Sve lažne nebuloze

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

salihh

#51 Re: Sve lažne nebuloze

Post by salihh »

Haris.ba wrote:
salihh wrote:najbolji pokazatelj koliko je "ono" bilo dobro jeste da je za 45 godina nepotizmom, dovodjenjem seljaka na polozaje i "ubijanjem" gradjanskog sloja odgojilo najkrvolocniju generaciju cetnika...
Pronaso se, a? :-D
slobodno se ti pocesi...
salihh

#52 Re: Sve lažne nebuloze

Post by salihh »

Romeo 80 wrote:
salihh wrote:
bosna123 wrote:U starom sistemu je valjalo to sto je postojala sigurnost, funkcionirao pravni sistem, pojedinac je otprilike mogao planirati kako ce mu zivot izgledati, nije tu bilo puno odstupanja...

...
e bas sam planirao da cu najbolje godine provesti u rovovima... covjece, najbolji pokazatelj koliko je "ono" bilo dobro jeste da je za 45 godina nepotizmom, dovodjenjem seljaka na polozaje i "ubijanjem" gradjanskog sloja odgojilo najkrvolocniju generaciju cetnika...
uhhh, kako mi na zivce ide ovaj nicim utemeljeni zal za necim sto, realno, nije ni postojalo
Tako je, reci him, reci him! :D :-)
Svašta će čovjek ovdje pročitat. Ideja bratstva i jedinstva je izrodila najkrvoločniju generaciju četnika, a nacionalisti, šovinisti i ostale prelivode su naš spas! :zzzz:
Toliko vremena ste se trudili skinuti komuniste s vlasti i kad vam je napokon uspjelo dođe do krvavog rata. I sad nakon svega su komunisti krivi za rat?! Oni isti koje ste jedva čekali svrgnuti da bi počeli sa torovanjem?!
bojim se da si ti, ipak, ili premlad ili prenaivan da raspravljas na ozbiljne teme...
pojedinac

#53 Re: Sve lažne nebuloze

Post by pojedinac »

Haris.ba wrote: Hajde ba ponovo u skolu. Umjesto da pitas, pokusavas da dokazes svoje stavove naopako.

To je naknada. Nije plata. Velika je razlika. Naknada se dobiva na osnovu ugovora o djelu(ili slicno). A plata se dobiva na osnovu ugovora o radu. Velika razlika, a izmedju ostalog i velika razlika u oporezivanju i jednoga i drugoga.
I naknada i plaća/plata su DOHODAK.
mostarac

#54 Re: Sve lažne nebuloze

Post by mostarac »

pojedinac wrote:
Haris.ba wrote: Hajde ba ponovo u skolu. Umjesto da pitas, pokusavas da dokazes svoje stavove naopako.

To je naknada. Nije plata. Velika je razlika. Naknada se dobiva na osnovu ugovora o djelu(ili slicno). A plata se dobiva na osnovu ugovora o radu. Velika razlika, a izmedju ostalog i velika razlika u oporezivanju i jednoga i drugoga.
I naknada i plaća/plata su DOHODAK.
nemam obicaj na ovom nivou pricati sa forumasima, al ti si svoje rekao do sada i da sam na tvom mjestu ja bi sutio, jer suteci izgledas manje "nepametan"
JThomas

#55 Re: Sve lažne nebuloze

Post by JThomas »

ove samo treba pustiti da pričaju odnosno pišu.

raskući me lik, kao, prije je bilo 44%, a sad je 10% :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

danas, kao što ti rekoše i postaše dokaze, je razlika između bruto i neto plate 67%, što će reći haman upola više nego u "doba mraka"...a usluge koje se zato dobijaju nikad gore.

ali ne, on nije režimski čovjek i ne brani vlast, on samo ističe kako je nama ustvari dobro, a ne loše...
Pasiflora

#56 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Pasiflora »

salihh wrote:
Romeo 80 wrote:
salihh wrote: e bas sam planirao da cu najbolje godine provesti u rovovima... covjece, najbolji pokazatelj koliko je "ono" bilo dobro jeste da je za 45 godina nepotizmom, dovodjenjem seljaka na polozaje i "ubijanjem" gradjanskog sloja odgojilo najkrvolocniju generaciju cetnika...
uhhh, kako mi na zivce ide ovaj nicim utemeljeni zal za necim sto, realno, nije ni postojalo
Tako je, reci him, reci him! :D :-)
Svašta će čovjek ovdje pročitat. Ideja bratstva i jedinstva je izrodila najkrvoločniju generaciju četnika, a nacionalisti, šovinisti i ostale prelivode su naš spas! :zzzz:
Toliko vremena ste se trudili skinuti komuniste s vlasti i kad vam je napokon uspjelo dođe do krvavog rata. I sad nakon svega su komunisti krivi za rat?! Oni isti koje ste jedva čekali svrgnuti da bi počeli sa torovanjem?!
bojim se da si ti, ipak, ili premlad ili prenaivan da raspravljas na ozbiljne teme...
Dobro ti je rekao - samo sto ti od dveca ne vidis sumu... Svi nesto pricate o komunistickoj drzavi, sto je potpuno pogresno.
SFRJ je bila prije svega SOCIJALNA drzava. SVI su bili situirani. Nije bitno koliko je drzava uzimala, davala je svima dovoljno. NIJE BILO SIROTINJE - shvatas?
Znas onu latinsku poslovicu "Gdje mi je dobro, tu mi je domovina" - Nama je SVIMA (cca 20 miliona ljudi) bilo dobro jer smo imali SOCIJALNU DRZAVU.
Uporedi to sa danasnjicom - da ne nabrajam spomenut cu ono po meni najstrasnije: stari ljudi, penzioneri ne da nemaju za ljekova, nemaju sta da jedu, pa jadni kopaju po kontejnerima. TO u SFRJ nije bilo.
nosara

#57 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

Fratris wrote:Razmislja li iko od ovih nostalgicara kako je bila moguca ta njihova idila?

Mislim, sve je ovo lijepo slusati, i stanovi, i zdravstveno, i auti, i vikendice, i porodice od 5 clanova u kojoj je samo jedan radio, i sve to, ali ko je to placao? Jugoslavija je od kraja 60-ih trosila vise nego je proizvodila. Kasu su onda jedno vrijeme punili baustelci po zapadnoj Europi koji su novac slali i donosili kuci, a kasnije naravno krediti koje je drzava uzimala od MMF, Njemacke, itd.

Ja imam i dobar posao i kreditnu istoriju i mogao bih u ovom trenutku dici kredit od mozda pola miliona dolara bez ikakvih pitanja. I onda bi mogao slijedecih godinu dana zivjeti ko da sam na Dinastiji. Dok ne dodje brkati ciko uzeti i auto, i TV, i sve drugo sto ne mogu otplatiti. I sta bi ja treba onda? Zaliti za vremenima kad sam trosio pare koje nisam imao i kad je zivot bio lagodna iluzija?

Drzava je 20 godina srljala u ekonomsku propast, al nema veze, vazno je da ti imas zdravstveno i golfa dvicu. Jebo ekonomiju.

Najveca steta u bosanskoj povijesti je sto su nam nametnute ove neke bezvezne religije. Trebao je fino doci Protestantizam i nauciti nas da se sve u zivotu dobija krvavim radom a ne da samo gledamo da nesto dobijemo dzaba.
Ovo udara u vrh blesimetra... :lol:

Pretpostavljam da si u Americi... Tamo samo mrtvaci nemaju "dobru kreditnu istoriju"... :D

Amerika je najzaduzenija zemlja na kugli... Za dlaku je, kao i sve ostale kapitalisticke velesile, izbjegla totalnu propast i ekonomsku katastrofu jer se trosi vise nego sto se zaradi... :D

SFRJ je do dolaska Ante markovica bila duzna 20 mlrd $... Samo sa par poteza fiskalnim carobnim stapicem, taj dug je sveden na realno 11 mlrd $ uz visestruko povecanje deviznih rezervi, a u najvecoj krizi domace privrede u istoriji SFRJ... :D

SFRJ je bila pojam uredjene i stabilne drzave, koja je uspijevala da nametne svoj proizvod u svijetu, pored svih ogranicenja tadasnjeg nacina proizvodnje... Rasturena je tvojom logikom o tudjem govnetu koje ljepse smrdi... :D

Kopaj i uzivaj, ne provaljuj gluposti, izgubices "dobru kreditnu istoriju" na sa-x... :D
uvjek dobar gost

#58 Re: Sve lažne nebuloze

Post by uvjek dobar gost »

Nekih deset godina poslije II Svjetskog rata vidio se napredak, neke 84 godine bila je Olimpijada kod nas u selu, istina je da sve nije bilo idealno. Istina je da smo recimo jedina zemlja koja nije imala koristi od te iste Olimpijade nakon njenog održavanja, istina je recimo da se u onom sistemu opismenjavalo da su roditelji čak bili zatvarani ako nisu djecu slali u osnovne škole. Istina je da je postojao Goli otok na kojem je preko 80% ljudi bilo bezze, ali opet istina je da je kroz taj sistem kazne prošlo svega oko 45 000 ljudi. Istina je recimo da je republika BiH bila najveći izvoznik od svih republika u inostranstvo a da je Slovenija bila najveći uniutar Jugoslovenski izvoznik.

istina je da je onaj sistem odgojio i najbolje i najgore sinove, najgore ne moram objašnjavati, ali najbolje moram bar spomenuti, onaj sistem je usadio patriotizam u ljude u momke koji su spasili nas sve da bi danas palamudili i srali dok sve oko nas trune i propada zahvaljujući ovom nakaradnom sistemu.. u kojem nema vrijednosti u kojem su kriminalci in u kojem se vjera profesija.... i jeste možda su i danas za sve krivi oni koji su presvukli dresove i navukli fesove i mantije ali su u duši ostali isti oni koristoljubivi likovi bez ideala...

Laž je da sve bilo je muzika, ali ljudi kad gledaju ovo oko sebe danas moraju se prisjećati kako im je bilo nekad kad su imali super pasoš i mogućnost putovanja, kada su ih na istoku gledali kao zapadnjake a mogli su sebi priuštiti putovanja i na zapad... koliko smo onda vjerovali zdravstvenim radnicima , koliko poštovali miliciju, koliko smo onda imali sigurnosti a koliko je danas imamo... koliko smo onda bili ljudi a šta smo danas..?

Šta smo mi danas... koliko je danas laži oko nas... koliko je danas napretka prisutno i vidljivo a prošlo je više od 10 godina od agresije...

Ja razumijem one koji se sa sjetom prisjećaju prošlih vremena čak i više nego one koji sa toliko fanatičnosti pljuju po svemu što je bilo a bez imalo samokritičnosti gledaju na današnji sistem i sve ono u čemu se furamo da živimo.... ja se recimo rado sjetim perioda kad sam imao nekih 19 godina.. i nekad čak i idealiziram tu 96 i 97 godinu jer tada imao sam snove i neka viđenja koja su mi se narednih godina slomila jer na vlasti su rigidni nacionalisti koji su po meni najgori !

Na kraju kako ne pogledati istini u oči i ne spomenuti 50 škola pod tri krova... kao sinonim ovog sistema i jeste zapitajmo se šta smo posijali jer .... čeka nas sjetva...!?!?!

P.S

Koliko smo dali za PDV , a koliko nam se vratilo ....??

Ovi što spominju ekonomsku propast... šta misle o današnjoj ekonomskoj politici i analogno tome... gdje srljamo danas....
nosara

#59 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

salihh wrote:
bosna123 wrote:U starom sistemu je valjalo to sto je postojala sigurnost, funkcionirao pravni sistem, pojedinac je otprilike mogao planirati kako ce mu zivot izgledati, nije tu bilo puno odstupanja...

...
e bas sam planirao da cu najbolje godine provesti u rovovima... covjece, najbolji pokazatelj koliko je "ono" bilo dobro jeste da je za 45 godina nepotizmom, dovodjenjem seljaka na polozaje i "ubijanjem" gradjanskog sloja odgojilo najkrvolocniju generaciju cetnika...
Prvo si, prijatelju, birao najgori sljam koji hoda zemaljskom kuglom, pa si onda zavrsio u rovu... :D

A u gradove je "sljegalo" i muslimana, jesu li i oni ti "odgojeni cetnici"...?

Stose tice zala, slazem se da kukavelj sama bira kako ce joj biti u zivotu... Dakle, nema temelja za kuknjavu... Sami pali - sami se ubili... :D Realno... :lol:
zili

#60 Re: Sve lažne nebuloze

Post by zili »

Fratris wrote:Razmislja li iko od ovih nostalgicara kako je bila moguca ta njihova idila?

Mislim, sve je ovo lijepo slusati, i stanovi, i zdravstveno, i auti, i vikendice, i porodice od 5 clanova u kojoj je samo jedan radio, i sve to, ali ko je to placao? Jugoslavija je od kraja 60-ih trosila vise nego je proizvodila. Kasu su onda jedno vrijeme punili baustelci po zapadnoj Europi koji su novac slali i donosili kuci, a kasnije naravno krediti koje je drzava uzimala od MMF, Njemacke, itd.

Ja imam i dobar posao i kreditnu istoriju i mogao bih u ovom trenutku dici kredit od mozda pola miliona dolara bez ikakvih pitanja. I onda bi mogao slijedecih godinu dana zivjeti ko da sam na Dinastiji. Dok ne dodje brkati ciko uzeti i auto, i TV, i sve drugo sto ne mogu otplatiti. I sta bi ja treba onda? Zaliti za vremenima kad sam trosio pare koje nisam imao i kad je zivot bio lagodna iluzija?

Drzava je 20 godina srljala u ekonomsku propast, al nema veze, vazno je da ti imas zdravstveno i golfa dvicu. Jebo ekonomiju.

Najveca steta u bosanskoj povijesti je sto su nam nametnute ove neke bezvezne religije. Trebao je fino doci Protestantizam i nauciti nas da se sve u zivotu dobija krvavim radom a ne da samo gledamo da nesto dobijemo dzaba.

Dobro. Ali evo sad smo se još više zadužili kod MMF-a, koliko je samo bilo donacija od rata pa na ovamo, dijaspore i njihovih doprinosa "kasi" više nego ikad, pa kako to da ne živimo bar jednako dobro kao prije?

Čini mi se sasvim pogrešno (da ne kažem opasno, da ne kažem blago fašistički) povezivati postojanje socijalnog sistema sa lošom ekonomskom politikom. Bilo bi zanimljivo, recimo, uporediti državni budžet od onda i od sad, ali ne da vidimo kako je država dolazila do novca već kako ga je raspoređivala.
nosara

#61 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

uvjek dobar gost wrote:Nekih deset godina poslije II Svjetskog rata vidio se napredak, neke 84 godine bila je Olimpijada kod nas u selu, istina je da sve nije bilo idealno. Istina je da smo recimo jedina zemlja koja nije imala koristi od te iste Olimpijade nakon njenog održavanja, istina je recimo da se u onom sistemu opismenjavalo da su roditelji čak bili zatvarani ako nisu djecu slali u osnovne škole. Istina je da je postojao Goli otok na kojem je preko 80% ljudi bilo bezze, ali opet istina je da je kroz taj sistem kazne prošlo svega oko 45 000 ljudi. Istina je recimo da je republika BiH bila najveći izvoznik od svih republika u inostranstvo a da je Slovenija bila najveći uniutar Jugoslovenski izvoznik.

istina je da je onaj sistem odgojio i najbolje i najgore sinove, najgore ne moram objašnjavati, ali najbolje moram bar spomenuti, onaj sistem je usadio patriotizam u ljude u momke koji su spasili nas sve da bi danas palamudili i srali dok sve oko nas trune i propada zahvaljujući ovom nakaradnom sistemu.. u kojem nema vrijednosti u kojem su kriminalci in u kojem se vjera profesija.... i jeste možda su i danas za sve krivi oni koji su presvukli dresove i navukli fesove i mantije ali su u duši ostali isti oni koristoljubivi likovi bez ideala...

Laž je da sve bilo je muzika, ali ljudi kad gledaju ovo oko sebe danas moraju se prisjećati kako im je bilo nekad kad su imali super pasoš i mogućnost putovanja, kada su ih na istoku gledali kao zapadnjake a mogli su sebi priuštiti putovanja i na zapad... koliko smo onda vjerovali zdravstvenim radnicima , koliko poštovali miliciju, koliko smo onda imali sigurnosti a koliko je danas imamo... koliko smo onda bili ljudi a šta smo danas..?

Šta smo mi danas... koliko je danas laži oko nas... koliko je danas napretka prisutno i vidljivo a prošlo je više od 10 godina od agresije...

Ja razumijem one koji se sa sjetom prisjećaju prošlih vremena čak i više nego one koji sa toliko fanatičnosti pljuju po svemu što je bilo a bez imalo samokritičnosti gledaju na današnji sistem i sve ono u čemu se furamo da živimo.... ja se recimo rado sjetim perioda kad sam imao nekih 19 godina.. i nekad čak i idealiziram tu 96 i 97 godinu jer tada imao sam snove i neka viđenja koja su mi se narednih godina slomila jer na vlasti su rigidni nacionalisti koji su po meni najgori !

Na kraju kako ne pogledati istini u oči i ne spomenuti 50 škola pod tri krova... kao sinonim ovog sistema i jeste zapitajmo se šta smo posijali jer .... čeka nas sjetva...!?!?!

P.S

Koliko smo dali za PDV , a koliko nam se vratilo ....??

Ovi što spominju ekonomsku propast... šta misle o današnjoj ekonomskoj politici i analogno tome... gdje srljamo danas....
Dobra analiza... :thumbup: Ali cemu, odnosno, kome...? :-)
Klodovik

#62 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Klodovik »

nosara wrote:

Ovo udara u vrh blesimetra... :lol:

Pretpostavljam da si u Americi... Tamo samo mrtvaci nemaju "dobru kreditnu istoriju"... :D

Amerika je najzaduzenija zemlja na kugli... Za dlaku je, kao i sve ostale kapitalisticke velesile, izbjegla totalnu propast i ekonomsku katastrofu jer se trosi vise nego sto se zaradi... :D

SFRJ je do dolaska Ante markovica bila duzna 20 mlrd $... Samo sa par poteza fiskalnim carobnim stapicem, taj dug je sveden na realno 11 mlrd $ uz visestruko povecanje deviznih rezervi, a u najvecoj krizi domace privrede u istoriji SFRJ... :D

SFRJ je bila pojam uredjene i stabilne drzave, koja je uspijevala da nametne svoj proizvod u svijetu, pored svih ogranicenja tadasnjeg nacina proizvodnje... Rasturena je tvojom logikom o tudjem govnetu koje ljepse smrdi... :D

Kopaj i uzivaj, ne provaljuj gluposti, izgubices "dobru kreditnu istoriju" na sa-x... :D
Bila je, bila je, bila je... odzvanja na raznim temama.
nosara

#63 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

zili wrote:

Dobro. Ali evo sad smo se još više zadužili kod MMF-a, koliko je samo bilo donacija od rata pa na ovamo, dijaspore i njihovih doprinosa "kasi" više nego ikad, pa kako to da ne živimo bar jednako dobro kao prije?

Čini mi se sasvim pogrešno (da ne kažem opasno, da ne kažem blago fašistički) povezivati postojanje socijalnog sistema sa lošom ekonomskom politikom. Bilo bi zanimljivo, recimo, uporediti državni budžet od onda i od sad, ali ne da vidimo kako je država dolazila do novca već kako ga je raspoređivala.
Treba sve stavit na stol... Sve sto se zaradilo, dobilo na poklon, pojelo, popilo, uzelo na kredit... u svim banana-drzavicama bivse SFRJ od raspada... Pa napravit analizu... :D Ili bolje ne... Dovoljno smo sjebani i bez toga... :lol:
nosara

#64 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

Klodovik wrote: Bila je, bila je, bila je... odzvanja na raznim temama.
Jebi ga, sadasnjost kita, buducnosti se niko ne nada, a proslost nam je bila ko Tito... Najbolji dio zivota... :D
Klodovik

#65 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Klodovik »

nosara wrote:
Jebi ga, sadasnjost kita, buducnosti se niko ne nada, a proslost nam je bila ko Tito... Najbolji dio zivota... :D
Pa, uživajmo onda. Ništa nam drugo nije preostalo. Red kuknjave, red žala, a u tom će valjda i svemu doći kraj.
Haris.ba

#66 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Haris.ba »

Ovo se moze komotno izglasati za najgluplju temu godine. Poceo momak pricom o poreznj politici, i onda osuda politickog sistema. A ne zna da razlikuje doprinose i poreze. Ne zna da razlikuje placu(polahko se usvaja termin - zarada) i naknadu(novcanu).

Ako je ista valjalo u "onom" sistemu to je bio zdravstveni sistem(za ono vrijeme). Penzioni je bio diskutabilan(ali uz odredjene reforme stao bi na noge, ali za ono vrijeme relativno dobar). A to je ono glavno sto se placa iz doprinosa.
Iz poreza se placa nesta drugo. Sumnjam da ce ikada(barem ne za moga zivota) ovdasnje stanovnistvo vise imati toliko sveobuhvatno zdravstveno osiguranje. Danas ti u drugom kantonu ne priznaju ovjerenu zdravstvenu knjizicu. A prije si bez knjizice isao u dom zdravlja(prehlada, gripa; a danas te prime samo ako ti je odrezana glava). Pa tuga je koliko raje nocu odlazi u hitnu na grbavici da vadi zube. Jer nemaju pare ni da ih poprave, a ni da plate kod privatnika.
Onaj primjer sa racunanjem doprinosa iz naknade na osnovu "rada" u nadzornom odboru nije zarada(placa). I uveli su nedavno da se placa 4%( ne mogu se sjetiti tacno procenta) za doprinose na ugovor o djelu ako prelazi odredjeni novcani mjesecni nivo (ne znam sigurno, valjda minimalna mjesecna plata u pederaciji). To su uradili da bi "doskocili" onima koji drze radnike na osnovu ugovora o djelu, umjesto ugovora o radu bas zbog izbjegavanja doprinosa i drugih davanja. Uredu. Postena namjera. Ali, sta se desava. Nijedan zavod za zdravstveno osiguranje ti ne priznaje uplatu doprinosa po tom osnovu. Npr. imas 5000 KM mjesecnih naknada. I na to platis porez i doprinose. I odes da ti se ovjeri knjizica za taj mjesec. Samo ti se nasmiju. Odes da vidis je li ti uplacen penzioni staz. Samo ti se nasmiju. A ti(i ja) platio. "Zaboravile" lole iz parlamenta promijeniti zakon o zdravstvenoj zastiti, a da ti i to pikaju. Da, da u onom sistemu je sve bio jad i cemer, tuga i drač.

P.S.
I da dodam. Od 1945. ekonomski sistem i politika imala je sijaset strateski i dugorocno pogresnih ekonomskih poteza. Ali porezna politika je bila za ono vrijeme moderna(od 60-ih). Necu spominjati one gluposti oporezivanja za vojsku i narod sjetvi seljaka i npr. "prinudnu otkupninu". Ali racunajuci da je drzava tek izasla iz rata i pokusavani su neki utopisticki principi(znalo se tacno kuda - ali ne i kako) - malo opravdanje mogu dati. To je svakako brzo i ukinuto.

Bilo je toliko tema o nazadnosti anamo-onog sistema. To tako i treba. Ali nikada nisam vjerovao da ce se putem "porezne politike" koriti prosli sistem. I to jos malo je reci "nestrucno".
Last edited by Haris.ba on 26/05/2009 10:33, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#67 Re: Sve lažne nebuloze

Post by uvjek dobar gost »

postavimo sad malo samo obratno situaciju... kako će se ljudi sjećati današnjice... kako će mladi gledati na sve ovo kad im je najveći domet Makarska, kad nemaju posla, kad studenti daju guzice za polaganje ispita, kad radnici nerade, kad je distribucija GDP-a totalno neravnomjerna, kad sve je u šakama nekoliko familija koje su u stvari ratni profiteri i trebaju biti predmet obrade tužilaštava...

Kako ću se ja sjećati podjeljenog društva, simbola nad gradovima, inat vjerskim objektima, kako ću ja objasniti djetetu svom šta i kako... patetika je čudo !

nemojmo biti toliko plitki !!!!
Fratris

#68 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Fratris »

nosara wrote: Ovo udara u vrh blesimetra... :lol:

Krivo pretpostavljas. Ne zivim u Americi. Ja zivim u drzavi koja je u 20 godina samo jednom imala deficit u budzetu i koja je daleko od neke propasti.
Jugoslavija je 1988. imala najveci dug po stanovniku u Europi. Jugoslavija je 1988. imala inflaciju preko 500%.
SFRJ je bila pojam uredjene i stabilne drzave,
Kolko ti dijete imas godina kad ovakve nebuloze pises? Jugoslavija je bila drzava u kojoj su novcanice imale 10-ak nula i u kojoj se robijalo zbog "verbalnog delikta." Hvala lijepa, al ja ne bi nikad vise.
Last edited by Fratris on 26/05/2009 10:35, edited 1 time in total.
nosara

#69 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

Klodovik wrote:
nosara wrote:
Pa, uživajmo onda. Ništa nam drugo nije preostalo. Red kuknjave, red žala, a u tom će valjda i svemu doći kraj.
:lol:
nosara

#70 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

Fratris wrote:

Krivo pretpostavljas. Ne zivim u Americi. Ja zivim u drzavi koja je u 20 godina samo jednom imala deficit u budzetu i koja je daleko od neke propasti.
Jugoslavija je 1988. imala najveci dug po stanovniku u Europi. Jugoslavija je 1988. imala inflaciju preko 500%.
Kolko ti dijeti imas godina kad ovakve nebuloze pises? Jugoslavija je bila drzava u kojoj su novcanice imale 10-ak nula i u kojoj se robijalo zbog "verbalnog delikta." Hvala lijepa, al ja ne bi nikad vise.
Ako si moj post shvatio kao poziv na polemiku, fulio si... Znas onu o biserima i svinjama... :D
salihh

#71 Re: Sve lažne nebuloze

Post by salihh »

nosara wrote:
Fratris wrote:

Kolko ti dijeti imas godina kad ovakve nebuloze pises? Jugoslavija je bila drzava u kojoj su novcanice imale 10-ak nula i u kojoj se robijalo zbog "verbalnog delikta." Hvala lijepa, al ja ne bi nikad vise.
Ako si moj post shvatio kao poziv na polemiku, fulio si... Znas onu o biserima i svinjama... :D
ja i ne vidim o cemu biste polemizirali... ubi te covjek argumentima...
nosara

#72 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

salihh wrote:
ja i ne vidim o cemu biste polemizirali... ubi te covjek argumentima...
Argumenti ustasko-cetnicke emigracije i domacih izdajnika... :D
turban

#73 Re: Sve lažne nebuloze

Post by turban »

Treba skresati u brk ovim proletrima sledece;

Titin rezim unistio je Bosnu a Bosnjake decenijama ponizavao.
1969 KAO KALKULACIJU A U VEZI IZRAELA kad je prekinuo diplomatske odnose,priznao je muslimane kao zaseban narod i
velikodusno dao veliko M.Sta je cekao toliko dugo?!
Titin rezim je posle 2svr ubijao za kg brsna,dok su na drugoj strani pootamali zemlju i imanja od imucnih Bosnjaka i OSTALIH
SIROM BIVSE drzave.
Tito je suravao sa Krlezom koji je bio simpatizer Hrvatskog proljeca 1971,cak je nagovarao Krlezu da osustane od nekih svojih izjava,cuj nagovarao(citaj molio),dok je na drugoj strani za verbalni delikt slao na robiju!!!
Titin rezim i on sam kostali su bivsu drzavu milijarde dolare godisenje.
Titin plavi voz,te brod,te avion,te odmaralista te ovo te ono...
Stafeta mladosti kostala je toliko da je od istog novca moglo prezivjeti na hiljade ljudi godisnje.
Tito je bio kao faraon,kralj,car,imao je na svakom putovanju po jednog doktora za sve bolesti,imao je svoje pjevace koje je vodio sa sobom...
Titin rezim postavljao je ljude na vazna mjesta ne po znanju nego poltrone.
Ima toga jos za par stranica...

PS
Zanima me jos sledece;
Bosna pocinje da zivi tek sa pojavom ovog crvenog faraona...moze li mi ko objasniti?!
nosara

#74 Re: Sve lažne nebuloze

Post by nosara »

turban wrote:Treba skresati u brk ovim proletrima sledece;

1969 KAO KALKULACIJU A U VEZI IZRAELA kad je prekinuo diplomatske odnose,priznao je muslimane kao zaseban narod i
Titin rezim je posle 2svr ubijao za kg brsna,dok su na drugoj strani pootamali zemlju i imanja od imucnih Bosnjaka i OSTALIH
SIROM BIVSE drzave.
Tito je suravao sa Krlezom koji je bio simpatizer Hrvatskog proljeca 1971,cak je nagovarao Krlezu da osustane od nekih svojih izjava,cuj nagovarao(citaj molio),dok je na drugoj strani za verbalni delikt slao na robiju!!!
Stafeta mladosti kostala je toliko da je od istog novca moglo prezivjeti na hiljade ljudi godisnje.
Tito je bio kao faraon,kralj,car,imao je na svakom putovanju po jednog doktora za sve bolesti,imao je svoje pjevace koje je vodio sa sobom...

PS
Zanima me jos sledece;
Bosna pocinje da zivi tek sa pojavom ovog crvenog faraona...moze li mi ko objasniti?!
Ko god je imao vise nego sto mu je trebalo, neka su mu oduzeli... :D Nema nista sevapnije nego nekom minderasu izbit par lanaca zemlje i podijelit sirotinji... :D

Nego, zadji po ulicama, mozda naletis na kojeg penzica, pa ga, po obicaju, razbij od zid, nesto si mi frustriran... :lol:
Art-Vandaley

#75 Re: Sve lažne nebuloze

Post by Art-Vandaley »

turban wrote:Treba skresati u brk ovim proletrima sledece;

SIROM BIVSE drzave.

PS
Zanima me jos sledece;
sto se ovaj taliban nasrao, nemoj da lazes ljude!
Post Reply