hehhe,zanimljivo,uz napomenu da je Torvald Stoltenber doslovno izjavio za sve iz bivse Jugoslavije:
"Ma svi su oni Srbi!"
nastavite vi sada,ja samo onako malo u prolazu
JLZ Nije ni cudo kakvim se glupostima bavite, kad u ovakve gluposti vjerujete...Mislim, stvarno da li je moguce da cijeli jedan narod vjeruje u neku alternativno shvacanje istorije do te mjere da mislite da je cijeli svijet nenormalan, a da eto vi jedini znate pravu istoriju ovih prostora ?!JLZ wrote:I sta si ovim dokazao? Tacna ali shtura informacija! Zna se da je "Hercegovina Svetog Save djedovina".
A znas li zasto je Tornvald Stoltenberg bio natjeran da se povuce? zato sto je ustvrdio da je u BiH na djelu srpsko-srpsko-srpski rat (Srbi katolici i muslimani protiv Srba pravoslavaca).
Pa cak i da danasnji Bosnjaci dijelom nisu od Srba nastali, za Hercegovce je nesumnjivo da su bili Srbi, te pokatolicavanjem pod Marijom Terezijom najvise (ali i ranije), zapadno od Neretve nastase katolici, danasnji Hrvati!
Otuda i veoma jak pokret ustastva u zapadnoj Hercegovini, jer tamosnji Hrvati time lijece kompleks srpkog porijekla ("jer, ako su Turcinu ruke krvave do lakata, poturici moraju biti do ramena da bi se dokazao").
Ista stvar i sa katolickim Srbima (tako su se izjasnjavali sve do popisa iz 1931. god. kada je na drzavnoj razini dogovoreno da se svi aktolici pisu kao Hrvati, a svi pravoslavci kao Srbi. Time su Hrvati "usisali" u svoj korpus sve Srbe katolike, a Srbi dobise nesto malo Rusina, Rusa, Ukrajinaca i Rumuna u svoj korpus). Glupavi Karadjordjevici!
Da ih to Austrougari nisu tjerali da se izjasnjavaju kao Srbi. Jel Torvald Stoltenberg Srbin? Nije, ali covjek zna istinu od koje ti toliko bjezis. Samo ne znam zasto?
Ma nek sam ti ja MENTALITETSKI BLIZI, bas mi je drago !JLZ wrote:Nisi skontao: Stoltenberg je govorio istorijsku istinu koja se poklapa sa srpskom, zato je morao da ode.
A ja sam i dalje za nadnacionalne regije, ali kada govorimo o istoriji moramo biti tacni! Ja necu zbog svog nadnacionalnog regionalnog identiteta da falsifikujem istoriju. Poenta: Meni je i dalje MENTALITETSKI BLIZI Bosanac musliman nego Srbin Hercegovac, ali ja necu zbog toga da izmisljam nekakvu Bosansku naciju ili Hercegovacku.
Kad to skontas, shvatices moj stav. Odoh sad raditi...
Srpska verzija - prvak svijeta - zlatoH2SO4 wrote:![]()
a sta je sa hrvatskom verzijom?
Muslimani i Hrvati cijeli svijet? Smijesno...H2SO4 wrote:![]()
"mentalitetski"
![]()
"JLZ Nije ni cudo kakvim se glupostima bavite, kad u ovakve gluposti vjerujete...Mislim, stvarno da li je moguce da cijeli jedan narod vjeruje u neku alternativno shvacanje istorije do te mjere da mislite da je cijeli svijet nenormalan"
JLZ wrote:Muslimani i Hrvati cijeli svijet? Smijesno...H2SO4 wrote:![]()
"mentalitetski"
![]()
"JLZ Nije ni cudo kakvim se glupostima bavite, kad u ovakve gluposti vjerujete...Mislim, stvarno da li je moguce da cijeli jedan narod vjeruje u neku alternativno shvacanje istorije do te mjere da mislite da je cijeli svijet nenormalan"
Sjeti se kakvu si istoriju ucio u bivsoj Jugi. Samo mi nemoj reci da je istorija u bivsoj Jugi pisana pod srpskom palicom i da je Juga bila dominantno-srpska. (Tito-Hrvat, Kardelj-Slovenac, Bakaric-Hrvat, itd.)
ne dajte se zbuniti, sve je to sam goli avar...jedino je kardelj mongoloid, pardon mongol...joj fali nam sad jedan kurd pa da zakuhamo(Tito-Hrvat, Kardelj-Slovenac, Bakaric-Hrvat, itd.)
Eto, upravo to ti ja pricam, a ti opet...JLZ wrote: Muslimani i Hrvati cijeli svijet? Smijesno...
Sjeti se kakvu si istoriju ucio u bivsoj Jugi. Samo mi nemoj reci da je istorija u bivsoj Jugi pisana pod srpskom palicom i da je Juga bila dominantno-srpska. (Tito-Hrvat, Kardelj-Slovenac, Bakaric-Hrvat, itd.)
E konacno si shvatio! Dobro nam se vratio u srpsku naciju brate!Alfons Kauders wrote:Eto, upravo to ti ja pricam, a ti opet...JLZ wrote: Muslimani i Hrvati cijeli svijet? Smijesno...
Sjeti se kakvu si istoriju ucio u bivsoj Jugi. Samo mi nemoj reci da je istorija u bivsoj Jugi pisana pod srpskom palicom i da je Juga bila dominantno-srpska. (Tito-Hrvat, Kardelj-Slovenac, Bakaric-Hrvat, itd.)![]()
Dakle da rezimiramo, ne postoje Bosnjaci, Bosanci, Bosna, ja sam Srbin, Hercegovina nosi ime Svetog Save ?! Ne znam care moj odakle da pocnem...
Juga nije bila dominantno srpska, ali je ipak bila vise srpska nego bosanska, jer su Srbi bili najbrojniji...
Vlahadistan, sumnjam to mi vise lici na arapsko aziski, mozda bi bilo ovako VLASKA REPUBLIKA ili VLASKOSRPSKAKurt_Kombajn wrote:pjevam danju, pjevam nocu, pjevam sele sto god hocu...
pa naravno da se misli u REGIONALNOM smislu, uopste sve se i misli samo u REGIONALNOM smislu, jerbo da se misli u NACIONALNOM smislu, onda bi se i srbija valjda zvala VLAHADISTAN...ali ne, ovako je to regionalna odrednica za sumadiju and prosirenu co.
Ma da, Srbi nisu ni postojali vec su sve to vlasi (Rumuni). Kako si glup, vlasi kad se pisu malim slovom znace: "stocari" kao sto i Srbi jesu bili (a ne sjecam se da su u to vrijeme stanovnici Hrvatske ili Bosne svirali klavir, zar ne).Zenga wrote:Vlahadistan, sumnjam to mi vise lici na arapsko aziski, mozda bi bilo ovako VLASKA REPUBLIKA ili VLASKOSRPSKAKurt_Kombajn wrote:pjevam danju, pjevam nocu, pjevam sele sto god hocu...
pa naravno da se misli u REGIONALNOM smislu, uopste sve se i misli samo u REGIONALNOM smislu, jerbo da se misli u NACIONALNOM smislu, onda bi se i srbija valjda zvala VLAHADISTAN...ali ne, ovako je to regionalna odrednica za sumadiju and prosirenu co.
JLZ wrote:H2SO4 citat:
"Jesi li ti nama "mentalitetski" blizi nego Srbima iz Hercegovine zato sto je sam Vuk Karadjic nosio fes na glavi i pravoslavce u Bosni nazivao Bosnjacima ?"
Prvo, navedi izvor gdje je Vuk kazao Bosnjaci? A drugo, cak i da jeste, mislio je u REGIONALNOM SMISLU, a ne nacionalnom. Bas kao sto je kazivao i Dubrovcani, Crnogorci (a bas se u to vrijeme druzio sa Njegosem koji je govorio da su oni Srbi po naciji a Crnogorci po drzavi),Sumadinci, Precani, itd. Jesi li ti cuo za naciju Dubrovcanin? Bezbeli da nisi. Isto tako, termin Bosnjak je tada oznacavao REGIONALNOST a ne NACIONALNOST.
Neobrazovan si, zbilja.
hajde...JLZ wrote:Preduhitri me ovaj Srbin ćiriličar. Otprilike, složio bih se sa odgovorom. I još bih dodao za one koji nisu bili u Srbiji nikada: Srbija je puna blata, nemaš kamena za lijeka, pa od čega onda da praviš stećke?
Dovukli ga iz Hercegovine. Kad su mogli bračkim kamenom napraviti UN zgradu u Nju Jorku, što ne bi mogli hercegovačkim u Semberiji?H2SO4 wrote:hajde...JLZ wrote:Preduhitri me ovaj Srbin ćiriličar. Otprilike, složio bih se sa odgovorom. I još bih dodao za one koji nisu bili u Srbiji nikada: Srbija je puna blata, nemaš kamena za lijeka, pa od čega onda da praviš stećke?![]()
Dje nadjose kamen u Semberiji,sama zemlja i blato
Nije valjda ovo odgovor na dilemu zasto Srbi u Srbiji nisu pravili stecke, a u Hercegovini jesu?JLZ wrote:Preduhitri me ovaj Srbin ćiriličar. Otprilike, složio bih se sa odgovorom. I još bih dodao za one koji nisu bili u Srbiji nikada: Srbija je puna blata, nemaš kamena za lijeka, pa od čega onda da praviš stećke?