Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hunkar

#51 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by Hunkar »

medisa wrote:
Hunkar wrote:
medisa wrote:Iz svega izloženog zaključujem:TO NIJE STIGLO iz Ministarstva.To je "greška" učitelja koji nisu na vrijeme upozorili djecu da ne pišu u knjige.Pa sad samoinicijativno traže od roditelja da isprave njihovu"grešku".Ako roditelji odbiju i dignu halabuku oni će lijepo reći Ministarstvu da su upozorili roditelje da se ne smije pisati u knjige(moj Bože!).
U našoj državi se takmiče ko će biti luđi i ko će donijeti gluplju odluku...
Može li gore u ovoj državi?
Dali su nam knjige,koje djeca ne smiju koristiti.
U našoj školi to nije traženo.Mi samo vraćamo čiste knjige.Upravo smo spremili knjige s obaveznim imenom na vrećici.Mi smo bili strogo upozoreni na pravila ponašanja prema knjigama(zločin prema djeci).Sve me ovo užasno nervira....
ja mislim da to nije greska. nego da su pokusali izmusti od roditelja 50KM.

a obje skole na grbavici. knjizara tamo jedna :) onako lijepa ...
Ne smijem ni pomisliti da je to istina.Ali,ne može me više ništa iznenaditi... :bih:
ne smijem ni ja ... ali u bosni te nista ne smije iznenaditi ... nista ... sutra kad bih vidio vojnike sjeverne koreje kako ratuju sa eskimima po carsiji ne bih se zacudio ... :D
Robijasica

#52 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by Robijasica »

medisa wrote:
Loulou wrote:
medisa wrote:Iz svega izloženog zaključujem:TO NIJE STIGLO iz Ministarstva.To je "greška" učitelja koji nisu na vrijeme upozorili djecu da ne pišu u knjige.Pa sad samoinicijativno traže od roditelja da isprave njihovu"grešku".Ako roditelji odbiju i dignu halabuku oni će lijepo reći Ministarstvu da su upozorili roditelje da se ne smije pisati u knjige(moj Bože!).
U našoj državi se takmiče ko će biti luđi i ko će donijeti gluplju odluku...
Može li gore u ovoj državi?
Dali su nam knjige,koje djeca ne smiju koristiti.
U našoj školi to nije traženo.Mi samo vraćamo čiste knjige.Upravo smo spremili knjige s obaveznim imenom na vrećici.Mi smo bili strogo upozoreni na pravila ponašanja prema knjigama(zločin prema djeci).Sve me ovo užasno nervira....
O kakvom se zločinu prema djeci radi u vezi s upozorenjem na pravilno korištenje knjiga?

Ako su knjige dobili besplatno, ako se zna da trebaju poslužiti sljedećim generacijama, ako se daju jasne upute da se po knjigama ne piše, crta.... Gdje je problem ako oni koji se istih nisu pridržavali moraju platiti?
Ni u vrijeme mog osnovnoškolskog obrazovanja knjige nisu bile besplatne. Kad se samo sjetim: Početnica 1, Početnica 2.... toliko je toga bilo. Opet, moje su knjige mogle poslužiti sljedećoj generaciji jer su bile gotovo nove. Prva stvar kojoj su me roditelji podučili je bilo: nema pisanja i šaranja po knjigama. I završih ja školovanje.

Ima, u cijeloj stvari (ne kazem da je pravilo i da je primjenljivo na svaki slučaj ponaosob) roditeljskog nemara: "Hajd' boga ti, dijete je..."
Svi smo mi bili djeca.

Ovo ni u kom slučaju ne znači da opravdavam samovoljne postupke pojedinih škola, odn. njihovih uposlenih.
Kako nije zločin?????Ako su napravili takve knjige u kojima su zadaci koji su zadani da se rješavaju u knjigama,a gle čuda djeca ne smiju ni pomisliti da ih rješavaju.Nego cijelu godinu prepisuju po osam,devet,deset...zadataka u teke,pa ih onda rješavaju.
I to nije dosta,pa su štampane i radne sveske(koje smo mi skupo platili),pa su i u njima djeca rješavala zadatke.Očito nisi vidjela ove današnje udžbenike.Mi koji imamo djecu koja uče po ovim novim pravilima znamo dobro o čemu se radi.
Pravilno korištenje knjiga ne znači danas isto što je značilo u doba kad smo mi išli u školu.
Tada se učilo sve iz jednog udžbenika i nije bilo bitno da se samo zaradi.(Sada štampaju iz jednog predmeta,npr. bosanskog za treći razred:čitanku,radnu svesku,nastavni list i knjigu za lektiru+velika teka.)Te su knjige trajale i trajale,a ove danas se raspadaju čim ih uzmete jednom u ruke.
Što se tiče inače devetogodišnjeg obrazovanja jako sam razočarana.Naša djeca su pokusni kunići i nije mi to nimalo drago.
@medisa, join the club.. u svemu se slažem što si napisala, a posebno za ovo devetogodišnje obrazovanje koje je zaista fuj. A što se tiče knjiga, pravo mi je žao djeteta koje iskrivi kičmu nosajući kojekakve gluposti od udžbenika, radnih sveski koje i ne upotrebljavaju, a čiteljica insistira a se stalno nose. Petkom kad ima najviše časova u sedmici (6), malca uvijek neko mora otpratiti u školu i nositi mu ruksak, jer je težak čak i meni. Npr. Engleski: 2 knjige +sveska, tehničko: 2 knjige+sveska velika, bosanski: 3 knjige+sveska, matematika: 2 knjige+sveska, priroda: 2 knjige+sveska i društvo: 1 knjiga+sveska. 12 knjiga i 6 sveski. Užas :x
Što se tiče kvalitete udžbenika, stvarno ne znam na kakvom su ih papiru štampali i na koji su ih način uvezivali. Već dvije godine, znači 4. i 5. razred, knjige izgledaju već do kraja septembra kao da su prošle sva ratišta ovog svijeta.

Nego, ne dajte da vas banda lopovska prevari i da neko od vas radi budale. Sretno!
riko-ga

#53 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by riko-ga »

Ako budem morao platiti knjige koje su dijeljene kao besplatne (a sigurno nas ce nas ucjeniti knjizicama isto sto nas ucjenjuju svake godine za ostetu skole 3KM ili 5KM) u seprembru niko ziv me nece moci natjerati da ponovo uzmem te "besplatne" knjige.Vec fino u knjizaru kupi i mirna Bosna.Koi su to lopovi majko mila.
modesti

#54 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by modesti »

Krasno! :roll:

Sin kreće u septembru u "Kovačiće". Hvala na ovom topicu da znam da mu kupim odmah knjige, neću ni uzimati njihove, sram ih bilo!

:x
medisa

#55 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

@Robijasica Znam da puno roditelja misli kao mi.Što se tiče težine torbe ja sam se kad mi je dijete išlo u prvi razred bunila u školi(bez rezultata)-vagala sam je.Bilo je skoro duplo više od predviđene kilaže.A u četvrtom da ne pričam...Bojim se petog razreda.
Ali,ono što meni najviše smeta je način na koji su napravljeni udžbenici.Sve ono što naprave u četiri knjige za jedan predmet se može sažeto napraviti u jednu.Treba raditi na tome da ne zamaraju djecu s glupostima.Doslovce.Puno nepotrebnih informacija je u tim udžbenicima.I knjiga za lektiru?????Ona je dosta teška.Mi smo pisali,koliko se sjećam u teke lektiru.O sadržaju lekcija da ne pričam...Moj sin kad želi učiti lekciju iz Moje okoline-nema šanse da shvati išta...Svaki put mu pokušavam objasniti smisao te lekcije,iako ni meni nije jasno šta je autor htio reći.
Skratiti bespotrebne informacije,štampati po jedan udžbenik,učiti kroz igru i na konkretnim primjerima djeci pokazivati ono što trebaju naučiti.Eto,to bi bilo ispravno prema djeci. :(
semmy

#56 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by semmy »

ja mislim da je to za udzbenike samo u vasoj skoli i da je to tal nastavnika s knjizarom ili vec skim....i moj sin je dobio udzbenike ali evo niko ne trazi da se plate ( doduse morali smo kupovati nastavne listove ) a udzbenike cemo uredno da vratimo
melbaa

#57 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by melbaa »

riko-ga wrote:Ako budem morao platiti knjige koje su dijeljene kao besplatne (a sigurno nas ce nas ucjeniti knjizicama isto sto nas ucjenjuju svake godine za ostetu skole 3KM ili 5KM) u seprembru niko ziv me nece moci natjerati da ponovo uzmem te "besplatne" knjige.Vec fino u knjizaru kupi i mirna Bosna.Koi su to lopovi majko mila.
Ma ljudi moji, niko vas ne moze ucijeniti knjizicama. Knjizicu moraju dati. A u najgorem slucaju neka vam je i ne daju pa sta. Djete je ocjenjeno u dnevniku, proslo nastavnicko i razredno vijece, ocjene zakljucen. Knjizica samo potvrda - prepisani podatci iz dnevnika.
A knjizica vam i ne treba. Djete ce biti upisano na osnovu podataka iz dnevnika a ne na osnovu knjizice.

Na kraju krajeva kanjizica za razrede za prva cetiri razreda nikome nizasta nece sluziti. Za srednju skolu se gelea prosjek tj uspjeh od 5-8!!!

I dalje tvrdim da nemaju osnova da traze da se nabave knjige, osim ako nisu unistene.
Ne da im nebi donijela nove knjige nego bi im zaprijetila tuzbom.
semmy

#58 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by semmy »

melbaa wrote:
riko-ga wrote:Ako budem morao platiti knjige koje su dijeljene kao besplatne (a sigurno nas ce nas ucjeniti knjizicama isto sto nas ucjenjuju svake godine za ostetu skole 3KM ili 5KM) u seprembru niko ziv me nece moci natjerati da ponovo uzmem te "besplatne" knjige.Vec fino u knjizaru kupi i mirna Bosna.Koi su to lopovi majko mila.
Ma ljudi moji, niko vas ne moze ucijeniti knjizicama. Knjizicu moraju dati. A u najgorem slucaju neka vam je i ne daju pa sta. Djete je ocjenjeno u dnevniku, proslo nastavnicko i razredno vijece, ocjene zakljucen. Knjizica samo potvrda - prepisani podatci iz dnevnika.
A knjizica vam i ne treba. Djete ce biti upisano na osnovu podataka iz dnevnika a ne na osnovu knjizice.

Na kraju krajeva kanjizica za razrede za prva cetiri razreda nikome nizasta nece sluziti. Za srednju skolu se gelea prosjek tj uspjeh od 5-8!!!

I dalje tvrdim da nemaju osnova da traze da se nabave knjige, osim ako nisu unistene.
Ne da im nebi donijela nove knjige nego bi im zaprijetila tuzbom.
i ja bi isto uradila....pa dokle vise bezobrazluk
x0z0y0

#59 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by x0z0y0 »

e da mi vas je vidjeti kako prvacicu govorite da ne moze dobiti svoju prvu knjizicu ma kakav razlog bio
slazem se da je bezobrazluk...ali malo gledajte i na djecicu..
caniggia

#60 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by caniggia »

ljudi dragi, citam ove vase postove, i ne mogu da vjerujem...

pa sta nam ovo lopovi i primitivci rade?!!!
al_akhisari

#61 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by al_akhisari »

Zaista nemam namjeru da bilo kome izigravam advokata, ali...Cudan smo ti mi svijet, veoma cudan...Prvo smo se grozili na cinjenicu da su knjige preskupe, da ih je tesko naci, ...

Onda neko, iz ko zna :D kojih razloga odluci da ce od ove godine da se osnovnoskolskoj djeci, za uzrast od I - IV razreda, da se podijele besplatni udžbenici; i trazi, taj neko, da se udžbenik cuva 3 godine ( da bi mogao da posluzi jos kome ).

E, sad, kad su udžbenici tu, dobili smo ih, dobili smo i upute o koristenju istih ( totalno besmislene, slazem, cuj da dijete ne moze pisati i rjesavati zadatke u matematici, ali...), sad kad treba vratiti knjige, kad nas moguce neki pokusavaju prevariti i uzeti nam koju marku extra, mi odmah i drvlje i kamenje na sve i svakoga...

Ljudi moji, pa DOBILI ste knjige besplatno..osim...Matematiku i radni list iz MM i bos. jezika kupite i nema brige...ne kupujete sve...
Treba da se cuvaju TRI godine....zar je puno....uzmite i malo pogledajte te njihove knjige i sta rade od njih...

Mi u svemu trazimo lose ( doduse kod nas je takvoga najvise ), pa cak i onda i u onome u cemu bismo trebali da prepoznamo dobar iskorak...Hranimo se time....Cudan svijet, mi smo...
semmy

#62 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by semmy »

ovdje niko ne trazi lose , nego jednostavno treba zaustaviti bezobrazluk jer vise i nema smisla...
u njemackim skolama se knjige dobiju bestplatnu ma koju skolu pohadao, ma koji razred bio, cak i u srednjoj se dobiju knjige i na kraju godine ih fino vartis...
kod nas je bezobrazluk toliki da svake godine za svaki razred mijenjaju autore, da svaka skola radi sa dugim autorima da i kad ih kupis nemozes ih sacuvane proslijediti nekome ko ih zaista nemoze kupiti ( a takvih je na zalost u nasoj zemlji jako puno )

pa ako smo ih dobili besplatno onda ne vidim razloga zasto da im se kupuju nove i zasto da se plcaju ako su bile besplatne....

i da, kao sto vec neko rece toliko su nekvalitetne da izgledaju kao da su sva ratista svijeta prole...
al_akhisari

#63 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by al_akhisari »

ovdje niko ne trazi lose , nego jednostavno treba zaustaviti bezobrazluk jer vise i nema smisla...
u njemackim skolama se knjige dobiju bestplatnu ma koju skolu pohadao, ma koji razred bio, cak i u srednjoj se dobiju knjige i na kraju godine ih fino vartis...
kod nas je bezobrazluk toliki da svake godine za svaki razred mijenjaju autore, da svaka skola radi sa dugim autorima da i kad ih kupis nemozes ih sacuvane proslijediti nekome ko ih zaista nemoze kupiti ( a takvih je na zalost u nasoj zemlji jako puno )

pa ako smo ih dobili besplatno onda ne vidim razloga zasto da im se kupuju nove i zasto da se plcaju ako su bile besplatne....

i da, kao sto vec neko rece toliko su nekvalitetne da izgledaju kao da su sva ratista svijeta prole...

Potez i odluka o ovakvom nacinu nabavke i podjele, pa i nacina koriscenja udžbenika, je daleko od idealne i savrsene, ali ovaj cin predstavlja korak naprijed, pozitivan primjer u moru gluposti i nelogicnosti...To je po meni bitno...A, ti ne moras kupiti nove knjige, samo nemoj koristiti dobijene ( vidis da su besplatne - kakva glupost, slazem se, ali ipak je napredak u odnosu na prije ).

O tome da su toliko nekvalitetne i da "izgledaju kao da su sva ratista svijeta prosla", je bespredmetno govoriti...pojednostavlivanje i namjerno podmetanje...
medisa

#64 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

Ponavljam:meni smeta sadržaj tih knjiga.Zašto ne naprave iz svakog predmeta po jednu knjigu i bez zadataka koji bi se trebali raditi U KNJIGAMA?Opet ponavljam:djeca prepisuju ogromne zadatke u teke i onda ih rješavaju u tekama.Nego napravili su što obimnije gradivo(da bi imali više za prodati),umjesto da sažmu sve bitno.Ionako učitelji prenose znanje svojim umijećem komunikacije s djecom,a ne neki autori knjiga(koji se svake godine mijenjaju).
I da,to su tražili samo u jednoj školi,izgleda.Neko se zeznuo i dobiće po prstima,nadam se.:D
al_akhisari

#65 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by al_akhisari »

medisa wrote:Ponavljam:meni smeta sadržaj tih knjiga.Zašto ne naprave iz svakog predmeta po jednu knjigu i bez zadataka koji bi se trebali raditi U KNJIGAMA?Opet ponavljam:djeca prepisuju ogromne zadatke u teke i onda ih rješavaju u tekama.Nego napravili su što obimnije gradivo(da bi imali više za prodati),umjesto da sažmu sve bitno.Ionako učitelji prenose znanje svojim umijećem komunikacije s djecom,a ne neki autori knjiga(koji se svake godine mijenjaju).
I da,to su tražili samo u jednoj školi,izgleda.Neko se zeznuo i dobiće po prstima,nadam se.:D
:thumbup: Neka od rjesenja sigurno su tu...Trbat ce jos mnogo vremena dok mi ne postanemo uredjeno drustvo...nazalost...
medisa

#66 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

Znam da nije konkretna tema,ali ću postaviti pitanje.Zna li neko jeli u petom razredu devet.školov. djecu uči nastavnik ili ostaje učiteljica?
sigicalo

#67 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by sigicalo »

Ostaje uciteljica...skola moze ubaciti nastavnike da predaju neke vjestine, ali samo ako dokaze da uciteljica nece izgubiti normu.To ne mogu dokazati i sve predmete predaje uciteljica
Robijasica

#68 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by Robijasica »

medisa wrote:Znam da nije konkretna tema,ali ću postaviti pitanje.Zna li neko jeli u petom razredu devet.školov. djecu uči nastavnik ili ostaje učiteljica?
Moj sin upravo završava peti razred devetogodišnje škole. Ima nastavnika tehničkog/informatike i nastavnicu engleskog jezika. Za sve ostale predmete je učiteljica. Navodno su trebale biti tri učiteljice na početku petog razreda da bi se djeca lakše navikla na nastavnike u šestom razredu. Na žalost, direktor škole je odlučio da sve ostane po starom. Ja se sjećam da je u moj vakat bilo da se 2-3 učiteljice mijenjaju po predmetima u četvrtom razredu. Sad to očigledno nije praksa.
sigicalo

#69 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by sigicalo »

Jah sorry kultura zivljenja i osnove tehnike kao i vjerovanuka te engleski su kod nastavnika..
medisa

#70 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

Hvala vam puno.U školi ni sami ne znaju.Uglavnom,ostaje nam učiteljica.Super.
riko-ga

#71 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by riko-ga »

To ti sve savisi od skole.Evo naprimjer moj sin koji je sad 5 razred osmogodisnje skole(zadnja generacija) u 4. razredu je dobio sve nastavnike osim Prirode gdje je predavala uciteljica.A sve zbog ustede direktora.Naime trebalo je primiti jos jednu uciteljicu za prvacice ali dis se sjetio jedno odjeljenje predati nastavnicima u 4. razredu i tako "dobiti" tu uciteljicu sto je falila.
Znaci kod nas nije sve isto cak ni u okviru kantona.Svako ovdje radi po svome.
medisa

#72 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

Hvala na odgovorima.
Knjige smo uredno predali nazad.Idemo još sutra u školu i raspuuuust.
A u petom ćemo vidjeti kako će urediti nastavu.Ionako su naša djeca pokusni kunići,pa kako god nam odrede.
vjesticanametli

#73 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by vjesticanametli »

Wind wrote:Prvo da potvrdim da su i djeci u OS Grbavica II takodjer trazili da vrate knjige...cak i knjige engleskog koje NISU dobili kao free nego su ih roditelji kupili...

Sto se tice prijedloga tipa: "Ne vracati knjige, ne mogu vam nista i sl." da kazem da to nije bas tako jednostavno, ko ima dijete u prvim razredima zna na sta mislim...
ne zbog knjizica (aha, da vidim toga ko nece dat knjizicu djetetu) vec djeca to veoma emotivno shvataju i svako raspravljanje sa uciteljicom vide kao tragediu... :D

Ipak su te knjige dobili besplatno i ako im trebaju nazad onda ok, ali postavlja se pitanje sta ce oni sa tim knjigama...? Da ih "vrte tri generacije" kao sto rece neko iz
ministarstva....smijesno, prvo, knjige su se same raspale poslije par mjeseci, drugo, knjige su za rad i ucenje a ne da stoje u staklenoj vitrini i trece, pa zamislite
da vasem djetetu daju dvije godine stare knjige da ko fol uci iz njih....ne hvala...

Ako ima neka knjiga da je ostala ocuvana, to je u redu, djeci koja su zavrsila razred svakako vise ne treba, ali nekakvi ultimatumi...GROZNO :x :x :x

tako da, ako hoce knjige nazad, OK, ali nikakva kupovina novih knjiga ne bi smjela da se desi od strane roditelja...

na kraju krajeva, onda to nisu besplatni udzbenici i iduce godine ja cu da ih kupim pa cu onda ja i da radim sa njima sta hocu, pa ako treba ostavit cu im u skoli na kraju godine...

pozdrav
upravo brisem napisano iz knjiga jer ih sutra nosim u skolu..............primjetila sam da je neko iz OS Aleksa Santic stavio pecat na knjigu engleskog jezika iako su tu knjigu sa radnim listom kupili roditelji :x

MARIO AMBROZIC-u zar ti mislis da su svi roditelji budale i da ce ti donijeti i knjigu engleskog koja ne pripada skoli

MARIO AMBROZIC-u ko ti je dao dozvolu da stavljas svoje pecate na moju knjigu

dobicete matematiku, moju okolinu i bosanski nazad onako kako ste i dali bez radnih listova
Last edited by vjesticanametli on 09/06/2009 11:24, edited 1 time in total.
medisa

#74 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

Naše knjige nisu pečatili,pa ja nisam bila sigurna koje sam kupila knjige(mislim na engleski i vjeronauku),ali sam im sve vratila.Imam dva učenika.
semmy

#75 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by semmy »

mi smo vratili sasmo ono sto smo dobili, znaci samo udzbenike a radne listove i udzbenik vjetronauke ostavili....
meni je ova devetogodisnja pravo glupa...samo nam pate djecu...drago mi je da jos sutra idemo u skolu i onda smo napokon slobodniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

cetitam svim roditeljima zavrsetak ove godine....mi smo zavrsili 4 razred....
Post Reply