Natpisi sa stećaka

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Van Halen

#51 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Van Halen »

Ase lezi Ceprnja Dobrogost od Hotjena Zunovog sina sin.
Ono tsto ja danaske znadem znat ces sijutradani i ti. Zato ne jurji u sjutra.
Lujtaj nejbom i trajzi put do Mijeseca i zvijezda. Zemjom i ispod zemje tcemo hojditi dulgo i zajidno. Ak ne otides ni ti do zvijesde o tcemu tcemo vjetcnost provodjeci pritcati.
I ne pijtaj se dal ti to mohzes. Mohzes, idi... hojdi.
A otnaj tkoji mi biljig privali i na kostji moje zgazi zgazio ga Bog i po kostjima otca svog hojdo i sina svog.
U nevrime u prosinac godine Gospodnje 1328.
Van Halen

#52 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Van Halen »

A se lezi Borna Hlapojeva ksci.
Moje uho je tculo tsto je moje srdce voljelo tcut. Moje otci su vidjele ono tsto je moja zelja pozeljela vidjet. Moja usta su rekla ono tsto je moj razum dozvolio.
Moje tijelo je uzivalo uzitke koje su nudili dani i notci.
I vidjeh da su istina i laz dva litca istog komedijanta bas ko u vremenu dan i notc.
I nist mi ne bje jasno tad i nit tce mi bit ikad.
Ne kretci u moj biljeg. Netcu da se mjesetceva svjetlost odmara na mojim golim kostma.
Krac koji me ljubio i koji tce me zauvijek ljubti, a koji na mi ovi kam stavi, pronasce te i ispod tvoga biljega.
U sjecanj Gospodnje godine 1193.
Van Halen

#53 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Van Halen »

A sej je kam od Trtise. Zivjeh mirno, Boga molec i zla ne mislec.
Ovden, gdi mi je kam, ubi me grom. Zasto Boze?
Da su klete i proklete ruke koje bi ovo preturile dok odgovor ne dobijem.
1174 godne po Gospodu nasem.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#54 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Toto »

Da li su ovo tacni prepisi natpisa ili su ovo prevodi?
Jako je zanimljivo da mi mozemo skoro sve razumjeti. Citao sam da danasnji englezi ne bi nikako mogli razumjeti engleski od prije tri stotine godina.
Ilirski vitez

#55 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Ilirski vitez »

mislim da su samo neki glasovi prilagodjeni tj. zamjenjeni.
Van Halen

#56 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Van Halen »

A sej lezi pocteni knez Rastudije Prvonjeg na svojoj zemji na plemenitoj.
U to doba bjeh junakom, mil bratiji i gospodinu Kulinu.
Najbolji muz u Dubravah bih. Ondak kad sam mogao nisam htio, sada kada hotcu ne mogu ratsiriti krila. Takva mi kob.
Nisam otcajavao onda netcu ni sada. Al vidim da svi koji lete slete i da niko ne osta zauvijek u nebu sa svojom hrabrostcu pa netcu ni ja dovijeka ispod ovog kamena sa svojijem strahom.
Pristupite i zalite me, al ne popirajte me nogami, jer tcete biti vi kako jesam ja, a ja netcu biti kakovi jeste vi.
Usijetce Veseoko Kukulamovic a pisa Gost. 1203.
Energični leptir

#57 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Energični leptir »

Zdravo "patriJoti",

Sve ovo što ste naveli nisu natpisi sa stećaka (konsultirati Glasnike Zemaljskog muzeja, zbornike Marka Vega i djela Šefika Bešlagića), već se radi o pjesmama Nenada Tanovića, bivšeg dekana, a sadašnjeg profesora na PMF-u u Sarajevu iz zbirke "Stećci-oblici bosanskih duša". Dakle, to što ovdje navodite, uključujući linkove, ne piše ni na jednome stećku, već je objavljeno u Sarajevu 1994.

Evo ovdje je možete downlodovati: http://bhmedia.se/bazar/knjiga/Tanovic.PDF

Malo čitanja ozbiljne literature ne bi vam bilo na odmet, ali hebiga, lakše je biti cyber patriota i svršavati na lika koji je Maka Dizdara prozvao "šehidom bosanskog identiteta"... buhahahahahahah

Ili, što bi rek'o jaganjac - laku noć djeco.

:D
BHCluster

#58 Re: Natpisi sa stećaka

Post by BHCluster »

Energični leptir wrote:Zdravo "patriJoti",

Sve ovo što ste naveli nisu natpisi sa stećaka (konsultirati Glasnike Zemaljskog muzeja, zbornike Marka Vega i djela Šefika Bešlagića), već se radi o pjesmama Nenada Tanovića, bivšeg dekana, a sadašnjeg profesora na PMF-u u Sarajevu iz zbirke "Stećci-oblici bosanskih duša". Dakle, to što ovdje navodite, uključujući linkove, ne piše ni na jednome stećku, već je objavljeno u Sarajevu 1994.

Evo ovdje je možete downlodovati: http://bhmedia.se/bazar/knjiga/Tanovic.PDF

Malo čitanja ozbiljne literature ne bi vam bilo na odmet, ali hebiga, lakše je biti cyber patriota i svršavati na lika koji je Maka Dizdara prozvao "šehidom bosanskog identiteta"... buhahahahahahah

Ili, što bi rek'o jaganjac - laku noć djeco.

:D
Evo skolovani sta pise na strani broj 29 "Ovo nisu pjesme, ne dao mi to Bog, niti je ovo zbirka pjesama."
Energični leptir

#59 Re: Natpisi sa stećaka

Evo skolovani sta pise na strani broj 29 "Ovo nisu pjesme, ne dao mi to Bog, niti je ovo zbirka pjesama."
Rekao sam ti da pogledaš glasnike Zemaljskog muzeja, potom četiri kapitalna zbornika natpisa sa stećaka koje je prikupio marko Vego i zatim neprocjenjive knjige i članke Šefika Bešlagića, U pogledu gore navedene rečenice - i ona je dio onoga što predstavlja kompoziciju jedne zbirke poezije. Kada čitaš Enciklopediju mrtvih Danila Kiša, autor majstorski piše kao da se radi o pravome djelu - pravoj enciklopediji, iako u stvarnosti ne postoji. Je li tako? Ako ne vjeruješ, posjeti čika Nenada na PMF-u, pa neka ti on sam kaže. Ajd zdravo.
Van Halen

#60 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Van Halen »

Nevjerovatno je koliko vam smeta sve,ama baš sve što ima veze sa Bosnom i njenom historijom. Ali možete se srdit kolko hoćete, nama je tada sve što ima ikakve veze s Bosnom samo draže i draže. :bih:
Energični leptir

#61 Re: Natpisi sa stećaka

Van Halen wrote:Nevjerovatno je koliko vam smeta sve,ama baš sve što ima veze sa Bosnom i njenom historijom. Ali možete se srdit kolko hoćete, nama je tada sve što ima ikakve veze s Bosnom samo draže i draže. :bih:
Nevjerovatno koliko mi smeta neznanje priučenih internet historičara, koji istinske natpise sa stećaka brkaju sa zbirkom poezije iz 1994 i onda kada im se to kaže i dokaže, postaju još žustriji u bezobrazluku i bezvoljnosti da bilo šta nauče.

Reci mi sinko, veliki branitelju "svega što ima veze s Bosnom", koliko si knjiga/studija o stećcima pročitao, pa da stvarno i argumentirano možeš braniti "sve što ima veze s Bosnom", umjesto da se ovdje prosipaš citirajući neuspjelu imitaciju Kamenog spavača?

Jeste da su stećci zanimljiva tema, al' kad treba sjest sa knjigom - sran*e? Jelda?
Van Halen

#62 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Van Halen »

A se lezi Prijezda Viganj,na svojini,na plemenitoj ukraj Jajca.

Hodih,al` ne dojdoh.Gradih,al` ne zgradih.Sadih,al` ne znjeh.Govorih,al` ne iskazah.Voljeh,al` ne bijah voljen.

Sad odoh,a ne pise mi se za vratit.A stio bih,jer nist ne zavrsih.

Ne ticaj mi ovi kam,jerbo tce isti Bog na tvoje kostji stavit.Ni ti nisi zavrsil sve sto si zmislil.1303 po vremenu Gospodina,a

Stjepana Bana trinaesta v Bosni..
Energični leptir

#63 Re: Natpisi sa stećaka

Hodih,al` ne dojdoh.Gradih,al` ne zgradih.Sadih,al` ne znjeh.Govorih,al` ne iskazah.Voljeh,al` ne bijah voljen.

Ne ticaj mi ovi kam,jerbo tce isti Bog na tvoje kostji stavit.Ni ti nisi zavrsil sve sto si zmislil.1303 po vremenu Gospodina,a

Nudim 10.000 KM, ako nađeš stećak na kojem je ovo napisano - barem fotografiju, odnosno transkript natpisa.

:D :D :D
iz dna duše

#64 Re: Natpisi sa stećaka

Post by iz dna duše »

Energični leptir wrote:

Nudim 10.000 KM, ako nađeš stećak na kojem je ovo napisano - barem fotografiju, odnosno transkript natpisa.

:D :D :D
Možda i nađe, ako ne bude neko, negdje ugradio stećak, kada je pravio kuću i sl. Jer, obišla sam dosta ovih nalazišta stećaka i samo neka nalazišta su koliko toliko očuvana, ostalo razvlači kako ko hoće, kome zatreba kamen, posluži se. Država ne mari puno za to. Jer ispade, da ovi, koji su pokopani pod tim stećcima izgleda nisu ničiji. A država BiH, koja bi, ako ništa drugo, bar mogla da brine o ovim "ničijim". No Država to ne radi jer odjel, koji postoji za tu svrhu u okviru Vijeća ministara, postoji reda radi, a na tom nivou vlasti svakako vuče svako svome i tako se vrtimo u krug.
Last edited by iz dna duše on 18/06/2009 20:20, edited 1 time in total.
Van Halen

#65 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Van Halen »

Nego,pametnjakovići imate li vi kakav "stavrni" doprinos temi osim što pjenite. Ne ,vama nije cilj doprinos temi dokazali ste se dosad mnogo puta. :bih: :bih: :bih:
oldplague

#66 Re: Natpisi sa stećaka

Post by oldplague »

Van Halen wrote:Nego,pametnjakovići imate li vi kakav "stavrni" doprinos temi osim što pjenite. Ne ,vama nije cilj doprinos temi dokazali ste se dosad mnogo puta. :bih: :bih: :bih:
Daj ba, prati na času. Niko ti ne zamjera oduševljenje ovim stihovima, već to što ih trpaš pod bosansku srednjevjekovnu baštinu. Ako zaista želiš iskazati svoj patriotizam, onda nađi relevantne izvore, postavi autentične epitafe, slike stećaka, napiši ponešto o njima i svi ćemo rado pročitati.
Ali poturanje loše moderne poezije pod našu baštinu je antipatriotska gesta, čak i ako je iz najbolje namjere.
Energični leptir

#67 Re: Natpisi sa stećaka

Van Halen wrote:Nego,pametnjakovići imate li vi kakav "stavrni" doprinos temi osim što pjenite. Ne ,vama nije cilj doprinos temi dokazali ste se dosad mnogo puta. :bih: :bih: :bih:

Zijeeeeev.. još uvijek nisi posalo e-mail svome omiljenom pjesniku, da ga pitaš jesu li ovo stvarni natpisi, niti si se potrudio da pročitaš relevantnu literaturu. Hajde, nabavi Bešlagićev leksikon, ili Vegove zbornike epitafa - sve ima kupiti u Zemaljskom muzeju - hajde nemoj da ti je mrsko.

Pa kad sve to pročitaš, pa kad shvatiš koliko si bio samouvjeren bez potrebnog znanja i najosnovnijih činjenica od bosanskim nadgrobnicima. Tek onda ćeš vidjeti koliko sam doprineo temi, a poeziju iz 1994 ćeš razmatrati na podforumu književnost. :D
Van Halen

#68 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Van Halen »

Ok,još uvijek ništa konkretno od vas pametnjakovića. :bih: :bih: :bih:
Uh

#69 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Uh »

ako je ovo pisano na steccima 1100-1400 te godine ili dok nije dosla Otomanska imperija,,,,,,,,sta se zdogodilo sa Bosancima da danas od toga nema nista ili su ljudi zatupili zbog promjene religije ili to vise nije moderno,,,,,,,, nije da se sustina zivota drasticno promjenila

nisam citao ove pjesme na predhodnim stranocama pa nisam siguran da li ima ova koju cu sada napisati

Zivjeh al vodom ne zagasih zedj
niti plodovima
HTCO

#70 Re: Natpisi sa stećaka

Post by HTCO »

Evo malo o danasnjim Bosnjacima:

Znameniti turski povjesničar i putopisac Tarihi Aali (1542. - 1599.), rodom iz Galipolja, 30 je godina boravio u Bosni na dvoru valija i postao izvrstan poznavalac unutar-bosanskih prilika. U drugoj polovici 16. stoljeća u svojoj knjizi "Kunhul-ahbar" o stanovničtvu Bosne, u prvom redu o bosanskim muslimanima (poturčenim katolicima) piše sljedeće: "Što se tiče plemena Hrvata, koji se pripisuju rieci Bosni, njihov značaj se odražava u veseloj naravi; oni su po Bosni poznati i po tekućoj rieci Bosni prozvani. Duša im je čista a lice svietlo, većinom su stasiti i prostodušni, njihovi likovi kao značajevi naginju pravednosti. Golobradi mladići i liepi momci poznati su pokrainama radi naočitosti i ponositosti, a daroviti spisatelji kao umni i misaoni ljudi. Uzrok je tome što je Bog, koji sve uzvisuje i uzdiže, u osmanlijskoj državi podigao vriednost tome hvaljenom narodu dostojanstvom, i čast njihove sreće uzvisio kao visok uzrast i poletnu dušu, jer se među njima malo nalazi nasilnika. Većina onih, koji su došli do visokih položaja odlikuju se veledušjem, to jest čašću i ponosom; malo ih je koji su uskogrudni, zavidni i pohlepni. Naustrašivi su u boju i na mejdanu, a u družtvu, gdje se uživa i pije, prostodušni. Obično su prijazni, dobroćudni i ljubezni. Osobito se ovo odlično pleme odlikuje izvanrednom liepotom i iznimnim uzrastom." - Na sliedećoj stranici poviestničar Aali opet se osvrće na nas pa veli: "Bez sumnje Bosanci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici dobrotom i pobožnošću, kao age i zapoviednici obrazovanošću i vrlinom; ako dodju do časti Velikih vezira u upravi su dobroćudni, ponosni i pravedni, pa ih velikaši hvale i odlični umnici slave."
Energični leptir

#71 Re: Natpisi sa stećaka

HTCO wrote:Evo malo o danasnjim Bosnjacima:

Znameniti turski povjesničar i putopisac Tarihi Aali (1542. - 1599.), rodom iz Galipolja, 30 je godina boravio u Bosni na dvoru valija i postao izvrstan poznavalac unutar-bosanskih prilika. U drugoj polovici 16. stoljeća u svojoj knjizi "Kunhul-ahbar" o stanovničtvu Bosne, u prvom redu o bosanskim muslimanima (poturčenim katolicima) piše sljedeće: "Što se tiče plemena Hrvata, koji se pripisuju rieci Bosni, njihov značaj se odražava u veseloj naravi; oni su po Bosni poznati i po tekućoj rieci Bosni prozvani. Duša im je čista a lice svietlo, većinom su stasiti i prostodušni, njihovi likovi kao značajevi naginju pravednosti. Golobradi mladići i liepi momci poznati su pokrainama radi naočitosti i ponositosti, a daroviti spisatelji kao umni i misaoni ljudi. Uzrok je tome što je Bog, koji sve uzvisuje i uzdiže, u osmanlijskoj državi podigao vriednost tome hvaljenom narodu dostojanstvom, i čast njihove sreće uzvisio kao visok uzrast i poletnu dušu, jer se među njima malo nalazi nasilnika. Većina onih, koji su došli do visokih položaja odlikuju se veledušjem, to jest čašću i ponosom; malo ih je koji su uskogrudni, zavidni i pohlepni. Naustrašivi su u boju i na mejdanu, a u družtvu, gdje se uživa i pije, prostodušni. Obično su prijazni, dobroćudni i ljubezni. Osobito se ovo odlično pleme odlikuje izvanrednom liepotom i iznimnim uzrastom." - Na sliedećoj stranici poviestničar Aali opet se osvrće na nas pa veli: "Bez sumnje Bosanci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici dobrotom i pobožnošću, kao age i zapoviednici obrazovanošću i vrlinom; ako dodju do časti Velikih vezira u upravi su dobroćudni, ponosni i pravedni, pa ih velikaši hvale i odlični umnici slave."
I Evlija Čelebi je u Sarajevu nalazio Bugare i ustanovio da je bosanski jezik po svemu sličan latinskom... drugim riječima piskaranja neukih putopisaca malo vrijede, kada nemaju potvrdu ni u jednom drugom izvoru, pa tako i ova priča sa Hrvatima... tom liku je sve to što govori sličnim jezikom, manje- više isto. A današnji Bošnjaci su to što jesu, kao što su i današnji Hrvati to što jesu i jedino bi se trebali čuvati malicioznih nazi-nametnika, kakav si ti.
probajsad

#72 Re: Natpisi sa stećaka

Post by probajsad »

odlicna tema
HTCO

#73 Re: Natpisi sa stećaka

Post by HTCO »

Energični leptir wrote:I Evlija Čelebi je u Sarajevu nalazio Bugare i ustanovio da je bosanski jezik po svemu sličan latinskom... drugim riječima piskaranja neukih putopisaca malo vrijede, kada nemaju potvrdu ni u jednom drugom izvoru, pa tako i ova priča sa Hrvatima... tom liku je sve to što govori sličnim jezikom, manje- više isto. A današnji Bošnjaci su to što jesu, kao što su i današnji Hrvati to što jesu i jedino bi se trebali čuvati malicioznih nazi-nametnika, kakav si ti.
Netko tko boravi 30 godina na jednom podrucju mora znati o tadasnjim prilikama sve da je i neuk, a posto zna pisati i citati ocito da je vrlo ucen.

Kad ti ponestane argumenata, vrijedaj protivnika.
Ciceron

Pravo imade Fehim ef. Spaho danas reis-ul-ulema svih muslimana u Jugoslaviji, kad kaze: »Za proučavanje naše hrvatske prošlosti osobito je značenje, da nam se otvore i učine pristupnim turski izvori« (»Hrvati u Evlija Čelebijinu putopisu, Hrv. kolo XIII., 41). Čelebija ne čini krivo Srbima, jer u Bosni češće puta spominje »Srbe i Bugare«. Čini to valjda stoga, što su među doseljenim Srbima u Bosni bili i mnogi Bugari i Vlasi, ili barem ljudi s bugarske granice. Čelebija više puta govori i o srbskom jeziku, ali ga smatra »iskvarenim dijalektom, premda su Srbi u neposrednoj blizini Bugara i Bošnjaka« (vidi kod F. Spahe, str. 44). Jezik bos. muslimana nikad i nigdje ne zove srbskim. Ali zato mu je »jezik bosanskog i hrvatskog naroda« čist i »latinskom sasvim blizu« (Glasnik Zem. Muzeja 1908., 191). Čelebija predpostavlja, da je jezik Bošnjaka i Hrvata jedan te isti, hrvatski. A navodna srodnost hrvatskog i latinskog jezika (zapravo tu misli talijanskog, vidi. G. Z. M. 1908., 317) upućuje nas na misao, da Čelebija želi pokazati bliže veze naroda u Bosni sa Zapadom i zapadnom uljudbom.
Energični leptir

#74 Re: Natpisi sa stećaka

Netko tko boravi 30 godina na jednom podrucju mora znati o tadasnjim prilikama sve da je i neuk, a posto zna pisati i citati ocito da je vrlo ucen.
I, gdje onda nestade svog tog silnog hrvatstva, kada Ivan Franjo Jukić bilježi da bosanski katolici ne znaju ni šta je Hrvat, a kamoli da sebe smatraju Hrvatima? A taj pamflet, napisan u duhu ideologije odurne nacističke kvazidržave NDH, kako bi se nekako - po direktivi ustaške države - učvrstilo novo političko hrvatstvo bosanskih muslimana, odnosno sačuvale stečene "rasne" privilegije, nikako nema težinu znastvenog rada, a pogotovo ne održava nekakavo iskonsko hrvatstvo u Bosni.
A navodna srodnost hrvatskog i latinskog jezika (zapravo tu misli talijanskog, vidi. G. Z. M. 1908., 317) upućuje nas na misao, da Čelebija želi pokazati bliže veze naroda u Bosni sa Zapadom i zapadnom uljudbom.
Hahahahahah... kako lupetanje loše informisanog putopisca, može u novim ideološkim(čitaj=nazi-rasističkim) okvirima postati pokazivanje "bliže veze naroda sa Zapadom"... pa makar ta bliskost značila i bliskost sa crnim đavolom. A on za tebe i nije tako crn, jelda, uljudbeniče?
Van Halen

#75 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Van Halen »

Okanite se prepucavanja već jednom i dajte koji epitaf da se svi zajedno divimo mudrosti naših predaka.
Post Reply