iskren, osim sto je rekao Milosevicu NE, ne znam sta je to pametno ili ispravno Alija ucinio za svih godina njegove vlasti.

Ja ga iskreno zalim.
violentjack

Post by violentjack »

SRBI NISU NISTA POTPISALI ILI PRIHVATILI..KOD NJIH JE TO NEDOSTATAK ..........

Cak I Z-4 plan su odbili..kod njih samo sila radi
DiplomataSaSela

#57 s

Post by DiplomataSaSela »

A jeli mislte da ne bi bilo rata da Alija nije povuko potpis.I da bi slobo i franjo rekli"o.k.sad necemo ratovat ima plan"I jel mislite da su se srbi spremali tolike godine da bi dobili nekoliko kantona po Bosni(citaj planina).Ja ne mislim.Znamo svi sta su htjeli,sta hoce jos uvijek i sta ce uvijek htjeti.I mislim da je rat bio neizbjezan.Sjetite se samo koliko je vojske i oruzja prreselilo iz Slovenije i Hrvatske.I sve po bosanskim kasarnama i mislite da je to tako moglo ostati. Znamo da nije.O istoriji da ne pricam.
A o Aliji i Alijinim greskama koje svi znamo da je pravio sudice buduca vremena.Ali u onom haosu ne mislim da bi se neko bolje snasao.Grijesili bi svi.A nije se sve ni pitao.Sjetite se Akashija.Galija.Majora,raznih lordova i ostale bjelosvjetske bagre koja nam je krojila sudbinu i sa kojima je morao pregovarati.A svi su bili protiv njega i nas..A kakvu je Bosnu zelio to samo on zna.Al ipak ne mislim da je neka kultura i odgoj pljuvati po mrtvom covjeku.
U svakom slucaju rahmet mu dusi
margareta

#58 Re: s

Post by margareta »

:) :roll: covjek je covjeku najveci vuk :roll: :)
Last edited by margareta on 25/10/2004 16:15, edited 1 time in total.
Matej

Post by Matej »

Par bitnih fakata. Hrvati su prihvaćali svaki plan koji je bio ponuđen , znači Vance Owenov, Coutileirov , plan kontaktne skupine. jedini koji su povlačili potpise bili su Srbi ili Bošnjaci.

Druga stvar. Ni jedan plan od svih do sada nije tako dobar za Srbe i loš za Bošnjake kao Daytonski.

Prema tome Alija je potpisao Dayton kao kapitulaciju jer svaki plan od ranije davao je manje ovlasti Srbima i veće ovlasti državi BIH. Pa ironija je da je ono za šta se sada zalažu Bošnjaci i Hrvati (kantonizacija, regionalizacija) jedan od nekadašnjih planova za BIH.

Tko to danas od Bošnjačkih političara ne bi potpisao bilo koji od tih planova ponajviše plan kontaktne skupine + 250.000 bošnjaka više - Srebrenica?

Naravno da se zajebo!

Nikome nije valjao Alija kolko je Srbima valjao a Bošnjaci će ga moći ocjeniti tek sa povijesne distance isto kao i mi Tuđmana. Jestr da je Franjo bio diktator al jeli valjao Hrvatskoj? Naravno da jest.

Bi li vama bilo lošije da je Alija bio malo više diktator a da je valjao Bošnjacima?

Glede SDA , neoboriva je teza da su tijekom cijelog rata SDA-ovci trgovali teritorijima isto kao HDZ i SDS i cijelo vrijeme radili na stvaranju trećeg entiteta. Prema tome....

Svaki od ranijih planova garantirao je stabilnost za bih jer su kantoni bili međusobno nepovezani tako da bi narodi bili ipak prisiljeni na suživot jer ne bi bilo načina recimo da se Srbi pripoje. Zašto je ALija pristao na plan koji će vječno destabilizirati BIH s obzirom da će stalno postojati težnje rep.Srpske da se pripoji Srbiji. ??? Stvarno ne kontam otkud mu toliki rejting među Bošnjacima kada ga mnogi bošnjački intelektualci osporavaju.
seas of cheese

#60 Re: Kutiljerov plan za BiH: 12 godina poslije

Post by seas of cheese »

JLZ wrote:Politika mi nije jača strana, ali matematika jeste:

Nije moje da se bavim bošnjačkim problemima, ali pogledajte koliko vas je unesrećila SDA.

1992. je Alija potpisao Kutiljerov plan koji je sprečavao rat, a BiH bi bila podijeljena na etničke kantone sa manjim ovlastima nego današnji kantoni u Federaciji. Znači, ne bi postojali entiteti, pa samim time ni RS.

Povlačenjem već stavljenog potpisa na Kutiljerov plan, Alija je ''napravio'' današnju BiH: podijeljenu na entitete, a jedan od entiteta čak na 10 kantona! Plus, između 150.000 i 200.000 Bošnjaka je poginulo!

Ja da sam Bošnjak nikada ne bih glasao za SDA. Šta više, optužio bih je za saučesništvo za zločin nad sopstvenim narodom! Alija je trebao znati da će u ratu najviše nadrljati Bošnjaci kao najslabiji narod na Balkanu, a pošto je sjedio sa SDS-om i HDZ BiH-om u vlasti, nije se mogao vaditi da ''nije znao'' da će povlačenjem potpisa sa Kutiljertovog plana taj plan propasti i izbiti rat!

Alija je bio ili dobro glup čovjek, ili gladan dominacije i lične slave kao ''oca nacije'' (a istorija nam kazuje da se ''otac nacije'' najlakše postaje na tragediji sopstvenog naroda), ili islamski fanatik, ili srpski špijun (čuo sam čak i takvu verziju).

Bošnjaci, šta vi mislite o tome?
kao prvo bio je glup. mozda je znao kuran napamet, ali je bio glup za politiku, nepragmatican, nerealan. kao drugo bio je neprincipjelan, mjenjao je misljenje non stop, lagao, nije znao sta da radi, sve na stetu vlastitog naroda.

trece i najgore, izabrao je da legitimizira svoje poteze kroz dvije temeljne lazi i prevare.

prva je teorija namjere genocida, po toj teoriji koja se plasira od zavrsetka rata muslimani nisu najebali jer su se odlucili odvojiti od yu, vec zato i samo zato sto su muslimani?!?! ( :o :o ).

druga stvar slijedi logicki, kad ih je u to ubjedio onda je znao da ne vise nije politicki odgovoran - svaki zlocin djelo je cetnika koji su odgovorni za cijelu situaciju. u ovu je teoriju ubjedjena vecina muslimanskog pucanstva koja ne kontaju da je alija imao izbor i interes da sarajevo drzi zatvoreno, u nemogucoj misiji, ne praveci kompromis cak ni u opsadi, a to sve da bi sto vise ljudi izginulo i muslimani ispali zrtve.
H2SO4

Post by H2SO4 »

Matej:
"Nikome nije valjao Alija kolko je Srbima valjao a Bošnjaci će ga moći ocjeniti tek sa povijesne distance isto kao i mi Tuđmana. Jestr da je Franjo bio diktator al jeli valjao Hrvatskoj? Naravno da jest.

Bi li vama bilo lošije da je Alija bio malo više diktator a da je valjao Bošnjacima? "

NE ULAZECI U OSTALE GLUPOSTI KOJE PISETE KRATKO BI SE OSVRNUO NA PAR NAJVECIH GLUPOSTI.

DA VAM NIJE BILO FRANJE DO SADA BI HRVATSKA BILA U EU ZAJEDNO SA OSTALIM REPUBLIKAMA BIVSE SFRJ.OVAKO DZABE STE SE KURCILI I RATOVALI OPET CE TE ZAJEDNO UCI SA SRBIJOM ,BIH I OSTALIM.

I STA BI?NISTA POJEO VUK MAGARCA,TUDJMAN SE OBOGATIO I SEBE I FAMILIJU A VI GA ONAKO KOLEKTIVNO ISPUSILI ZAJEDNO SA NAMA.

A DA JE ALIJA BIO MALO VISE DIKTATOR?

COVJEK JE BIO I OSTAO DEMOKRATA,KAKO TO NE SHVACAS,A PROTIV GENA SE NE MOZE...

:lol:
Edin H.

Post by Edin H. »

Nisam glasao niti za HDZ, SDS ili SDA, a i nemam namjeru ni u buducnosti. Zaboravlja se cinjenica da je u to doba kod Srba bila na vlasti jedna kriminalna, fasistoidna struktura ljudi koja se osjecala previse vojno premocnom (zbog oruzja JNA) da bi ispostovali bilo kakav plan koji bi garantovao ljudska prava za sve narode. Pa bilo je i poslije raznih dogovora i pregovora (pa su cak i Vozda naljutili), ali je svakome bilo jasno sta su oni htjeli. Nazalost bez djelomicnog vojnog poraza srpske vojske nije bilo sansi ni za kakav dogovor, pa ni taj krnjavi Dayton Peace Agreement koji je donio kakav, takav mir sto je ipak najvaznije!
margareta

#63 Re: s

Post by margareta »

:-) :roll: kako bih voljela biti dobra politicarka ali niko mene pita :-) :roll: :)
Last edited by margareta on 25/10/2004 16:29, edited 1 time in total.
margareta

#64 Re: s

Post by margareta »

:) religijE i drzavnost moraju biti razdvojene :roll: :)
Last edited by margareta on 25/10/2004 16:51, edited 1 time in total.
JLZ

Post by JLZ »

Edin H. wrote:Nisam glasao niti za HDZ, SDS ili SDA, a i nemam namjeru ni u buducnosti. Zaboravlja se cinjenica da je u to doba kod Srba bila na vlasti jedna kriminalna, fasistoidna struktura ljudi koja se osjecala previse vojno premocnom (zbog oruzja JNA) da bi ispostovali bilo kakav plan koji bi garantovao ljudska prava za sve narode. Pa bilo je i poslije raznih dogovora i pregovora (pa su cak i Vozda naljutili), ali je svakome bilo jasno sta su oni htjeli. Nazalost bez djelomicnog vojnog poraza srpske vojske nije bilo sansi ni za kakav dogovor, pa ni taj krnjavi Dayton Peace Agreement koji je donio kakav, takav mir sto je ipak najvaznije!
Da Alija nije povukao potpis, odmah su prema Kutiljerovom planu trebale biti rasporedjene medjunarodne preventivne snage, poput onih u Makedoniji, tako da ti ta prica o upotrebi JNA od strane Milosevica "ne pije vodu". Da se razumijemo, i ja mislim da je Milosevic kreten i da se ne bi ustrucavao upotrebe oruzja zato sto bi se naglo "prodobrio", vec zato sto bi mu NATO disao za vratom!
A njemu je inace najvaznija bila licna vlast (od cega nazalost pate mnogi iz Crne Gore, a i on je odatle), te je ne bi gubio suprotstavljajuci se medjunarodnim snagama. Naposljetku, da je Kutiljerov plan bio postovan i od Alije, na kojoj platformi bi neko mogao "napaliti" Srbe na rat? A onako su srpske vodje napalile Srbe na rat pod legitimitetom etnicke majorizacije i ugrozenosti, sa sjecanjima kako su Srbi prosli u II Svjetskom ratu kad su im drugi "kapu krojili"...
margareta

#66 Re: s

Post by margareta »

citat:
"DiplomataSaSela"A jeli mislte da ne bi bilo rata da Alija nije povuko potpis.I da bi slobo i franjo rekli"o.k.sad necemo ratovat ima plan"I jel mislite da su se srbi spremali tolike godine da bi dobili nekoliko kantona po Bosni(citaj planina).Ja ne mislim.Znamo svi sta su htjeli,sta hoce jos uvijek i sta ce uvijek htjeti.I mislim da je rat bio neizbjezan.Sjetite se samo koliko je vojske i oruzja prreselilo iz Slovenije i Hrvatske.I sve po bosanskim kasarnama i mislite da je to tako moglo ostati. Znamo da nije.O istoriji da ne pricam.
A o Aliji i Alijinim greskama koje svi znamo da je pravio sudice buduca vremena.Ali u onom haosu ne mislim da bi se neko bolje snasao.Grijesili bi svi.A nije se sve ni pitao.Sjetite se Akashija.Galija.Majora,raznih lordova i ostale bjelosvjetske bagre koja nam je krojila sudbinu i sa kojima je morao pregovarati.A svi su bili protiv njega i nas..A kakvu je Bosnu zelio to samo on zna.Al ipak ne mislim da je neka kultura i odgoj pljuvati po mrtvom covjeku.
U svakom slucaju rahmet mu dusi
"DiplomatoSaSela"

Nista novo nisi rekao.Sve se znalo BAREM ranih '80.god.Po Franji i ranih '70.god. a po Milosevicu '80. i neke....
Samo nesto si preskocio - jesmo li dezinformirani da Alija nije bio spreman za rat i da cak nije znao sta se sprema od nasih susjeda ?
Odgovor znamo i sam si potvrdio da jeste.
Najbitnije pitanje je da li se rat ipak mogao izbjeci ? Da su Bh.Katolici i Bh. Muslimani to zeljeli mogao se izbjeci rat.
Samo bez referenduma kom se katolicki i muslimanski narod demoratski izjasnio za samostalnost BiH tj. za otcjepljenje od "krnje" Jugoslavije.
Ostankom u Jugoslaviji prijetila je RELIGIJSKA tj. etnicka asimilacija Muslimanskog i Katolickog naroda u Jugoslaviji tj. u Pravoslavju.
Desio bi se proces iseljavanja jednoga dijela katolika i muslimana ili identitetska i religijska asimilacija.
Znaci dvije KATASTROFE bi dva Bh. naroda prezivjela !?
Samo jedno bi se izbjeglo - krvoprolica - stradanja u trajanju od 3,5 god.sa stravicnim posljedicama i upitno bi bilo entitetsko postojanje BiH.
Iz procesa koje smo 'prosli' dobili smo zemlju koja nema osnovne atribute drzavnosti sa potpunim rasulom svih elementarnih drzavotvornih sistema, bez kvalitetnog zakonodavno - pravnoga ustroja.
Kako definirati jednu malu zemlju sa dva entiteta, tri predsjednika, tri konstitutivna naroda i tri etnicke cjeline a da se nigdje ne spominje 'konstitutivnost' ostalih ?
Od potpisivanja Daytona do danas ostalo je mnogo nedefiniranih zakona
i elemenata koji drzavu cine drzavom.
Niko nista ne cini na jacanju drzave u ekonomskom razvoju kao ni u suzbijanju kriminala, korupcije, zastite ljudskih prava i sloboda po svim
civilizacijskim i drustvenim normama.
Narodi Bh. moraju traziti 'krivca' i to svaki za svoga predsjednika, sto je normalna reakcija na sve patnje i stradanja.

Narodna 'nekultura' u odnosu na lik i djelo Alije Izetbegovica je normalna reakcija na frustracije i nezadovoljstvo nagomilavano godinama, radi zivota u nenormalnim uvjetima u XXI stoljecu.

Svjesno sam izostavila 'eventualnu' ili 'hipoteticku' odgovornost vladajuce stranke SDA ciji clanovi sami provociraju negativne naboje
egzibionisticki isticuci ime Alije Izetbegovica.

Isto tako sam namjerno izostavila svoje jos u potpunosti nedefinirano misljenje o Aliji Izetbegovicu te uzroke i posljedice i 'tezinu' njegove odgovornosti.

Sigurno da postoje svjedoci istine ali sama sam uglavnom da se ne osvrcemo u krvavu proslost nego da cinimo sve za zajednicki zdrav i normalan zivot.
Medjutim kad pojedinci krenu sa extremnim isticanjem bosnjastva, religije
i zornog prezentiranja SDA kao nosioca svih vrijednosti BiH od nastanka do danas onda se svakome normalnom nametne pitanje - ko je KRIV za ovakvu BiH. Nije kriv narod a osobito ne borci sto im se imputira da je samo SDA nosioc stvaranja i odbrane BiH.

Samo mali broj pripadnika boracke populacije su clanovi SDA a o poginulima da i ne govorim.

Licno sam ubijedjenja da 'glasnogovornici' blago receno nisu dobronamjernici, kao sto sam sigurna da su slicne 'patriote' na djenazi nanijeli stetu i rusenje ugleda Alije Izetbegovica na posljednjem ispracaju koji je bio popracen nekulturnim povicima i nepotrebnom galamom , umjesto dostojanstvene - kulturne tisine.
Isti 'dobronamjernici' slicne aktivnosti ne propustaju na najmanje prilicnim mjestima i na ruzan nacin. Takvim ponasanjem postizu samo kontraefekat od onoga koji je u interesu SDA.
Aliju ne propustaju iz zargona bezobzirno a radi kvazi-patriotizma i licnih poena u stranci a samim tim i u drzavi. Sve je to profit a prave emocije se se barem religijski ne izrazavaju burno bez velikih razloga.
Ti koji nas tjeraju u najblizu krvavu istoriju zapravo nas tjeraju u vrijeme koje nazivaju diktaturom."Diktatura" dobije sasvim druge 'boje' i provocira najljepsa sjecanja na Titovo doba.
Stjerani prisilom da zlo 'vidimo' kao dobro , trazimo slicnosti i utociste u SDP-u kao trenutno jedinoj alternativi krvavom ZLU koje su nam prejudicirani trojni nacionalizmi i etnicke diobe donijele.

Ne znam koliko sam bila konfuzna il' jasna jer dok sam pisala imala sam smetnje u koncentraciji zbog 'prometa' kroz kucu.
Pisala sam sa prekidima ali sa dobrim namjerama.

PS.Ne volim da mi bilo ko i bilo za sto prijeti ili pokusava strahom iznuditi postovanje.Niko to 'ne voli' pa ni ja.
Rahmet mu dusi.

ZDRAVO :)
Matej

Post by Matej »

H2SO4 wrote:Matej:
"Nikome nije valjao Alija kolko je Srbima valjao a Bošnjaci će ga moći ocjeniti tek sa povijesne distance isto kao i mi Tuđmana. Jestr da je Franjo bio diktator al jeli valjao Hrvatskoj? Naravno da jest.

Bi li vama bilo lošije da je Alija bio malo više diktator a da je valjao Bošnjacima? "

NE ULAZECI U OSTALE GLUPOSTI KOJE PISETE KRATKO BI SE OSVRNUO NA PAR NAJVECIH GLUPOSTI.

DA VAM NIJE BILO FRANJE DO SADA BI HRVATSKA BILA U EU ZAJEDNO SA OSTALIM REPUBLIKAMA BIVSE SFRJ.OVAKO DZABE STE SE KURCILI I RATOVALI OPET CE TE ZAJEDNO UCI SA SRBIJOM ,BIH I OSTALIM.

I STA BI?NISTA POJEO VUK MAGARCA,TUDJMAN SE OBOGATIO I SEBE I FAMILIJU A VI GA ONAKO KOLEKTIVNO ISPUSILI ZAJEDNO SA NAMA.

A DA JE ALIJA BIO MALO VISE DIKTATOR?

COVJEK JE BIO I OSTAO DEMOKRATA,KAKO TO NE SHVACAS,A PROTIV GENA SE NE MOZE...

:lol:

Malo si zabrijao . Tebi je EU očito ideal i misliš da ulaskom u EU prestaju sve naše brige! Pod Tuđmanom hrvatski narod dobiva svoju državu što znači mnogo ne samo za Hrvate u Hrvatskoj nego i za nas Hrvate čija je domovina BIH a druga domovina Hrvatska.
Je li Tuđman dozvolio hrvatsku Srebrenicu? Nije.
Jeli palo 250.000 Hrvata od Srba? Nije.

Usporedi sada sa tvojim demokratom Alijom!

Mesić je recimo demokrata. Da je nedaj bože on bio na čelu Hrvatske u Tuđmanovo vrijeme i Hrvatska bi isto kao danas BIH imala svoju rep.Srpsku. Franc je to jednostavno zgazio.

Prouči malo povijest ratovanja pa mi javi tko je to usred rata i napada na vlast dovodio neke kvazimirotvorce???

Churchil, De Gaul, Tito, bili su veliki ratni pobjednici. Usporedi malo njihov psihološki profil sa Fenjinim i Alijinim!

ALija je bi beba! Krivi idealist u krivo vrijeme na krivome mjestu vodio jedan narod. Ubuduće pazite koga birate!

Nama je Franc itekako valjao samo je tužno da ti to ne shvaćaš a dugo će ti još vremena trebati da shvatiš koliko vama Alija nije.

Ne treba predsjednik biti šarmer . On treba što bolje raditi u interesima svog naroda. Koja je Alijina zasluga? Navedi mi jednu pliz? Jel možda demokratizacija Bošnjaka? :(
manijak1

Post by manijak1 »

Mesić je recimo demokrata. Da je nedaj bože on bio na čelu Hrvatske u Tuđmanovo vrijeme i Hrvatska bi isto kao danas BIH imala svoju rep.Srpsku. Franc je to jednostavno zgazio.
Mesić bi učinio isto sa Krajinom ali ne bi bilo potrebe za sporazumom u Washingtonu :D jer ne bi bilo sukoba.Uostalom znamo zašto je ubijen Blaž Kraljević.
Matej

Post by Matej »

varaš se, slažem se da ne bi bilo sukoba sa Bošnjacima da je Mesić bio glavni al on nikada ne bi imao muda krenuti na Oluju. Franc bi to i opet učinio i uz sigurnu kartu za Haag.Mesić ima petlju samo u mirnim okolnostima . Kad zagusti povlači se. Pička. :-)
magnifico

Post by magnifico »

jel istina da je mesic najveci zivi dokaz darvinove teorije :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

Pa kada se pička povukla sa mjesta potpredsjednika RH ????? :D :D :D :D
Upravo poslije sastanka na Brionima/Brijunima :D nakon prvog sukoba ARBiH i HVO-a, 93 .
Bez operacija Zima 94 i Ljeto 95 ne bi bilo ni "Bljeska" ni "Oluje". Za tvoju informaciju Washingtonski sporazum je ustanovljen u februaru/veljači 94 a potpisan u martu/ožujku 94.
Last edited by manijak1 on 25/10/2004 18:09, edited 1 time in total.
magnifico

Post by magnifico »

Washingtonski sporazum je cista kapitulacija :oops:
i jedne i druge strane, nekako previse pickasto :(
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D Koji zamalo da uzrokuje vojnu kapitulaciju agresora na BiH :D ali Ameri ne dadoše :D .
Last edited by manijak1 on 25/10/2004 18:06, edited 1 time in total.
Matej

Post by Matej »

manijak1 wrote:Pa kada se pička povukla sa mjesta potpredsjednika RH ????? :D :D :D :D
Upravo poslije sastanka na Brionima/Brijunima :D nakon prvog sukoba ARBiH i HVO-a, 93 .
Bez operacija Zima 94 i Ljeto 95 ne bi bilo ni "Bljeska" ni "Oluje". Za tvoju informaciju Washingtonski sporazum je ustanovljen u februaru/veljači 94 a potpisan u martu/ožujku 94.[/b]
[/quote]

to samo potvrđuje ono što sam rekao, da nije odstupio tada odstupio bi pred oluju. Pička bolan! :-)
magnifico

Post by magnifico »

manijak1 wrote::D :D Koji zamalo da uzrokuje vojnu kapitulaciju agresora na BiH :D ali Ameri ne dadoše :D .
da to sve nije bilo toliko pickasto, isli bi vi do kraja, ali za to treba imat petlju :(
samo sa americkom avijacijom i logistickom podrskom, sve gazija do gazije :lol:
a kad su oni okrenuli ledja, odma potpisuj primirje i dijeli zemlju :oops: :zzzz:

e zbog tog pickastog udruzivanja i vezivanja zastava, trebamo se razdruziti,
bilo bi posteno, izgubili ste nase povjerenje :(
Post Reply