Nedokazivo danas, ili .......nosara wrote: Aroganciju ispoljavaju oni koji pokusavaju da nametnu postojanje necega sto je nedokazivo...
NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
- seljak_cojek
#51 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
- nosara
#52 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Pas prvenstveno detektuje mirise, a vid mu je u drugom planu...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ali evo hipoteticki govoreci kako bi ti psu dokazao da postoje boje ako njegov mozak nema mogucnost raspoznati iste ili ne dovoljno jasno?nosara wrote:vecina zivotinja imaju bolju percepciju vremena i prostora od covjeka... To sto ne komuniciraju verbalno, a nama razumljivo, ne znaci da ne komuniciraju uopste...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da li je pauk u cosku moje sobe svjestan te sobe i da li je za njega moja soba beskrajan svemir? Da li je pauk svjestan mog prisustva u sobi? Kada bi pas bio u stanju da komunicira, da li bi nesposobnost psecijeg mozga da jasno raspozna boje dala ljudima za pravo da tvrde da boje postoje? Da li nasa eventualna nesposobnost da spoznamo i osjetimo druge i vise dimenzije daje za pravo da arogantno tvrdimo da one ne postoje ili postoje?
Naravno da smo jos uvijek nesposobni da spoznamo neke stvari... Ali smo napredovali kroz istoriju i usvojili mnoga saznanja... Aroganciju ispoljavaju oni koji pokusavaju da nametnu postojanje necega sto je nedokazivo...
Postoje specificni nacini da se ostvari komunikacija dovoljna da se psu nesto dokaze...
- nosara
#53 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Mislim da bi bilo barem indicija da je dokazivo uopste...seljak_cojek wrote:Nedokazivo danas, ili .......nosara wrote: Aroganciju ispoljavaju oni koji pokusavaju da nametnu postojanje necega sto je nedokazivo...
- sistem
#54 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
napisao ga sinoc u 2h, editovao ga jutros, kad sam ja napisao svoj postfrla wrote:Zato sam taj tekst stavio u italiku i pod navodnike. U čemu je problem?sistem wrote: ucinio mi se ovaj tekst mimo vec poznatog i afirmisanog stila kolege frle, te ja u guglo dio teksta i nadjem ovo:
http://www.forum.hr/archive/index.php/t-145792.html
(nije mi jasno ovo sa satom, ispade dvije minute prije mog posta, a siguran sam da nismo telepatski povezani ti i ja
edit: mada je vrlo pohvalno da se trudis kopirati tekstove koji imaju veze sa temom, te da si odustao od pravljenja slikovnice
Last edited by sistem on 29/04/2009 10:11, edited 1 time in total.
- seljak_cojek
#55 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Kao što je i prije 200 godina bilo indicija da je vidljiva svjetlost u stvari samo dio spektra elektromagnetskog zračenja.nosara wrote:Mislim da bi bilo barem indicija da je dokazivo uopste...seljak_cojek wrote:Nedokazivo danas, ili .......nosara wrote: Aroganciju ispoljavaju oni koji pokusavaju da nametnu postojanje necega sto je nedokazivo...
- Drvosjeca iz Dejcica
#56 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Da, ali to psu nista ne znaci niti dokazuje. Pouzdano se zna da zivotinje imaju razvijena jos neka osjetila koja su nama nepoznanica.nosara wrote: Pas prvenstveno detektuje mirise, a vid mu je u drugom planu...Evolucijom je do savrsenstva dovedena njegova mogucnost da detekcijom mirisa funkcionise savrseno... Da mu je trebao savrsen vid, imao bi ga (orao, vidi savrseno, cak nepojmljive detalje, detektuje razlike u temperaturi, sve vidom... evolucija...)
Kao npr. ? Za hiljadu godina vjerujem da ce se ostvariti toliki tehnoloski napredak da ce psima ugrađivati bio-mehanicke mozdane implantate pa ce pas moci komunicirati i jasno razlikovati boje.nosara wrote:Postoje specificni nacini da se ostvari komunikacija dovoljna da se psu nesto dokaze...
- nosara
#57 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
200 godina je nista... Kroz cijelu istoriju covjecanstva ne postoji ni jedan valjan dokaz ni indicija... Sve se, prije ili kasnije, objasni naucno... Izadje iz okvira "nepojmljivog"...seljak_cojek wrote: Kao što je i prije 200 godina bilo indicija da je vidljiva svjetlost u stvari samo dio spektra elektromagnetskog zračenja.
-
frla
#58 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Drago mi ja da sam ti toliko interesantan ...sistem wrote:napisao ga sinoc u 2h, editovao ga jutros, kad sam ja napisao svoj postfrla wrote:Zato sam taj tekst stavio u italiku i pod navodnike. U čemu je problem?sistem wrote: ucinio mi se ovaj tekst mimo vec poznatog i afirmisanog stila kolege frle, te ja u guglo dio teksta i nadjem ovo:
![]()
(nije mi jasno ovo sa satom, ispade dvije minute prije mog posta, a siguran sam da nismo telepatski povezani ti i ja)
edit: mada je vrlo pohvalno da se trudis kopirati tekstove koji imaju veze sa temom, te da si odustao od pravljenja slikovnice
- sistem
#59 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
da znas da jesi. ne znam punoljetnu osobu kojoj je misterija kako radi radio i kako trava raste. ja i dalje mislim da nas ti zezasfrla wrote:Drago mi ja da sam ti toliko interesantan ...
- nosara
#60 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da, ali to psu nista ne znaci niti dokazuje. Pouzdano se zna da zivotinje imaju razvijena jos neka osjetila koja su nama nepoznanica.nosara wrote: Pas prvenstveno detektuje mirise, a vid mu je u drugom planu...Evolucijom je do savrsenstva dovedena njegova mogucnost da detekcijom mirisa funkcionise savrseno... Da mu je trebao savrsen vid, imao bi ga (orao, vidi savrseno, cak nepojmljive detalje, detektuje razlike u temperaturi, sve vidom... evolucija...)
Kao npr. ? Za hiljadu godina vjerujem da ce se ostvariti toliki tehnoloski napredak da ce psima ugrađivati bio-mehanicke mozdane implantate pa ce pas moci komunicirati i jasno razlikovati boje.nosara wrote:Postoje specificni nacini da se ostvari komunikacija dovoljna da se psu nesto dokaze...Ovo naravno mpozemo svrstatiu domen SF-a sto ne znaci da nece biti moguce jednog dana. Ali ako se vratimo u realnost pitam se sta nama daje za pravo da ekplicitno tvrdimo da boje postoje? Evolucija, sposobnost naseg mozga? Po meni evolucija je relativan pojam, postoje dokazi za i protiv. Mnoge stvari u koje smo do sada bili sigurni su se pokazale djelimicno tacne ili totalno pogresne. Multipliciraj ovo i primijeni u sve sfere nase civilizacije pa ce ti biti jasno.
Posjeti http://www.teorijaevolucije.com...
Zasto nista nije idealno...? Zasto je nama, nesavrsenim i kvarljivim, ostavljena mogucnost da unistimo bozju kreaciju...?
-
frla
#61 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Ne zezam ...sistem wrote:da znas da jesi. ne znam punoljetnu osobu kojoj je misterija kako radi radio i kako trava raste. ja i dalje mislim da nas ti zezasfrla wrote:Drago mi ja da sam ti toliko interesantan ...
- lala_sa
#62 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
sistem wrote:napisao ga sinoc u 2h, editovao ga jutros, kad sam ja napisao svoj postfrla wrote:Zato sam taj tekst stavio u italiku i pod navodnike. U čemu je problem?sistem wrote: ucinio mi se ovaj tekst mimo vec poznatog i afirmisanog stila kolege frle, te ja u guglo dio teksta i nadjem ovo:
![]()
(nije mi jasno ovo sa satom, ispade dvije minute prije mog posta, a siguran sam da nismo telepatski povezani ti i ja)
- ovajonaj
#63 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
mene nesto kopka u ovoj prici... ako je Bog sve ovo stvorio... i nas i svemir i sve...i ako smo mi sami kao sto neki tvrde...koja je onda svrha praviti ovoliki svemir radi nas? to jednostavno ne pije vode.. a druga stvar... neko je napisao koja je vjerovatnoca da se to tako potrafilo da je zemlja tacno te velicine i tacno na toj udaljenosti od sunca i pod tim nagibom... mislim... ako je Bog vec htio napraviti nesto da se mi divimo ili cudimo ili da jednostavno pokaze svoju moc.. sto nije napravio da se sunce okrece oko zemlje pa bi to vec bilo cudno i nevjerovatno... ovako je sasvim objasnjivo elementarnim zakonima fizike...nije valjda da i Stvoritelj svega i svacega mora postovati zakone fizike... Mislim postoji li bilo sta na ovom svijetu sto je neobjasnjivo? ali ne u smislu da ne znamo odgovor nego u smislu da je nevjerovatno i natprirodno i po zakonima fizike nemoguce? ne bih rekao... zasto je sve ograniceno, ja stvarno ne znam... to nam je tako nametnuto i moramo zivjeti pod tim ogranicenjima...
-
almin-78
#64 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
ovajonaj,pa ko kaze da smo sami? islamska ulema je otvorena prema mogucnosti i u islamu nema nista sto negira da postoji zivot van nase planete.Islam cak naginje na to.Ne znam za krscane da li oni negiraju? ali znam da je papa isto tako rekao da je moguce da postoji inteligentan zivot van planete zemlje
- madner
#65 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Ovajonaj da se sunce okrece oko zemlje i to bi bilo po zakonima fizike. Samo bi zakoni bili drugaciji
Odgovor je da ih on ne postuje, nego da ih je stvorio.
Odgovor je da ih on ne postuje, nego da ih je stvorio.
- nosara
#66 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Zasto prvi ljudi nisu znali sve sto znamo mi...? Zasto mi ne znamo sve sto ce znati buduce generacije...?
-
almin-78
#67 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
nosara wrote:Zasto prvi ljudi nisu znali sve sto znamo mi...? Zasto mi ne znamo sve sto ce znati buduce generacije...?
prve generacije su znale vise nego sto znamo mi,ali se to s vremenom izgubilo,a danas ne znamo za to
sta znas,mozda su nasi preci znali za vanzemaljce,,postoje neki cudni crtezi po egipatskim piramidama
- madner
#68 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
A i munare lice na raketealmin-78 wrote:nosara wrote:Zasto prvi ljudi nisu znali sve sto znamo mi...? Zasto mi ne znamo sve sto ce znati buduce generacije...?
prve generacije su znale vise nego sto znamo mi,ali se to s vremenom izgubilo,a danas ne znamo za to
sta znas,mozda su nasi preci znali za vanzemaljce,,postoje neki cudni crtezi po egipatskim piramidama
- ovajonaj
#69 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
da, bas ce svemirci u raketama putovati.... i slecu kapsulama? po meni vise lice na obeliske za koje neki tvrde da se nalaze i sa druge strane mjeseca tj one mracne koja nikad nije okrenuta prema nama.. i valjda su ti obelisci sluzili za prenos bezicne energije koja je napajala njihove letjelice na zemlji pa do mjeseca gore...
na tom je tesla radio prije nego je....
proguglajte malo koliko obeliska razlicitih vrsta postoji na zemlji i gdje se sve nalaze...
eno prvi u washingtonu..
btw kazu da su i piramide imale slicnu svrhu.... samo su izgleda piramide bile malo jaci predajnici...
na tom je tesla radio prije nego je....
proguglajte malo koliko obeliska razlicitih vrsta postoji na zemlji i gdje se sve nalaze...
eno prvi u washingtonu..
btw kazu da su i piramide imale slicnu svrhu.... samo su izgleda piramide bile malo jaci predajnici...
- sistem
#70 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
jel' ti ovo ozbiljno 
- ovajonaj
#71 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
da... postoje i stranice na tu temu..od onih razgovora astronauta pa do nekih slika sa onih apola ili sta je vec kruzilo oko mjeseca
postoje kao neke gradjevine i ti obelisci... a po zemlji su svuda rasporedjene ili piramide ili ti obelisci...
hajd ako iskopam to postacu ti link pa citaj...
postoje kao neke gradjevine i ti obelisci... a po zemlji su svuda rasporedjene ili piramide ili ti obelisci...
hajd ako iskopam to postacu ti link pa citaj...
- Optimus Prime
#72 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Da je bog htio napraviti svemir za nas napravio bi nas neposredno poslije Big Banga i sigurno ne bi cekao 13,7 milijardi godina.ovajonaj wrote:mene nesto kopka u ovoj prici... ako je Bog sve ovo stvorio... i nas i svemir i sve...i ako smo mi sami kao sto neki tvrde...koja je onda svrha praviti ovoliki svemir radi nas? to jednostavno ne pije vode.. a druga stvar... neko je napisao koja je vjerovatnoca da se to tako potrafilo da je zemlja tacno te velicine i tacno na toj udaljenosti od sunca i pod tim nagibom... mislim... ako je Bog vec htio napraviti nesto da se mi divimo ili cudimo ili da jednostavno pokaze svoju moc.. sto nije napravio da se sunce okrece oko zemlje pa bi to vec bilo cudno i nevjerovatno... ovako je sasvim objasnjivo elementarnim zakonima fizike...nije valjda da i Stvoritelj svega i svacega mora postovati zakone fizike... Mislim postoji li bilo sta na ovom svijetu sto je neobjasnjivo? ali ne u smislu da ne znamo odgovor nego u smislu da je nevjerovatno i natprirodno i po zakonima fizike nemoguce? ne bih rekao... zasto je sve ograniceno, ja stvarno ne znam... to nam je tako nametnuto i moramo zivjeti pod tim ogranicenjima...
Pa cak ni sami suncev sistem nije prvih 8 milijardi godina bio ni u "planu". A do tada su se radjali i kroz supernove nestajali bilioni zvijezda zajedno sa njihovim planetarnim sistemima.
Kreacija zemlje i covjeka je naravno samo mit.
Last edited by Optimus Prime on 29/04/2009 13:41, edited 1 time in total.
- sistem
#73 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
ne znam zasto me ove price podsjete na teri praceta i pricu o noumima:

divno je njihovo ubijedjenje da je arnold bros (osn. 1905) napravio svijet bas za noume, ali se nisu pitali zasto nista u tom svijetu nije napravljeno tako da odgovara njima - ni velicina stepenica, ni odjece koju nalaze, ni uslovi zivota, i uz to im konstantno prijete kojekakve opasnostiA small band of Nomes, klix people who live unnoticed by Humans on Earth, are finding it hard to survive the harsh winters and environmental dangers all around and set off to search for a better life. The Nomes have few possessions except for "The Thing", a small black object, apparently immune to fire and damage. They end up at Arnold Bros, (est. 1905), a department store to find it occupied by thousands of Nomes. The store Nomes have built an extensive religion based on the workings of the store and believe it to have been built by the great Arnold Bros, (est.1905) for the Nomes and believe that Arnold Bros, (est.1905) did indeed put, "All Things Under One Roof"! All memories of the outside have faded and indeed none of the store Nomes believe in the outside any more. At first the store Nomes don't believe the "outsiders" and many shun them. Then "the thing" begins to talk and the Nomes learn that the store is to be demolished. Fighting dis-belief, aggression and laziness Masklin leads the Nomes to an escape and a new dawn.
- Haris.ba
#74 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Nemojmo ovako lijepu temu pretvoriti o pricu o htjenjima Boga. Ima negdje ta tema. Pa molim tamo.Optimus Prime wrote:Da je bog htio napraviti svemir za nas napravio bi nas neposredno poslije Big Banga i sigurno ne bi cekao 13,7 milijardi godina.
Pa cak ni sami suncev sistem nije prvih 8 milijardi godina bio ni u "planu". A do tada su se radjali i kroz supernove nestajali bilioni zvijezda zajedno sa njihovim planetarnim sistemima.
Jos je pokretac teme ucrvenio glavnu tvrdnju. A mi jopet naopako.
- Optimus Prime
#75 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU
Slazem se, ali cinjenica da je nas suncev sistem nastao tek nekih 10 milijardi godina nakon velikog praska, dok su se prve zvijezde u svemiru pocele formirati 9 milijardi godina prije, je jedan aspekt ove teme i bitna stavka.Haris.ba wrote:Nemojmo ovako lijepu temu pretvoriti o pricu o htjenjima Boga. Ima negdje ta tema. Pa molim tamo.Optimus Prime wrote:Da je bog htio napraviti svemir za nas napravio bi nas neposredno poslije Big Banga i sigurno ne bi cekao 13,7 milijardi godina.
Jos je pokretac teme ucrvenio glavnu tvrdnju. A mi jopet naopako.