Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ružmarin-a

#51 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by ružmarin-a »

@toto, javim se za koje šestomjesečje ako Bog da da vidim moj "eksperiment" hoće li uspjet, samo..."ječam žela ali ga ne jela" :zoka:
Compact

#52 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Compact »

muz66 wrote:
Compact wrote: Čime bi se to bavili, nije valjda da bi prodavali micelij za gljive! :D
Paintball u zgradi dimenzija 150x40m, na tri sprata. Btw, u toj zgradi se fakat ratovalo, jos su tu vrece pijeska, rupe po zidovima, skoljke auta, 20-ak stepenista i milion prolaza. Vec par godina o tome razmisljam ali nemam para da ulozim u to...znam, znam, zvuci smijesno, ali ljudi ubise pare na tome, a ova lokacija je takva da okolo nema kuca ni zdgrada, samo livada. Ima i parking...za pozeliti sve, samo da je love :D
Što kokuz zamisli, Donald Tramp mu pozavidi! :D

Ili što se poslova sa tuđim parama može zavrtiti, to je ludnica! :D

Ima ona stara priča, pa da poslušamo: :D

Kaže prvi lik drugom liku, imaš li mi posuditi 10 000 KM za biznisa, vraćam za mjesec!

Kaže drugi lik prvom liku, a koliko ćeš biti dobar?

Kaže prvi lik, biću dobar milju!

Drugi lik izvadi iz džepa milju, dade mu i reče: Bolje da ispušim milju, nego cenera, a ti da si kakav biznismen ne bi čekao mene da te vadim! :D

p.s. onaj post u kojam sam napisao da sam pun ideja ali da nemam novaca za realizaciju, je bila šala! HAVANA je to skont'o, stara kuka! :D
bavi

#53 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by bavi »

ocaj wrote:Pa evo ja cu reci da nije moguce ako nekoga ko ti daje poslove s vremena na vrijeme ne "pripazis".
Radim u jednoj privatnoj firmi, koja je relativno mala ali fino zaradjuje i opstaje bez ikakvih kreditnih sredstava.Plata je na vrijeme, doprinosi se placaju na vrijeme(doduse samo na jedan dio plate jer ostali dio dobijam na ruke). Mislim da je kod vecine privatnika tako. I znam dobro da moj gazda dobija poslove na osnovu poznanstava i da te poznanike dobro pripazi.
Po meni je nemoguce da razvijes uspjesnu firmu a da nemas raznih poznanika koji ce te progurati na raznorazne poslove a da pri tome oni nista ne ocekuju za uzvrat.
Čovjek bi pomislio da radimo u istoj firmi :mrgreen: Ali kad čovjek razmisli, kod većine privatnika je tako.
allin

#54 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by allin »

nema sanse napraviti posao bez lobija i veza. znam iz iskustva. padao sam i dizao.
zutipostar

#55 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by zutipostar »

Mislim da moze kao i tamo gdje zivis.

Ali se ne isplati. Treba ti mnogo vise novaca,treba mnogo vise vremena,treba mnogo vise zivaca.

Tamo gdje zivis to sve ces lakse,brze i jeftinije-airizik ti je mnogo manji.

zaboravi .......da se ne kajes kasnije

ako si nostalgicar-samo odmor-ako nisi ima prelijepog odmora od tajlanda do Kariba
udrch

#56 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by udrch »

Ja mislim da se može napraviti dobar posao u ovoj zemlji..
- ako imaš bar 100 000 za početak
- ako smiješ da rizikuješ
- ako si svjestan da se svaki dobar posao pravi tuđim parama, kreditima, odgodom kod dobavljača i sl..
- ako ne požuriš da potrošiš čim prve pare legnu na račun
- ako se ne ističeš, pa ti se neko navali na grbaču
- ako si se navikao na naš sistem mita i korupcije u smislu da kad ti dođu, ako ti dođu, bolje podaj nego da glumiš neko poštenje, naši inspektori će ti uvijek nešto naći, pa makar bio Unicredit banka..
- ako nađeš dobar tim ljudi koji će ti povjerovati da kad bude više para, biće više i za njih..
- ako potrošiš 50% dobiti u prve dvije godine na marketing..

A ako mi ne vjeruješ, bujrum donesi 100 000 pa da krenemo..
The Nightwatchman

#57 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by The Nightwatchman »

udrch wrote:Ja mislim da se može napraviti dobar posao u ovoj zemlji..
- ako imaš bar 100 000 za početak
- ako smiješ da rizikuješ
- ako si svjestan da se svaki dobar posao pravi tuđim parama, kreditima, odgodom kod dobavljača i sl..
- ako ne požuriš da potrošiš čim prve pare legnu na račun
- ako se ne ističeš, pa ti se neko navali na grbaču
- ako si se navikao na naš sistem mita i korupcije u smislu da kad ti dođu, ako ti dođu, bolje podaj nego da glumiš neko poštenje, naši inspektori će ti uvijek nešto naći, pa makar bio Unicredit banka..
- ako nađeš dobar tim ljudi koji će ti povjerovati da kad bude više para, biće više i za njih..
- ako potrošiš 50% dobiti u prve dvije godine na marketing..

A ako mi ne vjeruješ, bujrum donesi 100 000 pa da krenemo..
u nasem okruzenju vrlo diskutabilno.
ružmarin-a

#58 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by ružmarin-a »

.....nastavak posta iznad@nightwach

............i ako ne misliš primjenjivati instant recept: obogatiti se jednonoćnim aranžmanom...
sultan1983

#59 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by sultan1983 »

kao radnik, ta mi se stavka najvise svidja,
... al ne boli nista vise nego istina, tako ti je to kod nas
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#60 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Stvarno, ima li hairli biznisa u BiH i Seheru?
_Ismail_

#61 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

ima ima, dobro je, hvala Bogu, kako si mi ti Toto? kako deveraš?
pošten biznis u BiH je ako "čučneš" tj. propane ti firma.
nepošten biznis u BiH je ako ti firma dobro radi, vrti novac, osigurava sve zaposlene i na vrijeme im isporučuje dobre plaće.
jel de da je to glavna definicija (ne)poštenog biznisa u BiH? čim nekoga "krene" odmah onaj drugi kaže: vidi lopova! 8)
Toto

#62 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

_Ismail_ wrote:ima ima, dobro je, hvala Bogu, kako si mi ti Toto? kako deveraš?
pošten biznis u BiH je ako "čučneš" tj. propane ti firma.
nepošten biznis u BiH je ako ti firma dobro radi, vrti novac, osigurava sve zaposlene i na vrijeme im isporučuje dobre plaće.
jel de da je to glavna definicija (ne)poštenog biznisa u BiH? čim nekoga "krene" odmah onaj drugi kaže: vidi lopova! 8)
bolan pito sam ima li hairli biznisa
sta si se odmah nahorozio
_Ismail_

#63 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

hahahahaha, ma nisam se bolan nahorozio, šta ti je? :-) časna riječ.
ali de sad ti malo pojasni šta ti je to "hairli biznis", ako ti nije zahmet? ako ti je to "pošten biznis" onda ti već odgovorih.... ha ja. :-)
Toto

#64 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

hairli posao je dobar, uspjesan poso.....a to je sve ono sto je od pozitivne nule do u "djehenem na glavu" ili beskonacno izrazeno u dukatima....

dobra poso je i biti trgovac pa jamit marzu od 100 % ako je kakva nestasica...nije najpostenije al je dobar poso ,dok god ima onih koji kupuju...

samo je kod nas u BiH svakio poso prvo lopovluk, pa onda se koji slucajno odmetne u nesto hairli...
eo ja zainietio da se bavim peksimetima ...eno sam i temu otvorio....
kontam da je narodu vazda najpreca guzica...a i trziste mi haber salje i daje za pravo .....kako je zavladala ova bjelosvjetska kriza propadaju industrijske grane -od bankara do automobilasa- jedino ovi sto se bave nafakom se prosirujeu. McDonalld's otvara nove ascinice .... pred McD red auta, ko nekad u nas ped benzinskim pumpama ......ja jadnoc stao u red mislio nasut benzina..... dok ova moja ne podvrisnu: "mahnitove jedan, nije ti ovo Bosna - nes zar hanburgere sipat u rezervoar"..
gledam ovdje: ovi nakvim outsorsingom svu industriju iselili Kini i ostalim Tajvan-hajvan dunjalicima...sve osim poljoprivrede, prehrambene industrije, vojske i pokojeg naucnika....narod se dao u birokratiju i umjetnike....Slavnu Silicijsku dolinu opet jamili seljaci. Mozes naci po gdjekojeg nucnika sa laptopom medju kravama i plantazama badema....na celu drzave im guvernator.... onaj sto je znao cijeli film odradit a ne sastavit dvije recenice teksta..
Onaj mafijas medju filmadzijama Francis Ford Coppola: sve od filmeske industrije rasprodo ili podjeljio djecajini a on kupio vinograde i vinarije. Pravi pastu i sadi paradajz.
Pol Newman se isto odmetno od filma i okreno nafaci. Pravio ajvar, djuvec, sirce za salate i sav ovaj biznis uvakufio. Ko kad je bio hairli i nafakali.

Ja ne mogu nikako doc sebi sta je kod nas...koga god nesto priupitam oko biznisa - svak me bijelo gleda; jesam li reko da cu se okrenut prodavat peksimetima - odmah me nazovu lopovom i svak okrece glavu od mene ...kako sam otvorio ovu temu na forumu poceli mi stizat "dobronamjerni" prijedlozi da se okanim lopovluka, da cu samo zijanit....proceprkash po ovom forumu pa skontah da niko o biznisu nista ne foruma....tabu teba ...dina mi ko da su gubavci u pitanju....
sve se zna o Zelji, Dodiju, Klempi, Selmi i Deenu ...znaju sve svalerke i sponozruse Kulin bana od prije 800 godina, a niko ne zna zametnut megdan oko kakva posla... mene pravo strah ufatio da necu imat s kim peksimete pravit..ko ce mi ajvar pravit ili pekemez od krusaka i smokava. ko ce mi susit voce za kompote i hosafe....ta nece mi musterija stucat poslije drugog zalogaja???....

premisljam se da otvorim i neku agencju za ruralni razvoj...... kontam: da me tu ne bi niko diro... mislili bi da sam skreno s pameti pa me niko nebi ni bendo a ni zborio da sam lopov

ovo ti je moja konta hairli posla...ako ima kakva bolja u sarajevu i bih volio bih je cut...
_Ismail_

#65 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

hahahaha, valahi si me plaho nasmijao sa tim tvojim kontima hairli posla.
svaka ti je zlatna vrijedna, baš ti hvala, svaka ti dala :-)
nego sve nešto promišljam ništa se ti plaho ne bihuzuri jer će ti se ubrzo javiti barem jedan stručnjak za peksimete. jes.
međutim, stari si ti lisac, pa sve nešto gotiviš biznise za koje ti trebaju ženske rukice? :zzzz:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#66 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by KatarinaKosaca »

Svaki biznis sa hranom je u principu, još uvijek isplatan. POsebno sa jeftinom hranom. Treba biti pažljiv sa higijenom, inspekcijama, rokovima trajanja i ostalim, ali bi trebalo biti profitabilno.
pocoyo

#67 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by pocoyo »

Toto wrote:.....
kontam da je narodu vazda najpreca guzica...a i trziste mi haber salje i daje za pravo .....kako je zavladala ova bjelosvjetska kriza propadaju industrijske grane -od bankara do automobilasa- jedino ovi sto se bave nafakom se prosirujeu.
Ja negdje procitah da u ovim kriznim vremenima jedino prodaja kozmetike biljezi rast, sve ostalo pada, pa i prodaja hrane. Ama ne mozes puder od smokava i paradjza praviti :P :D

Nego ja se sjecam jedne delikatese koju bi i suhim zlatom platila. Pa je mozes mozda ukljuciti u ponudu. Smokve (a sta drugo :lol: ), cijele, u nekom zeleu, ama zele nije cvrst vec ono kad uzmes smokvu ono se cijedi, ko gusci sirup.... koliko se sjecam koristi se i krec u procesu proizvodnje te delikatese. A smokve tebaju biti cijele, bez ostecenja, i ne prezrele. (mogu ti i ja dati svoja stabla u zakup) :D
_Ismail_

#68 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

rekoh li ti, Toto, da će da pršte ponude, savjeti na sve strane, ha ja.
nego, evo, ako ikako može, rado bih se uključio u taj bizMis sa smokvicama.
ne dajem stabla smokvica u zakup već ih ulažem u investiciju.
ima li ko taj recept za smokvice u želeu? ;-)
Toto

#69 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Ove investicione planove cu prenijet na temu Peksimeti s mozgom
tamo imam u planu da ovo sve brendiramo i patentiramo. kad su mogli patentirat slatko od sljiva pozagaca mozemo vala jos stogod pridodat.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#70 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by KatarinaKosaca »

udrch wrote:- ako si svjestan da se svaki dobar posao pravi tuđim parama, kreditima, odgodom kod dobavljača i sl..
Najvažnije. :thumbup: Upravljanje likvidnošću. :thumbup:
gurabija78

#71 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by gurabija78 »

komi wrote:kako biti pošten kad ti dođe reketaš...

oš platit ili zvat drotove?
s tim sto se zna ko kod nas uzima najzajebaniji reket, a ne mozes im zovnut muriju! jer je legalan! :run:
_Ismail_

#72 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

gurabija78 wrote:

s tim sto se zna ko kod nas uzima najzajebaniji reket, a ne mozes im zovnut muriju! jer je legalan! :run:

kakav ba reketaš? jel to neki teniser pa biva vazdan nosi reket? :-)

ako si mislio na onog nakvog reketaša iz filma KUM - onda možda puno filmova gledaš?

da je meni tj. nama okrenut kakav dobar bizMis a reketaše slobodno prepustite meni, ha ja.

baš me zanima taj "najzajebaniji reket", fakat ne znam koji je, pa te lijepo molim da mi ga objasniš. 8)
Toto

#73 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

gurabija78 wrote:

jel se bar zna koliki je reket...ako se to zna onda nije problem i to urpat u likvidnost
_Ismail_

#74 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by _Ismail_ »

hm, Toto, nismo ni počeli bizMis a već se "razilazimo" :-)
kakav ba reket, jel onaj za igranje tenisa? al k'o da gledam ti misliš na onaj mafijaški, iz KUM-a?
ma fakat bih volio vidjeti tog reketaša (ili reketaše) da dođe da mi traži "lovu na guzove" tj. taj nakav famozni reket o kojem se, eto, ovdje samo priča ali tako plašljivo da to ne mogu "svariti".
Toto

#75 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

_Ismail_ wrote:hm, Toto, nismo ni počeli bizMis a već se "razilazimo" :-)
kakav ba reket, jel onaj za igranje tenisa? al k'o da gledam ti misliš na onaj mafijaški, iz KUM-a?
ma fakat bih volio vidjeti tog reketaša (ili reketaše) da dođe da mi traži "lovu na guzove" tj. taj nakav famozni reket o kojem se, eto, ovdje samo priča ali tako plašljivo da to ne mogu "svariti".
nema veze koji je
mora se utrpat u bizmis
Post Reply