Metro u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zimomor

#51 Re: Metro u Sarajevu

Post by zimomor »

suncica24 wrote:Sarajevski metro bi bio isplativ jedino kad bi isao od Sarajeva do Zenice, Banja Luke, Mostara... i natrag :D
Jednostavno, sarajevo ni u buducnosti, tj u nekih 100god, nece imati potrebu za metroom. Jbg, zamislite sad, pokrene se kompozicija i vec stane, pokrene se opet i mora natrag jer je pokrivena cijela gradska teritorija sa te dvije stanice :-?
Sarajevo ima potrebu za prosirenjem trolebuskog i tramvajskog saobracaja.
Za pocetak, da se vrati linija do Vogosce i uvede tramvajska do Dobrinje, koja je bila i planirana u starim urbanistickim planovima.
A onda da se uvezu Hadzici, Lukavica, Pale... da ne kazem da u Lisabonu postoje tramvaji koji voze "uzbrdo"i koji su turisticki hit grada (a Lisabonske ulicice su uske i krivudave poput nasih), dok ovdje niko uopste ni ne razmislja o toj alternativi...
Nego jok, mi bi opet metro, ni manje, ni vise :roll:
Koliko znam da je u tim 'starim urbanistickim planovima' planirana i tramvajska linija prema Hrasnici koja bi preko Vojkovica, Lukavice i Dobrinje isla do Nezdarica. Vidio sam da je izmedju one dvije novosagradjene ceste od Ilidze do S. Kolonije ostavljen prostor za tramvaj pa pretpostavljam da se od toga nije odustalo?!?
Ovo bi mozda doprinijelo i uvezivanju Sarajeva i I. Sarajeva pa mozda i vracanju povjerenja medju ljudima. Za nadati se.
medda

#52 Re: Metro u Sarajevu

Post by medda »

Kad vec mastamo...

Sarajevu se ne isplati metro jer Sa kao grad nikad se nece moci razviti u vise milionski centar zbog geografskog polozaja. On jedino se moze razvijati dalje po regionalnom konceptu. Zato je ova opcija vozila od @karanana idealna za grad poput Sarajeva s tim da se ovdje radi o tram-train ili light train sistemu za regionalno umrezavanje. Vozila ovog sistema mogu da se krecu i po tracnicama za voz i za tramvaj. Van urbanih sredina moze dostici brzinu od oko 130-150 km/h a zbog svoje lakoce ulazom u urbanu sredinu smanjuje brzinu i ponasa se kao tramvaj.
Globalna ekonomija najbolje funkcionise na regionalnom nivou i regije se smatraju kao lego-kockice koje grade globalni nivo. Mislim da se Sarajevo treba okrenuti ovom konceptu i pokusati umreziti se sa svojom okolinom i drugim centrima (zenica, mostar)
Jer koji Evropski grad, pored Pariza i Londona, jos moze ponuditi konkurenciju na globalnom nivou pored NY, Tokija itd...Evropska urbanizacija se odvijala drugacije nego u drugim dijelovima svijeta. Dok je Evropa najurbaniji dio svijeta sa 72% populacije koja zivi u gradu, ona nema velikih centara kao NY/Tokyo/Shanghai (mada se i ovi centri mogu smatrati kvalitetno i kvantitetno umrezenim regijama).

Pored ovih hard-skills grad mora investirati i u soft-skills da bi privukao dinamiku globalne ekonomije i profitirala od nje. Poznajem covjeka koji radi za jednu globalnu firmu i ciji je posao da analizira grad u kojoj se njegova firma zeli prosiriti. I ne analizira on financijske ili pravne uslove nego kreativne. Jer ako se firma prosiri u tom gradu da li ce visoko obrazovani koji su im potrebni da tu rade htjeti doci zivjeti u tom gradu...ima li pozoriste, muzej, rekreacija, internacionalna skola za djecu, itd...Postoje neke studije koje pokazuju da ljudi prvo biraju grad gdje ce zivjeti pa onda traze posao. A ljudi su postali mobilni i nisu vezani za ognjiste nego zeljni avonture i iskustva...nesto neobicno ali kvalitetno. Mislim da Sa ima dosta kvalitete da ponudi ali treba uraditi prave stvari da bi to doslo do izrazaja. Nekad je potrebna samo mala injekcija neceg pozitivnog da se u roku nekoliko godina ili decenije razvije jedan citav sektor.
suncica24

#53 Re: Metro u Sarajevu

Post by suncica24 »

Koliko znam da je u tim 'starim urbanistickim planovima' planirana i tramvajska linija prema Hrasnici koja bi preko Vojkovica, Lukavice i Dobrinje isla do Nezdarica. Vidio sam da je izmedju one dvije novosagradjene ceste od Ilidze do S. Kolonije ostavljen prostor za tramvaj pa pretpostavljam da se od toga nije odustalo?!?
Ovo bi mozda doprinijelo i uvezivanju Sarajeva i I. Sarajeva pa mozda i vracanju povjerenja medju ljudima. Za nadati se.
Upravu si :)
Mada, tad je bilo planirano sirenje grada prema Lukavici i Palama, te Vogosci, jer realno to su jedini slobodni prostori kuda se grad moze siriti, dok je rat pomeo planove i gurnuo grad prema Blazuju i brdima
zgembo_sa

#54 Re: Metro u Sarajevu

Post by zgembo_sa »

Izmedju Osjeka, Otesa i Rajlovca mozes hladno naseliti 200-300 hiljada ljudi, sve gola livada... Ima jos sasvim dovoljno mjesta za sirenje grada. Samo sto bi mi svi u centar...
slavkoimamodilera

#55 Re: Metro u Sarajevu

Post by slavkoimamodilera »

zgembo_sa wrote:Izmedju Osjeka, Otesa i Rajlovca mozes hladno naseliti 200-300 hiljada ljudi, sve gola livada... Ima jos sasvim dovoljno mjesta za sirenje grada. Samo sto bi mi svi u centar...
Jos kad bi rijesili 30-godisnje pitanje plavljenja miljacke i zeljeznice, pa bi mozda i moglo :lol: jbte k'o da je izraelsko-palestinsko pitanje a ne sredjivanje vodotoka necega sto i nema pravo da se naziva rijekom :-)
Bandierra Rossa

#56 Re: Metro u Sarajevu

Post by Bandierra Rossa »

hadzofield wrote:Super ... evo mi iz drugih gradova jedva cekamo da posaljemo pare u Sarajevo za metro ...
Samo gradite...
Bilo bi pravo lijepo da nam kažeš iz kojeg grada ti šalješ pare za Sarajevo.

Hvala.
zgembo_sa

#57 Re: Metro u Sarajevu

Post by zgembo_sa »

slavkoimamodilera wrote:
zgembo_sa wrote:Izmedju Osjeka, Otesa i Rajlovca mozes hladno naseliti 200-300 hiljada ljudi, sve gola livada... Ima jos sasvim dovoljno mjesta za sirenje grada. Samo sto bi mi svi u centar...
Jos kad bi rijesili 30-godisnje pitanje plavljenja miljacke i zeljeznice, pa bi mozda i moglo :lol: jbte k'o da je izraelsko-palestinsko pitanje a ne sredjivanje vodotoka necega sto i nema pravo da se naziva rijekom :-)
Naravno to je odraz nesposobnosti vlasti... Inace se to moze dosta brzo i efikasno rijesiti, a dobili bi zaista ogroman prostor za sirenje grada.
sheilak

#58 Re: Metro u Sarajevu

Post by sheilak »

suncica24 wrote:Sarajevski metro bi bio isplativ jedino kad bi isao od Sarajeva do Zenice, Banja Luke, Mostara... i natrag :D
Jednostavno, sarajevo ni u buducnosti, tj u nekih 100god, nece imati potrebu za metroom. Jbg, zamislite sad, pokrene se kompozicija i vec stane, pokrene se opet i mora natrag jer je pokrivena cijela gradska teritorija sa te dvije stanice :-?

Sarajevo ima potrebu za prosirenjem trolebuskog i tramvajskog saobracaja.
Za pocetak, da se vrati linija do Vogosce i uvede tramvajska do Dobrinje, koja je bila i planirana u starim urbanistickim planovima.
A onda da se uvezu Hadzici, Lukavica, Pale... da ne kazem da u Lisabonu postoje tramvaji koji voze "uzbrdo"i koji su turisticki hit grada (a Lisabonske ulicice su uske i krivudave poput nasih), dok ovdje niko uopste ni ne razmislja o toj alternativi...
Nego jok, mi bi opet metro, ni manje, ni vise :roll:
Upravo sam i ja o ovom pricala. Mozda da samo prokopaju tunele, pa da jednostavno tih nekoliko stanica prosetamo ispod :-D
Slazem se da bi SA trebalo reorganizirati gradski saobracaj, uvesti neke nove linije i povecati frekvenciju postojecih. Nekako privlacnim uciniti javni prijevoz svim gradjanima, tako da se smanji upotreba vlastitih automobila, pogotovo za vrijeme " shpice "
Erzsebet

#59 Re: Metro u Sarajevu

Post by Erzsebet »

Što Zgembo reče, može se grad još širiti, ne mora to biti centar. Može se, između ostalog, spojiti s Vogošćom i širiti dalje iza Vogošće. A i dio oko Sokolović Kolonije, pa i oko same Ilidže je prilično nenaseljen. Dio iza Vraca je prazan. Dakle, mjesta ima, za još sigurno pola miliona ljudi, ako ne i više.
medda

#60 Re: Metro u Sarajevu

Post by medda »

Predpostavljam da ljudi zele u centar jer im infrastruktura ne dozvoljava da zive urbanim zivotom i van centra. Naseljavanje i napustanje centra je dokumentovana sinus-grafika...tako da ce i u SA nastati trend naseljavanja periferije kad postane gusto i poduzmu se mjere za to. Jednom ce biti cool zivjeti u Rajlovcu u urbanoj vili i putovati na posao u grad jer ce se po tome mjeriti status kao sto se sad mjeri po kutiji u centru :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#61 Re: Metro u Sarajevu

Post by mIRCerka »

slavkoimamodilera wrote:
mislis ti da zgembo prati vijesti mimo Novi Grad-Carsija linije?...tamo nema tramvaja, i njega to ne interesuje...
zimomor

#62 Re: Metro u Sarajevu

Post by zimomor »

Erzsebet wrote:Što Zgembo reče, može se grad još širiti, ne mora to biti centar. Može se, između ostalog, spojiti s Vogošćom i širiti dalje iza Vogošće. A i dio oko Sokolović Kolonije, pa i oko same Ilidže je prilično nenaseljen. Dio iza Vraca je prazan. Dakle, mjesta ima, za još sigurno pola miliona ljudi, ako ne i više.
Ne meRe, vodozastitna zona.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#63 Re: Metro u Sarajevu

Post by pici »

ja sam zato da sarajevo napravi žičare i to na relaciji...katedrala-grdonj,sagrdjije-sedrenik,bašČarŠija-višegradska kapija,austrijski trg-hrid,mala skenderija-širokaČa,marijin dvor-državna bolnica,ciglane-koševo bolnica,alipašino polje B faza-auto pijaca idt itd itd.....genijalno :thumbup:
zimomor

#64 Re: Metro u Sarajevu

Post by zimomor »

pici wrote:ja sam zato da sarajevo napravi žičare i to na relaciji...katedrala-grdonj,sagrdjije-sedrenik,bašČarŠija-višegradska kapija,austrijski trg-hrid,mala skenderija-širokaČa,marijin dvor-državna bolnica,ciglane-koševo bolnica,alipašino polje B faza-auto pijaca idt itd itd.....genijalno :thumbup:
a marindvor - poljine?
necemo valjda zanemarivati nasu politicku elitu?
mIRCerka

#65 Re: Metro u Sarajevu

Post by mIRCerka »

pici wrote:ja sam zato da sarajevo napravi žičare i to na relaciji...katedrala-grdonj,sagrdjije-sedrenik,bašČarŠija-višegradska kapija,austrijski trg-hrid,mala skenderija-širokaČa,marijin dvor-državna bolnica,ciglane-koševo bolnica,alipašino polje B faza-auto pijaca idt itd itd.....genijalno :thumbup:
u istanbulu ima podzemna zicara...sa Kabatasa do Taksima...uzbrdo...mrak...
melb26sa

#66 Re: Metro u Sarajevu

Post by melb26sa »

zgembo_sa wrote:Pa mislim da ti stubovi ipak donekle ogranicavaju saobracaj. Mozes ti napraviti traku koja prolazi ispod ako su stubovi sa 2 noge, ali onda zaboravi na preticanja, prestrojavanja i sl. Naravno neko bi to trebao staviti na papir, da se vidi sta je jeftinije. Kopanje tunela, ako se radi o ovim plitkim, kao sto je recimo slucaj u Budimpesti za onu najstariju liniju ne bi trebalo biti preskupo.
Da znas da moze i preticanje i prestrojavanje a bogami i parkiranje sa strane - u Chicagu je bas tako: parking traka, stub, dvije trake (obicno jednosmjerna ulica), drugi stub i parking traka. Dovoljno prostora za sve manevre.
medda

#67 Re: Metro u Sarajevu

Post by medda »

mIRCerka wrote:
Sa ovim bi se spojila atrakcija sa korisnim :thumbup:
Planiranjem i strategijom gledajuci daleko u buducnost se stvara kvalitet i svojstvene osobine jednog grada po kojem ce se razlikovati od drugih.
A ne kopirati druge gradove i misliti kako smo mi zaostali za njima...svaki grad ima svoje cari i mane.
Altsa

#68 Re: Metro u Sarajevu

Post by Altsa »

zgembo_sa wrote:Pa mislim da ti stubovi ipak donekle ogranicavaju saobracaj. Mozes ti napraviti traku koja prolazi ispod ako su stubovi sa 2 noge, ali onda zaboravi na preticanja, prestrojavanja i sl. Naravno neko bi to trebao staviti na papir, da se vidi sta je jeftinije. Kopanje tunela, ako se radi o ovim plitkim, kao sto je recimo slucaj u Budimpesti za onu najstariju liniju ne bi trebalo biti preskupo.
islo bi se koritom miljacke to jest iznad miljacke pa bi se cesta oslobodila.
mIRCerka

#69 Re: Metro u Sarajevu

Post by mIRCerka »

medda wrote:
mIRCerka wrote:
Sa ovim bi se spojila atrakcija sa korisnim :thumbup:
Planiranjem i strategijom gledajuci daleko u buducnost se stvara kvalitet i svojstvene osobine jednog grada po kojem ce se razlikovati od drugih.
A ne kopirati druge gradove i misliti kako smo mi zaostali za njima...svaki grad ima svoje cari i mane.
Image

pravcata zicara
Image

Ako to sebi moze priustiti grad na vrlo trusnom podrucju, zasto ne mozemo mi?
zgembo_sa

#70 Re: Metro u Sarajevu

Post by zgembo_sa »

Altsa wrote:
islo bi se koritom miljacke to jest iznad miljacke pa bi se cesta oslobodila.
Pa ne znam bas, meni bi to bilo uzasno ruzno. Ne bih ja to radio iznad Miljacke.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#71 Re: Metro u Sarajevu

Post by pici »

mislim da sarajevo treba širiti od stupa i ilidje do rajlovca a moze i prema hrasnici i lukavici.....još bolje al tamo je medjunacionalna ćiza.Velika je greška sto se opterecuje centar i stari grad sa novim objektima dok vamo od alipašina pa do mostarskog raskrsca ,zjapi poluprazno.......a i svaki dio grada mora da ima svoju ne samo infrastrukturu vec i poslovnu ponudu,pa necemo samo zgrade i metroe gradit,dje su tu firme i fabrike.....nema ih ni na mapi.
kockica_kockica

#72 Re: Metro u Sarajevu

Post by kockica_kockica »

ja predlazem da metro pocnemo graditi odnosno busiti odmah... u Cevljanovicima :mrgreen:
Haris.ba

#73 Re: Metro u Sarajevu

Post by Haris.ba »

E Zgebmo, Zgembo...
:thumbup:
zimomor wrote:Ne meRe, vodozastitna zona.
Jesi sad Zgembo skontao?
pici wrote:mislim da sarajevo treba širiti od stupa i ilidje do rajlovca a moze i prema hrasnici i lukavici.....još bolje al tamo je medjunacionalna ćiza.Velika je greška sto se opterecuje centar i stari grad sa novim objektima dok vamo od alipašina pa do mostarskog raskrsca ,zjapi poluprazno.......a i svaki dio grada mora da ima svoju ne samo infrastrukturu vec i poslovnu ponudu,pa necemo samo zgrade i metroe gradit,dje su tu firme i fabrike.....nema ih ni na mapi.
Pa u tome i jeste problem. Mozda bi bio i metro. Al glavna svrha metroa nije vozikanje penzionera jer im je dosadno. Vec prevoz ljudi na posao i sa posla. Nije se imalo para 4 kilometra od Ilidze do Hrasnice napraviti tramvajske pruge kada je gigant Famos bio. A sada prhnula guzica nekome sto se safunja u tramvajima.
zgembo_sa wrote:Pa ne znam bas, meni bi to bilo uzasno ruzno. Ne bih ja to radio iznad Miljacke.
Bila ideja. Neki arhitekta, ili nesta slicno predlagao. Bilo po avazu i Oslobodjenju. Najzanimljivije je sto se gras izrazito negativno izrazio o ideji. Zasto? :)
medda wrote:Jednom ce biti cool zivjeti u Rajlovcu u urbanoj vili i putovati na posao u grad jer ce se po tome mjeriti status kao sto se sad mjeri po kutiji u centru :)
To ce biti uskoro. Samo jos fali da im kanalizacija prodje.
Erzsebet wrote:A i dio oko Sokolović Kolonije, pa i oko same Ilidže je prilično nenaseljen
:)

Imas li ti oci?

P.S.
Nego. Neko je spominjao. Ima plan. Problem je sto vlasti Istocnog Sarajeva nisu htjele. Kazu - nemaju novaca. Mada je vise stvar politike. Mislim, preko Serde se pokusalo. Gledao sam i planove. Sve sada stoji. Malo treba da se pokrene. Tramvaj bi isao od Ilidze, na Butmir, preko novoga mosta preko Zeljeznice - izlazio na Sokolovic Koloniju, i dalje Hrasnickom isao na kruzni tok u Hrasnici. Odatle isao bi na industrijsku zonu - stari Famos. To je prva faza. Oslobadja autobuse za druge linije i pojeftinjuje prevoz, te povezuje Hrasnicu, Butmir i Sokolovic Koloniju izmedju, te sa Ilidzom, pa gradom.
Druga faza: Nastavlja se na Istocnu Ilidzu obodom Igmana, i ide prema crkvi i dalje prema Lukavici. Negdje kod centra Tom trebao bi skrenuti na Dobrinju. I kroz Dobrinju bi izasao na Nedjarice izmedju Avaza i starog penzionerskog doma.
Uvezuje Dobrinju sa gradom (prestaje da bude Dobrinja slijepo crijevo), ukida se preopterecenost trole i buseva, povezuje se Istocno Sarajevo...

To ti je "metro" Sarajeva.
zgembo_sa

#74 Re: Metro u Sarajevu

Post by zgembo_sa »

A izvini sta treba da skontam?!
medda

#75 Re: Metro u Sarajevu

Post by medda »

pici wrote:mislim da sarajevo treba širiti od stupa i ilidje do rajlovca a moze i prema hrasnici i lukavici.....još bolje al tamo je medjunacionalna ćiza.Velika je greška sto se opterecuje centar i stari grad sa novim objektima dok vamo od alipašina pa do mostarskog raskrsca ,zjapi poluprazno.......a i svaki dio grada mora da ima svoju ne samo infrastrukturu vec i poslovnu ponudu,pa necemo samo zgrade i metroe gradit,dje su tu firme i fabrike.....nema ih ni na mapi.
Kao sto rekoh naseljavanje i napustanje centra je prirodan tok...jer se grad moze smatrati jednim organizmom koji dise, zivi, konzumira i kaki :)
Centar mora dostici odredjenu gustinu i kriticnu masu da bi se onda krekovale nove neizgradjene lokacije...ali treba biti maher i sposoban pa to predvidjeti i planirati na efikasan i kvalitetan nacin.
Fazon gradova u tranziciji je da nemaju ustaljenu strukturu i iskustvo poslovanja sa investitorima. Treba shvatiti da u danasnje doba vlast vise nije bog i batina kao u proslom dobu vec samo poslovni partner koji sjedi za okruglim stolom sa kapitalistima koji gledaju profit. Vlada treba sebi osigurati instrumentarijum kojim ce kontrolisati razvitak i strategiju grada sto za sad nema. Sad se demokratija uzima bukvalno i sa parama mozes sve...i graditi gdje i sta hoces. A ne bi tako trebalo biti.
Sve zgrade, poslovni centri, shoping molovi, hoteli itd...parazitiraju na postojecoj infrastrukturi koju je izgradio socijalizam a vlast nema instrumentarijum da zakine te investitore da ulazu u infrastrukturu i javne ustanove.
Post Reply