CANE CORSO CORSO SEMIZ KI-MA
Moderator: anex
-
zengi
#51 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Psi su ti extra drug, svaka cast.
Sto se kupiranja usiju tice ja to nebih radio jer u nekim zemljama (Engleska) ti oduzmu psa i uspavaju ga (da se ne pati) a tebe kazne kao da si dvoje djece zgazio na pjesackom. Sem toga, meni svaki pas osim dobermana bolje izgleda sa usima, nego bez.
Vidio sam i ja nekog lika u Ferhadiji prije par mjeseci sa nekim stencem, garant je to taj, ali je pas imao sugarac pa mu je dlaka bila opala. Jeli istina da su podlozni raznim bolestima sto je obicno slucaj sa starim cistokrvnim rasama?
I ja sam se bio nalozio da sebi uzmem jednog, cak sam imao priliku da uzmem cane corsa-presa canario mix, ali sam skontao da (vec imam tri svoja i 4 lutalice) bi u tom slucaju pit bul bio bolji pa nisam.
Usput budi receno, za one koi nemaju puno iskustva sa psima, ne gledajte izgled nego karakter i inteligenciju psa. To je naj vaznije.
Sto se kupiranja usiju tice ja to nebih radio jer u nekim zemljama (Engleska) ti oduzmu psa i uspavaju ga (da se ne pati) a tebe kazne kao da si dvoje djece zgazio na pjesackom. Sem toga, meni svaki pas osim dobermana bolje izgleda sa usima, nego bez.
Vidio sam i ja nekog lika u Ferhadiji prije par mjeseci sa nekim stencem, garant je to taj, ali je pas imao sugarac pa mu je dlaka bila opala. Jeli istina da su podlozni raznim bolestima sto je obicno slucaj sa starim cistokrvnim rasama?
I ja sam se bio nalozio da sebi uzmem jednog, cak sam imao priliku da uzmem cane corsa-presa canario mix, ali sam skontao da (vec imam tri svoja i 4 lutalice) bi u tom slucaju pit bul bio bolji pa nisam.
Usput budi receno, za one koi nemaju puno iskustva sa psima, ne gledajte izgled nego karakter i inteligenciju psa. To je naj vaznije.
- Cholina_Lokica
#52 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
koliko su ljepsi sa usima i repom
da hoce skroz zabraniti kupiranje
@zengi
to kuce je ja mislim isto sa vojnickog, demodex je imalo
da hoce skroz zabraniti kupiranje
@zengi
to kuce je ja mislim isto sa vojnickog, demodex je imalo
Last edited by Cholina_Lokica on 06/02/2011 18:05, edited 1 time in total.
-
zengi
#53 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Ima dosta cane corso-jedan je Zengi.

Oprosti drug, nisam mogao odoliti. Samo sto se tice naravi, Atila je za njega majka Terza.

Oprosti drug, nisam mogao odoliti. Samo sto se tice naravi, Atila je za njega majka Terza.
-
zengi
#54 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Lokice, sta gledamo na ovom linku?
- Flika
#55 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
meni su prelijepi i sa usima, kupirani malo vise izazivaju strahopostovanje. kakve su propozicije za izlozbe? je li usi moraju biti kupirane? postoje li razlike u tome kod nas i u svijetu?
-
zengi
#56 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Izgleda da je tendencija vise prema zabranjivanju bilo kakve mutalacije bilo usiju ili repa. To je sada slucaj i sa Rotvajlerima, nema vise kupiranja repa a u nekim zemljama, kao sto je VB je strogo zabranjeno. Mislim da ce uskoro svuda u svjetu na izlozbama moci da se izlazu samo psi sa usima i repom.
-
zengi
#57 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Meni jedino dobermani izgledaju bolje sa kupiranim usima i repom jer im je rep pretanak i premal pa se cini kao da nije njuhiv vjerovatno je to zbog toga sto je to tako reci napravljen pas. Sa usima mi nekako izgleda bleskasto kao neki pticar i nikako mu ne stoje. Svi ostali psi mi puno bolje izgledaju onako prirodno. Narocito mi je glupo kad neko kupira usi pit bulovima a takodje i srednjeaziskim ovcarima.
- Cholina_Lokica
#58 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
veze nemam, ja sam napisala @zengi... a odakle onaj link boga pitajzengi wrote:Lokice, sta gledamo na ovom linku?
-
zengi
#59 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Lokice, sigurno je Iz zone sumraka....
Ja se ubio trazeci vezu izmedju onog linka i cane corso.
Ja se ubio trazeci vezu izmedju onog linka i cane corso.
- Cholina_Lokica
#60 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
hajd' bar si se zanimao par minuta
-
zengi
#61 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Ma kakvih par minuta... prvo sam jednom pogledao, pa se onda opet vratio, pa citao pod-naslove... ma rekoh mora negdje ovdje nesto biti o cane corsi....

- Cholina_Lokica
-
zengi
#63 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
a posto si napisala da je malo "demodex" a ono nesto o modelima i modi, ja pomislih garant neki fashion guru rekao da je pravo papanski kupiranje usiju. Tu sam konekciju napravio..

- Cholina_Lokica
#64 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
sjo da hoce to reci koji guru, vecina bi se odmah primila i prestala kupirati 
-
zengi
#65 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Aha, bi garant, znas ti nas narod? 
- Cholina_Lokica
#66 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
da ne lajem...

-
zonbirile
#67 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
----------------------------zengi wrote:Meni jedino dobermani izgledaju bolje sa kupiranim usima i repom jer im je rep pretanak i premal pa se cini kao da nije njuhiv vjerovatno je to zbog toga sto je to tako reci napravljen pas. Sa usima mi nekako izgleda bleskasto kao neki pticar i nikako mu ne stoje. Svi ostali psi mi puno bolje izgledaju onako prirodno. Narocito mi je glupo kad neko kupira usi pit bulovima a takodje i srednjeaziskim ovcarima.
pa kupiranje ušiju je mnogo manji problem,od izobličavanja rase psa i stvaranja i uništavanja izvornog pojedinog psa.Kupiranje je bilo opravdano kod pasa poput boxera,pinčeva,dobermana,poslije pitova,jer ne dolazi do upale uha,a i namjena psa je bila takva da ga je štitila od ugriza za uho.Rep također je znao pući i izazvati komplikacije.Sada pošto skoro svaki pas gubi smisao(pa šarplaninca imaš u sarajevu više nego na Vlašiću i sl),pogotovo radni zaštitarski psi,onda i CC može biti nekupiran,čudi me da mu ne prave kakve kerefeke,ono da bude cakani ko pudla.svaki veterinar zna da kupiranje u pravom uzrastu nije bolno po psa (kao i sunet za djete),ali eto zaštitnici životinja su ponovo pobijedili.ne neće se kupirati uši i rep,ali će se upšropastiti sve pasmine.Zato Turska i zabranjuje izvoz anadolca i prave pse možeš samo naći u nedođijama planete.ja zaboravih haskija sa sarajevskog asfalta-smiješno.kada je zima nigdje ih,vlasnicima hladno,a ljeti psi skapavaju vukući se na +40.
-
zengi
#68 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Zonbrile druze, potpuno si u pravu. Zato ja i kazem da se ne gleda izgled psa nego njegova narav i inteligencija jer ljudi idu ovom logikom, vidi negdje haskija sa plavim ocima i onda kaze "jao kako je sladak sa onim plavim okicama, odoh i ja sebi jednog kupiti". Niti se kupuje pas radi plavih ociju niti se zeni zena zbog plavih ociju!!! Uopste nema pojma sta kupuje, kakav je to pas, sta mu treba, kako se ponasa, itd.
Pogorovu si u pravu za redne pse, npr. karabas, jer svi hoce od svakog psa da naprave neke maze i pudlice a ti psi nisu za to predvidjeni i na kraju cemo zavrstiti sa nekim dzukelama koje nemaju nikakvu namjenu i puni su reznoraznih bolesti. Treba dobro razmisliti zasto hoces psa i onda uzeti takvog a ne kupiti terijera (zato sto ti se svidjaju njegovi brkovi) i onda kao sto neki dan na tv rece neki englez, cuditi se sto on hoce da ubije Timovog zeku i pokusavti ga odviknuti od toga. Pa terijer je predvidjen da ubija male zeke i sve ostale glodare. Ako neces da ti terijer ubije Timovog zeku onda i ti sebi kupi zeku (zenku po mogucnosti) pa nek vode ljubav. Kaze, imam Rotvajlera i neda nikome da udje u kucu. Pa normalno da neda, on i jest predvidjen da neda nikome da udje u kucu.
Pogorovu si u pravu za redne pse, npr. karabas, jer svi hoce od svakog psa da naprave neke maze i pudlice a ti psi nisu za to predvidjeni i na kraju cemo zavrstiti sa nekim dzukelama koje nemaju nikakvu namjenu i puni su reznoraznih bolesti. Treba dobro razmisliti zasto hoces psa i onda uzeti takvog a ne kupiti terijera (zato sto ti se svidjaju njegovi brkovi) i onda kao sto neki dan na tv rece neki englez, cuditi se sto on hoce da ubije Timovog zeku i pokusavti ga odviknuti od toga. Pa terijer je predvidjen da ubija male zeke i sve ostale glodare. Ako neces da ti terijer ubije Timovog zeku onda i ti sebi kupi zeku (zenku po mogucnosti) pa nek vode ljubav. Kaze, imam Rotvajlera i neda nikome da udje u kucu. Pa normalno da neda, on i jest predvidjen da neda nikome da udje u kucu.
-
zengi
#69 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
BTW Zonbrile, nisi u pravu za ovo u vezi sunecenja, ja sam se derao ko pivara i mada se ne sjecam jer sam imao 6 mjeseci, pricaju mi da sam kompletan Bistrik digao na noge.

-
zonbirile
#70 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
----------------------zengi wrote:BTW Zonbrile, nisi u pravu za ovo u vezi sunecenja, ja sam se derao ko pivara i mada se ne sjecam jer sam imao 6 mjeseci, pricaju mi da sam kompletan Bistrik digao na noge.![]()
ono za sunet samo,jebi ga nema tradicije bez bola.Kupiranje repa se vrši drugi dan po okotu,sam čin traje 20 sekundi,intenzivna bol 2 min. poslije kuće ni ne osjeća bol.Pa lovački psi imaju kupiran rep radi lakšeg probijanja kroz gustiš,valjda i jazavac ima zato kraće noge.Čovjek je psu bio najveći neprijatelj,iako mu je ovaj najveći prijatelj.Od vuka,razvio je paletu sebi prihvatljiv pasa,od čivave do doge,i sada se kaka o kupiranju.Šta tek reći za križanje u liniji i za bolesti psa i prepolovljen životni vijek.Čitaju li oni probleme vlasnika boxera sa psima koji su nekupirani i slomili su rep,pa kupirani u poznim godinama.Postoji podatak da dogo argentino izgubi sluh zbog čestih upala nekupiranih ušiju.Naravno ovo se radi o radnom psu,ovi gradski mogu imati do poda,ionako niti zagaze u rijeku,niti trče kros tampase,a i tu su vlasnici da im štapićima čiste uši,a i čika doktor gleda boli li ih tiba-fuujj.
-
zengi
#71 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
A nisam znao da je to sa kupiranjem tako, cak sam negdje meni se cini cuo da psi dobijaju upale zbog kupiranih usiju jer im je navodno uho vise otvoreno pa je i mogucnost infekcije veca ali evo posto si ti strucno lice i kazes da je tako, onda je tako.
Znas, inace je tendencija da se demaskulinira sve i da na kraju sve vrste pribjegnu bez-polnom nacinu razmnozavanja i predju na raznozavanje diobom, kao amebe. Tako se ta logika prenosi i na pse.
Znas, inace je tendencija da se demaskulinira sve i da na kraju sve vrste pribjegnu bez-polnom nacinu razmnozavanja i predju na raznozavanje diobom, kao amebe. Tako se ta logika prenosi i na pse.
-
zengi
#72 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
zaboravih da te pitam. Ona moja sarplaninka ima tjeranje i naprosto smo svi poludili... i Znegi i Spico i ja a vjerovatno i citav komsiluk. Koliko to traje i kad je sigurno da vise nemoze zatrudniti?
Sinoc ja parkirao kombi gore kod groblja na Kovacima i neko mi ga obio. Ja bas nesto mislio da povedem Zengija da ne vristi gledajuci sarplaninku kroz resetke i da ne bihuzuri komsiluk, ali bih ga u tom slucaju morao ostaviti u kombiju. Auuuu da sam ga poveo, danas bi bio u svim novinama sve do Njujork tajmsa i moskovske Pravde. On lezi dole iza zadnjeg sjedista i nevidi se da je unutra a ljut je zbog ove kucanije ko ris, sve mu vatra iz ociju sjeva, samo mu je jos falilo da mu neko ugrozi zivotni prostor. Mogli bi lopova identifikovati samo po analizi Zengijevog izmeta.
Sreca pa odlucih da ga ipak ostavim kod kuce.
Sinoc ja parkirao kombi gore kod groblja na Kovacima i neko mi ga obio. Ja bas nesto mislio da povedem Zengija da ne vristi gledajuci sarplaninku kroz resetke i da ne bihuzuri komsiluk, ali bih ga u tom slucaju morao ostaviti u kombiju. Auuuu da sam ga poveo, danas bi bio u svim novinama sve do Njujork tajmsa i moskovske Pravde. On lezi dole iza zadnjeg sjedista i nevidi se da je unutra a ljut je zbog ove kucanije ko ris, sve mu vatra iz ociju sjeva, samo mu je jos falilo da mu neko ugrozi zivotni prostor. Mogli bi lopova identifikovati samo po analizi Zengijevog izmeta.
Sreca pa odlucih da ga ipak ostavim kod kuce.
-
zengi
#73 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Dragi prijatelji zivotinja,
Juce ili prekjuce je neka zvijer od covjeka ubila (dali otrovala ili nekom drugom metodom to nisam siguran) kuju iza koje je ostalo 5 malih kucica i koi se trenutno bore za zivot. Dali ima iko ko bi ih mogao uzgoiti makar jos jedno mjesec dana dok ne progledaju i ne pocnu sami jesti. Trenutno se nalaze u mom autu i ja sam ih pokusao nahraniti sto mi nije bas poslo za rukom tako da je stvar urgentna. Molim vas javite se i nedopustite da ta mala stvorenja crknu od gladi. Hvala
Juce ili prekjuce je neka zvijer od covjeka ubila (dali otrovala ili nekom drugom metodom to nisam siguran) kuju iza koje je ostalo 5 malih kucica i koi se trenutno bore za zivot. Dali ima iko ko bi ih mogao uzgoiti makar jos jedno mjesec dana dok ne progledaju i ne pocnu sami jesti. Trenutno se nalaze u mom autu i ja sam ih pokusao nahraniti sto mi nije bas poslo za rukom tako da je stvar urgentna. Molim vas javite se i nedopustite da ta mala stvorenja crknu od gladi. Hvala
-
spirkebn
#74 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
Evo par slicica iz novog legla 17.09.2011

- slobodni armirach
#75 Re: CANE CORSO ( AMBA CORSO IMPERIJUM )
aaaa jesu dobri
ozbiljan rad koliko vidim
ozbiljan rad koliko vidim