Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
El_comadante

#51 Re: Pitanje za vjernike.

Post by El_comadante »

ovo je dosta teška tema jer ima velike razlike u mišljenju i to je dosta teško se dogovoriti u nečemu. evo recimo u današnje vrijeme je odvojena je vjera od države. pa što onda Amreika pokrenu rat protiv Iraka? jeli i to vjerski rat i u ime vjere? eto Amerika troši puno para na oružije a na mnoge druge gluposti zašto oni ne udjele dio novca gladinim? pitanje za ateiste: koliko ste vi pomogli ljudima, u bilo kom smislu? dakle nemojmo sada gledati eto Arapi nisu dali par za gladne a imaju, nego hajmo gledati sebe koliko smo to mi pomogli ikome. znaći lako je sada kritizirati druge a teško je sebe malo pogledati. kaže neko kako Bog može gledati da se ubijaju djeca. e upravo zato što je ljudima data sloboda razmišljanja i djelovanja. da svako malo Bog interveniše e onda bi mogli reći e mi nemožemo ništa uraditi eto sprečava nas. dakle Allah dž.š. je nas ljude pustio da mi to deveramo i rješavamo, a greške se događaju jer ljudi griješe. a što se tiče mene ja iz nekog mog iskustva mogu reći da mi je vjera mnogo pomogla i da nije bilo vjere ja mislim da bi bio u mnogo goroj situaciji nego što sam sad.
sistem

#52 Re: Pitanje za vjernike.

Post by sistem »

BHF_Manijak wrote:Bogami ja procitah,ali ne sjecam se tacno koji clan napisa nesto slicno...kao jedina moguca opcija jeste ateisticka drzava... :shock:
ali nejse,slazem se da ne treba vjeru gurati po svaku cijenu ispred drzave nit da se vjerske institucije trebaju petljati u vodjenje drzave,svako nek ima svoje pravo,ali sam za to,da se iz vjere ono POZITIVNO UZME i primjeni u zakonu.......
a ko je taj ko, po tvom misljenju, moze da kaze sta je to dobro u odredjenoj vjeri, dovoljno dobro da postane zakon i onima koji ne vjeruju? i iz koje vjere da se uzme? i na osnovu cega bi x vjera bila prihvacena kao pozitivnija od neke druge ideologije? vidis, tu je ogranicenje vjere u drzavi - nije univerzalna i ne moze ni biti.
BHF_Manijak

#53 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

sistem wrote:
BHF_Manijak wrote:Bogami ja procitah,ali ne sjecam se tacno koji clan napisa nesto slicno...kao jedina moguca opcija jeste ateisticka drzava... :shock:
ali nejse,slazem se da ne treba vjeru gurati po svaku cijenu ispred drzave nit da se vjerske institucije trebaju petljati u vodjenje drzave,svako nek ima svoje pravo,ali sam za to,da se iz vjere ono POZITIVNO UZME i primjeni u zakonu.......
a ko je taj ko, po tvom misljenju, moze da kaze sta je to dobro u odredjenoj vjeri, dovoljno dobro da postane zakon i onima koji ne vjeruju? i iz koje vjere da se uzme? i na osnovu cega bi x vjera bila prihvacena kao pozitivnija od neke druge ideologije? vidis, tu je ogranicenje vjere u drzavi - nije univerzalna i ne moze ni biti.
Pa dobro sad,ne treba neka velika pamet da se vidi sta jednavjera od dobra sa sobom nosi,poput islama,mislim pricm o islamu jer sam i sam musliman,u ime ostalih vjera necu govoriti...Recimo slam zahtjeva da se na na odgovrne pozicije postavljaju iskljucivo kompetentni ljudi za to,dakle bez onog ja tebi ti meni...preciznost,tacnost,odgovornost,bez mrljavljenja obavljati posao,islam zahtjeva od covjeka da svakom poslu price u krajnjoj mjeri ozbiljno,mbez fuserenja sto kazu...ima jos stvari koje bi se mogle uzeti ali treba uzeti i malo toi proanalizirati,sad ovako napamet da pricam ne bih radije,a i sami komentari ala Zonbirile me tangiraju,pa mi se nesto i ne pise....zasljepljen sam,"opijen",zaostao itd itd kao i ostali vjernici a xx% ateista su prosvijetljeni,svi obrazovani VSS,svi doktori,hemicari,masinci itd itd....
sistem

#54 Re: Pitanje za vjernike.

Post by sistem »

BHF_Manijak wrote:
sistem wrote:
Pa dobro sad,ne treba neka velika pamet da se vidi sta jednavjera od dobra sa sobom nosi,poput islama,mislim pricm o islamu jer sam i sam musliman,u ime ostalih vjera necu govoriti...Recimo slam zahtjeva da se na na odgovrne pozicije postavljaju iskljucivo kompetentni ljudi za to,dakle bez onog ja tebi ti meni...preciznost,tacnost,odgovornost,bez mrljavljenja obavljati posao,islam zahtjeva od covjeka da svakom poslu price u krajnjoj mjeri ozbiljno,mbez fuserenja sto kazu...ima jos stvari koje bi se mogle uzeti ali treba uzeti i malo toi proanalizirati,sad ovako napamet da pricam ne bih radije,a i sami komentari ala Zonbirile me tangiraju,pa mi se nesto i ne pise....zasljepljen sam,"opijen",zaostao itd itd kao i ostali vjernici a xx% ateista su prosvijetljeni,svi obrazovani VSS,svi doktori,hemicari,masinci itd itd....
to sto nabrajas je tesko pretociti u zakon - raditi vrijedno, biti tacan, odgovoran, itd. a nije da se hvalim :wink: ali to su mene u kuci naucili i bez vjere. takodje, logika nalaze da se na odgovorne pozicije postave iskljucivo kompetentni ljudi, ne samo islam - pa opet to u praksi ne ide. ne znam koji to zakon moze regulisati.

kao sto vidis, nicem od tog sto si nabrojao nije mjesto u zakonu. to su vrijednosti koje se prenose bilo putem vjere, tradicije ili obicnog kucnog odgoja, to su individualne vrijednosti.
BHF_Manijak

#55 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Pa bravo,ako nekog to isto kod kuce uce i bez vjere,dakle nesto sto je normalno,zasto se onda baca drvlje i kamenje na vjeru koja isto to zahtjeva od sljedbenika?!hocu samo da povucem paralelu,da nije bas vjera tako crna kako se zeli prikazati...i da je moguce njeno prakticiranja a uz to da si i "obicni evropejac",zar je to tesko shvatiti Boze Dragi....raspodjela imovine kako je regulisana Islamom je jedan od izlaza iz ovog haosa,medjutim sta da ocekujem da tako postupa jedan Njemac,Svicarac,Amerkinac,kad se toga ne pridrzavaju ljudi koji bi trebali i na koje se to odnosi(muslimani)....koji zakon moze reglusati da se na odgovorne pozicije postave najbolji?!vjeruj da bi i ja zastao kod tog pitanja...ali priritetno je da se prvo ljudi projene u korjenu,ali kako i to postici?!nakon smrti Poslanika tako je se postupalo,kako je kod njih to bilo moguce da se nisu utrkivali za vlast vec je biran najkompetentniji to ne znam,ali znam da je funkcionisali,ne sa vjerske strane vec sa ljudske!to me zanima,trebao bih o tome nesto vise istraziti,jer je postavljen model odlicno uredjene drzave....
Ateista

#56 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:
Eh vidis,crkva jeste neka vrsta institucije i kod krscana je mnogo stosta uvjetovano Crkvom...medjutim u islamu,ti apsolutno veze mozes ne imati sa IZ,mozes nikad ne biti clan IZ a i dalje biti vjernik...dakle tebe niko ne ucjenjuje da budes vjernik time sto ces placati Iz,hodze(efendije) itd itd,dakle vjera je tvoja individualna stvar mada danas nazalost mnogi pokusavaju tako da kazem da je "privatiziraju",prisvajaju,ma joook,vjera nije nicija svojina to je nesto sto se ne moze prodavati....idemo dalje sa odgovorima...

Eh vidis,upravo zbog ovog citiranog u drugom pasusu kazem da neko mora DOBRO poznavati sustinu i nacela jedne vjere da bi je mogao kritikovati,hvaliti,pisati o njoj itd....pohlepa,to je jedna jako opaka "bolest",a nagovjestena je i objasnjena i u samom Kur`anu i hadisima...kaze Allah prevedeno onako na bosanski "Vi volite pare pravo"....i na jos mnogo mjesta u Kur`anu se kaze,da vise vole mnogi ljudi ovaj svijet od vjecnosti i ponasaju se,grabe kao da nikad sa njega nece otici,a sam Poslanik a.s kaze,covjeciju utrobu samo moze napuniti zemlja,i jos jedan hadis koji kaze kad bi covjek imao brdo zlata koliko brdo uhud on bi pozelio pored toga jos jednu gomilu...dakle,vjernici su upozoreni na ovakve stvari jos od davnina,ali da odmah budemo jasni,ne kaze se u islamu da covjek ne treba da ima,ma jok,kakvi ba,imaj ali nek ti to u srce ne duje,kako Poslanik veli ponasajte se poput ashaba,dunjaluk(materijalizam) je bio u njihovim sakama a ne u njihovim srcima,mnogi od njih su imali sve ali su dijelili i nogama i rukama kako se kaze,dakle nisu se srcem vezivali za pare i posjede,zna se da je Ebu Bekr sve sto je imao podijelio za dobro islama i sirotinji...govoris o sebicnosti...takodjer nas dragi Poslanik je i to opisao svojim sunnetom i kako da se borimo protiv tih opakih bolesti srca...dva hadisa cu ti navesti gdje se kaze,nije pravi vjernik onaj covjek koji zaspe sit u svojoj kuci a da njegov komsija gladan ostane!kao i hadis koji kaze,nije pravi vjernik onaj,koji ne zeli svom bratu isto sto i sebi i cak vise nego sebi!a upravo te prve generacije su tako postupale,vise su zeljeli drugima nego sebi,to su pravi primjeri ljudskosti i Poslanik nam zato govori da njega slijedimo kao najbolji primjer ljudskom covjecanstvu...
vidim opet se na moral pozivas,a religija te ni u cemu ne sputava sto je lose,vjeruj meni,sex smo davno apssorvirali,mojne da se vracamo,ali sticem opet dojama da je toliko strah vjere da sam ne znas gdje udaras glavom,toliko se na moral pozivas,a niko nikog ne sputava da radi sta hoce...tebe prvog,mene,ako hoces radi sta hoces,pa vidi hocel ti biti bolje..evo uzet cemo primjer djecu bogatasa u americi,imaju sve,nisu sputavani nicim,vjeruj da nema vjere koliko sekunde,sexualna sloboda im je omogucena,imaju dakle apsolutnu slobodu svega,i pored toga svega vlada odredjena praznina kod pojedinih,iako vise od hirova ne znaju sta ce,ali vlada opet praznina negdje u dubini,sreca se ne moze parama ni slobodom kupiti...nije sve ni u parama, ni u prevelikoj slobodi bez odgovornosti,zivotuu bez granica.....
Mislim da me bas i nisi shvatio, znam ja da nije isto religija kao institucija i samo vjerovanje, te da ne moras biti clan IZ i slicno.

Svjestan sam ja isto tako da religija propagira i dosta dobrih stvari, ali mislim da ih propagira na los nacin, tako sto plasi ljude i uslovljava ih nagradom i kaznom. Po mom misljenju, ljudi koji rade "dobra djela" ili ne rade "losa" (navodnici su jer je pojam dobro i lose jako diskutabilan i zavisi od puno faktora) a rade to zbog vjere, to nije iskreno i nije dovoljno. Potrebno je da se ljudi osvijeste i da to sami shvate sta je u redu a sta nije, a ne da ih neko uslovljava. Sto se tice sexa, nisam ni mislio na sex, to je samo jedan od primjera, a ne smatram ni zapad dobrim primjerom, ni to nije sloboda, to je samo druga krajnost i robovanje drugoj vrsti propagande, ni to ne matram pozitivnim.

Pod slobdom bez sputavanja smatram da ljudi rade ono sto ih stvarno ispunjava, a ne ono sto im namece bilo kakva propaganda - religijska ili neka druga.

Isto tako, koliko god neka religija pozivala na ucenje i istrazivanje, svojim dogmatskim pristupom ogranicava ljude. Isto pitanje sam ti postavio na drugoj temi, ali evo i na ovoj cu, sta mislis, kako bi reagovali naucnici koji su vjernici da nadju dokaz da bog ne postoji, te kako bi velika vecina vjernika reagovala na to?
Ateista

#57 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

El_comadante wrote:ovo je dosta teška tema jer ima velike razlike u mišljenju i to je dosta teško se dogovoriti u nečemu. evo recimo u današnje vrijeme je odvojena je vjera od države. pa što onda Amreika pokrenu rat protiv Iraka? jeli i to vjerski rat i u ime vjere? eto Amerika troši puno para na oružije a na mnoge druge gluposti zašto oni ne udjele dio novca gladinim? pitanje za ateiste: koliko ste vi pomogli ljudima, u bilo kom smislu? dakle nemojmo sada gledati eto Arapi nisu dali par za gladne a imaju, nego hajmo gledati sebe koliko smo to mi pomogli ikome. znaći lako je sada kritizirati druge a teško je sebe malo pogledati. kaže neko kako Bog može gledati da se ubijaju djeca. e upravo zato što je ljudima data sloboda razmišljanja i djelovanja. da svako malo Bog interveniše e onda bi mogli reći e mi nemožemo ništa uraditi eto sprečava nas. dakle Allah dž.š. je nas ljude pustio da mi to deveramo i rješavamo, a greške se događaju jer ljudi griješe. a što se tiče mene ja iz nekog mog iskustva mogu reći da mi je vjera mnogo pomogla i da nije bilo vjere ja mislim da bi bio u mnogo goroj situaciji nego što sam sad.
Jeli to hoces da kazes da je u SAD-u odvojena vjera od drzave? Mozda zvnicno, ali zasto onda u sudu moras da se zakunes nad biblijom i sta mislis kako te sudije gledale kada bi to odbio i da li bi to uticalo na njihovu presudu? Zasto americki retsjednik polaze zakletvu nad biblijom i obavezno mora biti veliki vjernik i to isticati u kampanjama ako hoce da pobijedi? Zasto im je svaka druga "tako nam bog omogao" i slicno? Da li stvarno vjerujes da religija nema uticaj na njihovu politiku? Sad, sto se tice Iraka, tu je motiv iskljucivo nafta, te to nije rat na vjerskoj osnovi, ali im se puno toga vrti oko religije.

Odgovor na tvoje pitanje, sto se mene tice, ja jesam znao pomoci ljudima, zavisno koliko mogu. Nemam obicaj davati pare prosjacima jer im uglavnom ne vjerujem da ne mogu raditi, ali mi nije zao kad mogu nekom nesto pomoci, u bilo kojem smislu i radio sam to, ne ocekujuci pri tome da ce mi se ista od toga vratiti niti da ce me neko nakon smrti nagraditi za to. Ako nekom pomognem, uradim to iskreno i bez skrivenih namjera.

Sto se tice kritikovanja boga, on kao svemoguc bi mogao sve to da promijeni da stvarno postoji. Kad kazes da nam je dao slobodnu volju, to sam davno objasnio da ne mozemo imati slobodnu volju, te da ako bog postoji, on je morao na neki nacin uticati na to kakvi smo mi, sto znaci da nas je on stvorio ovakve kakvi jesmo, te da nas je mogao stvorti bolje. Znaci, do njega je ako bi postojao.

To sto ljudi misle da im vjera pomaze u nekim situacijama da se bolje osjecaju, to se slazem, ali smatram da je to samo povrsno rjesavanje problema, moze se reci da pomaze ljudima da bolje pobjegnu od problema i manje misle na njega, ali pravo rjesavanje problema bi bilo osvjestavanje i ulazenje dublje u svoju podsvijest kako bi se problem analizirao, dok vjera to ne radi, samo nudi brzi i laksi nacin da se covjek osjeca bolje. Mislim da bi ti svaki psiholog ovo potvrdio, samo malo bolje i strucnije.
BHF_Manijak

#58 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:
Eh vidis,crkva jeste neka vrsta institucije i kod krscana je mnogo stosta uvjetovano Crkvom...medjutim u islamu,ti apsolutno veze mozes ne imati sa IZ,mozes nikad ne biti clan IZ a i dalje biti vjernik...dakle tebe niko ne ucjenjuje da budes vjernik time sto ces placati Iz,hodze(efendije) itd itd,dakle vjera je tvoja individualna stvar mada danas nazalost mnogi pokusavaju tako da kazem da je "privatiziraju",prisvajaju,ma joook,vjera nije nicija svojina to je nesto sto se ne moze prodavati....idemo dalje sa odgovorima...

Eh vidis,upravo zbog ovog citiranog u drugom pasusu kazem da neko mora DOBRO poznavati sustinu i nacela jedne vjere da bi je mogao kritikovati,hvaliti,pisati o njoj itd....pohlepa,to je jedna jako opaka "bolest",a nagovjestena je i objasnjena i u samom Kur`anu i hadisima...kaze Allah prevedeno onako na bosanski "Vi volite pare pravo"....i na jos mnogo mjesta u Kur`anu se kaze,da vise vole mnogi ljudi ovaj svijet od vjecnosti i ponasaju se,grabe kao da nikad sa njega nece otici,a sam Poslanik a.s kaze,covjeciju utrobu samo moze napuniti zemlja,i jos jedan hadis koji kaze kad bi covjek imao brdo zlata koliko brdo uhud on bi pozelio pored toga jos jednu gomilu...dakle,vjernici su upozoreni na ovakve stvari jos od davnina,ali da odmah budemo jasni,ne kaze se u islamu da covjek ne treba da ima,ma jok,kakvi ba,imaj ali nek ti to u srce ne duje,kako Poslanik veli ponasajte se poput ashaba,dunjaluk(materijalizam) je bio u njihovim sakama a ne u njihovim srcima,mnogi od njih su imali sve ali su dijelili i nogama i rukama kako se kaze,dakle nisu se srcem vezivali za pare i posjede,zna se da je Ebu Bekr sve sto je imao podijelio za dobro islama i sirotinji...govoris o sebicnosti...takodjer nas dragi Poslanik je i to opisao svojim sunnetom i kako da se borimo protiv tih opakih bolesti srca...dva hadisa cu ti navesti gdje se kaze,nije pravi vjernik onaj covjek koji zaspe sit u svojoj kuci a da njegov komsija gladan ostane!kao i hadis koji kaze,nije pravi vjernik onaj,koji ne zeli svom bratu isto sto i sebi i cak vise nego sebi!a upravo te prve generacije su tako postupale,vise su zeljeli drugima nego sebi,to su pravi primjeri ljudskosti i Poslanik nam zato govori da njega slijedimo kao najbolji primjer ljudskom covjecanstvu...
vidim opet se na moral pozivas,a religija te ni u cemu ne sputava sto je lose,vjeruj meni,sex smo davno apssorvirali,mojne da se vracamo,ali sticem opet dojama da je toliko strah vjere da sam ne znas gdje udaras glavom,toliko se na moral pozivas,a niko nikog ne sputava da radi sta hoce...tebe prvog,mene,ako hoces radi sta hoces,pa vidi hocel ti biti bolje..evo uzet cemo primjer djecu bogatasa u americi,imaju sve,nisu sputavani nicim,vjeruj da nema vjere koliko sekunde,sexualna sloboda im je omogucena,imaju dakle apsolutnu slobodu svega,i pored toga svega vlada odredjena praznina kod pojedinih,iako vise od hirova ne znaju sta ce,ali vlada opet praznina negdje u dubini,sreca se ne moze parama ni slobodom kupiti...nije sve ni u parama, ni u prevelikoj slobodi bez odgovornosti,zivotuu bez granica.....
Mislim da me bas i nisi shvatio, znam ja da nije isto religija kao institucija i samo vjerovanje, te da ne moras biti clan IZ i slicno.

Svjestan sam ja isto tako da religija propagira i dosta dobrih stvari, ali mislim da ih propagira na los nacin, tako sto plasi ljude i uslovljava ih nagradom i kaznom. Po mom misljenju, ljudi koji rade "dobra djela" ili ne rade "losa" (navodnici su jer je pojam dobro i lose jako diskutabilan i zavisi od puno faktora) a rade to zbog vjere, to nije iskreno i nije dovoljno. Potrebno je da se ljudi osvijeste i da to sami shvate sta je u redu a sta nije, a ne da ih neko uslovljava. Sto se tice sexa, nisam ni mislio na sex, to je samo jedan od primjera, a ne smatram ni zapad dobrim primjerom, ni to nije sloboda, to je samo druga krajnost i robovanje drugoj vrsti propagande, ni to ne matram pozitivnim.

Pod slobdom bez sputavanja smatram da ljudi rade ono sto ih stvarno ispunjava, a ne ono sto im namece bilo kakva propaganda - religijska ili neka druga.

Isto tako, koliko god neka religija pozivala na ucenje i istrazivanje, svojim dogmatskim pristupom ogranicava ljude. Isto pitanje sam ti postavio na drugoj temi, ali evo i na ovoj cu, sta mislis, kako bi reagovali naucnici koji su vjernici da nadju dokaz da bog ne postoji, te kako bi velika vecina vjernika reagovala na to?
Eh vidis....isam znas iz psihologije,da je jedan od nacina odgoja,strah,prijetnja,kazna,no medjutim,ne po svaku cijenu da nekome prijetis Dzehennemom ako to i to ne izvrsi...upravo iz razloga koji si ti naveo,ne moze svak ni upucivati u vjeru nit propovijedati kako ti kazes,nije vjera ta koja lose propovijeda vec ljudi nemaju dobar pristup ljudima,recimo pogledaj na koji to nacin hafiz Bugari radi i na koji nacin uspostavlja komunikaciju sa ljudima,ne samo kada o vjei prica vec i inace kad razgovara sa ljudima,svako ljudsko srce voli kad mu se pridje blagoscu i dobrotom,ama bas svako....dakle nije dobro bas,kad nekom zelis nesto o vjeri ispricati da ga napadas,prijetis,iznosis najgore stvari koje mu se mogu desiti itd....

a evo pitanje sad i tebi,jel ti mislis da vjernika njegov namaz ne ispunjava?!cinjenje dobra ga ne ispunjava?!ali ovdje stavljam naglasak na iskrenost,dakle ne kad stanes namaz eto tek tako da ga "reda radi" obavis,nema u islamu reda radi,il cinis il ne cinis,srce je najbitnije i iz njega dolazi namjera i u njemu je zadovoljstvo a ne van njega,dzaba tebi svi uzici svijeta KAD TI JE SRCE "PRAZNO"....aja svoje obaveze vjerske ne vidim kao obaveze,vec moju volju,niko me ne tjera da ih radim ako ne zelim,sve radim svojom voljom,nije mi nista nametnuto,kao ni nikome sto nije...svak radi ono sto misli da ga zadovoljava...

sto se nacunika tice,pitanje je hipoteticki sbb-kbb....ne znam kako bi se naucnik ponasao,ako ko dodje do saznanja da Boga nema,nek radi sta misli da je ispravno,opet kazem ti,iskreno,ne znam kako bi ko reagovao jer je pitanje postavljeno na koje ne mogu dati odgovor,ne znam ga...isto da sad nekog pitam kako bi reagovali ljudi kad bi donijeli dokaz da postoje vanzemaljci,odnosno neka bica sa druge neke planete....odgovor je relativan kakav god da ponudis,dok se ne desi ne mozes znati....
Ateista

#59 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Pa bravo,ako nekog to isto kod kuce uce i bez vjere,dakle nesto sto je normalno,zasto se onda baca drvlje i kamenje na vjeru koja isto to zahtjeva od sljedbenika?!hocu samo da povucem paralelu,da nije bas vjera tako crna kako se zeli prikazati...i da je moguce njeno prakticiranja a uz to da si i "obicni evropejac",zar je to tesko shvatiti Boze Dragi....raspodjela imovine kako je regulisana Islamom je jedan od izlaza iz ovog haosa,medjutim sta da ocekujem da tako postupa jedan Njemac,Svicarac,Amerkinac,kad se toga ne pridrzavaju ljudi koji bi trebali i na koje se to odnosi(muslimani)....koji zakon moze reglusati da se na odgovorne pozicije postave najbolji?!vjeruj da bi i ja zastao kod tog pitanja...ali priritetno je da se prvo ljudi projene u korjenu,ali kako i to postici?!nakon smrti Poslanika tako je se postupalo,kako je kod njih to bilo moguce da se nisu utrkivali za vlast vec je biran najkompetentniji to ne znam,ali znam da je funkcionisali,ne sa vjerske strane vec sa ljudske!to me zanima,trebao bih o tome nesto vise istraziti,jer je postavljen model odlicno uredjene drzave....
Ja se slazem da religija ima svojih pozitivnih strana, te da kad bi svi stvarno postovali vjerske propise da bi bilo manje ratova i slicinh stvari, ali ne smatram da bi torijesilo korijen problema, vec nesto slicno kao sto sam gore napisao, samo bi ljude natjeralo da pobjegnu od nekih svojih problema i poriva, ali bi time pobjegli i od svoje prirode i bili previse sputani. Na prvi pogled, to bi rijesilo neke svjetske probleme, ali samo na prvi pogled, a i to ako uzmemo u obzir da religija prestane iskoristavati ljude te da i oni na vrhu postuju te zakone kao oni dole, medjutim sve bi to bilo prividno, ljudi bi potiskivali svoje nagone i udaljavali se od samog sebe, te dovelo do raznih poremecaja licnosti.
Ateista

#60 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:
Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:

Eh vidis....isam znas iz psihologije,da je jedan od nacina odgoja,strah,prijetnja,kazna,no medjutim,ne po svaku cijenu da nekome prijetis Dzehennemom ako to i to ne izvrsi...upravo iz razloga koji si ti naveo,ne moze svak ni upucivati u vjeru nit propovijedati kako ti kazes,nije vjera ta koja lose propovijeda vec ljudi nemaju dobar pristup ljudima,recimo pogledaj na koji to nacin hafiz Bugari radi i na koji nacin uspostavlja komunikaciju sa ljudima,ne samo kada o vjei prica vec i inace kad razgovara sa ljudima,svako ljudsko srce voli kad mu se pridje blagoscu i dobrotom,ama bas svako....dakle nije dobro bas,kad nekom zelis nesto o vjeri ispricati da ga napadas,prijetis,iznosis najgore stvari koje mu se mogu desiti itd....

a evo pitanje sad i tebi,jel ti mislis da vjernika njegov namaz ne ispunjava?!cinjenje dobra ga ne ispunjava?!ali ovdje stavljam naglasak na iskrenost,dakle ne kad stanes namaz eto tek tako da ga "reda radi" obavis,nema u islamu reda radi,il cinis il ne cinis,srce je najbitnije i iz njega dolazi namjera i u njemu je zadovoljstvo a ne van njega,dzaba tebi svi uzici svijeta KAD TI JE SRCE "PRAZNO"....aja svoje obaveze vjerske ne vidim kao obaveze,vec moju volju,niko me ne tjera da ih radim ako ne zelim,sve radim svojom voljom,nije mi nista nametnuto,kao ni nikome sto nije...svak radi ono sto misli da ga zadovoljava...

sto se nacunika tice,pitanje je hipoteticki sbb-kbb....ne znam kako bi se naucnik ponasao,ako ko dodje do saznanja da Boga nema,nek radi sta misli da je ispravno,opet kazem ti,iskreno,ne znam kako bi ko reagovao jer je pitanje postavljeno na koje ne mogu dati odgovor,ne znam ga...isto da sad nekog pitam kako bi reagovali ljudi kad bi donijeli dokaz da postoje vanzemaljci,odnosno neka bica sa druge neke planete....odgovor je relativan kakav god da ponudis,dok se ne desi ne mozes znati....
Sto se tice odgoja strahom i kaznom, koliko sam ja upucen to je davno prevazidjeno i smatra se zastarjelim pristupom, jer upravo ono sto sam govorio, postize se neki uspjeh, ali samo prividno. Mislim da bi se i to psiholozi i pedagozi slozili sa mnom.

Svjestan sam ja da vjera na neki nacin ispunjava ljude, ali i to smatram vise prividnim ispunjavanjem, vise kao neka vrsta kompenzacije a potisnuti sexualni nagon, kao i ostale nagone i stvari koje se religijom potiskuju. Ovdje ne govorim o zloupotrebljavanju religije, vec uopste o vjeri i nacinom na koji ona po mom misljenju utice na ljude jer im namece osjecaj nize vrijednosti u odnosu na velikog i svemoguceg boga, dogmatskim nacinom razmisljanja i slicno.

Kad su u pitanju naucnici, posto nisi dao neki konkretan odgovor, ja cu ti reci sta ja mislim. Mislim da bi mnogi naucnici koji su i vjernici takav dokaz odbacili jer se ne poklapa sa njihovom slikom svijeta, dosli bi u konflikt - cijeli njegov svijet bi se ako prihvati taj dokaz srusio, jer sve u sta je vjerovao ispada da nije istina, posto tako nesto vjerovatno ne bi mogao prihvatiti, na sve nacine bi pokusao ili da nadje nacin da pomiri nauku i religiju (sto mislim da mnogi vec i rade) tako sto ce na razne nacine tumaciti svoju vjersku knjigu, ili bi na sve nacine pokusao da nadje gresku u tom dokazu, ali ne vjerujem da bi ga na kraju prihvatio, jer on je vjernik i on VJERUJE i bez dokaza, to je njegov nacin razmisljanja, a u nauci nema vjerovanja, u nauci su teorije i hipoteze koje se dokazuju, bez bilo kakvog uticaja vjerovanja i nevjerovanja - SAMO DOKAZI I CINJENICE, kao i teorije koje nastaju na osnovu dokaza i pretpostavki, ali sa naglaskom da su pretpostavke SAMO PRETPOSTAVKE, a sve trazi dokaze, nema nista sto je tako i to ne treba dokazivati. Na kraju, takav naucnik i vjernik bi morao izabrati jedno od to dvoje, jer u tom slucaju to vise ne bi islo skupa, ili bi prestao biti vjernik ili naucnik, bar pravi naucnik koji prihvata samo dokaze, a pretpostavke dokazuje ili odbacuje ako se pojave bolje.

To je razlog zasto religija ne potice nauku. Koliko god ti tvrdio da nauka ne negira religiju, moras barem priznati da postoje naucne teorije koje negiraju religiju. Mislim da ni jedan vjernik ne moze objektivno analizirati te teorije i da ako ih analizira, uvijek polazi od stanovista da su one pogresne i trazi iskljucivo dokaze koji pokazuju da su pogresne, dok one koje dokazuju da su tacne odbija jer samim tim sto vjeruje - odbija i hipoteticki prihvatiti mogucnost da bi ta teorija mogla biti tacna. Po tvom odgovoru vidim da i ti to odbijas prihvatiti, a to definitivno nije naucni pristup. U nauci treba biti otvoren i bez predrasuda prema bilo kakvim teorijama ako za njih ima osnove i nekih dokaza. Eto, to je razlog zasto religija i nauka ne idu skupa, bez obzira na to da li je teorija evolucije i slicne tacna ili ne, cinjenica je da vjernik ne moze objektivno takvu teoriju analizirati.
BHF_Manijak

#61 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ma kako hoces...mi vjernici smo suvise neobjektivni,nerealni,ne prihvatamo nakve cinjenice(koje li Boze dragi,da ih bar ima...)itd itd,onda cemu prica...ok je,kakav sam takav sam,meni je dobro...namazom i drugim stvarima ne potiscem nikakve nagone i nije mi vjeruj PRIVIDNO sdobro,super se osjecam hvala Allahu i n treba mi nesto pored toga da bise osjecao bolje...

selam....
Ateista

#62 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Ma kako hoces...mi vjernici smo suvise neobjektivni,nerealni,ne prihvatamo nakve cinjenice(koje li Boze dragi,da ih bar ima...)itd itd,onda cemu prica...ok je,kakav sam takav sam,meni je dobro...namazom i drugim stvarima ne potiscem nikakve nagone i nije mi vjeruj PRIVIDNO sdobro,super se osjecam hvala Allahu i n treba mi nesto pored toga da bise osjecao bolje...

selam....
Pa ako nista, mozes priznati da ti je vjerovanje iznad cinjenica, zato i jeste vjerovanje, te da ne bi objektivno gledao na dokaze koji ti ne bi odgovarali, a necemo sad u detalje da li ih ima ili ne.

Ako se osjecas dobro, drago mi je. Nadam se da se nisi uvrijedio ovim sto sam napisao, nije mi to bio cilj, to je samo moje iskreno misljenje.

Pozdrav. :thumbup:
bosna123

#63 Re: Pitanje za vjernike.

Post by bosna123 »

BHF_Manijak
Dzaba ti to njemu objasnjavas, kako ce on to znati. Ko se sa tog vrela napije, dunjaluk ga vise ne moze zadovoljiti... @Ateista, ja ti iskreno zelim da tu sirinu osjetis jednoga dana. A mi se BHF razumijemo ;-) , kakav strah, kakvi bakaraci...
arzuhal

#64 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

Meni je, nakon dugog vakta, najsmješnije kad neko kaže objektivno :)
bosna123

#65 Re: Pitanje za vjernike.

Post by bosna123 »

Sta je kome uopce objektivno?
Shoshana

#66 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Shoshana »

bosna123 wrote:Sta je kome uopce objektivno?
E, to ti zavisi od objektiva kroz koji gledas :D Nude se razlicite velicine, a i u kobinaciji sa filterima :D
bosna123

#67 Re: Pitanje za vjernike.

Post by bosna123 »

E to je to.
arzuhal

#68 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

To je vječiti problem..filozofije, fenomenologije, epistemologije..Jedan profesor veli: Ja ne mogu gledati objektivno već samo subjektivno, jer ja nisam objekt već subjekt :D
Ljudi iz različitih uglova, rakursa, sa različitih strana posmatraju jednu te istu stvar i svaki bi se mogao zakleti da baš on sagledava stvar objektivno. Znanost prednjači u monopolu na objektivitet ;-)
Da nas više posmatra jedan te isti cvijet sa različitih strana, svaki bi vidio samo dio cvijeta ali nikad cijelu istinu o cvijetu jer naprosto nemamo ono što su sofisti nazvali "božanskim očištem", e da bi mogli odjednom zahvatiti u svoj punini i apsolutnoj spoznaji nešto kao objektivno tačno i istinito. Odatle belayi :)
Isto ona priča o slonu :)

Ali, eto, ima onih koji su objektivni i realni i onih koji su subjektivni i nadrealni :razz:
bosna123

#69 Re: Pitanje za vjernike.

Post by bosna123 »

Arzuhal, kako uspijevas u rijeci pretociti ono sto zbrkano putuje mojim mozdanim vijugama, a ne znam to napisati :thumbup:
BHF_Manijak

#70 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:Ma kako hoces...mi vjernici smo suvise neobjektivni,nerealni,ne prihvatamo nakve cinjenice(koje li Boze dragi,da ih bar ima...)itd itd,onda cemu prica...ok je,kakav sam takav sam,meni je dobro...namazom i drugim stvarima ne potiscem nikakve nagone i nije mi vjeruj PRIVIDNO sdobro,super se osjecam hvala Allahu i n treba mi nesto pored toga da bise osjecao bolje...

selam....
Pa ako nista, mozes priznati da ti je vjerovanje iznad cinjenica, zato i jeste vjerovanje, te da ne bi objektivno gledao na dokaze koji ti ne bi odgovarali, a necemo sad u detalje da li ih ima ili ne.

Ako se osjecas dobro, drago mi je. Nadam se da se nisi uvrijedio ovim sto sam napisao, nije mi to bio cilj, to je samo moje iskreno misljenje.

Pozdrav. :thumbup:
Ali cekaj...vjerovanje mi jeste iznad svega,no ti uporno spominjes cinjenice,ali gdje su te cinjenice,koje cinjenice?!mislim pricao si hipotetcki STA BI BILO kad bi neki naucnik dokazao da ne postoji Bog ili dosao do spoznaje da ga nema...tu nema sinjenice tu je sve futur...Sbb-Kbb....nisam se uvrijedio vec smo se malo mimoisli...ti ovdje sve pricas u potencijali: NE BI GLEDAO,STA AKO itd...dakle posto tog naucnika nema nit je objasvio svoj "rad" onda necemo se ni pitati..isto sam i ja tebe pitao za vanzemaljce sta AKO se ispostavi da ima tamo neka planeta sa tamo nekim covjeculjcima...stvar je samo bila u tome,o cemu smo ja i JTomas i Sistem raspravljali,da li moze u nekoj idealnoj drzavi bit zastupljena religija i ima li u vjeri nesto sto se moze u zakonu drzave primjeniti....a ti si odmah okrenuo na neku drugu pricu prije no smo i ovo apsolvirali... ;-)
arzuhal

#71 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

bosna123 wrote:Arzuhal, kako uspijevas u rijeci pretociti ono sto zbrkano putuje mojim mozdanim vijugama, a ne znam to napisati :thumbup:
Jer smo još od Ezela konektovani nekim nevidljivim nitima, protkani ko skladne šare na serdžadi podno Arša...Zato jer smo pčele jedne košnice i jednog Emra, štono proizvode opojni nektar aškullaha...Zato, jer nismo nasumce razbacani vjetrom već se ogledamo jedni u drugima i imamo umova i očiju i ušiju i srca baš onoliko koliko nas ima - ni više ni manje od toga...Pa kad neko od nas preseli u Vječnost, nestane mu tijela, ali mu duša i dalje živi sa nama i jača nas svojim zavjetom...Zato što, kad jedan prijatelj zaspi, drugi je na straži...Zbog mnogo čega.. :)
bosna123

#72 Re: Pitanje za vjernike.

Post by bosna123 »

arzuhal wrote:
bosna123 wrote:Arzuhal, kako uspijevas u rijeci pretociti ono sto zbrkano putuje mojim mozdanim vijugama, a ne znam to napisati :thumbup:
Jer smo još od Ezela konektovani nekim nevidljivim nitima, protkani ko skladne šare na serdžadi podno Arša...Zato jer smo pčele jedne košnice i jednog Emra, štono proizvode opojni nektar aškullaha...Zato, jer nismo nasumce razbacani vjetrom već se ogledamo jedni u drugima i imamo umova i očiju i ušiju i srca baš onoliko koliko nas ima - ni više ni manje od toga...Pa kad neko od nas preseli u Vječnost, nestane mu tijela, ali mu duša i dalje živi sa nama i jača nas svojim zavjetom...Zato što, kad jedan prijatelj zaspi, drugi je na straži...Zbog mnogo čega.. :)
Frla je sinoc bio, a ti si veceras bas inspirativan. Procitat cu ovo jos par puta prije spavanja. Te niti se fakat osjete, hvala :).
Vitamin C

#73 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Vitamin C »

Arzuhale, borče za svetost Riječi, poštujem te mnogim ćelijama svoga bića. Živio ti nama, živio i riječi nizao dugim niskama, lagodnim i sublimnim. Doista je lijepo vidjeti da neko cijeni Lijepo. :thumbup: :)
mojalila

#74 Re: Pitanje za vjernike.

Post by mojalila »

ako ginu zena i djeca to je zato sto se mnogi pitaju isto sto i ti zar mislis da bi bilo bolje da svi budemo npr srbi i tako nebih imali problema Allah je dozvolipo dzihad bas da bi muzevi a u nekim situacijama i zene odbranili one koji nisu dovoljno jaki da se sami odbrane ali ako oni budu cekali na "muslimane" kao sto si ti i dalje ce umirati.
nepitaj se sta je Allah uradio za te ljude jer je On povjerio vjernicima snagu imetak i znanje da bih se oni ujedinili u odbrani neduznih zrtava,upitaj se sta si ti konkretno uradio da ne pogine neko ko nije iz tvoje porodice, kolko gladne djece si danas nahranio, kolko staraca si posjetio u bolnici, kolko rana si previo u palestini ili afganistanu, upitaj se sta je tvoja svrha u ovom zivotu osim utakmice.

Sve sto se dogada biva Allahovom voljom i odredenjem, a ako ti u ovo nevjerujes nisi musliman a sto se mene tice nisi ni covjek jer nijedna zivotinja ne pobiva Allahovu moc i postojanje
Razmisli i o tome da ce svako zivo bice smrt osjetiti pa zasto mslis da ako umru u starim godinama na bolnickoj postelji za njih je bolje, nije brata jer zivot dat u ime Allahove vjere je smrt kojoj se svaki iskreni vjernik nada.
sistem

#75 Re: Pitanje za vjernike.

Post by sistem »

mojalilo, ja te u dahu procitah, mozda je i do stila pisanja, pa evo ti koja tacka i zarez, turi - ziva bila - gdje treba:
........,,,,,,,,,;;;;;;;
(oprosti mojalilo, ne vide se razmaci, oni su ovdje odmah iza tacka-zapeta)
i sad mi, molim te, pojasni ovu recenicu:
a ako ti u ovo nevjerujes nisi musliman a sto se mene tice nisi ni covjek jer nijedna zivotinja ne pobiva Allahovu moc i postojanje
da li ovo 'nisi ni covjek, jer nijedna zivotinja ne pobiva allahovu moc' znaci da covjeka svrstavas u zivotinje? tako to nekako zvuci. ma ne bi mene iznenadilo da smatras covjeka samo jednom od zivotinja, i sam sam ti takav. ali sam na takav pristup navikao od strane evolucionista, a oni su ti, da prostis, uglavnom od onih 'sto pobivaju allahovu moc i postojanje' :oops:
Post Reply