zgembo_sa wrote:Izmedju Osjeka, Otesa i Rajlovca mozes hladno naseliti 200-300 hiljada ljudi, sve gola livada... Ima jos sasvim dovoljno mjesta za sirenje grada. Samo sto bi mi svi u centar...
E Zgebmo, Zgembo...
suncica24 wrote:Sarajevski metro bi bio isplativ jedino kad bi isao od Sarajeva do Zenice, Banja Luke, Mostara... i natrag
zimomor wrote:Ne meRe, vodozastitna zona.
Jesi sad Zgembo skontao?
pici wrote:mislim da sarajevo treba širiti od stupa i ilidje do rajlovca a moze i prema hrasnici i lukavici.....još bolje al tamo je medjunacionalna ćiza.Velika je greška sto se opterecuje centar i stari grad sa novim objektima dok vamo od alipašina pa do mostarskog raskrsca ,zjapi poluprazno.......a i svaki dio grada mora da ima svoju ne samo infrastrukturu vec i poslovnu ponudu,pa necemo samo zgrade i metroe gradit,dje su tu firme i fabrike.....nema ih ni na mapi.
Pa u tome i jeste problem. Mozda bi bio i metro. Al glavna svrha metroa nije vozikanje penzionera jer im je dosadno. Vec prevoz ljudi na posao i sa posla. Nije se imalo para 4 kilometra od Ilidze do Hrasnice napraviti tramvajske pruge kada je gigant Famos bio. A sada prhnula guzica nekome sto se safunja u tramvajima.
zgembo_sa wrote:Pa ne znam bas, meni bi to bilo uzasno ruzno. Ne bih ja to radio iznad Miljacke.
Bila ideja. Neki arhitekta, ili nesta slicno predlagao. Bilo po avazu i Oslobodjenju. Najzanimljivije je sto se gras izrazito negativno izrazio o ideji. Zasto?
medda wrote:Jednom ce biti cool zivjeti u Rajlovcu u urbanoj vili i putovati na posao u grad jer ce se po tome mjeriti status kao sto se sad mjeri po kutiji u centru

To ce biti uskoro. Samo jos fali da im kanalizacija prodje.
Erzsebet wrote:A i dio oko Sokolović Kolonije, pa i oko same Ilidže je prilično nenaseljen
Imas li ti oci?
P.S.
Nego. Neko je spominjao. Ima plan. Problem je sto vlasti Istocnog Sarajeva nisu htjele. Kazu - nemaju novaca. Mada je vise stvar politike. Mislim, preko Serde se pokusalo. Gledao sam i planove. Sve sada stoji. Malo treba da se pokrene. Tramvaj bi isao od Ilidze, na Butmir, preko novoga mosta preko Zeljeznice - izlazio na Sokolovic Koloniju, i dalje Hrasnickom isao na kruzni tok u Hrasnici. Odatle isao bi na industrijsku zonu - stari Famos. To je prva faza. Oslobadja autobuse za druge linije i pojeftinjuje prevoz, te povezuje Hrasnicu, Butmir i Sokolovic Koloniju izmedju, te sa Ilidzom, pa gradom.
Druga faza: Nastavlja se na Istocnu Ilidzu obodom Igmana, i ide prema crkvi i dalje prema Lukavici. Negdje kod centra Tom trebao bi skrenuti na Dobrinju. I kroz Dobrinju bi izasao na Nedjarice izmedju Avaza i starog penzionerskog doma.
Uvezuje Dobrinju sa gradom (prestaje da bude Dobrinja slijepo crijevo), ukida se preopterecenost trole i buseva, povezuje se Istocno Sarajevo...
To ti je "metro" Sarajeva.