Zar je vecinu iko ista pitao kada je Aziza dobivala ulicu ili kada su partizani protjerani iz naslova gradskih ulica?zgembo_sa wrote: Ne slazem se sa njegovom teorijom i samim time sam protiv da mu se daje ulica u mom gradu. Naravno ako vecina gradjana misli da treba onda nek mu se da, nema tu puno filozofije. Licno mislim da bi vecina bila protiv ovog prijedloga, ali ko zna, krhko je znanje...
Darwinova ulica u Sarajevu?
-
VjecitiStudent
#51 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#52 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
i ja sam protiv begova i pasha u imenima ulica pa ko me pita
koliko god bili zasluzni kulturno ili umjestnicki ili karitativno begici u ipak bili okupatori
tako u kiseljaku vele neke babe... partizani su dosli odnijeli hranu i zapalili stalu a nijemci su donijeli kaladont
eto vidđenja rata by jedna baba

koliko god bili zasluzni kulturno ili umjestnicki ili karitativno begici u ipak bili okupatori
tako u kiseljaku vele neke babe... partizani su dosli odnijeli hranu i zapalili stalu a nijemci su donijeli kaladont
- madner
#53 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Cuj ne slazem se sa njegovom teorijom
Mozes jedino reci: Odbijam da prihvatim njegovu teoriju, jer se ne bavim strukom koja ima dodira sa istom, tako da se mogu praviti da nije tacna.
Mozes jedino reci: Odbijam da prihvatim njegovu teoriju, jer se ne bavim strukom koja ima dodira sa istom, tako da se mogu praviti da nije tacna.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#54 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
TAKO JE
cigle se slažu
a ljudi mogu dijeliti isto mišljenje ili biti suglasni u vezi sa jednom temom

cigle se slažu
a ljudi mogu dijeliti isto mišljenje ili biti suglasni u vezi sa jednom temom
-
visocicaguy
#55 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
u bosanskom jeziku se moze, u prenesenom znacenju, reci: "slazem se sa tobom / tvojim misljenjem / ..."komi wrote:TAKO JE
cigle se slažu
a ljudi mogu dijeliti isto mišljenje ili biti suglasni u vezi sa jednom temom![]()
![]()
u hrvatskom, doista, ne znam da li je to slucaj.
- nowhere man
#56 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Pretpostavljam da se ne slazes sa teorijom jer si vjernik musliman. Ali fol je u tome da teorija evolucije ne mora biti protiv islama. Poznajem nekoliko vjernika, predivnih i obrazovanih ljudi, koji prepoznaju velicinu Darwina i teorije evolucije. Jedan od njih je recimo doktor teoretske fizike, trenutno je uvezan sa naucnicima na CERN-u gdje istrazuju kvantnu fiziku. Darwinova teorija se po njemu podrazumijeva, vrlo je logicna.zgembo_sa wrote:Ne slazem se sa njegovom teorijom i samim time sam protiv da mu se daje ulica u mom gradu. Naravno ako vecina gradjana misli da treba onda nek mu se da, nema tu puno filozofije. Licno mislim da bi vecina bila protiv ovog prijedloga, ali ko zna, krhko je znanje...
Darwin je bio slobodan um, koji je odrastao u sredini gdje sve bilo naizgled objasnjeno, crkva je imala svoju dogmu, on je bio materijalno situiran i imao je veliki drustveni status. Mogao je zivjeti lagodan zivot. Ipak, odlucio je da godine provede na nesigurnim putovanjima po svijetu, fasciniran bogatstvom zivota. Probajte zamisliti kako bi i mi razmisljali kad bi uzivo vidjeli te cudne gustere, ogromne kornjace, razne insekte i biljke.
Kao i slobodni umovi iz zlatne ere islama, nije se mirio sa zvanicnim objasnjenima i bio je ispred svog vremena (i uglavnom jos uvijek i jeste). Naprimjer, Omar Hajam, taj totalni genij, je bio toliko ispred svog vremena da se njegova geometrija nije koristila sve do Dekarta u 17. vijeku. Ibn Sina je bio toliko radoznao da nije mogao nocima spavati razmisljajuci o grckoj filozofiji. Ibn Rusd i Al-Gazali su bili vrhunski teolozi i filozofi, koji su imali vrlo sukobljena misljenja o fenomenima svijeta. Da ne spominjem Rumija, tog savrsenog umjetnika ljubavi, koji je medju najcitanijim pjesnicima u SAD-u. Ipak, svi oni su bili posveceni muslimani, i obojica su uzivali slobodu da iskazu svoje misljenje. Svi oni su priznati u zapadnom svijetu, kao vrhunski umovi zajednickog nasljedja covjecanstva. Portret Ibn Sine jos uvijek stoji glavnom holu Medicinskog fakulteta u Parizu.
Zasto i Darwinu ne damo slobodu da iskaze svoje misljenje?
- madner
#57 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Nije to poenta, nego sto implicira da je to misljenje.visocicaguy wrote:u bosanskom jeziku se moze, u prenesenom znacenju, reci: "slazem se sa tobom / tvojim misljenjem / ..."komi wrote:TAKO JE
cigle se slažu
a ljudi mogu dijeliti isto mišljenje ili biti suglasni u vezi sa jednom temom![]()
![]()
u hrvatskom, doista, ne znam da li je to slucaj.
Slagao se ja ili ne slagao da se zemlja vrti oko sunca ona ce to raditi.
- clav
#58 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Daleko bilo da imam nesto protiv Darwina i teorije evolucije, ali imam svasta nesto protiv osoba koje evoluciju i Darwina tumace i koriste da bi dokazali svoja licna uvjerenja o postojanju ili ne postojanju Boga, a mislim da to vecina vas u cijeloj prici oko evolucije apostrofira(sto je suludo), i s te strane veliko ne. Ako je u pitanju njegov doprinos nauci, naucnoj misli i covjecanstvu, objektivno postoji mnogo naucnika koji zasluzuju ulicu prije njega, ali svakako ne bih imao nista protiv toga da dobije svoju ulicu.
- zgembo_sa
#59 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
A ja jelde cim ne podrzavam Darvinovu ulicu podrzavam Azizinu... po automatizmu...VjecitiStudent wrote:Zar je vecinu iko ista pitao kada je Aziza dobivala ulicu ili kada su partizani protjerani iz naslova gradskih ulica?zgembo_sa wrote: Ne slazem se sa njegovom teorijom i samim time sam protiv da mu se daje ulica u mom gradu. Naravno ako vecina gradjana misli da treba onda nek mu se da, nema tu puno filozofije. Licno mislim da bi vecina bila protiv ovog prijedloga, ali ko zna, krhko je znanje...
- nowhere man
#60 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Slazem se da je Darwin cesto zloupotrijebljen. On je sam bio, po meni, skromni agnostik. (Mada je moguce i da ga ja idealiziram.)clav wrote:Daleko bilo da imam nesto protiv Darwina i teorije evolucije, ali imam svasta nesto protiv osoba koje evoluciju i Darwina tumace i koriste da bi dokazali svoja licna uvjerenja o postojanju ili ne postojanju Boga, a mislim da to vecina vas u cijeloj prici oko evolucije apostrofira(sto je suludo), i s te strane veliko ne. Ako je u pitanju njegov doprinos nauci, naucnoj misli i covjecanstvu, objektivno postoji mnogo naucnika koji zasluzuju ulicu prije njega, ali svakako ne bih imao nista protiv toga da dobije svoju ulicu.
Ipak, cini mi se da su njegove ideje imale daleko najvece posljedice po razumijevanje svijeta. Nijedan naucnik, od Platona do Ajnstajna, nije izazvao toliko kontraverze kao Darwin.
-
VjecitiStudent
#61 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
O proceduri i demokratiji je rijec.zgembo_sa wrote:A ja jelde cim ne podrzavam Darvinovu ulicu podrzavam Azizinu... po automatizmu...VjecitiStudent wrote:Zar je vecinu iko ista pitao kada je Aziza dobivala ulicu ili kada su partizani protjerani iz naslova gradskih ulica?zgembo_sa wrote: Ne slazem se sa njegovom teorijom i samim time sam protiv da mu se daje ulica u mom gradu. Naravno ako vecina gradjana misli da treba onda nek mu se da, nema tu puno filozofije. Licno mislim da bi vecina bila protiv ovog prijedloga, ali ko zna, krhko je znanje...
-
chino
#62 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Prijedlog je u rangu postavljanja kipa Bruce Lee-a u Mostaru

- clav
#63 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
nowhere man wrote: Ipak, cini mi se da su njegove ideje imale daleko najvece posljedice po razumijevanje svijeta. Nijedan naucnik, od Platona do Ajnstajna, nije izazvao toliko kontraverze kao Darwin.
Procitaj ovo nekad kada budes imao vremena:
http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_Revolution
-
El_comadante
#64 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
nisam za to da se nazove bilo koja ulica po Darwinu jer evo ovde si nabrojo par naučnika što i njiam nebi dali ulice? ima tu još mnogo i većih i bolji naučnika i genija od Darwina što nebih i njima? i kao što je neko reko kakve je on imo veze za Sarajevom?! pa ako čemo tako onda je i Mandela zaslužio ulicu.nowhere man wrote:Pretpostavljam da se ne slazes sa teorijom jer si vjernik musliman. Ali fol je u tome da teorija evolucije ne mora biti protiv islama. Poznajem nekoliko vjernika, predivnih i obrazovanih ljudi, koji prepoznaju velicinu Darwina i teorije evolucije. Jedan od njih je recimo doktor teoretske fizike, trenutno je uvezan sa naucnicima na CERN-u gdje istrazuju kvantnu fiziku. Darwinova teorija se po njemu podrazumijeva, vrlo je logicna.zgembo_sa wrote:Ne slazem se sa njegovom teorijom i samim time sam protiv da mu se daje ulica u mom gradu. Naravno ako vecina gradjana misli da treba onda nek mu se da, nema tu puno filozofije. Licno mislim da bi vecina bila protiv ovog prijedloga, ali ko zna, krhko je znanje...
Darwin je bio slobodan um, koji je odrastao u sredini gdje sve bilo naizgled objasnjeno, crkva je imala svoju dogmu, on je bio materijalno situiran i imao je veliki drustveni status. Mogao je zivjeti lagodan zivot. Ipak, odlucio je da godine provede na nesigurnim putovanjima po svijetu, fasciniran bogatstvom zivota. Probajte zamisliti kako bi i mi razmisljali kad bi uzivo vidjeli te cudne gustere, ogromne kornjace, razne insekte i biljke.
Kao i slobodni umovi iz zlatne ere islama, nije se mirio sa zvanicnim objasnjenima i bio je ispred svog vremena (i uglavnom jos uvijek i jeste). Naprimjer, Omar Hajam, taj totalni genij, je bio toliko ispred svog vremena da se njegova geometrija nije koristila sve do Dekarta u 17. vijeku. Ibn Sina je bio toliko radoznao da nije mogao nocima spavati razmisljajuci o grckoj filozofiji. Ibn Rusd i Al-Gazali su bili vrhunski teolozi i filozofi, koji su imali vrlo sukobljena misljenja o fenomenima svijeta. Da ne spominjem Rumija, tog savrsenog umjetnika ljubavi, koji je medju najcitanijim pjesnicima u SAD-u. Ipak, svi oni su bili posveceni muslimani, i obojica su uzivali slobodu da iskazu svoje misljenje. Svi oni su priznati u zapadnom svijetu, kao vrhunski umovi zajednickog nasljedja covjecanstva. Portret Ibn Sine jos uvijek stoji glavnom holu Medicinskog fakulteta u Parizu.
Zasto i Darwinu ne damo slobodu da iskaze svoje misljenje?
-
donBeton
#65 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
1.) Ako ćemo mu davati ulicu zato što je "slobodna" duha,i širokih pogleda, onda moramo za svakog stanovnika naše zemlje, a ne a svaku ulicu, dodijeliti po jednog čovjeka koji je "slobodnijeg.
2.) Ako ćemo mu davati ulicu jer je proputovao svijet i volio prirodu (
) prvo zaredajmo po Marku Polu, Kolumbu, Vespucciju, Bartolomeu...i naravno svim redom hipijima za njihovu ljubav prema prirodi, te svjetskim ekolozima pa...
3.) Ako ćemo mu dati ulicu zato što je "dobar" čovjek, mislim da ima boljih izbora od čovjeka koji je zloupotrijebio sve prijatelje i kolege, a također bez imalo obzira osknavio rad svojih prethodnika i kolega.
4.) Ako ćemo po tome da je evoluciona teorija jedan ogroman preokret u nauci, ja se apsolutno slažem da jeste, tako da nemam ništa protiv da damo ime nekoj ulici po Alfredu Wallaceu.
2.) Ako ćemo mu davati ulicu jer je proputovao svijet i volio prirodu (
3.) Ako ćemo mu dati ulicu zato što je "dobar" čovjek, mislim da ima boljih izbora od čovjeka koji je zloupotrijebio sve prijatelje i kolege, a također bez imalo obzira osknavio rad svojih prethodnika i kolega.
4.) Ako ćemo po tome da je evoluciona teorija jedan ogroman preokret u nauci, ja se apsolutno slažem da jeste, tako da nemam ništa protiv da damo ime nekoj ulici po Alfredu Wallaceu.
- beautyfool
#66 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Jeli to vrijedno razmisljati o tome? Sta je to Darwin licno uradio za nase lijepo Sarajevo pa je zasluzio da se neka ulica preimenuje u njegovo ime
pitam se kako se postavljac teme nije sjetio onih majki koje danima placu, zale, tuguju, mole Boga i ljude da nadju kosti svojih najmilijih i da ih dostojanstveno pokopaju, nasi sehidi koji su se borili i koji su izgubili zivot zbog ove Bosne, a sta je sa onim gazijama koji su bili medju prvim redovima u odbrani naseg grada, sto se niko njih ne sjeti !? Vec Darwina !?!?! 
-
F.G.R.
#67 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Dajmo ulicu jos nekom nebitnom liku...
- nowhere man
#68 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Ok, mozda ga idealiziram. Ali smatram da je on svojim djelom zaista proizveo daleko najvise diskusije, propitivanja, istrazivanja od bilo kojeg drugog naucnika. Ako nije, ko jeste? Ajnstajn je sigurno bio revolucionarni genij, ali o njemu se vise ne govori koliko o Darwinu. Ako nista, Darwin je trenutno aktuelan, dio ovog duha vremena, ovog Zeitgeista.clav wrote:nowhere man wrote: Ipak, cini mi se da su njegove ideje imale daleko najvece posljedice po razumijevanje svijeta. Nijedan naucnik, od Platona do Ajnstajna, nije izazvao toliko kontraverze kao Darwin.
Procitaj ovo nekad kada budes imao vremena:
http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_Revolution
- nowhere man
#69 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Ok, opet kazem, mozda ga idealiziram, ali htio sam ukazati na to da mislim da on zaista nije demon kakvim ga mnogi vide. Sigurno je da su mnogi ljudi slobodna duha, dobri i da vole prirodu, ali fol je u tome sto je on svojim radom nama dao znanje koje je osnova moderne nauke. Evolucija objasnjava toliko toga, od izgleda do ponasanja i nas i svih drugih vrsta.donBeton wrote:1.) Ako ćemo mu davati ulicu zato što je "slobodna" duha,i širokih pogleda, onda moramo za svakog stanovnika naše zemlje, a ne a svaku ulicu, dodijeliti po jednog čovjeka koji je "slobodnijeg.
2.) Ako ćemo mu davati ulicu jer je proputovao svijet i volio prirodu () prvo zaredajmo po Marku Polu, Kolumbu, Vespucciju, Bartolomeu...i naravno svim redom hipijima za njihovu ljubav prema prirodi, te svjetskim ekolozima pa...
- nowhere man
#70 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Probaj razmisljati mimo Sarajeva, probaj razmisljati o ljudima u svemiru, jednoj rasi kojoj je samo planeta Zemlja istinski dom. Za nas sve, za ljude, Darwin je ucinio jako mnogo.beautyfool wrote:Jeli to vrijedno razmisljati o tome? Sta je to Darwin licno uradio za nase lijepo Sarajevo pa je zasluzio da se neka ulica preimenuje u njegovo imepitam se kako se postavljac teme nije sjetio onih majki koje danima placu, zale, tuguju, mole Boga i ljude da nadju kosti svojih najmilijih i da ih dostojanstveno pokopaju, nasi sehidi koji su se borili i koji su izgubili zivot zbog ove Bosne, a sta je sa onim gazijama koji su bili medju prvim redovima u odbrani naseg grada, sto se niko njih ne sjeti !? Vec Darwina !?!?!
I nemoj mi nabacivati krivnju za majke koje placu i sehide, to nije fer. Bio sam pod opsadom Sarajeva i znam sta se desilo. Vec sam rekao da je sramota da mnogi sazluzni poginuli borci nisu dobili svoje pocasti. Da nije rijetkih humanista poput Jovana Divjaka, djeca poginulih boraca ne bi imala sta jesti. Tako da te podrzavam da pokrenes inicijativu da se tu stvari poprave, ali to nema veze sa ovim.
- nowhere man
#71 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Zasto mislis da je Darwin nebitan? Koliko znas o njemu?F.G.R. wrote:Dajmo ulicu jos nekom nebitnom liku...
- tamara*
#72 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Šta je ovo, školanowhere man wrote:Zasto mislis da je Darwin nebitan? Koliko znas o njemu?F.G.R. wrote:Dajmo ulicu jos nekom nebitnom liku...
Inače, prijedlog je besmislen, najblaže rečeno.
- black
- Ahmmed
#74 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Neelix wrote:Ђе си Ахмо, кућо стараAhmmed wrote:
Taj moj je i tvoj, ma koliko se ti busao u prsa da nije
evo 20 minuta pokusavam da smislim stagod duhovito da odgovorim, a da te ne uvrijedim...i odustah konacno![]()
![]()
cudni su putevi cafirski![]()
Ama, znaš ti što sam ja ono napisao
A za ćafire.....Jok, nisi ti ni vidio ćafira, šta ćeš tamo gdje ti nije mjesto
- nowhere man
#75 Re: Darwinova ulica u Sarajevu?
Moj prijedlog besmislen, zasto?tamara* wrote:Šta je ovo, školanowhere man wrote:Zasto mislis da je Darwin nebitan? Koliko znas o njemu?F.G.R. wrote:Dajmo ulicu jos nekom nebitnom liku...![]()
Inače, prijedlog je besmislen, najblaže rečeno.
I tvoje pitanje, da je ovo skola, ne razumijem? Covjek je ocigledno implicirao da je Darwin "nebitan". Ja mislim da nije nebitan, i pitam njega, jer me zanima, zasto on misli da je Darwin nebitan.